גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

אין קונים: רשת המזון "צרכניית העיר" נסגרת

הסוכנות היהודית וארגון IVN, שהקימו לפני כשנה את רשת המזון החברתית המוכרת בזול מותגים קטנים ולא בולטים ב-4 יישובים בפריפריה, הודיעו על סגירתה ■ "לא הצלחנו לשנות את התפיסה בקרב הצרכנים"

שנה אחרי שנפתחה רשת המזון החברתית צרכניית העיר, היא סוגרת את ארבעת סניפיה הממוקמים בירוחם, בערד, בשדרות ובבית ג'אן - כך נודע ל"גלובס".

בשונה מרשתות חברתיות אחריות או מיזמים מקומיים, מאחורי הרשת הזאת עמדו גופים רבי-עוצמה, בהם הסוכנות היהודית וארגון IVN, קרן הון סיכוי לישראל, המלווה ומקדם עסקים חברתיים בישראל, פדרציית ניו-יורק, פדרציית וושינגטון ותורמים פרטיים, שהשקיעו באמצעות הלוואות.

הסיבה לקריסת הרשת נעוצה ככל הנראה בחוסר הבשלות והפתיחות של הצרכן הישראלי לקנות ברשתות שבהן המותגים הבולטים נעדרים מהמדפים, ובמקומם יש נוכחות מוגברת ליצרנים קטנים ולמותגים מקומיים. בדומה לכך, גם רשת "אחד", שייסד אירי שחר ונשענה על אג'נדה של רשת מזון ללא מותגים, נסגרה במהלך 2016, שנה לאחר הקמתה.

צרכניית העיר, כמו רשת "אחד", קמה על-פי המודל של הרשתות הגרמניות אלדי ולידל, שפועלות בהצלחה רבה באירופה על-פי אותו רעיון, כלומר בלי שמות של מותגים גדולים, מיעוט מוצרים בכל קטגוריה ודגש על מותג פרטי.

גורם בהנהלת רשת צרכניית העיר אמר ל"גלובס" כי אין מה לצאת בהאשמות כלפי הצרכנים, שלא הסתערו על החנויות החברתיות. "לכל אחד יש הרגלי קניות ברשת מסוימת ושל מותגים מסוימים, והיה פחות רצון להתנסות ולוותר, וזה עצוב, כי הצענו אלטרנטיבה איכותית וחכמה, ולא הצלחנו לשנות את התפיסה בקרב הצרכנים.

"שינוי הרגלי צריכה הוא תהליך שלוקח זמן, ושנה זה אולי לא מספיק, אבל נגמר לנו הכסף - שאת רובו נתנו משקיעים חברתיים, אף שזו הייתה השקעה בסיכון. אנחנו יכולים להתנחם בזה שהמודל הכלכלי, שעליו עבדנו יותר משנה וחצי לפני הפתיחה, עבד: הצלחנו להציע סל זול יותר והצלחנו לקדם כלכלה מקומית של עסקים קטנים ובינוניים. נתנו תקווה ליצרנים מקומיים, אבל לא עמדנו בהכנסות הצפויות".

הגורם מדגיש עוד כי "אנחנו לא בפשיטת-רגל. גם הליך הסגירה נעשה בצורה חברתית מול כל הספקים, שיקבלו את התשלום, והעובדים, שהם הכי חשובים".

משקיעים מארה"ב המעורבים ברשת השקיעו כספים במודל של הלוואות חברתיות, כלומר ההלוואה מוענקת בתנאים הטובים ביותר האפשריים, מוחזרת כשיש רווחים, ואם אין, היא לא חוזרת - מה שיקרה כאן. בין המשקיעים אפשר למצוא שמות של דמויות בולטות בקמעונאות, כמו דיוויד שפירא, בעלי רשת הסופרמרקטים הגדולה בפיטסבורג, או ג'ף שוורץ, לשעבר מבעלי טימברלנד.

בדומה למיזמים כמו "המכולת" או "שלנו", גם צרכניית העיר הציעה לצרכנים להיות חברים בקואופרטיב תמורת 100 שקל לשנה והנחה קבועה. מבחינה מספרית הרשת מנתה אלפי חברים, אלא שלפי הגורם בהנהלה, "אלה היו הנתונים הכי מאכזבים, כי הם לא באו לקנות".

- בתל-אביב ובהרצליה פועלים מיזמים חברתיים בהצלחה. אולי הבחירה ביישובי הפריפריה הייתה בעייתית?

"המטרה שלנו הייתה להביא להוזלה בפריפריה. בירוחם פועל סופרמרקט אחד, והמחירים שם הרבה יותר גבוהים, כי אין תחרות. באנו עם כל הכוונות הטובות ועם מודל כלכלי מבריק. אם מישהו יבוא מחר עם כיסים עמוקים וימשיך בסבלנות לשנות הרגלי צריכה - הוא יצליח".

