גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

חוכמת ההמונים: הסקטורים והמניות המועדפות ל-2017

שוק המניות המקומי אינו יקר - בוודאי על רקע הריבית הנמוכה ■ לפחות לגבי שלושה מגזרים מפגין השוק אופטימיות מבוססת ומוצדקת - מה שהופך אותם ראויים להשקעה

הבורסה בתל אביב / צילום: איל יצהר
הבורסה בתל אביב / צילום: איל יצהר

כמו בתגובה רפלקסיבית צפויה, במין הרגל פבלובי שכזה, מתקיים מדי סוף שנה בשוק ההון שעשועון - מי ינחש נכונה את תשואת המניות בשנה הקרובה. המחשבה שניתן לחזות התנהגות של מניות בתקופת זמן מוגדרת ונתונה, התחומה במדויק בתחילתה ובסופה, היא במקרה הטוב יומרה מוזרה. יחד עם זאת, ובאותה נשימה, אומר כי חוסר היכולת לתזמן את התשואה אינו מרוקן מתוכן שאלה עקרונית וחשובה, שרלוונטית בכל ימות השנה: מהם הסקטורים והמניות שעדיפים להשקעה?

המלצות בתחום המניות הן עניין שבשגרה, והן נשענות, על פי רוב, על הערכות כלכליות לכל ענף וחברה. אז זהו, שהפעם חשבתי להציג את הדברים בצורה מעט שונה. במקום להציג את התחזית שלי, ואז לגזור ממנה שווי כלכלי, בחרתי להתייחס לרמות שווי השוק כנקודת מוצא, ובהתאם, לגזור מהן את תחזית המשקיעים לתקופה הקרובה. נכון, זה בעיקר עניין של דרך הצגה. מובן שקצרה היריעה מלעסוק בכל הענפים, כך שמטבע הדברים אתמקד בשלושה נבחרים: נדל"ן למגורים, פיננסים ומסחר ושירותים.

נדל"ן למגורים:

כאשר מדברים על מניות הנדל"ן המקומיות, מכוונים בעיקר לאלו הפועלות בתחום המניב, שכן הן יותר גדולות ובוודאי יותר סחירות. הסיבה שבחרתי להתמקד בחברות הבנייה למגורים, היא העובדה שהן אלו שהכי מזוהות עם הסוגיה הכלכלית שנמצאת כיום בראש הכותרות - מחירי הדירות. אתם יכולים למצוא אינספור מאמרים בנושא, לצד הערכות מלומדות של מומחים, אבל אני חושב שלא פחות מעניין זו תחזית המשקיעים - האם לדעתם צפויה ירידת מחירים? זה לא נראה כך, איך שלא מסתכלים.

אתחיל בנתונים: מניות הנדל"ן למגורים נסחרות כיום בשיא כל הזמנים, ורק לשם המחשה, אציין שבחמש השנים האחרונות הן רשמו תשואה מצטברת של 150% בממוצע. זהו הישג פנומנלי בכל קנה מידה. תאמרו, בצדק, כי התשואה ההיסטורית משקפת את מה שהיה, אבל אז אשיב לכם כי מכפילי הרווח וההון, שאמורים לשקף את הציפיות, משייטים גם הם ברמות מאוד גבוהות.

אין ספק שתחזית השוק גוררת הרמת גבה, שכן במידה מסוימת היא נראית יותר כמו משאלת-לב מאשר הנחה סבירה.

מדוע? משום שנדמה כי הסביבה העסקית דווקא משתנית לרעה. זה מתחיל בצד ההיצע, בעלייה הנמשכת בהתחלות הבנייה, ועל פניו גם הביקוש מתחיל להצטנן - על רקע ריבית המשכנתאות שהתייקרה.

אם כך, ישאלו בוודאי רבים, כיצד זה המניות נמצאות בשיא כל הזמנים - האם המשקיעים פשוט מפספסים? אז זהו, שהאחרונים, כדרכם, מנתחים במדויק וביסודיות את הנתונים, ולא רק שהאופטימיות שלהם אינה בגדר שליפה, היא גם נשענת לדעתי על קרקע מוצקה - ההנחה שגם אם תהיה ירידת מחירים, המגמה לא תהיה אחידה.

למה הכוונה? שבאזורי המרכז סביר יותר שתירשם דווקא עלייה. צריך לזכור גם את השבחת הקרקעות שטרם מומשה, שכן אלו רשומות בדוחות הכספיים לפי עלות הרכישה, בעוד שערכן הכלכלי גבוה פי כמה וכמה - וזה לא עניין שולי או "צדדי", מדובר בתוספת ערך של עשרות אחוזים להון העצמי.

