גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הכסף השחור של שוק הנדל"ן: כך מוכרים משק במושב ב"חצי מחיר"

אבי גבאי, שכבר ריצה 6 שנות מאסר בגין עבירות מס במאות מיליוני שקלים, רכש משק לבנו במושב תירוש ושילם חצי מהיקף העסקה ב"שחור" כדי להקטין המס

מושב תירוש / צילום: איל פישר
מושב תירוש / צילום: איל פישר

האחים גבאי ממושב תירוש "התפרסמו" לפני כעשור במסגרת אחד מתיקי חקירות המיסוי הגדולים שנחשפו בזמנו, שכונה "זהב שחור". ב-2005 הוגש נגד אבי ומשה גבאי ועוד 26 נאשמים כתב אישום חמור, שייחס להם חברות בארגון פשע שעסק במהילה ומכירה של דלקים מהולים והוצאת חשבוניות פיקטיביות בהיקפי-עתק של מאות מיליוני שקלים.

הפרשה הותירה את חותמה על מערכת האכיפה, כיוון שהאחים אבי ומשה גבאי הילכו אימים על כל מי שהתקרב אליהם - כך לפי כתב האישום שבסופו של דבר גם הוביל להרשעה. התיק הסתיים ב-6 שנות מאסר לכל אחד מהאחים גבאי, אך זה לא היה סוף הרומן של האחים עם רשות המסים.

בהמשך נפתח נגד אח נוסף ממשפחת גבאי תיק חדש, במסגרת חקירה שכונתה "הילוך חוזר" (חלק מהנאשמים הנוספים בתיק זה הורשעו ונשלחו לעונשי מאסר כבדים לאחרונה).

מכתב האישום שהוגש בפברואר 2013 נגד שמעון (סימו) גבאי עולה כי בזמן ששני אחיו, אבי ומשה גבאי, עוד ריצו את עונשי המאסר שלהם בפרשת "זהב שחור", פנה סימו גבאי לעד התביעה במשפט של שני אחיו ואמר לו כי נוצר לו "חוב" כלפי אבי גבאי, וכי עליו לבחור אם להסתכסך עם המשפחה או לשלם כסף בגין הזמן שריצו האחים גבאי בבית הסוהר - כך לשון האיום.

בכתב האישום נטען כי בשל החשש מהאחים, הפיץ עד התביעה חשבוניות פיקטיביות בסכום של 636 מיליון שקל, שהמע"מ לקיזוז הנובע מהן הוא 75 מיליון שקל. מרבית הכספים נכנסו לכאורה לכיסם של האחים גבאי.

אולם הרקורד העשיר של אבי גבאי מול רשות המסים לא מנע ממנו, לכאורה, להמשיך בהעלמות המס, גם לאחר שהשתחרר ממאסרו; כך עולה מכתב אישום חדש שהוגש נגדו בסוף השבוע, ומייחס לו העלמת מס ועבירות נוספות במסגרת רכישת משק במושב תירוש.

שני מחירים

הפרשה החדשה החלה ב-2010, כאשר דוד גבאי מאשקלון - שאין בינו לבין משפחת גבאי "המפורסמת" כל קשר משפחתי - ביקש למכור משק במושב תירוש, אותו קיבל בירושה. בשנים 2010-2011 ניסה דוד גבאי למכור את המשק שירש.

לפי כתב האישום - שהוגש על-ידי עו"ד דן בהט מהיחידה הכלכלית בפרקליטות מחוז ירושלים - מאחר שידע כי מכירת המשק תחייב אותו לשלם מסים, וכי היקף המסים הינו יחסי לגובה התמורה מהמכירה, תכנן דוד גבאי למכור את המשק מבלי לדווח לרשות המסים על מלוא התמורה.

בהתאם לכך, לאחר שהציע את המשק למכירה ב-2012, כאשר קונה פוטנציאלי רצה לקנות את המשק, היתנה דוד גבאי את ביצוע העסקה בכך שחלק משמעותי מהתמורה ישולם ב"שחור", ללא דיווח לרשות המסים. הרוכש-המתעניין סירב לדווח דיווחי מירמה, והעסקה לא יצאה אל הפועל.

בהמשך, במהלך 2013, התעניין אבי גבאי, המתגורר במושב תירוש, ברכישת המשק של דוד גבאי עבור בנו, אלעד גבאי. דוד גבאי הסכים למכור את המשק לאבי גבאי, ולפי כתב האישום השניים סיכמו כי המשק יימכר ב-2.2 מיליון שקל.

לפי האישום, אבי גבאי רצה כי סכום העסקה שיירשם בחוזה העסקה ושידווח בהמשך לרשות המסים, יהיה נמוך משמעותית מסכום העסקה האמיתי. זאת, כדי שהצדדים לעסקה יחויבו במסים נמוכים יותר מאלה שהיה עליהם לשלם לפי מחיר העסקה האמיתי. בהתאם לכך הסכימו דוד גבאי ואבי גבאי כי בחוזה תירשם העסקה בסכום של 1.1 מיליון שקל בלבד - כך שמחיר העסקה הרשום היה נמוך ב-1.1 מיליון שקל ממחיר העסקה האמיתי.

הצהרה כוזבת

באישום נטען כי "הסכום של 1.1 מיליון שקל הורכב בחוזה מסכום של מיליון שקל, שסוכם כי יועברו מהקונה למוכר, ועוד סך של 100 אלף שקל, שלגביו סוכם כי הקונה ישלם ישירות לרשויות לצורך כיסוי חובות שרבצו על הנכס". עוד לפי הסיכום בין השניים, את ההפרש בין מחיר העסקה האמיתי למחיר העסקה הרשום (1.1 מיליון שקל) ימסור אבי גבאי לדוד גבאי במזומן, ובלא כל תיעוד או דיווח.

לפי כתב האישום, בפברואר 2013 נפגשו דוד גבאי ואבי גבאי, יחד עם אלעד גבאי במשרדה של עורכת דינם, ושם חתמו על חוזה למכירת המשק. הסכום הנקוב בחוזה היה מחיר העסקה הרשום בלבד. מיד בסמוך לאחר חתימת החוזה, ניגשו השלושה יחד אל ביתו של אבי גבאי, וזה שילם לדוד גבאי סך של חצי מיליון שקל במזומן, מתוכם 50 אלף שקל נזקפו על-חשבון מחיר העסקה הרשום בחוזה, ויתר הסכום, בסך 450 אלף שקל שקל, על-חשבון התשלום "בשחור".

לפי האישום, במועד מאוחר יותר שילם אבי גבאי לדוד גבאי 100 אלף שקל נוספים על-חשבון התשלום "בשחור". כמו כן, אבי גבאי התחייב לשלם לדוד גבאי 550 אלף שקל נוספים, אותם טרם שילם עד מועד תחילת החקירה בידי המשטרה ורשות המסים.

אבי גבאי ובנו אלעד מואשמים כי לא כללו בדיווחים לרשות המסים את מלוא הסכום של מחיר העסקה האמיתי; ובהתאם, נדרשו לשלם מסים בשיעור הנמוך משמעותית מסכום המסים שהיה עליהם לשלם בהתאם לשווי העסקה האמיתי. כתב האישום מייחס לדוד גבאי ולאבי גבאי עבירות של מירמה, עורמה, תחבולה, הכנה וקיום של הצהרה כוזבת או חוזה כוזב ומסירת הצהרה כוזבת.

גורם ברשות המסים: "קשה לחשוף תרמיות נדל"ן מסוג זה"

את פרשת הונאת המס לכאורה במכירת המשק במושב חשפו חוקרי יחידת "יהלום" של רשות המסים. מקור ברשות המסים סיפר ל"גלובס" כי קשה מאוד לחשוף תרמיות נדל"ן מסוג זה. "ברמה התיאורטית עסקאות כאלה בדרך-כלל יכולות 'לצוף' באחת משתי דרכים או שילוב ביניהן - אנליזה של העסקה ואנליזה של המעורבים בה. אנליזה של העסקה יכולה להעלות אינדיקציות, למשל, לכך שהפער בין הסכום האמיתי לסכום המדווח הוא אסטרונומי. אם עושים עסקה ב-1.5 מיליון שקל ומדווחים על 1.4 מיליון שקל - מאוד קשה לשים לב לזה; אבל כשהפער הוא משמעותי, אז אנליזה של העסקה כבר יכולה לשים איזשהו חשד על השולחן.

"אבל זה לא מספיק, כי יש על השולחן עסקאות רבות, ולא תמיד נדלקת נורה אדומה בתיק ספציפי. במקרה הספציפי הזה גם האנליזה של המעורבים עזרה. לאבי גבאי יש כבר היסטוריה ארוכת-ימים עם רשות המסים, הוא היה מעורב מרכזי בפרשה מאוד-מאוד גדולה לפני כעשור, ומאז ועד היום יחסיו עם רשות המסים לא בדיוק הולכים בתלם - אז באופן טבעי אדם כזה הוא מבחינתנו דמות שנמצאת במסלול של מעקב וביקורת".

אולם, גם לאחר שכבר נדלקו הנורות האדומות, והן מהבהבות בעוצמה, לא קל להוכיח את תרמיות נדל"ן שכאלה, ומסתבר כי לא מעט תיקי חקירה נסגרים בשל היעדר ראיות. "מאוד-מאוד קשה להוכיח חוזה פיקטיבי כזה, אם בכלל. חלק גדול מהניסיונות שלנו לפצח את התרמית נכשלים. עסקה שמקורה בעבירה - קשה ביותר להוכחה, כי הדברים נסגרים בארבע עיניים בלבד - בין קונה למוכר", אומר המקור מרשות המסים.

בדיוק בנקודה הזאת נכנסים לתמונה חוקרי "יהלום", מודיעין טוב וחקירה אינטנסיבית של החשודים. "בהרבה עסקאות יש עוד צדדים שלישיים מעורבים, למשל קונים פוטנציאליים בדרך שניהלו משא-ומתן, או שהייתה מעורבות של מתווכים שניסו לקדם עסקה. אם, למשל, הצעת נכס ברשת או באמצעים אחרים למכירה ב-2 מיליון שקל, ופתאום מכרת במיליון - זו אינדיקציה חזקה לתרמית".

"בנוסף", אומר הגורם ברשות המסים, "ברגע שזה זולג לצדדים שלישיים, אז אפשר להעלות ולהציף לא מעט אינדיקציות שמחזקות את המחשבה ואת הראיות לכך שמדובר בעסקה שהיא לא אמיתית. מעבר לכך, אנחנו עדיין מייחסים חשיבות רבה ל'מלכת הראיות' - הודאה של החשודים - ופועלים להשיג אותה".

וזה, כך נודע ל"גלובס", מה שסגר את תיק החקירה גם במקרה הנוכחי, והוביל לכתב האישום - הראיה המרכזית שהושגה הייתה הודאה מלאה של המוכר, דוד גבאי.

עוד כתבות

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

מתחם אינטל בחיפה / צילום: Shutterstock

"רבעון שהוא תחתית עבורנו": למה אינטל אכזבה כל כך את המשקיעים

בשיחת המשקיעים כינה מנכ"ל החברה, פט גלסינגר, את הרבעון הראשון כ"רבעון שהוא התחתית עבורנו" ● אינטל לא יכולה לערוב לכך שהרבעון הבא ייראה טוב יותר - ההכנסות אף עלולות להיות נמוכות יותר מאלה של הרבעון הנוכחי ● גם בתחום הייצור נראה שהדרך של אינטל עוד ארוכה

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

הדולר בשיא של חמישה חודשים אל מול השקל. מהן הסיבות?

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

משרדי גוגל / צילום: Shutterstock

בדרך לשווי של שני טריליון דולר: זו המנצחת הגדולה של עונת הדוחות

גוגל הפתיעה לטובה בדוחות, מה שהוביל לזינוק חד בשווי המניה - החברה צפויה להגיע לשווי שוק של שני טריליון דולר, ולעקוף את אנבידיה ● בנוסף, החברה הכריזה לראשונה על חלוקת דיבידנד רבעוני ● "השוק פחד נורא מזה שגוגל תצטרך להגדיל את ההשקעה שלה ללא צמצום ממשי בהוצאות", אומר גורם בשוק

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

צילום: רויטרס, IMAGO/Bernd Feil/M.i.S.

אתם לא מספיקים כלום? מחקרים חדשים מגלים - כנראה שזו הסיבה

בשנים האחרונות הפך המושג "עוני זמן" לפופולרי בקרב חוקרים המנסים להבין את יחסינו המורכבים עם פנאי והשפעתם על האושר והבריאות שלנו ● לאט לאט הם מגלים מה אנחנו עושים לא נכון בתכנון הזמן שלנו ואיזה פרדוקס כלכלנים מפספסים כשהם בונים תוכניות רווחה ● מדד חדש שצפוי להיכנס ללשכת הסטטיסטיקה בארה"ב מרגש אותם במיוחד

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות