גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

אלה מנהלי קרנות הפנסיה הטובים ביותר ברבעון האחרון

"גלובס" מפרסם את דירוגי התשואות נכון לסוף הרבעון השלישי של 2016 ■ איזה גוף מנהל השיג את התשואה הגבוהה ברבעון, מי מוביל בשנה האחרונה ומי ב-5 שנים?

גילעד אלטשולר / צילום: תמר מצפי
גילעד אלטשולר / צילום: תמר מצפי

החל מחודש נובמבר 2016 שוררת מציאות חדשה בשוק החיסכון הפנסיוני בישראל, שנוצרה בהובלת ראשת רשות שוק ההון, דורית סלינגר: קרנות הפנסיה ברירת מחדל, שאליהן מופנים המוני ישראל שעבורם בחר האוצר את הקרנות שיציעו לחוסך את החיסכון לפנסיה הזול ביותר. לפני חודשים אחדים בחרה סלינגר שתי קרנות פנסיה חדשות מקיפות - שיציעו לציבור הרחב הצעה זולה ומיטיבה לחיסכון - וזאת רק על סמך המחיר הנמוך ביותר.

לאחרונה ביקר מבקר המדינה את המהלך הדרמטי הזה של סלינגר, ואמר שלטעמו בחירה רק על סמך סעיף המחיר אינה בהכרח הדרך הטובה ביותר. בכך הוא הצטרף לביקורת של גורמים בשוק - לא רק מצד מתחרים, שהתנגדותם ברורה וצבועה באינטרסים (גם אם יכולה להיות צודקת, ובוודאי שהיא לגיטימית) - שלפיה החשוב ביותר ביחס לחיסכון הפנסיוני אינו המחיר, כי אם התשואה והשירות שהקרנות מספקות לחוסכים לאורך זמן.

עתה, ימים אחדים לאחר שקרנות הפנסיה ברירת מחדל החלו להציע את מרכולתן בראש חוצות, מפרסם האוצר, כהרגלו, את התשואות של קרנות הפנסיה החדשות. בכך הפיקוח עצמו מוסיף מידע חדש, אף שליודעי ח"ן הוא היה ידוע עוד קודם. מידע זה מאיר את דברי המבקר ואת הביקורות שנשמעו עוד קודם בשוק הפנסיה, לגבי איכות השירות שהעניקו מנהלי קרנות הפנסיה ללקוחות, בהיבט של התשואה ברוטו, לפני דמי הניהול. כך מתגלה, כי לאורך זמן (בעיקר 3 ו-5 שנים אחרונות) שתי הזוכות במכרז רחוקות מפסגת התשואות בשוק, בעיקר הלמן אלדובי אך גם (במידה פחותה) מיטב דש.

על מה מדובר, ומדוע זה חשוב? בעולם הפנסיה הצוברת, שרוב הציבור, בוודאי הצעיר, משקיע דרכו את כספי החיסכון הפנסיוני שלו, מפריש החוסך לאורך שנים הפקדות שמושקעות בשוקי ההון, במטרה להשיג תשואה שתאפשר לצבור סכום כסף ראוי, שישמש אותו היטב בשנות הגמלאות שלו, כשיפרוש מחיי העבודה.

לחוסכים באפיקי הפנסיה הצוברת אין כל הבטחה לקצבת זקנה מינימלית, כי אם משוואה פשוטה, שאומרת שהחוסך יקבל רק את מה שהוא מפריש, בניכוי דמי ניהול (מחיר החיסכון), בצירוף התשואה שנצברת לאורך השנים, ובחלוקה למספר, שתלוי בעיקר בתוחלת החיים הצפויה.

כך יוצא שלמחיר השירות חשיבות רבה (משום שככל שהמחיר נמוך יותר, הסכום שנחסך תחת שם החוסך גבוה יותר), אך לתשואה שמושגת עבורו חשיבות לא פחותה, ואולי אף רבה יותר.

בימים אלה ברור לישראלי הממוצע - שאינו נמנה עם מקומות העבודה הגדולים והמיטיבים בתחום הפנסיוני, ושאין לו כוח מיקוח פרטני - היכן הוא יכול למצוא את ההצעה הזולה ביותר בשוק הפנסיה: במיטב דש ובהלמן אלדובי, שהתחייבו למחיר אטרקטיבי במיוחד. אבל השאלה היא, האם התשואות שהם מציגים מחזקים את האטרקטיביות שיוצר המחיר הנמוך, או לאו.

