גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הבורסה בת"א תחפש מנכ"ל חדש במקום יוסי ביינארט

המנכ"ל הפורש ביינארט היה בחופשת מחלה מסוף יוני השנה ■ הבורסה בת"א בעיצומו של משבר בתוצאותיה הכספיות, במאבק בין ההנהלה לעובדים ובהידללות מחזורי המסחר

יוסי ביינארט בכנס איגוד הכלכלנים / צילום: אלה פאוסט
יוסי ביינארט בכנס איגוד הכלכלנים / צילום: אלה פאוסט

הבורסה בת"א החלה לחפש מנכ"ל חדש במקום יוסי ביינארט, שהודיע היום על פרישתו מהתפקיד בשל מחלה קשה. כפי שנחשף היום באתר "גלובס", יוציא מחר דירקטוריון הבורסה לדרך ועדת איתור לבחירת המנכ"ל החדש. ביינארט נמצא בחופשת מחלה מאז סוף יוני.

בהמשך לחשיפת "גלובס", עדכנה הבורסה אחר הצהריים ש"מנכ"ל הבורסה, יוסי ביינארט, הודיע ליו"ר הדירקטוריון, אמנון נויבך, כי בכונתו לפרוש מתפקידו נוכח מצבו הבריאותי...מחר תובא לאישור הדירקטוריון החלטה על הקמת ועדת איתור לבחירת מנכ"ל חדש".

את המהלך לאיתור מנכ"ל חדש מוביל יו"ר הבורסה אמנון נויבך, שעוד קודם שהתגלתה מחלתו של ביינארט, נתגלע ביניהם סכסוך חריף. ככל הידוע הבורסה אף הקדימה והחלה זה מכבר בבחינת מועמדים אפשריים לתפקיד המנכ"ל הבא של הבורסה, באמצעות גורם חיצוני.

יחד עם זאת, למרות שדירקטוריון הבורסה הוא שיוביל את מאמצי האיתור, הרי שמי שצפוי להיות בעל הדעה הקובעת לגבי המנכ"ל הבא - כמו שהיה גם לגבי מינויו של ביינארט - הוא יו"ר רשות ני"ע, פרופ' שמואל האוזר. את ביינארט מחליפה לפי שעה, כמינוי זמני, גל לנדאו יערי, משנה למנכ"ל ומנהלת התפעול (COO) של הבורסה.

המהלכים למציאת מחליף או מחליפה לביינארט נעשים בעיצומה של תקופה מאתגרת במיוחד עבור הבורסה: משבר חסר תקדים במצבה העסקי ועימות חריף ומתמשך בין ההנהלה לעובדים.

ביינארט, כמו גם היו"ר נויבך, מונו לפני שנתיים וחצי לתפקידיהם במקומם של אסתר לבנון וסם ברונפלד, שהודחו בפועל על-ידי האוזר, במטרה להוביל את הבורסה לדרך חדשה.

אלא שעד כה הבורסה מתקשה לצאת לאותה דרך חדשה, ויו"ר הרשות מקווה לשינוי, עם השלמת שינוי מבנה הבעלות בבורסה והפיכתה לחברה פרטית.

המסגרת החוקית להשלמת מהלך זה נמצאת כיום בכנסת, וטרם הושלמה, ונוסף על כך, טרם הושגה הסכמה עם עובדי הבורסה על חלקם בחברת הבורסה החדשה, כשזו תוקם. העימות עם העובדים, שכולל גם עיצומים, נוגע גם להסכם העבודה החדש - והצדדים טרם הגיעו להבנות לגביו.

אתמול נודע כי הבורסה בת"א צפויה לסיים את 2016 עם הפסד בסכום של 9.75 מיליון שקל, וזאת לעומת צפי קודם, במסגרת יעדי התקציב ל-2016, לרווח של כ-6.5 מיליון שקל. כלומר, פער של כ-16.3 מיליון שקל בין התכנון לבין הביצוע בפועל, בין היתר כתוצאה מאי-עמידה ביעד ההכנסות, בעיקר בשל המשך קיטון מחזורי המסחר במניות והמירים, במק"מ ובנגזרים.

בבורסה צופים כיום כי ההכנסות בכל 2016 יסתכמו בכ-242.5 מיליון שקל, וזאת לעומת יעד תקציב להכנסות של כ-265.2 מיליון שקל. אגב, ב-2013 הבורסה הפסידה אף יותר משהיא צפויה להפסיד השנה, אך זה קרה רק בגלל מחיקה חשבונאית גדולה שנבעה מבניית משכנה המפואר הנוכחי.

