גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

בלגן ב-BGI; האחים ויליגר פועלים להחזרת השליטה בויליפוד

לאחר ההצעה שהגיש לאחרונה צבי ויליגר, הגיש כעת גם אחיו יוסי הצעת רכש, שאם תצליח תהפוך אותו לבעל המניות הגדול ב-BSD - ולבעל השליטה בחברה האם של ויליפוד ■ הנושה נפתלי שני לביהמ"ש: "יש צורך בהצעת רכש מיוחדת"

יוסי (משמאל) וצביקה ויליגר / צילום: איל יצהר
יוסי (משמאל) וצביקה ויליגר / צילום: איל יצהר

המאבק על רכישת השליטה בחברת המזון ויליפוד נמשך, ונראה כי מייסדי החברה - האחים צבי ויוסי ויליגר - אינם חוסכים מאמצים כדי להחזיר את החברה לידיהם. צבי ויליגר הגיש לאחרונה הצעה לרכישת מניות בחברות האם והסבתא של ויליפוד - BSD ו-BGI בהתאמה - כחלק מהליך שמתנהל כיום בבית המשפט וכולל הצעות רכישה נוספות.

במקביל, פתח בשבוע שעבר אחיו, יוסי ויליגר, במהלך משלו בניסיון להשיג את השליטה ב-BSD, והגיש הצעת רכש לבעלי המניות בחברה זו. BSD, לשעבר אמבלייז, מחזיקה ב-61.7% ממניות ויליפוד. החברה היא חלק מפירמידת החברות הנמצאת כיום בשליטת גרגורי גורטובוי, והיא נמצאת בהשעיית מסחר בבורסת לונדון זה כמה חודשים, על רקע אי-פרסום דוחות כספיים במועד.

יוסי ויליגר מחזיק כבר עתה בכ-18% מהון המניות של BSD (ואחיו מחזיק בעוד כ-5%); לפני כחודשיים נבלם ניסיון שהוביל להחליף את הרכב הדירקטוריון בחברה, ובכך להשיג עליה שליטה בפועל, ואסיפת בעלי המניות הצביעה ברוב קטן בעד המועמדים לדירקטוריון מטעם גורטובוי, ונגד מועמדיו של ויליגר.

כעת הגיש ויליגר הצעת רכש שבמסגרתה הוא מבקש לרכוש מכלל בעלי המניות עוד 10%-23% ממניות BSD. ההצעה מוגשת לפי מחיר של 25 פני למניה, ובסך הכול כ-6.3 מיליון ליש"ט (כ-32 מיליון שקל). אם יצליח בהצעת הרכש, יוכל ויליגר להפוך לבעל המניות הגדול ב-BSD, ובכך לשלוט למעשה בחברה האם של ויליפוד.

ויליפוד, הנסחרת בבורסה בתל אביב בשווי של 224 מיליון שקל, עוסקת ביבוא, ביצוא, בשיווק ובהפצה של מוצרי מזון - שימורים, רטבים, קינוחים, משקאות, מוצרי חלב ועוד. בעשור האחרון הסבה מניית החברה תשואה די עלובה למשקיעים, אך לצמד האחים מייסדים היא הניבה הון של מאות מיליוני שקלים, עיקרו ממכירת השליטה בחברה בשני מקרים (לארקדי גאידמק ול-BGI), והיתרה בשכר, במענקים ובדיבידנדים.

היום עדכן דירקטוריון BSD שנפתלי שני, אחד מהנושים של הפירמידה, פנה לבית המשפט בבקשה לדחות את הצעת הרכש משום שהיא מסכלת את תהליך מכירת המניות הנמצאות בנאמנות, וכי נדרשת הצעת רכש מיוחדת. הדיווח עוד לא כולל המלצה ספציפית בנוגע להצעת הרכש, אך נכתב שם כי כיום יש הצעות גבוהות יותר מזו של יוסי ויליגר לרכישת החברה, כולל הצעתו של צבי ויליגר שהוגשה לנאמנים שמשקפת מחיר מניה גבוה יותר ל-BSD.

לפי חוק החברות, "לא תבוצע רכישה שכתוצאה ממנה יעלה שיעור החזקות הרוכש מעל 45% מזכויות ההצבעה בחברה, אם אין אדם אחר המחזיק למעלה מ-45% מזכויות ההצבעה בחברה, אלא בדרך של הצעת רכש מיוחדת".

ויליגר מבקש לרכוש עד 23% נוספים מ-BSD - מהלך שיוביל אותו להחזקה של כ-41% - אך הטענה היא שיש להכליל גם את החזקות אחיו, המחזיק בכ-5%, ולהתייחס אליהם כאל דבוקת שליטה לצורך זה.