אסכם את הדברים באופן הבא; אם לשפוט על פי מחירי המניות, חברות הבנייה ימשיכו להציג תוצאות מרשימות, מה שאומר כי לדעת המשקיעים לא צפויה ירידה משמעותית במחירי הדירות.

פיננסים:

מניות הפיננסים מתחלקות לשני תחומים - בנקאות וביטוחים. מבחינת מניות הבנקים, התמונה נראית ברורה - לאחר תקופה ארוכה של פסימיות נחושה, נדמה כי המשקיעים מתחילים לנשום לרווחה. אין צורך בעין חדה כדי להבין שבניגוד לעבר, כעת המשקיעים סבורים שהסקטור ראוי להשקעה. אם כך, קשה לא לשאול - מה בדיוק השתנה? התשובה היא הסנטימנט, ששינה כיוון ומגמה.

מבחינת המשקיעים, עד לפני תקופה לא רחוקה, מעל מניות הבנקים ריחפה עננה כבדה - כך שלמרות התמחור השמרני, הם נרתעו מלבצע בהן השקעה. במה דברים אמורים? בריבית שצנחה ושחקה את הרווחים, לצד חשש כללי מרגולציית יתר - גם אם היא לא הייתה נהירה ומוגדרת.

אז זהו, שבחודשים האחרונים נדמה כי התמונה מתבהרת, שכן הריבית מתחילה לעלות במקום לרדת, וגם הרגולציה נראית פחות מאיימת. קיים שיפור נוסף, בעל חשיבות לא מבוטלת, שמבחינת המשקיעים הוא הפתעה מבורכת - המערכת הבנקאית מתייעלת. לאחר ניסיונות רבים ואכזבות נשנות, המשקיעים השתכנעו כי ההתייעלות המיוחלת מתחילה לשאת פירות - דבר שמקבל ביטוי מוחשי בתוצאות הכספיות. במילים אחרות, זה לא הבנקים שהשתנו בצורה דרמטית וניכרת, זה פשוט המשקיעים שכעת מסתכלים עליהם אחרת; עכשיו הם סבורים, גם לאחר עליות השערים, שלמניות נותרה עוד דרך משמעותית ללכת.

לגבי מניות הביטוח, הייתי מתאר את התנהגותן באופן הבא - יש סימנים שהמת קם לתחייה. הסקטור רשם ברבעון האחרון תשואה מרשימה, לכל רוחב הגזרה, אבל העניין הוא שנקודת המוצא הייתה כה נמוכה, כך שגם עכשיו המניות משקפות תחזית קודרת ומטרידה.

למשקיעים יש יותר מסיבה אחת לדאגה, שכן ההידרדרות בסביבה העסקית הייתה רחבה; תקינה חדשה ומחמירה, תחרות חריפה, תוחלת חיים שגדלה, ריבית נמוכה, רגולציה שאינה מקלה, ואם כל זה לא מספיק, אז חלק מהחברות נמצאות על המדף - במה שהולך ונדמה כמו "מכירה כפויה".

אז זהו, שלמרות התמונה העגומה שמצטיירת, נדמה לי שהמשקיעים החלו להבין שהמערכת עדיין חיה ונושמת - כך שהתיקון האחרון במניות הוא תוצאה מתבקשת.

מה לגבי השנים הבאות? עדיין נותרו אתגרים רבים ולא מעט מהמורות, אבל מנגד, הסיכונים האמורים מגולמים עמוק במחירי המניות - כך שלטעמי, זו בהחלט הזדמנות לקנות.

מסחר ושירותים:

מדובר בסקטור שנראה לכאורה כאוסף אקראי של חברות, שעוסקות בתחומים מגוונים ובתעשיות שונות, אך בה בעת קיים ביניהן מכנה משותף מבחינה כלכלית - רובן מושפעות מהצריכה הפרטית. זה נכון לקמעונאיות המזון, לרשתות האופנה, ליבואני הרכב, למוצרי החשמל ואפילו לחברה כמו אל על.

כאשר מסתכלים על נתוני התוצר בשנה שחלפה, רואים בבירור שהצריכה היוותה חלק מרכזי בצמיחה, מה שכמובן אינו בגדר הפתעה - שהרי זו תוצאה ישירה של ריבית נמוכה. אז זו בדיוק הנקודה, שבהיבט הזה השנה הבאה תהיה כנראה דומה, שכן גם אם ההסתברות לעליית ריבית עלתה, הרי שרמתה האבסולוטית עדיין תישאר נמוכה - מה שימשיך לעודד את הצריכה.

