גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

המוסדיים יוצאים לחו"ל - אבל עדיין יש העדפה ברורה לישראל

נכון לסוף יולי 2016 החזיקו קופות הגמל לתגמולים, קרנות הפנסיה החדשות וביטוחי החיים, בנכסים בחו"ל ובמט"ח בשיעור של כ-26.5% מהתיק הכולל - קיטון קל לעומת רמות גבוהות יותר שנרשמו בשנים האחרונות

דורית סלינגר / צילום: אוריה תדמור
דורית סלינגר / צילום: אוריה תדמור

כבר כמה שנים ששיעור החשיפה לחו"ל ולמט"ח מתוך החיסכון לטווח ארוך של הציבור הישראלי הולך וגדל. מדובר בהפניה של חלק הולך וגדל, בוודאי במגמה ארוכת-טווח, מתוך מאות מיליארדי השקלים שמהווים את כרית הביטחון הסוציאלית העתידית המרכזית של חלק הולך וגדל מהציבור בישראל.

שיעור החשיפה לחו"ל הגבוה ביותר הוא ברכיב המנייתי של החיסכון לטווח ארוך של הציבור בישראל, שבחלק מהגופים המוסדיים הגדולים ביותר - יותר ממחצית מרכיב זה כבר מושקעת במניות זרות (ישירות ובאמצעות תעודות סל וגם קצת קרנות נאמנות).

כך, נכון לסוף יולי 2016, החזיקו קופות הגמל לתגמולים, קרנות הפנסיה החדשות ותיקי פוליסות החיסכון המושקעות בשוקי ההון של חברות הביטוח, בנכסים בחו"ל ובמט"ח בהיקף מצרפי של כ-183.5 מיליארד שקל, שהיוו בממוצע כ-26.5% מהתיק הכולל.

מדובר בקיטון קל לעומת רמות גבוהות יותר שנרשמו בשנים האחרונות, שמושפעות בכל נקודת זמן גם מהביצועים הנקודתיים היחסיים של השווקים בעולם ובארץ. אך אלו הן עדיין רמות גבוהות למדי, שמלמדות על שיעור נכסים בחו"ל ובמט"ח של כ-30% בתיקי הביטוח חיים, של כ-28% בקרנות הפנסיה החדשות ושל כ-22% מהתיק הכולל בקופות הגמל לתגמולים.

הגידול, אגב, נראה דרמטי במיוחד ביחס ל-2008, בין היתר משום שבסוף אותה שנה, ובמהלך 2009, מחירי הנכסים בעולם צנחו בשיעור אדיר וחד יותר מכפי שנרשם בישראל, בעקבות המשבר הכלכלי האדיר.

לצד זאת, גם נתוני החשיפה לחו"ל במונחי דלתא מלמדים על אותה מגמה. הדלתא בוחנת את החשיפה האפקטיבית, שכוללת את ההחזקה בנכס הבסיס וכן באופציות ובחוזים עתידיים. נכון לסוף יולי 2016 עמדה החשיפה לחו"ל במונחי דלתא של תיק ביטוחי החיים על רמה של 34.6%, בעוד שבקרנות הפנסיה ובקופות הגמל לתגמולים דובר על שיעורי חשיפה של 32.3% ושל 25.3%, בהתאמה.

ואולם, הנתונים שאספנו מלמדים כי למרות הגידול הניכר בחשיפה לחו"ל ולמט"ח בנכסי הגופים המוסדיים, או בחשיפה לחו"ל במונחי דלתא, עדיין ישנה העדפה ברורה של הגופים המוסדיים הישראליים לבית, בישראל. מדובר בהעדפה ברורה וידועה, שקיימת כמעט בכל משק, ושנקראת home bias.

מדוע? רוב התיק חונה בהשקעות מקומיות, כולל השקעות בחוב שהנפיקה המדינה (לרבות באג"ח המיועדות - שאין עוד השקעות סולידיות טובות כמותן בימים אלה של ריביות אפסיות). זאת בשל הנוחות בניהול השקעות בשוק המקומי, תוך הכרת הנפשות הפועלות והקרבה להשקעה. כמו כן, השימושים העתידיים בכספים שהמוסדיים מנהלים הם שקליים, כך שההצמדה החשובה ביותר עבור אותם מנהלים היא ההצמדה לשקלים ולמחירים בישראל.