- אז הסיפור הוא שהציבור הישראלי לא יכול בלי המותגים?

"הרחבנו את מנעד המותגים לאורך השנה. לא הבאנו את אסם ועלית, כי כדי לעבוד עם המותגים המאוד גדולים צריך לקבל את התנאים שלהם, ולהם אין אינטרס להוריד מחירים, כי הם שבויים בהסכמים עם רשתות אחרות, והם לא ייתנו לנו תנאים טובים יותר, כי יש לנו חשיבה חברתית.

"הוספנו מוצרים, אבל זה לא עזר, ולא עמדנו בקצב שקיווינו לו. דאגנו להקים את החנויות בתוך השכונות, כדי שהן יהיו נגישות לאוכלוסיות שלא מתניידות ברכב. בדקנו את שעות הפתיחה הנוחות להן, וככה התאמנו את עצמנו וחסכנו עלויות. אבל המציאות טפחה על פנינו".

מחירים נמוכים ב-15% מהמתחרים

צרכניית העיר מונה כ-20 עובדים ב-4 סניפים. עם הקמתה ציפו יוזמיה להגיע לפרישה של 40 סניפים ב-3 שנים, מה שכבר לא יקרה. למעט הסניף בירוחם, שכנראה יעבור לידיים מקומיות, עתידם של שלושת הסניפים האחרים לא ברור, ויש סברה שחלקם יעברו לרשתות רגילות.

הרשת קמה בעקבות המחאה החברתית בקיץ 2011, כשלנגד עיניהם של המייסדים עמדו שתי מטרות השלובות זו בזו: צדק חברתי והפחתת יוקר המחיה. זאת, באמצעות מותגים קטנים ומקומיים וניהול רזה שיאפשר להציע מחירים נמוכים מהרשתות. בצרכניית העיר מספרים כי המחירים בחנויות היו נמוכים בכ-15% ממחירי הרשתות הגדולות.

בעת ההקמה היה בני לוין, מייסד נייס וממייסדי IVN, משוכנע שיש בשלות צרכנית לחנות נטולת מותגים גדולים. "אצלנו לא תמצאי קפה שחור עלית", אמר אז ל"גלובס". "אנחנו לא מוכנים שהספקים הגדולים יכתיבו לנו מחיר. יש לנו הסכם מול קפה רג'ואן שהוא זול ב-30%. אנחנו מנסים לחנך צרכנים לרכוש מותגים פחות מוכרים שבדקנו את איכותם, וגם לרכוש בכמויות הרצויות. אנחנו לא מנסים למכור להם מה שהם לא צריכים במבצעי כמות - נציע מחיר זול ותכל'ס".

מהסוכנות היהודית וארגון IVN נמסר: "אחרי למעלה משנה של פעילות חשובה בקרב ארבעת הסניפים שהקמנו, לצערנו לא נותר לנו אלא לסגור את הרשת. בהערכה ראשונית ניתן לומר שהמודל הכלכלי המבוסס על מותגים משניים ולא כולל את המותגים המובילים בשוק לא הצליח למשוך את הצרכן, למרות המחיר הנמוך ואיכות הסחורה.

"תהליך סגירת הרשת יתבצע בשיתוף עם הקהילות תוך כיסוי מלא של כל ההתחייבויות כלפי הספקים והעובדים, התחשבות בצורכי הקהילות ובדיקת אפשרויות למכירת החנויות ליזמים מקומיים, קהילתיים או פרטיים. תהליך זה ינוהל באופן מכובד כלפי כל השותפים למיזם".

עוד כתבות

עסקאות השבוע / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

בכמה נמכרה דירה לפינוי בינוי ברמת גן?

דירה בת שישה חדרים בבניין ישן משנות ה־60, המתפרשת על פני שטח של 158 מ"ר ובעלת שני מפלסים, נמכרה תמורת 2.9 מיליון שקל ● המתווך בעסקה: "לנכס יש פוטנציאל השבחה גדול"

חניה על מדרכה. נושא שנוי במחלוקת / צילום: הלית ינאי

מה הוביל לקפיצה במספרי תו החניה לנכים?

