גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

אופנהיימר: "מחיר הנפט יתייצב על 60 דולר בטווח הרחוק"

האנליסט פאדל גייט סקר את המלכוד שאליו נקלעה סעודיה בגלל טכנולוגיית הפקת הנפט מפצלים ואת עתיד התעשייה: "נכנסים לתקופה שבה מחירי הנפט יהיו פחות תנודתיים"

בית זיקוק של ארמקו בסעודיה / צילום: רויטרס
בית זיקוק של ארמקו בסעודיה / צילום: רויטרס

"ארמקו היא חברה מתוחכמת מאוד. היא פועלת כמו אקסון, שברון ושאר הענקיות. מאוד יעילה, רב לאומית. עובדים בה האנשים המבריקים ביותר מ-150 מדינות. אופ"ק רצה נגד הטכנולוגיה והזמן וארמקו הבינה שהיא לא יכולה להמשיך באותה דרך. היא חייבת לנקוט צעדים נואשים ולכן היציאה שלה להנפקה. היא שולחת מסר לתעשייה: 'אל תחשבו שיהיו מחירים של 80-90 דולר לחבית. לא יהיו, והכסף הזה לא יחזור, אז אל תפתחו עכשיו שדות חדשים'".

דברים אלה עמדו בלב סקירה שהעביר ביום שלישי האחרון בתל אביב אנליסט האנרגיה הוותיק פאדל גייט מבית ההשקעות האמריקאי אופנהיימר. גייט הגיע לישראל למרתון של 15 מפגשים עם גורמים בשוק ההון, וביום שלישי העביר סקירה בסניף הישראלי של בית ההשקעות, שחלק ניכר ממנו עסק בהשלכות של הפקת הנפט מפצלים.

"לפני שנה שוק האנרגיה היה במשבר מאוד גדול, שבמהלכו מחיר הנפט הגיע לרמה הכי נמוכה מזה 13-14 שנים, ל-27 דולר לחבית", אמר גייט. "עכשיו מחירי הנפט מתייצבים על 50-55 דולר לחבית, יותר מכפול ממה שהיה לפני שנה. אני לא רואה חזרה על מה שקרה אז".

ההסבר לצניחת המחירים ועלייתם המחודשת הוא הניסיון של חברות אופ"ק החל מסוף 2014 לגרום לפשיטות רגל של חברות נפט אמריקאיות המפיקות בטכנולוגיה היקרה יותר של פצלים - ניסיון ששנתיים לאחר מכן התברר שכשל. בשל כך החליטו סעודיה ושותפותיה ללובי מפיקות הנפט לעצור את הצפת השוק.

לדברי גייט, הגידול הדמוגרפי המהיר בערב הסעודית הוא אתגר נוסף לתחרות המתגברת מארה"ב. "לפני 15-20 שנה הסעודים צרכו מיליון חביות ביום, והיום הם צורכים 3.5 מיליון חביות ביום. מה קרה ליצוא? הוא ירד מ-9 מיליון חביות ליום ל-6.5 מיליון חביות ליום".

נכון להיום ארמקו אינה יכולה לפתח שדות נפט חדשים, שיחייבו מכירה במחירים של 80 או 90 דולר לחבית ומכיוון שהענקית הסעודית כבר אינה יכולה לשלוט עם חברותיה לאופ"ק במחירים, היא מנסה להנפיק 5% מהחברה לפי שווי של 2 טריליון דולר. בתעשייה סבורים שהחברה שווה פחות ממחצית, ולהערכת חברת המחקר ווד מקינזי חמישית מזה בלבד.

גם אם ארמקו היתה מצליחה לקבל 100 מיליארד דולר על 5%, גייט סבור שהסיבה להנפקה אינה הצורך בכסף, משום שלחברה יש יתרות לשמונה שנים קדימה והיא לא היתה בשוק שהולך לעליות מחירים. המטרה, כאמור, שונה לחלוטין: העברת מסר מרסן לשוק, בניסיון למנוע פיתוחים יקרים והצפת השוק בנפט.

