גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

סיכון לדמוקרטיה

אם הרעיונות של שקד יתגשמו, המשמעות תהיה סופה של ישראל הדמוקרטית

איילת שקד / צילום: איליה מלניקוב
איילת שקד / צילום: איליה מלניקוב

קו אחד נמתח בין השקפת העולם המדינית של שרת המשפטים, איילת שקד, לבין השקפת העולם המשפטית שלה. בשני המקרים, אם הרעיונות של שקד יתגשמו, המשמעות תהיה סופה של מדינת ישראל הדמוקרטית, כפי שאנחנו מכירים אותה וכפי שגובשה ועוצבה משך שנים.

במקרה הראשון, ההסבר לטענתי הוא פשוט ומוכר: שקד מתנגדת להקמתה של מדינה פלסטינית. אם תקוותיה יתגשמו, ולא תתקיים מדינה פלסטינית חיה ונושמת לצד ישראל, תיווצר בין הים לבין הירדן מדינה אחת בעלת רוב ערבי.

את חזונה החוקתי-משפטי הציגה שקד לאחרונה במאמר "מסילות אל המשילות", שפרסמה בכתב-העת "שילוח". שני רעיונות מרכזיים שהציגה שקד באותו מאמר הם שיש לרסן את כוחו של בית המשפט העליון; ושיש לפעול באמצעות חקיקה לחיזוק מעמדה היהודי של המדינה.

שקד חוזרת במאמר על עמדתה, שלפיה יש לרסן את כוחו של בית המשפט העליון "באופן שימנע את המצב האבסורדי שבו הממשלה והכנסת מופתעות פעם אחר פעם מתמרור עצור משפטי הכובל את פעולתן".

כדוגמאות מרכזיות לאותה התערבות "מוגזמת" של בג"ץ, מביאה שקד 3 פסקי דין שבהם "בג"ץ הכריע בסוגיות כלכליות וחייב את המדינה לשלם ממון רב". פסק הדין שבו קבע בג"ץ בחודש מרץ השנה כי על הממשלה לתקן את מתווה הגז ולשנות את סעיף היציבות שבו; פסק הדין שבו נקבע כי פלסטיני שנפגע מכוחות הביטחון לא בזמן "פעולה מלחמתית" רשאי לתבוע מהמדינה פיצויים בגין נזקיו; ובג"ץ הפרטת בתי הסוהר, שבו נאסר ב-2009 על הפעלת בית סוהר בידי גורם פרטי.

שקד כותבת כי "לא עולה בדעתי שגוף שיפוטי שלא נושא בשום אחריות למילוי הארנק בשטרות כסף, הוא זה שמרשה לעצמו לרוקן אותו, אך לדאבוני זה המצב השורר כיום במדינת ישראל". אך שקד שכחה לציין, שבכל שלושת פסקי הדין שהביאה, ההשלכות של החקיקה שנפסלה חרגו בהרבה מהשאלה הכלכלית.

למשל, לו היה בג"ץ מתיר לחברה פרטית שפועלת למטרות רווח, להפעיל בית סוהר, כפי שרוצה כנראה שקד, היינו חיים היום במציאות שבה (רק בשל שיקול כלכלי) יש בידי גוף עסקי סמכויות הכרוכות בפגיעה קשה בזכויות אדם, ובהן הסמכות להחזיק אסיר בהפרדה, לבצע בחינה חזותית של גופו הערום, ליטול דגימות שתן, להשתמש בכוח לשם ביצוע חיפוש, למנוע פגישה של אסיר עם עורך דינו ועוד.

ועוד דוגמה: לו הייתה מתקבלת עמדת שקד, היינו חיים היום בחברה שבה ילד פלסטיני שנורה מכוחות צה"ל בטעות וגרמו לו לנכות, לא יכול לרכוש לעולם כיסא גלגלים, שכן בשונה מכל אחד אחר, מדינת ישראל שללה ממנו את הזכות לתבוע פיצויים בגין נזקו.

שקד גם נמנעה מלהזכיר את המקרים הנוספים שבהם הצילו שופטי בג"ץ את כבודה ואת דמותה של הדמוקרטיה הישראלית. למשל, אילולא בג"ץ היה עושה שימוש בסמכויות שנתנה לו הכנסת, לפסול חוקים שאינם חוקתיים, היינו חיים היום במדינה דמוית איראן, שבה ניתן לעצור חיילים ל-96 שעות (4 ימים), בלי לראות שופט, לשלול גמלת הכנסה ממשפחות נזקקות, רק משום שיש להן מכונית ישנה ומקרטעת, ומותר לכלוא מהגרי עבודה ל-3 שנים (!) ללא משפט.

הרעיון המרכזי השני של שקד במאמרה הוא שיש לחוקק בישראל חקיקה שתחזק את מעמדה היהודי של המדינה. גם כאן תוקפת שקד את בית המשפט העליון. לטענתה, העליון בראשות נשיאו בדימוס, אהרן ברק, הפך מתחילת שנות ה-90 את המושג "מדינה יהודית" "לעניין שהוא כמעט סמלי בלבד, ולמושג שמתקיים רק כל זמן שהוא מיישר קו באופן מוחלט עם ערכי ה"דמוקרטית".

שקד נתלית באילנות גבוהים דוגמת הפילוסוף ג'ון לוק; נשיא ארה"ב, אברהם לינקולן, והנביא ישעיהו, כדי לומר ש"נהיה למדינה דמוקרטית יותר ככל שנהיה למדינה יהודית יותר, ונהיה למדינה יהודית יותר ככל שנהיה למדינה דמוקרטית יותר".

דבריה אולי נשמעים יפה, אבל ניתן להתייחס אליהם כאל סיסמאות ריקות מתוכן ותו לא. אחד הרעיונות הבסיסיים של הדמוקרטיות באשר הן - רעיון השוויון, אינו יכול לדור בכפיפה אחת עם תפיסת העולם של שקד וחבריה, של מתן עדיפות לאזרחים היהודים על פני האזרחים שאינם יהודים, או לפחות אינו יכול לדור עימו תמיד.

בין היתר תוקפת שקד בנקודה זו את "הבעייתיות שקיימת לדעתו של אהרן ברק בהקצאת קרקע להתיישבות יהודית". אמירתה זו יכולה לשמש מנוף לנימוק טענותינו ואת העובדה שמה שחשוב אינו הסיסמאות, אלא היישום שלהן.

ניקח למשל את פסק הדין ב"בג"ץ קעדאן" שנתן בית המשפט העליון ב-1995. במקרה זה קיבלו השופטים, בראשות אהרן ברק, עתירה שהגיש עאדל קעדאן, אזרח ישראלי-ערבי שרצה להצטרף לאגודה השיתופית קציר היהודית. זאת, לאחר שנדחתה בקשת משפחת קעדאן להתקבל ליישוב בשל היותם ערבים. בג"ץ קבע כי מדיניות החכרה של קרקעות ליהודים בלבד מהווה אפליה אסורה ועומדת בניגוד לעיקרון השוויון הנגזר מחוק יסוד: כבוד האדם וחירותו.

וכיצד נימק ברק את החלטתו? הפלא ופלא - הוא השתמש באותם מושגים שבהם משתמשת היום שקד: "מערכיה של מדינת ישראל כמדינה יהודית ודמוקרטית לא מתבקש כלל כי המדינה תנהג באפליה בין אזרחיה... המדינה - מדינת יהודים היא; המשטר המתקיים בה - הוא משטר דמוקרטי נאור, המעניק זכויות לכלל האזרחים, יהודים כלא יהודים", כתב ברק.

לדבריו, "אין אפוא כל סתירה בין ערכיה של מדינת ישראל כמדינה יהודית ודמוקרטית לבין שוויון גמור בין כל אזרחיה. נהפוך הוא: שוויון הזכויות בין כל בני האדם בישראל, תהא דתם אשר תהא ותהא לאומיותם אשר תהא - נגזר מערכיה של מדינת ישראל כמדינה יהודית ודמוקרטית".

לו שקד הייתה נדרשת לכך, לא קשה לנחש לאור עמדותיה המוכרות, היא הייתה מצדדת בוודאי בעמדה המיתממת שהציג מינהל מקרקעי ישראל באותה עתירה. עמדה שלפיה החלטה על הקצאת קרקע להקמת היישוב הקהילתי קציר ליהודים בלבד אינה פוגעת בשוויון, שכן המינהל מוכן להקצות מקרקעין גם להקמת יישוב קהילתי לערבים בלבד.