ובכן, מנתוני התשואות בשוק הפנסיה החדשה עולה, כי בחמש ובשלוש השנים האחרונות, מיטב דש נמצא במקום לא גבוה, אך גם לא נמוך, במונחי התשואה ברוטו (לפני דמי ניהול), בעוד שהלמן אלדובי נמצא בתחתית.

ומה לגבי התשואות בטווחים קצרים יותר? בבחינת דירוג התשואות ל-12 החודשים האחרונים, מיטב דש נמצא במקום השני מבין הקרנות הקטנות, ובמקום השלישי מכלל השוק, והלמן אלדובי נשרך מאחור, עם תשואה נומינלית ברוטו נמוכה, שמציבה אותו במקום האחרון מבין הקרנות הקטנות, ובמקום הלפני אחרון מבחינת כלל השוק. רק הקרן הגדולה של כלל ביטוח מציגה תוצאות גרועות משלו.

בכל אופן, מיהו הגוף המנהל שבולט לחיוב בנתוני התשואות נכון לסוף הרבעון השלישי של 2016? בדיקת נתוני הפנסיה-נט מלמדת כי הגוף המוביל את דירוגי התשואות בשוק הפנסיה החדשה הוא מיטב דש, שרשם ברבעון השלישי תשואה של קצת יותר מ-3%.

עם זאת, בשוק הפנסיה החדשה פועלות מספר קרנות פנסיה גדולות, ששולטות ברוב המכריע של הכספים המנוהלים (וברוב מכריע במונחי מספר לקוחות), ולצדן פועלות קרנות קטנות בהרבה. כך יוצא, שמי שמובילה את דירוג התשואות הרבעוניות בקרב חלק הארי של השוק (הקרנות הגדולות) היא קרן הפנסיה של קבוצת הראל, שרשמה בתקופה זו תשואה נומינלית ברוטו של כ-2.7%.

תשואה זו נמוכה במקצת מתשואה של 2.8% שהציגה קרן פנסיה קטנה אחרת, של בית ההשקעות אלטשולר שחם.

בבחינת התשואות בשוק הפנסיה לתקופה ארוכה יותר, של שלושת הרבעונים הראשונים השנה, עולה כי הגוף הגדול עם התשואה הגבוהה ביותר הוא קרן הפנסיה של הראל, עם תשואה נומינלית ברוטו של כ-3.2%, וצמודה אליו קרן הפנסיה של קבוצת הפניקס.

גם בתקופה זו שתי קרנות קטנות מציגות תוצאות לא פחות טובות: אלטשולר שחם, עם תשואה מצטברת של כ-4% מתחילת השנה, ומיטב דש עם תשואה של כ-3% בתקופה זו. מנגד, בשתי תקופות אלה יש גוף גדול שמציג תשואות חלשות במיוחד: כלל פנסיה של כלל ביטוח, עם תשואות של כ-1.9% וכ-1.05% ברבעון ומתחילת שנה, בהתאמה.

ואולם, חיסכון בקרנות הפנסיה הנו חיסכון לטווחים ארוכים במיוחד, של עשרות שנים, מה שמצדיק מתן חשיבות משנית לתשואות קצרות-טווח, ומתן חשיבות רבה יותר לתשואות לאורך זמן ממושך יותר. לכן מאפשר האוצר לגופים להתחרות ביניהם על סמך תשואות של לפחות 12 חודשים אחרונים.

כך אנו מגיעים לדירוג התשואות הפיננסיות בשוק הפנסיה החדשה המקיפה ב-12 החודשים האחרונים, שממנו עולה כי שני גופים בולטים מעל היתר: הראל, שמובילה את הגופים הגדולים, שהם כאמור חלק הארי של השוק, ואלטשולר שחם, שמציג את התשואות הגבוהות בשוק כולו. שתי קרנות הפנסיה המקיפות החדשות הללו הציגו בחודשים אוקטובר 2015 עד ספטמבר 2016 תשואות מצטברות של כ-5.6% ו-5.95%, בהתאמה. גם כאן כלל פנסיה נמצאת בתחתית הדירוג.

