גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

יבואני התבואות: הנמלים גרמו לנו להפסד של כ-50 מיליון שקל

איגוד משתמשי התובלה הימית בתפזורת פנה לאחרונה למבקר המדינה, בטענה כי מחדל בנמלי הים הסב להם נזק של 2 מיליארד שקל בשני העשורים האחרונים, והוא רק הולך ומחריף

נמל אשדוד / צילום: איל יצהר
נמל אשדוד / צילום: איל יצהר

יבואני התבואות והגרעינים ספגו ברבעון השלישי של השנה הפסד ישיר של 25 מיליון שקל בגלל עיכובים בפריקת אוניות צובר בנמלי הים, הגורמים לקנסות של לפחות 6,000 דולר ליום לאונייה, כך מסר איגוד משתמשי התובלה הימית בתפזורת. האיגוד טוען כי נוסף להפסד הישיר נגרם לחבריו הפסד עקיף בהיקף דומה, בשל ההכרח לנייד תבואות וגרעינים - תירס, חיטה, סויה, שעורה, קנולה ועוד - מנמל חיפה לדרום הארץ.

באיגוד טוענים כי הקנסות הנוכחיים נמוכים יחסית בגלל שמחירי התובלה הימית נמצאים בשפל, אך ניכרת מגמת עלייה במחירים, ואיתם הקנסות עלולים לטפס ליותר מ-10,000 דולר ליום. חברי האיגוד מטפלים ביותר מ-90% מכ-5 מיליון טון תבואות וגרעינים שמיובאים לישראל בכל שנה, ב-450-500 אוניות צובר. ראשי האיגוד ייפגשו בקרוב לדיון בנושא עם מנכ"לית משרד התחבורה קרן טרנר.

אלפי משאיות מיותרות

במכתב למבקר המדינה בשם האיגוד כתב לאחרונה עו"ד דקל ברוקמן כי חוסר היעילות בתחום גרם בעשרים השנים האחרונות נזק מצטבר של 2 מיליארד שקל. בשל התפקוד הלקוי בנמל אשדוד נפרקות 80% מהסחורות בחיפה, אף ש-50% מהסחורה מיועדת לדרום הארץ. זוהי אנומליה, כתב ברוקמן, הגורמת ל"הובלת קרוב למיליון טון גרעינים מדי שנה בכבישים, מחיפה לדרום הארץ באלפי משאיות - וכפועל יוצא מכך בלאי מוגבר בכבישים, פקקי תנועה, תאונות וזיהום אוויר". בסיום המכתב מבקש ברוקמן מהמבקר לפתוח בבדיקת הנושא.

"המצב קרוב לבלתי נסבל", אומר אלי סיוון, יו"ר האיגוד ובעלי חברת דגש, "אין במדינה שום גוף שמתחייב לנושא של פריקות המזון, שמתכנן תכנון אסטרטגי כללי איך מבצעים את יבוא התבואות למדינת ישראל. וכשכבר עושים, לא עובדים בשקיפות, לא מתייעצים איתנו, לא מכירים את הצרכים".

הבעיות באשדוד קשורות להיעדר מסוע, המאפשר להעביר את הגרעינים מהאוניות ישירות לממגורות הנמצאות בעורף הנמל. השימוש במשאיות (בהיעדר מסוע) מאט את הפריקה והופך אותה פחות משתלמת, מה ששולח את אוניות הצובר לסוף התור התפעולי, אחרי אוניות מסוגים אחרים.

"לפני שש או שבע שנים החליטו בנמל אשדוד שצריך לבנות מסוע ומדלה, שהוא מכשיר ששואב את התבואות מהאונייה ישירות למסוע. קנו שני מדלים, והתקינו אותם לפני שנתיים-שלוש. כל אחד מהמדלים האלה יכול לפרוק 800 טון בשעה, אבל הם לא שווים כלום כי המסוע לא הוקם והסחורה עדיין עוברת לממגורות במשאיות. כך קרה שבמקום 800 טון בשעה המדלים עובדים ב-100 טון שעה והאוניות נתקעות ברציף".

