גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

אלה מנהלי קופוה"ג וקרנות ההשתלמות הטובים ברבעון 3

קופות הגמל וקרנות ההשתלמות השיגו ברבעון תשואה של כ-1.5% בממוצע, 3.2%-3.3% ב-12 החודשים האחרונים, ו-5.8%-6.05% ב-5 השנים האחרונות

נכון לסוף הרבעון השלישי בשנת 2016, כ-21.7% מסך הכנסים המנוהלים בקופות הגמל לתגמולים, בהיקף שקלי של כ-42.9 מיליארד שקל, היו נכסים בחו"ל ובמט"ח, וזאת לעומת שיעור של פחות מ-10% לפני קצת פחות מעשר שנים.

בשוק המקביל, של קרנות ההשתלמות, דובר בסוף הרבעון על שיעור נכסים בחו"ל ובמט"ח מסך הנכסים המנוהלים על-ידיהן של כ-21.5%, בהיקף שקלי של כ-38.3 מיליארד שקל, וזאת לעומת שיעור נכסים בחו"ל ובמט"ח של כ-10.1% בסוף 2006.

בעתיד הקרוב נראה שכספים אלה עשויים לעמוד במוקד העניין יותר מבדרך כלל, על רקע מה שיקרה בשוקי ההון בעולם בעקבות בחירתו של דונלד טראמפ לנשיא ארה"ב.

ימים יגידו האם, ובאיזו מידה, הבחירה המרעישה של האמריקאים בטראמפ תשפיע על כספי החוסכים בישראל - במישרין או בעקיפין, אבל ברור שהשפעה כלשהי תהיה. למעשה, לבחירות בארה"ב, ולציפיות השוק לבחירתה של הילארי קלינטון, כמו לכל מהלך משמעותי שקורה, ולצד השפעות "רגילות" ו"מיוחדות" אחרות, הייתה כבר השפעה שנרשמה בתשואות הרבעון השלישי השנה של קופות הגמל לתגמולים, שבהן מנוהלים כיום נכסי ציבור בהיקף כולל של כ-197.5 מיליארד שקל, ושל קרנות ההשתלמות, שבהן מנוהלים נכסים בהיקף כולל של כ-178.4 מיליארד שקל.

כמו כן, לאחר תקופה ארוכה של שיעור מזומנים ושווי מזומנים ופיקדונות, גבוה יחסית מתוך סך הנכסים המנוהלים בתיקי קופות הגמל לתגמולים וקרנות ההשתלמות, נכון לסוף הרבעון השלישי השנה דובר על שיעור מזומנים ושווי מזומנים ופיקדונות נמוך ממה שהיה נהוג בשנים האחרונות.

כך, נכון להיום מדובר על שיעור של כ-5.1% מסך התיק של הגמל לתגמולים, וזאת לעומת שיעור של כ-6.7% בסוף 2015 ושיעור של כמעט 7% בסוף 2014, בעוד שבקרנות ההשתלמות מדובר על שיעור נוכחי של כ-6% לעומת שיעורים של כ-7.3% וכ-7.4% בסוף 2015 ובסוף 2014, בהתאמה. עיקר הירידה חלה בהחזקה הישירה במזומנים ובשווי המזומנים, שבהגדרה לא מהווים מנוע ליצירת תשואה.

כך או אחרת, מבחינת נתוני הגמל-נט עולה, שברבעון השלישי ב-2016 רשמו קופות הגמל לתגמולים וקרנות ההשתלמות תשואות נומינליות ברוטו של כ-1.5% בממוצע כלל-ענפי. מדובר בתשואה חיובית שמתווספת לתשואות חיוביות שנרשמו במחצית השנה שקדמה, כך שבשלושת הרבעונים הראשונים של 2016 הציגו קופות הגמל לתגמולים וקרנות ההשתלמות תשואות מצטברות של כ-2.3% ושל כ-2%, בהתאמה. ברבעון הראשון השנה הציגו הקופות והקרנות תשואות שליליות של כ-0.6%.

מדובר באפיקי השקעה שנמנים עם אפיקי החיסכון לטווח ארוך, אך שנפרדים באופיים ובמאפייניהם מיתר האפיקים - הפנסיה החדשה וביטוחי המנהלים. הכספים בגמל נזילים בחלקם הגדול, וניתנים למשיכה בכל עת, בעוד שקרנות ההשתלמות הן למעשה מכשיר חיסכון לטווח בינוני, שהנו נזיל במידה רבה. ואולם, ברור שלא מדובר באפיקי השקעה לטווח קצר, כמו קרנות הנאמנות, ולכן מיוחסת חשיבות רבה יותר לתשואות שרושמות החברות המנהלות בטווחי זמן ארוכים יותר.

