גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"נתניהו הביא לפיטוריי בשל התנגדותי למינויים בלשכת רה"מ"

הממונה על המשמעת בנציבות שירות המדינה, עו"ד אסף רוזנברג, עותר לבטל את פיטוריו, בטענה כי הסיבה האמיתית לכך היא החלטות שקיבל בנוגע למינויים שביצע נתניהו ■ גורמים בסביבת רה"מ: "הטענה מגוחכת"

בנימין נתניהו / צילום: רויטרס
בנימין נתניהו / צילום: רויטרס

"הממונה על המשמעת בנציבות שירות המדינה, עו"ד אסף רוזנברג, סומן כ'אבן-נגף', שיש להסירה מן הדרך. מפרשה לפרשה - ממקרה נתן אשל, דרך פרשת גיל שפר ועד פרשת פרח לרנר - ככל שהתעקש רוזנברג למלא את תפקידו כשומר סף, כך גבר הרצון להיפטר ממנו" - כך טוען רוזנברג בבקשה דחופה שהגיש אתמול (א') לבית הדין האזורי לעבודה בתל-אביב, שבה הוא מבקש למנוע את פיטוריו.

רוזנברג, המכהן בתפקידו משנת 2006, טוען כי הסיבה הרשמית לפיטוריו - יחסיו האינטימיים עם סגניתו עליהם דיווח כנדרש - אינה הסיבה האמיתית. לטענתו, ראש הממשלה בנימין נתניהו הוא שהביא לפיטוריו, בשל התנגדותו למספר מינויים שביצע נתניהו בלשכת ראש הממשלה ובשל החלטותיו בנוגע לכמה ממינויים אלה.

לדבריו, "לא אי-תאמתו לתפקידו כשומר סף היא זו שעומדת ביסוד רצון המדינה לפטרו ולבזותו, אלא דווקא התאמתו לתפקיד".

בבקשה טוען רוזנברג כי נתניהו החליט להעביר למנכ"ל משרד ראש הממשלה, אלי גרונר, את הסמכות שנתונה בחוק לנציב שירות המדינה, לפטר אותו שלא כדין ותוך שלילת זכויותיו.

לפי הנטען, "נתניהו, וטעמיו עמו, בחר לעקוף את הוראות חוק המינויים באמצעות הטלת הסמכות לבצע את השימוע לרוזנברג על גרונר מכוח סעיף 23א לחוק המינויים, שהוא סעיף כללי העוסק בהטלת תפקיד באופן זמני לפי חוק המינויים, כאשר נושא משרה מנוע מלעסוק בעניין מסוים במסגרת תפקידו".

רוזנברג טוען כי "השימוש בסמכות לפי סעיף 23א לחוק המינויים נעשה כדי להכשיר את השרץ, ולהפקיד ההחלטה בדבר פיטוריו של רוזנברג בידי מי שעל-פי דין לא יכול לקבלה.. הטלת הסמכות דווקא על מנכ"ל משרד ראש הממשלה אינה מקרית, והיא צעד נוסף שנועד להבטיח את התוצאה המבוקשת (פיטורי רוזנברג - ח'מ'), ויהי מה".

סדרת פרשות

באמצעות עורכי הדין גיורא ארדינסט ומרים קליינברגר-אתר, מבקש רוזנברג מבית הדין לעבודה כי יוציא צו שיורה למדינה להימנע מלקיים שימוע ולבטל החלטה בדבר פיטוריו. זאת, עד למתן הכרעה סופית בתביעה העיקרית שהוא מתכוון להגיש בשבוע הקרוב. רוזנברג מבקש כי ניהול השימועים יעוכב עד להעברתם לגורם אובייקטיבי ונטול פניות, ועד שיימסרו לו המידע והמסמכים שביקש ויינתן לו זמן ראוי להתגונן.

