גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

בשל טעות בכותרת: שופט סירב 3 פעמים לקבל עדות אם שכולה

הנציב ריבלין מצא כמוצדקת תלונה נגד שופט שסירב מטעמים פרוצדורליים לאפשר לאם שכולה וחולה סופנית למסור עדות מוקדמת בתביעת בתה שנפטרה ■ "הממד האנושי נעדר כאן"

אליעזר ריבלין / צלם: אריאל ירוזלימסקי
אליעזר ריבלין / צלם: אריאל ירוזלימסקי

מלאכת השיפוט היא מלאכה סבוכה ומורכבת. שופט טוב צריך להיות ניחן בתכונות ובכישורים רבים כמו מזג שיפוטי, ידע רב, יכולת להבדיל בין עיקר לטפל, וחשוב מכול - ביכולת להקשיב לכל אדם ולגלות אמפתיה למצוקותיו.

אמנם, השופטים צריכים לנהל את התיקים שנדונים בפניהם על סמך סדרי הדין שקבע המחוקק, אבל אל להם להעמיד את הפרוצדורה (הנוקשה) לפני המהות, שכן הפרוצדורה בעצמה יכולה לגרום לעיוות דין ולכאב.

דוגמה בולטת וחריגה להתנהגות אטומה של שופט, נמצאת בתלונה שהתקבלה לאחרונה על-ידי נציב תלונות הציבור על שופטים, שופט העליון בדימוס אליעזר ריבלין

במקרה זה ריבלין מצא כמוצדקת תלונה שהוגשה נגד שופט, שבשל טעמים פרוצדורליים של טעות בכותרת הבקשה שהוגשה לבית המשפט, הוא סירב לדון בבקשה של אם שכולה, ששכבה על ערש-דווי, לאפשר לה למסור עדות מוקדמת בתביעת בתה הקטינה שנפטרה. ריבלין נזף בשופט, תוך שהביע צער על כך ש"הממד האנושי נעדר מדרך הטיפול של השופט במתלונן".

נציב התלונות ביקר את בחירתו של השופט "להיצמד לדקדוקי עניות ועל היעדר הממד האנושי בטיפול בתיק", וציין כי "טוב לו לשופט שיניח לדקדוקי ניסוח במקום שבו החיים עצמם הולכים ואוזלים".

התלונה נסבה על התנהלותו של שופט בתיק אזרחי שהוגש בגין מותה של ילדה. התובעים, הוריה של הילדה, הגישו לבית המשפט בקשה מוסכמת באשר לדרך העדתה של אם הילדה שנפטרה, שהיא עצמה חלתה למרבה הצער במחלה סופנית.

לבקשה צורף תצהיר עדותה הראשית של האם, ובית המשפט התבקש, בסמכות המוקנית לו, להורות על הגשת תצהיר עדותה הראשית של האם החולה במסגרת עדות מוקדמת. זאת, מפאת מחלה קשה שבה לקתה ומצבה הרפואי המתדרדר.

בבקשה המוסכמת (ההסדר הדיוני) כתבו הצדדים, בין היתר, כי "רופאיה של האם קבעו כי אפסו סיכויי החלמתה, ובנוסף מצבה הרפואי מידרדר, מהווים טעם מספיק המצדיק את הגשת התצהיר כבר עתה".

מפאת החשש שמסיבה כלשהי בית המשפט לא יקבל את ההסדר הדיוני והחשש שמא האם תלך לעולמה קודם שתעיד, או קודם שיתקבל תצהירה כראיה, הוסיפו התובעים בקשה חלופית - לקבוע מועד לעדותה המיידית ולחקירתה הנגדית.

מסתבר כי במקום לאפשר לאם המסכנה למסור את עדותה באופן מהיר, דחה השופט את הבקשה, תוך שכתב כי "ההליך עדיין אינו קרוב כלל לשלב שבו תידונה שאלות הנוגעות לאופן הבאת הראיות". כן הוסיף השופט בהחלטתו כי הנושאים הנוגעים להתנהלות הראייתית יידונו "בבוא העת" בפני הרכב השופטים שעל שולחנו יונח ההליך.

בו-ביום הגישו התובעים בקשה לעיון מחדש בבקשתם למסירת עדות מוקדמת של האם החולה. הם שבו והטעימו כי האם מצויה על ערש-דווי, וכי אם עדותה לא תתקבל או לא תיחקר כעת בחקירה נגדית, קיים חשש שהיא לא תוכל להעיד, וניהול ההליך ייפגע.

התובעים הדגישו בנוסף כי הם מודעים לעובדה שטרם הגיע שלב הבאת הראיות, ומשום כך ציינו כי הבקשה הוגשה בהתאם לתקנה 171 לתקנות סדר הדין האזרחי, המאפשרת לשופט להורות על גביית עדות מוקדמת באופן מיידי.

אמנם ניתן היה לצפות שכעת סוף-סוף יבין השופט את המצב הרגיש וייעתר לבקשה האנושית הבסיסית; אולם השופט בחר לנהוג אחרת ונתן החלטה נוספת, שבה כתב כי "לא ניתן להבין" את בקשת התובעים, וכי אם הם מבקשים להעיד את האם בהליך עדות מוקדמת - עליהם לציין זאת במפורש בכותרת בקשתם.

בצר להם, נאלצו התובעים להגיש באותו היום הבהרה נוספת לבקשתם, שבה הדגישו כי הבקשה היא לעדות מוקדמת של האם, כשהצדדים מסכימים כי רק תצהירה יוגש. כן ציינו שוב את הדחיפות הרבה בקבלת החלטה, בשל מצבה של האם.

גם בפעם הזו, השלישית, דחה השופט את הבקשה וחזר על קביעתו כי הרכב השופטים העתידי שבפניו יובא התיק ישקול את ההסכמות בבוא היום, "גם אם לבטח, אין הוא מחויב בכך, לכבדן".

על ההחלטות התמוהות הללו נאלצו התובעים להגיש ערעור. הערעור התקבל על-ידי הערכאה שמעל, ונקבע כי בשל מצבה של האם ולאור ההסכמה שאליה הגיעו הצדדים, לא הייתה כל הצדקה של השופט שלא להיעתר לבקשה למתן עדות מוקדמת.

בעקבות הדברים הללו הגיש פרקליטה של האם החולה תלונה נגד השופט הנוקשה לנציב תלונות הציבור על שופטים נגד השופט. בתלונתו טען עורך הדין, בין היתר, כי השופט התעלם במופגן מבקשת התובעים להעיד את האם, וכי לא החליט בבקשה לגופה, אלא קבע כי היא אינה ברורה, וכי עליה להיות מוגשת באופן אחר.

לדברי עורך הדין, השופט גרם לו ולתובעים עוגמת-נפש גדולה מאוד, מתח רב ומיותר, בזבוז זמן עבודה יקר והוצאות כספיות בגין הערעור שנצרכו להגיש. לטענתו, "השופט התחמק בבוטות מלדון בבקשה צודקת ומוסכמת להעיד בעדות ראשית אישה על ערש-דווי".

בתגובתו לתלונה מסר השופט לנציב ריבלין כי הוא לא היה אמור לתת החלטה בבקשה שאינה ברורה לו. עוד טען השופט להגנתו כי "אין כל סיבה שניתן להעלותה על הדעת מדוע לא הייתי מאשר את הסכמת הצדדים, ובלבד שהבנתי אותה".

השופט בא בטענות אל התובעים וכתב לריבלין כי כאשר בעל-דין מבקש עדות מוקדמת, "ראוי שיכתוב זאת במפורש בכותרת בקשתו... נכון להימנע מכותרת שיש בה כדי לבלבל". 

הנציב ריבלין דחה את טענות השופט וקיבל את תלונת התובעים, תוך שמתח על השופט ביקורת נוקבת. "קל להבין את התרעומת שבפי המתלונן. ניתן לראות כי קשה היה למתלונן לעמוד על הקושי שהיה לשופט בהבנת הנקרא. עובדה היא שבית המשפט של ערעור לא התקשה לעמוד על טיב הבקשה ואף קיבל אותה". 

