גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

לא גישור ולא חובה

רוצים להתגרש בהליך גישור ללא כל מעורבות של ביהמ"ש? לא כל-כך מהר

גישור או פשרה /צילום: Shutterstock:  א.ס.א.פ קרייטיב
גישור או פשרה /צילום: Shutterstock: א.ס.א.פ קרייטיב

בשבוע הבא תסתיים פגרת בית המשפט, ושנת משפט חדשה תחל עם שינויים עצומים עבור ציבור המתגרשים. החוק החדש, בשמו המלא "חוק להסדר התדיינויות בסכסוכי משפחה (הוראת שעה)", משנה את חוקי הגירושים בישראל לא רק מבחינה פרוצדורלית אלא גם באופן מהותי. 

החוק משווק לציבור תחת השם המטעה "חוק גישור חובה", בניסיון לשכנע כי מדובר בהסדר שמעניק שירותי חינם למתגרשים פוטנציאליים, באופן שיחסוך להם תשלום לשירותי עורך דין ולהליך משפטי.

בפועל, במסגרת החוק החדש המדינה אינה מספקת שירותי גישור שמייתרים ליווי משפטי, חלק ה"חובה" בתהליך אינו עוסק כלל בגישור, והסכנות החבויות בתהליך החדש - הן עבור התובע והן עבור הנתבע - הן עצומות. 

החוק יוצאת מנקודת הנחה מתנשאת ופטרנליסטית, לפיה הציבור לא יודע שקיימת אפשרות לנהל את הליך הגירושים באופן הוגן ובהסכמה, ולכן המחוקק יחליט על אופן ניהול ההליך עבורו בשני אמצעים: מצד אחד החוק מונע ממנו לפנות לבית המשפט כדי לקבל סיוע משפטי במשך חודשים ארוכים, ובה-בעת הוא מחייב אותו להתייצב למפגש משותף עם הצד השני לסכסוך אצל עובדת סוציאלית בתוך ימים ספורים ממועד פרוץ המשבר. מפגש זה אינו מפגש גישור, שכן לעובדת הסוציאלית אין הכשרה לנושא, והוא מיועד ליידע את הצדדים על האפשרות ליישב את הסכסוך ביניהם בהליך של גישור.

עורכי דין רבים יצאו פומבית כנגד החוק, ותגובת הנגד הילדותית האופיינית היא שעורכי הדין חוששים מפגיעה בפרנסתם, כי מעכשיו זוגות יתגרשו בהבנה ובשיתוף-פעולה. האמת היא שלא רק שאין בידי החוק כדי לייתר את מעורבות עורכי הדין, אלא שזוגות שאינם מתאימים להליך גישור יצטרכו לשכור שירותים משפטיים מוגברים, גם להליך שכופה עליהם המדינה וגם להליך המשפטי הרגיל שיתקיים מספר חודשים מאוחר יותר. 

כדי שזוג יוכל להתגרש בהליך גישור ללא כל מעורבות של בית המשפט, הוא צריך לעמוד ברשימה ארוכה של תנאים, שאינם מתקיימים עבור זוגות רבים: ראשית יש צורך באמון רב בין בני הזוג. אם אחד הצדדים חושש שהצד השני ימשוך כספים מתוך החשבונות המשותפים, יעלים רכוש וכדומה, הוא חייב להטיל צווי עיקול שיקפיאו את המצב הקיים באמצעות בית המשפט.

בנוסף יש צורך בעצמאות כלכלית של שני בני הזוג, כדי שהאחד לא יוכל להפעיל ללץ כלכלי בלתי הוגן על השני - אחרת יש צורך בסעדים כלכליים מבית המשפט, כמו קביעת מזונות. כמו כן, נדרש שלשני בני הזוג יהיה מידע חופשי אודות הזכויות הכלכליות שכל אחד מחזיק בבעלותו - אחרת יש צורך בצווים לגילוי מידע ומסמכים מבית המשפט.