טענתו המהותית המרכזית של רוזנברג נגד פיטוריו היא כי הניסיון לסלקו מתפקידו נובע דווקא מהעובדה שהוא ממלא את תפקידו כשומר סף במקצועיות וללא פשרות. רוזנברג מתאר בבקשתו כיצד נאלץ במהלך תקופות כהונתו של נתניהו כראש הממשלה להידרש פעם אחר פעם לטיפול בעניינם של עובדים בכירים ביותר (לרוב נושאי משרות אמון) במשרד ראש הממשלה ובמשרדים נוספים שעליהם ראש הממשלה מופקד. לדבריו, עמדתו בעניינם של אישים אלה התקבלה בעוינות על-ידי ראש הממשלה וסביבתו, וגם על-ידי נציב שירות המדינה, משה דיין (שאשל היה מעורב במינויו).

בבקשתו מפרט רוזנברג כיצד פעם אחר פעם הוא נדרש לעסוק בעניינם של אישים שונים שנתניהו מינה או ביקש למנות. רוזנברג מזכיר כי הוא המליץ למצות את הדין עם נתן אשל, שהיה ראש הסגל בלשכת ראש הממשלה, בגין הטרדת עובדת. אשל הורשע בבית הדין המשמעתי בהתנהגות בלתי הולמת ובהטרדת עובדת, אותה צילם צילומים לא-הולמים.

רוזנברג גם מחה נגד מינוי מחליפו של אשל, גיל שפר, בעקבות מידע על תלונה שעניינה חשד לעבירת מין שביצע (בינתיים המליצה המשטרה על העמדתו לדין פלילי של שפר בגין אותו מקרה - ח' מ').

בנוסף, המליץ רוזנברג להשעות את פרח לרנר, מתפקידה כיועצת ראש הממשלה לענייני חקיקה וכנסת. זאת, לאחר שנפתחה חקירה פלילית נגדה בחשד לניגוד עניינים חמור בין תפקידה במשרד ראש הממשלה לבין העיסוק של בעלה, שהוא לוביסט ובעל חברת ייעוץ.

כמו כן, רוזנברג עמד על כך שתיערך בדיקה בעניינו של ניר חפץ, דובר משפחת נתניהו ומנהל מטה ההסברה של הליכוד, לאחר שנחשד כי השתמש בעובדי משרד ראש הממשלה לצורכי תקשורת פרטיים של נתניהו; וכן התנגד למינויו של עו"ד דניאל טאוב למשרת יועץ משפטי למשרד החוץ, בעת שהיה מידע אודות חשדות להתנהלות לא הולמת שלו ועל כך שקיבל טובת הנאה, במסגרת תפקידו כשגריר ישראל בבריטניה.

לפי הבקשה, רוזנברג התנגד גם למינוי רבקה פאלוך ליועצת ראש הממשלה לענייני חרדים. זאת, על רקע קביעות בית משפט השלום בתל-אביב בפסק הדין בעניין חיים רמון, ביחס לעלילה שהעלילה פאלוך נגד המתלוננת בתיק נגד השר הבכיר לשעבר.

התנכלות שיטתית

לדברי רוזנברג, מפרשה לפרשה, ככל שהתעקש למלא את תפקידו כשומר סף - כך גבר הרצון להיפטר ממנו, והוא סומן כ"אבן-נגף" שיש להסירה מן הדרך. לטענתו, החל מאפריל 2016 ואילך (המועד בו התנגד למינויה של פאלוך), הוא החל לסבול מהתנכלות שיטתית, שכוונה כנגד מה שנתפס כ"נקודת-התורפה" שלו: היחסים האישיים האינטימיים שנוצרו בינו לבין סגניתו, עו"ד אילה הוניגמן.

רוזנברג מתאר כיצד בשני הליכי השימוע נעשה שימוש ציני וחסר תום-לב בקשר האישי בינו לבין סגניתו. לדבריו, כבר לפני כשנתיים, מיד לאחר שנוצר הקשר, דיווחו עליו השניים לנציב שירות המדינה ולגורמים הרלוונטיים בפרקליטות, תוך שהדגישו כי מדובר בעניין פרטי וסודי המופקד למשמורת בידיהם.

לפי הנטען, הסידורים הנחוצים להמשך עבודתם נעשו תוך שהשניים עושים כל שהם מתבקשים לעשות. בין היתר כותב רוזנברג כי בפברואר 2015 הוא והוניגמן דיווחו למנהל המחלקה הכלכלית בפרקליטות המדינה, עו"ד דן אלדד, שמשמש כרפרנט תחום משמעת על מערכת היחסים ביניהם. לפי הבקשה, אלדד הציע לשתף במידע את פרקליט המדינה, עו"ד שי ניצן, וכך אכן נעשה. בהמשך שותפה גם עו"ד דינה זילבר, המשנה ליועץ המשפטי לממשלה, במידע על מערכת היחסים בין רוזנברג לסגניתו.

