גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ביה"ד: מעסיק רשאי לבחון מחדש יציגות של ארגון עובדים

בפסיקה התקדימית נקבע כי המעסיק רשאי לבחון מחדש את היציגות של ארגון עובדים שהוכר כיציג, ואין לתת לארגון עובדים תקופת חסינות מפני בחינה כזאת

קריירה ראיון עבודה / צילום: thinkstock
קריירה ראיון עבודה / צילום: thinkstock

בשנים האחרונות התארגנויות העובדים בארץ זוכות לעדנה מחודשת, והתופעה חוצה מגזרים ותחומי עיסוק - מרשתות מזון מהיר כמו בורגראנץ' ומקדונלד'ס, דרך כלי תקשורת רבים ועד חברות בולטות במשק כמו מגדל, סלקום, פלאפון, כלל ביטוח ועוד. אלא שגל ההתארגנויות הביא עמו גם התנגשויות לא מעטות בין עובדים למעסיקים. חלקן הגיעו עד בתי המשפט והולידו פסיקות חשובות בתחום יחסי העבודה הקיבוציים.

ההלכה החשובה מכולן נקבעה לפני כ-3.5 שנים בעקבות מאבקם של עובדי חברת פלאפון על זכותם להתאגד. סכסוך העבודה בפלאפון היה חריג בעוצמתו, ובשיאו גילו עובדים שהשתתפו בשביתה כי בשעות הלילה נלקחו כלי הרכב הצמודים שלהם. בינואר 2013, על רקע הסכסוך בפלאפון, קבע בית הדין הארצי לעבודה הלכה עקרונית, שלפיה למעסיק אסור להביע עמדה בעניין התאגדות ראשונית של עובדיו בכל צורה שהיא. בהמשך, צידד בית המשפט העליון בעמדות של בית הדין הארצי.

פסק דין פלאפון ופסקי דין שניתנו אחריו והתבססו עליו הרחיבו את ההגנה המשפטית שניתנת לעובדים בשלבי ההתארגנות הראשוניים שלהם והקלו את חבלי הלידה של ההתארגנויות החדשות, אבל לא בכל המקרים מתייצבים בתי הדין לעבודה לצד העובדים. רק לאחרונה קבע בית הדין הארצי פסק דין תקדימי, ולפיו מעסיק רשאי לדרוש מארגון עובדים הוכחה ליציגות גם לאחר שכבר הכיר בו כארגון יציג ואף ניהל עם הארגון משא-ומתן לחתימת הסכם קיבוצי, אם יש בידיו נתונים על אובדן היציגות.

מדובר בהליך שהחל בבית הדין האזורי לעבודה בבאר-שבע, בתביעה שהגיש ארגון כוח לעובדים נגד חברת צ.ל.פ תעשיות בע"מ העוסקת בייצור אריזות פלסטיק. עובדי המפעל הצטרפו לארגון ולפיכך הוא הכריז על יציגות. החברה הכירה בכך ופתחה במשא-ומתן לחתימת הסכם קיבוצי. ואולם בהמשך התפוצץ המשא-ומתן, בין היתר בשל טענת החברה כי כוח לעובדים העלה דרישות לא סבירות שהכשילו את ההגעה להסכם.

עקב כישלון המשא-ומתן, הכריז כוח לעובדים על סכסוך עבודה ועל שביתה כ-8 חודשים לאחר ההכרה ביציגות. החברה טענה כי ביום השביתה נהגו כמה ממובילי המאבק בפראות, וכתוצאה מכך החליטו חלק מהעובדים שהם לא מעוניינים עוד בייצוג של ארגון כוח לעובדים.

לאחר השביתה, טענה החברה, נשלחו על-ידי העובדים עשרות טופסי ביטול חברות בארגון. החברה טענה עוד כי מאחר שנודע לה על הביטולים ההמוניים, היא פנתה לארגון וביקשה כי זה יוכיח שהוא עדיין ארגון יציג. הארגון סירב לכך, והחברה המעסיקה הודיעה לו כי היא מפסיקה את המשא-ומתן הקיבוצי עד שתוכח מחדש היציגות. בתגובה לכך פנה הארגון לבית הדין וביקש צו שיורה למעסיקה לחדש את המשא-ומתן הקיבוצי.

ארגון כוח לעובדים טען מנגד כי החברה פעלה נגד ההתארגנות, לרבות באמצעות שידול עובדים לחתום על טופסי ביטול חברות וכן התנכלה לעובדים שהתארגנו.

