גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

אחרי 35 שנים של שוק שורי, שעת המבחן של האג"ח כאן

ביל גרוס, "מלך האג"ח", סוברכידי בשבירת השיא של דצמבר - כלומר 2.65% - כדי להוכיח שמגמת-העל התהפכה, ושאנחנו בדרך לתשואות גבוהות בהרבה

ביל גרוס , ג'ף גאנדלך / צילום: בלומברג
ביל גרוס , ג'ף גאנדלך / צילום: בלומברג

המערכת הפיננסית העולמית עומדת בפני מבחן קריטי שיכריע לא רק את גורלה, אלא גם את כיוונן של כלכלות מרבית המדינות, וממילא את מצבם של המוני בתי אב ברחבי העולם. התוצאה של המבחן צפויה להתברר תוך מספר שבועות, ולכל היותר תוך חודשיים-שלושה.

המבחן הזה אינו קשור לנשיא הנבחר דונלד טראמפ, לפחות לא באופן ישיר. אמנם נכון, טראמפ, מעשיו ומדיניותו בתחומים השונים בוודאי משפיעים על תוצאות המבחן הזה - אבל הם אינם מהות העניין. המבחן מתרחש במנותק מהם, ואם טראמפ משפיע עליו, אז גם המבחן משפיע על הנשיא. לא יהיה זה מוגזם לומר שההכרעה במבחן הזה עשויה לחרוץ את גורל הנשיאות של טראמפ לא פחות - ואולי יותר - ממעשיו שלו עצמו.

המבחן הזה מתרחש בשווקים הפיננסיים - אבל לא בשוק המניות, למרות שהוא השוק המסוקר באינטנסיביות, ושהמעקב אחריו מגיע לשיא, סביב ה"אירוע ההיסטורי" של חציית רף ה-20,000 נקודות במדד הדאו ג'ונס. אבל חציית הרף הזו היא אירוע תקשורתי, מדומה, חסר משמעות אמיתית.

במקום זאת, וכפי שמתבקש, המבחן מתרחש בשוק החשוב והמרכזי, שהוא שוק האג"ח, שם הוא מתפתח זה מספר חודשים. איך "שעת מבחן" יכולה להתרחש על פני חודשים? מפני שמדובר בהכרעה סביב מגמה הנמשכת זה שלושה עשורים וחצי, ובהקשר זה הכרעה הפרוסה על פני כמה חודשים היא סבירה.

מגמה שורית כבר 35 שנה

מהות המבחן פשוטה: האם מגמת-העל בשוק האג"ח משתנה משורית לדובית, מעליות בשערי האג"ח וירידה בתשואות שלהן, לטובת מגמה דובית, שבה השערים יירדו ורמת התשואות תעלה? התוצאה של המבחן חייבת להיות או כן או לא. אבל בעוד ש"כן" זה כן, "לא" יכול להתפרש גם כ"עוד לא". זה כל העניין והוא די פשוט. נשאר להסביר בקיצור למה זה כה חשוב.

המגמה הראשית בשוק האג"ח היא שורית מאז 1981-1982 - כלומר, לאורך תקופה של כ-35 שנים - שבמסגרתה רמת התשואות ירדו ומחירי האג"ח עלו. מגמת-על זו התחילה כאשר שיעורי הריבית בארה"ב עמדו ברמות שיא היסטוריות, על רקע שיעורי אינפלציה דו-ספרתיים. מדיניות אנטי-אינפלציונית נוקשה, שאותה הנהיגה פאול וולקר לאחר שהתמנה כיו"ר הפדרל ריזרב בנק ב-1979, התחילה לתת את אותותיה כעבור שנתיים-שלוש, ומאז נמצא השוק במגמת שורית.

אין זה אומר שהמחירים עלו כל יום. לאורך השנים היו תנודות רבות, חלקן משמעותיות, בשני הכיוונים.

אבל המגמה הבסיסית הייתה תמיד בכיוון של מחירים גבוהים יותר - כלומר, רווח הון למשקיעים באג"ח, וגם לכיוון של תשואות נמוכות יותר - שפירושן עידוד לקיחת חוב על-ידי לווים למיניהם, כולל משקי בית, פירמות וממשלות.