מנגד, ויליגר עשוי להסתמך על העבר, שהראה - לפחות בחברת ויליפוד - שהשניים אינם מחזיקים במניות במשותף: ב-2014 רכשה אמבלייז (BSD) את החזקות האחים ויליגר בויליפוד וביצעה הצעת רכש מיוחדת, אף שהשניים החזיקו במצטבר ביותר מ-45% ממניות ויליפוד. כלומר, בכך שביצעה הצעת רכש מיוחדת, הכירה הרוכשת בעובדה שהשניים החזיקו בנפרד במניות, ולא היוו דבוקת שליטה.

2.2 מיליון דולר נוספים "התאדו"

ובינתיים, דיווחים אחרים שפורסמו אתמול ממשיכים להעיד על היקף הבלגן בקבוצה. הדיווח הראשון נוגע להתפטרות שני דירקטורים ב-BSD, והשני - על כספים נוספים שנעלמו בשנים האחרונות מהחברה. לאחר תקופה ארוכה שבה ריחפו סימני שאלה מעל גורל הפיקדונות הכספיים של החברה בבנקים באוסטריה ובאזרביג'אן (הסיבה לאי-פרסום הדוחות הכספיים במועד), עדכנה BSD לאחרונה, כי הפיקדון בבנק האזרי שימש כביטחונות להלוואות שנלקחו על-ידי בעלת השליטה בפירמידה, החברה הפרטית ישראל 18, ללא הסכמת BSD.

כעת מעדכנת החברה על סכום נוסף, בסך 2.2 מיליון דולר, ש"התאדה" למעשה. לפי הדיווח, החברה העבירה ב-2014 את הסכום בשתי מנות לידי ALKO R Capta - נאמן שהחזיק בכסף לטובת רכישת סוכנות רכב בארה"ב. BSD חתמה על הסכם כוונות לא מחייב לרכישה, אך לבסוף העסקה לא יצאה אל הפועל, והיא דרשה את הסכומים בחזרה. כשהסכום לא הוחזר מיידית, החברה פנתה לעורכי דין בארה"ב, אולם לדבריה בשלב מסוים "הנאמן הפסיק להגיב לפניות עורכי הדין, וכתוצאה מכך, דירקטוריון החברה החליט לנקוט כל פעולה הנדרשת להחזרת הסכום".

ב-2014 עדיין שלט בפירמידה איש העסקים אלכסנדר גרנובסקי, והוא מכר את השליטה ב-2015 תמורת סכום לא ידוע לגורטובוי. גורטובוי נחקר בחודש פברואר על-ידי רשות ניירות ערך בפרשה הכוללת חשדות על עבירות הלבנת הון, מרמה והפרת אמונים בתאגיד, רישום כוזב ועוד. החשד הוא שכספים מקופות החברות בקבוצה הוצאו ללא אישור. בין היתר הוזכרה למשל השקעה במלון שמצבו לא ברור באירופה, באמצעות כספים שהוצאו מחברה בת של ויליפוד (שבכלל עוסקת בתחום המזון). באופן דומה, אפשר לומר שגם תחום סוכנויות הרכב אינו משתלב עם ליבת הפעילות של BSD.

במקביל, שני דירקטורים ב-BSD הודיעו אתמול על התפטרותם המיידית מהדירקטוריון: שרית לוויתן וגיל ליידנר. ליידנר נבחר לאחרונה לתפקיד לאחר שהוצע על-ידי החברה ובעליה, במסגרת האסיפה שבה נבלם ניסיון ההשתלטות של ויליגר. השניים התפטרו על רקע מה שהוגדר כקושי למלא את תפקידם כראוי, בשל הבעיות המשפטיות והפיננסיות בחברה. בכך הם הצטרפו לדירקטורית נוספת, נעמי אנוך, שהתפטרה לאחרונה על רקע אותם קשיים.

בראש הדירקטוריון של BSD עומד כיום גורטובוי, ששולט בישראל 18 - אותה חברה שפיקדונות של BSD שימשו עבורה כביטחונות, ללא הסכמת BSD. מצב כזה עשוי להסביר את הקשיים שבהם נתקלים הדירקטורים של BSD בניסיונם לבדוק היכן יתר הכספים שנעלמו.

הגורמים שמתחרים על ויליפוד

כאמור מספר גורמים מנסים לרכוש כיום את השליטה בוויליפוד במסגרת הליך משפטי: לישראל 18 שבראש הפירמידה היה חוב היסטורי לנפתלי שני, ממייסדי אמבלייז, אך היא לא שילמה את הסכום לאורך שנים.

