גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

בירן קורא למחזיקי אג"ח אלון לחתום על הסדר לפי מתווה ברנע

בעקבות הדוח שהגיש פרופ' אמיר ברנע בסוף השבוע - שבו קבע כי לקבוצת אלון שווי כלכלי חיובי של 128 מיליון שקל ואף הניח קווים מנחים להסדר - מאמץ בעל השליטה בקבוצה את המתווה וקורא למחזיקים לפעול לפיו ולוותר על הניסיון להשתלט על אלון

עורך דין שרגא בירן / צילום: תמר מצפי
עורך דין שרגא בירן / צילום: תמר מצפי

מחזיקי איגרות החוב (סדרה א') של קבוצת אלון ספגו בסוף השבוע שעבר מכה כואבת במיוחד. טענתם המרכזית, שלפיה אלון היא חברה חדלת פירעון, נדחתה בידי המומחה מטעם ביהמ"ש, פרופ' אמיר ברנע, שקבע כי לחברה יש ערך נכסי נקי חיובי (NAV) של כ-128 מיליון שקל.

פרופ' ברנע גם קבע, כי קבוצת אלון היא חברה נזילה ובעלת יכולת פירעון של התחייבויותיה בטווח הנראה לעין, אולם הדגיש כי בשל שיעור מינוף חריג של 94%, היא נדרשת לחיזוק ההון העצמי שלה. הדוח, שהוגש לבקשת השופטת עירית וינברג-נוטוביץ, שומט למעשה את הקרקע מתחת לדרישת מחזיקי האג"ח להעביר לידיהם באופן מיידי את החברה ו/או את נכסיה, למרות שאת מסקנותיו אין השופטת מחויבת לכאורה לקבל.

המסקנה של ברנע היא שיש להשאיר את קבוצת אלון כעסק חי ומתפקד, ובמקביל לפעול לחיזוק ההון העצמי ששל החברה. חיזוק ההון יכול להגיע מהשקעה הונית של הבעלים הקיימים של קבוצת אלון, קרי שרגא בירן, דודי ויסמן וארגוני הקניות של הקיבוצים, או דווקא של משקיעים חדשים, שיבקשו לקבל נתח מהותי מהחברה תמורת הזרמת מזומנים או נכסים למאזנה.

לדעת ברנע, גיוס הוני של 200 מיליון שקל יפחית את המינוף לכ-80% ויחזיר את החברה לאזור הנוחות, בשעה שבלא גיוס כלל היא תידרש להעניק למחזיקי האג"ח פיצוי על הסיכון הגלום להם, בדמות של מחצית ממניותיה. לפי יחס זה, קובע ברנע, גיוס הוני של 100 מיליון שקל בלבד יצדיק הקצאה של שליש ממניות החברה למחזיקי האג"ח.

מלחמת ההתשה של מחזיקי האג"ח

אלא שעבור מחזיקי האג"ח מדובר בתוצאה נמוכה בהרבה מזו שקיוו לקבל עת יצאו לקרב על החברה ונכסיה. בעצת מומחיהם הם ניהלו בשנה האחרונה מלחמת התשה מול הבעלים והמנהלים, תוך שהם נתמכים בהתחייבות חוזית שקיבלו מהחברה לפני כעשור בשטר הנאמנות, שלפיה ירידת דירוג האג"ח אל מתחת לרמה של BBB תקים להם את הזכות לדרוש את פירעונו המיידי של החוב.

בעלי קבוצת אלון ומנהליה הביעו כמובן את התנגדותם להעמדת החוב לפירעון מיידי, ומגעים שנוהלו בין הצדדים עלו עד מהרה על שרטון. בטוחים בצדקת דרכם, פנו כאמור המחזיקים לביהמ"ש המחוזי מרכז, בדרישה להעביר לידיהם את החברה במסגרת הסדר חוב. לצורך, חיזוק טענותיהם, אף צורפה חוות דעת של פרופ' עודד שריג ורו"ח שלומי קלסי, שקבעו כי החברה חדלת פירעון משום ששווי נכסיה נמוך ב-309 עד 483 מיליון שקל מהיקף התחייבויותיה. בתגובה הגישה החברה חוות דעת של חברת הייעוץ MNS ושל פרופ' דן גלאי, שבהן נקבע כי לחברה עודף נכסים על התחייבויות של יותר מ-200 מיליון שקל.

בנקודה זו, הכריע כאמור פרופ' ברנע לטובת החברה ויועציה, והשאיר את מחזיקי האג"ח להתבסס בעיקר על טענת הזכות החוזית להעמדת החוב לפירעון מיידי. עניין זה של דרך העמדת החוב לפירעון הוא גם הנושא המרכזי בדיון שיתקיים ביום חמישי הקרוב באולמה של השופטת וינברג-נוטוביץ.

