גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

עו"ד הלפרין: "הגיע הזמן להפסיק את החגיגה של חברות הגז"

התייחסות ראשונה של הממונה על ההגבלים לחקירת קרטל הגז הביתי ■ אמרה בדיון בוועדת הכלכלה: "חברות הגז גובות פי 3 כשאין מתחרה שמאיים עליהן; מונחת בפניכם הצעה שפירושה הורדת יוקר המחיה"

מיכל הלפרין / צילום: איל יצהר
מיכל הלפרין / צילום: איל יצהר

"במקומות שבהם נכנסת תחרות בתחום הגז הביתי, המחירים יורדים באופן דרמטי" - כך אמרה אתמול (ג') הממונה על ההגבלים העסקיים, עו"ד מיכל הלפרין, בוועדת הכלכלה של הכנסת, בהתייחסות ראשונה לנתונים שעלו מחקירת קרטל הגז הביתי שנפתחה בחודש ספטמבר.

"חשוב לי בעניין הזה לשתף אתכם בנתונים, כפי שהם עולים מתוך תיק החקירה, באשר לפערי המחירים שנובעים מכניסתה של תחרות. על-פי הנתונים שלנו, בערים ובאזורים שבהם נכנס מתחרה, מחיר קוב גז יורד מ-35 שקל ל-10 שקלים ובמקרים מסוימים אף ל-7 שקלים. אנחנו מדברים על ירידה למחיר שהוא פחות משליש מהמחיר שקיים כשאין תחרות. משמעות הדבר היא שחברות הגז מרשות לעצמן לגבות יותר מפי שלושה כשאין מתחרה שמאיים עליהן, וכל זאת על חשבון משקי-הבית". 

בחודש ספטמבר האחרון פתחה רשות ההגבלים בחקירה גלויה בחשד לתיאום בין חברות הגז הביתי. החקירה - המכונה חקירת "קרטל הגז הביתי" - נפתחה נגד ספקי הגז הביתי הגדולים - פזגז, סופרגז ואמישראגז. חוקרי רשות ההגבלים העסקיים פשטו על משרדי החברות, ערכו חיפושים ואספו מסמכים וחומרי מחשב. במקביל נעצרו בכירים בחברות, בהם ניסים כומארי, מנהל מכירות ארצי בפזגז; גיא שקיב, סוכן מכירות באמישראגז; ושמעון הורוביץ, סמנכ"ל שיווק באמישראגז. 

הורוביץ, נזכיר, היה בין מורשעי פרשת קרטל הגז הראשון בשנות ה-90', במסגרתה הוגש בשנת 2004 כתב אישום נגד 4 חברות הגז הגדולות - פזגז, אמישראגז וסופרגז - בגין עריכת קרטל. החברות ומנהליהן הואשמו והורשעו בכך שהחזיקו ביותר מ-90% משוק הגז, בתיאומי מחירים וחלוקה של כלל רוכשי גז חדשים במגזר הביתי והתעשייתי בשנים 94'-97'. במסגרת הסדר טיעון שאושר בבית המשפט נגזרו על הורוביץ, ששימש גם אז כמנהל השיווק של אמישראגז, 6 חודשי עבודות שירות וקנס של 165 אלף שקל. 

ועדת הכלכלה של הכנסת קיימה אמש דיון בנושא הגז הביתי, במסגרת הדיונים על חוק ההסדרים. השינוי בחוק ההסדרים, שגובש על בסיס עבודת מטה של רשות ההגבלים, נועד להקל על הכנסת ספקי גז קטנים באמצעות הרוב הנדרש בבנייני מגורים, מעבר מרוב מיוחד של מעל 50% כיום לרוב רגיל. 

הממונה ציינה בדיון כי "משפחה שמשתמשת בגז לבישול בלבד מוציאה כ-650 שקל בשנה על גז ביתי, והכנסת תחרות תביא לה חיסכון של כ-460 שקל למשפחה. בית משותף יכול לחסוך בשנה אלפי שקלים בגין כניסת תחרות. יתר על כן, בירושלים ובמקומות אחרים, שבהם נהוג לחמם בגז, המספרים הם אפילו יותר דרמטיים. משפחה שמחממת בגז ביתי מוציאה 5,000 שקל בשנה על גז, והיא יכולה לחסוך כ-3,500 שקל אם תיכנס תחרות לשוק. בית משותף בירושלים שמחמם בגז יכול לחסוך עשרות אלפי שקלים בשנה אם רק יאפשרו לתחרות להיכנס".

