גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

לא עמדת בחובות כלפי חברת הביטוח? אולי הפיצוי יופחת

כדי לא להיתקל בשוקת שבורה בבואנו לממש את זכויותינו לתגמולי ביטוח, עלינו לדאוג לקיים את החובות שלנו כלפי המבטח הקבועות בפוליסה ובחוק, ובהן חובת הגילוי וחובת ההודעה על החמרת הסיכון ■ מדריכים בתחום

 מסעדה בתל אביב לאחר שריפה / צילום: תמר מצפי
מסעדה בתל אביב לאחר שריפה / צילום: תמר מצפי

בקרות אירוע ביטוחי, רובנו ממהרים לחשוב שחברת הביטוח תפצה אותנו בגין הנזקים. במטרה לקבל את תגמולי הביטוח ולממש את זכותנו בחברה שמולה התקשרנו בחוזה כדי שתעניק כיסוי לאירוע שהתרחש, עלינו להיות מודעים לחובות שמוטלות עלינו. ראוי לציין כי במקרים מסוימים, אי-מילוי החובות הללו עלול להציב אותנו בפני שוקת שבורה ולמנוע קבלת התגמולים. דרך המלך לקבלתם עוברת דרך מודעות לחובות החלות עלינו כמבוטחים וקיומן.

חוק חוזה הביטוח, התשמ"א-1981 (להלן: "החוק") טומן בסעיפיו השונים מספר חובות חשובות החלות על מבוטח, כגון חובת הגילוי (סעיף 6 לחוק), חובת הודעה על החמרת הסיכון (סעיף 17 לחוק), חובת מסירת הודעה למבטח על קרות מקרה הביטוח (סעיף 22) וחובת הקטנת הנזק (סעיף 61).

החוק מפרט בהרחבה את התוצאות של אי-מילוי החובות האמורות. כך, למשל, סעיף 7 לחוק מתייחס להפרת חובת הגילוי וקובע כי כאשר ניתנה תשובה שאינה מלאה וכנה בעניין מהותי, רשאי המבטח לבטל את הפוליסה, בתנאים שבחוק, כל עוד לא אירע מקרה ביטוח המוגדר בה. אולם כאשר אירע מקרה ביטוח כהגדרתו בפוליסה, עלול המבוטח לא לקבל תגמולי ביטוח בכלל, או לקבל תגמולי ביטוח מופחתים בשיעור יחסי, בהתאם לנסיבות המקרה ולתנאים שבחוק. יודגש כי לסנקציות הללו קיימים חריגים המנויים בסעיף 8 לחוק.

בית המשפט העליון כבר קבע בעבר כי חובת הגילוי היא ביטוי של עיקרון תום-הלב ומבטאת נורמות של התנהגות מוסרית בשלב המשא-ומתן הטרום חוזי (בית המשפט העליון ב-ע"א 1064/03). במקרה אחר, לפני כשנה, הכריע בג"ץ בעתירה נגד תקנות שהתקין שר האוצר, המתירות למבטח לקזז פיצוי מבעל פוליסה שענה תשובות כוזבות לשאלות שיש בהן כדי להשפיע על החלטתו של מבטח סביר להתקשר בחוזה ביטוח, או על חישוב הפרמיה (להלן: "ההסדר"), וקבע כי ההסדר היוא חוקי. מעבר לכך, יודגש כי בג"ץ נמנע מלהכיר בעתירה שעלולה לתת תוקף משפטי לזכותו של מבוטח להסתיר עובדות מפני חברת הביטוח (בג"ץ 6215/12).

לאחר כריתתו של חוזה הביטוח חלה על המבוטח חובה להודיע למבטח על החמרת הסיכון (החמרה בסיכון אינה חלה על ביטוחי חיים ובריאות). על המבוטח להודיע למבטח מיידית, בכתב, על כל שינוי מהותי שהתרחש.

ההגדרה מהו שינוי מהותי מפורטת בסעיף 17(ב) לחוק). כך למשל ייחשב כשינוי מהותי שינוי בנושא שצויין בפוליסה מפורשות כעניין מהותי. גם במקרה זה, בדומה לתוצאות הפרת חובת הגילוי, עלול המבטח לבטל את הפוליסה (טרם קרות האירוע הביטוחי), ולחלופין ייתכן כי יהא פטור מתשלום תגמולי הביטוח, או שישלם תגמולים מופחתים בשיעור יחסי לפי הפרמיה ששולמה בפועל לעומת הפרמיה שצריכה הייתה להיות משולמת. הכול בהתאם לנסיבות המקרה ולתנאים שבחוק, בכפוף לסייגים המנויים בסעיף 19 לחוק.