"מה שהשתנה ב-5-10 השנים האחרונות הוא מהפכת הפצלים, ששינתה את התעשייה לתמיד", אמר גייט. "עד לאחרונה, למרות שידענו שהנפט נמצא שם, לא היתה קיימת טכנולוגיית הקידוח האופקי* כשחברות הדלק התחילו להשתמש בקידוחים אופקיים נכנסנו לאזור לא מוכר ולקח זמן רב עד שהבנו שזה מעשי.

"הקידוח האופקי הראשון ארך עשר שנים והושלם לפני עשור. באותו זמן היו רק ארבע חברות שידעו לבצע קידוחים כאלה. היום כל חברה כבר יודעת לעשות את זה והטכנולוגיה ממשיכה ותמשיך להשתפר. הבארות נעשות גדולות יותר, הקידוחים מהירים יותר, והחברות מרוויחות יותר כסף. כתוצאה מצניחת מחירי הנפט התעשייה האיצה את תהליכי ההתייעלות שלה, כי החברות הבינו שמי שלא תתייעל לא תשרוד.

"לא כולן יכולות להסתגל לשינוי שבין 120 דולר לחבית ל-27 דולר לחבית, ואכן הרבה חברות פשטו את הרגל ולעולם לא יחזרו. המחיר הממוצע שמאפשר איזון הוא 40-50 דולר לחבית; למרות שיש חברות שיכולות להגיע לאיזון גם ב-20-25 דולר, ישנן כאלה שזקוקות ל-70 דולר לחבית ואף יותר. במחיר של 100 דולר לחבית כל החברות יכולות להרוויח.

"אני מאמין שאנחנו נכנסים לתקופה שבה מחירי הנפט יהיו פחות תנודתיים בגלל השינוי שעשתה טכנולוגיית הפצלים. נפט הוא סחורה, ומחיר הסחורות נקבע על ידי יצרנים קטנים. לערב הסעודית, רוסיה וארה"ב יש כיום נפט בעלות נמוכה, הן יכולות להפיק גם ב-10 דולר, אבל צריך לקבוע מחיר מינימום שבו גם המפיקים הקטנים יוכלו לפעול בשוק. מדינות אופ"ק מפיקות רק 40 מיליון חביות ביום מתוך הצריכה של 92 מיליון חביות, ואנחנו זקוקים לכל המקורות האחרים, שיכולים להתקיים אם המחיר גבוה מספיק. לכן אני מאמין שהמחיר לטווח ארוך יהיה פחות או יותר 60 דולר.

"הפצלים כל כך חשובים, כי אתה יכול לקדוח בתוך כמה שבועות. מאידך, אתה לא יכול להציב פלטפורמת הפקה בים בתוך פחות מחמש שנים. כל המדינות שיש להן פרויקטים בים העמוק - זה עולה להן הרבה יותר מאשר ביבשה. אלה הפרויקטים שפחות סביר שיאושרו וימומנו בתקופה הקרובה, כי יש אי ודאות לגבי מחירי הנפט בעוד חמש שנים. אם אתה נכנס לפרויקט כזה, ופתאום המחיר צונח ל-40 דולר, אתה לא יכול לעצור באמצע.

"לכן חברות שמפיקות נפט מפצלים הופכות למפיקות לשון מאזניים (swing producers), והן שיחליטו כמה גבוה או נמוך יהיה המחיר. לא אופ"ק. יש 60 מיליארד חביות נפט שניתנות להפקה מפצלים בארה"ב במהלך מהיר. לוקח מהר מאוד לגייס כסף ולפתח קידוח פצלים, כך שכמו תרמוסטט אפשר להגדיל ולהקטין את הכמות במהירות".

"יש בישראל יותר מדי גז"

בסיום הסקירה נשאל גייט מה ההשלכות של התהליכים שהוא מתאר על הגז הטבעי הישראלי. "יש יותר מדי גז בישראל", השיב. "בטווח של השנתיים-שלוש הקרובות יש מספיק גז, אבל בטווח הארוך יותר, הגז הטבעי הולך להיות דלק המעבר שיחליף דלקים אחרים. הגז חשוב מאוד כי הוא נמצא בשפע יחסית לנפט והוא גם יותר נקי ממנו".

