גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

האם פסק הדין הזה יעודד אנרכיה ברשתות החברתיות?

החודש ניתן פסק דין חדשני, שקבע כי עשיית "לייק" או "שיתוף" לסטטוס מכפיש בפייסבוק לא מהווה לשון הרע ■ האמנם?

הרשתות החברתיות באינטרנט השתלטו על חיינו. אם אתה לא שם, אתה לא קיים. יש הרואים ברשתות אלה את המציאות שלהם. הם ממש "חיים" בתוכן. אלה מקפידים לעדכן, בכל רגע ורגע, היכן הם נמצאים, מה הם עושים, על מה הם חושבים, מציגים תצלומים מחייהם, ועוד ועוד. יש בכך יתרונות אך גם חסרונות רבים. לא זה המקום לפרט את כל היתרונות החסרונות. מקומם של אלה במחקר סוציולוגי-פסיכולוגי נפרד.

אלא שמעת שהרשתות החברתיות הפכו לחלק כה עיקרי בחיינו, הולכים רבים שבי אחריהן ורואים בהן את חזות הכול. מנסים להגן על פעילותן, כמעט בכל מחיר. הגולם קם על יוצרו.

לאחרונה יצא תחת ידי בית משפט השלום בתל-אביב פסק דין, שבו קבע השופט עודד מאור כי לאור ההתפתחות הטכנולוגית והמציאות המשתנה, אין לראות במי שלחץ "לייק" או "שיתוף" לסטטוס, אליו נחשף, כמי שפרסם לשון הרע. "אין בעצם הלחיצה על כפתור הלייק או השיתוף... את יסוד הבעת לשון הרע, אלא אך את השלב השני, יצירת פעולת ההגעה של הסטטוס לאחר".

על-פי מאור - שופט הידוע בחוכמתו הרבה ובפסקי דינו המקוריים והיצירתיים - "פרשנות אחרת, פשטנית יותר, עלולה להביא לתוצאה, לפיה משתמשים רבים באתר הפייסבוק הופכים כנתבעים בפוטנציה וכמי שעוולו כלפי הנפגע, אך בשל העובדה שלחצו (ולעתים גם בלא משים או בשוגג) על כפתור הלייק או השיתוף ביחס לסטטוס לו נחשפו, שאורך חייו של הסטטוס - לפחות מבחינתם - הוא לכל היותר שניות בודדות שלאחריהן כבר עברו לסטטוס הבא".

בהיותו מודע לתוצאות הקשות, שעלולות לנבוע מקביעתו זו, הוסיף השופט מאור וקבע, כי ייתכן שעד לתיקון החוק והתאמתו למציאות הטכנולוגית הנוכחית, יש להטיל אחריות על מי שבחר ללחוץ על כפתור הלייק או על כפתור השיתוף בפייסבוק, "וזאת מקום שאותו סטטוס פוגע בנפגע פגיעה משמעותית, חד-משמעית ובלתי מוצדקת".

דין לחיצה על "לייק" כדין לחיצה על "שיתוף"?

חשוב להסביר: לחיצה על כפתורי ה"לייק" וה"שיתוף" בפייסבוק מביאה לכך, שהסטטוס בו עסקינן יופץ ויגיע לעיניהם של גולשים. לחיצה על כפתור ה"לייק" משמעה, בדרך-כלל, הבעת דעתו של הלוחץ, שלפיה אהב את הסטטוס, שעה שלחיצה על כפתור ה"שיתוף" ("SHARE") משמעה, שהגולש סבור שמן הראוי להפיץ את הסטטוס ברבים ולהביא לכך שעיניהם של גולשים רבים תשזוף אותו. על-פי השופט מאור, אין להבחין בין שני אלה, ודינם זהה.

"יש לראות לחיצה על לייק כהסתכלות ממבט הציפור על הפרסום, במהירות הקריאה, מעין אמירה כללית של 'אהבתי', 'מצא חן בעיניי הרעיון', 'נחמד', 'מצחיק", 'מרגש', ולאו דווקא כהבעת תמיכה לכלל האמור בסטטוס הראשון. הא ותו לא", כך קבע השופט מאור בפסק הדין.