כאן המקום להזכיר כי קרנות הפנסיה המקיפות החדשות נהנות מרכיב השקעתי ייחודי ומשמעותי: אג"ח מיועדות, שהנן אג"ח לא סחירות, שאותן המדינה מנפיקה באופן ייעודי, ושנותנות למחזיק בהן תשואה ריאלית גבוהה וקבועה - וזהו יתרון אדיר בימים אלה של ריביות אפסיות בשוקי החוב בארץ ובעולם.

ומה לגבי התשואות בשלוש ובחמש השנים האחרונות? נכון לסוף הרבעון השלישי השנה מובילות את הדירוגים הללו הראל פנסיה מקרב הגדולות, ואלטשולר שחם מקרב הקטנות (וכלל השוק). כך, בשלוש ובחמש השנים האחרונות, רשמה הראל פנסיה תשואות שנתיות ממוצעות של 5.7% ו-7.7% בהתאמה, בעוד שאלטשולר שחם הציגה תשואות שנתיות ממוצעות של כ-5.3% ו-8.1%, בהתאמה.

ומי בתחתית הדירוגים לטווחי שנים אלה? איילון פיסגה, שתיבלע בתוך מיטב דש, הלמן אלדובי ומקפת החדשה של קבוצת מגדל, שהנה מהקרנות הגדולות ביותר בשוק, ושמציגה תוצאות פושרות מאוד לאורך זמן.

הקטנות לא משתתפות בצמרת

קרנות הפנסיה הן אפיק אחד, משמעותי מאוד וצומח מהר, במשולש מכשירי החיסכון הפנסיוני. אפיק אחר, שמאופיין באופק השקעה ארוך כמו זה שמאפיין את קרנות הפנסיה, ובדרישות נזילות נמוכות למדי בימים אלה, הנו אפיק הפוליסות המשתתפות ברווחים. מדובר בפוליסות ביטוחי חיים הכוללות חיסכון פנסיוני, שמנוהלות על-ידי חברות הביטוח. פוליסות אלו מושקעות בשוקי ההון, ומוכרות בשם השיווקי (והמטעה) "ביטוחי המנהלים".

מדובר בשורה של תיקים שאינם זהים באופיים, כשהכספים של הלקוחות החדשים נכנסים לתיקי השקעה שנוצרו עבור לקוחות חדשים מ-2004 ואילך. ואולם, את בחינת התשואות וההשוואה בין החברות אנו עושים דרך בחינת התשואות בפוליסות המשתתפות ברווחים (או קרן י') שנמכרו בשנים 1992-2003, אשר נקראות כך משום שהחברות המנהלות משתתפות שם ברווחי המבוטחים. מדוע אנו בוחנים את התשואות על סמך תיק השקעה שסגור למצטרפים חדשים? זהו תיק הדגל של חברות הביטוח, ובו מנוהלים הכספים בהיקף הגדול ביותר, וככאלה הם מציגים את איכות ניהול ההשקעות בגופים אלה, לטעמנו.

לפיכך, מיהן קבוצות הביטוח המצטיינות בדירוג התשואות, נכון לסוף הרבעון השלישי השנה? בצמרת הדירוג לרבעון השלישי לבדו ניצבת הפניקס, עם תשואה נומינלית ברוטו של כ-2.6%, ואחריה הראל. מהצד השני בולטות שתיים: כלל ביטוח, ואחריה מנורה מבטחים, עם תשואה של 1.65% בלבד.

מתחילת 2016 ועד תום הרבעון השלישי מדובר בתמונה שונה רק במקצת: את ההובלה מחזיקות הפניקס, עם תשואה של יותר מ-4%, והראל (3.02%), ובתחתית כלל ביטוח (0.9%) ומנורה מבטחים (1%).

כאמור, הדירוגים החשובים יותר הם אלה של 12 חודשים אחרונים, וטווחי זמן ארוכים יותר. ואולם, כך או כך, גם בדירוג התשואות ל-12 החודשים האחרונים ניצבת בראש הפניקס, עם תשואה של כ-6.1%, והראל מאחוריה עם 5.6%. מהצד השני סוגרות את הרשימה איילון (3.05%) וכלל ביטוח, שמסכמת תקופה לא פשוטה מבחינת ניהול ההשקעות, עם תשואה של כ-2.8%.