הדיון, שנקבע עוד בטרם פורסמה חוות הדעת של פרופ' ברנע, נקבע במקור להוכחות בשאלה האם הועמד החוב לפירעון כדין. אלא שלדעת בעלת השליטה בקבוצת אלון, חברת ביילסול שבשליטת עו"ד שרגא בירן, הדיון בשאלה זו מתייתר לאור ממצאי הפרופ' ברנע. זאת, מאחר שגם אם ייקבע שהחוב הועמד לפירעון כדין, עדיין אין נאמן האג"ח (חברת הרמטיק נאמנויות) יכול לקבל את הסעד היחיד שביקש, קרי העברה של 100% ממניות קבוצת אלון לידיו.

בתגובה לחוות הדעת של ברנע, הגישה השבוע ביילסול בקשה לביהמ"ש לצורך מתן הוראות, באמצעות בא כוחה עו"ד עופר צור ממשרד גורניצקי ושות'. בבקשה נכתב כי הנסיבות שנוצרו הפכו את בקשת הרמטיק לכפיית הסדר לחסרת כל תוחלת, וכי ההליך שהיא מנהלת עבור מחזיקי האג"ח כבר אינו יכול להצליח. משום כך, מדגישה ביילסול, יהיה נכון ויעיל יותר להקדיש את הדיון הקרוב לחוות הדעת של פרופ' ברנע ולזמנו לביהמ"ש לשם כך.

בבקשה מציינת ביילסול של בירן, כי הצדדים ניהלו מו"מ בגישור, שנפסק ערב הגשת חוות הדעת של פרופ' ברנע. כעת, היא מדגישה כי הגיע העת לסיים את העניין בהסדר אצל המגשר, עו"ד רובי בכר. לדבריה, קבוצת אלון ובעלי מניותיה נכונים להציע הסדר חוב ראוי בהתאם למתווה שהתווה פרופ' ברנע, ועל פיו יוזרם הון לחברה בפרקי זמן שיוסכמו, ובמקביל יחולקו הסיכונים והסיכויים באופן ראוי בין החברה לבין מחזיקי איגרות החוב.

בשל כך מבקשת ביילסול "כי פרופ' ברנע יקבל הנחיות להיפגש עם הצדדים על מנת להביא אותם להסכמות בנקודות המעטות שעדיין שנויות במחלוקת ביניהם בגישור, בהתאם לקווים המנחים של חוות דעתו, כפי שהוגשה, או בכל אופן אחר שימצא לנכון".

בקשת ביילסול תלויה כמובן בהחלטת השופטת, אולם חוות הדעת של ברנע מחייבת את מחזיקי האג"ח לשקול בכובד ראש האם לא הגיע העת לשקול את חישוב המסלול מחדש.

בעלי קבוצת אלון כבר הסכימו להזרים לחברה כ-40 מיליון שקל, ולפי דברי ביילסול, גם יסכימו להעניק למחזיקי האג"ח חלק ניכר ממניות החברה - אם לא יצליחו להביא לה משקיעים נוספים שיגדילו את היקף ההון המוזרם ל-200 מיליון שקל, כפי שקבע ברנע.

מחלוקת על הזמן שיינתן לגיוס ההון

אלא ששני הצדדים חלוקים בינתיים על תקופת הזמן שתינתן לגיוס ההון. בעוד שהמחזיקים דורשים לספור 12 חודשים ממועד הגשת הבקשה הראשונה לביהמ"ש באוגוסט, קבוצת אלון ובעלי מניותיה מבקשים לספור 12 חודשים ממועד חתימת הסדר החוב. עבור אלון, דרישת מחזיקי האג"ח היא קיצונית, לאור המורכבות של גיוס הון באופן פרטי או בדרך של הנפקת מניות לציבור, ולכן כדי שההסדר אכן ייחתם, הם ייאלצו לוותר בנקודה זו.

נקודת המחלוקת השנייה בין הצדדים נוגעת למועד שבו תפעל קבוצת אלון למימוש החזקתה ב-6 מיליון מניות של חברת דלק US, בעלות שווי שוק נוכחי של 137 מיליון דולר. בקבוצת אלון מתנגדים למכירה מהירה של המניות, ומאמינים כי יידעו לממשן בעתיד במחיר גבוה יותר.