אולם בשנים האחרונות, המגמה השורית נראית יותר ויותר כאילו מיצתה את עצמה, לאחר שהתשואות הגיעו לרמות שפל נמוכות ביותר - וביפן ובאירופה, לרמות שליליות שהיו נחשבות עד לא מזמן לבלתי אפשריות. כך לדוגמה, התשואה על האג"ח ל-10 שנים של ממשלת ארה"ב ירדה בקיץ שעבר (יולי 2016), לרמה של 1.33%, ובכך שברה את רמת השפל הקודמת, שאותה רשמה ב-2013.

אך מנקודה זו התחילה עלייה בתשואות. במשך ארבעה חודשים התנהלה העלייה על מי מנוחות, אבל החל מ-9 בנובמבר, עם זכייתו של דונלד טראמפ בניצחון המפתיע שלו בבחירות, עבר קצב העלייה מהליכה נוחה לריצה מהירה. כבר באמצע דצמבר הגיעה התשואה על האג"ח ל-10 שנים ליותר מ-2.6% - כמעט כפול מרמת השפל.

מאז, השוק מתאפיין במסחר דו-כיווני המוגדר בפי המנתחים כ"תיקון". זהו שלב ביניים טבעי, אבל מה שמעסיק את כולם הוא מה יקרה בשלב הבא. העלייה בתשואות תתחדש - אבל האם זו תהיה עלייה מוגבלת וקצרה, או שתירשם עלייה משמעותית נוספת ברמת התשואות?

כרגיל, ישנם חילוקי דעות בין המומחים. ביל גרוס, שכונה "מלך האג"ח" בהיותו מנכ"ל PIMCO, סובר שדי בשבירת השיא של דצמבר - כלומר 2.65% - כדי להוכיח שמגמת-העל התהפכה, ושאנחנו בדרך לתשואות גבוהות בהרבה. לעומתו, ג'ף גאנדלך, מבכירי מנהלי קרנות הגידור, מתייחס בבוז לגרוס ("מנהל קרן בדרגה ב") ולניתוחו. לדעתו, רק שבירת רמת ה-3% - שאליה הגיעה התשואה על האג"ח ל-10 שנים בתחילת 2014, בסיבוב העליות הקודם שלה, שמשם ירדה לשפל חדש, כאמור - תהווה הוכחה ניצחת לשינוי בסיסי במגמה. ויש המציעים יעדים אחרים - מורגן סטנלי מסתכל על 2.75%, לדוגמה.

אבל חילוקי הדעות הם טקטיים בלבד. כולם מסכימים שעלייה חזקה נוספת, העוברת את רמת ה-3%, לא תשאיר עוד מקום לדיון. לכן המבחן הוא ברור, והוא מתקיים כאן ועכשיו. אבל מה המשמעות שלו?

אם העלייה בתשואות נבלמת שוב, כפי שקרה לפני שלוש שנים, משמעות הדבר הוא שהעולם ממשיך להתנהל במציאות המוזרה המאפיינת את שבע השנים האחרונות. מחיר הכסף ימשיך להיות נמוך עד אפסי, או אפילו שלילי. הנזילות הבלתי מוגבלת, שמקורה בתוכניות הדפסה בבנקים המרכזיים, תמשיך לעוות את כל המחירים בשווקים, וממילא את ערכי הנכסים. בסביבה כזאת, בעלי הכספים ימשיכו לחגוג ולהתעשר עוד, בעוד שמעמד הביניים יילחץ והעניים יתקיימו מפירורים שממשלותיהם יזרקו להם.

זה לא אידיאלי, בלשון המעטה, אבל תקופת העיוותים של 2009-2016 עלולה להיזכר כשבע השנים הטובות, לעומת מה שצפוי בתרחיש של עלייה משמעותית ומתמשכת ברמת התשואות בשוקי האג"ח מסביב לעולם.

מקור הקטסטרופה נעוץ באפיון המרכזי של תקופת השגשוג שקדמה לה - שיעורי ריבית אפסיים, שגררו את תשואות האג"ח לשפל. אלו עודדו את הרחבת האשראי הגדולה בהיסטוריה, שהתרחשה מסביב לעולם, במיוחד בסין, ואצל כל סוגי הלווים. הריבית הנמוכה גם אפשרה לגורמים רבים שנקלעו לצרה במהלך המשבר של 2008-2009 להימנע מלעשות את המתבקש מהם - כלומר להפחית את כמות החוב שהם נושאים. הודות לשיעורי ריבית אפסיים/שליליים, אותה רמת הכנסה יכלה עכשיו לשאת כמות גדולה יותר של חוב.

