גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הרשות הישראלית לאיסור הלבנת הון זכתה במקום ראשון מבין 152 מדינות

הרשות הישראלית זכתה בתחרות לחקירת הלבנת ההון הטובה בעולם, בעקבות חשיפת רשת בינלאומית של מלביני הון מקצועיים שהלבינו כספי פשיעה בהיקפים של מיליארדי שקלים

ד”ר שלומית ווגמן–רטנר / צילום: רן יחזקאל
ד”ר שלומית ווגמן–רטנר / צילום: רן יחזקאל

חשיפת רשת בינלאומית של מלביני הון מקצועיים, אשר הלבינה כספי פשיעה בהיקפים של מיליארדי שקלים, הציבה את הרשות לאיסור הלבנת הון ומימון טרור במשרד המשפטים בראש רשימת הרשויות הנאבקות בהלבנות הון בעולם: הרשות במדינתנו הקטנטונת זכתה במקום הראשון בתחרות בינלאומית לחקירת הלבנת ההון, והוכתרה לטובה בעולם.

בכנס השנתי של ארגון ה"אגמונט" (EGMONT), ארגון-הגג הבינלאומי של הרשויות לאיסור הלבנת הון ומימון טרור, שבו חברות 152 מדינות, הוכרזה זכייתה של הרשות (הישראלית) לאיסור הלבנת הון ומימון טרור, במקום הראשון בתחרות לחקירת הלבנת ההון הטובה בעולם.

התחרות מתקיימת זו השנה השישית, ובמסגרתה הגישו מספר רב של רשויות לאיסור הלבנת הון ומימון טרור מהעולם דוגמאות לחקירות הלבנת הון מהשנים האחרונות, במטרה לזכות בתואר "החקירה הטובה בעולם. ומי זכתה? הרשות הישראלית.

הרשות לאיסור הלבנת הון ומימון טרור הציגה מקרה של חשיפת רשת בינלאומית של מלביני הון מקצועיים, חקירה אשר החלה ברשות לאחר שזו זיהתה אינדיקציות מחשידות לפעילות הלבנת הון בהיקפים של מיליארדי שקלים, במתווה פעילות מורכב ומתוחכם.

במסגרת החקירה הכלכלית שביצעה הרשות, אותרו ובוססו חשדות משמעותיים להלבנת הון. לפיכך, העבירה הרשות מידע רלוונטי למשטרת ישראל אשר פתחה בחקירה משולבת, בשיתוף-פעולה פורה עם מכלול גופי האכיפה, במסגרת פעילותו של "כוח משימה" ייעודי לחשיפת פעילות מלביני הון מקצועיים.

הכוח כלל את נציגי משטרת ישראל מיחידת לה"ב-433, חוקרי יחידת "יהלום" והיחידה לנותני שירותי מטבע של רשות המסים, פרקליטות מחוז תל-אביב (מיסוי וכלכלה) והרשות לאיסור הלבנת הון ומימון טרור. בנוסף, בפרשה זו בוצעו שיתופי-פעולה בינלאומיים נרחבים עם רשויות לאיסור הלבנת הון מקבילות בעולם ועם גופי אכיפה רבים במדינות שונות.

הקריטריונים לזכייה בתחרות הם - הצגת חקירות כלכליות של פרשות הלבנת הון מתוחכמות, שבהן הרשות לאיסור הלבנת הון המקומית ממלאת תפקיד משמעותי, לצד קיומם של שיתופי-פעולה אפקטיביים במישור המקומי והבינלאומי.

כמו כן, נבחנת מורכבות הפרשה, הקושי בגילויה, מידת החשיפה של דפוסי פעולה חדשים והמורכבות של הלבנת ההון ו/או מימון טרור. לאחר הצגת המקרים, נבחר "התיק הזוכה" בהצבעה של כל המדינות החברות בארגון.