לפי הנטען, "עם הזמן התברר כי הנציבות לא עשתה מאמץ אמיתי ותם לב כדי למצוא לרוזנברג או להוניגמן תפקיד אחר בשירות המדינה. ניסיונם של השניים להציע פתרונות ולאתר תפקידים אחרים עבור עצמם הוכשלו, פעם אחר פעם", טוען רוזנברג.

לטענת רוזנברג, מרגע שהוא סומן כמי שאינו מגלה את "מידת הגמישות הראויה" בכל מה שנוגע למינויים שונים למשרות אמון ודרגים גבוהים אחרים בשירות המדינה, בהתעקשותו על שמירה על נורמות בסיסיות - דלף סודו והפך לחרב בידי המדינה נגדו (ונגד סגניתו, עו"ד הוניגמן), ללא צידוק כלשהו.

לטענת רוזנברג, לא אי-התאמתו לתפקידו כשומר סף היא זו שעומדת ביסוד רצון המדינה לפטרו ולבזותו - אלא דווקא התאמתו לתפקיד.

"ניסיון מגוחך"

בסביבתו של ראש הממשלה נתניהו אומרים בתגובה כי "יש כאן ניסיון מגוחך לקשור את ראש הממשלה לעניין. אסף רוזנברג מעורב בפרשה חמורה שהוא עצמו היה חוקר אחרים עליה, ולראש הממשלה אין שום קשר לפיטוריו".

מהפרקליטות נמסר בתגובה כי "הבקשה של רוזנברג טרם התקבלה. נגיב בבית הדין".

עו"ד רוזנברג מיוצג בידי עורכי הדין גיורא ארדינסט, מרים קליינברגר-אתר, ניר פרידמן, נדב דישון ונסרין מנסור ממשרד ארדינסט, בן נתן, טולידאנו.

עוד כתבות

צילום: רויטרס, IMAGO/Bernd Feil/M.i.S.

אתם לא מספיקים כלום? מחקרים חדשים מגלים - כנראה שזו הסיבה

בשנים האחרונות הפך המושג "עוני זמן" לפופולרי בקרב חוקרים המנסים להבין את יחסינו המורכבים עם פנאי והשפעתם על האושר והבריאות שלנו ● לאט לאט הם מגלים מה אנחנו עושים לא נכון בתכנון הזמן שלנו ואיזה פרדוקס כלכלנים מפספסים כשהם בונים תוכניות רווחה ● מדד חדש שצפוי להיכנס ללשכת הסטטיסטיקה בארה"ב מרגש אותם במיוחד

הנוף הנשקף מהררית / צילום: ליבי לוי

נסעתם לגליל בחג? אתם חייבים לעצור ביישוב הזה לחוויה תאילנדית אמיתית

קפה שהוא גם גלריה, מופע מוזיקלי של ערפול חושים, מעדנייה משובחת ושופינג ברוח האנתרופוסופיה ● ביקור ביישוב הררית, שמרגיש כמו יקום מקביל

השבוע בשווקים / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הענקית שקפצה וזו שהתרסקה - ועוד כתבות על מצב השווקים

מטא איכזבה את המשקיעים ● נטפליקס צנחה אחרי תוצאות חיוביות, טסלה פרסמה דוח מאכזב אבל המניה שלה קפצה. למה? ● קבוצת רד בינת מסיימת עידן ועוד כתבות על המצב בשווקים

ישראל לשם וקרן כהן חזון / צילום: רמי זרנגר

"לידה אני תלמיד בכיתה א": עורך הדין הבכיר והיזמת המצליחה חושפים את השותפות

20 שנה שישראל (רלי) לשם וקרן כהן חזון הולכים יחד, וחברת תורפז תעשיות שהקימו, שמפתחת ומייצרת תמציות טעם וריח, כבר שווה 1.7 מיליארד שקל וחולשת על 17 חברות ● הוא בעל אחד ממשרדי עורכי הדין הגדולים בארץ אבל מרגיש לידה "כמו בכיתה א'" ● היא תעשיינית בנשמה אבל זוקפת לו הרבה מההצלחה ● זה ראיון זוגי ראשון

