גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הבורסה בת"א: שנה גרועה למשקיעי הפארמה, טובה לכל השאר

צניחת 3 חברות הביג פארמה - טבע, פריגו ומיילן - העלימה את הצלחת המניות האחרות: מדד ת"א 75 עלה ב-17%, יתר 50 זינק ב-26%, ומדדי ההיי-טק עלו ב-16%-24%

הבורסה בת"א, בורסת ת"א / צילום: תמר מצפי
הבורסה בת"א, בורסת ת"א / צילום: תמר מצפי

מבט ראשון, 2016 עשויה להיראות כשנה לא מוצלחת עבור המשקיעים בבורסה בת"א. מדד הדגל, ת"א 25, איבד השנה כ-5% מערכו והמדד המורחב, ת"א 100, רשם גם הוא תשואה שלילית של כ-2%. זאת בשעה שמחזורי המסחר מתכווצים וחברות חדשות ואיכותיות ממעטות להידפק על דלתות הבורסה.

אלא שמבט מעמיק יותר מספר סיפור שונה לחלוטין ומבהיר כמה חשובה הרפורמה במדדי המניות, שתבצע הבורסה בפברואר הקרוב. רפורמה, שבמסגרתה יורחבו שני המדדים המובילים ויופחת המשקל המקסימלי שיקבלו המניות בהם. למעשה, שלוש חברות התרופות הגדולות: טבע, פריגו ומיילן, היו אחראיות השנה למרבית התשואה השלילית שרשמו השנה שני המדדים המובילים, כך שמי שנמנע מההחזקה בהן הרוויח, ובגדול. טבע ופריגו איבדו השנה כל אחת יותר מ-40% מערכן, בשעה שמיילן רשמה ירידה של כ-30%.

הזינוק של אורמת

כך, שכאשר בוחנים את המדדים בהן לא נכללו מניות אלו, מקבלים לרוב תמונה שונה לחלוטין. למשל מדד ת"א 75, בו נכללות מניות החברות הבינוניות בבורסה, עלה השנה בכ-17%, בשעה שמדד המניות הקטנות יתר 50 רשם זינוק של לא פחות מ-26%. גם בחלוקה מגזרית נרשמו תשואות מרשימות, כאשר מדדי ההיי-טק לסוגיהם (בלוטק, טק עילית וטכנולוגיה) טיפסו ב-16% עד 24%, בשעה שמדד נדל"ן 15 התחזק ב-16%, מדד הנפט והגז עלה בכ-18% ומדדי הבנקים והביטוח עלו ב-18% וב-13%, בהתאמה.

חלק מהעליות הללו, יש לייחס כנראה לרפורמה במדדי המניות, שתשנה את הרכב המדדים ותכניס מניות רבות יותר לתעודות הסל העוקבות אחריהם. אם הנחה זו נכונה, הרי שחלק מהעליות באותן מניות הקדימו אולי את זמנן והגיעו על חשבון התשואה של השנה הבאה. כך או כך, יש לקוות כי החל מהשנה הבאה והרבה בזכות אותה רפורמה במבנה המדדים, לא נראה יותר מספר כל כך קטן של מניות משפיע במידה כה דרמטית על תשואת ההמדדים.

להלן המספרים המרכזיים של הבורסה בתל-אביב בסיכום 2016:

5% היה שיעור הירידה השנתי של מדד ת"א 25 בסיכום 2016, בסיומה של שנה רבת דרמות ותהפוכות בשווקים. את שנת 2015, נזכיר, סיכם המדד המוביל בעלייה של 3%, אחרי קפיצה של 10% ב-2014.

2016 נפתחה בסערה בכל שוקי ההון בעולם, עם צניחה של מחירי הנפט לרמות שפל בהן לא שהו מאז 2003, שעוררו חששות בנוגע לסיכונים הגלומים במצב הכלכלה העולמית ושלחו את השווקים לירידות חדות (ואף גררה חלק מהמדדים המובילים בעולם לטריטוריה של שוק דובי). שוק ההון המקומי לא נותר אדיש להתפתחויות אלה וסבל גם הוא מירידות חדות בתחילת השנה.

בהמשך השנה, התמתנו חששות אלה, ובמקביל לתיקון חלקי במחיר הנפט, פורסמו נתוני מאקרו שונים שהצביעו על קצב צמיחה חיובי בכלכלות האמריקאיות והאירופאיות, שסייעו לתקן חלק ניכר מאותן ירידות.

לצד האירועים הכלכליים השונים, השנה התאפיינה בתנודתיות גבוהה יחסית, שהושפעה גם מאירועים בזירה הגיאופוליטית, שהתרחשו בניגוד למרבית הציפיות המוקדמות ובמרכזם החלטת בריטניה להתנתק מהאיחוד האירופי ("ברקזיט") ובחירתו של דונלד טראמפ לנשיא ארה"ב.

בבורסה מציינים כמה גורמים שהשפיעו השנה לחיוב על המסחר בזירה המקומית, ובהם השפל ההיסטורי של שיעור הריבית העומד על 0.1%, נתונים מאקרו כלכליים חיוביים ותוכנית האוצר להפחתת מסים ובהם מס חברות. בצד השלילי, מזכירים שם את שיעור הצמיחה המתון, והיחלשות הדולר והאירו ביחס לשקל.

בבחינת ביצועי מדד ת"א 25, מי שבסיכום שנתי משכו אותו לצד השלילי, היו שלוש מניות הפארמה, וזאת לפי הבורסה, "עקב ירידת מחירים חדה בענף והאטה בשוק הגנרי, ולאחרונה גם פתיחת חקירה בארה"ב לגבי תיאום מחירים על-ידי חברות מובילות בענף". בצד החיובי, בולטת בסיכום שנתי מניית אורמת, שקפצה בכ-45% ולצידה מניות מליסרון והבינלאומי שהתחזקו בכ-30% כ"א.

מבין המדדים, בין מי שבלט לחיוב בסיכום שנתי, היה יתר 50, שקפץ בכ-25% ולצידו מדדי הנפט והגז והנדל"ן טיפסו בכ-15%-20%. בצד השלילי בולט מדד התקשורת, שנשחק השנה בכ-10%.

1.26 מיליארד שקל היה מחזור המסחר היומי הממוצע במניות בבורסה בשנה החולפת (כולל תעודות סל), המשקף צניחה של 12.5% ביחס לממוצע ב-2015 שעמד על 1.45 מיליארד שקל, ועלייה של 5% ביחס לנתון זה ב-2014, שעמד על 1.2 מיליארד שקל.

המחזור הממוצע היומי רחוק בכ-50% מזה שנרשם בשנת השיא שלו, ב-2007, אז הוא הגיע לכ-2.4 מיליארד שקל. עוד בבורסה מציינים כי באמצע חודש יוני, ערב עדכון המדדים החצי שנתי, הגיע מחזור המסחר היומי ל-4.3 מיליארד שקל.

מנתוני הבורסה עולה כי בסיכום שנתי המשיכו חברות מדד ת"א 25 לשמור על הדומיננטיות שלהן מסך המסחר במניות, והיוו 72% ממנו - דומה למצב ב-2015. בבורסה מציינים כי "שיעורים אלה יציבים, פרט לשנת המשבר של 2008 - בה גדלה הריכוזיות וחלקן במסחר של מניות מדד ת"א 25 עלה לשיא של 81%".

452 הוא מספר החברות שמניותיהן הנסחרות בבורסה בסיום 2016, ירידה של 9 חברות לעומת אלה שנסחרו בה בסוף 2015, נתון אשר ממשיך את המגמה השלילית של התמעטות החברות הציבוריות הניכרת בשנים האחרונות. מספר החברות הנוכחי נמוך ב-30% (כ-200 חברות) לעומת כמות החברות שנסחרו בה ב-2007.

בבורסה מציינים כי בסיכום שנתי נמחקו מהבורסה 17 חברות, לעומת 23 בשנה שעברה ו-42 ב-2014 - 10 מתוכן בעקבות הצעות רכש ומיזוגים, 5 עקב הסדר או פירוק ו-2 חברות דואליות שממשיכות להיסחר בבורסת נאסד"ק.

בסיכום שנתי, שלוש חברות בלבד ביצעו רישום כפול (אביליטי, פוינטר ומטומי) ובוצעו שלוש הנפקות ראשוניות בלבד, בהיקף של כ-260 מיליון שקל. את עיקר הסכום גייסה חברת אוברסיז, שנרשמה למסחר במסגרת הצעת מכר, ואת היתר גייסו מגוריט - קרן הריט המשקיעה בנדל"ן למגורים; וחברת הטכנולוגיה וונטייז. היקף גיוסי ההון באמצעות מניות עלה ב-15% לרמה של 6.4 מיליארד שקל, מתוכו סך ההנפקות לציבור הגיע ל-4.4 מיליארד שקל - סכום המשקף עלייה של 28% ביחס ל-2015.