בהקשר זה קבע בית המשפט העליון בעבר כי ההנחה בבסיס חובה זו היא שחוזה הביטוח נכרת בהתקיים סיכון מסוים וכי במקרה שסיכון זה משתנה בתקופת החוזה, יש לאפשר למבטח להעריך מחדש את נכונותו לבטח. תכלית נוספת הטמונה בחובה זו היא לאפשר לצדדים לנהל משא-ומתן על התאמת תנאי החוזה לסיכון החדש (בית המשפט העליון ברע"א 104/08). בתאריך 18.04.2003 בוצע ניסיון הצתה במסעדת "אחד העם 28" בתל-אביב (להלן: "המסעדה"), ניסיון זה לא צלח. למחרת בוצע ניסיון הצתה נוסף והמסעדה נשרפה כמעט כליל. בעקבות כך, השתנה הסיכון לחומרה, ובית המשפט המחוזי קבע כי הן הפוליסה והן החוק מאפשרים למבטח לבטל את חוזה הביטוח (בית המשפט המחוזי-תא (ת"א) 1056/05).

יובהר כי אין בביטול הפוליסה כדי לפטור את חברת הביטוח מתשלום תגמולי ביטוח עקב השריפות, וזו אכן שילמה תגמולי ביטוח בשיעור יחסי. על פסק הדין הזה הוגש ערעור לבית המשפט העליון, אולם הערעור לא עסק באפשרותה של חברת הביטוח לבטל את הפוליסה לאור החמרת הסיכון אלא בנושאים אחרים שהיו שנויים במחלוקת (בית המשפט העליון - ע"א 7298/10).

סעיף 22 לחוק קובע כי לאחר קרות מקרה הביטוח, חלה חובה מיידית על המבוטח ליידע את המבטח אודות האירוע. כמו כן קובע סעיף 23 לחוק כי לצורך בירור חבותו של המבטח, חובה על המבוטח למסור לו את המידע, לרבות מסמכים שיש בהם לסייע למבטח לברר את חבותו, ואף לסייע למבטח להשיג מידע ומסמכים שאינם ברשות המבוטח.

סעיפים 24 ו-25 לחוק מתווים את ההסדר החוקי שבאי-קיום החובות האמורות שבסעיפים 22 ו-23 לחוק. כך למשל, אם לא קויימה החובה שבסעיף 22 או החובה שבסעיף 23, שקיומה של אחת מהן היה מסייע למבטח להקטין חבותו, אזי ישלם המבטח תגמולי ביטוח מופחתים בשיעור הנזקים שהיו נמנעים אילו קוימה אחת החובות האמורות.

ראוי לציין כי גם לעניין חובות אלה, טמונות בחוק הוראות הכוללות תנאים מסוימים, ולכן טוב ייעשה אם ייבחן כל מקרה לגופו. ראוי גם להדגיש כי הפיקוח על הביטוח הוציא הוראות משלימות בעניין זה בחוזר הנקרא "יישוב תביעות" ובו נקבעו כללים רבים (שחברת הביטוח צריכה לפרסם בין היתר באתר שלה).

לנקוט אמצעים סבירים

במקרה שנדון בבית המשפט העליון, בו נגנבו שתי משאיות עם מנופים הידראוליים, סירבה חברת הביטוח לשלם תגמולי ביטוח, בטענה כי קיים חשד סביר למעורבות המבוטחת בגניבה. במצב שבו עולה טענה של גרימת מקרה ביטוח במכוון, נקבע כי מחד לא קיים נטל על המבוטחת להוכיח קיומו של יסוד מיסודות האירוע, כלומר היא לא צריכה להוכיח שלא הייתה מעורבת בגניבה, ומאידך מוטלת עליה החובה לספק מידע שדורשת חברת הביטוח בהתייחס לאפשרות של גרימת האירוע במכוון על-ידיה (בית משפט עליון ב-ע"א 78/04). בהערת אגב ייאמר כי במקרה זה פסק העליון שעל החברה לשלם תגמולי ביטוח.

סעיף 61 לחוק מעגן עיקרון ידוע המטיל חובה על הניזוק להקטין את נזקו, הידועה כחובת הקטנת הנזק. לענייננו קובעת ההוראה החוקית כי חברת הביטוח לא חייבת לשלם תגמולי ביטוח בעד נזק שהמבוטח יכול היה למנוע או לפחות להקטין על-ידי נקיטת אמצעים סבירים או לחלופין על-ידי נקיטת אמצעים שנדרש לנקוט בהתאם להוראותיה של חברת הביטוח.