כתוצאה מהגדלת החוב, הלווים חשופים מאוד לעלייה חדה ומהירה בשיעורי הריבית. העלייה הראשונה, זו שהתרחשה בחצי השני של 2016, לא מעיקה על רובם, מפני שהיא התחילה מרמת שפל מוגזמת - אבל היא כבר הספיקה לשתק את הביקוש למשכנתאות חדשות. עלייה נוספת בקנה מידה דומה תחנוק פעילות בהיקף רחב יותר.

עלייה מעבר לרמה מסוימת - איש אינו יודע בדיוק כמה - תצית בהלה אצל לווים שירצו או יידרשו להקטין את מצבת החובות שלהם. התהליך הזה ידרדר את העולם למיתון עמוק, שבו פירמות רבות וגם מדינות לא מעטות יפשטו את הרגל, שלא לדבר על המוני לווים שלא יוכלו לשאת עוד את נטל המשכנתאות הגדולות שלקחו.

זה מה שעומד להכרעה בשעת המבחן המתנהלת עכשיו. לכן, מומלץ לעקוב אחר ההתפתחויות בשוק האג"ח, ולא להיסחף לאופוריה המדומה של שוק המניות.

הכותב הוא יועץ כלכלי עצמאי.

תשואת אגח

עוד כתבות

האנטקינוס / צילום: Reuters, SOPA Images

המעבר לעידן האש מכה בבעלי החיים, ואלה שיידעו להתאים את עצמם יצליחו להתרומם

עידן האש הנוכחי רואה בשריפות האלימות שמתחוללות בשנים האחרונות תוצר של נזקי האדם ● התאמות בעלי חיים לעידן זה, שניכרו אצל יונק עכברי אוסטרלי, ציפור אפריקאית וסנאי אמריקאי, מעידות: הברירה הטבעית עדיין עושה את שלה

גרינפלד אורי / צילום: איל יצהר

הכלכלן והאסטרטג אורי גרינפלד מצטרף לקבוצת אגם לידרים

גרינפלד, כיהן בתפקיד האסטרטג הראשי של פסגות במשך כעשור ● גרינפלד: "זוהי דרך חדשה ומבטיחה עבורי, אגם לידרים בעלת מוניטין רב שנים בתחום הפנסיוני והפיננסי"

קמפיין freeTV / צילום: צילום מסך

ב־freeTV לא חושפים את מספר הלקוחות, אבל משקיעים 2 מיליון בקמפיין בכיכובם

הקמפיין של מיזם הסטרימינג מתברג במקום השני בזכירות, ובמקום האחרון באהדה - כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת הזכורה ביותר שייכת לבנק מזרחי טפחות, בית ההשקעות מיטב חוזר למסך עם עוד פרסומת בהובלת כוכב "חברים"

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Shakh Aivazov, Jacquelyn Martin)

ביידן צולל לשפל חדש, והמוני גיאורגים יוצאים לרחובות להתנגד ל׳חוק הרוסי׳

ג'ו ביידן מוסיף לשקוע ● הריבית בארה"ב לא תרד, והמשכנתאות יעלו ● גיאורגיה לוחמת נגד מהפכה משפטית ● פדרו סאנצ'ס עושה בית ספר לראשי ממשלות, ופקיסטן אומרת למשתמטי מס: אין כרטיס SIM בלי מסים

רפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

דיווח בארה"ב: ישראל עדכנה את ממשל ביידן על תוכניתה להתחיל לפנות אוכלוסייה מרפיח

צה"ל ערך תרגיל המדמה תקיפת פתע של חיזבאללה בגבול לבנון • אזעקות הופעלו אחרי כמעט יומיים ללא ירי לצפון, גם הירי מעזה התחדש עם נפילה - שלא הפעילה אזעקה • מטוסי קרב תקפו מבנים צבאיים של ארגון הטרור במרחב עייתא ע-שעב שבדרום לבנון • לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - בסוריה דיווחו על תקיפה ישראלית ליד דמשק ● עדכונים בולטים