הביטו על שוק הרכב, לדוגמה. הצמיחה שלו בשנים האחרונות הייתה דרמטית וחריגה, ועדיין, זו מגמה שצפויה לאפיין גם את השנה הבאה. הוא הדין גם לגבי רשתות המזון, שהרי ההתייקרות שנרשמה בחלק לא מבוטל מהמוצרים תשתקף אצלן היטב בדוחות.

גם לחברות ההלבשה והאופנה צפויה עדנה, שכן גם הן ייהנו מהגידול בצריכה, ויש את מוצרי החשמל הביתיים, התיירות, ההסעדה והיד עוד נטויה. נכון, מדובר בסקטור שאינו הומוגני - כך שקשה להעניק לו המלצה אחידה - אבל נדמה לי, שמרבית החברות הכלולות בו ירשמו צמיחה נאה גם בשנה הבאה.

שורה תחתונה:

שוק המניות המקומי אינו נסחר ברמה יקרה, בוודאי על רקע הריבית הנמוכה. אם יורדים לרזולוציה של סקטורים ספציפיים, אזי לפחות לגבי שלושה - נדל"ן למגורים, פיננסים ומסחר ושירותים - שוק ההון מגלה לגביהם אופטימיות מדודה. אני חושב שלתחזית המשקיעים יש ביסוס והצדקה, מה שהופך אותה לריאלית וסבירה, כך שלו שאלתם אותי, הייתי אומר לכם ששלושתם ראויים להשקעה.

שתהיה שנה אזרחית טובה!

הכותב הוא מנהל מחלקת מחקר מניות בלאומי שוקי הון, עובד בנק לאומי. הסקירה בוצעה על בסיס מידע ונתונים ציבוריים, המפורסמים לכלל המשקיעים, ועליהם בלבד

מניות הנדלן למגורים

עוד כתבות

מפגינים פרו פלסטינים משתלטים על בניין המילטון באונ' קולומביה / צילום: Associated Press

דוח חדש חושף: הכסף שמניע את האלימות בקמפוסים בארה"ב

מעט מאוד ידוע לגבי ההון שנשפך על המחאות האנטישמיות המבעבעות בקמפוסים בארה"ב, אבל ברור שהן לא ספונטניות - זהו מאבק ממומן ומתוכנן היטב ● דוח חדש של מכון NGO Monitor, ששיתפו דמויות כמו ביל אקמן ואילון מאסק, חושף את הארגונים מאחורי ההפגנות הקיצוניות וחלק ממקורות המימון שלהן, ובראשם שניים: ג'ורג' סורוס והאחים רוקפלר

איה אבידור / צילום: יוסי זינגר

המנהלת הבכירה שמאמינה: זה הלקח הכי חשוב שצריך ללמוד ממלחמת רוסיה-אוקראינה

כשאיה אבידור נכנסה לתפקידה ככלכלנית ביצרנית המלט נשר היא הייתה האישה היחידה בחדר ● היום, כיו"ר נתג"ז, היא עדיין מרגישה את הפערים: "ב־32 החברות הממשלתיות יש רק ארבע מנהלות בכירות" ● היא גם מספרת מה צריכות לעשות חברות התשתית הישראליות כדי שלא נמצא את עצמנו בלי חשמל ● שיחה קצרה עם איה אבידור

צילומים: מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט), Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב

חשיפה: יצוא הנפט לישראל דרך טורקיה נמשך למרות החרם. אלו הסיבות

אזרבייג'ן היא ספקית נפט משמעותית של ישראל, כשהזהב השחור מגיע דרך צינור באקו־טביליסי־ג'ייהאן (BTC) - שם, הנפט מועמס על מכליות בדרך לחיפה ● כך השפיעו יחסי אנקרה־באקו על ההחלטה לא לעצור את הנפט לישראל

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

למי הקדישה אלופת אירופה החדשה בג'ודו את זכייתה בזהב?