זו אינה התקלה היחידה. "המשרד להגנת הסביבה הורה לטפל באבק הנוצר בפריקה, אז הביאו משפך 'ירוק' שבנמל לא יודעים להפעיל, וכל הזמן יש תקלות. זה גורם לכך שאם לפני 10-15 שנה היו פורקים בקצבים של עד 15 אלף טון ליום, היום זה רק 1,500 טון. באשדוד התשתיות לא בנויות, לא מוכנות, לא מופעלות, לא מקצועיות. הפריקה איטית, לא יעילה, יקרה, ואנשים נמנעים מלבוא ולהשתמש בשירות של הנמל".

בעיה נוספת היא התעריפים. "אם בדגון בחיפה אני פורק היום במחיר של 24 שקל לטון, באשדוד רוצים 35 שקל לטון. יש באשדוד ממגורות של 60 אלף טון, שהמדינה הקימה בתחילת שנות ה-80 ומשלמת על ההפעלה 15 מיליון שקל בשנה לחברת דגון. עד הרפורמה בתעריפים ב-2010 הממגורות היו בשימוש, כי המחיר היה תחרותי וגם קצב הפריקה היה יותר טוב. עכשיו הממגורות ריקות. חברת נמלי ישראל והנמל משלמים מיליוני שקלים סתם".

"חברה עסקית ותחרותית"

מנכ"ל נמל אשדוד, איציק בלומנטל, מסביר כי זכותו של נמל אשדוד לבחור את תחומי העיסוק שלו, ולתת עדיפות נמוכה לאוניות הצובר. "חברת הנמל היא חברה ממשלתית שפועלת בסביבה תחרותית", אומר בלומנטל. "כל נמל בוחר בעצמו באיזה תחומים הוא רוצה להשקיע. אנחנו בהחלט רואים את ענף הגרעינים ככזה שבו אנחנו יכולים מבחינה עסקית לשפר את הפעילות שלנו".

על ההיגיון הזה מערער סיוון. הוא סבור שמכיוון שמדובר בתחום מבוזר ובאינטרס ציבורי רחב לאספקת מזון סדירה לתושבי המדינה, על המדינה לקבוע תוכנית אסטרטגית שתסדיר את התחום.

כתוצאה מהלחצים בנושא החליט דירקטוריון נמל אשדוד לפני כמה חודשים על הקמת מסוע לפריקת תבואות, בהשקעה משותפת עם חברת נמלי ישראל של 200 מיליון שקל. "מרגע שמקבלים את ההחלטה עד הרגע שבו רואים מסוע עובד זה שנתיים וחצי", אומר בלומנטל. "ברגע שיהיה מסוע, נוכל לפרוק עוד מיליון טון בשנה.

"האוניות כיום נכנסות לפי כללים של תור תפעולי", מוסיף בלומנטל. "זה החוק, לא גחמה שלנו. אוניות הצובר נמצאות בסוף השרשרת, אחרי אוניות נוסעים, אוניות ביטחונית, אוניות מטען ואוניות מכולה".

סיבות נוספות לעיכוב אוניות הצובר, לפי בלומנטל, הן האופי העונתי והלא קבוע שלהן, שגורם לקושי להיערך לקראתן, וכן הגודל שלהן. "פעם הגודל שלהן היה של 20-30 אלף טון, היום זה 50 אלף טון. זה שבוע ברציף שאין בו תחלופה. זה תוקע את התור ויוצר סרט של המתנות".

"חמש שנים ללא ישיבה"

סיוון ספקן לגבי ביצוע המסוע, משום שהחלטה דומה התקבלה לפני שש שנים ולא בוצעה. אם המסוע יוקם בכל זאת אכן צפוי לדעתו שיפור, שיכול להיתמך בניתוב אוניות מכולות ומטען לנמלי הים החדשים הנבנים בימים אלה בחיפה ובאשדוד, אך בכך לא תיפתר הבעיה.