לפני כארבעה חודשים הגיעו הצדדים להסכם פשרה שקיבל תוקף של פסק דין, שלפיו אם לא ישולם החוב לשני תוך פרק זמן מסוים, השליטה על BGI ועל חלק ממניות BSD תועבר לידיו. עוד הוסכם כי ככל שלא יועבר החלק הראשון של הסכום, עו"ד יוסף שם טוב יפעל למכירת המניות או למימושן.

משרדו של שם טוב החל לפעול בכיוון, ומספר גורמים הגישו הצעות לרכישה. מלבד ויליגר, הצעות הוגשו מצד חברת המזון טעמן; מצד צמד משקיעים מארה"ב, שאול קפלוביץ ונחום לבקובסקי; מקבוצת משקיעים המיוצגת על-ידי פרופ' יוסי גרוס; וכן מחברת MCAMRC של מרדכי פרץ הירשנבוים.

לפי החלטת בית המשפט, כל המציעים אמורים להעביר למשרדו של שם טוב את הצעותיהם המעודכנות עד מחר בערב, במתווה ובנוסח אחיד, שיאפשר להשוות בין ההצעות. בתחילת התהליך הוגשו מספר הצעות, ובשבוע שעבר נוספה הצעתו של הירשנבוים, שהייתה גבוהה ביחס לאחרות.

ככל הידוע, הירשנבוים, חרדי חסיד גור, נכנס לתמונה בעקבות קשר שנוצר דרך יוסף שניאורסון, שלפני כחודשיים התפטר מתפקיד מנכ"ל BSD. שניאורסון היה חלק מהנהלת פירמידת החברות עוד בימי גרנובסקי, ונותר פעיל גם לאחר מכירת השליטה לגורטובוי. בדומה לגורטובוי, גם שניאורסון נחקר על-ידי רשות ניירות ערך, ואף נשלח אז למעצר בית (אך קיבל אישור מיוחד לצאת להתפלל בבית הכנסת בכפר חב"ד).

עוד כתבות

פיצה פפרוני של ''פיצה אולה'' / צילום: מרב סריג

אחת הפיצות הטובות בארץ מסתתרת בחצר משפחה בעספיא

בימי שישי, בשיטת "עד שנגמר הבצק", מנפיק טאבון העצים של משפחת עלו פיצות נאפוליטניות נהדרות ● גם הנקניקים מיוצרים במקום

מטוס ''יום הדין'' האמריקאי E-4B / צילום: Reuters, Karolis Kavolelis

בסכום של 13 מיליארד דולר: הכירו את מטוסי "יום הדין" החדשים של ארה"ב

חיל האוויר האמריקאי חתם על עסקה בשווי 13 מיליארד דולר תמורת בניית מטוסי פיקוד ושליטה חדשים למלחמה גרעינית, שיחליפו את מטוסי "יום הדין" מדגם E-4B ● משמרות המהפכה הציגו מל"ט מתאבד שנראה כמו העתק מוחלט של חימוש רוסי ● ואלביט מכרה למדינה זרה מערכת הגנה אווירית מפני כטב"מים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

מכרה זהב של טלקו בטג'יקיסטן. טונות של שאריות עפר / צילום: Reuters, NAZARALI PIRNAZAROV

מתנגדי הביטקוין אמרו שכרייתו צורכת תועפות חשמל, אך הוא לא מתקרב לנזק העצום מכריית זהב

מחיר הזהב הולך ועולה, והפקתו תובעת מחיר לא קטן: שחרור חומרים רעילים ומסרטנים, הרס צמחייה ומקורות מים, וחייהם של מאות הרוגים ואלפי פצועים שעסקו בכרייתו ● כשמנגד ניצבת כריית הביטקוין, שנשענת יותר ויותר על אנרגיה נקייה, נשאלת השאלה: מדוע מוצדק לבזבז כל כך הרבה נכסים סביבתיים רק כדי לכרות מהאדמה מתכת צהובה שתיקבר במרתפי הבנקים המרכזיים

רפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

דיווח בארה"ב: ישראל עדכנה את ממשל ביידן על תוכניתה להתחיל לפנות אוכלוסייה מרפיח

צה"ל ערך תרגיל המדמה תקיפת פתע של חיזבאללה בגבול לבנון • אזעקות הופעלו אחרי כמעט יומיים ללא ירי לצפון, גם הירי מעזה התחדש עם נפילה - שלא הפעילה אזעקה • מטוסי קרב תקפו מבנים צבאיים של ארגון הטרור במרחב עייתא ע-שעב שבדרום לבנון • לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - בסוריה דיווחו על תקיפה ישראלית ליד דמשק ● עדכונים בולטים

''מנטה ריי'' / צילום: נורת'גרופ

לא רק באוויר: כלי השיט הבלתי מאויש החדש של צבא ארה"ב

הסוכנות האמריקאית לפיתוחים טכנולוגיים צבאיים והענקית הביטחונית נורת'רופ גרומן הודיעו כי סיימו בדיקות בהיקף מלא של "מנטה ריי" - פרויקט דגל ימי של כלי שיט תת־מימי בלתי מאויש (UUV) גדול במיוחד ● כלי השיט החדש נושא חיישנים ומערכות תקשורת מתקדמות המאפשרות לו לבצע משימות כמו מעקב, זיהוי ונטרול מוקשים, מחקר בעומק האוקיאנוסים ומיפוי הקרקעית

איתמר בן גביר משתתף בטקס יום הזיכרון בבאר שבע, שנה שעברה, לאחר שחלק מהמשפחות ביקשו שלא יגיע / צילום: Maya Alleruzzo (AP), עיבוד: טלי בוגדנובסקי

לשרים לא אכפת שנוכחותם לא רצויה בטקסי הזיכרון

אין לנו כלים להילחם גם על הכיס ● חברי הממשלה מתעקשים להגיע לאירועי הזיכרון ● וצה"ל חייב ללמוד לאמץ ביקורת חיצונית ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם ד''ר רוני הירש / צילום: פרטי

החוקרת הישראלית שמפרקת את המיתוסים על אבי הקפיטליזם

שיחה עם ד"ר רוני הירש, מומחית לתיאוריה פוליטית והיסטוריה של מחשבה כלכלית ● על הגותו של אדם סמית, שוק חופשי ושחיתות פוליטית ● האזינו 

בורסת וול סטריט / צילום: Shutterstock

למכור את המניות בחודש מאי ולצאת מוול סטריט? זה מה שההיסטוריה מלמדת

האם נכנסו לחצי השנה הגרועה של השנה, וזה הזמן לצאת משוק ההון עד אוקטובר? לא בטוח ● אנליסטים בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה הוותיקה "Sell in May and go away" ● ולמה הנפילה של אפריל לא מפחידה אותם?

מנות של Neomi's / צילום: איריס כץ

הקיבוץ שתמצאו בו קפה כמו בפרובנס ואמן שפסלו מעטר את ביתו של ארדואן

סדנת קרמיקה בסגנון מינימליזם יפני, תצפית מוצלת על מרבדים צהובים, פשטידה מתפקעת ממנגולד וקרמבל תפוחים לקינוח ● יום מרומם נפש בקיבוץ יזרעאל

כטב''מים / צילום: דובר צה''ל

קצין אמריקאי חושף כמה כטב"מים ישראלים יירטו בטעות כוחות צה"ל

ראש ענף תיאום בקרה אווירית בים של המארינס מגלה בראיון לאתר TWZ כי לא פחות מ־40% מהכטב"מים שיירטו כוחות צה"ל הם כלים ישראליים

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

נעילה ירוקה בוול סטריט; נאסד"ק קפץ ב-2%

מדד ההנג סנג ננעל בזינוק של 1.5% ● בורסות אירופה ננעלו בעליות ● מניית אפל עלתה בכמעט 6% לאחר דוחות חיוביים ורכישה עצמית של מניות בסך 110 מיליארד דולר ● לא התקיים מסחר בבורסות בסין וביפן

נשיא טורקיה, רג'פ טאיפ ארדואן נואם בעצרת סולידריות עם הפלסטינים בסוף אוקטובר / צילום: ap, Emrah Gurel

טורקיה מפסיקה את המסחר עם ישראל: מה המשמעויות ואילו ענפים יפגעו?

כפי שנחשף בגלובס, טורקיה החליטה על הפסקת הסחר עם ישראל ● טורקיה היא מקור היבוא החמישי בגודלו בישראל, שפיתחה תלות גדולה במיוחד במוצרי המלט ● איך המהלך ישפיע על המדפים שלנו, ולמה דווקא עכשיו? גלובס עושה סדר

גבינת סקי של שטראוס. צפויה להתייקר בקרוב

גל העלאות המחירים נמשך: שטראוס וגד מייקרות את מוצרי החלב

אחרי תנובה וטרה, גם שטראוס מודיעה כעת על התייקרות בחלק ממוצרי החלב הלא מפוקחים בשיעור של כ-1.6% ● בין היתר מדובר על גבינת סקי, שמנת להקצפה וחלב יטבתה ● העלאת המחירים תיכנס לתוקף ב-19 במאי ● גם מחלבות גד הצטרפו לגל העלאות המחירים, והודיעו על העלאת מחירים בשיעור ממוצע של 3.5% החל מ-16 במאי