לפני חקיקת החוק החדש, אם אדם המעוניין להיפרד מבן זוגו היה סבור כי הם אינם עומדים בתנאים אלה, ואין לו אמון מלא בבן זוגו, הוא לא יכול היה לומר לבן הזוג: "בוא פשוט נתגרש בהסכמה" - אך למרבה הצער הוא לא יכול לעשות כן גם לאחריו.

החוק החדש לא פתר אף אחת מהבעיות המהותיות המונעות את הגירושים בהסכמה, בראשן מירוץ הסמכויות בין בית הדין הרבני לבית המשפט לענייני משפחה, ולכן הוא לא חלק מהפתרון - אלא הוא חלק מהבעיה. צריך להבין שהחוק כולל מכשולים עצומים עבור שני הצדדים. 

ניקח למשל את פגישת הטיפול הראשונה אצל העובדת הסוציאלית, שהיא למעשה הפגישה היחידה שבני הזוג מחויבים להתייצב אליה לבדם, ללא כל ליווי. אם התובע לא פנה ליעוץ אצל עורך דין לפני הפגישה, לא בטוח שהוא עצמו יודע מהן בדיוק גדרי המחלוקת: האם הוא ירצה לעתור למשמורת משותפת או יחידנית, האם יש צורך במזונות, ואם כן באיזה סדר גודל וכיוצ"ב. ללא ייעוץ משפטי התובע לא מבין את ההשלכות של האפשרויות העומדות לפניו - כיצד אם כן יציג התובע את מבוקשו לעובדת הסוציאלית ולצד השני? 

יתר על כן, התובע עלול לתת בפגישה פרטים שיזיקו לו בהמשך הדרך. תוכן הפגישה אמנם חסוי כלפי בית המשפט, אך הצד השני נוכח, שומע כל מילה ויוכל לעשות שימוש במידע בהמשך הדרך. 

אם מצבו של התובע בשלב ראשוני זה הוא בעייתי, בוודאי שמצבו של הנתבע הוא אומלל. בהליכים אזרחיים צדדים מופנים להליך גישור לאחר שהתובע כבר הגיש את כתב התביעה, ובדיני משפחה התובע גם מחויב לצרף לתביעה את כל המסמכים שיש בידיו, כדי לאפשר מאבק "הוגן" בקלפים פתוחים. כעת הנתבע מופנה להליך בעיניים מכוסות: הוא לא יודע מה הצד השני תובע ולא יודע אלה ראיות הוא מחזיק בידיו, ואף על-פי כן הוא נדרש להתייצב מולו באופן אישי ביחידת הסיוע, ללא כל הגנה וייעוץ. 

לאחר הפגישה הראשונה אצל העובדת הסוציאלית, הצדדים יכולים לעבור להליך גישור משפטי (בליווי עורכי דין בתשלום), אך הגישור אינו חובה, והצדדים יכולים לבחור לעבור למסלול המשפטי הרגיל של הגשת תביעות. גם כאן מתחבא מכשול חמור: בניגוד לכל כללי החיסיון ובניגוד לנוהלים שהיו עד היום, על-פי החוק החדש יחידת הסיוע תדווח לבית המשפט מי מהצדדים הוא שסירב להמשיך את ההליך לכיוון פגישות גישור, ובכך לכאורה תשחיר את פניו עוד בטרם הספיק להגיש מילה אחת לבית המשפט. 

התוצאה של כל האמור לעיל היא שזוגות שלא היו מגיעים לגירושים בהסכמה גם לפני חקיקת החוק, לא יוכלו לוותר על ליווי של ייעוץ משפטי ושל בית המשפט גם כיום. הבעיה היא שהם ידרשו כיום לתקופת צינון והמתנה ארוכה לפני שיוכלו לקבל עזרה מבית המשפט, ותקופת עיכוב זאת עלולה לשנות את כל מאזן הכוחות בין הצדדים. על כך בהרחבה, בכתבת המשך "החוק החדש לשירות הבריונים". 