הממונה הדגישה בפני חברי הכנסת כי מדובר בדרך להוריד את יוקר המחיה. "כולנו מחפשים דרכים להוריד את יוקר המחיה. כאן מונחת בפניכם הצעה שפירושה הורדת יוקר המחיה", אמרה הלפרין והוסיפה: "הדבר נוגע לכל משק-בית בישראל, ובמצטבר אנחנו מדברים על חברות שגובות פי 3.5 יותר ממה שהן צריכות לגבות.

"אם יוקר המחיה חשוב לכם - הגיע הזמן להפסיק את החגיגה של חברות הגז. בואו נייצר את התנאים שיקשו על חברות הגז לדחוק מתחרים קטנים החוצה. הצורך להחתים לפחות מחצית מן הבעלים, לצורך הסכמה להעברת ספק גז, משחק לידיהן של חברות הגז הגדולות, והן מנצלות זאת באופן בוטה כדי למנוע כניסת תחרות. הגיעה העת למשוך את השטיח מתחת לרגליים שלהן ולאפשר לחברות הקטנות להביא את התחרות לשוק".

4 החברות הגדולות והוותיקות בשוק הגז הביתי - פזגז, סופרגז ואמישראגז - שולטות בכ-90% מהשוק. לצד 4 החברות הגדולות קיימים כ-20 ספקי גז קטנים מאוד, שנתח השוק הכולל שלהם אינו עולה על 10%, כאשר נתח השוק של כל אחד מהם אינו עולה על 5%. 

גז הבישול (גפ"מ - גז פחמימני מעובה) הוא אחד ממקורות האנרגיה המרכזיים למשקי הבית בישראל, והיקפו עומד על מעל ל-2 מיליארד שקל, מתוכם כ-800 מיליון שקל בתחום הביתי. לפי הערכות משרד האוצר, העלות העודפת כיום (הרווח) על צרכני הגז הביתי מוערכת בקרוב ל-400 מיליון שקל בשנה. 

חקירת "קרטל הגז הביתי", שנוהלה במשך מספר חודשים כסמויה, התפוצצה בספטמבר כאמור עם מעצרם של המנהלים בחשד לעריכת קרטל (עריכת הסדרים כובלים) בין חברות הפועלות בשוק הגז הביתי, בין היתר בדרך של הערמת קשיים על מעבר לקוחות בין החברות ובעקבות ממצאים, לפיהם לאורך השנים החברות המספקות גז בישול ביתי אינן מנסות "לחטוף" לקוחות האחת מהשנייה ולמעשה אינן מנסות להתחרות האחת בשנייה. 

בבקשת הארכת המעצר שהוגשה לבית המשפט בשלב הגלוי של החקירה פורטו החשדות נגד החברות והמנהלים, וצוין כי "לפי החשד, החברה האמריקאית ישראלית לגז (אמישראגז), יחד עם חברות אחרות, הפרה את חוק ההגבלים העסקיים, בכך שקשרה יחד עם חברת פזגז כי השתיים לא ייקחו לקוחות אחת מהשנייה. 

"עוד עולה כי כאשר נוכחו חברות אלה כי מתחרות קטנות לוקחות מכל אחת ואחת מהן לקוחות, סוכם בין פזגז ואמישראגז כי החברות יעבירו ביניהן מידע משמעותי על-מנת להקשות על המתחרות הקטנות לקחת מהן לקוחות, ופעלו בצורה מתואמת מול המתחרות הללו על-מנת להקשות עליהם ולסלקם מהשוק". 

עוד צוין בבקשת המעצר כי יחד עם פעולות התיאום שבוצעו, ביצעו החשודים עבירות של זיוף מסמכים ועבירות של ניסיון לקבלת דבר במירמה באמצעות המסמכים הללו.

קשיים במעבר

הצרכנים בישראל מחוברים לגז באחת מכמה צורות. בבנייני מגורים חלקם צורכים גז ממכלים עצמאיים, כאשר כל דייר בוחר לעצמו את חברת הגז. אחרים מקבלים את הגז מגז מרכזי הפועל באמצעות מיכלים מרוכזים או באמצעות צובר (מיכל יחיד טמון בקרקע המשמש כמה בניינים), כך שכל הדיירים מנויים על חברה מסוימת המספקת גז לכל דיירי הבניין. במקרים כאלה, כדי לעבור לחברה אחרת, נדרשת הסכמה של לפחות 50% מהדיירים, ולחברות הגז אסור להערים קשיים על מעבר לספקית אחרת. 

אולם, במהלך השנים התקבלו ברשות ההגבלים העסקיים תלונות רבות, הן מספקי גפ"מ קטנים והן מלקוחות, על הקשיים שמערימים ספקי הגז הביתי על לקוחות המנסים לעבור ספק או להוזיל את תעריפיהם. הטענות המרכזיות היו כי שלושת הספקים הגדולים נוקטים במאמצים רבים לסכל מעבר של לקוחות אל ספקים קטנים. תלונות נוספות שהתקבלו ברשות עוסקות, בין היתר, בהערמת קשיים באישור קבלת חתימות בעלי הדירות המעוניינים להחליף ספק גפ"מ או הערמת קשיים לגבי זהות החותמים ובתלונות על עיכוב בהחלפת הספק בשטח.

עוד כתבות

מפגינים פרו פלסטינים משתלטים על בניין המילטון באונ' קולומביה / צילום: Associated Press

דוח חדש חושף: הכסף שמניע את האלימות בקמפוסים בארה"ב

מעט מאוד ידוע לגבי ההון שנשפך על המחאות האנטישמיות המבעבעות בקמפוסים בארה"ב, אבל ברור שהן לא ספונטניות - זהו מאבק ממומן ומתוכנן היטב ● דוח חדש של מכון NGO Monitor, ששיתפו דמויות כמו ביל אקמן ואילון מאסק, חושף את הארגונים מאחורי ההפגנות הקיצוניות וחלק ממקורות המימון שלהן, ובראשם שניים: ג'ורג' סורוס והאחים רוקפלר

האחים זלקינד וצחי נחמיאס / צילום: ישראל הדרי, ורד פיצ'רסקי

לאחר סלקום: דסק"ש על סף מכירת השליטה גם באלרון

חברת ההחזקות דסק"ש דיווחה הבוקר כי היא מקיימת משא ומתן למכירת אלרון לחברת הון סיכון זרה ● סכום העסקה המשוער: כ-90 מיליון דולר

מקבוק אייר של אפל / צילום: יח''צ אפל

לעבור למחשב של אפל: כל הסיבות בעד ונגד

מי שהתרגל למערכת ההפעלה ווינדוס יתקשה להתרגל ל-MacOS, וגם ייאלץ להיפרד מחלק מהתוכנות המוכרות ● היתרון הבולט: היכולת של מכשירי החברה "לדבר" ביניהם ולקצר תהליכים

אור צלקובניק / צילום: עדי לם

אחרי פחות משנה: מנכ"ל חדשות 13 פורש מתפקידו

עפ"י הודעת רשת 13, אור צלקבוניק פורש על רקע "התוכנית המתגבשת לשינויים במודל פעילותה של חברת החדשות" ● רק לאחרונה דווח על שורת מהלכים שתכנן צלקובניק לבצע בחטיבת החדשות, כמו למשל קיצוץ מהדורת שישי לשעה בלבד; המהלך אומנם נותר על כנו, אך לא ברור מה יקרה בהמשך

צילומים: איל יצהר, Shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

מה עומד מאחורי מסע המימושים של אלטשולר שחם בישראל - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

דוחות AMD ו-SMCI שפורסמו השבוע מציגות את האתגר הגדול בשוק השבבים ● החודש הגרוע בוול סטריט מזה שנה וחצי מגיע לגמל ולפנסיה ● כך משקיעות משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● לבנק אוף אמריקה יש תחזית אופטימית לכלכלה הישראלית ● וגם: 3 המימושים הגדולים של אלטשולר שחם

פול אוסטר. ''סופרים לא יוצאים לפנסיה'' / צילום: Reuters, VINCENT WEST

על פול אוסטר, שהיופי שבמקריות העסיק אותו כל חייו

השבוע הלך לעולמו בגיל 77 הסופר היהודי-אמריקאי פול אוסטר ● אוסטר כתב ספרים שהפכו לרבי מכר ועוסקים באופן תכוף בצירופי מקרים ● כתיבתו נטועה בילדות קשה ואירועים מטלטלים ששינו את חייו