גם חוות הדעת של ברנע, הקובעת מחיר יעד של כ-26 דולר למניה (גבוה ב-14% ממחיר השוק), תומכת הלכה למעשה בהמשך ההחזקה, ולכן נראה שגם במקרה הזה, ייאלצו מחזיקי האג"ח לוותר על הקו הלוחמני ולהעניק לחברה זמן נוסף למימוש ההחזקה במחיר גבוה יותר. אחרת, תידרש השופטת לקבוע בעצמה מי מבין הצדדים צודק, ובמקרה הזה עלולים המחזיקים לסיים את המאבק המשפטי הארוך מבלי להשיג אפילו הישג מהותי אחד.

בעקבות בקשת ביילסול מביהמ"ש לשנות את הנושא שיידון ביום חמישי, שלח היום נאמן האג"ח את תגובתו לבקשה באמצעות בא כוחו עו"ד חגי אולמן. בתגובתו מבקש הנאמן כי ביהמ"ש ידחה את בקשת ביילסול וטוען כי היא נועדה לעכב ולסרבל את בירור בקשת ההסדר, ואף לסלף באופן בוטה את החלטות ביהמ"ש.

לדברי עו"ד אולמן, אין כל סתירה בין בקשת ההסדר של מחזיקי האג"ח לבין חוות דעת ברנע. לפיכך, טענות ביילסול שלפיהן בקשת ההסדר אינה רלוונטית או שההליך אינו יכול להצליח, הן טענות סרק.

ערך נוכחי נקי של קבוצת אלון לפי פרופ' ברנע

עוד כתבות

נגמ''ש צה''לי / צילום: צילום מנתק

עסקת הענק של משרד הביטחון בתחום השריון

קבוצת אימקו ומשרד הביטחון הודיעו על הסכם מסגרת רב־שנתי בסך 377 מיליון שקל ● ההסכם החדש צפוי יותר מלהכפיל את צבר ההזמנות של הקבוצה לסך של כ־725 מיליון שקל ● בעקבות העסקה, מניית אימקו זינקה ב-19% ● ובאיזה חוזה זכתה היום אלביט?

רות אפריאט, מנהלת החטיבה העסקית ברמ''י / צילום: אורטל צבר

התחזית של הבכירה ברמ"י לקרקע הלוהטת של תל אביב

רות אפריאט, מנהלת החטיבה העסקית ברמ"י, מצהירה שייצאו לשיווק קרקעות נוספות בשדה דב עוד השנה ● את המשך פינוי בסיסי צה"ל ומפעלים של מערכת הביטחון מאזורי הביקוש היא רואה כאתגר מרכזי ואומרת: "צריך להבין שיש מערכת אזרחית שחייבת להתפתח ולא יכול להיות שהמארג הביטחוני יקבל את הבכורה"

בארה"ב בטוחים: זה עומד להיות המבצע המסוכן ביותר אליו תצא ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: הסכנות בכניסת צה"ל לרפיח, איך איראן יכולה להרוויח מההפגנות בקמפוסים בארה"ב ומה באמת חשוב לאמריקאיים בשנת הבחירות ● כותרות העיתונים בעולם 

סיכונים גיאופוליטיים מוגברים משפיעים גם על מערכת הבנקאות הישראלית / אילוסטרציה: Shutterstock

כצעד משלים להורדת הדירוג של ישראל: S&P הורידה דירוג לבנקים לאומי והפועלים

בחברת הדירוג העולמית ציינו כי למרות שהם עוד מקווים שהסלמה מול איראן, חיזבאללה וחמאס תימנע, "הסיכונים הגיאופוליטיים הגבוהים ממילא איתם מתמודדת ישראל גדלו עוד יותר" • הדירוג של לאומי והפועלים ירדו ל-A-/A-2 • הדירוגים של מזרחי טפחות ודיסקונט נותרו זהים • לכולם תחזית שלילית אך בחברה ציינו כי הרווחיות הגבוהה עשויה לרכך את השפעת הסביבה השלילית

השכר הממוצע / צילום: Shutterstock, Rita Kapitulski

השכר הממוצע זינק: 14,108 שקל בחודש מרץ. ומה קרה בהייטק?

על פי "אומדני הבזק" של הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, מדובר בעלייה של כ-3.5% לעומת מרץ 2023 ● השכר הממוצע של עובדי הייטק בפברואר זינק ב-13% לעומת שנה שעברה

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

חנות שמרה חניה ללקוחות בעזרת קלנועית, נקנסה וערערה לעליון. מה קבע ביהמ"ש?