כך, ב-12 החודשים שהסתיימו בספטמבר האחרון, רשמו קופות הגמל לתגמולים וקרנות ההשתלמות תשואות נומינליות ברוטו ממוצעות של קצת יותר מ-3.2%, וקצת יותר מ-3.3%, בהתאמה. בשלוש השנים האחרונות הקופות והקרנות הציגו תשואות נומינליות ברוטו שנתיות ממוצעות של 4.1% ו-3.95%, בהתאמה, ובחמש השנים האחרונות מדובר על תשואות שנתיות ממוצעות של 6.05% ושל כ-5.8%, בהתאמה.

שונות גבוהה בין הגופים

התשואות הממוצעות הללו, כדרכם של ממוצעים, כוללות תמונה מגוונת של תשואות שרשמו הגופים השונים, עם שונות ניכרת ביניהם, תוך שהתשואות בשוק הגמל לתגמולים קשות לקריאה ולבחינה יותר מבעבר, ובוודאי שיותר ממה שמאפיין את האפיקים האחרים. נוסף על כך אנו משווים בטבלה הנלווית בין מסלולי השקעה בעלי אופי שונה מהותית, ולא כוללים שורה ארוכה של מסלולי חיסכון מובילים. וזאת מדוע? בגלל שינויים שהוביל אגף שוק ההון באוצר, שהפך לאחרונה לרשות עצמאית, במסלולי החיסכון בשוק הגמל, מה שיצר שינוי אדיר ביכולת לעקוב ולבחון את הטרק רקורד (היסטוריית ביצועים) של גופים רבים בשוק.

במה מדובר? האוצר, בצעד הגיוני וראוי כשלעצמו, הורה לשנות את אופן ניהול החיסכון הפנסיוני למסלולים תלויי גיל. ההליך עצמו יצר ערפל אדיר, שמכסה על חלק ניכר מהשוק, ומסתיר אותו מעינינו. במסגרת זו הורה האוצר לכלל הגופים הפועלים בחיסכון הפנסיוני לנהל בגמל כמה קבוצות, שנבדלות ביניהן לפי גילאי החוסכים, וזאת בניגוד למצב הקודם, שבו הרוב המכריע של הכסף נוהל במסלולים כלליים, שהיו משותפים לבני 20 ולחוסכים שנמצאים ערב פרישתם לגמלאות.

הוראות אלה נכנסו לתוקף השנה, ויצרו בלגן בשוק, שנובע מאופן הטמעת הוראות האוצר ללא מפת דרכים לתקופת הביניים - עד אשר יהיה לכלל הקופות טרק רקורד (תשואות עבר) מינימלי, שיאפשר לראות ולהשוות את הביצועים שלהן (וזאת מבלי לגרוע מהצידוק שבעצם הרעיון בביצוע השינוי ושל מטרות האוצר).

כלומר, הבלגן הנוכחי, שניתן היה לצפות שיקרה - ושכולל היעלמות התשואות של קופות גדולות רבות, והיווצרות קופות חדשות ללא טרק רקורד להשוואה - הוביל לכך שנכון לסוף הרבעון השלישי של 2016 חסרות לנו במדגם קופות פרטיות רבות הפתוחות לכלל הציבור. כמו כן, עד השנה שעברה כל המסלולים שאותם אנו משווים בטבלאות הרצ"ב, היו מסלולים כלליים, שבהם נוהלו, ועדיין מנוהלים, כספי ציבור בהיקף אדיר.

אבל החל מהשנה חלק מקרנות ההשתלמות שינו את שמן ואת אופיין, וכך יש לנו קרנות השתלמות במסלולים אג"חיים עם עד 10% מניות, לצד מסלולים כלליים עם רכיב מנייתי גבוה בהרבה. אולם אלה וגם אלה הם מסלולים שונים, שנולדו מתוך מסלולים כלליים בעבר, ושמהווים אמצעי דומה, אף ששונה במקצת, להשגת אותה מטרה: השאת תשואה גבוהה ככל הניתן לאורך זמן.

בקרנות ההשתלמות השינויים הללו עוד מינוריים יחסית, אך בשוק קופות הגמל לתגמולים התמונה בעייתית בהרבה, ולמעשה קשה עד בלתי אפשרי לבצע השוואה מאירת עיניים בין הגופים הפעילים בשוק, ובעיה זו תיוותר עוד זמן.