בכל הכבוד, קביעותיו של השופט מאור מעלות תמיהה, חשש, אפילו פחד אמיתי. הרשתות החברתיות השתלטו על חיינו, כבר כתבנו. אלא שעתה מציע שופט השלום מאור (שפסק דינו, יש לציין, אינו מייסד הלכה מחייבת, וכל שופט רשאי לפסוק אחרת ממנו) להקל על הפצת דברי לשון הרע חמורים. את זכותו של אדם לשם טוב ולכבוד הוא מקריב על מזבח העידן הטכנולוגי הנוכחי. ונשאלת השאלה עד לאן נגיע. האם בקביעותיו של השופט מאור אין כדי לעודד אנרכיה ברשתות החברתיות באינטרנט?

נכון, תמיד יהיה ניתן להגיש תביעה נגד המפרסם הראשון, המקורי. אלא שבכך אין די. מעת שנעניק פטור מאחריות למי שעשה להפצתם ברבים של דברי לשון הרע, נתיר למעשה פרסום לשון הרע באינטרנט.

לחששו של השופט מאור, שלפיו הטלת אחריות על מי שלחץ 'לייק' או 'שיתוף' לפוסט תהפוך את כל המשתמשים בפייסבוק לנתבעים פוטנציאליים, נשיב בכך שאותם הדברים נכונים בכל מדיה, ולא רק ברשתות החברתיות.

כל אדם הוא נתבע בפוטנציה. ככל שאדם יעוול כלפי חברו, יכול ותוגש נגדו תביעה. מוטב לכולנו, כי ניזהר במעשינו ובדברינו. אל לנו להקל ראש בלחיצה על מקש במקלדת, בדיוק כפי שאל לנו להקל ראש בפליטתם של דברים מפינו או בשיגורה של הודעת דואר אלקטרוני, שהגיע לידינו, אל נמענים נוספים.

ועדיין לא התייחסנו ללשונו של החוק, שאותו התיימר השופט מאור לפרש - חוק איסור לשון הרע. חוק זה קובע כי לשון הרע הוא כל דבר שפרסומו עלול להשפיל אדם בעיני הבריות, לעשותו מטרה לשנאה, לבוז או ללעג מצדן, ולפגוע בו במקצועו, במשלח-ידו, בעסקו או במשרתו.

אותו החוק קובע, באורח ברור וחד-משמעי, כי "פרסום" יכול שייעשה בעל-פה, בכתב, בדפוס, בתמונה, בציור, בצליל, וב"כל אמצעי אחר". קראתם נכון - "כל אמצעי אחר".

לא יכול להיות חולק בנוגע לכך, שלחיצה על מקש ה'לייק' או השיתוף בפייסבוק באה בגדר "כל אמצעי אחר", אותו מגדיר חוק לשון הרע כפרסום" לצורך אותו החוק. ואם כך, וביודענו שבית המשפט מוסמך לפרש הוראת חוק, רק כאשר היא אינה ברורה וכאשר היא ניתנת לפרשנויות שונות, נשאלת השאלה מדוע זה ראה השופט מאור "לפרש" הוראה כה ברורה וחד-משמעית.

המחוקק הישראלי פועל בקצב של צב

קביעתו של השופט מאור שקולה לקביעה, שלפיה אדם, השומע מחברו דברי לשון הרע קשים אודות אדם אחר, והמעביר את אותם הדברים, בשיחת סלון, או אפילו בנאום בכיכר העיר, להמוני אנשים נוספים, יהיה פטור מאחריות בגין פרסום לשון הרע. היא שקולה גם לקביעה, שלפיה אדם המשגר אל נמענים רבים הודעת דואר אלקטרוני מכפישה שהגיעה לידיו, יהיה פטור מאחריות לכך. ניתן לשער שאפילו מאור אינו תומך בכך.

יש לכבד, כמובן, את שיקוליו השונים של השופט מאור, אותם שיקולים שהובילו אותו לקבוע כפי שקבע. המדובר בשיקולים הגיוניים ומטרידים. אלא שהתשובה להם נמצאת דווקא במחוזות אחרים, ולא בכך שהאחריות להפצת דברי לשון הרע החמורים תוסר מעל כתפיו של "המעביר".