אומדן זה נעשה על-ידי הבורסה על סמך תוצאות שמונת החודשים הראשונים של השנה, ובצל המאבק מול העובדים, ולקראת מפגש שקיימו ראשיה בתחילת החודש עם נציגי העובדים ועם יו"ר ההסתדרות אבי ניסנקורן.

העובדים: "לא השכר הוביל למצב הקשה"

אתמול ציינו העובדים בתגובה ששלחו לניסנקורן, כי "בפתח הישיבה הציג בפניך יו"ר הבורסה מצגת המתארת את מצבה העגום של הבורסה, את חוסר היכולת להאריך את תוקפם של ההסכמים הקיבוציים ואת הסכמי השכר הקיימים". לכך מגיבים נציגי העובדים באומרם: "התמונה שהוצגה בפניך מגלה טפח ומכסה עשרה טפחים".

לדברי נציגי העובדים בבורסה, "ברור כי לא שכרם של העובדים ולא תנאי עבודתם הובילו למצב זה". עוד הם טוענים בתגובתם מאתמול, כי "מאז הגיעה, מוציאה ההנהלה החדשה כ-20 מיליון שקל בשנה על יועצים, חברות ייעוץ, תוכניות אסטרטגיה ותוכניות עבודה שרובן לא הגיע לכלל מימוש. גם התוכניות שכן בוצעו, נכשלו כישלון חרוץ". עוד הם טוענים שהבורסה משרתת את האינטרס של חברי הבורסה, במיוחד הבנקים, וכי "אילו הייתה הבורסה גובה היום את אותו תעריפון עמלות שגבתה בשנת 2000, הייתה מרוויחה מיליארד שקל בשנה".

בתגובתם הם מוסיפים, כי "עובדי הבורסה מודעים למצבה של הבורסה וכבר הסכימו, בחודש מארס השנה, לתרום את חלקם ולהוריד את ה'טייס האוטומטי' (גידול קבוע ולא מותנה בדבר בשכרם, ר'ש') בהסכם השכר העתידי ובהסכם שינוי מבנה הבעלות והמבנה הארגוני, מ-4.6% ל-3.6% כחלק מהסכם כולל", תוך שהם טוענים, כי "שכרם של עובדי הבורסה לא היה מעולם הבעיה של שוק ההון בישראל, ופגיעה בשכרם של עובדי הבורסה גם לא תפתור דבר".

עובדי הבורסה הם מהעובדים החזקים במשק. הדוחות הכספיים של הבורסה ל-2015 מלמדים כי הוצאות השכר של הבורסה הסתכמו ב-2015 בכ-145 מיליון שקל (8% יותר מב-2014), ששולמו ל-240 איש (כולל מנהלים) - גידול של כ-18 ביחס למספר העובדים בסוף 2014. מדובר בעלות עובד ממוצעת של יותר מ-50 אלף שקל לחודש.

יו"ר רשות ני"ע האוזר: "הבורסה אינה מיובשת"

בצל המשבר העסקי בבורסה והעימות המעמיק בין ההנהלה לעובדים, התייחס היום יו"ר רשות ניירות ערך, פרופ' שמואל האוזר, למצבה ולדרך החדשה שעליה ללכת בה, בכנס "שינוי מבני בבורסה בת"א: אתגרים ופוטנציאל" שהתקיים בקריה האקדמית אונו.

במסגרת זו הוא אמר ש"אחרי שנים שהבורסה הייתה מקור לגאווה ישראלית, שהתעשייה הישראלית קמה בעזרתה, שיזמים הצמיחו עסקים קטנים לעסקים חובקי עולם בזכות הבורסה, מדברים בה היום סרה. אומרים עליה שהיא מיושנת, שהיא מתייבשת, ויש הטוענים שהיא כבר לא נדרשת. זה הבון-טון בבתי הקפה של קהיליית שוק ההון... הבורסה אינה מיובשת. אבל אם נחכה, ונבקר, ונקטר, ורק נקווה, ולא נעשה, הבורסה בסוף תתייבש ושום דבר לא יהיה בסדר".

עוד הוסיף האוזר, שנמצא בתפקידו יותר מחמש שנים ושהחליף את הנהלת הבורסה הקודמת במטרה להוציאה לדרך חדשה - מה שטרם קרה, כי "אני דווקא אופטימי וחושב שהתהליכים שאנחנו מובילים ושעוד נוביל, ישנו את המציאות... זו רק שאלה של זמן עד שהיא תחזור להיות קטר הצמיחה של המשק".

איך לעשות זאת? לדברי האוזר יש להמשיך בהפחתת הרגולציה, וכן בשינוי מבנה הבעלות בבורסה והפיכתה לחברה למטרות רווח, ובשיתופי פעולה בינלאומיים של הבורסה. "אני משוכנע שהצעת החוק לשינוי המבני בבורסה איננה טכנית. היא מהפכה של ממש", אמר היום.

עוד כתבות

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות המכוניות הסיניות זינקו, אקספנג ב-17%

נאסד"ק עלה ב-1.5%, הדאו ב-0.8% ● שיא במשיכות כספים מקרנות הביטקוין ● קוואלקום זינקה ב-10%, אנבידיה ב-3% ● גוגל שוב מפטרת עובדים ● ישראליות: רדקום זינקה ב-8%, היפו צללה ב-13% ● מחר דוח התעסוקה בארה"ב ● וגם, בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה "Sell in May and go away"

מטוס של וויז אייר / צילום: Shutterstock, Petr Leczo

חברת הלואו קוסט היחידה שפועלת כעת בישראל מבטלת טיסות

וויזאייר מבטלת טיסות מישראל למספר יעדים קרובים ● חברת הלואו קוסט ההונגרית לא הודיעה רשמית על ביטול הטיסות - אך בשעות האחרונות נוסעים התבשרו על ביטולים לטיסות לאיי יוון וליעדים קרובים נוספים ● רינאייר צפויה לחזור עם פתיחת טרמינל 1, ואיזי ג'ט רק בסוף עונת הקיץ הקרובה

בורסת וול סטריט / צילום: Shutterstock

למכור את המניות בחודש מאי ולצאת מוול סטריט? זה מה שההיסטוריה מלמדת

האם נכנסו לחצי השנה הגרועה של השנה, וזה הזמן לצאת משוק ההון עד אוקטובר? לא בטוח ● אנליסטים בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה הוותיקה "Sell in May and go away" ● ולמה הנפילה של אפריל לא מפחידה אותם?

מפגינים באוניברסיטת קליפורניה, השבוע / צילום: Reuters, Aude Guerrucci

ניצולי ה־7 באוקטובר תובעים את מובילי המחאות בקמפוסים בארה"ב: "זרוע של חמאס"

אזרחים ששרדו את הטבח ביישובי הדרום, הגישו השבוע לבית המשפט המחוזי בווירג'יניה תביעה נגד ארגוני המחאות בארה"ב, בטענה לקשר ביניהם לחמאס ● בין היתר, צוין כי ראשיהם היו חברים בארגוני טרור ואף הכינו מסמכי תעמולה נגד ישראל, בטרם התרחש הטבח

מטרו / אילוסטרציה: Unsplash, olivier collet

בעלי קרקעות עותרים לבג"ץ נגד הפקעות המטרו וחושפים התנהלות מרושלת סביב חקיקת התוכנית

העותרים טוענים כי ההפקעה לטובת הדיפו בראשל"צ, שמעליו מתוכננת בנייה מאסיבית, אינה חוקית, שכן החוק מאפשר הפקעה רק לשימוש ציבורי ● חוק המטרו אמור היה להסדיר זאת, אך החלק הנוגע לכך טרם הושלם

מתן ותומר, מייסדי חברת Apex / צילום: בן חכים

הם עוד לא בני 40 וכבר הצליחו לגייס את היזם המדובר בעולם לחברת הסייבר שלהם

מתן דרמן ותומר אבני ראו מקרוב את מהפכת הבינה המלאכותית קורמת עור וגידים במהלך שירותם הארוך ב־8200 ● לפני עשרה חודשים, הם הקימו חברה שמאבטחת את השימוש ב־ChatGPT, וכך מנטרלת את הרתיעה ממנו בקרב מנהלים ● היום, סם אלטמן מייעץ להם ומשקיע מכיסו