על כל פנים, מיהם הגופים המובילים את דירוגי התשואות של "גלובס" נכון לסוף הרבעון השלישי השנה? את התשואות הגבוהות בשוק הגמל לתגמולים ברבעון השלישי בלבד השיגו אנליסט גמל ישראל (לשעבר גמל ב') של בית ההשקעות אנליסט, שהציגה תשואה רבעונית של כ-4.2%, וקופות מיטב דש גמל כללי ומיטב דש גמל לבני 50-60, שרשמו בשלושת החודשים האחרונים תשואות נומינליות ברוטו של כ-2.1%.

הקופה של אנליסט מובילה גם את דירוג התשואות מתחילת השנה, כשבשלושת הרבעונים הראשונים של השנה היא הציגה תשואה מצטברת של כ-7.6%. יחד עמה נציין את ילין לפידות קופת גמל מסלול אג"ח עד 25% מניות (לשעבר גמל כללי), שרשמה בתקופה זו תשואה של כ-4.4%, ושמובילה את דירוג הקופות הגדולות.

ב-12 החודשים האחרונים שבה קופת אנליסט גמל ישראל הקטנה יחסית, ומובילה את השוק עם תשואה של כ-9.4%, וילין לפידות קופת גמל מסלול אג"ח עד 25% מניות (לשעבר גמל כללי) היא המצטיינת מבין הקופות הגדולות, עם תשואה של כ-5.4% בתקופה זו. שתי הקופות הללו מככבות גם בדירוגי התשואות בשלוש ובחמש השנים האחרונות.

ומה קרה בשוק קרנות ההשתלמות, מקרב הקרנות שבחנו? מקרב הקרנות הגדולות שתי המצטיינות שבולטות לחיוב בדירוג של 12 החודשים האחרונים הן של ילין לפידות: ילין לפידות קרן השתלמות מסלול כללי וילין לפידות קרן השתלמות מסלול אג"ח עד 25% מניות. מקרב הקרנות הקטנות יש שתיים שבולטות לחיוב לא פחות: אנליסט השתלמות כללי והפניקס השתלמות כללי.

בהסתכלות על טווחי זמן ארוכים יותר אנו מוצאים כי בדירוג התשואות לשלוש השנים האחרונות שתי הכוכבות הן שוב ילין לפידות קרן השתלמות מסלול כללי ואנליסט השתלמות כללי, עם תשואות שנתיות ממוצעות של כ-6.1% ו-5.2%, בהתאמה.

בבחינת התשואות בחמש השנים האחרונות מדובר בתמונה שונה במקצת, ולצד ילין לפידות קרן השתלמות מסלול כללי, שמובילה עם תשואה שנתית ממוצעת גבוהה של כ-8.2%, בולטות לחיוב גם הקרנות של בית ההשקעות אלטשולר שחם - אלטשולר שחם השתלמות כללי ב' ואלטשולר שחם השתלמות כללי, עם תשואות שנתיות ממוצעות של כ-8.1% וכ-7.8%, בהתאמה.

תשואות קופות הגמל לתגמולים

תשואות קרנות ההשתלמות

עוד כתבות

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

מה מקור המילה דרדלה ואיזו מערכת הגנה אווירית של ישראל העליונה ביותר?

באיזה שנה הוקם סניף מקדונלד'ס הכשר הראשון, לאיזו מדינה הגבול הארוך ביותר עם צרפת ולמה שחקן ה-NBA החטיא השבוע זריקת עונשין בכוונה? • הטריוויה השבועית

עגלת קפה הקבינה בכפר הס / צילום: שני בריל

ארבע הצעות לטיולי יום שרק המקומיים מכירים - ומשהו טעים ליד: מדור מיוחד לפסח

תצפית מרהיבה אל המדבר בשקיעה, פארק שמרגיש כמו ההיי ליין בניו יורק, האחות הקטנה של מקדש הבשרים משוק הכרמל וקרם לימון ומסקרפונה לקינוח ● יצאנו לארבעה מקומות שונים בארץ כדי לשמוע מהתושבים מהי פינת החמד שרק הם מכירים ומה יש לאכול שם, שגם כשר לפסח

חנות Hַ&O kids בקניון עזריאלי מודיעין / צילום: יח''צ

רשת H&O משיקה תת־רשת חדשה לאופנת ילדים, עם כ־20 סניפים

הרשת תאגד את המותגים האמריקאים Carters ,Oshkosh ו־Skip Hop ואת מותג הבית H&O Kid, ותציע אופנת ילדים מניו בורן ועד גיל 12 ● הקבוצה מתכננת לפתוח כ־20 חנויות בקונספט החדש, בעיקר בקניונים ובמרכזי קניות