בבחינת התשואות ל-3 ול-5 השנים האחרונות עולה כי הבולטות לחיוב הן הפניקס (עם תשואה שנתית ממוצעת של כ-7.9% בחמש השנים האחרונות) והראל (7.8%), ומהצד השני בולטות בתחתית שתי הקטנות בתחום: איילון (6.4%) והכשרה ביטוח (כ-6%). אגב, בבחינת התשואות בחמש השנים האחרונות מתגלה כי חמש קבוצות הביטוח הגדולות, שמחזיקות יחדיו כמעט בכל השוק, הציגו תשואות די דומות, בטווח שנע בין 7.3% לשנה בממוצע, ל-7.9%, כאמור.

בבלי גיל וקרומר / צילום:מתן פוזננסקי

עוד כתבות

גל קרובינר, מנכ''ל פאגאיה / צילום: יח''צ פאגאיה

מנכ"ל פאגאיה רוצה לבנות חברת פינטק של עשרות מיליארדי דולרים

שלוש שנים לאחר הדרמה שנלוותה להנפקת פאגאיה בנאסד"ק, מציגה החברה לראשונה רווח נקי ● גל קרובינר, מנכ"ל ואחד ממייסדי החברה, מסמן יעד שאפתני: "להוכיח שאפשר לבנות חברת פינטק של עשרות מיליארדי דולרים מישראל" ● ההמלצה שלו ליזמים צעירים: "להשקיע בבחירת השותפים, ולהבין שזה כמעט כמו נישואים"

מל''ט אנקה 3 / צילום: צילום מסך יוטיוב

המל"ט הטורקי שהתרסק והביך את ארדואן

אנקה 3, המל"ט המתקדם ביותר של טורקיה, התרסק במהלך טיסת ניסוי ● קוריאה הצפונית תקבל הדרכה שתאפשר לה לייצר כטב"מים איראניים מסוג שאהד 136, תמורת העברת 25 אלף עובדים למפעל כטב"מים ברוסיה ● אוקראינה מייצרת מוקשים במדפסות תלת־ממד ● והודו חושפת כטב"ם מתאבד חדש ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

ח''כ שמחה רוטמן / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

המהפכה בדיני החוזים יוצאת לדרך: כך היא תעבוד

ועדת החוקה אישרה את הצעת החוק שהוביל היו"ר שמחה רוטמן לביטול הפסיקה המאפשרת לבתי משפט לפרש חוזים בהתאם לכוונת הצדדים ● במקומה, הצדדים לחוזה הם שיקבעו כיצד לפרשו, זולת מספר החרגות ● בענף חלוקים לגבי ההשלכות ונערכים לשינוי דרמטי

נתב''ג / צילום: Shutterstock

חברות הלואו קוסט יחזרו? טרמינל 1 ייפתח באוגוסט

טרמינל 1 צפוי להיפתח מחדש בתחילת החודש הבא - מה שמעלה את הסיכוי שחברות הלואו קוסט יקדימו את חזרתן לארץ ● חזרתן של החברות עשויה לתרום משמעותית להגדלת היצע המושבים ולהורדת מחירי הטיסות, שהתייקרו מאוד מאז תחילת המלחמה

דונלד טראמפ / צילום: ap, Manuel Balce Ceneta

טראמפ הודיע כי חתם על הסכם סחר עם וייטנאם

"זה יהיה הסכם שיתוף פעולה נפלא בין שתי המדינות שלנו. התנאים הם שוייטנאם תשלם לארצות הברית מכס בגובה 20% על כל המוצרים שיישלחו לשטחנו, ומכס של 40% על כל העברה דרך מדינה שלישית", כתב טראמפ

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

נעילה חיובית בבורסת ת"א בהובלת מניות השבבים; השקל בשיא חדש

מדד ת"א 35 עולה ב-0.7% ● השקל לא עוצר: הדולר עומד על 3.36 שקלים ● לומברד אודייר: ממליצים על חשיפה עודפת לאג"ח בדירוג גבוה בארה"ב ● "צלב מוזהב" ב־S&P 500: האם זה סימן לתשואה גבוהה יותר בעתיד? ● היום יתקיים מסחר מקוצר בוול סטריט - עד השעה 20:00 שעון ישראל ● וגם: המשקיעים מחכים לדוח התעסוקה בארה"ב שישפוך אור על כיוון הריבית

