גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ישראל מרחיקה משקיעים זרים

במקום לשים להם מקלות בגלגלים, נכון היה לתת הטבות למשקיעים כאלה ללא צרות עין

 שמואל האוזר / צילום: תמר מצפי
שמואל האוזר / צילום: תמר מצפי

הבורסה הישראלית בצרות כבר תקופה ממושכת. רשימת הבעיות שהיא סובלת מהן כה ארוכה - החל במסחר דל וחוסר רצונן של חברות לגייס בה כספים חדשים ועד מצבן של החברות הבורסאיות שרבות מהן ממונפות באופן משמעותי מאוד באג"ח בהלוואות - עד שקשה לראות כיצד יצליחו מנהל רשות ניירות הערך וקברניטי האוצר להוציא אותה מהבוץ.

לאחרונה אנו אף עדים לקריסות רבות של חברות, הנגררות להסדרי חוב במקרה הטוב, ולחדלות פירעון ומינוי מפרקים במקרים הקיצוניים יותר. מספיק להיזכר בהסדרים מהשנים האחרונות של אי.די.בי, אפריקה ישראל, סקיילקס , מגה והפירוקים של חבס השקעות, ב.ס.ר אירופה ואורבנקופ (ובקרוב נדע גם את גורלה של אורתם סהר), כדי להבין שהמשק זקוק לכסף חדש של בעלי הון המוכנים לסכן כספם ולהשביח חברות בקשיי מזומנים או הסובלות מבעיות ניהול.

אבל נדמה שראשי הבורסה, הרשות לניירות ערך וקברניטי המשק לא באמת מעוניינים להבריא אותה, אחרת לא ברור מדוע אינם מכוונים את מאמציהם לעידוד בעלי הון מרחבי העולם להשקיע בחברות הציבוריות, ועושים בדיוק את הפעולה ההפוכה - מסתכלים בחשדנות יתרה על כל בעל הון.

האם ראשי הרשות לניירות ערך ומשרד האוצר באמת חושבים ששוק ההון הישראלי והחברות הנסחרות בו כל כך אטרקטיביים וכי המשקיעים עומדים בתור על מנת להצטרף אליו, עד שהדבר מצדיק את החשש מכניסתם? לא חסרות דוגמאות מהעבר לנקיטת גישה זו בכל פעם שבעל הון מביע עניין בשוק ההון הישראלי - ארקדי גיידמאק, שעיה בוימלגרין, רון לאודר ומתיו ברונפמן - ולאחרונה היו אלה לאו נואי, אדוארדו אלשטיין ומוטי בן משה שזכו להתייחסות דומה.

כאשר אדם מציג עצמו כבעל הון שכוונותיו כנות - להשקיע בעסק כושל ולהשיא רווחים גדולים על כספו, מן הראוי לחבק אותו ולתת לו קרדיט והזדמנות להוכיח את כוונותיו. מדוע עליו להביא את הונו העצמי לישראל ולהיחשד שבא לתחמן או לרמות את המערכת? מדוע לא חושבים קובעי המדיניות שרצוי היה לתת לאדם כזה ליהנות מחזקת החפות, לכבדו ולאפשר לו להוכיח את כוונותיו, כל עוד לא הוכח אחרת?

אדוארדו אלשטיין הגיע לארץ והביא מאות מיליוני שקלים לרכישת מניות ותשלום חובות אי.די.בי. כמובן שכאשר לקונצרן כל כך גדול שנקלע לחדלות פירעון בתקופת נוחי דנקנר, יש הרבה נושים וסדרות אג"ח, תמיד יהיו אינטרסים שונים ומגוונים ובעקבותיהם גם דעות מכל הסוגים על בעל הבית החדש. אולם החשוב מכל בסיפור הזה הוא שבעל הון רב בא והציל מספר חברות מפירוק ומשליחת אלפי עובדים לביטוח לאומי.

גם מוטי בן משה זכה ליחס דומה, כאשר ממש נרדף על התעוזה שהפגין בכניסה להשקעה גדולה כל כך. למרות כל הניסיונות לפקפק ולתהות על יכולותיו הפיננסיות ומקור עושרו, התברר בדיעבד שכוונותיו בהשקעה באי.די.בי היו כנות לחלוטין, וכשהחליט לצאת מהשקעתו "מחק" חצי מיליארד שקלים מהונו העצמי. למרות זאת, לאחרונה רכש בן משה את קבוצת אלון והכניס שוב את ידו לכיס באמונה שכדאי להשקיע בקבוצת חברות ישראלית גדולה.

שלא יהיה ספק - כל השקעה כזו טובה למדינת ישראל בכל המובנים: תעסוקה, מסים, תוצר, צמיחה, ורצוי שנזכור כי הזיקה למדינת ישראל בשל אמונה דתית והשתייכות ללאום היהודי אינה ערובה להגעת הכספים המיוחלים - כמות בעלי ההון שמגיעים לכאן היא קטנה מאוד. לכן, רצוי ששר האוצר וראש רשות ניירות הערך יתחילו לפעול לעידוד אנשים מסוגם של אלשטיין ובן משה שיביאו את הונם לארץ וייקחו שליטה על החברות החשובות למשק.

במקום לשים להם מקלות בגלגלים, נכון היה לתת הטבות למשקיעים כאלה ללא צרות עין ובדרכים חכמות, ולהתנות אותן בעמידה ביעדים שייקבעו על ידי המחוקקים. כך נהגה מדינת ישראל בשלושים שנותיה הראשונות כשהגיעו לכאן מולטי מיליונרים כמו שאול אייזנברג או תד אריסון וסייעו לה לבנות את כלכלתה. החשדנות והסייגים הקיימים כיום, ישיגו בדיוק את התוצאה ההפוכה - הרתעת המשקיעים.

■ הכותב הוא דירקטור בלשכת רואי החשבון ובחברות ציבוריות ובעל משרד ייעוץ חשבונאי ופיננסי. 

עוד כתבות

בורסת תל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

תל אביב ננעלה בירידות קלות; מניות הטכנולוגיה והבנייה נפלו

מדד ת"א 35 ירד בכ-0.5% ● מניית נקסט ויז'ן קפצה בכ-4% ● שבוע של שיאים חדשים עבר על תל אביב, אבל בוול סטריט הרוחות סוערות ● רגע אחרי הורדת הריבית, דוחות של שתי שחקניות מרכזיות בתחום ה-AI הציפו מחדש את החששות בשוק ● השקל לא מפסיק להתחזק מול הדולר, ובבנק סיטי טוענים כי הוא מוערך יתר על המידה בכ-20% ● וגם: שתי המניות הישראליות שצנחו בעשרות אחוזים - ועכשיו האנליסטים מזהים בהן הזדמנות

ליפמוטור ו-GEELY משיקות דגמים חדשים במחירי רצפה (יחסית) / צילום: יח''צ

מלחמת המחירים בין הסיניות מסלימה: ליפמוטור ו-GEELY משיקות דגמים חדשים במחירי רצפה

קבוצת סמלת השיקה היום את הקרוס-אובר החשמלי המשפחתי החדש B10 של המותג ליפמוטור, במחיר "שובר סגמנט" של כ-139 אלף שקל לגרסת הבסיס ● המותג GEELY השיק בסוף השבוע האחרון את הקרוס-אובר החדש STARRAY ומחירו מתחיל מ-169 אלף שקל

חוות שרתים / אילוסטרציה: Shutterstock

החברה שבנתה ל-OpenAI את חוות השרתים הגדולה בארה"ב בדרך לישראל

לגלובס נודע כי נציגי חברת קרוסו, שהחלה דרכה בכריית ביטקוין, קיימו פגישה במשרד האוצר ● נבחנת כניסה לשוק הישראלי באמצעות שכירת שטחים בחוות שרתים קיימות, בהיקפים של עשרות מגוואט ● המהלך עשוי להוסיף שחקנית חדשה לשוק תשתיות ה-AI המקומי

האם התרופה תתאים לחתולים? / צילום: Shutterstock

אוזמפיק לחתולים: הניסוי בתרופה שעשויה להוסיף 3 שנים לתוחלת החיים

בעוד וטרינרים רושמים לפציינטים הפרוותיים שלהם אוזמפיק של בני אדם כתרופה להשמנת יתר עם ביסוס מחקרי מועט על חתולים, חברת התרופות הווטרינריות Okawa יוצאת בניסוי קליני בתרופה ממשפחת ה-GLP-1 אך בעלת חומר פעיל שונה, בתקווה שתהיה מותאמת יותר לחברים החתוליים

לארי אליסון, מייסד ויו''ר אורקל / צילום: Reuters, Noah Berger

החוב של אורקל תופח, המניה צונחת, ועסקה אחת מדאיגה במיוחד את השוק כולו

אחרי חוזה הענק עם OpenAI והשקעות עתק בדאטה סנטרים, השוק מתחיל להטיל ספק בקצב החזרת ההשקעות ובתזרים המזומנים של אורקל ● האם החברה תצליח להפוך את ההבטחות הגדולות להכנסות ממשיות, ומה זה אומר על עתיד כלכלת הבינה המלאכותית?

שליחי וולט / צילום: פביו טרופה

דרך הוואטסאפ: לדווח על שליחי וולט נעשה קל יותר

חברת המשלוחים וולט מודיעה על השקת ערוץ וואטסאפ ייעודי לבטיחות בדרכים, שיאפשר דיווח בזמן אמת על שליחים שנוהגים או רוכבים בצורה מסוכנת במרחב הציבורי ● הערוץ החדש מצטרף לאפשרויות הפנייה הקיימות באפליקציה, שדרכן מתקבלות כבר כיום מאות פניות מדי חודש

יו''ר דירקטוריון צים יאיר סרוסי והמנכ''ל אלי גליקמן / צילום: איל יצהר, don-monteaux

דירקטוריון צים מקבל רוח גבית במאבק מול בעלי המניות מישראל

לגלובס נודע כי חברת הייעוץ האמריקאית לגופים המוסדיים Glass Lewis ממליצה ללקוחותיה לתמוך בדירקטורים שהציע דירקטוריון צים ● יו"ר צים, יאיר סרוסי: "לבעלי המניות יש אישור חיצוני ברור שהדירקטוריון עצמאי, מוסמך ופועל לטובת כלל בעלי המניות"

שוק ההון והשקעות / צילום: Shutterstock

המשקיעים בוול סטריט מתרחקים מענקיות הטכנולוגיה - וזו החלופה

סימני הספקנות סביב תחום ה-AI הולכים ומתרבים ובתי ההשקעות הגדולים אומרים ללקוחות שלהם להוריד את החשיפה לענקיות הטכנולוגיה ● לדידם, ההזדמנויות הן בתחומים שאינם תחת הפנס ● "המשקיעים כבר לא ירדפו רק אחרי מיקרוסופט ואמזון - ההשקעה הולכת ומתרחבת לשאר השוק"

ח'אלד משעל / צילום: ap, Osama Faisal

דיווח: הקרע שנחשף בציר הפרו-איראני - וההאשמות הקשות נגד חמאס

שנה לאחר נפילת משטר אסד ובצל המכות שספג המחנה הפרו-איראני בזירות השונות, נחשף קרע עמוק בתוך "ציר ההתנגדות" ● חיל האוויר אישר שחוסל המחבל זכריא יחיא אל-חאג' ששימש כבכיר בארגון הטרור במרחב ג'ויא שבדרום לבנון ● עדכונים שוטפים

האם "התסריט הגרוע ביותר" עבור ישראל בעזה בדרך להתממש?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל ● והפעם: היום שאחרי הפיגוע הקטלני באוסטרליה, 25 מדינות צפויות לדון מחר בשליחת כוחות בינלאומיים לעזה ואנטישמיות בחגיגות החנוכה באמסטרדם ● כותרות העיתונים בעולם

קולקציית החורף של יוניקלו, בייג'ינג / צילום: Reuters, CFOTO/Sipa USA

סוף עונה: תעשיית האופנה מתמודדת עם מציאות אקלימית חדשה של קיץ שלא נגמר

חורפים קצרים וקייצים ארוכים מייתרים את החלפת הארונות המסורתית ומאלצים את עולם האופנה לחשוב מחדש ● מותגים ישראליים ובינלאומיים מגיבים באימוץ קולקציות רב־עונתיות גמישות, המורכבות מפריטים על־זמניים ● במקביל, הצרכן לומד שקנייה בזול עולה ביוקר: "כל הרשתות המהירות מרעילות אותנו, לא רק שיין"

40 עד 40 2026

ההרשמה לפרויקט 40 הצעירים המבטיחים של גלובס יוצאת לדרך

לנבחרת 40 הצעירים המבטיחים עד גיל 40 ל־‏2026, שמתפרסמת זו השנה ה־21, אנחנו מחפשים נשים וגברים מכל קצות החברה הישראלית שמובילים שינוי ויוזמה, בעלי עשייה מרשימה מוכחת ואופק מבטיח ● אם אתם רואים עצמכם מתאימים או מכירים אנשים ראויים, מוזמנים להגיש מועמדות ● ההרשמה תיסגר ב־31 בדצמבר

חנות לולו למון בלונדון / צילום: Shutterstock

המנכ"ל התפטר, המניה קפצה ב־10% ביום אחד: האם לולולמון בדרך לקאמבק?

מניית לולולמון, קמעונאית הלבשת הנשים שחוללה מהפכה בתחום, נחתכה במחצית מערכה בתוך פחות משנתיים ● בעקבות הביצועים החלשים, המנכ"ל קלוין מקדונלד הודיע על סיום תפקידו - והשוק הגיב באופטימיות ● האם מדובר בשינוי עומק של החברה?

מיכל עבאדי-בויאנג'ו / צילום: איליה מלינקוב

עבאדי-בויאנג'ו חוזרת לצמרת האוצר, ומינוי פרוזנפר כנראה יוכשר

מיכל עבאדי־בויאנג'ו חוזרת לתפקיד החשבת הכללית באוצר - זאת במסגרת מהלך שיאפשר לשר האוצר להשלים גם את מינויו של מהרן פרוזנפר לממונה על התקציבים לאחר שנפסל

בשאר אל אסד / צילום: ap, Baz Ratner

"לומד רוסית ומרענן את לימודי הרפואה": הגרדיאן חושף פרטים חדשים על חייו של אסד במוסקבה

כשנה לאחר נפילת משטרו של הדיקטטור, הגרדיאן הבריטי מספק פרטים חדשים והצצה נדירה לחיי משפחת אסד ● "מנהלים חיים מבודדים ושקטים של יוקרה במוסקבה ובאיחוד האמירויות"

ביג פאשן בת ים / צילום: ענת גרוס

תודה למטרו: BIG בת ים יקבל תוספת שטח בשווי של כ-25.5 מיליון שקל

תמ"א 70 שנכנסה לתוקף מאפשרת הגדלת זכויות בנייה סמוך לתחנות המטרו ● בהתאם לכך, ועדת המשנה המחוזית אישרה תוספת של כ־10,200 מ"ר תעסוקה במתחם BIG בת ים שבבעלות ביג ואשטרום ● התוספת תאפשר הקמת מגדל משרדים בן 20 קומות סמוך לתחנת המטרו המתוכננת ● שווי הזכויות שאושרו מוערך בכ־25.5 מיליון שקל

חורף ביטקוין? / אילוסטרציה: Shutterstock

חורף ביטקוין? ההיסטוריה מלמדת מה קורה אחרי שהמטבע צולל ב־30%

המטבע המבוזר רחוק בעשרות אחוזים מהשיא האחרון, אבל האם יש סיבה לדאגה? הביטקוין ראה צניחות כאלו 7 פעמים בעשור האחרון, וכמעט אחרי כולן הוא הצליח להתאושש ● זה לא בהכרח אומר שגם הפעם הזינוק קרב, אבל החזאים כרגיל משתדלים להיות אופטימיים

חיפה. הובילה את מכירת הדירות בתקופת חגי תשרי האחרונים / צילום: Shutterstock

היצע הדירות על המדף מתחיל לרדת - לראשונה זה שלוש שנים וחצי

היצע הדירות החדשות הלא מכורות ירד לראשונה מאפריל 2022, מה שעשוי להעיד על כך שהקבלנים התחילו להוריד את הרגל מהגז ● במקביל, מבצעי "דירה בהנחה" שימרו את מיקומה של חיפה בראש טבלת המכירות הארצית בחודשים אוגוסט־אוקטובר, יותר מתל אביב וירושלים

שיעורי האינפלציה / צילום: Shutterstock

מה צפוי היום בנתוני האינפלציה בישראל?

הכלכלנים מביעים אופטימיות לגבי המשך התמתנות האינפלציה במדד המחירים לצרכן של חודש נובמבר ● לדבריהם המדד צפוי לרדת ב־0.4% עד 0.55% והאינפלציה השנתית צפויה להישאר על רמה של כ־2.5% או אף לרדת קלות

חנויות רחוב / אילוסטרציה: כדיה לוי

נציגי חנויות הרחוב לשר ברקת: הרחבת הפטור ממע"מ תחסל אותנו

במסגרת המאבק נגד הגדלת הפטור ממע"מ על יבוא אישי, 20 בעלי עסקים קטנים ובינוניים נפגשו הבוקר עם שר הכלכלה ניר ברקת ● "אם תקדמו את החוק, אתם מחסלים אותנו ומפקירים את הרחוב לטייקונים", טענו הנציגים בפני השר, שמתנגד אף הוא למהלך שמוביל האוצר ● נשיא איגוד לשכות המסחר: "המהלך מוצג כהקלה ביוקר המחיה, אך בפועל עושה ההפך"