גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

לא גישור ולא חובה

רוצים להתגרש בהליך גישור ללא כל מעורבות של ביהמ"ש? לא כל-כך מהר

גישור או פשרה /צילום: Shutterstock:  א.ס.א.פ קרייטיב
גישור או פשרה /צילום: Shutterstock: א.ס.א.פ קרייטיב

בשבוע הבא תסתיים פגרת בית המשפט, ושנת משפט חדשה תחל עם שינויים עצומים עבור ציבור המתגרשים. החוק החדש, בשמו המלא "חוק להסדר התדיינויות בסכסוכי משפחה (הוראת שעה)", משנה את חוקי הגירושים בישראל לא רק מבחינה פרוצדורלית אלא גם באופן מהותי. 

החוק משווק לציבור תחת השם המטעה "חוק גישור חובה", בניסיון לשכנע כי מדובר בהסדר שמעניק שירותי חינם למתגרשים פוטנציאליים, באופן שיחסוך להם תשלום לשירותי עורך דין ולהליך משפטי.

בפועל, במסגרת החוק החדש המדינה אינה מספקת שירותי גישור שמייתרים ליווי משפטי, חלק ה"חובה" בתהליך אינו עוסק כלל בגישור, והסכנות החבויות בתהליך החדש - הן עבור התובע והן עבור הנתבע - הן עצומות. 

החוק יוצאת מנקודת הנחה מתנשאת ופטרנליסטית, לפיה הציבור לא יודע שקיימת אפשרות לנהל את הליך הגירושים באופן הוגן ובהסכמה, ולכן המחוקק יחליט על אופן ניהול ההליך עבורו בשני אמצעים: מצד אחד החוק מונע ממנו לפנות לבית המשפט כדי לקבל סיוע משפטי במשך חודשים ארוכים, ובה-בעת הוא מחייב אותו להתייצב למפגש משותף עם הצד השני לסכסוך אצל עובדת סוציאלית בתוך ימים ספורים ממועד פרוץ המשבר. מפגש זה אינו מפגש גישור, שכן לעובדת הסוציאלית אין הכשרה לנושא, והוא מיועד ליידע את הצדדים על האפשרות ליישב את הסכסוך ביניהם בהליך של גישור.

עורכי דין רבים יצאו פומבית כנגד החוק, ותגובת הנגד הילדותית האופיינית היא שעורכי הדין חוששים מפגיעה בפרנסתם, כי מעכשיו זוגות יתגרשו בהבנה ובשיתוף-פעולה. האמת היא שלא רק שאין בידי החוק כדי לייתר את מעורבות עורכי הדין, אלא שזוגות שאינם מתאימים להליך גישור יצטרכו לשכור שירותים משפטיים מוגברים, גם להליך שכופה עליהם המדינה וגם להליך המשפטי הרגיל שיתקיים מספר חודשים מאוחר יותר. 

כדי שזוג יוכל להתגרש בהליך גישור ללא כל מעורבות של בית המשפט, הוא צריך לעמוד ברשימה ארוכה של תנאים, שאינם מתקיימים עבור זוגות רבים: ראשית יש צורך באמון רב בין בני הזוג. אם אחד הצדדים חושש שהצד השני ימשוך כספים מתוך החשבונות המשותפים, יעלים רכוש וכדומה, הוא חייב להטיל צווי עיקול שיקפיאו את המצב הקיים באמצעות בית המשפט.

בנוסף יש צורך בעצמאות כלכלית של שני בני הזוג, כדי שהאחד לא יוכל להפעיל ללץ כלכלי בלתי הוגן על השני - אחרת יש צורך בסעדים כלכליים מבית המשפט, כמו קביעת מזונות. כמו כן, נדרש שלשני בני הזוג יהיה מידע חופשי אודות הזכויות הכלכליות שכל אחד מחזיק בבעלותו - אחרת יש צורך בצווים לגילוי מידע ומסמכים מבית המשפט.

לפני חקיקת החוק החדש, אם אדם המעוניין להיפרד מבן זוגו היה סבור כי הם אינם עומדים בתנאים אלה, ואין לו אמון מלא בבן זוגו, הוא לא יכול היה לומר לבן הזוג: "בוא פשוט נתגרש בהסכמה" - אך למרבה הצער הוא לא יכול לעשות כן גם לאחריו.

החוק החדש לא פתר אף אחת מהבעיות המהותיות המונעות את הגירושים בהסכמה, בראשן מירוץ הסמכויות בין בית הדין הרבני לבית המשפט לענייני משפחה, ולכן הוא לא חלק מהפתרון - אלא הוא חלק מהבעיה. צריך להבין שהחוק כולל מכשולים עצומים עבור שני הצדדים. 

ניקח למשל את פגישת הטיפול הראשונה אצל העובדת הסוציאלית, שהיא למעשה הפגישה היחידה שבני הזוג מחויבים להתייצב אליה לבדם, ללא כל ליווי. אם התובע לא פנה ליעוץ אצל עורך דין לפני הפגישה, לא בטוח שהוא עצמו יודע מהן בדיוק גדרי המחלוקת: האם הוא ירצה לעתור למשמורת משותפת או יחידנית, האם יש צורך במזונות, ואם כן באיזה סדר גודל וכיוצ"ב. ללא ייעוץ משפטי התובע לא מבין את ההשלכות של האפשרויות העומדות לפניו - כיצד אם כן יציג התובע את מבוקשו לעובדת הסוציאלית ולצד השני? 

יתר על כן, התובע עלול לתת בפגישה פרטים שיזיקו לו בהמשך הדרך. תוכן הפגישה אמנם חסוי כלפי בית המשפט, אך הצד השני נוכח, שומע כל מילה ויוכל לעשות שימוש במידע בהמשך הדרך. 

אם מצבו של התובע בשלב ראשוני זה הוא בעייתי, בוודאי שמצבו של הנתבע הוא אומלל. בהליכים אזרחיים צדדים מופנים להליך גישור לאחר שהתובע כבר הגיש את כתב התביעה, ובדיני משפחה התובע גם מחויב לצרף לתביעה את כל המסמכים שיש בידיו, כדי לאפשר מאבק "הוגן" בקלפים פתוחים. כעת הנתבע מופנה להליך בעיניים מכוסות: הוא לא יודע מה הצד השני תובע ולא יודע אלה ראיות הוא מחזיק בידיו, ואף על-פי כן הוא נדרש להתייצב מולו באופן אישי ביחידת הסיוע, ללא כל הגנה וייעוץ. 

לאחר הפגישה הראשונה אצל העובדת הסוציאלית, הצדדים יכולים לעבור להליך גישור משפטי (בליווי עורכי דין בתשלום), אך הגישור אינו חובה, והצדדים יכולים לבחור לעבור למסלול המשפטי הרגיל של הגשת תביעות. גם כאן מתחבא מכשול חמור: בניגוד לכל כללי החיסיון ובניגוד לנוהלים שהיו עד היום, על-פי החוק החדש יחידת הסיוע תדווח לבית המשפט מי מהצדדים הוא שסירב להמשיך את ההליך לכיוון פגישות גישור, ובכך לכאורה תשחיר את פניו עוד בטרם הספיק להגיש מילה אחת לבית המשפט. 

התוצאה של כל האמור לעיל היא שזוגות שלא היו מגיעים לגירושים בהסכמה גם לפני חקיקת החוק, לא יוכלו לוותר על ליווי של ייעוץ משפטי ושל בית המשפט גם כיום. הבעיה היא שהם ידרשו כיום לתקופת צינון והמתנה ארוכה לפני שיוכלו לקבל עזרה מבית המשפט, ותקופת עיכוב זאת עלולה לשנות את כל מאזן הכוחות בין הצדדים. על כך בהרחבה, בכתבת המשך "החוק החדש לשירות הבריונים". 

