גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

סיכום הרייטינג ב-2016: רשת סוגרת את הפער מול קשת

טלוויזיית הפריים-טיים הישראלית נחלשה ב-2016, והמירוץ למיליון (צופים) הפך השנה קשה יותר ■ בקרב בין הזכייניות: אחרי שנים רשת מצליחה לסגור את הפער מול קשת ולהקדים אותה בהפרש קטן ■ ערוץ 10 מסיים שנה עם פחות רייטינג ויותר יציבות פיננסית

פער של 0.2% - זה נתון המפתח בכל הנוגע לסיכום הרייטינג של 2016 בערוצי הטלוויזיה המסחרית. בקרב על התוכנית הנצפית ביותר השנה, שתסתיים בסוף השבוע, זוכה בהפרש הזה "האח הגדול" של זכיינית ערוץ 2 קשת, שארבעת פרקיה ששודרו עד כה השיגו רייטינג ממוצע של 33.8%, לעומת 33.6% לעונה האחרונה של "הישרדות" של רשת.

לעומת זאת, בקרב על ממוצע הרייטינג הכולל במהלך השנה, התמונה מתהפכת, ודווקא רשת היא זאת שמציגה נתון גבוה יותר, עם ממוצע פריים-טיים (21:00 עד 23:00) של 21.6% מול 21.4% בלבד לקשת.

ואפשר לסבך את התמונה עוד אם רוצים: כשמסתכלים על נתוני הצפייה לא לפי בתי-האב אלא לפי פריטים באוכלוסייה, מגלים כי התוכנית הנצפית ביותר הייתה דווקא "הישרדות" עם 998 אלף צופים בכלל האוכלוסייה, ואחריה העונה הקודמת של "האח הגדול", ששודרה בתחילת השנה.

מנגד, לפי הפרמטר הזה מי שצברה במהלך השנה צופים רבים יותר בשעות הפריים-טיים היא דווקא קשת עם 594 אלף צופים בערב ממוצע, מול 589 אלף צופים לרשת.

שברירי האחוזים והמספרים הללו, שהמאבק סביבם יכול לחלץ מהתעשייה לא מעט אמוציות, הם באופן טבעי פחות רלוונטיים לצופה הממוצע, ואפילו למפרסמים שלכאורה למען הסכומים שהם מעבירים לזכייניות מתחולל כל המאבק הזה. אבל הנה מגמה שנראה שיש לה משמעות רבה יותר: אמנם מוקדם עדיין לקבוע זאת סופית, ולעומת המצב ברוב מדינות העולם ישראל היא עדיין גן עדן לשידורי ברודקאסט, אבל נראה כי טלוויזיית הפריים-טיים בישראל הולכת ונחלשת.

סך הצפייה בשני ערוצי הברודקאסט בפריים-טיים עמד במהלך 2016 על 29.2% - ירידה של כ-5% לעומת 2015 והנתון הנמוך ביותר ב-5 השנים האחרונות לפחות. ב-2016 אין גם תוכנית שהצליחה להגיע לנתון של יותר ממיליון צופים בפרק ממוצע, שוב בניגוד לשנים האחרונות.

האם אחרי שנים החל הצופה הישראלי לאבד עניין בתוכניות הריאליטי הגדולות? האם השינויים הטכנולוגיים שמפרקים את הצפייה הלינארית והמשפחתית בטלוויזיה מתחילים לתת את אותותיהם?

כדי לתת לכך תשובה מהימנה לא מספיק כמובן להתבסס על שנה אחת, אבל נראה כי אין כמעט מחלוקת על כך שהמציאות שעמה עומדים להתמודד בעתיד הקרוב קשת, רשת וערוץ 10 תהיה מורכבת מאי-פעם. זאת, כשברקע ממשיך לרחף מעל שלושתן האיום הגדול באמת: פיצולו של ערוץ 2 בסוף 2017 וכניסה למציאות בלתי אפשרית מבחינה כלכלית - שכרגע איש אינו רוצה בה - של 3 ערוצים שמשדרים 7 ימים בשבוע. 

רשת: מישירה מבט מול קשת

לראשונה זה יותר מעשור רשת מצליחה לסיים את השנה כשהרייטינג שלה בשעות הפריים-טיים גבוה מזה של המתחרה קשת. כפי שציינו בפתיח, מדובר אמנם בפער קטן, ובכל זאת קשה להפריז בחשיבות המורלית של הנתון הזה עבור הזכיינית רשת, שבמשך שנים ארוכות דידתה אחרי האחות המוצלחת יותר קשת, שאיתה היא חולקת את הבית שנקרא אפיק 22.

בניגוד לקשת ולערוץ 10, רשת גם לא מציגה השנה ירידה בנתוניה בהשוואה ל-2015, אלא היא שומרת על יציבות - עלייה קלה של 3% ברייטינג וירידה בשיעור דומה לפי הפרמטר של צפיית פרטים.

ההישג הבולט של רשת במהלך השנה הוא ההעברה של "הישרדות" לשורותיה, שבעונה הראשונה שלה בערוץ 2 הציגה נתונים יפים והייתה במרחק נגיעה מתואר התוכנית הנצפית של השנה. ההעברה הזאת גם ממחישה היטב את האסטרטגיה של הזכיינית: שליטה במותגי-העל של פורמטי הריאליטי העולמיים, הודות לבעלת המניות אנדמול - ומהשנה הבאה לארסנל הזה תצטרף גם "האח הגדול".

לפחות השנה, האסטרטגיה הזאת עזרה לרשת להיצמד לקשת, אבל היא כמובן לא נטולת בעיות. התוכניות הללו, שמכונות כאן מגה-ריאליטי, יקרות מאוד להפקה, וגם אם הן מספקות את היוקרה של כיבוש טבלאות הרייטינג, הן לא תמיד מספקות את הסחורה בפן הפיננסי. כדי שפרק בעלות הפקה של יותר ממיליון שקל יהיה כלכלי הוא זקוק לשוק פרסום בריא ולנתח גדול מעוגת הצפייה, וזו בעיה שעומדת להחריף אם אכן נגיע בסוף 2017 למצב שבו יש 3 גופים שמשדרים 7 ימים בשבוע, ואולי גם תאגיד שידור ציבורי חדש.

קשת: אסטרטגיה שאפתנית

איך שלא הופכים את הנתונים, זו הייתה שנה פחות מוצלחת מבחינת קשת. השנה האחרונה שבה היא הציגה נתון דומה מבחינת ממוצע הצפייה בפריים-טיים הייתה 2010 - 21.8% לעומת 21.4% ב-2016 - ולפחות בחלק מהמקרים נראה כי "מגע הקסם" שאפיין בעבר את הזכיינית איים להתפוגג (ע"ע "המשימה: אמזונס"). 

ובכל זאת, בקשת, כך נראה, יש הסברים לא רעים למצב. ראשית, בפן המיידי והנקודתי חלק מרכזי מאובדן נקודות הרייטינג של הזכיינית השנה נוגע למה שקרה בשנים האחרונות לצפייה ביום שישי. שינויים דמוגרפיים ואחרים שחלו בהרכב צופי ערוץ 2 הוביל לכך שבשנים האחרונות, בניגוד לעבר, הערב הזה הפך להיות משקולת כבדה על מי שמשדר בו, ובמהלך כמעט כל 2016 זו הייתה קשת.

אולם גם בפן האסטרטגי ייתכן כי קשת שילמה השנה מחיר על מהלך שייטיב איתה בטווח הארוך. בחברה השיקו מספר דו-ספרתי של תוכניות חדשות, במטרה ליצור "נכסי תוכן" מקוריים במגוון ז'אנרים שיישארו בבעלותה.

האסטרטגיה הזאת אמורה לשרת את הזכיינית לקראת מעבר אפשרי לשידור של 7 ימים בשבוע כבר בסוף 2017, אבל היא נובעת גם מהשינויים הטכנולוגיים והחברתיים שעמם מתמודדים הברודקאסטרים בכל העולם. בעידן שבו מעמדה של הטלוויזיה הלינארית הולך ונשחק, המלך הופך להיות בעל הזכויות על התוכן. בקשת - שקצרה בעבר הצלחות נאות עם סדרות ופורמטים שפותחו על-ידה - שואפים להגיע למעמד כזה, גם באמצעות קשת אינטרנשיונל שהולכת וגדלה.

כמובן, יחד עם האסטרטגיה השאפתנית ומעוררת ההערכה, מגיעים גם סיכונים גדולים יותר. אם יותר מדי פורמטים ותוכניות חדשות לא יעלו יפה, קשת תשלם על כך מחיר - ועוד בתקופה קריטית במיוחד בשוק הטלוויזיה המקומי.

ערוץ 10: עונה פיננסית

ערוץ 10 משלים שנה שבה הוא עסק בהתאמת לוח השידורים שלו למצבו הפיננסי ולמצב שוק הפרסום. הערוץ שהכניס את השוק הישראלי לעידן המגה-ריאליטי עם "הישרדות" ב-2008, ושינה את כללי המשחק בו מבחינת עלויות הפריים-הטיים, נאלץ להיות הראשון שפורש מהמשחק הזה ומתכנס למודל כלכלי סולידי יותר. 

בפועל, מבחינת מה שקיבלו הצופים, זה אומר שבערוץ לא היססו לשלב גם שידורים חוזרים בלב הפריים-טיים, בהתאם למצבו של שוק הפרסום.

ובכל זאת, ערוץ 10 נהנה מחודש אחד של עדנה במהלך שידורי היורו בקיץ. מול משחקי הכדורגל ששודרו אצל הזכיינית רשת, הציב הערוץ תוכניות כמו "גיבורים" ו"החרדיות" של אמנון לוי, ואלה הפכו לתוכניות הנצפות ביותר שלו במהלך השנה, עם רייטינג של 15-16% ויותר מ-400 אלף צופים לפרק. לשם השוואה - הרף לכניסה ל-20 התוכניות הנצפות של 2016 עמד על 21.5%.

הלב של ערוץ 10 מוסיף להיות חברת החדשות שלו, וגולת הכותרת השנה מבחינת החברה היה המעבר של אילה חסון להגשת מהדורת שישי של חדשות 10. המעבר של חסון הביא עמו לעלייה נאה ברייטינג של התוכנית, והיא מסיימת את השנה בממוצע של 7.6% - עלייה של 17% לעומת 2015 ונתון שיא לערוץ במשבצת שסבלה אצלו לאורך השנים מרייטינג נמוך במיוחד.

עם זאת, ולמרות שבועות שבהם הפערים בין התוכנית של חסון לבין "אולפן שישי" בערוץ 2 היו קטנים יחסית, עם סיום השנה מתברר כי גם המהדורה הוותיקה לא נפגעה, והיא מציגה רייטינג ממוצע של 15%, לעומת 14.9% אשתקד.

ומה קורה במהדורה המרכזית? עם היחלשות הפריים-טיים, גם המהדרות המרכזיות הולכות ונחלשות, וגם כאן יש לכך גם הסברים נקודתיים - כמו הגבלת המהדורות לשעה על-ידי הרשות השנייה - וגם השפעות של מגמות טכנולוגיות ושינויים התנהגותיים.

בערוץ 10 יכולים להתנחם בכך שהמהדורה שלהם נחלשת מעט פחות ומסיימת את השנה בירידה של כ-5%, לנתון ממוצע של 10.3%. המהדורה המרכזית של חדשות 2 מציגה בסיום 2016 רייטינג כפול של 20.6%, שמהווה ירידה של כ-7.5%. 

הצפייה בפריים טיים

רייטינג 2016

עוד כתבות

עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP(Kin Cheung), Shutterstock

רדיקלים מוסלמיים מנצחים בבחירות מקומיות באנגליה ופוטין מתקרב אל פטר הגדול

מוסלמים מנצחים בבחירות מקומיות באנגליה עם דגלים פלסטיניים ועם כרזות לטובת עזה ● אדאני (מנמל חיפה) הופך לכדור משחק בבחירות בהודו ● פוטין, תקופת כהונה חמישית, משתווה לסטאלין ● חדשות משפטיות טובות לטראמפ ● אורנגאוטן חובש את הפצע

ערן כהן, מנכ''ל אלסטום ישראל / צילום: אלסטום

מנכ"ל אלסטום בישראל לא חושב שצפויה בריחת משקיעים: "הפן הכלכלי קובע"

ערן כהן, מנכ"ל אלסטום ישראל, תאגיד התשתיות הצרפתי, מסביר כי פעילות החברות הזרות לא נפגעה, למרות המלחמה: "מה שמוביל זה האינטרס העסקי" ● בראיון לגלובס הוא מתייחס לראשונה לטענות על עיכוב בקו האדום ולעזיבת החברה הספרדית שבנתה את הרכבת הקלה בירושלים

שוק הנדל''ן מתאושש אך עדיין נמצא ברמות נמוכות מהממוצע / צילום: Shutterstock

הכלכלן הראשי: שוק הנדל"ן מתאושש אך עדיין נמצא ברמות נמוכות מהממוצע

ברבעון הראשון של השנה נמכרו הכי הרבה דיורת מאז הרבעון השני 2022 ● עם זאת, הנתונים נמוכים בכ-17% מהמוצע חודשי רב שנתי של רכישת דירות, והדרך להתאוששות הענף עוד רחוקה ● וגם, כמה דירות רכשו תושבי חוץ?

רינת אפרימה, מנכ''לית קימברלי קלארק ישראל / צילום: נירי גתמון

אחרי 7 חודשים עם מ"מ: זו המנכ"לית החדשה של קימברלי קלארק ישראל

אפרימה תחליף את דורון רוזנפלד, סמנכ''ל הכספים, שכיהן כמ"מ מנכ"ל קימברלי קלארק ישראל מאז סוף ספטמבר 2023, לאחר שטל רבן הודיע על פרישה

נמל גמליק בטורקיה / צילום: Shutterstock

חדשות טובות לענף הבנייה: טורקיה אישרה לחדש אספקות לישראל

בזמן שבישראל משרד החוץ ומשרד הכלכלה פועלים בקדחתנות בימים האחרונים כדי להפסיק את התלות הישראלית ביבוא מטורקיה גם בטווח הארוך, משרד המסחר הטורקי שלח מכתבים למפעלים בענף הבניין המקומי ועדכן אותם על אישור זמני לחדש את האספקות לישראל

תע''ש רמת השרון / צילום: תמר מצפי

התוצאה המפתיעה והמטרידה של מחדל החימושים: תידחה בנייתן של 36 אלף דירות במרכז

הממשלה מקדמת בימים אלה החלטה לדחיית פינוי מפעל תע"ש רמת השרון, בשל "המאמץ המלחמתי", כך נודע לגלובס ● זוהי הודאה של מערכת הביטחון בכישלון לתכנן לטווח רחוק ובמחדל חימושים שפוגע כעת גם בשוק הדיור

ראש הממשלה בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

נתניהו על עצירת משלוחי הנשק מארה"ב: "אם נצטרך - נעמוד לבד"

דובר צה"ל עדכן כי שלושה חיילים נפצעו בפיצוץ פיר ממולכד • כמה כלי טיס של חיזבאללה יורטו אחרי שורה של אזעקות בגליל העליון והמערבי: נזק נגרם לבית בשלומי • הבית הלבן מבהיר אחרי ביטול משלוח הנשק: עדיין תומכים במיטוט חמאס - אבל מתנגדים למבצע נרחב ברפיח, ישראל תצטרך לקבל את ההחלטה • כל העדכונים