מאז שרוככו התנאים לקבלת תו נכה, נרשמה עלייה של 55% במספר התווים שהונפקו ● השינוי בחוק שאפשר לנכים לקבל חניה צמודה לבית הקפיץ גם את מספר החניות, ובתל אביב הוא הוכפל ● יו"ר עמותת נגישות ישראל, יובל וגנר: "התכלית של מתן תווי נכה פשוט לא מקוימת"

כטב''ם מדגם שאהד 136 מוצג בטהרן. מרבית הכטב''מים ששוגרו לעבר ישראל מאיראן היו מדגם זה / צילום: Reuters, Morteza Nikoubazl

גם אחרי היירוט המוצלח: 30 אלף דולר ויש לכם כטב״ם מתוצרת איראן

הפעולה ההגנתית המוצלחת של ישראל המחישה עד כמה הכטב"מים מתוצרת איראן אינם קטלניים מול מערכות מערביות באיכות גבוהה ● אולם, מי שבוחר באמצעים מתוצרת איראן אינו רוכש אותם בשל איכותם, אלא מחירם ● ומי המדינה הקטנה שמקבלת מקורות פרנסה לאזרחיה העניים באמצעות מתקן ייצור מל"טים איראני?

ארנונה / צילום: Shutterstock, Andrey_Popov

המועצה השתחררה מהסכמה על הנחה בארנונה על אף שהנסיבות לא השתנו

העליון קבע כי המועצה האזורית עמק הירדן תוכל להשתחרר מהסכם על חיוב ארנונה מופחת, על אף שלא השתנו הנסיבות ● האם יש בכך לכדי שינוי עמדת העליון בנושא?

אלי אביסרור, מנכ''ל אביסרור משה ובניו ויו''ר ארגון קבלני הנגב / צילום: דיאגו מיטלמן

הממשלה, החרם הטורקי ומחירי הדירות: הקבלן שבונה אלפי יחידות דווקא אופטימי

אלי אביסרור, מנכ"ל אביסרור משה ובניו ויו"ר ארגון קבלני הנגב, סבור שהממשלה אינה מסייעת לקבלנים בהתמודדות עם המצב, אך מנבא שהענף יצא מהמשבר ● הוא לא חושב כרגע על הנפקה, סבור שטורקיה היא שתפסיד בסופו של דבר מהחרם על ישראל ובטוח שהנגב הוא העתיד של ישראל

צילומים: מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט), Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב

המתיחות בין טורקיה לישראל והשחקנית המפתיעה שתשנה את כללי המשחק

הגבלת הייצוא מטורקיה מוסיפה אש למדורת היחסים שלה מול ישראל ● עם נשיא שמקורב הן לנתניהו והן לארדואן, ייתכן כי הפתרון למשבר טמון באזרבייג'ן ● ישראל היא ספקית אמל"ח קריטית לאזרבייג'ן, שמצידה מספקת לנו נפט, ואילו הדבר האחרון שירצה ארדואן הוא לפגוע באינטרסים של ידידו הקרוב ● גלובס נכנס מאחורי הקלעים של היחסים המתוחים

אולם קולנוע בקליפורניה. החדשים רווחיים יותר מהישנים / צילום: Shutterstock

לאולמות קולנוע יש נדל"ן מיוחד, וזה מציל אותם

אולמות הקולנוע הלכו ואיבדו רלוונטיות רק לפני כמה שנים ● המיצוב הנדל"ני המיוחד שלהם עשוי להציל אותם

ישראל לשם וקרן כהן חזון / צילום: רמי זרנגר

"לידה אני תלמיד בכיתה א": עורך הדין הבכיר והיזמת המצליחה חושפים את השותפות

20 שנה שישראל (רלי) לשם וקרן כהן חזון הולכים יחד, וחברת תורפז תעשיות שהקימו, שמפתחת ומייצרת תמציות טעם וריח, כבר שווה 1.7 מיליארד שקל וחולשת על 17 חברות ● הוא בעל אחד ממשרדי עורכי הדין הגדולים בארץ אבל מרגיש לידה "כמו בכיתה א'" ● היא תעשיינית בנשמה אבל זוקפת לו הרבה מההצלחה ● זה ראיון זוגי ראשון

וושינגטון. מעמד משפטי מיוחד

רק שבעה מתוך 1,000 הבניינים הגבוהים בעולם נמצאים באירופה. זו הסיבה

רק שבעה מתוך 1,000 הבניינים הגבוהים בעולם נמצאים באירופה ● אתונה, פריז, רומא ואחרות מגבילות את גובה הבנייה כדי לשמור על הנוף ● איך זה עובד ומהם יוצאי הדופן?

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

מוריס צ'אנג / צילום: Associated Press, Aaron Favila

הוא חגג 55. ואז הקים את יצרנית השבבים הגדולה בעולם

מוריס צ'אנג צבר עשורים של ניסיון לפני שהקים עסק שהפך חיוני לכלכלה הגלובלית ● מה יכולים ללמוד ממנו יזמים אחרים בגיל העמידה?

