גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הכסף השחור של שוק הנדל"ן: כך מוכרים משק במושב ב"חצי מחיר"

אבי גבאי, שכבר ריצה 6 שנות מאסר בגין עבירות מס במאות מיליוני שקלים, רכש משק לבנו במושב תירוש ושילם חצי מהיקף העסקה ב"שחור" כדי להקטין המס

מושב תירוש / צילום: איל פישר
מושב תירוש / צילום: איל פישר

האחים גבאי ממושב תירוש "התפרסמו" לפני כעשור במסגרת אחד מתיקי חקירות המיסוי הגדולים שנחשפו בזמנו, שכונה "זהב שחור". ב-2005 הוגש נגד אבי ומשה גבאי ועוד 26 נאשמים כתב אישום חמור, שייחס להם חברות בארגון פשע שעסק במהילה ומכירה של דלקים מהולים והוצאת חשבוניות פיקטיביות בהיקפי-עתק של מאות מיליוני שקלים.

הפרשה הותירה את חותמה על מערכת האכיפה, כיוון שהאחים אבי ומשה גבאי הילכו אימים על כל מי שהתקרב אליהם - כך לפי כתב האישום שבסופו של דבר גם הוביל להרשעה. התיק הסתיים ב-6 שנות מאסר לכל אחד מהאחים גבאי, אך זה לא היה סוף הרומן של האחים עם רשות המסים.

בהמשך נפתח נגד אח נוסף ממשפחת גבאי תיק חדש, במסגרת חקירה שכונתה "הילוך חוזר" (חלק מהנאשמים הנוספים בתיק זה הורשעו ונשלחו לעונשי מאסר כבדים לאחרונה).

מכתב האישום שהוגש בפברואר 2013 נגד שמעון (סימו) גבאי עולה כי בזמן ששני אחיו, אבי ומשה גבאי, עוד ריצו את עונשי המאסר שלהם בפרשת "זהב שחור", פנה סימו גבאי לעד התביעה במשפט של שני אחיו ואמר לו כי נוצר לו "חוב" כלפי אבי גבאי, וכי עליו לבחור אם להסתכסך עם המשפחה או לשלם כסף בגין הזמן שריצו האחים גבאי בבית הסוהר - כך לשון האיום.

בכתב האישום נטען כי בשל החשש מהאחים, הפיץ עד התביעה חשבוניות פיקטיביות בסכום של 636 מיליון שקל, שהמע"מ לקיזוז הנובע מהן הוא 75 מיליון שקל. מרבית הכספים נכנסו לכאורה לכיסם של האחים גבאי.

אולם הרקורד העשיר של אבי גבאי מול רשות המסים לא מנע ממנו, לכאורה, להמשיך בהעלמות המס, גם לאחר שהשתחרר ממאסרו; כך עולה מכתב אישום חדש שהוגש נגדו בסוף השבוע, ומייחס לו העלמת מס ועבירות נוספות במסגרת רכישת משק במושב תירוש.

שני מחירים

הפרשה החדשה החלה ב-2010, כאשר דוד גבאי מאשקלון - שאין בינו לבין משפחת גבאי "המפורסמת" כל קשר משפחתי - ביקש למכור משק במושב תירוש, אותו קיבל בירושה. בשנים 2010-2011 ניסה דוד גבאי למכור את המשק שירש.

לפי כתב האישום - שהוגש על-ידי עו"ד דן בהט מהיחידה הכלכלית בפרקליטות מחוז ירושלים - מאחר שידע כי מכירת המשק תחייב אותו לשלם מסים, וכי היקף המסים הינו יחסי לגובה התמורה מהמכירה, תכנן דוד גבאי למכור את המשק מבלי לדווח לרשות המסים על מלוא התמורה.

בהתאם לכך, לאחר שהציע את המשק למכירה ב-2012, כאשר קונה פוטנציאלי רצה לקנות את המשק, היתנה דוד גבאי את ביצוע העסקה בכך שחלק משמעותי מהתמורה ישולם ב"שחור", ללא דיווח לרשות המסים. הרוכש-המתעניין סירב לדווח דיווחי מירמה, והעסקה לא יצאה אל הפועל.

בהמשך, במהלך 2013, התעניין אבי גבאי, המתגורר במושב תירוש, ברכישת המשק של דוד גבאי עבור בנו, אלעד גבאי. דוד גבאי הסכים למכור את המשק לאבי גבאי, ולפי כתב האישום השניים סיכמו כי המשק יימכר ב-2.2 מיליון שקל.