בזירת החוב, היקף האג"ח הקונצרני שגייסו החברות הגיע השנה לסכום שיא כ-61 מיליארד שקל (לא כולל רצף מוסדיים), לעומת כ-55 מיליארד שקל ב-2015. כ-2.4 מיליארד שקל מגיוס האג"ח השנתי בוצע על-ידי שש מנפיקות חדשות - עיקרן חברות נדל"ן זרות הפועלות בארה"ב, ובהן נמקו ריאלטי, קייביאס, דלשה קפיטל וקורנרסטון, לצידן של פתאל אירופה ואורן השקעות המקומיות.

בורסה: פתרון מימון רק לגדולות?

השנה מבינים גם בבורסה שהמצב רחוק מלהיות אידיאלי, וכותבים במסגרת הסיכום השנתי כי "התפקיד המרכזי של בורסה הוא לאפשר לחברות לגייס הון להמשך צמיחתן והתפתחותן, לייצר נזילות וסחירות בני"ע שלה ולשתף את הציבור באופן יעיל בצמיחתן של החברות. אי אפשר להתעלם מכך שיעדים אלו לא הושגו בשנה האחרונה".

עוד הוסיפו כי "מספר החברות אשר בוחרות להיות ציבוריות הולך ויורד באופן עקבי, בורסות הופכות להיות רלוונטיות בעיקר עבור חברות גדולות מאוד והן אינן מצליחות לספק פתרון מימוני עבור חברות קטנות ובינוניות. זה קורה בכל העולם וגם בישראל".

עוד מציינים שם כי, "למגמה זו מתווסף הסנטימנט השלילי כלפי הנפקות בבורסה בתל-אביב ותפיסה רווחת הנוגעת לרגולציה מכבידה על שוק ההון".

בבורסה מנסים לשמור על אופטימיות ומזכירים את הצעדים השונים בהם נקטו יחד עם הרשות לני"ע להוביל לשינוי הסנטימנט השלילי כלפי שוק ההון הציבורי המקומי, בהם שינוי מבנה הבעלות, הקלות לחברות טכנולוגיה, הטבות מס לחברות קטנות ובינוניות ועוד, וכותבים כי "חלק גדול מהשינויים המבורכים עדיין לא חלחל את תודעת החברות ואנו עושים מאמצים רבים, יחד עם הרשות, להביא את הבשורה הזו".

בקרוב תיכנס לתוקף רפורמת המדדים שהובילה הבורסה, שם מביעים ביטחון בהצלחתה וכותבים כי היא "מהווה את השינוי העמוק ביותר במדדים מזה כ-20 שנה, ואנו בטוחים כי היא תסייע להגדיל את הסחירות, להפחית את הריכוזיות במדדים ולפתור בעיות נוספות במדדים המובילים".

נתוני המסחר

מניות בולטות

מדדי מניות

עוד כתבות

מתחם המחאה הפרו-פלסטיני ב-UCLA / צילום: לביא לוי

סטודנטים מאוניברסיטת UCLA: "קראו לי יהודי מלוכלך וירקו עלי. לא אשאר בארה"ב"

בעקבות העימותים האלימים בין סטודנטים יהודים למוחים הפרו-פלסטינים באוניברסיטת UCLA, הסטודנטים מחשבים את דרכם מחדש ● המאהל בינתיים פונה אך הם חוששים: המוחים ינסו לחזור

כטב''מים / צילום: דובר צה''ל

קצין אמריקאי חושף כמה כטב"מים ישראלים יירטו כוחות צה"ל

ראש ענף תיאום בקרה אווירית בים של המארינס מגלה בראיון לאתר TWZ כי לא פחות מ־40% מהכטב"מים שיירטו כוחות צה"ל הם כלים ישראליים

פול אוסטר. ''סופרים לא יוצאים לפנסיה'' / צילום: Reuters, VINCENT WEST

על פול אוסטר, שהיופי שבמקריות העסיק אותו כל חייו

השבוע הלך לעולמו בגיל 77 הסופר היהודי-אמריקאי פול אוסטר ● אוסטר כתב ספרים שהפכו לרבי מכר ועוסקים באופן תכוף בצירופי מקרים ● כתיבתו נטועה בילדות קשה ואירועים מטלטלים ששינו את חייו

עבודות על הקו הירוק של הרכבת הקלה / צילום: בר לביא

הזרים נרתעים, והמכרז להפעלת קווי הרכבת הקלה הבאים בסכנה

לאחר שנדחה מספר פעמים בגלל המלחמה, במשרדי הממשלה שוקלים לבטל את מכרז ההפעלה של הקווים הירוק והסגול, ולהעביר את המלאכה לזכייניות ההקמה ● הסיבה: חשש חברות בינלאומיות מאי־ודאות בישראל

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: ap, Markus Schreiber

דרמה בנמלים: ארדואן אוסר על יצוא סחורות לאשדוד וחיפה

בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף - כך נודע לראשונה לגלובס מפי גורמים המעורים בפרטים ● מדובר בחוליה האחרונה של שרשרת אירועים שוותיקי הסוחרים עם טורקיה לא זוכרים כמותם, וקשה לדעת מתי וכיצד יסתיימו

''מנטה ריי'' / צילום: נורת'גרופ

לא רק באוויר: כלי השיט הבלתי מאויש החדש של צבא ארה"ב

הסוכנות האמריקאית לפיתוחים טכנולוגיים צבאיים והענקית הביטחונית נורת'רופ גרומן הודיעו כי סיימו בדיקות בהיקף מלא של "מנטה ריי" - פרויקט דגל ימי של כלי שיט תת־מימי בלתי מאויש (UUV) גדול במיוחד ● כלי השיט החדש נושא חיישנים ומערכות תקשורת מתקדמות המאפשרות לו לבצע משימות כמו מעקב, זיהוי ונטרול מוקשים, מחקר בעומק האוקיאנוסים ומיפוי הקרקעית

מחיר למשתכן בירוחם / צילום: חב' שתית

לא כדאי להתחתן: מחיר למשתכן מעוות אפילו את הקן המשפחתי

לא מעט זוגות נרשמים כידועים בציבור כדי שיוכלו לגשת להגרלות מחיר למשתכן ● רווק או רווקה שבין הזכייה למועד החתימה על החוזים יחלטו להתחתן, יאבדו את הצ'ופר מהמדינה ● אולי זה לא מה שישבור זוגיות טובה, אך זהו עיוות מדהים שהמדינה יוצרת

זירת החיסול של חסן מהדווי בדמשק, סוריה / צילום: ap, Omar Sanadiki

דיווחים בסוריה: לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - ישראל תקפה בדמשק

למרות האופטימיות המצרית, חמאס טרם השיב להצעה ובכיר בארגון הטרור הצהיר כי "עמדתנו שלילית" ● לפיד לשר החוץ האמירתי: "הדבר החשוב ביותר - השבת החטופים הביתה" • תא"ל שלומי בינדר ימונה לתפקיד ראש אגף המודיעין ותא"ל אבי בלוט ימונה לתפקיד מפקד פיקוד מרכז • עדכונים בולטים

מכוניות חדשות בנמל אילת / צילום: איל יצהר

משלוח הרכב שיצא מטורקיה בדקה ה-90, ומה החלופות שבוחנים היבואנים

יבואני הרכב הישראלים נערכים לסגר הייצוא מטורקיה ● משלוח ענק של טויוטה הספיק לצאת לישראל "ברגע האחרון" אולם בענף צופים עיכובים באספקת דגמי מפתח

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מתחזקות העליות בוול סטריט; נאסד"ק קופץ ביותר מ-2%

מדד ההנג סנג ננעל בזינוק של 1.5% ● בורסות אירופה ננעלו בעליות ● מניית אפל עולה ביותר מ-6% לאחר דוחות חיוביים ורכישה עצמית של מניות בסך 110 מיליארד דולר ●  לא התקיים מסחר בבורסות בסין וביפן

גבינת סקי של שטראוס. צפויה להתייקר בקרוב

גל העלאות המחירים נמשך: שטראוס וגד מייקרות את מוצרי החלב

אחרי תנובה וטרה, גם שטראוס מודיעה כעת על התייקרות בחלק ממוצרי החלב הלא מפוקחים בשיעור של כ-1.6% ● בין היתר מדובר על גבינת סקי, שמנת להקצפה וחלב יטבתה ● העלאת המחירים תיכנס לתוקף ב-19 במאי ● גם מחלבות גד הצטרפו לגל העלאות המחירים, והודיעו על העלאת מחירים בשיעור ממוצע של 3.5% החל מ-16 במאי

תיירים באקרופוליס, יוון. יחס החוב־תוצר במדינה הגיע ב־2023 לרמה הנמוכה ביותר מאז 2010 / צילום: Reuters, Beata Zawrzel

הפתעה כלכלית באירופה: מדינות ה"פריפריה" מובילות את הצמיחה ביבשת

כלכלות דרום אירופה רשמו צמיחה מהירה ב־2023, בעוד שגרמניה וצרפת התכווצו, ובכך הפכו את המגמה ביבשת ● איטליה, ספרד, פורטוגל ויוון מצליחות לצמצם את החובות שצברו במשבר 2008 ובקורונה, אך מומחים טוענים כי כדי לשמר את השגשוג דרושים שינויים מבניים

עו''ד יוסי בנקל / צילום: תמר מצפי

"יכולנו לגבות הרבה יותר": עורך הדין שמנהל את פשיטת הרגל הגדולה במדינה בראיון

זה שבע שנים שעו"ד יוסי בנקל מנהל קרב משפטי על כספיו של אליעזר פישמן, לאחר שצבר חובות של כמעט 4 מיליארד שקל וזכה ל"תספורת" נדיבה ● בראיון ראשון לאחר מותו של פישמן מספר בנקל איך ימשיך לנהל את התיק, נמנע מלבקר את הבנקים ומספר על ה"תרגיל" שעשה פישמן כדי להשאיר הון בידי משפחתו

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: ap, Jeff Chiu

אפל היכתה את התחזיות ברבעון, והכריזה על "בייבאק" ענק

יצרנית האייפונים הרוויחה 1.53 דולר למניה, לעומת הצפי שעמד על 1.5 דולר ● הכנסותיה היו 90.8 מיליארד דולר לעומת צפי של 90 מיליארד דולר ● תבצע רכישה עצמית של מניות בשווי של 110 מיליארד דולר, הכי הרבה אי פעם ● שווי החברה נוסק במסחר המאוחר בכ-180 מיליארד דולר

איתמר בן גביר משתתף בטקס יום הזיכרון בבאר שבע, שנה שעברה, לאחר שחלק מהמשפחות ביקשו שלא יגיע / צילום: Maya Alleruzzo (AP), עיבוד: טלי בוגדנובסקי

לשרים לא אכפת שנוכחותם לא רצויה בטקסי הזיכרון

אין לנו כלים להילחם גם על הכיס ● חברי הממשלה מתעקשים להגיע לאירועי הזיכרון ● וצה"ל חייב ללמוד לאמץ ביקורת חיצונית ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

מטוס ''יום הדין'' האמריקאי E-4B / צילום: Reuters, Karolis Kavolelis

בסכום של 13 מיליארד דולר: הכירו את מטוסי "יום הדין" החדשים של ארה"ב

חיל האוויר האמריקאי חתם על עסקה בשווי 13 מיליארד דולר תמורת בניית מטוסי פיקוד ושליטה חדשים למלחמה גרעינית, שיחליפו את מטוסי "יום הדין" מדגם E-4B ● משמרות המהפכה הציגו מל"ט מתאבד שנראה כמו העתק מוחלט של חימוש רוסי ● ואלביט מכרה למדינה זרה מערכת הגנה אווירית מפני כטב"מים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם ד''ר רוני הירש / צילום: פרטי

החוקרת הישראלית שמפרקת את המיתוסים על אבי הקפיטליזם

שיחה עם ד"ר רוני הירש, מומחית לתיאוריה פוליטית והיסטוריה של מחשבה כלכלית ● על הגותו של אדם סמית, שוק חופשי ושחיתות פוליטית ● האזינו 

מנות של Neomi's / צילום: איריס כץ

הקיבוץ שתמצאו בו קפה כמו בפרובנס ואמן שפסלו מעטר את ביתו של ארדואן

סדנת קרמיקה בסגנון מינימליזם יפני, תצפית מוצלת על מרבדים צהובים, פשטידה מתפקעת ממנגולד וקרמבל תפוחים לקינוח ● יום מרומם נפש בקיבוץ יזרעאל

גרינפלד אורי / צילום: איל יצהר

הכלכלן והאסטרטג אורי גרינפלד מצטרף לקבוצת אגם לידרים

גרינפלד, כיהן בתפקיד האסטרטג הראשי של פסגות במשך כעשור ● גרינפלד: "זוהי דרך חדשה ומבטיחה עבורי, אגם לידרים בעלת מוניטין רב שנים בתחום הפנסיוני והפיננסי"

בית הנבחרים בוושינגטון / צילום: ap, Jacquelyn Martin

בית הנבחרים האמריקאי העביר את חוק האנטישמיות. מה הוא יכלול?

החוק עבר ברוב מוחץ, ואם יעבור גם בסנאט וייחתם ע"י הנשיא, חלק מן האמירות הנשמעות היום בקמפוסים בארה"ב נגד ישראל, יהפכו לעבירה פלילית ● גורמים אמריקאים רואים בקבלת החוק תגובה למהומות המתרחשות בימים אלה בקמפוסים ברחבי ארה"ב