נשיא ארה''ב ג'ו ביידן / צילום: ap, Jacquelyn Martin

דיווח: ביידן שוקל לספק לישראל נשק ביותר ממיליארד דולר

לפי דיווח בוול סטריט ג'ורנל, ממשל ביידן שוקל לספק פגזי טנקים, מרגמות וכלי רכב צבאיים ● מדובר באחד ממשלוחי הנשק הגדולים מאז 7 באוקטובר

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

הבורסה ננעלה בעליות חדות אבל ירדה ב-1.1% בסיכום שבועי; מדד הבנקים זינק ב-1.8%

ת"א 35 עלה ב-1.3% ● סיכום השבוע: מדדי ת"א-35 ות"א-90 ירדו בכ- 1.1% ובכ-0.6%, בהתאמה, ירידות שערים אפיינו את מרבית המדדים הענפיים, בראשם מדד ת"א-ביומד שירד השבוע בכ-7.6% ● ב-2 במאי יתווספו למדד ת"א-35 מניות פתאל ושופרסל, יגרעו קבוצת אשטרום ושיכון ובינוי ● תשואת האג"ח הממשלתי ל-10 שנים עלתה השבוע בכ-0.1% והגיעה לכ- 4.8% בסוף השבוע

משפחות חטופים חוסמות את כביש 1 בדרך לירושלים

משפחות חטופים חסמו את כביש 1: "כל חטוף חייב לשוב"

שרי החוץ של מדינות ה-G7: נמשיך לפעול למניעת הסלמה של הסכסוך בין ישראל לאיראן • הקרמלין: "קוראים לצדדים להפגין איפוק" • דיווח: ביידן שוקל לשלוח סיוע ביטחוני בסך מיליארד דולר לישראל • בפעילות סמוך לטול-כרם: ארבעה לוחמים נפצעו בינוני וקל, מפקד גדוד טולכרם של גא"פ חוסל • עדכונים בולטים 

מתכות / צילום: Shutterstock

החברה שמנסה לחולל מהפכה בתעשייה שלא השתנתה אלפי שנים: Magnus Metal מגייסת 74 מיליון דולר

"מקצרת את תהליכי העבודה, מפחיתה את עלויות היצור והזיהום, ומשפרת את איכות המוצר" ● עם שווי מוערך של כ-160 מיליון דולר, מגנוס מטאל הישראלית יוצאת לסבב גיוס חדש

אביב ומתיאו שפירא, אדיר טובי ורובי ליאני, חברת XTEND / צילום: כדיה לוי

עפים כמו פרפר, עוקצים כמו דבורה: הרחפנים שמשנים את תורת הלחימה

הרחפנים של אקסטנד הפכו פופולריים במלחמה בעזה, ואף הצילו חיים • עכשיו היא עובדת על מערכת משולבת שתיקח את יכולות הרובוטים קדימה ותסייע להם לפעול בצוות ● הסטארט-אפים המצליחים, פרויקט מיוחד

סלט קרעי לחם ב''נעה אפייה מקומית'' / צילום: חיים יוסף

רגע לפני שנפרדים מהחמץ: מסעדה מעולה בהרי ירושלים שמנסה לחבר את כל המנות ללחם

"נעה אפייה מקומית" של אלדד שמואלי רק התחילה לרוץ והשף גויס למילואים ● עכשיו היא מתרוממת, והקו המנחה: מנות שהולכות טוב עם לחם, והלחם מצוין

פיצוחים / צילום: תמר מצפי

הגרעינים של חממה בדרך החוצה מהבורסה - מי ייכנס במקומם?

חברת חממה סחר קיבלה הצעה להוצאת פעילותה מהבורסה והכנסת פעילות נדל"ן במקומה ● בעקבות מלחמת חרבות ברזל לחברה חובות בהיקף של 1.6 מיליון שקל מתושבים מרצועת עזה

מייסדי טורק. מימין: אלדד לבני (CINO), לאוניד בלקינד (CTO) והמנכ''ל עופר  סמדרי / צילום: גיא חמוי

הטייס האוטומטי שרוצה להחליף את צבא מומחי הסייבר

האנליסטים במרכזי בקרת הסייבר של הארגונים הגדולים נאלצים להתמודד עם אלפי התרעות מדי יום, והטכנולוגיה של טורק מאפשרת להפוך את התהליכים לאוטונומיים למחצה • האם ה"טייס האוטומטי" של החברה יצליח לשלול איומים חמורים? ● הסטארט-אפים המבטיחים

איראן נערכת למתקפת תגמול ישראלית/ עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP,shutterstock