בהמשך דבריו צפה גייט כי הגז הטבעי יהיה משמעותי בעיקר בתחבורה, שצורכת היום 70%-80% מהנפט: "בעוד 20-30 שנה מהיום, חברות האנרגיה יהיו שונות לגמרי, כי התחבורה תצא לחלוטין מהמשחק שלהן, עם מכוניות חשמליות ומכוניות מונעות בגז דחוס".

נוסף על כך, צפה, בתוך כמה שנים עשרות אלפי אניות יעברו מהדלקים המזהמים ביותר לגז טבעי, עד למצב שבו נמלים במדינות מפותחות לא יאפשרו לאניות מזהמות לעגון בתחומן. גייט הזכיר ששפע הגז הטבעי קשור ישירות למהפכת הפצלים, משום שהגז הוא תוצר לוואי בקידוחי נפט.

"אני נגד הקמת מתקנים להנזלת גז כי זה מאוד יקר", הוסיף. "מצרים נפלה לתוך המלכודת הזאת בגלל תכנון גרוע וקבלת החלטות גרועה. אתם לא רוצים לעשות את אותו הדבר, לחזור על אותן שגיאות שהם עשו. הממשלה הישראלית צריכה לשאוף לשכור את המתקנים מהמצרים לצורכי יצוא".

מחיר הנפט

עוד כתבות

צילומים: מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט), Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב

חשיפה: יצוא הנפט לישראל דרך טורקיה נמשך למרות החרם. אלו הסיבות

אזרבייג'ן היא ספקית נפט משמעותית של ישראל, כשהזהב השחור מגיע דרך צינור באקו־טביליסי־ג'ייהאן (BTC) - שם, הנפט מועמס על מכליות בדרך לחיפה ● כך השפיעו יחסי אנקרה־באקו על ההחלטה לא לעצור את הנפט לישראל

נשיא טורקיה, רג'פ טאיפ ארדואן נואם בעצרת סולידריות עם הפלסטינים בסוף אוקטובר / צילום: ap, Emrah Gurel

טורקיה מפסיקה את המסחר עם ישראל: מה המשמעויות ואילו ענפים יפגעו?

כפי שנחשף בגלובס, טורקיה החליטה על הפסקת הסחר עם ישראל ● טורקיה היא מקור היבוא החמישי בגודלו בישראל, שפיתחה תלות גדולה במיוחד במוצרי המלט ● איך המהלך ישפיע על המדפים שלנו, ולמה דווקא עכשיו? גלובס עושה סדר

נרות ותמונות לזכרו של אלכסיי נבלני, ליד הקונסוליה הרוסית בפרנקפורט / צילום: Associated Press, Michael Probst

תחקירי שחיתויות ותרומות בקריפטו: האופוזיציה הרוסית נלחמת בפוטין בכל דרך

לפני כשלוש שנים הוציאה רוסיה מהחוק את הקרן למלחמה בשחיתות שהקים מנהיג האופוזיציה אלכסיי נבלני בטענה שהיא קיצונית ● כיום פעיליה עובדים שעות נוספות ממדינות שונות בעולם, ומגיעים ל־17 מיליון צופים בחודש ● האם זה יעזור להם להחליש את פוטין, שהשיג 88% בבחירות האחרונות?

הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם ד''ר רוני הירש / צילום: פרטי

החוקרת הישראלית שמפרקת את המיתוסים על אבי הקפיטליזם

שיחה עם ד"ר רוני הירש, מומחית לתיאוריה פוליטית והיסטוריה של מחשבה כלכלית ● על הגותו של אדם סמית, שוק חופשי ושחיתות פוליטית ● האזינו 

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Shakh Aivazov, Jacquelyn Martin)

ביידן צולל לשפל חדש, והמוני גיאורגים יוצאים לרחובות להתנגד ל׳חוק הרוסי׳

ג'ו ביידן מוסיף לשקוע ● הריבית בארה"ב לא תרד, והמשכנתאות יעלו ● גיאורגיה לוחמת נגד מהפכה משפטית ● פדרו סאנצ'ס עושה בית ספר לראשי ממשלות, ופקיסטן אומרת למשתמטי מס: אין כרטיס SIM בלי מסים