איך נקראת מערכת ההגנה האווירית החדשה שפיתחה אלביט ושתימכר ללקוחות בינלאומיים, במה עוסק הפלאונטולוג ובאיזו שנה הותקן הרמזור הראשון באילת? ● הטריוויה השבועית

''אתה לוקח את הגלולה האדומה ואני מראה לך עד כמה עמוק מגיעה מחילת הארנב'' / צילום: Shutterstock

25 שנים לאחר שיצא לאקרנים, כולנו לכודים ב"מטריקס"

סרט המדע הבדיוני הקלאסי מ־1999 חזה עולם דומה לזה שאנו חיים בו היום, בו הטכנולוגיה מנתקת בני אדם זה מזה ● אולם הוא גם הזכיר לנו שהתנגדות היא אפשרית

מכוניות חדשות בנמל אילת / צילום: איל יצהר

משלוח הרכב שיצא מטורקיה בדקה ה-90, ומה החלופות שבוחנים היבואנים

יבואני הרכב הישראלים נערכים לסגר הייצוא מטורקיה ● משלוח ענק של טויוטה הספיק לצאת לישראל "ברגע האחרון" אולם בענף צופים עיכובים באספקת דגמי מפתח

טרונג מיי לאן, אשת העסקים שעומדת במרכז פרשת ההונאה / צילום: phapluat tv

היא הורשעה על שהפכה בנק לכספומט האישי שלה - ונידונה למוות

המקרה של הטייקונית הפך לאחד המתוקשרים ביותר בקמפיין של וייטנאם נגד שחיתות, שזכה לכינוי "כבשן בוער"

נשיא טורקיה, רג'פ טאיפ ארדואן נואם בעצרת סולידריות עם הפלסטינים בסוף אוקטובר / צילום: ap, Emrah Gurel

טורקיה מפסיקה את המסחר עם ישראל: מה המשמעויות ואילו ענפים יפגעו?

כפי שנחשף בגלובס, טורקיה החליטה על הפסקת הסחר עם ישראל ● טורקיה היא מקור היבוא החמישי בגודלו בישראל, שפיתחה תלות גדולה במיוחד במוצרי המלט ● איך המהלך ישפיע על המדפים שלנו, ולמה דווקא עכשיו? גלובס עושה סדר

בייראקטר TB2 / צילום: Associated Press, Efrem Lukatsky

החברה הביטחונית הזרה שהעניקה לעובדיה מענק בסך 18 משכורות

החברה הטורקית בייקאר, סמנכ"ל הטכנולוגיות שלה הוא חתנו של ארדואן, היא שיאנית היצוא בטורקיה והודיעה שתחלק לעובדים מענק נדיב במיוחד ● ואיפה החברות הביטחוניות הישראליות עומדות מולה ברמה הגלובלית?

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: Associated Press, Noah Berger,

מכירות האייפונים צנחו, אז למה המשקיעים מרוצים?

הבייבאק הוא הבעת אמון של אפל בעצמה ● למרות ההכנסות הנמוכות, החברה עקפה את צפי האנליסטים, ולמשקיעים יש לא מעט סיבות להיות מרוצים ● ומה צפוי בבינה המלאכותית ● 5 הערות על דוחות אפל

נרות ותמונות לזכרו של אלכסיי נבלני, ליד הקונסוליה הרוסית בפרנקפורט / צילום: Associated Press, Michael Probst

מותו של נבלני הותיר את האופוזיציה הרוסית מפולגת בגלות

המלחמה באוקראינה פיזרה את האופוזיציה של רוסיה ● כשהיא נמצאת בגלות, חבריה מחכים לרגע הנכון להחליש את הנשיא ולדימיר פוטין

פעילות כוחות צה''ל בשטח רצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

בכיר בחמאס: ארה"ב תתחייב שהמלחמה תסתיים, גם ללא אישור ישראלי

בארגון הטרור מוכנים לוותר על השלטון ועובדים על מערכת שלטונית חדשה ● המו"מ במצרים: ישראל לא תשלח משלחת לקהיר - עד להגעת תשובת חמאס הרשמית • דיווח בתקשורת הערבית: חמאס לא ימסור הלילה את תשובתו למתווכות • בסעודיה מדווחים - חמאס הגיב באופן חיובי על ההצעה המצרית, ארה"ב סיפקה ערבויות ● דיווח ערבי: ישראל לא מתנגדת לשחרורו של רב המחבלים מרואן ברגותי ● עדכונים בולטים

כרים חאן, התובע הראשי של בית הדין הפלילי בהאג / צילום: Reuters, Latin America News Agency

התובע שנפגש עם משפחות בעוטף וכעת חוששים שיוציא צווים נגד ממשלת ישראל

מומחים מספרים לגלובס על התובע הראשי, כרים חאן, שבידיו הכוח להוציא צווי מעצר בינלאומיים לבכירים ישראלים ● הם מתארים משפטן מוערך שמבין את הזירה הפוליטית, וברגע שהוא מקבל החלטה - קשה להניא אותו ● עם זאת, הם בטוחים: אף אחד לא ייעצר כרגע