במסגרת הצגת המקרה, הדגישה הרשות הישראלית את הקושי בחשיפת פרשיות של מלביני הון מקצועיים, מורכבות החקירה הקונקרטית אשר התפרסה על פני מספר שנים, היתרונות בפעילות משולבת של מכלול גופי האכיפה במתכונת פעילות של כוחות משימה, המומחיות הרבה הנדרשת לביצוע חקירות כלכליות וכן הפרואקטיביות של הרשויות לאיסור הלבנת הון בחשיפת פרשות.

על-פי חוק, אחריותה של הרשות, כגוף מודיעיני, להעביר לגופי האכיפה השונים מידע שנאסף על-ידה לצורך בחינתו. עד לאחרונה הגופים שהיו רשאים לקבל מידע מהרשות לאיסור הלבנת הון ומימון טרור היו: המשטרה, השב"כ ורשויות לאיסור הלבנת הון בעולם. אולם במסגרת תיקון חקיקה שעבר לאחרונה - והגדיר חלק מעבירות מס כעבירות הלבנת הון - גם רשות המסים זכאית לקבל מידע מהרשות לאיסור הלבנת הון ומימון טרור.

במסגרת המאבק הכלכלי המשולב בפשיעה חמורה, בפשיעה מאורגנת ובפשיעה הכלכלית, של רשויות האכיפה - רשות המסים, המשטרה, הפרקליטות והרשות לאיסור הלבנת הון - כיכבה בשנים האחרונות הרשות לאיסור הלבנת הון כמקור מידע משמעותי. במסגרת זו הייתה הרשות מעורבת בחקירות במרבית הפרשיות הגדולות והבינלאומיות שנחשפו לאחרונה, ובין היתר בחקירה חובקת-העולם ורחבת-ההיקף המנוהלת נגד המיליארדר בני שטיינמץ, שעניינה חשד למתן שוחד לעובד ציבור זר בגינאה והלבנת הון לכאורה.

עוד פרשיות שהרשות הייתה מעורבת בהן: חקירת פרשת מי אביבים; חקירתו של איש העסקים עדי צים בפרשת הלבנת ההון לכאורה בהיקף של כ-200 מיליון שקל בתחום כוח-האדם; פרשת בנימין (פואד) בן-אליעזר המנוח; חקירתה של ראשת עיריית נתניה, מרים פיירברג; פרשת העלמת ההכנסות לכאורה על-ידי בעלי רשת "קליניקה און" לשעבר (פרשת בנק UBS).

רשת הלבנת הון חובקת-עולם

עוד פרשה היא החקירה שהולידה לאחרונה כתב אישום נגד רשת עבריינית שהפיצה 1,490 חשבוניות פיקטיביות בסכום כולל של יותר מ-604 מיליון שקל; חקירה נוספת שהולידה כתב אישום חמור נגד רשת מירמה מתוחכמת ושיטתית שפעלה מישראל ורימתה חברות באירופה בסכום כולל של יותר מ-9 מיליון אירו ועוד.

עוד במסגרת החקירות הבינלאומיות המורכבות שנחשפו בסיוע הרשות לאיסור הלבנת הון - בשלהי 2014, חשפו רשויות האכיפה רשת הלבנת הון חובקת-עולם שגלגלה מאות מיליוני שקלים. במסגרת החקירה נעצרו 14 חשודים ועוכבו 7 חשודים נוספים לחקירה בחשד לניהול רשת הלבנת הון מקצועית וחובקת-עולם, שפועלת להלבנת כספים שמקורם ממסחר בסמים ומעבירות פליליות נוספות, בהיקף של מאות מיליוני שקלים ובקנה-מידה בינלאומי. במקביל, ובתיאום עם רשויות האכיפה בארה"ב ובאירופה, נעצרו חשודים בחו"ל, בהם 8 חשודים בבלגיה.

חקירת הפרשה החלה לפני כשנה, לאחר שבלהב-433 התקבל מידע בנוגע לרשת הלבנת הון בינלאומית, שמעורבים בה אזרחי ישראל ומדינות אחרות, הפועלת להלבנת כספים שהושגו בעבירות פליליות חמורות.

במשך כשנה ביצעה להב-433 פעילות מודיעינית וחקירתית בישראל ובמדינות נוספות, בהן בלגיה, הולנד, ארה"ב וצרפת, בשיתוף-פעולה עם היחידות המיוחדות במדינות הללו ובליווי נציגי משטרת ישראל בארה"ב ובאירופה.

במהלך תקופה זו נערך איסוף סמוי על-ידי כוח המשימה בלהב-433 המתמקד במאבק במלביני הון, בשיתוף עם גורמי האכיפה ברשות המסים, יהלום, מכס ומע"מ, ובליווי פרקליטות מיסוי וכלכלה תל-אביב וכן בשיתוף עם הרשות לאיסור הלבנת הון ונש"מ (נותני שירותי מטבע).

במקרה אחר סייעה הרשות לאיסור הלבנת הון בחקירת חשד להפרת זכויות יוצרים של הוט ו-yes, תוך מירמה והלבנת הון בהיקף נרחב וחובק-עולם. הפרשה נחשפה בשלהי 2015, בתום חקירה חובקת-עולם, כאשר שוטרי לה"ב-433-יאל"כ, עצרו 6 חשודים בחשד שהקימו וניהלו אתר המשדר למנויים בחו"ל תמורת תשלום תכנים של חברות הכבלים, הלוויין וגופי תוכן אחרים, ללא היתר מבעלי הזכויות.

חקירה בינלאומית נוספת שבה השתתפה הרשות לאיסור הלבנת הון הולידה כתב אישום נגד 15 נאשמים בגין הברחת משקאות חריפים של מותגי פרימיום בינלאומיים לישראל בהיקף של עשרות מיליוני שקלים. לפי כתב האישום, הנאשמים התחמקו מתשלום מס בסכום עתק של יותר מ-36 מיליון שקל.

כתב האישום הוגש בתום חקירה מאומצת ומורכבת, סמויה וגלויה, שאף כללה חיקור דין בינלאומי, שאותה ניהל צוות חקירה משותף של חקירות מכס ומע"מ תל-אביב והמרכז, מכס אשדוד ויחידת להב-433-יאל"כ במשטרה, כוח משימה "נמלי ים", ולוותה לכל אורכה על-ידי פרקליטות מחוז דרום היחידה המשפטית הארצית לתיקי מכס וכן על-ידי הרשות לאיסור הלבנת הון. במסגרת פעולתם, נטען, ביצעו המעורבים בפרשה גם עבירות הלבנת הון בהיקף של עשרות מיליוני שקלים.

הכרה בינלאומית בישראל

ברשות לא מוכנים למסור איזו חקירה היא זו שהובילה אותם לניצחון בתחרות הבינלאומית, ומבהירים כי "הרשות לאיסור הלבנת הון ומימון טרור היא רשות מודיעינית וחקירותיה חסויות. משכך, לא נוכל למסור את שם החקירה ופרטים נוספים אודותיה".

ראשת הרשות לאיסור הלבנת הון ומימון טרור, ד"ר שלומית ווגמן-רטנר, מסרה על רקע הזכייה כי "המקרה הזוכה ממחיש את תפקידה המשמעותי של הרשות בחקירות הלבנת הון, יכולתה לזהות ולנתח פעילות חריגה ותרומתה להעלאת המודעות לתחומי הלבנת הון בסיכון. חקירות הלבנת הון הן לרוב מורכבות ומסועפות, חוצות גבולות ודורשות מומחיות ייחודית ושיתופי-פעולה הדוקים בין גופי האכיפה בארץ ובעולם.

"הרשות לאיסור הלבנת הון ומימון טרור תמשיך ותפעל ללא לאות, בשילוב ידיים עם רשויות האכיפה בארץ ובעולם, ובפעילותה יזומה, בכדי להילחם בעבריינות מלביני ההון בישראל".

שרת המשפטים, איילת שקד, בירכה את הרשות לאיסור הלבנת הון ומימון טרור על ההישג וציינה כי "הזכייה בתחרות היוקרתית ממשיכה את מגמת ההכרה הבינלאומית בישראל כמדינה מובילה בתחום המאבק בהלבנת הון ומימון טרור, וכן הכרה במקצועיותה ומומחיותה במישור העולמי של הרשות לאיסור הלבנת הון למאבק זה".