אאודי Q4 / צילום: יח''צ

החל מ-320 אלף שקל: לגרסה הזו של אאודי מחכה תחרות קשה

הקרוס–אובר המשפחתי של אאודי סוגר פערים חיוניים בתחום הביצועים והטווח, ושומר על תמחור סביר ● אבל מצפה לו קרב קשה מול הגרסה הבכירה של טסלה Y ושלל הסיניות

כל תאגידי הבידור קרקרו סביב הסדרה / צילום: Shutterstock

הומור חצוף ואותנטי: סדרת הילדים שכבשה דווקא את ההורים

למרות הצנזורה של דיסני והביקורות הקשות מנציגי ה–Woke, "בלואי" שוברת שיאי צפייה, מגלגלת מיליארדים ממרצ'נדייז וסוחפת אחריה בעיקר מבוגרים שנהנים מהניואנסים ● כך הפכה סדרה מצוירת על משפחת כלבים אוסטרלית לתופעה עולמית

עו''ד יוסי בנקל / צילום: תמר מצפי

"יכולנו לגבות הרבה יותר": עורך הדין שמנהל את פשיטת הרגל הגדולה במדינה בראיון

זה שבע שנים שעו"ד יוסי בנקל מנהל קרב משפטי על כספיו של אליעזר פישמן, לאחר שצבר חובות של כמעט 4 מיליארד שקל וזכה ל"תספורת" נדיבה ● בראיון ראשון לאחר מותו של פישמן מספר בנקל איך ימשיך לנהל את התיק, נמנע מלבקר את הבנקים ומספר על ה"תרגיל" שעשה פישמן כדי להשאיר הון בידי משפחתו

מנות של Neomi's / צילום: איריס כץ

הקיבוץ שתמצאו בו קפה כמו בפרובנס ואמן שפסלו מעטר את ביתו של ארדואן

סדנת קרמיקה בסגנון מינימליזם יפני, תצפית מוצלת על מרבדים צהובים, פשטידה מתפקעת ממנגולד וקרמבל תפוחים לקינוח ● יום מרומם נפש בקיבוץ יזרעאל

מנכ''ל נמלי ישראל הפורש, יצחק בלומנטל / צילום: שלומי יוסף

הסיפור המטלטל על המנכ"ל שקיבל בשורת איוב ושרד אותה

כשיצחק בלומנטל, אז מנכ"ל חברת נמלי ישראל, חש ברע, הוא היה בטוח שייקח כדור ויחזור לעבודה בתוך שעתיים ● אך הרופאים צפו שנותרו לו שבועות ספורים ● בראיון סיכום כהונה הוא מדבר על השנה המטלטלת וההחלמה המפתיעה ומספר על תוכנית הנמלים החדשנית ש"תשפיע על המשק כולו"

בורסת וול סטריט / צילום: Shutterstock

למכור את המניות בחודש מאי ולצאת מוול סטריט? זה מה שההיסטוריה מלמדת

האם נכנסו לחצי השנה הגרועה של השנה, וזה הזמן לצאת משוק ההון עד אוקטובר? לא בטוח ● אנליסטים בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה הוותיקה "Sell in May and go away" ● ולמה הנפילה של אפריל לא מפחידה אותם?

פיצה פפרוני של ''פיצה אולה'' / צילום: מרב סריג

אחת הפיצות הטובות בארץ מסתתרת בחצר משפחה בעספיא

בימי שישי, בשיטת "עד שנגמר הבצק", מנפיק טאבון העצים של משפחת עלו פיצות נאפוליטניות נהדרות ● גם הנקניקים מיוצרים במקום

צילומים: איל יצהר, Shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

מה עומד מאחורי מסע המימושים של אלטשולר שחם בישראל - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

דוחות AMD ו-SMCI שפורסמו השבוע מציגות את האתגר הגדול בשוק השבבים ● החודש הגרוע בוול סטריט מזה שנה וחצי מגיע לגמל ולפנסיה ● כך משקיעות משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● לבנק אוף אמריקה יש תחזית אופטימית לכלכלה הישראלית ● וגם: 3 המימושים הגדולים של אלטשולר שחם

רפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

דיווח בארה"ב: ישראל עדכנה את ממשל ביידן על תוכניתה להתחיל לפנות אוכלוסייה מרפיח

צה"ל ערך תרגיל המדמה תקיפת פתע של חיזבאללה בגבול לבנון • אזעקות הופעלו אחרי כמעט יומיים ללא ירי לצפון, גם הירי מעזה התחדש עם נפילה - שלא הפעילה אזעקה • מטוסי קרב תקפו מבנים צבאיים של ארגון הטרור במרחב עייתא ע-שעב שבדרום לבנון • לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - בסוריה דיווחו על תקיפה ישראלית ליד דמשק ● עדכונים בולטים

עסקאות השבוע / עיצוב: טלי בוגדנובסקי

עם נוף לים ומרפסת גדולה: בכמה נמכרה דירת 4 חדרים ברמת אביב ג?

ברחוב אבשלום חביב ברמת אביב ג' נמכרה דירה בשטח של 114 מ"ר בתמורה ל־5.17 מיליון שקל ● בבניין יש חניה מקורה עם שער חשמלי, שתי מעליות, והוא קרוב לקאנטרי ולמרכז שוסטר ● "המחיר הראשוני היה גבוה יותר, אולם בגלל שבעלי הנכס ביקשו למכור בהקדם - המחיר ירד" ● ועוד עסקאות נדל"ן מהשבוע האחרון 

טרונג מיי לאן, אשת העסקים שעומדת במרכז פרשת ההונאה / צילום: phapluat tv

טייקונית הורשעה על שהפכה בנק לכספומט אישי שלה, ונידונה למוות

בעלת אימפריית הנדל"ן הווייטנאמית טרונג מיי לאן הואשמה בהונאה בהיקף של 12 מיליארד דולר, שכוללת שוחד והשתלטות לא חוקית על בנק ● המקרה הפך לאחד המתוקשרים ביותר בקמפיין ממשלתי נגד שחיתות, שזכה לכינוי "כבשן בוער"

מחיר למשתכן בירוחם / צילום: חב' שתית

לא כדאי להתחתן: מחיר למשתכן מעוות אפילו את הקן המשפחתי

לא מעט זוגות נרשמים כידועים בציבור כדי שיוכלו לגשת להגרלות מחיר למשתכן ● רווק או רווקה שבין הזכייה למועד החתימה על החוזים יחלטו להתחתן, יאבדו את הצ'ופר מהמדינה ● אולי זה לא מה שישבור זוגיות טובה, אך זהו עיוות מדהים שהמדינה יוצרת

כרים חאן, התובע הראשי של בית הדין הפלילי בהאג / צילום: Reuters, Latin America News Agency

התובע שנפגש עם משפחות בעוטף וכעת חוששים שיוציא צווים נגד ממשלת ישראל

מומחים מספרים לגלובס על התובע הראשי, כרים חאן, שבידיו הכוח להוציא צווי מעצר בינלאומיים לבכירים ישראלים ● הם מתארים משפטן מוערך שמבין את הזירה הפוליטית, וברגע שהוא מקבל החלטה - קשה להניא אותו ● עם זאת, הם בטוחים: אף אחד לא ייעצר כרגע

ג'רום פאוול, יו''ר הפדרל ריזרב / צילום: Associated Press, Jacquelyn Martin

דריכות בוול סטריט לקראת פרסום נתוני התעסוקה לאפריל

דוח התעסוקה לאפריל צפוי להתפרסם היום לפני פתיחת המסחר בוול סטריט ● הצפי הוא לתוספת של כ-240 אלף משרות ולשיעור אבטלה של 3.8% ● למה בפדרל ריזרב ובשווקים מודאגים?

שר המשפטים יריב לוין / צילום: מרים אלסטר/פלאש90

לוין סירב למנות, וחברי הוועדה התקפלו: אלו 32 השופטים החדשים שנבחרו

לוין סירב לאפשר הצבעות שאינן ברוב של כל חברי הוועדה, וכך הצליח למנות מועמדים שחברי הימין ביקשו לקדם ● לבית המשפט המחוזי בירושלים מונה רק שופט אחד, על אף שישנם תקנים פנויים נוספים, בשל מחלוקת על זהות יתר המועמדים