השר לביטחון לאומי, איתמר בן גביר / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

השר בן גביר נפגע בתאונת דרכים: מצבו קל-בינוני

בן גביר הגיע לזירת הפיגוע ברמלה, התראיין וכשעזב את המקום - היה מעורב בתאונת דרכים • רכבו של השר התהפך והוא פונה לטיפול רפואי • לפי עד ראייה: רכב השר חצה באור אדום • ארבעה בני אדם נוספים נפצעו בתאונה, מצבם קל-בינוני

ג'נסן הואנג, מנכ''ל אנבידיה / צילום: Shutterstock

החברה הלוהטת בעולם יצאה למסע רכישות בישראל. ויש גם חדשות רעות

ענקית השבבים אנבידיה משלימה בימים אלה רכישה של שתיים מהחברות המובילות בפיתוח מוצרי בינה מלאכותית בישראל ● בה בעת, מחקר חדש של סטנדפורד מסמן מגמה מדאיגה: קצב ההגירה השלילית של מוחות בתחום ה־AI מישראל שני רק להודו ● אז למה המומחים אופטימיים?

כטב''ם מדגם שאהד 136 מוצג בטהרן. מרבית הכטב''מים ששוגרו לעבר ישראל מאיראן היו מדגם זה / צילום: Reuters, Morteza Nikoubazl

גם אחרי היירוט המוצלח: 30 אלף דולר ויש לכם כטב״ם מתוצרת איראן

הפעולה ההגנתית המוצלחת של ישראל המחישה עד כמה הכטב"מים מתוצרת איראן אינם קטלניים מול מערכות מערביות באיכות גבוהה ● אולם, מי שבוחר באמצעים מתוצרת איראן אינו רוכש אותם בשל איכותם, אלא מחירם ● ומי המדינה הקטנה שמקבלת מקורות פרנסה לאזרחיה העניים באמצעות מתקן ייצור מל"טים איראני?

טקס הסיום הראשון של סטודנטים בסניף אוניברסיטת NYU בשנחאי, 2017 / צילום: Reuters, Ke yi

הכל למכירה: כך זורם הכסף הסיני לאוניברסיטאות אמריקאיות

אוניברסיטאות אמריקאיות חותמות על חוזים ברחבי העולם כדי למכור את מומחיות המחקר וההכשרה שלהן, וכמה מההסכמים הרווחיים ביותר שלהן היו עם חברות שבסיסן בסין ● חוזים הוערכו ב-2.32 מיליארד דולר בין 2012 ל-2024, על רקע חששות בקונגרס כי הקשרים האקדמיים עלולים להוות סיכון ביטחוני לאומי

אברהם אסף / צילום: תמר מצפי

אברהם אסף, מייסד ובעל השליטה בקבוצת אמנת, נפטר בגיל 83

אסף הפך לבעל השליטה באמנת לאחר שרק לפני ארבעה ימים רכש את ההחזקות של שותפו לייסוד החברה, שמואל בר אור, (22.17%) תמורת כ-21.7 מיליון שקל ● מי שצפוי להמשיך אותו הוא בנו, סגן יו"ר החברה, ערן אסף

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

אזרבייג'אן איירליינס / צילום: Shutterstock

הכירו את חברת התעופה שרוצה להטיס אתכם במקום אלה שברחו

אזרבייג'ן איירליינס (AZAL), חברת התעופה הלאומית של אחת מידידותיה הקרובות ביותר של ישראל, מראה שהיא כאן כדי להישאר ● "בחודשי הקיץ נעלה את תדירות הטיסות, בין יוני לספטמבר AZAL תפעיל 11 טיסות בשבוע", אומר בני קורמאייב, נציג החברה בארץ