■ עו"ד ליהיא כהן-דמבינסקי, מומחית לדיני משפחה וירושה, מנהלת פורום דיני משפחה ב"גלובס", בעלת אתר www.divorceinfo.co.il

עוד כתבות

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: ap, Jeff Chiu

"היום הגדול ביותר לאייפד": אפל חושפת דגמי טאבלט חדשים וממשיכה להתעלם מה-AI

אפל השיקה את דגמי האייפד הראשונים מאז אוקטובר 2022 ● החברה הודיעה כי היא תכניס את המעבד החזק ביותר שלה עד כה, M4, לאייפדים החדשים ● ומה עם בינה מלאכותית? בינתיים זה לא בלקסיקון

טנק ישראלי בצד העזתי של מעבר רפיח / צילום: דובר צה''ל

ראש אמ"ן לשעבר מסביר: למה חמאס מפחד מכניסה ישראלית לרפיח

אלוף (מיל') אהרן זאבי-פרקש סבור שעיקר הלחימה נגד חמאס הסתיימה: "השמדת שלושה-ארבעה גדודים ברפיח לא תשנה" ● בשיחה עם גלובס הוא אומר שיש לדאוג שארגון הטרור לא יתחמש שוב: "רק אז נוכל לומר שהמלחמה שיפרה את המצב" ● וגם: מה דעתו על סערת המינויים בצה"ל

ראש ממשלת בלגיה, אלכסנדר דה-קרו / צילום: ap, Jean-Francois Badias

ראש ממשלת בלגיה: "לא יכולים להמשיך בעסקים כרגיל עם ישראל"

ראש ממשלת בלגיה אלכסנדר דה-קרו שינה את עמדתו ושוקל כעת הטלת סנקציות הכוללות איסור יבוא מוצרים מהתנחלויות, בשל הפעילות הישראלית בעזה ● הסביר כי שינוי העמדה שלו נובע מכך שיש "יותר מדי קורבנות כתוצאה מהפעולות הצבאיות הישראליות" ● ההערכות הן כי יוזמה כזו תיכשל ברמה האירופית

אסתר חיות, לשעבר נשיאת בית המשפט העליון / צילום: אלכס קולומויסקי-ידיעות אחרונות

התפקיד החדש של נשיאת העליון לשעבר אסתר חיות

מפעל הפיס הכריז על מינויה של נשיאת בית המשפט העליון בדימוס, השופטת אסתר חיות, ליו"ר ועדת פרס ספיר לספרות ● חיות תחליף בוועדה את העיתונאי אורן נהרי

עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: יוסי גם זו לטובה, אורן דאי, אייל טואג, ראובן קפוצ'נסקי

אלו החברות שהכי מעניינות משקיעים בת"א

את בנק לאומי, חנן מור ואל על המשקיעים חיפשו הכי הרבה במאיה, כך עולה מנתוני הפעילות באתר הבורסה ● כ-20% מהחברות הנסחרות בת"א המתינו עם פרסום הדוחות השנתיים עד לרגע האחרון, ושיעור נמוך יותר תרגמו את הדיווחים לאנגלית ● וגם: מי החברה שאחריה עוקבים הכי הרבה משקיעים באופן קבוע

מפגינים פרו-פלסטינים באוניברסיטת ''סיינס פו'' בצרפת מסמנים מתוך בניין של המוסד עליו השתלטו / צילום: ap, Jeffrey Schaeffer

העימותים עם מתנגדי ישראל בקמפוסים התפשטו לאירופה

בצרפת, בבריטניה, בברלין, בקופנהגן, באמסטרדם ועוד - מפגינים אנטי-ישראלים ופרו-פלסטינים מתעמתים עם המשטרה, עורכים תהלוכות ומקימים מאהלים מבוצרים ● מנכ"לית ICE, ארגון הקהילות הישראליות באירופה: "האוניברסיטאות לא יכולות להמשיך ולשבת על הגדר, ומדינת ישראל חייבת לפעול כבר היום ובאופן ממושך בקמפוסים"

אסף רפפורט, מנכ''ל ומייסד שותף Wiz / צילום: עומר הכהן

וויז מציגה את הגיוס הגדול של חברה ישראלית אי פעם

חברת הסייבר בניהולו של אסף רפפורט מציגה קצב צמיחה מסחרר ושורת צעדים שאפתניים ● ארבע שנים בלבד אחרי הקמתה, הכריזה וויז על גיוס של מיליארד דולר ● בין המשקיעים: הקרן האמריקאית הגדולה אנדריסן הורוביץ ● בשוק תוהים: עד לאן היא יכולה לצמוח?