סיוון: "המסוע יעזור לפריקה יותר מהירה, אבל יש יותר מעשרה סוגים של תבואות, וחמישה-שישה סוגים לא יכולים להיפרק על ידי המדלים אלא צריכים להיפרק בכפות. המסוע לא רלוונטי לעניין הזה".

בעיה נוספת הדורשת פתרון של המדינה היא בניית מחסנים לאחסון הסחורה שאינה מתאימה לממגורות. "בכל העולם יש מחסנים שאליהם פורקים אוניות. כאן הלקוחות באים ופורקים ישירות מהאונייה, כלומר הנמלים תלויים במשאיות. אי אפשר במערכת כזאת של פריקה טורית לא לתת פתרון ביניים. תמיד נוצרות בעיות. לפעמים משאיות נתקעות, לפעמים יש חג ליהודים, לפעמים חג לערבים.

"דיברתי עם מי שהיה בתפקיד בכיר בחברת נמלי ישראל הרבה שנים. הוא אמר לי, 'חמש שנים הייתי בתפקיד, וישיבה אחת על הגרעינים לא היתה לנו. פשוט אין תכנון".

סיוון מסכם שכדי לפתור את הבעיות בתחום צריך להתחיל בהגדלת יכולת פריקת הגרעינים והתבואות. "כדי לפרוק 5 מיליון טון ביעילות צריך יכולת של 8-9 מיליון טון בשנה. היכולת המוצהרת היום היא של כ-5 מיליון טון בשנה. לכן יש טורים של שבועיים, שלושה וגם חודש".

תגובות: המסוע כבר אושר

חברת נמלי ישראל נמסר בתגובה: "הממגורות באשדוד משנעות קרוב לחצי מיליון טון גרעינים בשנה והן קטנות יותר מהממגורות בחיפה. תכנון המסוע המיועד מנמל אשדוד אל הממגורה הושלם ע"י חברת נמלי ישראל, לאחר עבודת מטה משותפת עם חברת נמל אשדוד. הקמתו תגביר את היקף הפעילות בנמל אשדוד ותייעל את השינוע".

מנמל אשדוד נמסר: "עם הפעלתו של המסוע החדש הוא יאפשר מיצוי של קיבולת ממגורות אשדוד וייתן מענה הולם להתפתחויות בענף יבוא הגרעינים לעוד שנים רבות.

"חברת נמל אשדוד דוחה את ההשתלחות של איגוד שינוע הגרעינים בנמל אשדוד ובעובדיו. ענף הגרעינים הוא ענף לא מאורגן, שפועל באופן שאינו שיטתי. מופע אוניות הצ'רטר הנו אקראי ללא התחייבות מראש לכמויות וללוחות זמנים. אין סדר, אין תכנון ואין צפי. היעדר התכנון של יבואני הגרעינים גורם לעומסים לא רק בנמל אשדוד אלא גם בנמלים נוספים, כגון נמל חיפה ונמל המספנות. נדגיש כי אין במדינת ישראל משאיות בהיקפים הרצויים בכדי לפרוק גרעינים בכמויות שיתנו מענה לאוניות הענק הפוקדות את הנמל וזאת בשל מחסור חמור בנהגים. הנהלת חברת נמל אשדוד תמשיך לפעול לקיצור זמני ההמתנה והשינוע".

תגובת נמל חיפה: "חברת נמל חיפה שיפרה דרמטית את יכולתה לשרת את אוניות הצובר והמטען הכללי בשנה האחרונה, בכלל זה רכישת שלושה עגורנים, הגדולים מסוגם בישראל, המיועדים למטען זה, ומתקן אקו-הופר הראשון שנרכש על ידי נמל בישראל, המשרת את אוניות הצובר באופן מהיר וירוק. ברגע זה אין כלל אוניות הממתינות מחוץ לנמל".