מבחינת הבורסה המקומית, המקרטעת, מדובר בחדשות טובות, או לכל הפחות בחדשות לא רעות. זאת משום שהוצאה של כספים מישראל באה על חשבון השקעה כאן, וחלק ניכר מההשקעה בישראל נעשית באפיקים סחירים ודרך הבורסה. ואולם, בהכללה ניתן לומר שהמוסדיים כבר חשופים עד מעבר לראש למרבית המניות בישראל, בוודאי לכל הקטנות והבינוניות שבהן, כך שהם מזרימים ביקושים ערים בעיקר לשוק החוב. מכאן, שאם המוסדיים ישנו מדיניות, ויעדיפו להוציא לחו"ל את חלק הארי מהתיק הכולל שלהם, ולא רק במניות, הרי שהבורסה תהיה במצב קשה בהרבה.

בגלל הפיזור הגידול יימשך

האם העדפת הבית פסולה? ממש לא. מעבר לשאלת השימושים העתידיים בכספי החיסכון, וההתחייבויות של המוסדיים (שכמעט שאינן קיימות ביחס לחוסכים, היות שהאפיקים החדשים אינם מבטיחים זכויות מינימליות), הרי שמדובר גם במנוע צמיחה משמעותי עבור השוק המקומי - הרי כספי החיסכון כמוהם כדלק להשקעות וליצירת צמיחה עתידית.

בכל אופן, אין מדובר על הוצאת כספים מישראל על-ידי המוסדיים לאחר מימוש החזקות פה, כי אם בהפניית שיעור הולך וגדל מכל שקל חדש שזורם לניהולם, לטובת ביצוע השקעות בחו"ל. אבל כל שקל שיוצא לחו"ל, ושעשוי - ואף צפוי מבחינת המוסדיים - להביא תשואה נאה לחוסכים, גם אינו משמש לטובת פיתוח מיטבי של המשק המקומי, כך שלכאורה, חבל על כל שקל של חיסכון ישראלי שמשרת צורכי צמיחה זרים ולא מקומיים.

כך או אחרת, המגמה הזו, של הוצאת כספי חיסכון ישראליים להשקעה בשדות זרים, שהחלה כבר בעשור הקודם, צפויה להימשך גם בעתיד לבוא. כלומר, הגופים המוסדיים טרם הגיעו, בהכללה, לנקודת האיזון הנכונה לתפיסתם, ולכן צפוי ששיעור ההשקעות בחו"ל ימשיך לגדול לאורך זמן. מדוע? הן בגלל שלעתים נדמה שאין מספיק אפיקי השקעה "עם בשר" (תשואות גלומות מספקות) בשוק המקומי עבור מיליארדי השקלים המוסדיים שמחפשים השקעה, והן משום צרכים אחרים של פיזור וגיוון תיקי ההשקעה, ומיתון הסיכונים הייחודיים למשק הישראלי ביחס לעתודה הפנסיונית של חלק גדול מהציבור.

החשיפה לחול של כספי החיסכון

עוד כתבות

קופת חולים כללית / צילום: Shutterstock

ועדת הבדיקה של משרד הבריאות לקופ"ח כללית מתקרבת לפרסום מסקנותיה

ועדת הבדיקה שמינה משרד הבריאות לבחינת הממשל התאגידי בקופת חולים כללית תפרסם את מסקנותיה בשבועות הקרובים ● עדיין לא ידוע לאיזה כיוון הולכת הוועדה, אך משרד הבריאות דרש בעבר הגבלה משמעותי של תפקיד יו"ר הקופה יוחנן לוקר

קיה ספורטאז' ''לונג'' הייבריד / צילום: יח''צ

הדגם שחוגג חמש שנים על הכביש וממשיך להיות רלוונטי

הספורטאג' הוותיק, קיה ספורטאז' "לונג" הייבריד, מקבל חיים חדשים בזכות עיצוב עדכני ● הוא משמר את מערכת ההנעה ההיברידית החסכונית שלו ויש לו תא נוסעים שלא נופל מזה של מותגי פרימיום. לא בטוח שזה יעזור מול הסיניות בטווח הארוך

אילוסטרציה: Shutterstock, Vitalii Vodolazskyi

כשהורה משתמש במערכת המשפט כדי להטריד הורה אחר

אב גרוש ביקש מביהמ"ש להרחיב את זמני השהות שלו עם בנו הפעוט, ואף דרש כי האם תוותר על האפוטרופסות עליו ● אלא שבדיקה שנערכה העלתה כי האב בעצמו מסרב לקיים את זמני השהות שנקבעו לו ● ביהמ"ש קבע כי תביעתו של האב היא תביעת סרק שהוגשה ממניעים זרים - כמה הוצאות משפט פסק?