כך נערכת איראן למתקפת תגמול ישראלית

ארה"ב ומדינות אירופה לוחצות על ישראל למתן כל תגובה למתקפה שביצעה איראן בסוף השבוע, בתקווה לצנן את המתיחות ● משמרות המהפכה וחיזבאללה צמצמו את נוכחות הקצינים הבכירים שלהם בסוריה ● עפ"י דיווח c"וול סטריט ג'ורנל", ישראל תזהיר את בעלות בריתה הערביות לפני שתגיב, ותגביל את התקפותיה למתקנים בסוריה הקשורים לאיראן

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / צילומים: AP, Shutterstock

אוקראינה על סף ייאוש וחור שחור ישאב אותנו ממרחק 2,000 שנות אור

אוקראינה מפתחת קנאת ישראל - גם היא רוצה קואליציה שתציל אותה מטילים באמצע הלילה ● הבריטים קובעים לוח זמנים להפסקה לאומית של העישון ● האקלים יעלה הרבה כסף, והמדינות העניות ייפגעו יותר ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

וול סטריט, ניו יורק / צילום: Shutterstock

מגמה מעורבת בוול סטריט; נאסד"ק מאבד 2.2%, נטפליקס יורדת בכ-9%

הדיווחים על תקיפה ישראלית באיראן שלחו את בורסות אסיה לירידות: הניקיי ננעל בירידה של כ-2.5% ושנזן ננעל בירידה של אחוז ● הזינוק במחירי הנפט התמתן ● בורסות אירופה ננעלו במגמה מעורבת

בית חולים חדש ייבנה בבאר שבע / אילוסטרציה: Shutterstock

בית חולים ראשון בבעלות הקופות הקטנות: לאומית ומאוחדת יפעילו את בית החולים בבאר שבע

בית החולים שיבא יהיה שותף של הקופות בהקמת בית החולים ● הלו"ז להשקה מוערך בלפחות 8-6 שנים ותקציב ההקמה בלפחות מיליארד שקל ● בשבועות הקרובים צפויה להתקבל החלטת ממשלה התומכת בהחלטת משרדי הבריאות והאוצר שהתקבלה היום

פרופ' יוסי מטיאס / צילום: שלומי יוסף

מנכ"ל מרכז הפיתוח של גוגל ישראל יוסי מטיאס עובר לתפקיד בכיר בגוגל העולמית

מנכ"ל מרכז הפיתוח של גוגל ישראל ב-18 השנים האחרונות, פרופ' יוסי מטיאס, צפוי לעבור לעמק הסיליקון ולנהל מארה"ב את פעילות המחקר של גוגל העולמית

לקסוס LBX / צילום: יח''צ

ב-200 אלף שקל תקבלו רכב עם סטטוס יוקרתי. ומה לגבי הביצועים?

לקרוס–אובר הקומפקטי ביותר שהשיקה לקסוס יש עיצוב אטרקטיבי ומוניטין יוקרתי. השאלה אם מיתוג הפרימיום יחפה על הפשרות בשימושיות

חיים ילין / צילום: פרטי

"אני לא מוצא את עצמי בתל אביב": חיים ילין לא מפסיק להתגעגע הביתה

הוא היה בממ"ד 12 שעות רצופות, שמע את הערבית, ראה את המלחמה ● אבל איכשהו זה המקום היחיד שעדיין נותן לחיים ילין כוח: "אני נמשך לשם כמו מגנט" ● פרויקט מיוחד 

פס ייצור החרפנים של XTEND / צילום: כדיה לוי

שורות הצבא התמלאו ברחפנים וברובוטים ואלה המרוויחים הגדולים

שורות צה"ל התמלאו במהלך המלחמה ברחפנים וברובוטים מתוצרת סטארט־אפים ישראליים קטנים, שעד כה נדחקו מהתחום הביטחוני על ידי השחקניות הגדולות ● כעת, משקיעים פרטיים שבעבר נרתעו מהרגולציה הכבדה ומהיקף האקזיטים הנמוך, מגלים עניין בטכנולוגיה צבאית

עילית רז, טרבור מילטון ואליזבת הולמס / צילומים: AP - Lawrence Neumeister, Jeff Chiu, Brittainy Newman, איל יצהר

תעשיית הטק מגייסת את הבינה המלאכותית למאבק בהונאות משקיעים

בשנים החולפות נרשמו מקרי הונאה רבים בהייטק, בהם יזמים גייסו כספים ממשקיעים, ללא בדיקת נאותות מספקת ● במטרה לצמצם את ההונאות הבאות, חברות רותמות כיום כלי בינה מלאכותית לשלל אוטמציות בהתנהלות החברה ● במקביל, גורמים בענף חוששים מההשלכות