לפי האישום, אבי גבאי רצה כי סכום העסקה שיירשם בחוזה העסקה ושידווח בהמשך לרשות המסים, יהיה נמוך משמעותית מסכום העסקה האמיתי. זאת, כדי שהצדדים לעסקה יחויבו במסים נמוכים יותר מאלה שהיה עליהם לשלם לפי מחיר העסקה האמיתי. בהתאם לכך הסכימו דוד גבאי ואבי גבאי כי בחוזה תירשם העסקה בסכום של 1.1 מיליון שקל בלבד - כך שמחיר העסקה הרשום היה נמוך ב-1.1 מיליון שקל ממחיר העסקה האמיתי.

הצהרה כוזבת

באישום נטען כי "הסכום של 1.1 מיליון שקל הורכב בחוזה מסכום של מיליון שקל, שסוכם כי יועברו מהקונה למוכר, ועוד סך של 100 אלף שקל, שלגביו סוכם כי הקונה ישלם ישירות לרשויות לצורך כיסוי חובות שרבצו על הנכס". עוד לפי הסיכום בין השניים, את ההפרש בין מחיר העסקה האמיתי למחיר העסקה הרשום (1.1 מיליון שקל) ימסור אבי גבאי לדוד גבאי במזומן, ובלא כל תיעוד או דיווח.

לפי כתב האישום, בפברואר 2013 נפגשו דוד גבאי ואבי גבאי, יחד עם אלעד גבאי במשרדה של עורכת דינם, ושם חתמו על חוזה למכירת המשק. הסכום הנקוב בחוזה היה מחיר העסקה הרשום בלבד. מיד בסמוך לאחר חתימת החוזה, ניגשו השלושה יחד אל ביתו של אבי גבאי, וזה שילם לדוד גבאי סך של חצי מיליון שקל במזומן, מתוכם 50 אלף שקל נזקפו על-חשבון מחיר העסקה הרשום בחוזה, ויתר הסכום, בסך 450 אלף שקל שקל, על-חשבון התשלום "בשחור".

לפי האישום, במועד מאוחר יותר שילם אבי גבאי לדוד גבאי 100 אלף שקל נוספים על-חשבון התשלום "בשחור". כמו כן, אבי גבאי התחייב לשלם לדוד גבאי 550 אלף שקל נוספים, אותם טרם שילם עד מועד תחילת החקירה בידי המשטרה ורשות המסים.

אבי גבאי ובנו אלעד מואשמים כי לא כללו בדיווחים לרשות המסים את מלוא הסכום של מחיר העסקה האמיתי; ובהתאם, נדרשו לשלם מסים בשיעור הנמוך משמעותית מסכום המסים שהיה עליהם לשלם בהתאם לשווי העסקה האמיתי. כתב האישום מייחס לדוד גבאי ולאבי גבאי עבירות של מירמה, עורמה, תחבולה, הכנה וקיום של הצהרה כוזבת או חוזה כוזב ומסירת הצהרה כוזבת.

גורם ברשות המסים: "קשה לחשוף תרמיות נדל"ן מסוג זה"

את פרשת הונאת המס לכאורה במכירת המשק במושב חשפו חוקרי יחידת "יהלום" של רשות המסים. מקור ברשות המסים סיפר ל"גלובס" כי קשה מאוד לחשוף תרמיות נדל"ן מסוג זה. "ברמה התיאורטית עסקאות כאלה בדרך-כלל יכולות 'לצוף' באחת משתי דרכים או שילוב ביניהן - אנליזה של העסקה ואנליזה של המעורבים בה. אנליזה של העסקה יכולה להעלות אינדיקציות, למשל, לכך שהפער בין הסכום האמיתי לסכום המדווח הוא אסטרונומי. אם עושים עסקה ב-1.5 מיליון שקל ומדווחים על 1.4 מיליון שקל - מאוד קשה לשים לב לזה; אבל כשהפער הוא משמעותי, אז אנליזה של העסקה כבר יכולה לשים איזשהו חשד על השולחן.

"אבל זה לא מספיק, כי יש על השולחן עסקאות רבות, ולא תמיד נדלקת נורה אדומה בתיק ספציפי. במקרה הספציפי הזה גם האנליזה של המעורבים עזרה. לאבי גבאי יש כבר היסטוריה ארוכת-ימים עם רשות המסים, הוא היה מעורב מרכזי בפרשה מאוד-מאוד גדולה לפני כעשור, ומאז ועד היום יחסיו עם רשות המסים לא בדיוק הולכים בתלם - אז באופן טבעי אדם כזה הוא מבחינתנו דמות שנמצאת במסלול של מעקב וביקורת".