מטוס של אייר אינדיה / צילום: Shutterstock

זו חברת התעופה שלא תשוב לפעול בישראל בחודשי הקיץ

אייר אינדיה, חברת התעופה היחידה שמפעילה טיסות ישירות להודו, האריכה את השהיית הטיסות לישראל ● החברה מוותרת על הקיץ בישראל - אלה היעדים דרכם תוכלו לטוס להודו

שר המשפטים ויו''ר ועדת השרים לענייני חקיקה, יריב לוין / צילום: נועם מושקוביץ'/דוברות הכנסת

השרים ידונו בהכפפת היועמ"שים במשרדי הממשלה למנכ"ל ולשר

הצעת החוק, שתעלה ביום ראשון לוועדת השרים לחקיקה, בראשות שר המשפטים יריב לוין, מבטלת את הכפיפות של היועמ"שים במשרדים ליועצת המשפטית לממשלה, וקובעת כי הם יידרשו לפרסם תזכירי חוק לפי דרישה ישירה של השר במשרד

נתב''ג / צילום: Shutterstock

מפת הטיסות מישראל השתנתה: היעדים שייכנסו במקום מדינות מערב אירופה

משברים דיפלומטיים וביטולים של חברות תעופה זרות צמצמו את מפת היעדים עבור הישראלים ● דרום אפריקה וטורקיה נסגרו, וכדי להגיע למערב אירופה בזמן הקרוב צריך לעבור דרך החברות הישראליות ● באילו קווים המצוקה הכי גדולה, ואילו יעדים דווקא התווספו?

צילום: Shutterstock

מדד ה-S&P 500 הציג "צלב מוזהב" לראשונה מאז 2023 - אלו המשמעויות

בזמן שמדד ה-S&P 500 נסחר ברמות שיא, ביום שלישי האחרון, הממוצע הנע של המדד ל-50 יום חצה את הממוצע הנע שלו ל-200 יום כלפי מעלה - מה שיצר חיתוך המכונה "צלב מוזהב" ● ניתוח היסטורי שבוצע במרקטוואץ' העלה כי ברוב המקרים, בשנה שבאה לאחר "צלב מוזהב", התשואה גדולה יותר מאשר בתקופות אחרות

הזדמנות לבנות מחדש / צילום: ap, Bernat Armangue

"אין כוח בעולם שיעצור עכשיו פרויקט תמ"א": בוועדות התכנון משנים גישה במתן היתרי בנייה

ההרס הרב שגרמו הטילים מאיראן העלה את הצורך בפתרונות מיגון מיידיים ● משיחות עם גורמים ובעלי תפקידים ברשויות ניכר כי לנגד עיניהם עומד הצורך בהפחתת הבירוקרטיה בוועדות, לצד פתרונות כמו היתרים מהירים להריסה, או מכירת דירות שנפגעו למדינה ● כמו כן, מורגשת ירידה בסרבנות לפרויקטים מצד דיירים ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד 

גירושים. שיתוף נכסים עשוי להיווצר גם בלי כוונה מפורשת / אילוסטרציה: Shutterstock

ביהמ"ש הכריע: בעל ישלם לגרושתו 50 מיליון דולר - "אחד המקרים המקוממים"

סכסוך גירושים באלפיון העליון הוביל להכרעה דרמטית נגד מי שנקבע כי השתמש במומחיותו למקלטי מס ונאמנויות, כדי להסתיר רכוש משפחתי בהיקף של 75 מיליון דולר ● האישה צפויה לקבל כמחצית מהרכוש ומהבית, ובסך-הכול כ-50 מיליון דולר ● עורכי דינו של הבעל: "בפסק הדין נפלו טעויות חריפות, נערער"

מוצרים בסופרמרקט / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

פרשת תיאום המחירים במזון: כתב אישום נגד סמנכ"ל מכירות בשסטוביץ

רשות התחרות הגישה כתב אישום נגד משה גוזלי, סמנכ"ל מכירות בשסטוביץ, בגין השמדת ראיות ושיבוש מהלכי משפט ● בחודש פברואר האחרון הגישה רשות התחרות כתב אישום ראשון בפרשה נגד רשתות הקמעונאות ויקטורי, יוחננוף, סופר ברקת ומנהליהן ● עורך דינו של גוזלי: "טוב היה לו כתב האישום הזה לא היה בא לעולם"