בהסכמת הצדדים, בית הדין האזורי מינה את הממונה האזורית על יחסי עבודה, עו"ד מרב הלוי, לבדוק את מצב היציגות העדכני של כוח לעובדים. בדוח שהוציאה עו"ד הלוי היא קבעה כי הארגון מייצג רק כ-30% מן העובדים - ולא 33% מהעובדים כנדרש בחוק לצורך הכרה בארגון כיציג.

לאחר שמיעת ראיות בתיק קבע בית הדין האזורי כי מרגע שהוכרה היציגות על-ידי מעסיק, והחל משא-ומתן קיבוצי, חלה על המפעל תקופת מניעה של שנה, שבמהלכה מחויב המעסיק להמשיך לנהל את המשא-ומתן, גם אם אבדה היציגות בדרך. בית הדין הגיע למסקנה כי לאור העובדה שטופסי הביטול נשלחו לארגון העובדים ממכשירי פקס במפעל, הייתה למעסיק מעורבות בביטולים.

כוח לעובדים הגיש ערעור על אורכה של תקופת המניעה שנקבעה וטען, באמצעות עורכי הדין איתי סבירסקי ואביגיל שחם, כי היה על בית הדין לקבוע תקופת מניעה של שנתיים לפחות - פרק הזמן שדרוש להגיע להסכם קיבוצי בהתארגנות ראשונית.

לשיטת הארגון, תקופה של שנה אינה מספיקה בפועל לקידום מהלך התארגנות ראשונית ומשא-ומתן קיבוצי, שכן מהלך זה מחייב שינוי תפיסה והסתגלות.

החברה, באמצעות עורכי הדין דפנה שמואלביץ, רן גפטר חרמש ואורי כץ ממשרד רובין שמואלביץ, הגישה ערעור שכנגד ובו טענה, בין היתר, כי כאשר נודע למעסיק על אובדן יציגות, עליו לוודא עם הארגון את מעמדו, שכן ממילא לא ניתן להגיע להסכם קיבוצי עם ארגון לא יציג. החברה ביקשה לבטל כליל את תקופת המניעה שנקבעה וטענה כי יש לאפשר לעובדים חופש בחירת התארגנות בכל עת.

ביטול תקופת החסינות

לפני כשבועיים, ב-7 באוקטובר, דחה בית הדין הארצי את הערעור של כוח לעובדים, קיבל את ערעור החברה בחלקו וביטל את קביעת בית הדין האזורי ביחס לתקופת החסינות. השופטת סיגל דוידוב-מוטולה פסקה: "אינני סבורה כי יש לקבוע תקופת 'יציבות ארגונית' קשיחה לאחר הכרה ביציגות, כאשר במקום העבודה פעיל ארגון עובדים אחד בלבד". לאור האמור, ממילא אין להיעתר לבקשת הארגון ליצירת תקופת יציבות של שנתיים.

המשמעות של ההחלטה היא שמעסיק רשאי לבחון מחדש את היציגות של ארגון עובדים שהוכר כיציג, ואין לתת לארגון עובדים תקופת חסינות מפני בחינה כזאת, גם כאשר אינו מתחרה בארגון עובדים נוסף.

השופטת דוידוב-מוטולה ציינה כי לאחר ההכרה ביציגות נדרשת תקופה של יציבות וודאות, שתאפשר לצדדים להסתגל למצב החדש ולבסס ביניהם יחסים קיבוציים. עם זאת, לדבריה, הדרך להגן על היחסים הקיבוציים המתהווים אינה בקביעת סט כללים נוקשים אלא בבניית אמון הדדי בין הצדדים והסתמכות על "מקבילית הכוחות" בשטח.

"מניעותו של המעסיק מלעורר פעם נוספת את שאלת היציגות אינה מניעות מוחלטת.. כאשר מתברר למעסיק בתום-לב, בשל אירוע כלשהו שלא נבע מפעילות במישרין או בעקיפין של המעסיק כנגד ההתארגנות, כי קיים חשש ממשי שארגון העובדים מולו מתנהלת מערכת היחסים הקיבוצית אינו עוד ארגון יציג - אנו סבורים כי אין להטיל על המעסיק לעצום את עיניו ולהמשיך ולנהל משא-ומתן מלאכותי עם ארגון שברור שאינו עומד בקריטריון היציגות", כתבה השופטת.