כך, למשל, את העובדה שאין מדובר במפרסם המקורי, אלא "רק" במי שלחץ "לייק" או "שיתוף", ניתן להביא בחשבון בעת שבאים לקבוע את סכום הפיצויים, שיהיה עליו לשלם לנפגע. במקרים המתאימים יהיה ניתן לקבוע, שבלחיצה על כפתר ה'לייק' או על כפתור ה'שיתוף' הביע הגולש-המפרסם, בתום-לב, את דעתו על הדברים, ואולי אפילו עשה כן מתוך חובה חברתית או מוסרית. במקרים כאלה תוענק לו הגנה, וזאת למרות שייקבע, כי הוא פרסם לשון הרע.

סיכומם של דברים: כפי שבעבר, עוד לפני עידן האיטנרנט והרשתות החברתיות, לא הוסרה האחריות מעל כתפיו של מי שציטט באוזני חבריו דברי לשון הרע ששמע מאדם אחר, כך עתה לא נכון להסיר את האחריות מעל כתפיו של מי שעושה בדיוק את אותו הדבר, אך זו הפעם מעל-גבי הרשתות החברתיות.

אין כל ספק בנוגע לכך, שגם השופט מאור סבור, שהגיעה העת לכך שהמחוקק הישראלי יתאים את עצמו לעידן הטכנולוגי הנוכחי ושיחוקק את החוקים המתאימים, שיסדירו את הסוגיה וסוגיות רבות נוספות, הקשורות ברשת האינטרנט. המחוקק הישראלי פועל בקצב של צב בנוגע לכך. אולי פסק דינו של מאור יזרז אותו.

עוד כתבות

רפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

אחרי הודעת חמאס: החלה "פעולה ממוקדת" במזרח רפיח

על רקע הודעת חמאס שהוא מקבל את ההצעה המצרית להפסקת אש, הקבינט הצביע הערב להמשיך בפעולה ברפיח ● עוד נמסר כי "ישראל תשלח משלחת למתווכות כדי למצות את ההיתכנות להגעה להסכם"

דורון כהן / צילום: איל יצהר

משרד המשפטים בוחן ניגוד עניינים במועמדות דורון כהן ליו"ר רשות שוק ההון

דורון כהן, מנכ"ל האוצר לשעבר, מועמד לתפקיד יו"ר רשות שוק ההון לצד מ"מ יו"ר הרשות הנוכחי, עמית גל; והמשנה למנכ"ל חברת הביטוח ווישור, זיו כהן ● משרד המשפטים בוחן האם קיים חשש לניגוד עניינים במינויו של דורון כהן, שאחותו מכהנת כדירקטורית בלתי תלויה בחברת הביטוח מגדל

וורן באפט נואם באסיפה השנתית של ברקשייר האת'ווי

היורש, ההשקעה המסתורית, והדרך ל־50% תשואה בשנה: התובנות מהכנס הגדול של האורקל מאומהה

וורן באפט, המשקיע הפרטי הגדול והמפורסם בעולם עמד בסוף השבוע בפעם ה־51 על הבמה באומהה והשיב לשאלות משקיעיו במשך חמש שעות ● מדוע הקטין את ההחזקות שלו באפל, מה הוא חושב על מהפכת ה־AI, למה הוא מגדיל את קופת המזומנים שלו במקום להשקיע אותה, ומה היה עושה לו חזר לגיל 20

חדשות הביומד / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: עמית שאבי (ידיעות אחרונות), Shutterstock

סטארט-אפ ניישן סנטרל: ההייטק הישראלי מתאושש, אבל הביומד לא

הביומד הישראלי לא מתאושש בקצב של ההייטק, אקזיט לבלקין ויז'ן, גיוס לסטארט-אפ של נפתלי בנט ותקווה לסוגי סרטן שאינם מגיבים לטיפולים המקובלים ● השבוע בביומד

שרוול אשפה לפינוי שיפוצים / צילום: תמר מצפי

הקבלן איחר במסירת דירה בפרויקט תמ"א. זה פיצוי הענק שיקבלו הרוכשים

ביהמ"ש קבע כי סעיף 5א לחוק המכר, הנוגע לאיחור במסירת דירה, חל גם על פרויקטי תמ"א 38, אף שבעבר נקבע בפסיקה כי בפרויקטים כאלה מדובר בהתקשרות למתן שירותי בנייה, שעליה חל חוק חוזה קבלנות

השקל מול הדולר והאירו | עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת AdobeFirefly)

הדולר יגיע ל-3.8 שקלים? איך תשפיע כניסה לרפיח על שער השקל

יוסי פריימן, מנכ"ל פריקו ניהול סיכונים: "האירועים הביטחוניים החזירו את הדולר במהירות לרמה גבוהה; אולם על רקע היצעי המט"ח של יצואנים לתשלומי שכר ומסים, הרי שפוטנציאל הפיחות בטווח המיידי נותר מוגבל" ● גם יונתן כץ, כלכלן ראשי בלידר שוקי הון, מסכים כי השקל לא יגיב בעוצמה רבה מדי

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

העליות בת"א התמתנו בנעילה מהחשש כי עסקת החטופים לא תצא לפועל

מדד ת"א 35 עולה ב-0.4% ● השקל הפגין איתנות השבוע, אך בסיכום אפריל נחלש מול הדולר ● אפל הציגה את תוצאותיה הכספיות והמניה זינקה ● במזרחי מעריכים כי למרות דוח התעסוקה הפושר של חודש אפריל בארה"ב לא אמור להשליך מהותית על תזמון הורדת הריבית ● באופנהיימר מזהים הזדמנויות במגזרי הפיננסים והתעשייה בשוק המניות האמריקאי

בניין שרוסס במגני דוד, בפריז (דצמבר 2023) / צילום: Reuters, LUCIEN LIBERT

דוח חדש: "העולם עד לגל הגרוע של תקריות אנטישמיות מאז מלחמת העולם"

ב־2023 נרשם זינוק של עשרות אחוזים במספר התקריות האנטישמיות מכל הסוגים, כך מגלה דוח של אוניברסיטת תל אביב והליגה נגד ההשמצה ● לפי הדוח, יותר ויותר אמריקאים מסכימים עם סטריאוטיפים אנטישמיים, והרשתות החברתיות "הפכו לקרקע פוריה לשנאה ורדיקליזציה"

אור צלקובניק / צילום: עדי לם

תוך פחות משנה ועם רייטינג מדשדש: אור צלקובניק עוזב את חדשות 13

צלקובניק הוא המנכ"ל הרביעי שעוזב את חברת החדשות בחמש שנים ● המהלך נובע ככל הנראה בשל חוסר הסכמתו לבצע קיצוצים בכוח־האדם ובשל פערים גדולים בינו לבין כתבים בחברה

נגמ''ש צה''לי / צילום: צילום מנתק

עסקת הענק של משרד הביטחון בתחום השריון

קבוצת אימקו ומשרד הביטחון הודיעו על הסכם מסגרת רב־שנתי בסך 377 מיליון שקל ● ההסכם החדש צפוי יותר מלהכפיל את צבר ההזמנות של הקבוצה לסך של כ־725 מיליון שקל ● בעקבות העסקה, מניית אימקו זינקה ב-19% ● ובאיזה חוזה זכתה היום אלביט?

רם בלינקוב, מנכ''ל משרד האוצר לשעבר / צילום: שלומי יוסף

בוגרי אגף תקציבים מוחים נגד המדיניות הכלכלית של הממשלה

בוגרי אגף התקציבים במשרד האוצר יתאספו מחר (ג') למחות על כך שהאגף אינו שומר על הקופה הציבורית ● גורמים באגף בתגובה: "צריך לתת לנו גב"

קניות בסופר. אין הצדקה אמיתית להעלאות המחירים / צילום: טלי בוגדנובסקי

הנתונים מגלים: האם גל עליות המחירים מוצדק?

שורת חברות גדולות במשק הודיעו על העלאות מחירים רוחביות, בעיקר בתחומי המזון והצריכה ● אלא שבחינת פרמטרים כמו שערי מט"ח, עלויות שינוע ומחירי חומרי גלם מעלה כי לא תמיד קיים הכרח לעשות כן ● אלכס זבז'ינסקי, מיטב: "החברות פשוט מנצלות הזדמנויות"

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

נכנע ללחץ תושבי פתח תקווה? סמוטריץ' דורש לדון מחדש בתוכנית המטרו שכבר אושרה

שר האוצר מבקש ממזכיר הממשלה לאפשר לו להגיש בקשה לדיון נוסף בתוכנית לקו M2 של המטרו, בטענה שלא נשלחה לשרים כנדרש ● גורם המעורה בפרויקט: "מביך ששר האוצר מתנהג כמו אחרון המתנגדים, מטעמים צרים"

בארה"ב בטוחים: זה עומד להיות המבצע המסוכן ביותר אליו תצא ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: הסכנות בכניסת צה"ל לרפיח, איך איראן יכולה להרוויח מההפגנות בקמפוסים בארה"ב ומה באמת חשוב לאמריקאיים בשנת הבחירות ● כותרות העיתונים בעולם 

ראש ה-CIA, וויליאם ברנס / צילום: Associated Press, Carolyn Kaster

ראש ה-CIA בדרך לדוחא לפגישת חירום, לנוכח זה ששיחות ישראל-חמאס "עומדות להתפוצץ"

שר הביטחון הבהיר: "המשמעות של סירוב חמאס - פעולה עצימה ברפיח בזמן הקרוב ביותר" • ראש ה-CIA יגיע ל"פגישה דחופה" בדוחא: "השיחות עומדות להתפוצץ" • 10 ישראלים נפצעו מפצמ"רים שנורו מרפיח לכרם שלום, 3 מהם במצב קשה • נפילות בקריית שמונה אחרי שורת אזעקות בצפון, בן 65 נפצע קל מרסיסים • עדכונים שוטפים

מכוניות חדשות ממתינות לייצוא בנמל טיינג'ין בסין / צילום: Shutterstock

כל רכב חמישי שנמכר בארץ הוא מסין: הסיבות והחששות מאחורי הנתון החריג

למרות הרוחות הצוננות שנושבות מבייג'ין, נתוני מסירות הרכב מתחילת השנה מגלים ששוק הרכב הישראלי הופך להיות "סיני" במובהק ● עד כמה המגמה תלויה ביציבות הביקוש לרכב חשמלי בישראל והאם התדרדרות נוספת ביחסי ישראל–סין "תקרר" את הביקוש וההיצע

נגמ''שים של צה''ל בצפון הארץ / צילום: ap, Gil Eliyahu

עסקה בגודל פי 2 משווייה: החברה הביטחונית שמזנקת

לפני פחות משנתיים סבלה החברה הביטחונית אימקו מתחלופת מנהלים וקשיים תזרימיים, אבל מתחילת המלחמה התמונה התהפכה ומנייתה נהנית מתנופה בבורסה ● כעת היא קיבלה הזמנה של 377 מיליון שקל ממשרד הביטחון - פי שניים מהשווי של החברה כולה ● מניית אימקו זינקה ביותר מ-200% בשנה האחרונה

וורן באפט מגיע לאסיפה השנתית של ברקשייר הת'אוויי בנברסקה, ארה''ב / צילום: Reuters, Scott Morgan

באפט הציג את יורשו והפתיע כשאמר: "מקווה להגיע בשנה הבאה"

וורן באפט בן ה-93 ערך את האסיפה השנתית הראשונה של ברקשייר האת'וויי מאז ששותפו ארוך־השנים, צ'ארלי מאנגר, נפטר בנובמבר האחרון ● באפט הביע אמביוולנטיות לגבי בינה מלאכותית וכינה אותה "שד גרעיני בבקבוק", התייחס לצמצום האחזקה שלו באפל, וכן לאדם שצפוי לרשת את מקומו כמנכ"ל ברקשייר

אילוסטרציה: shutterstock

ההתייקרות כבר פה, אספקת חומרי הגלם בסכנה: החרם הטורקי מכה בענף הבנייה

שלוש חברות הודיעו על העלאת מחירי מוצרים המשמשים לבנייה, בעקבות חסימת היצוא מטורקיה ● הפתרון המיידי: מסלולי "מעקף" שצפויים להוסיף עלויות ולעכב את הגעת הסחורות ● הקבלנים אובדי עצות: "חברות ביצוע יקרסו, עבודות תשתית יתייקרו, והציבור ישלם מחיר"

מקבוק אייר של אפל / צילום: יח''צ אפל

לעבור למחשב של אפל: כל הסיבות בעד ונגד

מי שהתרגל למערכת ההפעלה ווינדוס יתקשה להתרגל ל-MacOS, וגם ייאלץ להיפרד מחלק מהתוכנות המוכרות ● היתרון הבולט: היכולת של מכשירי החברה "לדבר" ביניהם ולקצר תהליכים