מוויקס ועד מאנדיי: לעובדי ההייטק יש אופציות בשווי 2 מיליארד דולר לממש

לאחר שבשנה החולפת מימשו עובדים בחברות הטכנולוגיה מישראל אופציות ברווח של 824 מיליון דולר - כשליש משווי המימושים בשנת השיא 2021, הובילו העליות בשווקים לזינוק בשווי ההטבה שבה הם מחזיקים כיום ● חברות שבולטות בהיקף ההטבה לעובדים: סנטינל וואן, מאנדיי, נייס וגלובל־אי ● וגם: כך מפתות חברות ההייטק עובדים כשיש פחות כסף בקופה, ומה עדיף - אופציות או מניות חסומות?

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

למי הקדישה אלופת אירופה החדשה בג'ודו את זכייתה בזהב?

איך נקראת מערכת ההגנה האווירית החדשה שפיתחה אלביט ושתימכר ללקוחות בינלאומיים, במה עוסק הפלאונטולוג, ובאיזו שנה הותקן הרמזור הראשון באילת? ● הטריוויה השבועית

פרויקט TechMod / הדמיה: 3division

בהשקעה של יותר ממיליארד שקל: הפרויקט שצפוי לשנות את מודיעין

פרויקט TechMod בשטח של יותר מ־100 אלף מ"ר יוקם בפארק הטכנולוגי במודיעין, על קרקע בשווי של כ-62 מיליון שקל ● השותפים בפרויקט מאמינים כי הוא יתן מענה לאחד החוסרים הגדולים בעיר - מקומות תעסוקה ● כיום יותר מ־75% מתושבי העיר עובדים מחוץ לה

ד''ר אלמוג שמחון / צילום: דני מכליס - אוניברסיטת בן גוריון בנגב

החוקר שמגלה איך הבוטים הרוסיים הפכו אותנו לכלי משחק

ד"ר אלמוג שמחון, פסיכולוג חישובי מאוניברסיטת בן גוריון, חוקר את השימוש בשפה ברשתות ואת האופן שבו היא מובילה לקיטוב חברתי ● בראיון לגלובס, הוא מסביר איך בוטים רוסיים הופכים אותנו לכלי משחק, מה קורה לשיח אחרי פיגועים ומי משתף יותר פייק ניוז ● ויש לו אזהרה לעתיד: "בינה מלאכותית יכולה לייצר טענות לא פחות משכנעות משל בני אדם, ואפילו יותר"

עו''ד יוסי בנקל / צילום: תמר מצפי

"יכולנו לגבות הרבה יותר": עורך הדין שמנהל את פשיטת הרגל הגדולה במדינה בראיון

זה שבע שנים שעו"ד יוסי בנקל מנהל קרב משפטי על כספיו של אליעזר פישמן, לאחר שצבר חובות של כמעט 4 מיליארד שקל וזכה ל"תספורת" נדיבה ● בראיון ראשון לאחר מותו של פישמן מספר בנקל איך ימשיך לנהל את התיק, נמנע מלבקר את הבנקים ומספר על ה"תרגיל" שעשה פישמן כדי להשאיר הון בידי משפחתו

בורסת ת''א זינקה / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

מגמה ירוקה בבורסה המקומית; מדד ת"א בנקים 5 קופץ בכ-2%

מדד ת"א 35 עולה ב-1.4% ות"א 90 מטפס בכ-1.5% ● השקל הפגין איתנות השבוע, אך בסיכום אפריל נחלש מול הדולר ● אפל הציגה את תוצאותיה הכספיות והמניה זינקה ● במזרחי מעריכים כי למרות דוח התעסוקה הפושר של חודש אפריל בארה"ב לא אמור להשליך מהותית על תזמון הורדת הריבית ● באופנהיימר מזהים הזדמנויות במגזרי הפיננסים והתעשייה בשוק המניות האמריקאי

הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם ד''ר רוני הירש / צילום: פרטי

החוקרת הישראלית שמפרקת את המיתוסים על אבי הקפיטליזם

שיחה עם ד"ר רוני הירש, מומחית לתיאוריה פוליטית והיסטוריה של מחשבה כלכלית ● על הגותו של אדם סמית, שוק חופשי ושחיתות פוליטית ● האזינו 