זוג הורים הגיעו לביהמ"ש לאחר שלא הצליחו להסכים אם לחסן את בנם בחיסוני שגרה המומלצים ע"י משרד הבריאות ● חנות בחיפה הציבה קלנועיות בחניות ציבוריות הסמוכות אליה, כך שיישמרו ללקוחותיה, לאחר שנקנסה 7 פעמים ביקשה להישפט ● ביהמ"ש המחוזי בבאר שבע תיעד בווידאו דיונים ועורר ביקורת ● 3 פסקי דין בשבוע  

נרות ותמונות לזכרו של אלכסיי נבלני, ליד הקונסוליה הרוסית בפרנקפורט / צילום: Associated Press, Michael Probst

מותו של נבלני הותיר את האופוזיציה הרוסית מפולגת בגלות

המלחמה באוקראינה פיזרה את האופוזיציה של רוסיה ● כשהיא נמצאת בגלות, חבריה מחכים לרגע הנכון להחליש את הנשיא ולדימיר פוטין

נמל גמליק בטורקיה / צילום: Shutterstock

כך אנשי מסחר בטורקיה ובישראל פועלים לעקוף את החרם

החלטת ארדואן לאסור סחר עם ישראל הדהים את גורמי המסחר בשני הצדדים, שפועלים עתה למציאת חלופות ● בעוד שאנשי עסקים באנקרה מקווים שמדובר בגל שיחלוף, בממשל מנסים להשיג באמצעות המהלך השפעה על עזה ● 3 הערות

האנטקינוס / צילום: Reuters, SOPA Images

המעבר לעידן האש מכה בבעלי החיים, ואלה שיידעו להתאים את עצמם יצליחו להתרומם

עידן האש הנוכחי רואה בשריפות האלימות שמתחוללות בשנים האחרונות תוצר של נזקי האדם ● התאמות בעלי חיים לעידן זה, שניכרו אצל יונק עכברי אוסטרלי, ציפור אפריקאית וסנאי אמריקאי, מעידות: הברירה הטבעית עדיין עושה את שלה

איה אבידור / צילום: יוסי זינגר

המנהלת הבכירה שמאמינה: זה הלקח הכי חשוב שצריך ללמוד ממלחמת רוסיה-אוקראינה

כשאיה אבידור נכנסה לתפקידה ככלכלנית ביצרנית המלט נשר, היא הייתה האישה היחידה בחדר ● היום, כיו"ר נתג"ז, היא עדיין מרגישה את הפערים: "ב־32 החברות הממשלתיות יש רק ארבע מנהלות בכירות" ● היא גם מספרת מה צריכות לעשות חברות התשתית הישראליות כדי שלא נמצא את עצמנו בלי חשמל ● שיחה קצרה עם איה אבידור

בניין שרוסס במגני דוד, בפריז (דצמבר 2023) / צילום: Reuters, LUCIEN LIBERT

דוח חדש: "העולם עד לגל הגרוע של תקריות אנטישמיות מאז מלחמת העולם"

ב־2023 נרשם זינוק של עשרות אחוזים במספר התקריות האנטישמיות מכל הסוגים, כך מגלה דוח של אוניברסיטת תל אביב והליגה נגד ההשמצה ● לפי הדוח, יותר ויותר אמריקאים מסכימים עם סטריאוטיפים אנטישמיים, והרשתות החברתיות "הפכו לקרקע פוריה לשנאה ורדיקליזציה"

מחאת משפחות החטופים בקיסריה / צילום: מטה המשפחות

עינב צנגאוקר שבנה חטוף: נתניהו מטרפד עסקה תוך שהוא מתחבא תחת 'גורם מדיני בכיר'

המו"מ במצרים: ישראל לא תשלח משלחת לקהיר - עד להגעת תשובת חמאס הרשמית ● מקור בחמאס ל-N12: מתקרבים להסכם, ארה"ב הבטיחה את סיום המלחמה ● גם בסעודיה מדווחים - חמאס הגיב באופן חיובי להצעה המצרית, ארה"ב סיפקה ערבויות ● דיווח ערבי: ישראל לא מתנגדת לשחרורו של רב המחבלים מרואן ברגותי ● עדכונים בולטים

וורן באפט / צילום: Associated Press, Nati Harnik

וורן באפט מציג רווחי שיא והר מזומנים. למה הוא מוכר מניות אפל?