מטוס הריגול הבריטי ''Shadow R1'' / צילום: צילום מאתר חיל האוויר הבריטי

דיווח: מטוסי ריגול בריטיים אספו 1,000 שעות של צילום ברצועת עזה

לפי הפרסום באתר Declassified UK, במהלך גיחות האיסוף של חיל האוויר נאספו עד 1,000 שעות של צילומים מאז חודש דצמבר, ואלו נמשכות גם בימים האחרונים ● בין 132 החטופים שנמצאים בשבי חמאס מאז ה־7 יש שני אזרחים בריטים, והמשימות נובעות גם מהצורך לאתר אותם

בורסת ת''א זינקה / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

בורסת ת"א סוגרת שבוע ירוק: המדדים המובילים זינקו ביותר מ-3%

מדד ת"א 35 עלה ב-0.9% ● הבורסה פרסמה את סיכום המסחר השבוע: מדדי הטכנולוגיה הובילו את העליות ● עליות שערים אפיינו גם את מדדי איגרות החוב המקומיות, בדומה לאגרות בארה"ב ● מניות קמטק, טאואר ונובה זינקו היום בעקבות הדוחות

לוחמי צה''ל ברצועת עזה, השבוע

הותר לפרסום: ארבעה לוחמים נפלו בקרבות ברצועת עזה, ארבעה נוספים נפצעו קשה

באותו אירוע שבו נפלו הלוחמים, נפצעו קשה קצין ולוחם. בדרום הרצועה נפצעו קשה שני לוחמים נוספים • בקבינט המלחמה והקבינט המורחב אישרו פה אחד: צה"ל יעמיק את הפעולה ברפיח • אזעקות הופעלו בבאר שבע ובגליל • זוהתה נפילה בבאר שבע, נזק נגרם לבית • עדכונים בולטים

ברוכים הבאים

להתעורר מול חיזבאללה: הכפר הבדואי שתושביו לא מוכנים לנטוש

בתחילת המלחמה פונו אנשי ערב אל-עראמשה מבתיהם, אך הקשיים הכלכליים והמנטליים גרמו להם לחזור לכפר, הסמוך לגבול לבנון ● הפחד אמנם קיים, אך מבחינתם אין אפשרות אחרת: "הגענו למצב שבו למשפחות אין כסף לקנות גלידה לילדים שלהן. כמה אפשר לשבת במלון?"

ראש הממשלה בנימין נתניהו ושר האוצר בצלאל סמוטריץ׳ / צילום: חיים צח-לע''מ

הגירעון זינק ל-7% וחצה את היעד השנתי כבר בארבעת החודשים הראשונים

הגירעון התקציבי עלה באפריל, והגיע לרמה שנתית של 7%, מעל היעד של 2024 כולה ● החשב הכללי אמר כי הוא צופה "שמגמת הגידול בגירעון תמשיך בחודשים הקרובים"

הפגנה בירושלים נגד הקו הירוק / צילום: ap, Matt Rourke

התפרעויות נגד הקו הירוק: נזק של מאות מיליוני שקלים וחצי שנה עיכוב

בשבוע שעבר הוצתה מכונת קידוח בפרויקט ההקמה של הרכבת הקלה בבירה ● גורמים המעורבים בפרויקט חושדים כי היא הוצתה על ידי קומץ חרדים שמתנגדים להקמת הקו, וזה לא המקרה הראשון

מתלה עם כביסה בפרוזדור, במלון של מפונים בטבריה / צילום: ap, Ariel Schalit

"חזירות": הצעד החדש של רשות המסים נגד בעלי דירות שהקפיצו מחירים

הכתבה הזו היתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● שכר הדירה שמפוני הצפון מתבקשים לשלם מגיע לעשרות אלפי שקלים בחודש, וברשות המסים תמהים איך אין דיווחים של משכירים שכבר לא עומדים בתקרת הפטור ממס ● מבצע אכיפה ממוקד ינסה לאתר אותם: "חזירות מקוממת"