ריבלין הוסיף וכתב כי מצער הדבר שאת הסבריו המפורטים שנתן השופט בתגובתו לתלונה, הוא לא טרח להביא בפני התובעים. "תחת להיתפס ללשון החסרה שבכותרת הבקשה ולהיתלות בדקדוקי עניות, ובכך להימנע מלהתייחס לבקשה לגופה - ראוי היה שהשופט ייתן החלטה קצרה, מיידית וברורה", כתב ריבלין.

הנציב ציין עוד כי בנסיבות העניין שהן טרגיות לכל הדעות, היה מקום לפתור במהירות את הקושי שנוצר כתוצאה ממצבה הקשה של האם. בית המשפט שלערעור פתר את הנושא במחי החלטה קצרה ופשוטה. נראה כי הנסיבות האנושיות הקשות עמדו לנגד עיני בית המשפט שלערעור".

הנציב הביע את צערו על כך שהממד האנושי נעדר מדרך הטיפול של השופט במקרה הרגיש הזה. "טוב לו לשופט שיניח לדקדוקי ניסוח במקום שבו החיים עצמם הולכים ואוזלים", סיכם ריבלין, וקבע כי "התלונה נמצאה מוצדקת".

עוד כתבות

פרודוקטיביות איטית / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

פחות זה יותר: "פרודוקטיביות איטית" בעבודה

יש לנו גישה שגויה לפרודוקטיביות בעבודה, אומר פרופ' קאל ניופורט. אבל איך נגיד את זה לבוס?

כרים חאן, התובע הראשי של בית הדין הפלילי בהאג / צילום: Reuters, Latin America News Agency

התובע שנפגש עם משפחות בעוטף וכעת חוששים שיוציא צווים נגד ממשלת ישראל

מומחים מספרים לגלובס על התובע הראשי, כרים חאן, שבידיו הכוח להוציא צווי מעצר בינלאומיים לבכירים ישראלים ● הם מתארים משפטן מוערך שמבין את הזירה הפוליטית, וברגע שהוא מקבל החלטה - קשה להניא אותו ● עם זאת, הם בטוחים: אף אחד לא ייעצר כרגע

מחיר למשתכן בירוחם / צילום: חב' שתית

לא כדאי להתחתן: מחיר למשתכן מעוות אפילו את הקן המשפחתי

לא מעט זוגות נרשמים כידועים בציבור כדי שיוכלו לגשת להגרלות מחיר למשתכן ● רווק או רווקה שבין הזכייה למועד החתימה על החוזים יחלטו להתחתן, יאבדו את הצ'ופר מהמדינה ● אולי זה לא מה שישבור זוגיות טובה, אך זהו עיוות מדהים שהמדינה יוצרת

האחים זלקינד וצחי נחמיאס / צילום: ישראל הדרי, ורד פיצ'רסקי

לאחר סלקום: דסק"ש על סף מכירת השליטה גם באלרון

חברת ההחזקות דסק"ש דיווחה הבוקר כי היא מקיימת משא ומתן למכירת אלרון לחברת הון סיכון זרה ● סכום העסקה המשוער: כ-90 מיליון דולר

אור צלקובניק / צילום: עדי לם

אחרי פחות משנה: מנכ"ל חדשות 13 פורש מתפקידו

עפ"י הודעת רשת 13, אור צלקבוניק פורש על רקע "התוכנית המתגבשת לשינויים במודל פעילותה של חברת החדשות" ● רק לאחרונה דווח על שורת מהלכים שתכנן צלקובניק לבצע בחטיבת החדשות, כמו למשל קיצוץ מהדורת שישי לשעה בלבד; המהלך אומנם נותר על כנו, אך לא ברור מה יקרה בהמשך

צילומים: איל יצהר, Shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

מה עומד מאחורי מסע המימושים של אלטשולר שחם בישראל - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

דוחות AMD ו-SMCI שפורסמו השבוע מציגות את האתגר הגדול בשוק השבבים ● החודש הגרוע בוול סטריט מזה שנה וחצי מגיע לגמל ולפנסיה ● כך משקיעות משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● לבנק אוף אמריקה יש תחזית אופטימית לכלכלה הישראלית ● וגם: 3 המימושים הגדולים של אלטשולר שחם

הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם ד''ר רוני הירש / צילום: פרטי

החוקרת הישראלית שמפרקת את המיתוסים על אבי הקפיטליזם

שיחה עם ד"ר רוני הירש, מומחית לתיאוריה פוליטית והיסטוריה של מחשבה כלכלית ● על הגותו של אדם סמית, שוק חופשי ושחיתות פוליטית ● האזינו 

מכוניות חדשות בנמל אילת / צילום: איל יצהר

משלוח הרכב שיצא מטורקיה בדקה ה-90, ומה החלופות שבוחנים היבואנים

יבואני הרכב הישראלים נערכים לסגר היצוא מטורקיה ● משלוח ענק של טויוטה הספיק לצאת לישראל "ברגע האחרון", אולם בענף צופים עיכובים באספקת דגמי מפתח

וורן באפט מגיע לאסיפה השנתית של ברקשייר הת'אוויי בנברסקה, ארה''ב / צילום: Reuters, Scott Morgan

באפט הציג את יורשו והפתיע כשאמר: "מקווה להגיע בשנה הבאה"

וורן באפט בן ה-93 ערך את האסיפה השנתית הראשונה של ברקשייר האת'וויי מאז ששותפו ארוך־השנים, צ'ארלי מאנגר, נפטר בנובמבר האחרון ● באפט הביע אמביוולנטיות לגבי בינה מלאכותית וכינה אותה "שד גרעיני בבקבוק", התייחס לצמצום האחזקה שלו באפל, וכן לאדם שצפוי לרשת את מקומו כמנכ"ל ברקשייר

מוצרים המיובאים על-ידי חברת דיפלומט

הממונה על התחרות: דיפלומט תשלם 9 מיליון שקל בשל הפרות חוק המזון

במסגרת ההסכמות אליהן הגיעה הממונה על התחרות עם יבואנית המזון, דיפלומט תשלם את העיצום הכספי בגין הפרות סעיפים בחוק קידום התחרות בענף המזון, העוסקים בהתערבות בשטחי תצוגה אצל קמעונאים ובהעברות תשלומים לקמעונאים שלא כהנחות למוצרים שהיא מוכרת להם

''אתה לוקח את הגלולה האדומה ואני מראה לך עד כמה עמוק מגיעה מחילת הארנב'' / צילום: Shutterstock

25 שנים לאחר שיצא לאקרנים, כולנו לכודים ב"מטריקס"

סרט המדע הבדיוני הקלאסי מ־1999 חזה עולם דומה לזה שאנו חיים בו היום, בו הטכנולוגיה מנתקת בני אדם זה מזה ● אולם הוא גם הזכיר לנו שהתנגדות היא אפשרית

ד''ר אלמוג שמחון / צילום: דני מכליס - אוניברסיטת בן גוריון בנגב

החוקר שמגלה איך הבוטים הרוסיים הפכו אותנו לכלי משחק

ד"ר אלמוג שמחון, פסיכולוג חישובי מאוניברסיטת בן גוריון, חוקר את השימוש בשפה ברשתות ואת האופן שבו היא מובילה לקיטוב חברתי ● בראיון לגלובס, הוא מסביר איך בוטים רוסיים הופכים אותנו לכלי משחק, מה קורה לשיח אחרי פיגועים ומי משתף יותר פייק ניוז ● ויש לו אזהרה לעתיד: "בינה מלאכותית יכולה לייצר טענות לא פחות משכנעות משל בני אדם, ואפילו יותר"

פול אוסטר. ''סופרים לא יוצאים לפנסיה'' / צילום: Reuters, VINCENT WEST

על פול אוסטר, שהיופי שבמקריות העסיק אותו כל חייו

השבוע הלך לעולמו בגיל 77 הסופר היהודי-אמריקאי פול אוסטר ● אוסטר כתב ספרים שהפכו לרבי מכר ועוסקים באופן תכוף בצירופי מקרים ● כתיבתו נטועה בילדות קשה ואירועים מטלטלים ששינו את חייו

מכרה זהב של טלקו בטג'יקיסטן. טונות של שאריות עפר / צילום: Reuters, NAZARALI PIRNAZAROV

מתנגדי הביטקוין אמרו שכרייתו צורכת תועפות חשמל, אך הוא לא מתקרב לנזק העצום מכריית זהב

מחיר הזהב הולך ועולה, והפקתו תובעת מחיר לא קטן: שחרור חומרים רעילים ומסרטנים, הרס צמחייה ומקורות מים, וחייהם של מאות הרוגים ואלפי פצועים שעסקו בכרייתו ● כשמנגד ניצבת כריית הביטקוין, שנשענת יותר ויותר על אנרגיה נקייה, נשאלת השאלה: מדוע מוצדק לבזבז כל כך הרבה נכסים סביבתיים רק כדי לכרות מהאדמה מתכת צהובה שתיקבר במרתפי הבנקים המרכזיים

וורן באפט / צילום: Associated Press, Nati Harnik

וורן באפט מציג רווחי שיא והר מזומנים. למה הוא מוכר מניות אפל?

ברקשייר האת'ווי, בהובלת המשקיע האגדי וורן באפט, דיווחה על זינוק מרשים ברווח התפעולי ברבעון הראשון של השנה ● במקביל חברת האחזקות הודיעה על הקטנת פוזיציה בענקית הטכנולוגיה אפל בכ-13%

וול סטריט ג'ורנל: ישראל רוצה להיכנס לרפיח, וזה יכול להיגמר רע

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: הסכנות בכניסת צה"ל לרפיח, איך איראן יכולה להרוויח מההפגנות בקמפוסים בארה"ב ומה באמת חשוב לאמריקאיים בשנת הבחירות ● כותרות העיתונים בעולם 

מקבוק אייר של אפל / צילום: יח''צ אפל

לעבור למחשב של אפל: כל הסיבות בעד ונגד

מי שהתרגל למערכת ההפעלה ווינדוס יתקשה להתרגל ל-MacOS, וגם ייאלץ להיפרד מחלק מהתוכנות המוכרות ● היתרון הבולט: היכולת של מכשירי החברה "לדבר" ביניהם ולקצר תהליכים

רות אפריאט, מנהלת החטיבה העסקית ברמ''י / צילום: אורטל צבר

התחזית של הבכירה ברמ"י לקרקע הלוהטת של תל אביב

רות אפריאט, מנהלת החטיבה העסקית ברמ"י, מצהירה שייצאו לשיווק קרקעות נוספות בשדה דב עוד השנה ● את המשך פינוי בסיסי צה"ל ומפעלים של מערכת הביטחון מאזורי הביקוש היא רואה כאתגר מרכזי ואומרת: "צריך להבין שיש מערכת אזרחית שחייבת להתפתח ולא יכול להיות שהמארג הביטחוני יקבל את הבכורה"

נרות ותמונות לזכרו של אלכסיי נבלני, ליד הקונסוליה הרוסית בפרנקפורט / צילום: Associated Press, Michael Probst

מותו של נבלני הותיר את האופוזיציה הרוסית מפולגת בגלות

המלחמה באוקראינה פיזרה את האופוזיציה של רוסיה ● כשהיא נמצאת בגלות, חבריה מחכים לרגע הנכון להחליש את הנשיא ולדימיר פוטין

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

חנות שמרה חניה ללקוחות בעזרת קולנועית, נקנסה וערערה לעליון. מה קבע ביהמ"ש?

זוג הורים הגיעו לביהמ"ש לאחר שלא הצליחו להסכים אם לחסן את בנם בחיסוני שגרה המומלצים על ידי משרד הבריאות ● חנות בחיפה הציבה קלנועיות בחניות ציבוריות הסמוכות אליה, כך שישמרו ללקוחותיה, לאחר שנקנסה 7 פעמים ביקשה להישפט ● ביהמ"ש המחוזי בבאר שבע תיעד בווידאו דיונים ועורר ביקורת ● 3 פסקי דין בשבוע