לפי פסק הדין, "כך למשל, כאשר חל שינוי משמעותי במצבת כוח-האדם בחברה, שאירע כחלק ממהלך עסקי ענייני, או כאשר הארגון זנח את פעילותו. במקרים אלה, אשר על המעסיק מוטל הנטל להוכיח כי נתקיימו, רשאי המעסיק לבקש מהארגון נתונים על-מנת לוודא את היציגות. יתר על כן - חובת תום-הלב חלה גם על ארגון העובדים, והוא מחויב להודיע ביוזמתו, למעסיק ולעובדים, על אובדן היציגות, ולא להמשיך לנהל משא-ומתן 'על הנייר' בלבד".

יתרה מכך, לפי בית הדין הארצי, תקופת מניעות קשיחה עלולה להזיק ליחסים הקיבוציים: מעסיק שיידע שיש לו זמן קצוב לנהל משא-ומתן עלול למסמס את המשא-ומתן הקיבוצי, עלול להירתע מ"חתונה קתולית" עם ארגון עובדים, ואילו העובדים עצמם יתקשו להחליט אם להצטרף לארגון אם לא יוכלו לשנות את בחירתם במהלך הדרך.

השופטים ציינו כי הממד האישי של חופש ההתארגנות מאפשר לעובדים לבטל את חברותם בארגון העובדים בכל עת, כל עוד שהחלטתו של כל אחד מהעובדים נעשית "מרצונו החופשי, בהסכמה ומדעת, ובהיעדר טענות של לחץ, כפייה או השפעה בלתי הוגנת".

השופט אילן איטח הוסיף כי משפט העבודה יכול לאפשר לארגוני עובדים תנאים ליצירת התארגנות עובדים, אך לא יכול לכפות תוכנם של יחסים אלה. ברוח האולימפיאדה, לדבריו, ארגון העובדים משול לרץ הניצב עם מקל בפתחו של מרוץ שליחים. המשפט מאפשר לו סביבה נוחה לתחרות, אולם רק הארגון עצמו אחראי, בכוח שריריו ותבונתו, להגיע לקו הגמר כשהמקל בידיו.

עם זאת, המעסיק, חברת צ.ל.פ תעשיות בע"מ, לא יצא זך וטהור מההליך המשפטי שהתנהל. שופטי בית הדין הארצי קבעו כי הם שוכנעו שהחברה פגעה בזכותם של עובדיה לחופש ההתארגנות בעצם ביטולו החד-צדדי של המשא-ומתן הקיבוצי, בלי שהוכיחה כי לא הייתה לה מעורבות בביטולי החברות של העובדים בארגון. "מיותר לציין כי ארגון כוח לעובדים רשאי להמשיך ולפעול בחברה, לנסות לגייס חברים נוספים ולמסור הודעת יציגות חדשה", נקבע.

עוד כתבות

השר לביטחון לאומי, איתמר בן גביר / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

השר בן גביר נפגע בתאונת דרכים: מצבו קל-בינוני

בן גביר הגיע לזירת הפיגוע ברמלה, התראיין וכשעזב את המקום - היה מעורב בתאונת דרכים • רכבו של השר התהפך והוא פונה לטיפול רפואי • לפי עד ראייה: רכב השר חצה באור אדום • ארבעה בני אדם נוספים נפצעו בתאונה, מצבם קל-בינוני

חזירי בר בחיפה / צילום: Ronen Zvulun

כך מתכנן ראש העיר להתמודד עם התופעה שהכי מטרידה את החיפאים

סוגיית החזירים מעסיקה את תושבי העיר מזה יותר מעשור, ובעוד שראש העיר החדש־ישן אמר שיטפל בה ביד נחושה, דרכי ההתמודדות המתגבשים לא עבדו בעבר ● פרופ' אורי שייניס, מומחה לחקר מינים פולשים, מסביר: "לנסות להתמודד עם החזירים ללא מחקר, זה כמו לנסות להתמודד עם הקורונה ללא מחקר"

ארנונה / צילום: Shutterstock, Andrey_Popov

המועצה השתחררה מהסכמה על הנחה בארנונה על אף שהנסיבות לא השתנו

העליון קבע כי המועצה האזורית עמק הירדן תוכל להשתחרר מהסכם על חיוב ארנונה מופחת, על אף שלא השתנו הנסיבות ● האם יש בכך לכדי שינוי עמדת העליון בנושא?