שקד טוענת כי ברק רוקן מתוכן בפסיקותיו את המשמעות מהמושג "מדינה יהודית" והפך אותו לסמל חלול. החשש הגדול הוא ששקד תעשה את ההפך - באמצעות השימוש במושג "מדינה יהודית", היא תלך ותרוקן מתוכן את משמעות המושג "מדינה דמוקרטית".

עוד כתבות

נתיב השייט באוקיינוס הארקטי / צילום: Shutterstock

בהובלת רוסיה וסין: נתיב השיט הימי שעשוי לשנות את חוקי המשחק

התקפות החות'ים בים האדום, במקביל לבצורת במרכז אמריקה, מובילות את העולם לחפש נתיבי סחר ימי חלופיים ● בשנים האחרונות, הסחר באזור הארקטי זינק בחדות נוכח הפשרת הקרחונים ומעורר התעניינות רבה מצד מעצמות העולם, ארה"ב, רוסיה וסין ● האם מפת נתיבי השיט בעולם לקראת שינוי, וכיצד תושפע ישראל?

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

ירידות בבורסה המקומית; מדד ת"א בנקים 5 יורד בכ-2%

מדד ת"א 35 יורד ב-0.8% ות"א 90 מאבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

עו''ד דוד ליבאי / צילום: תמר מצפי

הלך לעולמו שר המשפטים לשעבר דוד ליבאי

ליבאי כיהן כשר המשפטים בכנסת ה-13 בממשלת רבין מטעם מפלגת העבודה ● בתפקידו כשר המשפטים דאג, בין השאר, לחקיקת רפורמה בדיני המעצרים והחיפושים ולחקיקתו של חוק הסנגוריה הציבורית ● היה שותף לחקיקת חוק יסוד: כבוד האדם וחירותו וחוק יסוד: חופש העיסוק

השופט בדימוס איתן אורנשטיין, לשעבר נשיא בית המשפט המחוזי תל אביב / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין

אורנשטיין דחה בקשה להתפטר מבוררות המיליונים גרטנר-גרטלר

המיליארדר דן גרטלר ביקש לפסול את השופט בדימוס איתן אורנשטיין מתיק הבוררות בסכסוך עם האחים גרטנר, בנימוק שאורנשטיין סבור כי גרטלר הוא זה שעומד מאחורי חשיפת השיחות שלו עם יו"ר לשכת עוה"ד לשעבר אפי נוה, מהן עולה חשש ליחסי "תן וקח" בין השניים • אורנשטיין, שכבר כתב את פסק הבוררות, דחה את הבקשה

הבניין ברחוב גורדון 22 בתל אביב / צילום: דנה אטיאס

2.5 מיליון שקל לדירת 2 חדרים בבניין לשימור מחמיר בת"א

דירה במבנה היסטורי ברחוב גורדון בתל אביב, שתכנן האדריכל שלמה גיפשטיין, נמכרה לאחרונה ● לדירה יש זכויות בנייה נוספות בשטח של כ־40 מ"ר, אולם המחיר לא משקף אותן ● המתווכת בעסקה: "עסקאות במחירים של 2.3 מיליון שקל עד 3.1 מיליון שקל קיבלו 'בוסט' בשלושת החודשים האחרונים"

אוהלי המחאה הפרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Caitlin Ochs

הקמפוסים בארה"ב רותחים, ובישראל חוששים מגל חרמות

ההפגנות האנטישמיות והאנטי־ציוניות ברחבי הקמפוסים בארה"ב, ובראשן בקולומביה, הגיעו לשיא עם סגירת שערי האוניברסיטה שבלב מנהטן, וכבר עכשיו הן זולגות מעבר למדשאות והופכות לגל חרמות לא מוצהר על חוקרים ישראלים ● "הממשלה צריכה להתעורר לפני שייווצר פה נזק בלתי הפיך", אומרת פרופ' מלאת שמיר, סגנית נשיא אוניברסיטת ת"א לבינלאומיות

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה בכ-3%, טסלה זינקה ב-12%

הנאסד"ק עלה ב-0.2% ● אירופה ננעל בירידות קלות ● מדד הנג סנג עלה ב-2% ● בנק פיקטה: "שוק המניות בארה"ב תלוי ברווחי החברות הגדולות" ● יו"ר UBS: "הבנק אינו גדול מכדי ליפול" ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

מתנדבי משלחת של Jewish National Fund USA / צילום: ארגון ג'ואיש נשיונל פאנד ארה''ב

כך הגיעו לישראל משלחות של 3,000 מתנדבים בזמן המלחמה - לא כולם יהודים

ארגון ג'ואיש נשיונל פאנד ארה"ב הוביל 11 משלחות שהתנדבו ביישובים כמו שדרות, ארז, גבולות ואורים ● טלי צור־אבנר, ראש המטה בישראל: "הביקוש גבוה, יש רשימות המתנה" ● ישראל מתגייסת

הרש גולדברג פולין

מחאה ספונטנית בירושלים אחרי פרסום הסרטון של הרש החטוף

המוחים יצאו לרחובות בקריאה להחזרת החטופים • מקור ביטחוני: צה"ל מוכן מיד להתחיל במבצע ברפיח • ביידן חתם על סיוע לאוקראינה וישראל בשווי עשרות מיליארדים • שר הביטחון גלנט: מחצית ממפקדי חיזבאללה בדרום לבנון חוסלו, החצי השני מתחבא • פגיעה ישירה בשני בתים באביבים, קרוואן אחד נשרף - אין נפגעים בגוף ● עדכונים שוטפים

פליטים עזתים ברפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

וול סטריט ג'ורנל: כך תיראה הפעולה הישראלית ברפיח

בוול סטריט ג'ורנל מדווחים כי ישראל נערכת לפעולה ברפיח ומפנה אזרחים לקראת מבצע צבאי ● עפ"י ההערכות, מבצע הפינוי צפוי להימשך כשבועיים עד שלושה שבועות ויתבצע בתיאום עם ארה"ב, והלחימה תיארך כשישה שבועות

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

״אוניברסיטת קולומביה נכנסה ללחץ, הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי סגור״

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו-פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום, ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון-גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר, שוטרים מסביב, כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

החברה הלוהטת בעולם רכשה אותם: הכירו את רונן דר ועמרי גלר

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

מסילת 431. 6 ק''מ של גשרים / צילום: ענת דניאלי לב

30 ק"מ ב-4 מיליארד שקל: זה יהיה אחד הפרויקטים התקדימיים בישראל

מסילת הרכבת 431, שאמורה לחבר את ערי השפלה ומישור החוף הדרומי עם מודיעין וירושלים, הולכת ונבנית בימים אלה מעל המכוניות הנוסעות בכביש ● האתגרים הטכנולוגיים והמחסור בפועלים מחייבים פתרונות יצירתיים

בית קיץ בשבדיה. המחיר הממוצע במדינה עומד על 840 אלף שקל / צילום: Shutterstock

המטבע התרסק ומחירי הדיור ירדו: בגרמניה מעודדים לקנות בתי קיץ בשבדיה

חופשה בבית נופש נפוצה בצפון אירופה ● תמורת בקתה ללא חימום ומים זורמים, ליד אגם בצפון שבדיה, תשלמו רק 195 אלף קרונות שבדיות, כלומר כ־62 אלף שקל ● הבעלות פתוחה בפני זרים, ולא רק לתושבי האיחוד האירופי

עמית גל, הממונה על רשות שוק ההון, אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה, אפי סנדרוב, המנהל המיוחד שמינתה רשות שוק ההון / איורים: גיל ג'יבלי

המנהל הממונה מצא: בסלייס לא החזירו ללקוחות 2 מיליון שקל

מבדיקת המנהל המיוחד שמונה לסלייס, עולה שחברת ניהול הקופות לא השיבה למבוטחים את כספם כפי שחויבה ע"י רשות שוק ההון, בגין ניהול לא תקין ● עוד התגלה שהסכומים שצריכים להיות מוחזרים גבוהים יותר ● אסף גולדברג, שעמד בראשות החברה: "לא נגרמה פגיעה בעמיתים"