חזירי בר בחיפה / צילום: Ronen Zvulun

כך מתכנן ראש העיר להתמודד עם התופעה שהכי מטרידה את החיפאים

סוגיית החזירים מעסיקה את תושבי העיר מזה יותר מעשור, ובעוד שראש העיר החדש־ישן אמר שיטפל בה ביד נחושה, דרכי ההתמודדות המתגבשים לא עבדו בעבר ● פרופ' אורי שייניס, מומחה לחקר מינים פולשים, מסביר: "לנסות להתמודד עם החזירים ללא מחקר, זה כמו לנסות להתמודד עם הקורונה ללא מחקר"

וול סטריט / צילום: Shutterstock

שבוע המסחר הטוב מנובמבר: נאסד"ק קפץ ב-2%

מניית גוגל זינקה בכ-10%● אינטל איבדה כ-9% ● מדד ניקיי הוסיף 0.8%, מדד שנחאי התחזק ב-1.2%, מדד שנזן עלה ב-2.2% וקוספי הוסיף 1% ● נעילות ירוקות גם בבורסות אירופה ● ה-PCE - מדד האינפלציה המרכזי של הפד - עלה ב-2.8% בחודש מרץ, גבוה מהצפוי

מפגין מניף שלט עם ''מהפכת אינתיפאדה'' בוושינגטון. תמיכות מפורשות באלימות / צילום: Associated Press, Lindsey Wasson

״אינתיפאדה עולמית״ מתפשטת בקמפוסים של ארה״ב אבל היא עשויה לחזק דווקא את הימין

זה מה שקרה למחאות הענק נגד מלחמת וייטנם ולמרד הסטודנטים בצרפת לפני 60 שנה ● התנועה הנוכחית מעתיקה בהצלחה גוברת את דפוסי הפעולה של המאבק נגד אפרטהייד לפני 40 שנה ● ישראל הופכת למנוף של שינוי

ארנונה / צילום: Shutterstock, Andrey_Popov

המועצה השתחררה מהסכמה על הנחה בארנונה על אף שהנסיבות לא השתנו

העליון קבע כי המועצה האזורית עמק הירדן תוכל להשתחרר מהסכם על חיוב ארנונה מופחת, על אף שלא השתנו הנסיבות ● האם יש בכך לכדי שינוי עמדת העליון בנושא?

הירחון העברי ''השחר'', שבו כתב בן יהודה, 1879. הרושם ממאמרו היה עצום / צילום: ויקיפדיה

העברית של ימינו מבטאת כישלון אחד מובהק של אליעזר בן יהודה

בדיוק לפני 145 שנה אליעזר בן יהודה הקדים את כל בני זמנו בהבנת הקשר בין הארץ לבין הלשון ● אבל את לשון ימינו הוא כנראה לא היה מבין

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe FireFly)

מחקרים מגלים: המאבק בדמנציה מתחיל בשנות ה-40 שלכם

נקיטת פעולה לשיפור בריאות המוח בשלב מוקדם עשויה לעזור לכם להישאר חדים עם תהליך ההזדקנות ● "המאמצים להתמקד בדמנציה בקרב אנשים מבוגרים כשלו במידה רבה", אומר פרופסור לפסיכולוגיה ומדעי המוח מאוניברסיטת דיוק, ומוסיף כי בשל כך המדענים מחפשים רמזים במוח בשלבי חיים מוקדמים יותר

חניה על מדרכה. נושא שנוי במחלוקת / צילום: הלית ינאי

מה הוביל לקפיצה במספרי תו החניה לנכים?

מאז שרוככו התנאים לקבלת תו נכה, נרשמה עלייה של 55% במספר התווים שהונפקו ● השינוי בחוק שאפשר לנכים לקבל חניה צמודה לבית הקפיץ גם את מספר החניות, ובתל אביב הוא הוכפל ● יו"ר עמותת נגישות ישראל, יובל וגנר: "התכלית של מתן תווי נכה פשוט לא מקוימת"

וושינגטון. מעמד משפטי מיוחד

רק שבעה מתוך 1,000 הבניינים הגבוהים בעולם נמצאים באירופה. זו הסיבה

רק שבעה מתוך 1,000 הבניינים הגבוהים בעולם נמצאים באירופה ● אתונה, פריז, רומא ואחרות מגבילות את גובה הבנייה כדי לשמור על הנוף ● איך זה עובד ומהם יוצאי הדופן?