לשם כך קובעת הוראה זו כי המבוטח אף יהא זכאי לכיסוי הוצאות סבירות שהוציא כדי למנוע את הנזק או להקטינו, בין אם הצליח ובין אם לאו. כאן יובהר כי חובה זו חלה בקרות מקרה הביטוח או לאחריו, ואין חובה להקטין נזק טרם התרחשותו של אירוע ביטוחי.

ישנה גישה בספרות המשפטית הרואה את חובת הקטנת הנזק כהתגלמות חובת תום-הלב, וזו מחייבת את הניזוק לא לשבת בחיבוק-ידיים אלא לפעול להקטנת נזקו כדי למנוע בזבוז משאבים. בהקשר זה קבע בית המשפט העליון בעבר כי על הניזוק לפעול באופן סביר, ואין הוא נדרש "לצאת מגדרו" כדי להקטין את נזקו. יתרה מזאת, סבירות האמצעים תיבחן על-פי אמות-המידה של סבירות בשעת המעשה ולא בדיעבד (בית משפט עליון ב-ע"א 7298/10).

לפני מספר חודשים חזר בית המשפט העליון על ההלכה הקובעת כי חובה על אדם שנפגע בתאונת עבודה לפנות למוסד לביטוח לאומי לקבלת גמלאות בהתאם. ניכוי הגמלאות מהפיצוי מקטין את הסכום שעל המעביד לשלם לניזוק, ומכאן חלה חובה על הניזוק להקטין את נזקו של המעביד ולהגיש תביעה למוסד לביטוח לאומי ולמצות את זכויותיו במוסד בסבירות ובתום-לב. אחרת, בית המשפט יאמוד את הגמלאות שלהן היה זכאי אילו פנה לביטוח לאומי וסכום זה ינוכה מהפיצויים שייפסקו לניזוק (בית משפט עליון ב-ע"א 3901/15).

עינינו הרואות כי אי-קיום החובות השונות החלות באירועים ביטוחיים מגוונים עלול לפגוע במבוטח, עת ידרוש לקבל את תגמולי הביטוח ולממש זכויותיו. לפיכך, חשוב לפתח מודעות ולהכיר את החובות השונות החלות עלינו כמבוטחים ולקיים אותן, כדי למנוע עיכובים בבירור התביעה, קבלת תגמולי ביטוח מופחתים, או במקרים מסוימים אף שלילת הזכאות להם כליל; כל אלה יאלצו את המבוטחים להגיע להליכים בבתי המשפט, שהם ארוכים, עתירי הוצאות ותוצאתם אינה ודאית (גם אם אנו בטוחים שהצדק הוא לצדנו).

■ הכותב הוא מומחה בביטוח ונזיקין, הבעלים של משרד עורכי דין ג'ון גבע ומשמש, בין היתר, כיועץ המשפטי לחברי לשכת סוכני הביטוח. 

עוד כתבות

ספר יעדי הממשלה: איך להתחמק מכישלונות קודמים ולשחק בנתונים / איורים: גיל ג'יבלי

ספר יעדי הממשלה: איך להתחמק מכישלונות קודמים ולשחק בנתונים

הממשלה פרסמה את יעדיה השנתיים לשנת 2024, אך הפירוט הארוך כולל אינספור דוגמאות להתחמקות מהצגת יעדים קודמים, שינויי מתודולוגיה חשודים, מניפולציות במספרים או תוכניות לא ריאליות

חן אמסלם ודביר בנדק בקמפיין מזרחי טפחות / צילום: עופר חג'יוב

מזרחי טפחות משקיע את התקציב הגדול ביותר, ומתברג במקום השני בזכירות

הפרסומת הזכורה ביותר זה השבוע השלישי שייכת לבנק לאומי, עם גל תורן והשיר "יש מוצ"ש" - כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הופעה קצרה של אירנה בקמפיין קטן ורזה מספיקה לשופרסל כדי להתברג בדירוג ולזכות באהדה

רשא חולי, מנכ''לית חברת הביומד מדיפלסט / צילום: יונתן בלום

המנכ"לית שנוסעת 5 שעות ביום כדי להגיע לעבודה: "חיה באוטו"

רשא חולי, מנכ"לית חברת הביומד מדיפלסט, תמיד ידעה שהיא רוצה לנהל מפעל ייצור ● היום היא אחת המנכ"ליות הערביות היחידות בישראל, ובכל יום נוסעת חמש שעות למשרד ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס 

שלומית וייס / צילום: שלמה שהם

"חייבים להיות מהירים וגמישים יותר": העזיבה של הבכירה הישראלית והשינוי הארגוני באינטל