טל בסכס, פרויקטור מרכז השליטה האזרחי / צילום: רמי זרנגר-יח''צ החברה למתנ''סים

הפרויקטור שלא היה בראיון ראשון: "לא באתי לחמם כיסא"

טל בסכס מונה בסוף אוקטובר לפרויקטור שתפקידו "לתדרך בכל הנוגע לניהול האזרחי של המלחמה" ● אלא שאינטרסים פוליטיים רחשו בשטח, יותר מדי גופים היו מעורבים, ומהדיבורים על תקציב של 15 מיליארד שקל לא נשאר דבר ● בראיון לגלובס הוא מדבר על היכולת להשפיע כמנכ"ל החברה למתנ"סים, ומפתיע: "אם קוראים לי שוב - אני מתייצב"

הנוף הנשקף מהררית / צילום: ליבי לוי

נסעתם לגליל בחג? אתם חייבים לעצור ביישוב הזה לחוויה תאילנדית אמיתית

קפה שהוא גם גלריה, מופע מוזיקלי של ערפול חושים, מעדנייה משובחת ושופינג ברוח האנתרופוסופיה ● ביקור ביישוב הררית, שמרגיש כמו יקום מקביל

חניה על מדרכה. נושא שנוי במחלוקת / צילום: הלית ינאי

מה הוביל לקפיצה במספרי תו החניה לנכים?

מאז שרוככו התנאים לקבלת תו נכה, נרשמה עלייה של 55% במספר התווים שהונפקו ● השינוי בחוק שאפשר לנכים לקבל חניה צמודה לבית הקפיץ גם את מספר החניות, ובתל אביב הוא הוכפל ● יו"ר עמותת נגישות ישראל, יובל וגנר: "התכלית של מתן תווי נכה פשוט לא מקוימת"

הירחון העברי ''השחר'', שבו כתב בן יהודה, 1879. הרושם ממאמרו היה עצום / צילום: ויקיפדיה

העברית של ימינו מבטאת כישלון אחד מובהק של אליעזר בן יהודה

בדיוק לפני 145 שנה אליעזר בן יהודה הקדים את כל בני זמנו בהבנת הקשר בין הארץ לבין הלשון ● אבל את לשון ימינו הוא כנראה לא היה מבין

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

עושים סדר לפסח? כך תדעו מה צריך לשמור ומה לזרוק, לפי תורתה של מארי קונדו

מה משמעות המילה פרעה ומהן "ערי מסכנות" המוזכרות בהגדה, אילו מדינות יזכו לחבילות סיוע נוסף לישראל ובאילו דגלים מופיע סמל היין־יאנג? ● הטריוויה השבועית

ישראל לשם וקרן כהן חזון / צילום: רמי זרנגר

"לידה אני תלמיד בכיתה א": עורך הדין הבכיר והיזמת המצליחה חושפים את השותפות

20 שנה שישראל (רלי) לשם וקרן כהן חזון הולכים יחד, וחברת תורפז תעשיות שהקימו, שמפתחת ומייצרת תמציות טעם וריח, כבר שווה 1.7 מיליארד שקל וחולשת על 17 חברות ● הוא בעל אחד ממשרדי עורכי הדין הגדולים בארץ אבל מרגיש לידה "כמו בכיתה א'" ● היא תעשיינית בנשמה אבל זוקפת לו הרבה מההצלחה ● זה ראיון זוגי ראשון

אילוסטרציה: Shutterstock

גבולות אחריות המתווך לספק מידע ללקוחו

האם מתווך יכול להסתפק בנתונים שנמסרו לו על ידי המוכרים, או שעליו לקיים בדיקות עצמאיות לגבי מצב הנכס?

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל

אילת / צילום: Shutterstock, StockStudio Aerials

אפילו הטילים כבר לא מרתיעים את משקיעי הנדל"ן בעיר הזו

דווקא בזמן מלחמה, המשבר בשוק הנדל"ן והריבית הגבוהה, אילת פורחת נדל"נית ● "המשקיעים חזרו לעיר והם סוגרים עסקאות עם קבלנים"

אלי אביסרור, מנכ''ל אביסרור משה ובניו ויו''ר ארגון קבלני הנגב / צילום: דיאגו מיטלמן

הממשלה, החרם הטורקי ומחירי הדירות: הקבלן שבונה אלפי יחידות דווקא אופטימי

אלי אביסרור, מנכ"ל אביסרור משה ובניו ויו"ר ארגון קבלני הנגב, סבור שהממשלה אינה מסייעת לקבלנים בהתמודדות עם המצב, אך מנבא שהענף יצא מהמשבר ● הוא לא חושב כרגע על הנפקה, סבור שטורקיה היא שתפסיד בסופו של דבר מהחרם על ישראל ובטוח שהנגב הוא העתיד של ישראל

הבורסה בפריז, צרפת / צילום: Shutterstock

עליות באירופה; למה טסלה מזנקת ב-7.5% במסחר המוקדם?

המסחר באסיה ננעל בעליות ● השקל מתחזק במעל 1% מול הדולר, 3.765 שקלים ● פיליפס מזנקת ב-37% ● אילון מאסק בסין וטסלה קיבלה שם בשורות טובות ● שטף הדוחות בוול סטריט ימשך השבוע, אמזוןן תדווח בשלישי, אפל בחמישי ● לפי הוול סטריט ג'ורנל, יועצי דונלד טראמפ מנסחים הצעות חוק להגבלת עצמאות הבנק המרכזי ● ברביעי החלטת הריבית של הפדרל ריזרב, בשישי דוח התעסוקה החודשי

בתים בטקסס. צילומי לווין ורחפנים הפכו לנשק בידי חברות הביטוח / צילום: Shutterstock

תופעה בארה"ב: חברות הביטוח מרגלות אחרי בתים מהשמיים

חברות בארה"ב משתמשות ברחפנים כדי לבדוק גגות או לזהות פסולת חצר וטרמפולינות שלא הצהירו עליהן

שכונת גליל ים, הרצליה / צילום: המרכז למיפוי ישראל

הנוף לים בנתניה, המיקום המנצח בתל אביב: השכונות שעברו מהפכה

צילומי אוויר מראים את השינוי הגדול שהתרחש ב־20 השנים האחרונות באזורים מרכזיים ברחבי הארץ: את השדות החליפו בנייני מגורים, כבישים ופארקים ● איך אפשר היה לתכנן את השכונות החדשות טוב יותר ● צילומי אוויר: המרכז למיפוי ישראל ● פרויקט מיוחד

עו''ד חגי קלעי / צילום: פליקס רטברג

"משפיל ומקומם": עורך הדין שהצליח לעזור להרבה, רק לא לעצמו

הוא עמד בפני 15 שופטים בבג"ץ הסבירות ההיסטורי, מייצג בעלי מניות נגד תאגידי ענק, ובין לקוחות המשרד שלו אפשר למצוא את אבי חימי ואריה דרעי ● אבל נדמה שהשליחות הגדולה ביותר של עו"ד חגי קלעי היא בקידום השוויון לקהילה הגאה ● אז איך זה שדווקא את בנו הוא נאלץ להביא בפונדקאות בארה"ב? "זה היה משפיל ומקומם"

הפרויקט במתחם כנרית. האכלוס רחוק / הדמיה: מתוך אתר החברה

הסיפור הלא ייאמן על 40 דירות יוקרה במגדל בתל אביב שעומדות ריקות

40 דירות חדשות ונוצצות ממתינות לאכלוס באחד המגדלים היוקרתיים של תל אביב, אבל צפויות להישאר ריקות עוד תקופה ארוכה ● ההתעקשות על דיור בר השגה במתחם תקעה את המדינה עם עשרות דירות שמי בכלל יכול להרשות לעצמו

פעילות יחידת מגלן במערב חאן יונס / צילום: דובר צה''ל

סגנו של סינוואר: "משלחת חמאס תיפגש היום בקהיר עם המתווכות"

צה"ל תקף הלילה יעדי טרור בדרום לבנון - חמאס שיגר בתגובה מטח רקטות לעבר יישובי הגליל העליון • דיווח: מצרים הזמינה בכירים ישראלים לקהיר, במקביל להגעת משלחת חמאס • הבית הלבן: הנשיא ביידן שוחח עם ראש הממשלה נתניהו • שרים איימו בהפלת הממשלה, גורם מדיני: עסקה לא תפגע במטרות המלחמה • עדכונים בולטים

נועם זילברשטיין, מנכ''ל HP Indigo / צילום: רמי זרנגר

מהמפעל של טנק מרכבה לניהול אלפי עובדים ברחבי העולם

כשהציעו לנועם זילברשטיין להצטרף לחברת הדפוס הדיגיטלי HP אינדיגו הוא לא ממש התלהב ● אך ביקור אחד במפעלי החברה שינה את הכל: "ידעתי שיש פה הזדמנות אדירה למהפכה שעוד לא קרתה"