ספינות במהלך תרגיל ימי משותף של איראן ורוסיה בדרום איראן / צילום: ap, Masoud Nazari Mehrabi/Iranian Army

עם 33 אלף כלי שיט: אם תגיע, המערכה בין איראן וארה"ב לא תתרחש רק באוויר

צי משמרות המהפכה ערך השבוע תרגיל צבאי במצר הורמוז, וסגר חלק מהנתיב שבו עוברים כ־30% מהסחר העולמי בנפט ● למול הנוכחות האמריקאית הגוברת באזור, בטהרן פועלים לחיזוק כוחות מעל ומתחת לפני הים באמצעות משמר מתנדבים, צוללות ננסיות ואוניות סוחר לאיסוף מודיעין

רחובות טהרן / צילום: ap, Vahid Salemi

"משהו גדול בדרך": האתר שמנסה לחזות מתי תהיה תקיפה באיראן

StrikeRadar, פלטפורמה ניסיונית מבוססת בינה מלאכותית שפיתח מנהל מוצר ישראלי, הציגה היום תנודתיות חדה במדד הסיכון לתקיפה אמריקאית באיראן, שהגיע עד ל-49%

נשיא בית המשפט העליון, השופט יצחק עמית, ושר המשפטים יריב לוין / צילום: יונתן זינגל/פלאש 90, נועם מושקוביץ'/דוברות הכנסת

בג"ץ ללוין: נמק מדוע אינך משתף פעולה עם נשיא העליון לצורך מינוי שופטים

בג"ץ דן היום בעתירה נגד שר המשפטים לוין, בה נטען כי הוא נמנע מלשתף פעולה עם נשיא העליון עמית ואינו ממנה שופטים ● השופט שטיין: "אנחנו בסיטואציה משברית מאוד; אם אין נשיא מחוזי, מה אני עושה עם טרוריסט, משחרר אותו ממעצר מינהלי?" ● השופט גרוסקופף: "התשובה של לוין שאין מינויים כי הוא לא מדבר עם עמית אינה קבילה"

אילוסטרציה: Shutterstock, Skydive Erick

רוצים לשמור על מוח חד? אלה השרירים שאתם צריכים לפתח

מחקרים מראים כי שרירים חזקים, וספציפית שרירי הרגליים, נמצאים במתאם עם קוגניציה משופרת באמצע ובסוף החיים – גם מעבר לקשר שלהם לכושר גופני אירובי

ניקאש ארורה, מנכ''ל פאלו אלטו נטוורקס שנכנסת לבורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

הבורסה חשפה: המועד שבו ענקית הטכנולוגיה תתחיל להיסחר בישראל

פאלו אלטו תחל להיסחר בבורסה כבר ביום שני הקרוב, ה-23 בפברואר ● החברה נסחרת בנאסד"ק בשווי של 123 מיליארד דולר, או 387 מיליארד שקל לפי השער הנוכחי ● מתי החברה צפויה להיכנס למדדים ומי עלולות לשלם את המחיר?

מערכת של התעשייה האווירית / צילום: תע''א

התעשייה האווירית יוצאת למכרז לרכישת 2,500 מכוניות. ומי לא יוכל להשתתף?

בצל עבודת מטה במערכת הביטחון לבחינת סיכוני מידע ברכבים חכמים, הועברה לספקיות הליסינג המשתתפות במכרז של התעשייה האווירית הנחיה לא רשמית להימנע מהצעת דגמים מתוצרת סין ● המשמעות: סינון רוב דגמי הפלאג־אין והחשמליות בקבוצות המחיר הרלוונטיות והסטת הביקוש להיברידיות יפניות וקוריאניות ● במקביל, באירופה מקודמת רגולציה להוצאת "ספקים בסיכון גבוה" משרשראות האספקה • השבוע בענף הרכב

פטריק דרהי / אילוסטרציה: נוצר באמצעות AI

עם חובות של עשרות מיליארדים פטריק דרהי מנסה להחזיק את הראש מעל למים

פרסומים בעולם מהחודשים האחרונים משרטטים את האופן שבו המיליארדר פטריק דרהי הצמיח את עסקיו ● לפיהם, גלגול החובות, בסך עשרות מיליארדי אירו, נתקל כעת גם בעליית ריבית ● כשברקע המו"מ המתקדם לרכישת רשת 13 נשאלת השאלה: האם הדרך בה בנה אימפריה הגיעה למיצוי?