יגאל דמרי / צילום: אייל פישר

"בעוד שנה נהיה בקטסטרופה": התחזית הקשה של יגאל דמרי

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● חצי שנה לפרוץ המלחמה, היזם יגאל דמרי מסביר מדוע שוק הנדל"ן בנגב דווקא פורח ● הוא מעריך כי היקפי הבנייה בפרויקטים של התחדשות עירונית הגיעו לשיא, וסבור שהחרם הטורקי לא ישפיע במידה מהותית על השוק ● כמה באמת שווה הקרקע של חנן מור בשדה דב לפי ההצעה שהגיש, ולמה הוא מקפיא בינתיים את הפרויקט שלו בבבלי

בתי הזיקוק במפרץ חיפה / צילום: שלומי יוסף

המדינה לביהמ"ש: פעילות צ'יינה הרבור לא נפסלה באופן גורף בישראל

חברת התשתיות הסינית צ'יינה הרבור עתרה נגד פסילתה מהמכרז להקמת נמל התזקיקים בחיפה עקב סיבות ביטחוניות ● אתמול הצהירה המדינה בביהמ"ש כי פעילות החברה הסינית לא נפסלה באופן גורף בישראל, וכי הפסילה היא רק לגבי המכרז הקונקרטי - והעתירה נדחתה בהסכמה

שלומי ויוסי אמיר / צילום: יח''צ, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

טלטלה נוספת בשופרסל: היו"ר שפירא צפוי לפרוש בשל לחצי משרד הבריאות

שפירא טרם הגיש את התפטרותו, אך בבי"ח איכלוב אישרו שכך יעשה בקרוב ● מנכ"ל משרד הבריאות: "הציפייה הציבורית היא שמנהל בכיר בדרגתו של פרופ' שפירא יקדיש את מרב זמנו ומרצו למשרתו הבכירה"

גדי מזור, מנכ''ל BioCatch / צילום: Zelazny

בדרך להנפקה? השליטה בחברת ההייטק הישראלית ביוקאץ׳ נמכרת לפי שווי של 1.3 מיליארד דולר

קרנות ההון סיכון האמריקאיות ביין קפיטל ומאבריק ונצ'רס מכרו מניות בחברת ההייטק הישראלית ביוקאץ' בהיקף המתקרב ל-750 מיליון דולר ● את המניות רכשה קרן הפרייבט אקוויטי פרמירה בעסקה ששיקפה לחברה שווי של 1.3 מיליארד דולר ● לפי הערכת גלובס, ביוקאץ' מועמדת להנפקה ישראלית בנאסד"ק במהלך השנתיים הקרובות

מפגינים פרו פלסטינים משתלטים על בניין המילטון באונ' קולומביה / צילום: Associated Press

מאחורי המפגינים האנטישמיים עומדים גופים עם כיסים עמוקים

מעט מאוד ידוע לגבי ההון שנשפך על המחאות האנטישמיות המבעבעות בקמפוסים בארה"ב, אבל ברור שהן לא ספונטניות - זהו מאבק ממומן ומתוכנן היטב ● דוח חדש של מכון NGO Monitor, ששיתפו דמויות כמו ביל אקמן ואילון מאסק, חושף את הארגונים מאחורי ההפגנות הקיצוניות וחלק ממקורות המימון שלהן, ובראשם שניים: ג'ורג' סורוס והאחים רוקפלר

''מנטה ריי'' / צילום: נורת'גרופ

לא רק באוויר: כלי השיט הבלתי מאויש החדש של צבא ארה"ב

הסוכנות האמריקאית לפיתוחים טכנולוגיים צבאיים והענקית הביטחונית נורת'רופ גרומן הודיעו כי סיימו בדיקות בהיקף מלא של "מנטה ריי" - פרויקט דגל ימי של כלי שיט תת־מימי בלתי מאויש (UUV) גדול במיוחד ● כלי השיט החדש נושא חיישנים ומערכות תקשורת מתקדמות המאפשרות לו לבצע משימות כמו מעקב, זיהוי ונטרול מוקשים, מחקר בעומק האוקיאנוסים ומיפוי הקרקעית

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: ap, Markus Schreiber

דרמה בנמלים: ארדואן אוסר על יצוא סחורות לאשדוד וחיפה

בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף - כך נודע לראשונה לגלובס מפי גורמים המעורים בפרטים ● מדובר בחוליה האחרונה של שרשרת אירועים שוותיקי הסוחרים עם טורקיה לא זוכרים כמותם, וקשה לדעת מתי וכיצד יסתיימו

תקיפה ישראלית בדמשק / צילום: נלקח מרשתות חברתיות לפי סעיף 27 א' לזכויות יוצרים

ישראל תקפה בדמשק, צה"ל חיסל מחבלים שנכנסו למבנים צבאיים של חיזבאללה בלבנון

קיבוץ בארי הודיע כי החטוף דרור אור נרצח ב-7 באוקטובר, גופתו מוחזקת בעזה ● מטוסי קרב תקפו מבנים צבאיים של ארגון הטרור במרחב עייתא ע-שעב שבדרום לבנון ● לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - האופוזיציה בסוריה מדווחת על פיצוצים חזקים באזור דמשק ● משרד הסחר הטורקי: "עוצרים את היצוא והיבוא לישראל וממנה בצל החרפת הטרגדיה ההומניטרית" ● המיליציות הפרו-איראניות בעיראק טענו: שיגרנו אתמול שני טיל שיוט לעבר ישראל

סניף של שופרסל / צילום: Shutterstock

רגע אחרי פסח: שופרסל שלחה לכ-100 עובדים מכתבי פיטורים

לא מדובר בהפתעה מבחינת העובדים, שלא מעט מהם תיארו בתקופה האחרונה כי הם חוששים למשרותיהם אחרי כניסתם של האחים אמיר ● רק אתמול הודיע המשנה למנכ"ל שופרסל ניצן גולדברג על עזיבתו את החברה

עו''ד יוסי בנקל / צילום: תמר מצפי

"יכולנו לגבות הרבה יותר": עורך הדין שמנהל את פשיטת הרגל הגדולה במדינה בראיון

זה שבע שנים שעו"ד יוסי בנקל מנהל קרב משפטי על כספיו של אליעזר פישמן, לאחר שצבר חובות של כמעט 4 מיליארד שקל וזכה ל"תספורת" נדיבה ● בראיון ראשון לאחר מותו של פישמן מספר בנקל איך ימשיך לנהל את התיק, נמנע מלבקר את הבנקים ומספר על ה"תרגיל" שעשה פישמן כדי להשאיר הון בידי משפחתו

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה חיובית בבורסה; היום עודכנו המדדים, אלה שיצאו ואלה שנכנסו למדד ת"א 35

מדד ת"א 35 עלה ב-0.5% ● השקל נחלש מול המטבעות הזרים ● הנפקות האג"ח הקונצרניות באפריל גדלו בישראל בכ-300% ● במיטב מעריכים כי בנק ישראל יוריד את הריבית בהחלטה הקרובה ● הפד הותיר את הריבית על כנה אך פאוול הדגיש שלא תהיה העלאת ריבית בקרוב ● עונת הדוחות בוול סטריט ממשיכה לתפוס תאוצה והערב אפל תפרסם את תוצאותיה הכספיות בסיום המסחר

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: Reuters, AHMAD AL-RUBAYE

לאחר חשיפת גלובס: בלומברג מדווחת כי טורקיה עוצרת לחלוטין את קשרי המסחר עם ישראל

בבלומברג דיווחו כי עדיין לא מדובר באישור רשמי, אלא בדיווח של גורמים טורקיים ● מוקדם יותר היום נחשף בגלובס כי בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף ● בנוסף, חברת התעופה הטורקית MNG מפסיקה לייבא מטענים לישראל

איתמר בן גביר משתתף בטקס יום הזיכרון בבאר שבע, שנה שעברה, לאחר שחלק מהמשפחות ביקשו שלא יגיע / צילום: Maya Alleruzzo (AP), עיבוד: טלי בוגדנובסקי

לשרים לא אכפת שנוכחותם לא רצויה בטקסי הזיכרון

אין לנו כלים להילחם גם על הכיס ● חברי הממשלה מתעקשים להגיע לאירועי הזיכרון ● וצה"ל חייב ללמוד לאמץ ביקורת חיצונית ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

הפגנות פרו-פלסטיניות באוניברסיטת סטנפורד / צילום: Reuters, Carlos Barria

היום שהכה בתדהמה והמשמעות של להיות יהודי: חמישה לקחים מסטנפורד

עו"ד יותם ברגר מסיים בקרוב את שנתו השנייה באוניברסיטת סטנפורד, אבל במקום לקדם את הדוקטורט שלו, הוא מבלה חלק ניכר מזמנו בפעילויות "הסברה" בגלל ההפגנות האנטי־ישראליות ● מה הוא למד על חבריו באוניברסיטה, ולמה הפתרון למשבר יכול להגיע מהנהלות של האוניברסיטאות?