נגמ''ש צה''לי / צילום: צילום מנתק

עסקת הענק של משרד הביטחון בתחום השריון

קבוצת אימקו ומשרד הביטחון הודיעו על הסכם מסגרת רב־שנתי בסך 377 מיליון שקל ● ההסכם החדש צפוי יותר מלהכפיל את צבר ההזמנות של הקבוצה לסך של כ־725 מיליון שקל ● בעקבות העסקה, מניית אימקו מזנקת הבוקר ביותר מ-23% ● ובאיזה חוזה זכתה היום אלביט?

נרות ותמונות לזכרו של אלכסיי נבלני, ליד הקונסוליה הרוסית בפרנקפורט / צילום: Associated Press, Michael Probst

מותו של נבלני הותיר את האופוזיציה הרוסית מפולגת בגלות

המלחמה באוקראינה פיזרה את האופוזיציה של רוסיה ● כשהיא נמצאת בגלות, חבריה מחכים לרגע הנכון להחליש את הנשיא ולדימיר פוטין

איה אבידור / צילום: יוסי זינגר

המנהלת הבכירה שמאמינה: זה הלקח הכי חשוב שצריך ללמוד ממלחמת רוסיה-אוקראינה

כשאיה אבידור נכנסה לתפקידה ככלכלנית ביצרנית המלט נשר, היא הייתה האישה היחידה בחדר ● היום, כיו"ר נתג"ז, היא עדיין מרגישה את הפערים: "ב־32 החברות הממשלתיות יש רק ארבע מנהלות בכירות" ● היא גם מספרת מה צריכות לעשות חברות התשתית הישראליות כדי שלא נמצא את עצמנו בלי חשמל ● שיחה קצרה עם איה אבידור

דורון ארזי, אסף וונד, אודי מוקדי / צילומים: ליאורה כץ, איל יצהר, דיויד שפר

שתי חברות ישראליות פרסמו דוחות בוול סטריט, ונפלו בסוף השבוע

במדור השבועי של גלובס בדקנו מה קרה למניות הישראליות הבולטות בוול סטריט במהלך הסופ"ש ● היפו צללה בכ-17% בעקבות מימושים ● סייברארק צללה למרות שהציגה דוח חזק עם תחזית חיובית ● ומניות רדקום וסרגון עלו בעקבות דיווחים על חוזים חדשים

מנות של Neomi's / צילום: איריס כץ

הקיבוץ שתמצאו בו קפה כמו בפרובנס ואמן שפסלו מעטר את ביתו של ארדואן

סדנת קרמיקה בסגנון מינימליזם יפני, תצפית מוצלת על מרבדים צהובים, פשטידה מתפקעת ממנגולד וקרמבל תפוחים לקינוח ● יום מרומם נפש בקיבוץ יזרעאל

בנייה בדרום. חומרי הגלם לבנייה מתייקרים

השלכות החרם הטורקי כבר כאן: אלה המוצרים שמתייקרים

כנען סנטר הודיעה על עלייה של כ־20% במחירי צמר זכוכית, קבוצת נוימן מעלה ב־9% את מחיר מוצרי הברזל וחברת רב בריח מעלה מחירי מוצרים ב־8% • "בקרוב נראה הודעות נוספות כאלו"

מכרה זהב של טלקו בטג'יקיסטן. טונות של שאריות עפר / צילום: Reuters, NAZARALI PIRNAZAROV

מתנגדי הביטקוין אמרו שכרייתו צורכת תועפות חשמל, אך הוא לא מתקרב לנזק העצום מכריית זהב

מחיר הזהב הולך ועולה, והפקתו תובעת מחיר לא קטן: שחרור חומרים רעילים ומסרטנים, הרס צמחייה ומקורות מים, וחייהם של מאות הרוגים ואלפי פצועים שעסקו בכרייתו ● כשמנגד ניצבת כריית הביטקוין, שנשענת יותר ויותר על אנרגיה נקייה, נשאלת השאלה: מדוע מוצדק לבזבז כל כך הרבה נכסים סביבתיים רק כדי לכרות מהאדמה מתכת צהובה שתיקבר במרתפי הבנקים המרכזיים