מחיר למשתכן בירוחם / צילום: חב' שתית

לא כדאי להתחתן: מחיר למשתכן מעוות אפילו את הקן המשפחתי

לא מעט זוגות נרשמים כידועים בציבור כדי שיוכלו לגשת להגרלות מחיר למשתכן ● רווק או רווקה שבין הזכייה למועד החתימה על החוזים יחלטו להתחתן, יאבדו את הצ'ופר מהמדינה ● אולי זה לא מה שישבור זוגיות טובה, אך זהו עיוות מדהים שהמדינה יוצרת

עו''ד יוסי בנקל / צילום: תמר מצפי

"יכולנו לגבות הרבה יותר": עורך הדין שמנהל את פשיטת הרגל הגדולה במדינה בראיון

זה שבע שנים שעו"ד יוסי בנקל מנהל קרב משפטי על כספיו של אליעזר פישמן, לאחר שצבר חובות של כמעט 4 מיליארד שקל וזכה ל"תספורת" נדיבה ● בראיון ראשון לאחר מותו של פישמן מספר בנקל איך ימשיך לנהל את התיק, נמנע מלבקר את הבנקים ומספר על ה"תרגיל" שעשה פישמן כדי להשאיר הון בידי משפחתו

שולה חן, 1969 / צילום: סוכנות צילומי עיתונות י.פ.פ.א / אוסף דן הדני, הספרייה הלאומי (מתוך ויקיפדיה)

על השיר "בוא הביתה" שהפך לפסקול המלחמה הנוכחית

לכל מלחמה בישראל יש את השיר שמסמל אותה ועליו קהל המאזינים נשען ● למלחמת העצמאות היה את "באב אל וואד", במלחמת יום כיפור "לו יהי", ובלבנון הראשונה, "הביתה"● במלחמה הנוכחית מככב השיר "בוא הביתה", אותו כתבה בכלל זמרת אמריקאית

מחאת משפחות החטופים בקיסריה / צילום: מטה המשפחות

עינב צנגאוקר שבנה חטוף: נתניהו מטרפד עסקה תוך שהוא מתחבא תחת 'גורם מדיני בכיר'

המו"מ במצרים: ישראל לא תשלח משלחת לקהיר - עד להגעת תשובת חמאס הרשמית ● מקור בחמאס ל-N12: מתקרבים להסכם, ארה"ב הבטיחה את סיום המלחמה ● גם בסעודיה מדווחים - חמאס הגיב באופן חיובי להצעה המצרית, ארה"ב סיפקה ערבויות ● דיווח ערבי: ישראל לא מתנגדת לשחרורו של רב המחבלים מרואן ברגותי ● עדכונים בולטים

אאודי Q4 / צילום: יח''צ

החל מ-320 אלף שקל: לגרסה הזו של אאודי מחכה תחרות קשה

הקרוס–אובר המשפחתי של אאודי סוגר פערים חיוניים בתחום הביצועים והטווח, ושומר על תמחור סביר ● אבל מצפה לו קרב קשה מול הגרסה הבכירה של טסלה Y ושלל הסיניות

עסקאות השבוע / עיצוב: טלי בוגדנובסקי

עם נוף לים ומרפסת גדולה: בכמה נמכרה דירת 4 חדרים ברמת אביב ג?

ברחוב אבשלום חביב ברמת אביב ג' נמכרה דירה בשטח של 114 מ"ר בתמורה ל־5.17 מיליון שקל ● בבניין יש חניה מקורה עם שער חשמלי, שתי מעליות, והוא קרוב לקאנטרי ולמרכז שוסטר ● "המחיר הראשוני היה גבוה יותר, אולם בגלל שבעלי הנכס ביקשו למכור בהקדם - המחיר ירד" ● ועוד עסקאות נדל"ן מהשבוע האחרון 

רות אפריאט, מנהלת החטיבה העסקית ברמ''י / צילום: אורטל צבר

התחזית של הבכירה ברמ"י לקרקע הלוהטת של תל אביב

רות אפריאט, מנהלת החטיבה העסקית ברמ"י, מצהירה שייצאו לשיווק קרקעות נוספות בשדה דב עוד השנה ● את המשך פינוי בסיסי צה"ל ומפעלים של מערכת הביטחון מאזורי הביקוש היא רואה כאתגר מרכזי ואומרת: "צריך להבין שיש מערכת אזרחית שחייבת להתפתח ולא יכול להיות שהמארג הביטחוני יקבל את הבכורה"