הפגנה פרו־פלסטינית בטריניטי קולג' בדבלין, ביום שבת האחרון / צילום: Reuters, Mostafa Darwish

האוניברסיטה היוקרתית באירלנד שנכנעה למפגינים הפרו־פלסטינים

התקשורת בבריטניה דיווחה כי טריניטי קולג', המוסד האקדמי היוקרתי ביותר באירלנד, הודיע שיסיט השקעות מישראל, בתום משא ומתן עם מוחים פרו־פלסטיניים בקמפוס ● המפגינים השתלטו על הכניסה למכללה, המהווה אטרקציה תיירותית, ומנעו כניסה של תיירים ומבקרים לאתר

המספרים מאחורי האופציות לעובדים בחברות ההייטק הישראליות נחשפים / צילום: Shutterstock, Lucky-photographer

הדאו ננעל בעליות בשבוע הטוב ביותר מתחילת השנה

נעילה חיובית באירופה ● מדד הניקיי ננעל בעליות של 0.5%, בורסת שנחאי ננעלה ללא שינוי ממשי, ומדד שנזן ננעל בירידה של 0.6% ● מניית שירות אחסון הענן דרופבוקס עולה לאחר שאמש פרסמה דוחות שעלו על התחזיות ● אחרי שני רבעונים של צמיחה שלילית, התמ"ג הבריטי עלה

מרפסות מלון מפונים בקיבוץ גינוסר. ''שבר את המבנה הקהילתי'' / צילום: Associated Press, Ariel Schalit

המחקר שמגלה את עומק הפגיעה במפוני הצפון

סקר של הטכניון, שנערך בקרב 340 תושבים מגבול הצפון, משרטט תמונה עגומה בתחומי התעסוקה והחינוך וגם בפן הנפשי והמשפחתי של מי שפוזרו במאות נקודות ברחבי הארץ ● "המציאות שנוצרה סימנה להם - הממשלה לא מכירה בסיפור שלכם, אפשר בלעדיכם", אומרת פרופ' מירב אהרון–גוטמן

שר האוצר סמוטריץ' וראש הממשלה נתניהו. הבור התקציבי מעמיק / צילום: Reuters, Ronen Zvulun

מודי'ס בדוח על ישראל: הגירעון והחוב יהיו גבוהים מהצפוי. השלכות המלחמה על הכלכלה יימשכו שנים

סוכנות הדירוג לא שינתה את דירוג האשראי של ישראל והשאירה את התחזית השלילית, זאת לאחר שבפברואר הורידה את הדירוג ל-A2 ● במודי'ס ציינו כי למרות שהסיכון להסלמה לעימות צבאי עם איראן אינו זניח, הוא עדיין נמוך יחסית "בשל גורמים ממתנים"

שיגור מיירט חץ 3 / צילום: דוברות משרד הביטחון

הרכיבים המזויפים במטוסים, והטילים היקרים שגורמים מבוכה לארה״ב

לגלובס נודע כי החברה הביטחונית הממשלתית תומר מגייסת 60 עובדים חדשים, אלביט עם הזמנה ראשונה למערכות מרגמה, בריטניה שוקלת להיכנס לתוכנית מערך ההגנה האירופית, טורקיה מנסה לרכוש מטוסי קרב ממקורות רבים, ובכיר גרמני קורא להגדלה משמעותית של תקציב הביטחון ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

מכונית הסופר–מיני ההיברידית MG3 / צילום: יח''צ

חסכונית וזולה: המכונית שעשויה לטלטל את השוק תגיע בקרוב לישראל

מכונית הסופר־מיני ההיברידית MG3 של קבוצת SAIC הסינית, שנחשבת ההיברידית "המלאה" הזולה באירופה, צפויה להגיע לישראל במחצית השנייה של השנה ● דלק מוטורס השיקה השבוע קרוס־אובר חשמלי חדש של NIO ● וגם: יצרנית הרכב הסינית GAC חוזרת לישראל ● השבוע בענף הרכב