פתיחת שולחן של ניני הא'צי / צילום: אפיק גבאי

המסעדה הכשרה שנותנת תמורה מעולה בפחות ממאה שקלים

ניני האצ'י לא ממוקמת באזור עסקים, וכדי להביא סועדים לצהריים הגיעו שם לפיצוח: פתיחת שולחן נדיבה, ססגונית ומוצלחת ב–39 שקל

בנק מזרחי–טפחות יתרום 5 מיליון שקל לבנייה מחדש של שכונת הצעירים בכפר עזה

בנק מזרחי טפחות תורם 5 מיליון שקל לשכונת הצעירים בכפר עזה

בנק מזרחי-טפחות יתרום 5 מיליון שקל לשיקום ובנייה מחדש של שכונת הצעירים בכפר עזה ● תערוכת "אמנות ישראלית" בחסות בנק הפועלים תציג עבודות של אמנים ותיקים וצעירים, וההכנסות יוקדשו לנט"ל ● מרתון Winner ירושלים הבינלאומי ייערך ב-27 במרץ, בהשתתפות אנשי מילואים וכוחות הביטחון, בחסות הטוטו וחברת אזורים ● אירועים ומינויים

אילוסטרציה: Shutterstock, Quality Stock Arts

סל הבריאות ל-2026: תרופות נגד השמנה בפנים, ומה בחוץ?

יותר מ־600 תרופות וטכנולוגיות התמודדו על תקציב של 650 מיליון שקל ● תרופות ההרזיה למבוגרים ותרופות חדשות לאלצהיימר נותרו מחוץ לסל ● יותר ממחצית התקציב הוקצה לטיפולי סרטן

רעיה שטראוס / צילום: תומס סולינסקי

200 מיליון שקל לרעיה שטראוס: המרוויחים המפתיעים בעסקת הנדל"ן של השנה

ישראל קנדה תהפוך לאחת מיזמיות הנדל"ן הגדולות בישראל, עם רכישת קבוצת אקרו תמורת 3.1 מיליארד שקל ומיזוג פעילותה היזמית, בעסקה שתשולם ברובה במניות ● התמורה ליו"ר אקרו צחי ארבוב תעמוד על כמעט 800 מיליון שקל, ולרעיה שטראוס על יותר מ־200 מיליון

תחנת הכוח ''אורות רבין'' שבחדרה / צילום: Shutterstock

סוף עידן הפחם: הושגו היתרי פליטה ליחידות המזהמות בחדרה

כחלק מהמאמץ להפסיק את ייצור החשמל מפחם, שנחשב מזהם (ויקר) במיוחד, יחידות הייצור הפחמיות בתחנות הכוח של חברת החשמל עוברות בהדרגה לייצור בגז ● אלו אמנם רחוקות ביעילותן מתחנות כוח חדשות בגז, אך הן יפלטו פחות זיהום וכבר הותקנו עליהן סולקנים שמצמצמים אותו עוד יותר

נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון / צילום: יוסי כהן

עד לפני יומיים ההסתברות להורדת ריבית בישראל הייתה 80%. המצב השתנה

הערכות בשוק התהפכו לקראת החלטת הריבית בשני הקרוב ● עד לפני יומיים ההסתברות להפחתה עמדה על 80%, אך רוחות המלחמה באיראן טרפו את הקלפים

גם בארה"ב מתכוננים למתקפה אפשרית וטוענים - זה מה שטראמפ לא מבין לגבי איראן

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל • והפעם: איראן מוכנה להקריב הרבה בשביל שהשלטון ישרוד וזו בעיה לארה"ב, חמאס מתחזק בעזה, והתוכנית הביטחונית של טראמפ לעזה נחשפת • כותרות העיתונים בעולם

וולט מרקט, תל אביב / צילום: Shutterstock

מכה לוולט: רשות התחרות לא העניקה פטור, תצטרך למכור את וולט מרקט

הממונה על התחרות, עו"ד מיכל כהן, הודיעה היום כי לא תחדש את הפטור מהסדר כובל לוולט מרקט, המופעלת ע"י חברת המשלוחים ● המשמעות היא שחברת וולט תיאלץ למכור את זרוע הקמעונאות שלה ● וולט בתגובה: "צעד רגולטורי קיצוני שמעניש פתיחת תחרות במקום לעודד אותה"

הרטלי רוג'רס, יו''ר המילטון ליין / צילום: זיו קורן

יו״ר ענקית ההשקעות מסביר: כך תגנו על התיק שלכם

הרטלי רוג'רס, יו"ר משותף ובעל מניות בחברת ההשקעות האמריקאית המילטון ליין, הספיק לבקר בישראל כמה פעמים מאז 7 באוקטובר, והוא מאמין גדול בשוק המקומי: "ישראל מדהימה. למרות קוטנה היא מסוגלת להתחרות ברמה הגלובלית" ● ומה ההמלצות שלו למשקיעים?

ישראלים במקלט בזמן ירי טילים. מותר לעבור דרך חצר השכנים רק במצב חירום / צילום: ap, Ohad Zwigenberg

מצב חירום? מותר לעבור בחצר השכנים רק בזמן אזעקה

המפקח על המקרקעין דחה תביעה של שכנים שביקשו להיכנס למקלט דרך החצר של שכניהם: מותר עד עשר דקות לאחר האזעקה