פול אוסטר. ''סופרים לא יוצאים לפנסיה'' / צילום: Reuters, VINCENT WEST

על פול אוסטר, שהיופי שבמקריות העסיק אותו כל חייו

השבוע הלך לעולמו בגיל 77 הסופר היהודי-אמריקאי פול אוסטר ● אוסטר כתב ספרים שהפכו לרבי מכר ועוסקים באופן תכוף בצירופי מקרים ● כתיבתו נטועה בילדות קשה ואירועים מטלטלים ששינו את חייו

מטרו / אילוסטרציה: Unsplash, olivier collet

בעלי קרקעות עותרים לבג"ץ נגד הפקעות המטרו וחושפים התנהלות מרושלת סביב חקיקת התוכנית

העותרים טוענים כי ההפקעה לטובת הדיפו בראשל"צ, שמעליו מתוכננת בנייה מאסיבית, אינה חוקית, שכן החוק מאפשר הפקעה רק לשימוש ציבורי ● חוק המטרו אמור היה להסדיר זאת, אך החלק הנוגע לכך טרם הושלם

ג'רום פאוול, יו''ר הפדרל ריזרב / צילום: Associated Press, Jacquelyn Martin

דריכות בוול סטריט לקראת פרסום נתוני התעסוקה לאפריל

דוח התעסוקה לאפריל צפוי להתפרסם היום לפני פתיחת המסחר בוול סטריט ● הצפי הוא לתוספת של כ-240 אלף משרות ולשיעור אבטלה של 3.8% ● למה בפדרל ריזרב ובשווקים מודאגים?

שר המשפטים יריב לוין / צילום: מרים אלסטר/פלאש90

לוין סירב למנות, וחברי הוועדה התקפלו: אלו 32 השופטים החדשים שנבחרו

לוין סירב לאפשר הצבעות שאינן ברוב של כל חברי הוועדה, וכך הצליח למנות מועמדים שחברי הימין ביקשו לקדם ● לבית המשפט המחוזי בירושלים מונה רק שופט אחד, על אף שישנם תקנים פנויים נוספים, בשל מחלוקת על זהות יתר המועמדים

עסקאות השבוע / עיצוב: טלי בוגדנובסקי

עם נוף לים ומרפסת גדולה: בכמה נמכרה דירת 4 חדרים ברמת אביב ג?

ברחוב אבשלום חביב ברמת אביב ג' נמכרה דירה בשטח של 114 מ"ר בתמורה ל־5.17 מיליון שקל ● בבניין יש חניה מקורה עם שער חשמלי, שתי מעליות, והוא קרוב לקאנטרי ולמרכז שוסטר ● "המחיר הראשוני היה גבוה יותר, אולם בגלל שבעלי הנכס ביקשו למכור בהקדם - המחיר ירד" ● ועוד עסקאות נדל"ן מהשבוע האחרון 

ד''ר אלמוג שמחון / צילום: דני מכליס - אוניברסיטת בן גוריון בנגב

החוקר שמגלה איך הבוטים הרוסיים הפכו אותנו לכלי משחק

ד"ר אלמוג שמחון, פסיכולוג חישובי מאוניברסיטת בן גוריון, חוקר את השימוש בשפה ברשתות ואת האופן שבו היא מובילה לקיטוב חברתי ● בראיון לגלובס, הוא מסביר איך בוטים רוסיים הופכים אותנו לכלי משחק, מה קורה לשיח אחרי פיגועים ומי משתף יותר פייק ניוז ● ויש לו אזהרה לעתיד: "בינה מלאכותית יכולה לייצר טענות לא פחות משכנעות משל בני אדם, ואפילו יותר"

מגרש מכוניות למכירה, נמל אשדוד / צילום: Shutterstock

צ'רי חדשה וחשמלית בדרך לישראל, והמסים מענף הרכב בשיא היסטורי

הסכום הממוצע של מס קנייה מרכב נוסעים חדש זינק ב-12.6% לעומת שנת 2022 ● מותג הפרימיום Exlantix של צ'רי בדרך לישראל, וכך גם הקרוסאובר של KGM הקוריאנית ● ועוד חדשות מענף הרכב

שולה חן, 1969 / צילום: סוכנות צילומי עיתונות י.פ.פ.א / אוסף דן הדני, הספרייה הלאומי (מתוך ויקיפדיה)

על השיר "בוא הביתה" שהפך לפסקול המלחמה הנוכחית

לכל מלחמה בישראל יש את השיר שמסמל אותה ועליו קהל המאזינים נשען ● למלחמת העצמאות היה את "באב אל וואד", במלחמת יום כיפור "לו יהי", ובלבנון הראשונה, "הביתה"● במלחמה הנוכחית מככב השיר "בוא הביתה", אותו כתבה בכלל זמרת אמריקאית

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

למי הקדישה אלופת אירופה החדשה בג'ודו את זכייתה בזהב?

איך נקראת מערכת ההגנה האווירית החדשה שפיתחה אלביט ושתימכר ללקוחות בינלאומיים, במה עוסק הפלאונטולוג ובאיזו שנה הותקן הרמזור הראשון באילת? ● הטריוויה השבועית

פיצה פפרוני של ''פיצה אולה'' / צילום: מרב סריג

אחת הפיצות הטובות בארץ מסתתרת בחצר משפחה בעספיא

בימי שישי, בשיטת "עד שנגמר הבצק", מנפיק טאבון העצים של משפחת עלו פיצות נאפוליטניות נהדרות ● גם הנקניקים מיוצרים במקום

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות המכוניות הסיניות זינקו, אקספנג ב-17%

נאסד"ק עלה ב-1.5%, הדאו ב-0.8% ● שיא במשיכות כספים מקרנות הביטקוין ● קוואלקום זינקה ב-10%, אנבידיה ב-3% ● גוגל שוב מפטרת עובדים ● ישראליות: רדקום זינקה ב-8%, היפו צללה ב-13% ● מחר דוח התעסוקה בארה"ב ● וגם, בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה "Sell in May and go away"

טרונג מיי לאן, אשת העסקים שעומדת במרכז פרשת ההונאה / צילום: phapluat tv

טייקונית הורשעה על שהפכה בנק לכספומט אישי שלה, ונידונה למוות

בעלת אימפריית הנדל"ן הווייטנאמית טרונג מיי לאן הואשמה בהונאה בהיקף של 12 מיליארד דולר, שכוללת שוחד והשתלטות לא חוקית על בנק ● המקרה הפך לאחד המתוקשרים ביותר בקמפיין ממשלתי נגד שחיתות, שזכה לכינוי "כבשן בוער"

''מנטה ריי'' / צילום: נורת'גרופ

לא רק באוויר: כלי השיט הבלתי מאויש החדש של צבא ארה"ב

הסוכנות האמריקאית לפיתוחים טכנולוגיים צבאיים והענקית הביטחונית נורת'רופ גרומן הודיעו כי סיימו בדיקות בהיקף מלא של "מנטה ריי" - פרויקט דגל ימי של כלי שיט תת־מימי בלתי מאויש (UUV) גדול במיוחד ● כלי השיט החדש נושא חיישנים ומערכות תקשורת מתקדמות המאפשרות לו לבצע משימות כמו מעקב, זיהוי ונטרול מוקשים, מחקר בעומק האוקיאנוסים ומיפוי הקרקעית

מפגינים באוניברסיטת קליפורניה, השבוע / צילום: Reuters, Aude Guerrucci

ניצולי ה־7 באוקטובר תובעים את מובילי המחאות בקמפוסים בארה"ב: "זרוע של חמאס"

אזרחים ששרדו את הטבח ביישובי הדרום, הגישו השבוע לבית המשפט המחוזי בווירג'יניה תביעה נגד ארגוני המחאות בארה"ב, בטענה לקשר ביניהם לחמאס ● בין היתר, צוין כי ראשיהם היו חברים בארגוני טרור ואף הכינו מסמכי תעמולה נגד ישראל, בטרם התרחש הטבח

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: Associated Press, Noah Berger,

מכירות האייפונים צנחו, אז למה המשקיעים מרוצים?

הבייבאק הוא הבעת אמון של אפל בעצמה ● למרות ההכנסות הנמוכות, החברה עקפה את צפי האנליסטים, ולמשקיעים יש לא מעט סיבות להיות מרוצים ● ומה צפוי בבינה המלאכותית ● 5 הערות על דוחות אפל