■ עו"ד ליהיא כהן-דמבינסקי, מומחית לדיני משפחה וירושה, מנהלת פורום דיני משפחה ב"גלובס", בעלת אתר www.divorceinfo.co.il

עוד כתבות

עמית אסרף / צילום: עומר הכהן

הילדות בטורקיה, החלום שהתנפץ ואקזיט הענק שרשם השבוע לפני גיל 30

"ישבנו בבית קפה ועלה הרעיון ליצור תוסף זדוני. עשר דקות אחרי ההתקנה מאות ארגונים בעולם רצו שנעזור להם. חברות ענק ביקשו את המוצר. OpenAI הפכה ללקוח הראשון" ● שיחה קצרה עם עמית אסרף, מייסד-שותף ומנכ"ל סטארט-אפ הסייבר KOI

נתנאל גבעתי / צילום: סימן טוב סרוסי

גר בראש העין, משקיע באינדיאנה

נתנאל גבעתי רק בן 37 ומאחוריו כבר שורה ארוכה של עסקאות, בהן 13 בארצות הברית ● בראיון לגלובס הוא מספר על טעויות שעשה בדרך ואיך קנה שלוש דירות באינדיאנה בלי לבקר שם

אתר בנייה במרכז הארץ. ''כשהשוק מאט, יש ליזמים תמריץ לתת הנחות והטבות'' / צילום: Shutterstock

28 דירות בחודש בפרויקט אחד ביהוד: מה גובה ההנחה שקיבלה קבוצת הרוכשים

ההאטה בביקושים וההיצע הגדול של דירות על המדף מאיצים את תופעת ה"פרי־פריסייל": יזמים מסכימים להנחות של 5%–15% בתמורה לוודאות תזרימית ומכירה מרוכזת של עשרות יחידות דיור בפרק זמן קצר ● למי זה מתאים ומה הסיכונים?

מבצע ההעברה. 263 פילים הוסעו במשאיות כ–400 ק''מ / צילום: ap, Thoko Chikondi

עשרות הרוגים וציד בלתי חוקי: מבצע להצלת פילים באפריקה הסתיים באסון

פרויקט שימור טבע על הגבול בין זמביה למלאווי השתבש קשות ● ניסיון להקל את צפיפות הפילים הביא לרמיסתם של עשרות אנשים למוות, להריסה של גידולים בשווי 4.5 מיליון דולר ולהתעוררותו של ציד בלתי חוקי ● כך ניצת אחד הסכסוכים הקטלניים בין בני אנוש לחיות בר באפריקה זה עשורים

נחל שרף / צילום: מולי אינהורן

קריאה אחרונה: מסלולי מים מיוחדים, רגע לפני שהם מתייבשים שוב

מהגבים הנסתרים שדורשים טיפוס אתגרי ועד הבריכות שהגישה אליהן קרובה ונוחה ● לאחר שנה גשומה במיוחד מאגרי המים במדבר חזרו להתמלא ● ארבע המלצות רותחות לטיולים רטובים

לא נסוג ולא התנצל. באד באני מופיע בסופרבול השבוע / צילום: Reuters, Imagn Images

הכינוי של הזמר באד באני ניתן לו לאחר אירוע שחווה. מהו?

איזה שחקן NBA הפך לאחר פרישתו להיסטוריון וסופר, בכמה נמכר השבוע קלף פוקימון נדיר, ואיזה שיר הלחין מתי כספי לסרט "חגיגה בסנוקר"? ● הטריוויה השבועית

אייפון 17 פרו מקס / צילום: יחצ

כך תאריכו את חיי הסוללה באייפון שלכם

עדכוני גרסה באייפונים מובילים לעתים לכך שהסוללה דווקא מתרוקנת מהר יותר, ובעוד באפל מבהירים שמדובר במצב זמני - יש כמה שיטות להתגבר על כך ● מבהירות המסך דרך שימוש ב–wifi ועד הטענה של פחות מ–80%

נתן שירות למוכרים, וגם לקונים. האם המתווך זכאי לדמי תיווך?

בית המשפט קבע: פסיכולוגית תחויב ב־40 אלף שקל פיצוי לאחר שסיפקה הערכה שלילית על תובע מבלי לפגוש אותו ● השכנים טענו לירידת ערך בשל חריגות בנייה - אך ביהמ"ש קבע כי דווקא הם השתלטו על רכוש משותף וחייב אותם בפיצוי ● מתווך שניהל ייצוג כפול לקונה ולמוכר ללא גילוי נשלל מזכאותו לדמי תיווך והתחייב בהוצאות משפט ● 3 פסקי דין בשבוע

זום גלובלי / צילום: Reuters

איראן לא לבד: צפון קוריאה חושפת רשימת יעדים לתקיפה

קוריאה הצפונית פורסת משגרים חדשים ומאיימת "להכניע כל איום חיצוני" • חברת פתרונות החקירה הדיגיטליים סלברייט מסתבכת בפרשה באפריקה • ומעצר של שלושה יהודים הצית סכסוך בין בלגיה לארה"ב • זום גלובלי, מדור חדש

בודקים את המיתוס. עכבר וגבינה / צילום: Shutterstock

אל תציעו לחתול ולעכבר חלב ומוצריו

אחת לשבוע המדור "בודקים את המיתוס" יעסוק בעיוותים היסטוריים מפורסמים, מדוע נוצרו, וכיצד הם משפיעים עד ימינו ● והשבוע: הדימוי של התזונה המועדפת על היריבים המרים נוצר מתנאי החקלאות והאחסון של ימים עבר

משרדי גוגל בארה''ב / צילום: ap, Jeff Chiu

מצבא איראן לחברת ענק: פרשת ריגול חמורה נחשפת

כתב אישום הוגש בסוף השבוע, נגד שלושה איראנים שחיו בעמק הסיליקון, עבדו בחברות ענק והדליפו על פי החשד סודות לאיראן ● התובעים טוענים כי שלושת הנאשמים ניצלו את תפקידיהם בחברות טכנולוגיה מובילות המפתחות מעבדי מחשב ניידים כדי להשיג מאות קבצים סודיים, כולל חומרים הקשורים לאבטחת מעבדים וקריפטוגרפיה

ירקות אורגניים של חברת אגרסקו / צילום: יח''צ

קריסת אגרסקו: נדחתה תביעת המיליונים נגד פירמת EY

ביהמ"ש דחה את התביעה בגובה 150 מיליון שקל, שהגישו המפרקים של החברה ליצוא חקלאי שקרסה ב-2011, נגד רואי החשבון ● השופט אלטוביה: "מקור ההפסדים בהתנהלותה העסקית של אגרסקו, לא באופן הרישום החשבונאי של פריט זה או אחר"

סאמר חאג' יחיא

"כשאחד המתחרים הוא המנכ"ל זה אתגר": המתווך במכירת צים חושף את הקלף המנצח בעסקה

סאמר חאג' יחיא, שייעץ להפג־לויד בעסקה לרכישת חברת הספנות, משחזר את תחילת המהלך: "טילים נפלו כאן - אבל הם היו נחושים", הגורם שהכריע: "קרן פימי הייתה שובר שוויון" והמשבר ברגע האחרון: "יו"ר צים הודיע שלא ימליץ על העסקה" ● וגם על המנכ"ל אלי גליקמן: "הלוואי וימשיך - טאלנט כדאי לשמר", חששות העובדים: "יובטח ביטחון תעסוקתי", עמלת התיווך שייקבל והסיכויים להשלמת העסקה

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

הבורסה ננעלה בעליות; השקל התחזק, ישראל קנדה זינקה ב-7%, הבורסה לני"ע ב-6%

מדדי הביטוח והבנייה זינקו במעל 2% ● מחזור המסחר עמד על 5 מיליארד שקל ● עליות באירופה ובחוזים בניו יורק ● דריכות בוול סטריט לקראת ההכרעה על מכסי טראמפ ● השקל מתחזק הבוקר ל-3.12 שקלים לדולר ● מחירי הנפט עולים ● הקרן האקטיביסטית שמהמרת: כוכבת ה-AI הבאה היא מיפן

מצב השווקים השבוע

היזם הישראלי שהפסיד יותר מ-2 מיליארד דולר על הנייר – ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

בזמן שהשוק בת"א ממשיך להציג ביצועים חסרי תקדים גם בפתח שנת 2026, סקטור אחד נותר מחוץ לחגיגה - ה-IT • יו"ר ענקית ההשקעות מסביר: כך תגנו על התיק שלכם ● מניות התוכנה צונחות לאחרונה בעקבות החשש מפגיעת ה־AI בעסקיהן, כשבין הנפגעות גם כמה ישראליות בולטות ● האם עידן עופר פספס את אקזיט חייו בחברת הספנות צים?

רשת הקשרים של ג'פרי אפשטיין במוקדי הכוח של אירופה / צילום: ap

סדקים בכתר ובקבינט: רשת הקשרים של ג'פרי אפשטיין במוקדי הכוח של אירופה

"אתה אדם טוב בצורה יוצאת דופן", כתב דיפלומט נורבגי בכיר לאפשטיין, והוא לא לבד ● ממסדרונות השלטון בפריז ועד למעצרו ההיסטורי של הנסיך הבריטי לשעבר: השערוריות המביכות בצמרת הופכות לחשד לפלילים ● המחיר הוא פגיעה אנושה באמון הציבור במוסדות היבשת

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ והמנהיג העליון של איראן עלי חמינאי / צילום: ap, Alex Brandon, khamenei.ir

הסנאטור גראהם: גורמים בסביבת טראמפ מייעצים לו לא לתקוף באיראן

שגריר ארה"ב בישראל נשאל אם לישראל זכות על שטחי מדינות ערב: "הם יכולים לקחת את הכול" ● דיווח: משמרות המהפכה מקדמים כוחות לגבול עיראק ● אלפים מחו בירושלים ובתל אביב נגד הממשלה; עימותים עם המשטרה בכיכר פריז ● עדכונים שוטפים

נושאת המטוסים האמריקאית אברהם לינקולן / צילום: ap, Brian M. Wilbur

דריכות למתקפה: עוד משחתת אמריקאית נכנסת לאזור

טראמפ נתן אתמול דדליין לאיראן: 10 ימים או 15 ימים • דובר צה"ל אפי דפרין: "אנחנו עוקבים אחר ההתפתחויות האזוריות וערים לשיח הציבורי בנושא איראן" ● טראמפ בהצגת מועצת השלום: "אסור שיהיה לאיראן נשק גרעיני" • איראן במכתב למזכ"ל האו"ם: אם נותקף - נגיב נגד בסיסים אמריקניים באזור ● עדכונים שוטפים

הצ'אטבוט של קלוד / צילום: Shutterstock

אנתרופיק עושה זאת שוב: כלי ה-AI החדש שהפיל את מניות הסייבר

ההשקה של "קלוד קוד סקיוריטי" עוררה חשש מפגיעה בענף והובילה לירידות חדות בקראודסטרייק, קלאודפלייר וזיסקלר ● גם הישראליות התרסקו, ביניהן סנטינל וואן וג׳יי פרוג ● כעת, בשוק חלוקים אם מדובר באיום ממשי או בירידה חדה מדי ביחס להיקף המהלך

חוות שרתים של אמזון / צילום: Reuters, Noah Berger for AWS

יזמי נדל"ן ואנרגיה רוצים נתח מהתעשייה הזו: האם יהיה מקום לכולם?

הבהלה לבינה המלאכותית הפכה את חוות השרתים לטרנד הלוהט ● עם זאת, המרוץ לבניית עשרות מתקנים חדשים מתנגש עם רשת חשמל מוגבלת ותחזיות צריכה שזינקו פי שניים ● כך, ניצבת ישראל בצומת, בין הפיכה למעצמת מחשוב לבין הסיכון שמבני הענק יפכו לפילים לבנים: "יהיה חשמל לכולם, הוא פשוט יהיה הרבה יותר יקר"