ברקשייר האת'ווי, בהובלת המשקיע האגדי וורן באפט, דיווחה על זינוק מרשים ברווח התפעולי ברבעון הראשון של השנה ● במקביל חברת האחזקות הודיעה על הקטנת פוזיציה בענקית הטכנולוגיה אפל בכ-13%

אילוסטרציה: shutterstock

ההתייקרות כבר פה, אספקת חומרי הגלם בסכנה: החרם הטורקי מכה בענף הבנייה

שלוש חברות הודיעו על העלאת מחירי מוצרים המשמשים לבנייה, בעקבות חסימת היצוא מטורקיה ● הפתרון המיידי: מסלולי "מעקף" שצפויים להוסיף עלויות ולעכב את הגעת הסחורות ● הקבלנים אובדי עצות: "חברות ביצוע יקרסו, עבודות תשתית יתייקרו, והציבור ישלם מחיר"

הפגנה פרו־פלסטינית בבראון. לחץ הסטודנטים הניב פרי / צילום: Reuters, Anibal Martel

האם אוניברסיטאות אמריקאיות מפתחות נכונות לשאת ולתת על החרמת ישראל?

לפי שעה רק קומץ של אוניברסיטאות ומכללות הציעו למפגינים האנטי־ישראלים להתפנות תמורת חשיפת אחזקותיהן ומשא ומתן על משיכת השקעות ● אבל ביניהן נמצאות לפחות שתי ענקיות, עם תיקים של 20 מיליארד דולר ● עצם נכונותן הפרגמטית לשקול זאת צריכה לעורר חשש

האחים זלקינד וצחי נחמיאס / צילום: ישראל הדרי, ורד פיצ'רסקי

לאחר סלקום: דסק"ש פועלת למכור שליטה באלרון בכ-50 מיליון דולר

חברת ההחזקות דסק"ש דיווחה הבוקר כי היא מקיימת משא ומתן למכירת אלרון לחברת הון סיכון זרה ● הדיווח מגיע לאחר שחתמה לפני מספר חודשים על עסקה למכירת השליטה בחברת התקשורת סלקום

שר החוץ הטורקי, הקאן פידאן / צילום: Associated Press, Bilal Hussein

שר החוץ הטורקי מעוניין בשת"פ עם המיליציות הפרו־איראניות

בתקופה האחרונה, רבים הרימו גבה בשל הפגישות התכופות של בכירי טורקיה דווקא עם מקביליהם האיראנים ● כעת מתברר כי שר החוץ של טורקיה טען בראיון, כי הוא מאמין שהמיליציות הפרו־איראניות בעיראק יכולות לפעול כנגד המחתרת הכורדית באזור סינג'אר שבצפון עיראק

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: אלכס קולומויסקי־ידיעות אחרונות, דוברות הרשות השופטת, איל יצהר

האינטרסים והדילים: מאחורי הקלעים של הוועדה לבחירת שופטים

עשרות שופטים ורשמים חדשים מונו בשבוע שעבר, צעד הכרחי לאור העומס הכבד על מערכת המשפט ● הפשרות שנאלצו לעשות בוועדה כדי לזכות במינויים החדשים, ההישגים של הקואליציה, השריף החדש בנגב והמשמעות הנעלמת של המילה "זמני" ● חמש הערות על בליץ המינויים

ראש ה-CIA, וויליאם ברנס / צילום: Associated Press, Carolyn Kaster

ראש ה-CIA בדרך לדוחא לפגישת חירום, לנוכח זה ששיחות ישראל-חמאס "עומדות להתפוצץ"

שר הביטחון הבהיר: "המשמעות של סירוב חמאס - פעולה עצימה ברפיח בזמן הקרוב ביותר" • ראש ה-CIA יגיע ל"פגישה דחופה" בדוחא: "השיחות עומדות להתפוצץ" • 10 ישראלים נפצעו מפצמ"רים שנורו מרפיח לכרם שלום, 3 מהם במצב קשה • נפילות בקריית שמונה אחרי שורת אזעקות בצפון, בן 65 נפצע קל מרסיסים • עדכונים שוטפים

מכרה זהב של טלקו בטג'יקיסטן. טונות של שאריות עפר / צילום: Reuters, NAZARALI PIRNAZAROV

מתנגדי הביטקוין אמרו שכרייתו צורכת תועפות חשמל, אך הוא לא מתקרב לנזק העצום מכריית זהב

מחיר הזהב הולך ועולה, והפקתו תובעת מחיר לא קטן: שחרור חומרים רעילים ומסרטנים, הרס צמחייה ומקורות מים, וחייהם של מאות הרוגים ואלפי פצועים שעסקו בכרייתו ● כשמנגד ניצבת כריית הביטקוין, שנשענת יותר ויותר על אנרגיה נקייה, נשאלת השאלה: מדוע מוצדק לבזבז כל כך הרבה נכסים סביבתיים רק כדי לכרות מהאדמה מתכת צהובה שתיקבר במרתפי הבנקים המרכזיים