אתר בנייה. קצב מכירות הנדל''ן עלה / צילום: אייל פישר

קצב מכירות הדירות עלה, ובאוצר קוראים לעצור את מתווה הסיוע

תוכנית הסיוע לענף שאושרה בפברואר כללה מתווה שיעזור לקבלנים בשלב המכירה המוקדמת ● אולם לגלובס נודע כי קידום המתווה נעצר ונבחן מחדש, בין היתר בשל נתוני המכירות האחרונים

חסימת איילון דרום הערב / צילום: רוני שפירא

משפחות החטופים הפגינו הערב ברחבי הארץ: קוראות לעסקה מול החמאס

הנייה הודיע לקטאר ולמצרים: "מקבלים את תנאי הפסקת האש" • תיעוד: חגיגות בעזה אחרי הודעת חמאס • גורמים בישראל: זו הטעיה, חמאס הסכים למתווה מרחיק לכת שלא מקובל על ישראל • עדכונים שוטפים

המשקיע סטנלי דרוקנמילר / צילום: Reuters, Brendan McDermid

המיליארדר שנפטר מהמניה הלוהטת של השווקים מסביר למה

המשקיע המיליארדר סטנלט דרוקנמילר לא ידע עד לפני שנתיים איך מאייתים את השם אנבידיה ● "רכשתי אותה, וחודש אחר כך, הושק ה-ChatGPT, ואפילו זקן כמוני הצליח להבין מה זה, אז הגדלתי את הפוזיציה שלי בהרבה" ● דרוקנמילר סבור שמפץ הבינה המלאכותית עלול להסתיים בקרוב

מייסדי נו ניים סקיורוטי שי לוי ועוז גולן / צילום: יח''צ יוסי זליגר

אחרי שקיבלה תג מחיר של מיליארד דולר: נו ניים הישראלית נרכשת רק ב-450 מיליון דולר

חברת התקשורת האמריקאית אקמאי הודיעה על סגירת העסקה לרכישת חברת הסייבר ● בדצמבר 2021, גייסה החברה 135 מיליון דולר, לפי שווי של מיליארד דולר אחרי הכסף, והרכישה מהווה ירידה של 55% בערכה של החברה הישראלית

חיילי צה''ל בעזה / צילום: דובר צה''ל

קיבוץ ניר יצחק הודיע על מותו של החטוף ליאור רודאיף

נתניהו: "הצעת חמאס רחוקה מאוד מהדרישות ההכרחיות של ישראל" • גורמים רשמיים בארה"ב: בהצעה שחמאס הסכים לה יש שינויי ניסוח מינוריים בלבד ביחס להצעה של ישראל • המשלחת הישראלית הגיעה לקהיר • דיווח: "הפלישה לרפיח תואמה עם ארה"ב. המטרה - מתן תמונת ניצחון שניתן יהיה לשווק לבן גביר וסמוטריץ'" • עדכונים שוטפים

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

נעילה ירוקה בת"א; מדד הבנקים זינק בכ-3%, הדולר צלל מתחת ל-3.7 שקלים

מדד ת"א 35 עלה בכ-1.4% ● ירידה ביתרות מטבע החוץ של ישראל ● אילו הן המניות שמעניינות את המשקיעים? ● אודיוקודס לא עמדה בציפיות האנליסטים ● דב קוטלר, מנכ"ל בנק הפועלים פורש מתפקידו ● IBI: "חלון ההזדמנות להורדת ריבית בישראל הולך ונסגר" ● יוליוס בר: "מצפים שהפד יתחיל להוריד את הריבית בישיבתו בספטמבר"

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות השבבים קפצו

הנאסד"ק עלה בכ-1.2% ● בורסות אירופה ננעלו בעליות ● אייל הררי יחליף את ארז ענתבי כמנכ"ל אלוט ● אלון מאסק ממליץ לוורן באפט איזו מניה לקנות ● IBI בית השקעות: הירידה באינפלציה תאפשר ל-ECB להפחית את הריבית ביוני ● וורן באפט מכר מניות אפל ונראה שהוא פוזל להודו, "יש שם המון הזדמנויות" • בבנק אוף אמריקה דווקא ממליצים על אפל באפסייד של 33% • באופנהיימר ממליצים על מניות הבנקים הגדולים בארה"ב, "נסחרות בתמחור חסר עמוק"

מעבר הגבול בין רוסיה לנארווה, אסטוניה, סגור לכניסת רכבים / צילום: Reuters, Mihkel Maripuu

אוקראינה מאבדת מכוחה, והמדינות הבלטיות שואלות: אנחנו הבאות בתור?

נארווה, עיר הגבול של אסטוניה שסומנה על ידי פוטין כאדמה רוסית היסטורית - היא בין היעדים הפוטנציאליים לערעור היציבות באזור ● מפברואר נרשמת הידרדרות מהירה ביחסים בין המדינות

הדרכת לוחמי אש של Civil Squads of Israel בזיקים / צילום: צילום מסך מיוטיוב

החברים שמסייעים לכיתות הכוננות: מציוד ועד הדרכות כיבוי אש

ניר אלון חיפש דרכים לשיקום עצמי אחרי תשע שעות עם משפחתו בממ"ד בסופה, דניאל בוכן הוא הייטקיסט שעשה עלייה מאוסטרליה ורצה להתנדב ● יחד הם הקימו את Civil Squads of Israel ● ישראל מתגייסת

מטוס קרב מדגם סוחוי 35 ממריא מבסיס חיל האוויר הרוסי חמיימים בסוריה / צילום: ap, Alexander Zemlianichenko

רוסיה מוכרת לאיראן 24 מטוסים, ומציבה לישראל אתגר חדש

אספקת מטוסי סוחוי ומערכות הגנה אווירית S־400 מרוסיה לאיראן מציבה את המזרח התיכון בפני אתגר חדש ● מומחים: "חיל האוויר האיראני בנוי על אמל"ח מיושן, הסוחוי מייצג דור אחר של מטוסים"

מקבוק אייר של אפל / צילום: יח''צ אפל

לעבור למחשב של אפל: כל הסיבות בעד ונגד

מי שהתרגל למערכת ההפעלה ווינדוס יתקשה להתרגל ל-MacOS, וגם ייאלץ להיפרד מחלק מהתוכנות המוכרות ● היתרון הבולט: היכולת של מכשירי החברה "לדבר" ביניהם ולקצר תהליכים

בורסת תל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

השקל נסחר בתנודתיות לאחר הודעת חמאס על קבלת המתווה להפסקת אש

ת"א 35 יורד בכ-0.1% ● השקל נסחר בתנודתיות מול המטבעות הזרים ● אייל הררי יחליף את ארז ענתבי כמנכ"ל אלוט ● חוזה חדש לאלקטריאון בסין ● מיטב: הקמעונאיות מעלות מחירים רק כי הן יכולות, לא בגלל הצורך שלהן לפצות על גידול בהוצאות ● וורן באפט מכר מניות אפל ופוזל להודו, "יש שם המון הזדמנויות" ● בבנק אוף אמריקה דווקא ממליצים על אפל באפסייד של 33%

משה מזרחי, מנכ''ל אינמוד וממייסדיה, עם מכשיר החברה / צילום: איל יצהר

"לפעמים אני תוהה אם היה נכון להנפיק": מדוע וול סטריט מענישה את כוכבת האסתטיקה מישראל

אינמוד מיקנעם ידעה לספק במשך שנים צמיחה מהירה בהכנסות ורווחיות פנומנלית, אך לאחרונה חתכה את התחזיות נוכח הריבית הגבוהה בארה"ב ועיכובים בייצור, ומחיר המניה נחתך בחצי ● המייסד משה מזרחי, שלאחרונה הוזז מתפקיד היו"ר, אומר כי "מי שאומר שהמלחמה לא משפיעה על עסקיו בחו"ל, משקר בעיקר לעצמו. הרופאים מקבלים מיילים 'החרימו את החברות הישראליות'"