עוד כתבות

טראמפ נואם במועצת השלום / צילום: ap, Mark Schiefelbein

טראמפ מרחיב את הדד-ליין לאיראן: "15 ימים זה המקסימום"

טראמפ בהצגת מועצת השלום:"חייבים להגיע עם איראן להסכם בעל משמעות" ● ישראל מאיימת על חיזבאללה: אם תצטרפו למערכה מול איראן, תחטפו מכה אנושה ● יועצו של יו"ר הפרלמנט האיראני: "מוכנים לעימות היסטורי" ● דיווח בלבנון: תושבים עוזבים את אזור ביירות מחשש להתערבות חיזבאללה במערכה ● עדכונים שוטפים

קיה ספורטאז' ''לונג'' הייבריד / צילום: יח''צ

החל מ-190 אלף שקל: הרכב שלא מפסיק להשתדרג

הספורטאג' הוותיק, קיה ספורטאז' "לונג" הייבריד, מקבל חיים חדשים בזכות עיצוב עדכני ● הוא משמר את מערכת ההנעה ההיברידית החסכונית שלו ויש לו תא נוסעים שלא נופל מזה של מותגי פרימיום. לא בטוח שזה יעזור מול הסיניות בטווח הארוך

גם בארה"ב מתכוננים למתקפה אפשרית וטוענים - זה מה שטראמפ לא מבין לגבי איראן

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל • והפעם: איראן מוכנה להקריב הרבה בשביל שהשלטון ישרוד וזו בעיה לארה"ב, חמאס מתחזק בעזה, והתוכנית הביטחונית של טראמפ לעזה נחשפת • כותרות העיתונים בעולם

אסף טוכמאייר וברק רוזן / צילום: אלדד רפאלי

תיאבון שלא נגמר: למה חברה עם 19 אלף דירות בצנרת צריכה עוד 10,000?

רכישת אקרו היא רק אחרונה ברצף חברות נדל"ן שרכשה ישראל קנדה בשנים האחרונות ● מי שבתחילת דרכה "עשתה בי"ס" ליזמים הוותיקים, נאלצת ליטול יותר ויותר סיכונים כדי להמשיך לגדול, מתוך תקווה שהמומנטום בשוק גם ישתפר

נושאת המטוסים האמריקאית אברהם לינקולן / צילום: ap, Brian M. Wilbur

דריכות למתקפה: עוד משחתת אמריקאית נכנסת לאזור

טראמפ נתן אתמול דדליין לאיראן: 10 ימים או 15 ימים • דובר צה"ל אפי דפרין: "אנחנו עוקבים אחר ההתפתחויות האזוריות וערים לשיח הציבורי בנושא איראן" ● טראמפ בהצגת מועצת השלום: "אסור שיהיה לאיראן נשק גרעיני" • איראן במכתב למזכ"ל האו"ם: אם נותקף - נגיב נגד בסיסים אמריקניים באזור ● עדכונים שוטפים

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ / צילום: ap, Evan Vucci

בזמן שהוא מתלבט בנוגע לאיראן, טראמפ חטף מכה בגובה 175 מיליארד דולר. לפחות

175 מיליארד דולר הוא הסכום המוערך שגבה ממשל טראמפ מיבואנים בגין תוכנית המכסים שבוטלה על ידי בית המשפט ● האם הממשל יידרש להחזירם?

סקוט ראסל, מנכ''ל נייס / צילום: SAP

מנכ"ל נייס: "ה-AI לא יחליף אותנו. אנחנו נרוויח מזה"

סקוט ראסל, שמסכם שנה בתפקיד, נשמע אופטימי אחרי שהחברה בניהולו עקפה את התחזיות ברבעון הרביעי של שנת 2025 ● חברת התוכנה שהייתה עד לא מזמן מהגדולות בבורסה, צופה צמיחה של 14%-15% בתחום הענן ● החברה יוצאת בתוכנית רכישה עצמית של מניות בהיקף של 600 מיליון דולר

נשימה / צילום: Shutterstock

​קחו אוויר: מה הנשימה שלנו מגלה עלינו?

למה אנחנו מקבלים "דום נשימה" בכתיבת אימייל, איך בדיקה פשוטה מנבאת מי יתעורר מתרדמת והאם אף אלקטרוני יוכל לאבחן מחלות רק מלהריח את הבל הפה שלנו? חוקרי נשימה וריח מגלים עד כמה מורכבת הפעולה הכי אגבית שאנחנו עושים ● וגם: לא תאמינו איזה איבר עשוי להחליף את הריאות כמקור לחמצן

נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון / צילום: יוסי כהן

בתחילת השבוע ההסתברות להורדת ריבית בישראל הייתה 80%. המצב השתנה

הערכות בשוק התהפכו לקראת החלטת הריבית בשני הקרוב ● עד לפני יומיים ההסתברות להפחתה עמדה על 80%, אך רוחות המלחמה באיראן טרפו את הקלפים

סאמר חאג' יחיא

"כשאחד המתחרים הוא המנכ"ל זה אתגר": המתווך במכירת צים חושף את הקלף המנצח בעסקה

סאמר חאג' יחיא, שייעץ להפג־לויד בעסקה לרכישת חברת הספנות, משחזר את תחילת המהלך: "טילים נפלו כאן - אבל הם היו נחושים", הגורם שהכריע: "קרן פימי הייתה שובר שוויון" והמשבר ברגע האחרון: "יו"ר צים הודיע שלא ימליץ על העסקה" ● וגם על המנכ"ל אלי גליקמן: "הלוואי וימשיך - טאלנט כדאי לשמר", חששות העובדים: "יובטח ביטחון תעסוקתי", עמלת התיווך שייקבל והסיכויים להשלמת העסקה

ישראלים במקלט בזמן ירי טילים. מותר לעבור דרך חצר השכנים רק במצב חירום / צילום: ap, Ohad Zwigenberg

מצב חירום? מותר לעבור בחצר השכנים רק בזמן אזעקה

המפקח על המקרקעין דחה תביעה של שכנים שביקשו להיכנס למקלט דרך החצר של שכניהם: מותר עד עשר דקות לאחר האזעקה

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ / צילום: Reuters, Harun Ozalp

"חרפה": וול סטריט ננעלה בירוק לאחר ביטול המכסים. ואיך הגיב טראמפ?

המדדים עלו אחרי ההחלטה הדרמטית של העליון לבטל את מכסי טראמפ - שהגיב: מתבייש בבית המשפט ובהחלטה, לא היה להם את האומץ לעשות מה שטוב למדינה ● קצב צמיחה מאכזב של 1.4% לכלכלה האמריקאית ברבעון הרביעי; הצפי המוקדם עמד על 3% ● מחירי הנפט נסחרו קרוב לשיא של שישה חודשים, בעקבות אזהרת נשיא ארה"ב דונלד טראמפ לאיראן כי "דברים רעים באמת" יקרו אם לא יושג הסכם ● נעילה חיובית בבורסות אירופה

ניקאש ארורה, מנכ''ל פאלו אלטו נטוורקס שנכנסת לבורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

הבורסה חשפה: המועד שבו ענקית הטכנולוגיה תתחיל להיסחר בישראל

פאלו אלטו תחל להיסחר בבורסה כבר ביום שני הקרוב, ה-23 בפברואר ● החברה נסחרת בנאסד"ק בשווי של 123 מיליארד דולר, או 387 מיליארד שקל לפי השער הנוכחי ● מתי החברה צפויה להיכנס למדדים ומי עלולות לשלם את המחיר?