לפי מכתב שנשלח לעובדי החברה אמש נראה כי באינטל החליטו לאחד פעילויות בתחום הפיתוח ולהעביר את המשקל לפיתוח בתחום השרתים ובינה מלאכותית ● צעד זה הוביל בסופו של דבר להחלטתה של הישראלית הבכירה בחברה, שלומית וייס, לפרוש ממנה ● "עלינו להגביר את המהירות והגמישות בביצועים שלנו", נכתב במכתב

סם אלטמן / צילום: כדיה לוי

המיזם החדש של סם אלטמן במפרציות ואיך יכול להיות שישראל נותרה בחוץ

הדיווחים על ביקוריו של מנכ"ל OpenAI באיחוד האמירויות ובסעודיה נמשכים, ולפי הערכות המטרה היא הקמת תשתיות לפיתוח שבבי בינה מלאכותית ● ישראל לא חלק מהתוכניות, אבל בענף לא דואגים: "אם אלטמן יחפש את ההון האנושי, ישראל עשויה להיות חלק מהתמונה"

רונית אשל, לירון ישראלי ושי כהן, בשיחה עם גלית חתן, גלובס / צילום: כדיה לוי

המומחים שקוראים: יש להגדיר יעדי ייצור בחקלאות כדי להפחית את התלות ביבוא

במסגרת כנס ביטחון המזון של גלובס ותנובה, התקיים פאנל מומחים בנושא פתרונות הביטחון התזונתי הלאומי ● "אנחנו חייבים גם לתמוך בייצור מקומי בצורה הרבה יותר משמעותית, לרבות תמיכה ישירה בחקלאים ובתעשיינים", קרא שי כהן, מנהל החדשנות של תנובה

ניסוי שיגור בטילי SM-3 / צילום: Reuters, U.S. Navy/Handout

מספינה בלב ים: הכירו את המתחרה החדש של חץ 3

חברת עין שלישית ביצעה מסירה ראשונה של "חייל רפאים", רחפן זעיר בעל יכולות AI, שמטרתו לסייע לכוחות קרקעיים לגלות אויבים בשטח פתוח ● חץ 3 כבר אינו המיירט המבצעי היחיד מחוץ לאטמוספירה ● עשות אשקלון רוכשת את אי.די.סי ב-40 מיליון שקל  ● ארה"ב אישרה מכירה של מערכות תקשורת בסך כ־100 מיליון דולר לסעודיה, וחיל האוויר האמריקאי רוצה להקים טייסות שיורכבו ממטוסי קרב בלתי־מאוישים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

טיל בליסטי שנורה מאיראן בשבת ונפל בים המלח / צילום: N12

הממשלה נדרשת להחלטה לא פופולרית - הבלגה היא הדבר הנכון

ארה"ב שבה ומדגישה שהיא לא תהיה שותפה למהלך התקפי ישראלי נגד איראן, הגם שלישראל שמורה הזכות לפעול, ושארה"ב אף שתמשיך לסייע לה בהגנה ● אפשר לפעול. השאלה היא אם זה הדבר הנכון לעשות ● מבקרים יגידו שההמלצה להבליג היא חזרה על הטעויות שהובילו ל-7 באוקטובר, ולא כך ● הנסיבות השתנו מאז לטובה ולרעה ● דעה

איך עובד מדד הפחד והאם אפשר להרוויח ממנו? / עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe firefly)

לאמיצים בלבד: איך עובד מדד הפחד והאם אפשר להרוויח ממנו

המתיחות בין איראן לישראל הביאה את מדדי הפחד בארץ ובחו"ל להיסחר סביב שיא של חמישה חודשים ● ממה מורכבים מדד הפחד הישראלי והאמריקאי? איך משקיעים בהם? ואיזה פרדוקס גלום בתוכם? ● גלובס עושה סדר

מירב בן ארי, יש עתיד טוויטר, 23.5.21 / צילום: שלומי יוסף

האם הרקע המקצועי של המפכ"ל המיועד של בן גביר חריג ביחס למקובל?

האם הרקע המקצועי של המפכ"ל המיועד אבשלום פלד הוא חריג? צללנו להיסטוריה ● המשרוקית של גלובס

איך המוסדיים מחליטים איפה תשב הפנסיה שלכם / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe firefly)

הבכיר שחושף באופן נדיר את הסודות על איך משקיעים את הפנסיה שלכם

הצצה אל מאחורי הקלעים של דיוני ועדת ההשקעות של גוף מוסדי: היכן להגדיל סיכון, כמה פיצוי נדרש עבורו, עד כמה משפיעים השווקים העולמיים על החוסך הישראלי, ואילו אתגרים ייחודיים עומדים בפני מנהלי קופות הגמל וקרנות הפנסיה וההשתלמות המקומיים

פיצוחים / צילום: תמר מצפי

הגרעינים של חממה בדרך החוצה מהבורסה - מי ייכנס במקומם?

חברת חממה סחר קיבלה הצעה להוצאת פעילותה מהבורסה והכנסת פעילות נדל"ן במקומה ● בעקבות מלחמת חרבות ברזל לחברה חובות בהיקף של 1.6 מיליון שקל מתושבים מרצועת עזה

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

לראשונה בהיסטוריה: הממשלה אישרה קיצוץ בתקציב בניגוד לעמדת שר האוצר

הקיצוץ בתקציב, בהיקף של כ-225 מיליון שקל, אושר לדרישתו של השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר, ובתום מאבקים בשבועות האחרונים מול שר האוצר בצלאל סמוטריץ' ● הקיצוץ נועד למימון הקמת מתקני כליאה לאכלוס העצורים הביטחוניים הרבים שנעצרו מאז תחילת המלחמה

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

נעילה מעורבת בוול סטריט; S&P 500 ירד זה היום החמישי ברציפות

נאסד"ק ירד ב-0.5% ● סולאראדג' בשפל של 5 שנים ● מחיר הקקאו זינק לשיא כל הזמנים ● למה טראמפ מדיה זינקה ב-22% ● ליתיום אמריקס צללה ב-25% ● טסלה בשפל של שנה, מתחת ל-150 דולר, בדויטשה בנק צופים לה ירידה נוספת של 30% ● נטפליקס ניפצה את התחזיות, אבל תחזית מאכזבת מפילה את המניה במסחר המאוחר

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / צילומים: AP, Shutterstock

אוקראינה על סף ייאוש וחור שחור ישאב אותנו ממרחק 2,000 שנות אור

אוקראינה מפתחת קנאת ישראל - גם היא רוצה קואליציה שתציל אותה מטילים באמצע הלילה ● הבריטים קובעים לוח זמנים להפסקה לאומית של העישון ● האקלים יעלה הרבה כסף, והמדינות העניות ייפגעו יותר ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

בנק ישראל מכר 8 מיליארד דולר, אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת AdobeFirefly)

הדולר מזנק לשיא של חמישה חודשים. אלה הסיבות

המתיחות הביטחונית בין ישראל לאיראן לצד התחזקות הדולר בעולם הובילה לתיסוף חד מול השקל ● שער הדולר-שקל נסחר ברמה של כ-3.8 שקלים, שיא של חמישה חודשים

אנשי הפדרציה ואנשי המרכז הרפואי לגליל (במרכז איציק שמולי)

הפדרציה היהודית של ניו יורק תורמת כ־40 מיליון שקל ליישובי הצפון

מאז תחילת המלחמה תמכה הפדרציה ביישובי קו העימות ביותר מ-300 מיליון שקל ● המנכ"ל בישראל, איציק שמולי: "יש תחושה שהצפון נשכח מאחור, והסיוע נועד להדגיש את מחויבותנו" ● ישראל מתגייסת

מטוס אל על / צילום: Shutterstock

אחרי הצניחה בתחילת המלחמה: התאוששות בענפי התיירות והבילויים

חג הפסח שיחול בקרוב מחולל רכישות בתחום החופשות והמופעים ● אתר KSP מרחיב את שיתוף־הפעולה עם שטראוס לצד מותגים כמו ויסוצקי ולוואצה ● הדירוג החודשי של אתרי האונליין

מתכות / צילום: Shutterstock

החברה שמנסה לחולל מהפכה בתעשייה שלא השתנתה אלפי שנים: Magnus Metal מגייסת 74 מיליון דולר

"מקצרת את תהליכי העבודה, מפחיתה את עלויות היצור והזיהום, ומשפרת את איכות המוצר" ● עם שווי מוערך של כ-160 מיליון דולר, מגנוס מטאל הישראלית יוצאת לסבב גיוס חדש

פרופ' יוסי מטיאס / צילום: שלומי יוסף

מנכ"ל מרכז הפיתוח של גוגל ישראל יוסי מטיאס עובר לתפקיד בכיר בגוגל העולמית

מנכ"ל מרכז הפיתוח של גוגל ישראל ב-18 השנים האחרונות, פרופ' יוסי מטיאס, צפוי לעבור לעמק הסיליקון ולנהל מארה"ב את פעילות המחקר של גוגל העולמית