בנק אוף אמריקה / צילום: Shutterstock, Tero Vesalainen

השקל יטוס, הריבית תרד ומה יקרה לאינפלציה? התחזית האופטימית של בנק אוף אמריקה לישראל

בנק ההשקעות הוציא בחג תחזית אופטימית לכלכלה הישראלית: הצמיחה ב-2024 תעמוד על 2.4%, לעומת צפי של 2% מצד בנק ישראל ותחזית לצמיחה כמעט אפסית של S&P ● במידה וחוסר הוודאות יתפוגג, מעריכים בבנק כי השקל יכול להתחזק ולהגיע לשער של 3.5 שקלים לדולר

השר לביטחון לאומי, איתמר בן גביר / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

השר בן גביר נפגע בתאונת דרכים: מצבו קל-בינוני

בן גביר הגיע לזירת הפיגוע ברמלה, התראיין וכשעזב את המקום - היה מעורב בתאונת דרכים • רכבו של השר התהפך והוא פונה לטיפול רפואי • לפי עד ראייה: רכב השר חצה באור אדום • ארבעה בני אדם נוספים נפצעו בתאונה, מצבם קל-בינוני

כוחות צה''ל ברצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

חמאס פרסם אות חיים משני חטופים: קית' סיגל ועמרי מירן

חמאס פרסם אות חיים משני חטופים: קית' סיגל ועמרי מירן ● אזעקות בצפון: מטרה חשודה הופלה מעל מנרה ו-2 טילי נ"ט שוגרו לעבר הקיבוץ ● היועץ לביטחון לאומי של ארה"ב: "יש מומנטום חדש בשיחות המו"מ" ● צה"ל תקף מטרות חיזבאללה בדרום לבנון ● מחבלים שנערכו לבצע ירי לעבר כוחותינו במרכז הרצועה חוסלו מהאוויר; מטוסי קרב תקפו אתר שממנו שוגרו רקטות לעבר אשדוד במהלך המלחמה ● עדכונים שוטפים

וול סטריט / צילום: Shutterstock

שבוע המסחר הטוב מנובמבר: נאסד"ק קפץ ב-2%

מניית גוגל זינקה בכ-10%● אינטל איבדה כ-9% ● מדד ניקיי הוסיף 0.8%, מדד שנחאי התחזק ב-1.2%, מדד שנזן עלה ב-2.2% וקוספי הוסיף 1% ● נעילות ירוקות גם בבורסות אירופה ● ה-PCE - מדד האינפלציה המרכזי של הפד - עלה ב-2.8% בחודש מרץ, גבוה מהצפוי

אילוסטרציה: Shutterstock

גבולות אחריות המתווך לספק מידע ללקוחו

האם מתווך יכול להסתפק בנתונים שנמסרו לו על ידי המוכרים, או שעליו לקיים בדיקות עצמאיות לגבי מצב הנכס?

אילת / צילום: Shutterstock, StockStudio Aerials

אפילו הטילים כבר לא מרתיעים את משקיעי הנדל"ן בעיר הזו

דווקא בזמן מלחמה, המשבר בשוק הנדל"ן והריבית הגבוהה, אילת פורחת נדל"נית ● "המשקיעים חזרו לעיר והם סוגרים עסקאות עם קבלנים"

חזירי בר בחיפה / צילום: Ronen Zvulun

כך מתכנן ראש העיר להתמודד עם התופעה שהכי מטרידה את החיפאים

סוגיית החזירים מעסיקה את תושבי העיר מזה יותר מעשור, ובעוד שראש העיר החדש־ישן אמר שיטפל בה ביד נחושה, דרכי ההתמודדות המתגבשים לא עבדו בעבר ● פרופ' אורי שייניס, מומחה לחקר מינים פולשים, מסביר: "לנסות להתמודד עם החזירים ללא מחקר, זה כמו לנסות להתמודד עם הקורונה ללא מחקר"

תוכנית דירה. האם ניתן לקיים הליך תכנוני ללא הסכמה קניינית? / צילום: Shutterstock

האם ניתן לקיים הליך תכנוני ללא הסכמה קניינית?

תושבים בתל אביב שביקשו להוסיף ממ"ד לדירתם נתקלו בהתנגדות של השכנים, שטענו כי הדבר יפגע בהמשך בהליך התחדשות עירונית ● מה קבעה ועדת הערר?

השבוע בשווקים / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הענקית שקפצה וזו שהתרסקה - ועוד כתבות על מצב השווקים

מטא איכזבה את המשקיעים ● נטפליקס צנחה אחרי תוצאות חיוביות, טסלה פרסמה דוח מאכזב אבל המניה שלה קפצה. למה? ● קבוצת רד בינת מסיימת עידן ועוד כתבות על המצב בשווקים