מאפים וסלטים ב–Benno / צילום: אורנה בן חיים

פסטות בטאבון וקינוחים מוגזמים: מסעדת השף החלומית במושב שלא הכרתם

יקב בוטיק עם בלנד ייחודי, סדנת קרמיקה משעשעת, הרצאה בשפת הסימנים ותפריט עם נגיעות מקורדון בלו ● מצאנו חמלה לנפש ביישובים סביב נתב"ג ● חגית אברון תופרת יום

הריסות ברצועת עזה, ארכיון / צילום: ap, Ariel Schalit

דיווח סעודי: "חמאס החל ליידע גורמים שבכוונתו להשיב הלילה באופן חיובי לעסקה"

מחצית מהחטופים, ב-5 פעימות: זו העסקה שנרקמת ● ארה"ב במגעים לחידוש המו"מ עם איראן - כבר בשבוע הבא ● כתב אישום הוגש נגד שני חשודים נוספים בריגול למען איראן ● מקורות מקורבים לחמאס: ארגון הטרור ימסור את תשובתו למתווכות לפני יום שישי ● הפנטגון: התקיפות על מתקני הגרעין האיראניים החזירו לאחור את תוכנית הגרעין בין שנה לשנתיים ● 50 חטופים - 636 ימים בשבי • עדכונים שוטפים 

כריסטין לגארד, נשיאת ה־ECB / צילום: Associated Press, Michael Probst

התחזיות התבדו: האירו זינק מול הדולר, אך לאירופה יש כמה סיבות לדאוג

לפני חצי שנה ההערכות ניבאו דעיכה - אבל מאז האירו זינק ב־14% מול הדולר ושבר שיא של 4 שנים ● לצד שביעות הרצון בבנק המרכזי האירופי, גוברים הקולות המזהירים מפני פגיעה ביצוא וביציבות הכלכלית ● האם האירו בדרך להפוך למטבע רזרבה או שמדובר בשיא חולף?

תקיפות צה''ל בעזה, ארכיון / צילום: Associated Press, Jehad Alshrafi

חמאס בהצהרה רשמית: "דנים בהצעה, נמסור תשובה למתווכות"

חמאס בהצהרה רשמית: הארגון מקיים התייעצויות עם מנהיגי הכוחות והפלגים הפלסטיניים לגבי ההצעה שהתקבלה מהמתווכות ● דיווח בפוקס ניוז: שר ההגנה הסעודי נפגש בחשאי עם הנשיא טראמפ על מנת לשוחח על הרגעת המתיחות עם איראן ● חיל האוויר תקף אתרים צבאיים ומחסני אמצעי לחימה של חיזבאללה בדרום לבנון ● 50 חטופים - 637 ימים בשבי • עדכונים שוטפים 

השבוע בעולם / צילום: רויטרס - PA Images

האם ארה"ב נוטשת את אוקראינה והאם חייזרים מתקרבים על גבו של אסטרואיד

אוקראינה חוששת שהפעם ארה"ב מתכוונת ברצינות לנטוש אותה ● פצצת המכסים מתקתקת - וטראמפ עושה עסקים עם קומוניסטים מכובדים מאוד ● שרת האוצר הבריטית מוחה דמעות ● ביבשת אמריקה הבוחרים מחפשים שמאל קיצוני ● עצם בין כוכבי סר לביקור ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

דונלד טראמפ, נשיא ארה''ב / צילום: ap, Evan Vucci

טראמפ סוחט ניצחון דחוק: הסנאט אישר את "החוק הגדול היפה" שלו במחיר כבד

החקיקה שמוביל הנשיא פוערת גירעון ענק בתקציב האמריקאי: עד 5 טריליון דולר בעשור הקרוב ● במרכזה עומדים קיצוצי מסים, לצד הקצאות למניעת הגירה והוצאות ביטחון ● הפוליטיקאים ממשיכים מסורת של 40 שנה, ומשתמטים מטיפול במשבר הפיננסי הגדול ביותר מאז ומעולם

טלי גוטליב, מהרן פרוזנפר / צילום: אלכס קולומויסקי-ידיעות אחרונות, תמר מצפי

סמוטריץ' רוצה מישהו מבחוץ לאגף התקציבים. איך יגיבו העובדים?

סמוטריץ' רוצה מישהו מבחוץ לאגף התקציבים ● הדיון בבג"ץ שלא היה אמור להתקיים ● ומחיר ההתחייבויות שמשרד החינוך שכח ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק