גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

דברים שאני לא משתפת

זה הפך להיות המפלט שלי, קו ההגנה היחיד ביני לבין הרעש העצום שבחוץ ■ "ליידי גלובס", טור העורכת: כוחה של הכתיבה

ורד רמון - ריבלין / צילום: ענבל מרמרי
ורד רמון - ריבלין / צילום: ענבל מרמרי

יש אנשים שקשה להם עם אי-סדר. זה ממש כואב להם בעין. זה מרעיש להם, מכניס אותם לאי-שקט.

אז יש להם כל מיני דרכים להדוף אותו, כדי להשיב את הסדר על כנו ולהיטיב את מצבם, להוריד את מפלס המתח. הם צריכים לארגן את הדברים, לשים אותם במקום. ליבי עם האנשים האלה. אני האנשים האלה.

כי יצא ככה שהמציאות היא יצרנית שיטתית של אי-סדר. זה מה שהיא יודעת לעשות. היא מערבבת, ומבלבלת, ומציפה, ומרעישה, ומטביעה, ומלכלכת. ובתוך כל ההצפה הזו, שולחת אותך: לך תשיג חיים.

בתור האדם שמחפש סדר בתוך אי-הסדר, הייתי חייבת סידור. ומצאתי אותו במקרה, אפילו בלי להבין. לקח לי שנים לקלוט למה אני עושה את זה. אבל בשורה התחתונה זה עבד בשבילי: הכתיבה.

זמן די קצר אחרי שבקעתי מהביצה, שלחתי את עצמי לכתוב את חיי. זה התחיל בגיל 8 מתוך אינסטינקט, דחף של ילדה, שקיבלה יומן אדום ליום ההולדת. היה לו מנעול, אז הייתה סיבה מספיק טובה לספר שם סודות.

לא היה שם שום דבר פילוסופי או עמוק בהתחלה. פשוט תיאור קונקרטי של אירועי היום. אבל מה שהתחיל כ"היום אכלתי קרמבו", לא עצר שם. זה הלך והסתעף והתפתח וגדל איתי ונשאר, עד היום.

זה הפך להיות הדבר שלי, המפלט שלי וקו ההגנה היחיד, לפעמים, ביני לבין הרעש העצום שבחוץ. קו הגנה מעולם פרוזאי מדי, כאוטי, המוני, אלים.

המקום הרך הזה, שבו את מנסה בכוח המילה להביס את אי-הסדר, להמיס את אי-הבהירות, לשכך את העמימות. זה המקום שנוסך בך ביטחון.

לאנשים שאי-הסדר מאיים עליהם, וחייבים למצוא בו היגיון ושיטה, הכתיבה היא מפתח. מפתח לתחושה של שליטה במצב. בשבילי זו דרך טובה לשרוד.

אם תשאלו אותי מה אני עושה, אומר: אני אדם כותב. באדיקות, בעיקר לעצמי. ולא בגלל שצריך, ולא כי זו דרכי להיראות. להפך - את הכתיבה האמיתית אני עושה בהיחבא.

כי זה לא רמקול, זה גלונים של חמצן.

ובלי הכתיבה אני לא נושמת. זה אותו חלק בחוויית החיים שלי, שבלעדיו החוויה לא הושלמה. אף פעם לא שאלתי למה, פשוט הסתגרתי בחדר, רכנתי על שולחן הכתיבה ונתתי לזה להישפך ממני.

בכל הזמן הזה כתבתי גם הרבה דברים אחרים - לעיתון. כתבות, ראיונות, פרשנויות, טורים אישיים. אבל זה כל-כך לא דומה. כתיבה מהסוג שאנחנו מדברים עליו היא זירת משחקים אחרת. יותר מכל דבר אחר, היא כלי תרפויטי. מנקזת מטענים רגשיים, מעלה אותם למודעות, מנטרלת מוקשים. מפנה לך מקום.

אם תשאלו מה הכי מסקרן אותי, אומר: ההתנהגות האנושית. אני הופכת בדברים, מפרקת, מנסה לחבר את הנקודות.