בנק מזרחי–טפחות יתרום 5 מיליון שקל לבנייה מחדש של שכונת הצעירים בכפר עזה

בנק מזרחי טפחות תורם 5 מיליון שקל לשכונת הצעירים בכפר עזה

בנק מזרחי-טפחות יתרום 5 מיליון שקל לשיקום ובנייה מחדש של שכונת הצעירים בכפר עזה ● תערוכת "אמנות ישראלית" בחסות בנק הפועלים תציג עבודות של אמנים ותיקים וצעירים, וההכנסות יוקדשו לנט"ל ● מרתון Winner ירושלים הבינלאומי ייערך ב-27 במרץ, בהשתתפות אנשי מילואים וכוחות הביטחון, בחסות הטוטו וחברת אזורים ● אירועים ומינויים

ירקות אורגניים של חברת אגרסקו / צילום: יח''צ

קריסת אגרסקו: נדחתה תביעת המיליונים נגד פירמת EY

ביהמ"ש דחה את התביעה בגובה 150 מיליון שקל, שהגישו המפרקים של החברה ליצוא חקלאי שקרסה ב-2011, נגד רואי החשבון ● השופט אלטוביה: "מקור ההפסדים בהתנהלותה העסקית של אגרסקו, לא באופן הרישום החשבונאי של פריט זה או אחר"

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

לפני ההצבעה על ביטולו בכנסת: האוצר הזמין קמפיין לפטור ממע"מ ל-150 דולר

בשבוע הבא יעלה להצבעה בכנסת הצו להרחבת הפטור ממע"מ בייבוא אישי לסכום של 150 דולר ● יחד עם זאת, במשרד האוצר מבקשים כבר להכין קמפיין למען יידוע הציבור בדבר העלאת סכום הפטור

קיבוץ בארי ההרוס / צילום: מיטל שטדלר

הממשלה עסוקה במילה "טבח", אך יש לה משימות הנצחה ממשיות

הממשלה עוסקת בשינויים טקסטואליים של חוק ההנצחה לשבעה באוקטובר ● אבל היא כבר הייתה אמורה לבצע שלל משימות לטובת העניין: מהקמת מאגר ארכיוני ועד קידום הפקות תכנים ● מדור "המוניטור" של גלובס והמרכז להעצמת האזרח עוקב אחרי מורשת והנצחה ל־7 באוקטובר

מימין: דניאל שרייבר ושי וינינגר, מייסדי ומנהלי למונייד / צילום: אתר החברה

למונייד הציגה דוחות חזקים, אך המניה ירדה בוול סטריט

חברת הביטוח הדיגיטלי מציגה תחזית טובה לשנה הקרובה בשורת ההכנסות, מאשררת את התחזית לפיה תציג EBITDA מתואם חיובי ברבעון האחרון של השנה, וצופה צמיחה של 60% בהכנסות בשנה הקרובה ● אחד המייסדים: "רבעון תשיעי רצוף של האצה בצמיחה"

רשת הקשרים של ג'פרי אפשטיין במוקדי הכוח של אירופה / צילום: ap

סדקים בכתר ובקבינט: רשת הקשרים של ג'פרי אפשטיין במוקדי הכוח של אירופה

"אתה אדם טוב בצורה יוצאת דופן", כתב דיפלומט נורבגי בכיר לאפשטיין, והוא לא לבד ● ממסדרונות השלטון בפריז ועד למעצרו ההיסטורי של הנסיך הבריטי לשעבר: השערוריות המביכות בצמרת הופכות לחשד לפלילים ● המחיר הוא פגיעה אנושה באמון הציבור במוסדות היבשת

נשיא סין שי ג'ינפינג / צילום: Reuters

חיזור שקט בארץ, מתקפה פומבית בבייג'ינג: המשחק הכפול של סין מול ישראל

בעוד שבזירה הבינלאומית סין משמרת קו ביקורתי נגד ישראל כדי להתבדל מוושינגטון, בשטח היא מנמיכה להבות ● המטרה, לפי המומחית קאריס וויטי: ליהנות מהיכולות הישראליות בלי לשלם את המחיר הפוליטי הכרוך ביחסים גלויים ● במקביל, היא ממשיכה לחבק את טהרן