נרות ותמונות לזכרו של אלכסיי נבלני, ליד הקונסוליה הרוסית בפרנקפורט / צילום: Associated Press, Michael Probst

תחקירי שחיתויות ותרומות בקריפטו: האופוזיציה הרוסית נלחמת בפוטין בכל דרך

לפני כשלוש שנים הוציאה רוסיה מהחוק את הקרן למלחמה בשחיתות שהקים מנהיג האופוזיציה אלכסיי נבלני בטענה שהיא קיצונית ● כיום פעיליה עובדים שעות נוספות ממדינות שונות בעולם, ומגיעים ל־17 מיליון צופים בחודש ● האם זה יעזור להם להחליש את פוטין, שהשיג 88% בבחירות האחרונות?

האנטקינוס / צילום: Reuters, SOPA Images

המעבר לעידן האש מכה בבעלי החיים, ואלה שיידעו להתאים את עצמם יצליחו להתרומם

עידן האש הנוכחי רואה בשריפות האלימות שמתחוללות בשנים האחרונות תוצר של נזקי האדם ● התאמות בעלי חיים לעידן זה, שניכרו אצל יונק עכברי אוסטרלי, ציפור אפריקאית וסנאי אמריקאי, מעידות: הברירה הטבעית עדיין עושה את שלה

טרונג מיי לאן, אשת העסקים שעומדת במרכז פרשת ההונאה / צילום: phapluat tv

טייקונית הורשעה על שהפכה בנק לכספומט אישי שלה, ונידונה למוות

בעלת אימפריית הנדל"ן הווייטנאמית טרונג מיי לאן הואשמה בהונאה בהיקף של 12 מיליארד דולר, שכוללת שוחד והשתלטות לא חוקית על בנק ● המקרה הפך לאחד המתוקשרים ביותר בקמפיין ממשלתי נגד שחיתות, שזכה לכינוי "כבשן בוער"

צילומים: מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט), Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב

חשיפה: יצוא הנפט לישראל דרך טורקיה נמשך למרות החרם. אלו הסיבות

אזרבייג'ן היא ספקית נפט משמעותית של ישראל, כשהזהב השחור מגיע דרך צינור באקו־טביליסי־ג'ייהאן (BTC) - שם, הנפט מועמס על מכליות בדרך לחיפה ● כך השפיעו יחסי אנקרה־באקו על ההחלטה לא לעצור את הנפט לישראל

מחיר למשתכן בירוחם / צילום: חב' שתית

לא כדאי להתחתן: מחיר למשתכן מעוות אפילו את הקן המשפחתי

לא מעט זוגות נרשמים כידועים בציבור כדי שיוכלו לגשת להגרלות מחיר למשתכן ● רווק או רווקה שבין הזכייה למועד החתימה על החוזים יחלטו להתחתן, יאבדו את הצ'ופר מהמדינה ● אולי זה לא מה שישבור זוגיות טובה, אך זהו עיוות מדהים שהמדינה יוצרת

ג'רום פאוול, יו''ר הפדרל ריזרב / צילום: Associated Press, Jacquelyn Martin

דריכות בוול סטריט לקראת פרסום נתוני התעסוקה לאפריל

דוח התעסוקה לאפריל צפוי להתפרסם היום לפני פתיחת המסחר בוול סטריט ● הצפי הוא לתוספת של כ-240 אלף משרות ולשיעור אבטלה של 3.8% ● למה בפדרל ריזרב ובשווקים מודאגים?

ד''ר אלמוג שמחון / צילום: דני מכליס - אוניברסיטת בן גוריון בנגב

החוקר שמגלה איך הבוטים הרוסיים הפכו אותנו לכלי משחק

ד"ר אלמוג שמחון, פסיכולוג חישובי מאוניברסיטת בן גוריון, חוקר את השימוש בשפה ברשתות ואת האופן שבו היא מובילה לקיטוב חברתי ● בראיון לגלובס, הוא מסביר איך בוטים רוסיים הופכים אותנו לכלי משחק, מה קורה לשיח אחרי פיגועים ומי משתף יותר פייק ניוז ● ויש לו אזהרה לעתיד: "בינה מלאכותית יכולה לייצר טענות לא פחות משכנעות משל בני אדם, ואפילו יותר"