וכל החומרים נאספים, צועדים בדרך כל מילה. למקום ההוא על הדף, שבו אתה פורק את המטען שאתה סוחב, כדי שלא יוסיף להכביד עליך. ואם פיתחת מספיק מיומנות, אחרי שתעשה דרך, בסוף תגיע לשם, לקתרזיס.

זו כתיבה שלא הערכה היא מבקשת, ולא פרסום, לא שיתוף ולא הדהוד. פורקן, לשם היא מכוונת, את זה היא יודעת לנפק.

פה אין קיצורי דרך, בשביל זה צריך לפתוח שסתומים רגשיים, כל הזמן. על הדפים מתומללת הפגיעות שלי, הפחדים שמועכים אותי. לפעמים מדממת מילים, עד שהסכר נפרץ, ואז באה ההקלה.

במקום הזה יש לפעמים התעלות כזו, שגם אם היה לך יום ממש מבאס, והכול סוגר עליך, אחרי סשן טוב של כתיבה אתה מרגיש שלווה מרהיבה. הסרוטונין מתפשט במוח. בדיוק אותו סרוטונין שיענג אותך בשיחה ממש טובה עם מישהו שמעניין לך איתו. החיים הם הדילר, ואני לא יכולה בלי החומר.

זה מגיע בגלים. הראש מתמלא במחשבות, וכל מה שבא לך זה לעשות בהן סדר. כשבא לי לצרוח כי רע לי, כשבא לי לצרוח כי טוב לי - כשבחוץ מגה ואטים של רעש, זה כיסא המפלט, יש נחמה בסידור המחשבות על הדף. נחמה מייצור עצמי.

מוצאת עצמי מקדדת ומצפינה רגשות. מנגנת עליהם כמו על קלידים ממושמעים. ואני הרי פטורה מהעול, לא צריכה להסביר, רק להיות מובנת לעצמי.

היום, ממרחק של זמן, יודעת להעריך את הרגעים שהתעכבתי עליהם, שהפחתי בהם חיים, שהנצחתי, שהעליתי על הכתב. איך הם היו משתמרים אחרת? עוד לא נולדה האפליקציה שעושה את זה. החיים לא יכתבו את עצמם.

אני קוראת את חומרי חיי, וכאילו התייצבה מולי מראה. פתאום הדברים מתחברים לאיזושהי אחדות, קרעי מחשבות מתלכדים.

אלה המחשבות שביקשתי לשמור. כבר אז, כשנולדו, הן נראו לי יקרות-ערך. פחדתי שיתפוגגו, אז כתבתי.

כמו אנתרופולוגית, חוקרת תרבות, אני צופה-משתתפת. גם משחקת במגרש, וגם יושבת בטריבונה ומפרשנת, את משחק חיי. ובמקום הזה אין דד-ליין, אין עורך, אין גבולות.

אם תשאלו אותי מה קדוש בעיניי, אומר: התיעוד. אני באה לכתיבה ממניעים רגשיים, אסתטיים, אבל גם דוקומנטריים. את המפגש עם עצמי אני מחפשת, כותבת שנים בלי לצאת להפסקת פרסומות. והתיעוד כבר מתפקע מפיסות חיים, דילמות, קונפליקטים, מאוויים. לוכד את האהבה, החלומות, הפחדים, וגם את רגעי הפליאה.

בחסות התיעוד הונצחו לא רק האירועים, אלא גם הזיכרון הרגשי שהתלווה אליהם.

גם ממרחק של שנים ארוכות, אני יודעת בדיוק איך עושה נערה בת 18, זו שהייתי, ואיך התנהלה אותה נערה בגרסת ה-30 שלה. הכי מדויק, הכי צלול. בלי תיווך שנגסו בו שיני הזמן או זיכרון רופס.

כשאני קוראת היום מה שנכתב אז, מתברר לי בחדות עד כמה החומר שאנחנו אוצרים בזיכרון הוא מסולף. הנה, פה מונח המסמך החי והנושם הזה, שמנציח ניואנסים של רגש בזמן אמת, המקור. והוא לא דומה לשום דבר שזכרתי.

כשאני קוראת, אני נדהמת מול הצלילות והרזולוציות. שום זיכרון רגשי לא יכול להחליף את הכתיבה, כי התפיסה שלנו מתעתעת, היא משחזרת רק מה שנוח, היא מעוותת. לחזור למה שכתבת מוכיח לך את זה כל פעם מחדש.

לפעמים אני קוראת את מחשבותיה של הנערה שהייתי, ותופסת את הראש בבעתה: זאת אני? בטוח? איך בזבזתי עלייך את הנעורים? מזל שאנחנו אחרי זה.

עם כל האנרגיה הזו יכולתי לכתוב רומן גדול, לנסות לפחות. אבל אני, מה לעשות, אוהבת לכתוב את עצמי לעצמי.

את כל האנרגיה הזו אני מטרגטת לקוראת אחת. הרי רק אל אחת אני כותבת.

אני גם היצרנית וגם הצרכנית, ואני גם המוצר. כל שרשרת הערך, בערך.

אין לי צורך בעיניים אחרות. דחוף לי להגיע אליה, לקוראת האחת. לא רוצה לזייף מולה, מנסה לדייק אותה, כדי להתקרב אליה.

ומשום כך, הסיפור, מה לעשות, חייב להיות מעניין. אחרת אחטא כלפיה. ואין לי יכולת לתמרן כל-כך עם קהל, איך לומר, די מסונן. ממך, היא מאותתת לי, מותר לי לתבוע יותר. ואני לא פעם נכנסת בה, מצליפה, מתגרה בה. והיא? חוזרת לעוד.

וזה לא שאני לא צריכה את המבט של האחר, את השיקוף שלו. אבל לפני הכול אני צריכה את השיקוף שלי. אם לא כתבתי את זה, זה עוד לא באמת נחווה. כאילו בכתיבה מגולמת הממשות שבחיים עצמם. היא מעניקה להם אותה.

יותר מדי קונקרטי משעמם אותי. אני צריכה גם את ההפשטה. הכתיבה מאלצת אותי לקחת אוסף תצפיות ולזקק למשמעות.

למילים יש כוח עליי. הן מצליחות להרחיב את גבולות התודעה, לצקת סדר בעולם המבולגן הזה, עוזרות לי להבין.

אתה נתקל לפעמים בקירות שלא ידעת שהם שם. והם לא הקירות של פייסבוק. אבל בכתיבה הפרטית אני מרגישה איך התודעה מבקיעה את קירות הבית הצר שבו היא חיה, כמו אליס בארץ הפלאות אחרי לגימה טובה מהבקבוקון.

בעידן הנוכחי, כשכולם מרגישים כורח עצום שהולך ומתגבר לכתוב ברשתות כדי להנכיח את עצמם, לתת ביטוי לעשייה שלהם, אני ממשיכה לתחזק בעוצמה את הפרטי.

יחסי ציבור? זה המקום שבו אני מופשלת מכל זה. זו לא משאבת לייקים. זו מזקקה, לקול פנימי. הצומי היחיד שאקבל כאן הוא ממני. האחר לא נוכח. ובלעדיו, לא מופעל הצנזור, אפשר לחגוג.

כשאני צוחקת, הדפים נקרעים איתי. בוכה, והם זולגים. כמו בחברות סימביוטית נדירה, את מרשה לעצמך השתפכות נדיבה. הדפים סופגים ושותקים. הם בונקר, שומרים לך את מה שהפקדת בידיהם, שומרים שלא יראו לך.

זה לא ידע, טכניקה, או נוסחה. זה רק המיקוד. ברגע שאת נותנת תשומת-לב למשהו, מתעכבת עליו, פותחת, מאירה אותו - הוא מקבל אנרגיה וחיות. הוא תופס נפח כי אפשרת.

הסיפור שלך, בסופו של דבר, יהיה מה שבחרת לקחת מהמציאות. החיים שלך הם מה ששמת עליו את הפוקוס. מה שהנחת לו להוביל את העלילה.

vered-r@globes.co.il

עוד כתבות

גבול לבנון / צילום: Shutterstock

צה"ל: חיסלנו מחבל בכיר בלבנון, שקידם פעולות טרור רבות נגד ישראל

דיווח: במצרים נערכים ב"תוכנית חירום" לפלישה ישראלית לרפיח • פיגוע דקירה ברמלה: צעירה נפצעה קשה • צה"ל תקף מבנים צבאיים ששהו בהם מחבלים של חיזבאללה בדרום לבנון • דיווח בבלומברג: פסגה מדינית בנושא עתידה של רצועת עזה יתקיים ביום שני הקרוב בסעודיה •   ● כל העדכונים

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל

עסקאות השבוע / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

בכמה נמכרה דירה לפינוי בינוי ברמת גן?

דירה בת שישה חדרים בבניין ישן משנות ה־60, המתפרשת על פני שטח של 158 מ"ר ובעלת שני מפלסים, נמכרה תמורת 2.9 מיליון שקל ● המתווך בעסקה: "לנכס יש פוטנציאל השבחה גדול"

אזרבייג'אן איירליינס / צילום: Shutterstock

הכירו את חברת התעופה שרוצה להטיס אתכם במקום אלה שברחו

אזרבייג'ן איירליינס (AZAL), חברת התעופה הלאומית של אחת מידידותיה הקרובות ביותר של ישראל, מראה שהיא כאן כדי להישאר ● "בחודשי הקיץ נעלה את תדירות הטיסות, בין יוני לספטמבר AZAL תפעיל 11 טיסות בשבוע", אומר בני קורמאייב, נציג החברה בארץ

צילום: רויטרס, IMAGO/Bernd Feil/M.i.S.

אתם לא מספיקים כלום? מחקרים חדשים מגלים - כנראה שזו הסיבה

בשנים האחרונות הפך המושג "עוני זמן" לפופולרי בקרב חוקרים המנסים להבין את יחסינו המורכבים עם פנאי והשפעתם על האושר והבריאות שלנו ● לאט לאט הם מגלים מה אנחנו עושים לא נכון בתכנון הזמן שלנו ואיזה פרדוקס כלכלנים מפספסים כשהם בונים תוכניות רווחה ● מדד חדש שצפוי להיכנס ללשכת הסטטיסטיקה בארה"ב מרגש אותם במיוחד

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

עושים סדר לפסח? כך תדעו מה צריך לשמור ומה לזרוק, לפי תורתה של מארי קונדו

מה משמעות המילה פרעה ומהן "ערי מסכנות" המוזכרות בהגדה, אילו מדינות יזכו לחבילות סיוע נוסף לישראל ובאילו דגלים מופיע סמל היין־יאנג? ● הטריוויה השבועית

מתחם אינטל בחיפה / צילום: Shutterstock

"רבעון שהוא תחתית עבורנו": למה אינטל אכזבה כל כך את המשקיעים

בשיחת המשקיעים כינה מנכ"ל החברה, פט גלסינגר, את הרבעון הראשון כ"רבעון שהוא התחתית עבורנו" ● אינטל לא יכולה לערוב לכך שהרבעון הבא ייראה טוב יותר - ההכנסות אף עלולות להיות נמוכות יותר מאלה של הרבעון הנוכחי ● גם בתחום הייצור נראה שהדרך של אינטל עוד ארוכה

טל בסכס, פרויקטור מרכז השליטה האזרחי / צילום: רמי זרנגר-יח''צ החברה למתנ''סים

הפרויקטור שלא היה בראיון ראשון: "לא באתי לחמם כיסא"

טל בסכס מונה בסוף אוקטובר לפרויקטור שתפקידו "לתדרך בכל הנוגע לניהול האזרחי של המלחמה" ● אלא שאינטרסים פוליטיים רחשו בשטח, יותר מדי גופים היו מעורבים, ומהדיבורים על תקציב של 15 מיליארד שקל לא נשאר דבר ● בראיון לגלובס הוא מדבר על היכולת להשפיע כמנכ"ל החברה למתנ"סים, ומפתיע: "אם קוראים לי שוב - אני מתייצב"

כטב''ם מדגם שאהד 136 מוצג בטהרן. מרבית הכטב''מים ששוגרו לעבר ישראל מאיראן היו מדגם זה / צילום: Reuters, Morteza Nikoubazl

גם אחרי היירוט המוצלח: 30 אלף דולר ויש לכם כטב״ם מתוצרת איראן

הפעולה ההגנתית המוצלחת של ישראל המחישה עד כמה הכטב"מים מתוצרת איראן אינם קטלניים מול מערכות מערביות באיכות גבוהה ● אולם, מי שבוחר באמצעים מתוצרת איראן אינו רוכש אותם בשל איכותם, אלא מחירם ● ומי המדינה הקטנה שמקבלת מקורות פרנסה לאזרחיה העניים באמצעות מתקן ייצור מל"טים איראני?