אולם, גם לאחר שכבר נדלקו הנורות האדומות, והן מהבהבות בעוצמה, לא קל להוכיח את תרמיות נדל"ן שכאלה, ומסתבר כי לא מעט תיקי חקירה נסגרים בשל היעדר ראיות. "מאוד-מאוד קשה להוכיח חוזה פיקטיבי כזה, אם בכלל. חלק גדול מהניסיונות שלנו לפצח את התרמית נכשלים. עסקה שמקורה בעבירה - קשה ביותר להוכחה, כי הדברים נסגרים בארבע עיניים בלבד - בין קונה למוכר", אומר המקור מרשות המסים.

בדיוק בנקודה הזאת נכנסים לתמונה חוקרי "יהלום", מודיעין טוב וחקירה אינטנסיבית של החשודים. "בהרבה עסקאות יש עוד צדדים שלישיים מעורבים, למשל קונים פוטנציאליים בדרך שניהלו משא-ומתן, או שהייתה מעורבות של מתווכים שניסו לקדם עסקה. אם, למשל, הצעת נכס ברשת או באמצעים אחרים למכירה ב-2 מיליון שקל, ופתאום מכרת במיליון - זו אינדיקציה חזקה לתרמית".

"בנוסף", אומר הגורם ברשות המסים, "ברגע שזה זולג לצדדים שלישיים, אז אפשר להעלות ולהציף לא מעט אינדיקציות שמחזקות את המחשבה ואת הראיות לכך שמדובר בעסקה שהיא לא אמיתית. מעבר לכך, אנחנו עדיין מייחסים חשיבות רבה ל'מלכת הראיות' - הודאה של החשודים - ופועלים להשיג אותה".

וזה, כך נודע ל"גלובס", מה שסגר את תיק החקירה גם במקרה הנוכחי, והוביל לכתב האישום - הראיה המרכזית שהושגה הייתה הודאה מלאה של המוכר, דוד גבאי.

עוד כתבות

רעיה שטראוס / צילום: תומס סולינסקי

200 מיליון שקל לרעיה שטראוס: המרוויחים המפתיעים בעסקת הנדל"ן של השנה

ישראל קנדה תהפוך לאחת מיזמיות הנדל"ן הגדולות בישראל, עם רכישת קבוצת אקרו תמורת 3.1 מיליארד שקל ומיזוג פעילותה היזמית, בעסקה שתשולם ברובה במניות ● התמורה ליו"ר אקרו צחי ארבוב תעמוד על כמעט 800 מיליון שקל, ולרעיה שטראוס על יותר מ־200 מיליון

לא נסוג ולא התנצל. באד באני מופיע בסופרבול השבוע / צילום: Reuters, Imagn Images

הכינוי של הזמר באד באני ניתן לו לאחר אירוע שחווה. מהו?

איזה שחקן NBA הפך לאחר פרישתו להיסטוריון וסופר, בכמה נמכר השבוע קלף פוקימון נדיר, ואיזה שיר הלחין מתי כספי לסרט "חגיגה בסנוקר"? ● הטריוויה השבועית

בנק מזרחי–טפחות יתרום 5 מיליון שקל לבנייה מחדש של שכונת הצעירים בכפר עזה

בנק מזרחי טפחות תורם 5 מיליון שקל לשכונת הצעירים בכפר עזה

בנק מזרחי-טפחות יתרום 5 מיליון שקל לשיקום ובנייה מחדש של שכונת הצעירים בכפר עזה ● תערוכת "אמנות ישראלית" בחסות בנק הפועלים תציג עבודות של אמנים ותיקים וצעירים, וההכנסות יוקדשו לנט"ל ● מרתון Winner ירושלים הבינלאומי ייערך ב-27 במרץ, בהשתתפות אנשי מילואים וכוחות הביטחון, בחסות הטוטו וחברת אזורים ● אירועים ומינויים

בודקים את המיתוס. עכבר וגבינה / צילום: Shutterstock

אל תציעו לחתול ולעכבר חלב ומוצריו

אחת לשבוע המדור "בודקים את המיתוס" יעסוק בעיוותים היסטוריים מפורסמים, מדוע נוצרו, וכיצד הם משפיעים עד ימינו ● והשבוע: הדימוי של התזונה המועדפת על היריבים המרים נוצר מתנאי החקלאות והאחסון של ימים עבר

מערכת של התעשייה האווירית / צילום: תע''א

התעשייה האווירית יוצאת למכרז לרכישת 2,500 מכוניות. ומי לא יוכל להשתתף?

בצל עבודת מטה במערכת הביטחון לבחינת סיכוני מידע ברכבים חכמים, הועברה לספקיות הליסינג המשתתפות במכרז של התעשייה האווירית הנחיה לא רשמית להימנע מהצעת דגמים מתוצרת סין ● המשמעות: סינון רוב דגמי הפלאג־אין והחשמליות בקבוצות המחיר הרלוונטיות והסטת הביקוש להיברידיות יפניות וקוריאניות ● במקביל, באירופה מקודמת רגולציה להוצאת "ספקים בסיכון גבוה" משרשראות האספקה • השבוע בענף הרכב

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ / צילום: Reuters, Harun Ozalp

"חרפה": וול סטריט ננעלה בירוק לאחר ביטול המכסים. ואיך הגיב טראמפ?

המדדים עלו אחרי ההחלטה הדרמטית של העליון לבטל את מכסי טראמפ - שהגיב: מתבייש בבית המשפט ובהחלטה, לא היה להם את האומץ לעשות מה שטוב למדינה ● קצב צמיחה מאכזב של 1.4% לכלכלה האמריקאית ברבעון הרביעי; הצפי המוקדם עמד על 3% ● מחירי הנפט נסחרו קרוב לשיא של שישה חודשים, בעקבות אזהרת נשיא ארה"ב דונלד טראמפ לאיראן כי "דברים רעים באמת" יקרו אם לא יושג הסכם ● נעילה חיובית בבורסות אירופה

קיה ספורטאז' ''לונג'' הייבריד / צילום: יח''צ

החל מ-190 אלף שקל: הרכב שלא מפסיק להשתדרג

הספורטאג' הוותיק, קיה ספורטאז' "לונג" הייבריד, מקבל חיים חדשים בזכות עיצוב עדכני ● הוא משמר את מערכת ההנעה ההיברידית החסכונית שלו ויש לו תא נוסעים שלא נופל מזה של מותגי פרימיום. לא בטוח שזה יעזור מול הסיניות בטווח הארוך

שלט המכריז על המבצע של גינדי. מה זה יעשה להכנסות המדינה ממסים? / צילום: פרטי

עד מתי נסכים לשלם מס רכישה ומע"מ על מחירי דירות פיקטיביים?

הלמ"ס ספגה ביקורת על הצגת תמונה ורודה מדי של מחירי הדירות, אבל קופת המדינה גורפת הון ממחירים שלא מביאים בחשבון את המבצעים ● צודקת או לא, כשהלמ"ס אומרת שהמחירים חזרו לעלות, יותר מדי אנשים משתכנעים וחוזרים לשוק - והמחירים טסים ממילא

ישראלים במקלט בזמן ירי טילים. מותר לעבור דרך חצר השכנים רק במצב חירום / צילום: ap, Ohad Zwigenberg

מצב חירום? מותר לעבור בחצר השכנים רק בזמן אזעקה

המפקח על המקרקעין דחה תביעה של שכנים שביקשו להיכנס למקלט דרך החצר של שכניהם: מותר עד עשר דקות לאחר האזעקה

עמית אסרף / צילום: עומר הכהן

הילדות בטורקיה, החלום שהתנפץ ואקזיט הענק שרשם השבוע לפני גיל 30

"ישבנו בבית קפה ועלה הרעיון ליצור תוסף זדוני. עשר דקות אחרי ההתקנה מאות ארגונים בעולם רצו שנעזור להם. חברות ענק ביקשו את המוצר. OpenAI הפכה ללקוח הראשון" ● שיחה קצרה עם עמית אסרף, מייסד-שותף ומנכ"ל סטארט-אפ הסייבר KOI

הצ'אטבוט של קלוד / צילום: Shutterstock

אנתרופיק עושה זאת שוב: כלי ה-AI החדש שהפיל את מניות הסייבר

ההשקה של "קלוד קוד סקיוריטי" עוררה חשש מפגיעה בענף והובילה לירידות חדות בקראודסטרייק, קלאודפלייר וזיסקלר ● גם הישראליות התרסקו, ביניהן סנטינל וואן וג׳יי פרוג ● כעת, בשוק חלוקים אם מדובר באיום ממשי או בירידה חדה מדי ביחס להיקף המהלך

גלולות סטייל מטריקס. רעיון שמציע שחרור / צילום: Shutterstock

איך הפכנו לחובבי קונספירציות ומה הקשר למזג האוויר

השבוע מזג האוויר קיבל תיאוריות קונספירציה משלו: האובך אינו תופעה טבעית אלא "מבצע לעמעום השמש" ● זה נשמע מופרך, אבל גם מוכר למדי. הוליווד לימדה אותנו לחשוד בגרסה הרשמית ולהאמין שלכל תופעה יש יד מכוונת

נתן שירות למוכרים, וגם לקונים. האם המתווך זכאי לדמי תיווך?

בית המשפט קבע: פסיכולוגית תחויב ב־40 אלף שקל פיצוי לאחר שסיפקה הערכה שלילית על תובע מבלי לפגוש אותו ● השכנים טענו לירידת ערך בשל חריגות בנייה - אך ביהמ"ש קבע כי דווקא הם השתלטו על רכוש משותף וחייב אותם בפיצוי ● מתווך שניהל ייצוג כפול לקונה ולמוכר ללא גילוי נשלל מזכאותו לדמי תיווך והתחייב בהוצאות משפט ● 3 פסקי דין בשבוע

צפרדע חץ / צילום: Shutterstock

יותר מתוחכם ויותר אכזרי: הצפרדע שחיסלה את נבלני הייתה פעם תקוותו של עולם המדע

הכותרות דיווחו כי בגופו של מנהיג האופוזיציה הרוסי נמצאו עקבות אפיבטידין – רעלן קטלני שמקורו בצפרדעי חץ זעירות מאקוודור ● בעבר מדענים קיוו שזו תהיה תרופת הפלא של המאה ה-21, אך גילו שהמרחק בין מינון מרפא לקטלני הוא זעיר באופן מסוכן

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ והמנהיג העליון של איראן עלי חמינאי / צילום: ap, Alex Brandon, khamenei.ir

הסנאטור גראהם: גורמים בסביבת טראמפ מייעצים לו לא לתקוף באיראן

שגריר ארה"ב בישראל נשאל אם לישראל זכות על שטחי מדינות ערב: "הם יכולים לקחת את הכול" ● אלפים מחו בירושלים ובתל אביב נגד הממשלה; עימותים עם המשטרה בכיכר פריז ● עדכונים שוטפים

זום גלובלי / צילום: Reuters

איראן לא לבד: צפון קוריאה חושפת רשימת יעדים לתקיפה

קוריאה הצפונית פורסת משגרים חדשים ומאיימת "להכניע כל איום חיצוני" • חברת פתרונות החקירה הדיגיטליים סלברייט מסתבכת בפרשה באפריקה • ומעצר של שלושה יהודים הצית סכסוך בין בלגיה לארה"ב • זום גלובלי, מדור חדש

נושאת המטוסים האמריקאית אברהם לינקולן / צילום: ap, Brian M. Wilbur

דריכות למתקפה: עוד משחתת אמריקאית נכנסת לאזור

טראמפ נתן אתמול דדליין לאיראן: 10 ימים או 15 ימים • דובר צה"ל אפי דפרין: "אנחנו עוקבים אחר ההתפתחויות האזוריות וערים לשיח הציבורי בנושא איראן" ● טראמפ בהצגת מועצת השלום: "אסור שיהיה לאיראן נשק גרעיני" • איראן במכתב למזכ"ל האו"ם: אם נותקף - נגיב נגד בסיסים אמריקניים באזור ● עדכונים שוטפים

מערכת הלייזר ''אור איתן'' / צילום: דובר צה''ל

המדינה שהציגה מערכת לייזר חדשה, חלשה בהרבה מזו של ישראל

אלביט מתמודדת על חוזה אסטרטגי של צבא ארה"ב לבניית מערכות ארטילריה מתקדמות, בהיקף שיכול להגיע למיליארדי דולרים ● במקביל, סין מנסה לחזק את השפעתה במפרץ עם מערכות לייזר ● ובריטניה משקיעה ברחפנים כבדים, בעוד וושינגטון מאיצה את פיתוח שוברות הקרח האמריקאיות בהתאם למדיניות טראמפ ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

הילה ויסברג בשיחה עם ד''ר תומר פדלון / צילום: INSS

המומחה שמבהיר: הדולר היה חוף מבטחים, זה המטבע שיחליף אותו

שיחה עם ד"ר תומר פדלון, מומחה לכלכלה פוליטית מאוניברסיטת תל אביב ● על אובדן האמון בניהול המעצמה שמרעיד את המטבע, השפעת הבית הלבן על השוק והסיבות שהביאו להתחזקות השקל הרבה מעבר למגמה בעולם

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ / צילום: ap, Evan Vucci

בזמן שהוא מתלבט בנוגע לאיראן, טראמפ חטף מכה בגובה 175 מיליארד דולר. לפחות

175 מיליארד דולר הוא הסכום המוערך שגבה ממשל טראמפ מיבואנים בגין תוכנית המכסים שבוטלה על ידי בית המשפט ● האם הממשל יידרש להחזירם?