מנכ"לית משרד המשפטים, עו"ד אמי פלמור, הוסיפה כי "ההצלחה הבינלאומית של הרשות לאיסור הלבנת הון ומימון טרור היא תוצר ישיר של תהליכי התמקצעות במשרד המשפטים ועדות נוספת למומחיותה של הרשות בטיפול בפרשיות כלכליות מורכבות ולעוצמתה כגורם מרכזי במסגרת המאבק העולמי בפשיעה החמורה, בהלבנת ההון ובמימון הטרור".

עוד כתבות

כרמיאל. זינוק ברכישת דירות חדשות / צילום: Shutterstock

בין הריסות מטולה לצמיחה בכרמיאל: מה קורה עם מחירי הדירות בצפון?

שוק הנדל"ן ליד הגבול הצפוני יכול לשמש כברומטר לחוסן: בעוד שבקריית שמונה ובכרמיאל נרשמת חזרה של משפרי דיור מקומיים, מטולה וצפת עדיין נאבקות בחורבן ובקיפאון ● ניתוח של נתוני 2025 מגלה היכן המחירים כבר החלו לטפס מחדש

משה דוידוביץ', ראש מועצה אזורית מטה אשר / צילום: שלומי יוסף

משה דוידוביץ: "צריך להפסיק לדבר על שיקום ולדבר על צמיחה"

בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס, דיברו ראש עיריית קריית שמונה אביחי שטרן וראש מועצה אזורית מטה אשר משה דוידוביץ’ על הצורך להפסיק להסתפק בשיקום בלבד ולפעול למימוש הצמיחה בצפון ● השניים הצביעו על הצורך בתמריצים למפעלים, השקעה בתשתיות והקמת עוגני צמיחה כמו מקומות תעסוקה, אוניברסיטאות ובתי חולים

אשקלון. ''אנשים רוצים איכות חיים טובה'' / צילום: Shutterstock

הבטיחו לישראלים שהנטו שלהם יגדל אם יעברו לפריפריה, אז למה הם לא באים

בנק ישראל פרסם לאחרונה מחקר שהראה כי הטבות המס שניתנו לפריפריה עלו למדינה מאות אלפי שקלים לכל תושב, ולא שינו דרמטית את מאזן ההגירה ● החוקרת עדי פינקלשטיין: "ההטבות האלה לא מספיקות כדי למשוך אנשים ליישובים החלשים באמת"

ליאת שוב, ראש החטיבה העסקית בבנק לאומי, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: כדיה לוי

ראש החטיבה העסקית בבנק לאומי: "הצפון יכול להפוך למוקד צמיחה מרכזי"

ליאת שוב הדגישה בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס כי "כדי להפוך את הצפון למנוע צמיחה אמיתי של המשק, נדרשת עבודה משותפת של כלל הגורמים – הממשלה, המגזר העסקי, המגזר הפיננסי והרשויות המקומיות"

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

עליות בוול סטריט; פאלו אלטו נופלת ב-6%, מחירי הנפט מזנקים

אנבידיה תספק למטא מיליוני יחידות עיבוד גרפי ● מניית גלובל אי מזנקת בעקבות הדוחות, סולאראדג' נופלת ● סקר של בנק אוף אמריקה: מספר שיא של משקיעים סבור כי ההשקעות ב-AI מופרזות ● האזהרה של אילון מאסק וטים קוק: זה המשבר הבא, וזה הולך ומתקרב ● לאחר הירידות בתחילת השבוע, הזהב והכסף בעלייה

אלי כהן, מנכ''ל אוניברסיטת קריית שמונה והגליל בהקמה, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: שלומי יוסף

מנכ"ל אוניברסיטת תל חי: "הכפלנו את המספר הבוגרים שנשארים בצפון, אבל היעדר התעסוקה מקשה"

"הגורם המרכזי שמקשה על הבוגרים שלנו להישאר הוא התעסוקה", כך אמר מנכ"ל האקדמית תל חי, אלי כהן, בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס ● עוד הוא ציין כי "יש אוניברסיטאות בחיפה, אבל חיפה זה לא באמת הצפון מבחינתנו, זה לא המטרופולין שלנו"

שי באב''ד, נשיא ומנכ''ל קבוצת שטראוס, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: כדיה לוי

מנכ"ל שטראוס: "מרב ההשקעות שנעשה בעשור הקרוב יהיו בישראל"

"השקעה בפריפריה היא העתיד התזונתי והביטחוני של מדינת ישראל", אמר מנכ"ל שטראוס שי באב"ד בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס ● על רפורמת החלב אמר: "ראוי ונכון היה שהממשלה תעשה רפורמה להפחתת יוקר המחיה, מבלי להוריד את הרגליים שעליהן כולנו עומדים" ● והאם הוא מתכנן לחזור למגזר הציבורי?

אוניות מטען בנמל עקבה, ירדן / צילום: Shutterstock

עשרות מיליונים למשך 30 שנה: אבו דאבי מהמרת על נמל עקבה

חברת הנמלים AD Ports חתמה על הסכם תפעול ארוך טווח בנמל הירדני ● למרות הנחיתות מול נמלי הים התיכון והאיום הביטחוני, האמירתים מזהים פוטנציאל בעורק החיים הראשי של הממלכה

קופסאות מזון התינוקות נוטרילון של טבע / צילום: טלי בוגדנובסקי

צעד אחד צעד: כך פוספס רעלן הצרוליד בנוטרילון

ועדת הכנסת חשפה את השתלשלות האירועים - ממועד זיהוי הרעלן בעולם ועד הריקול בישראל ● המסקנה: משרד הבריאות פעל מהר, אך מדינת ישראל לא הייתה בעדיפות על שולחן הרגולטורים האירופאים, ומערכת המעקב מצריכה חיזוק

ניסים פרץ, מנכ''ל נתיבי ישראל, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: כדיה לוי

מנכ"ל נתיבי ישראל: "תהיה רכבת לקריית שמונה, נקודה"

בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס אמר ניסים פרץ, מנכ"ל נתיבי ישראל, כי "סיימנו את התכנון של הרכבת לקריית שמונה, אנחנו נמצאים בשלב קידוחי הקרקע, ובשנה הבאה נצא למכרזים הגדולים" ● בנוסף התייחס פרץ ליוזמת סמוטריץ' להעניק מעין ארנק דיגיטלי לתושבי קו העימות: "שהממשלה תפסיק לחלק תופינים. אני לא צריך 2,500 שקל, זה מעליב"

משה כחלון. הסדר טיעון בפרשת יונט קרדיט / עיבוד: צילום: אלכס קולומויסקי, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

בלי קלון: הסדר הטיעון המסתמן של שר האוצר לשעבר משה כחלון

שר האוצר לשעבר משה כחלון, שנחשד כי בתפקיד יו"ר יונט קרדיט פעל במרמה ועבר על חוק ני"ע, צפוי לחתום על הסדר עם הפרקליטות ● תנאי ההסדר יאפשרו כנראה לביהמ"ש לקבוע כי לא נפל קלון במעשיו של כחלון ובכך להשאיר את הדלת לקאמבק פוליטי פתוחה

פרידריך מרץ, קנצלר גרמניה / צילום: Reuters, Nicolas Economou

אובדן של 120 אלף משרות בשנה: התעשייה הגרמנית במשבר עמוק

לפי דוח של EY, התעשייה הגרמנית השילה 124 אלף משרות בשנה שעברה, בקצב מהיר פי שניים מזה שנרשם בשנה שלפניה ● מחירי האנרגיה בגרמניה זינקו פי שלושה לפחות עבור לקוחות עסקיים, בשל הפסקת הזרמת הגז הרוסי בצינור "נורד–סטרים", והעתיד אינו ידוע, למרות ניסיונות של הממשלה להבטיח סובסידיות בתחום

חנות בגדים / צילום: Shutterstock

שוק האופנה בישראל מגלגל 25 מיליארד שקל, אבל נתון אחד חושף משבר שקט

תעשיית האופנה הישראלית מתמודדת עם שורת אתגרים לא פשוטים, בין השאר בגלל התחזקות האונליין ומבנה השוק ● מבדיקת גלובס עולה כי מדד ההלבשה צנח ב־34% בעשור החולף

קופות החולים / צילומים: איל יצהר, דוברות לאומית. עיבוד: טלי בוגדנובסקי

אילו קופות החולים המובילות בתחום בריאות הנפש והתפתחות הילד?

דוח חדש של משרד הבריאות חושף: מיהן קופות החולים המובילות בתחום בריאות הנפש והתפתחות הילד? ● בנוסף חושף הדוח שינוי דרמטי ברמת האלימות כלפי הצוותים הרפואיים

מוצאים פתרונות לכלכלת הצפון: הרגעים והתמונות מכנס גלובס

כנס שמים את הצפון במרכז של גלובס חיבר בין כ-250 משתתפים מהקהילה העסקית, הרגולטורית והציבורית לדיון על כלכלת הצפון, תעשייה ובנייה ● בין ההרצאות והסדנאות התקיימו סיורים ביטחוניים וכלכליים בהובלת אמיר בר-שלום וניסן זאבי, שהמחישו את אתגרי הצפון ומנועי הצמיחה בו ● אירועים ומינויים

הקונסול הכללי בניו יורק, אופיר אקוניס בנימיני וגואטה, כאן ב', 11.02.26 / צילום: דוברות הכנסת

האם לאיראן יש טילים שמאיימים על ארה"ב?

הטווח המקסימלי של הטילים שבידי איראן רחוק מלהגיע לארה"ב, והוא יכול להגיע רק עד מזרח ודרום אירופה ● המשרוקית של גלובס

אייזק דבח, מנכ''ל דלתא ובעל השליטה / צילום: רמי שלוש

אייזיק דבח: "הדבר היחיד שמכעיס אותי זה שהבורסה כאן מזנקת ומניית דלתא לא"

יום לאחר צניחה של 16% במניית החברה הבת, בעלי דלתא גליל מתקשה להבין את תגובת השוק: "אנשים קנו קצת פחות פיג'מות, אבל זו חברה נהדרת" ● למרות עלייה במכירות, הרווח הנקי של דלתא נשחק, בשל הפרשה לרפורמת המכסים של טראמפ: "מעבירים הרבה ייצור למצרים"

רוב סיטורן / צילום: Reuters, REUTERS

מנהל קרן גידור טוען: אלה שני השווקים שיצמחו יותר מוול סטריט

מנהל אחת מקרנות הגידור המוכרות בוול סטריט טען שהשוק האמריקאי נסחר בפרמיה מוגזמת, חשף שהוא מהמר נגדו וגם - מי שני השווקים שיצמחו להערכתו?

יהודה מורגנשטרן, מנכ''ל משרד הבינוי והשיכון, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: כדיה לוי

מנכ"ל משרד הבינוי והשיכון על מחירי הדיור: "כופר בזה שיש עליות"

בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס אמר יהודה מורגנשטרן כי ההסכם המתגבש עם קריית שמונה הוא חלק מתוכנית השקעות של עשרות מיליארדי שקלים בצפון • עם זאת הוא התריע ש"אנחנו מאבדים את הצפון", וקרא להציב יעד ממשלתי ברור לאזור

תנובה / צילום: שלומי יוסף

המחוזי: תנובה עשתה דין לעצמה והחזיקה בשטח שאינו בבעלותה

ביהמ"ש קבע כי תנובה אינה בעלת זכויות בשטח בבאר שבע שהחזיקה במשך עשרות שנים ● בנוסף נמתחה ביקורת על התנהלות החברה: איך תאגיד עתיר-משאבים, המלווה ביועצים משפטיים צמודים, שוכח לחתום על הסכם לקבלת מקרקעין?