מוריס צ'אנג / צילום: Associated Press, Aaron Favila

הוא חגג 55. ואז הקים את יצרנית השבבים הגדולה בעולם

מוריס צ'אנג צבר עשורים של ניסיון לפני שהקים עסק שהפך חיוני לכלכלה הגלובלית ● מה יכולים ללמוד ממנו יזמים אחרים בגיל העמידה?

השר לביטחון לאומי, איתמר בן גביר / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

השר בן גביר נפגע בתאונת דרכים: מצבו קל-בינוני

בן גביר הגיע לזירת הפיגוע ברמלה, התראיין וכשעזב את המקום - היה מעורב בתאונת דרכים • רכבו של השר התהפך והוא פונה לטיפול רפואי • לפי עד ראייה: רכב השר חצה באור אדום • ארבעה בני אדם נוספים נפצעו בתאונה, מצבם קל-בינוני

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

עמית גריידי, הממונה על חוק המכר במשרד השיכון / צילום: משרד הבינוי והשיכון

קניתם דירה מיזם ומכרתם לפני האכלוס? אולי תהיו אחראיים לאיחורים במסירה

נייר עמדה שפרסם הממונה על חוק המכר מחריף את התנאים עבור מי שרוכשים דירה מקבלן ומעוניינים למכור לפני האכלוס

ארנונה / צילום: Shutterstock, Andrey_Popov

המועצה השתחררה מהסכמה על הנחה בארנונה על אף שהנסיבות לא השתנו

העליון קבע כי המועצה האזורית עמק הירדן תוכל להשתחרר מהסכם על חיוב ארנונה מופחת, על אף שלא השתנו הנסיבות ● האם יש בכך לכדי שינוי עמדת העליון בנושא?

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

מפגין מניף שלט עם ''מהפכת אינתיפאדה'' בוושינגטון. תמיכות מפורשות באלימות / צילום: Associated Press, Lindsey Wasson

״אינתיפאדה עולמית״ מתפשטת בקמפוסים של ארה״ב אבל היא עשויה לחזק דווקא את הימין

זה מה שקרה למחאות הענק נגד מלחמת וייטנם ולמרד הסטודנטים בצרפת לפני 60 שנה ● התנועה הנוכחית מעתיקה בהצלחה גוברת את דפוסי הפעולה של המאבק נגד אפרטהייד לפני 40 שנה ● ישראל הופכת למנוף של שינוי

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

הירחון העברי ''השחר'', שבו כתב בן יהודה, 1879. הרושם ממאמרו היה עצום / צילום: ויקיפדיה

העברית של ימינו מבטאת כישלון אחד מובהק של אליעזר בן יהודה

בדיוק לפני 145 שנה אליעזר בן יהודה הקדים את כל בני זמנו בהבנת הקשר בין הארץ לבין הלשון ● אבל את לשון ימינו הוא כנראה לא היה מבין

ישראל לשם וקרן כהן חזון / צילום: רמי זרנגר

"לידה אני תלמיד בכיתה א": עורך הדין הבכיר והיזמת המצליחה חושפים את השותפות

20 שנה שישראל (רלי) לשם וקרן כהן חזון הולכים יחד, וחברת תורפז תעשיות שהקימו, שמפתחת ומייצרת תמציות טעם וריח, כבר שווה 1.7 מיליארד שקל וחולשת על 17 חברות ● הוא בעל אחד ממשרדי עורכי הדין הגדולים בארץ אבל מרגיש לידה "כמו בכיתה א'" ● היא תעשיינית בנשמה אבל זוקפת לו הרבה מההצלחה ● זה ראיון זוגי ראשון

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

הדולר בשיא של חמישה חודשים אל מול השקל. מהן הסיבות?

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי