גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

וינטרוב ופלד רוצים להחזיר לידיהם את המושכות בבראק אן.וי

מה מסתתר מאחורי מרד הדירקטורים בחברת הנדל"ן

שמעון וינטרוב ורונן פלד / צילום: יוסי כהן ותמר מצפי
שמעון וינטרוב ורונן פלד / צילום: יוסי כהן ותמר מצפי

1. שלא בטובתה, נכנסה השבוע חברת ההחזקות בראק קפיטל ריל אסטייט (BCRE), שנמצאת בשליטתם של שמעון וינרוב ורונן פלד, למערבולת. ביום שישי האחרון שלחה BCRE מכתב לחברה המוחזקת בראק קפיטל פרופרטיז אן.וי (בראק אן.וי), הנסחרת בבורסת תל אביב, ובו דרישה לכנס אסיפת בעלי מניות מיוחדת, שעל סדר יומה מינוי עוד שלושה דירקטורים מטעמה. אחד מהם אמור להיות מנכ"ל BCRE, אריאל פודרויסקי, שיצטרף לסמנכ"לית הכספים של החברה האם, נאנסיה קוטסו, שכבר מכהנת בדירקטוריון בראק אן.וי.

עד לאחרונה כלל דירקטוריון בראק אן.וי, הפועלת בהצלחה רבה בשוק הנדל"ן בגרמניה, שישה דירקטורים, מתוכם שני דח"צים, דירקטור בלתי תלוי אחד ועוד שלושה דירקטורים רגילים מטעם בעלת השליטה. אחד הדירקטורים הרגילים, יאן ואן דר מיר, שמכהן כיו"ר בראק אן.וי וכדירקטור ב-BCRE, הודיע בתחילת ינואר על כוונתו להתפטר משני תפקידיו, אבל עד שהתפטרות זו תיכנס לתוקף (בתחילת אפריל), כבר מונה במקומו אור לבקוביץ' - כך שבחודש הנוכחי עוד יכלול דירקטוריון בראק אן.וי שבעה חברים.

2. ואולם, במכתבה של BCRE היתה דרישה נוספת - והיא להדיח את הדירקטור הבלתי תלוי רוברט ישראל, שנחשב לאחד משני הדירקטורים הוותיקים יותר של בראק אן.וי, ושרק לפני חמישה חודשים עוד זכה לתמיכת בעלי השליטה באסיפת בעלי המניות, שהאריכה את כהונתו. המהלך הזה כבר נתפש בהנהלת בראק אן.וי ובשוק ההון בכלל כהתערבות חריגה ובלתי מוסברת מצד בעלי שליטה, בהתנהלותה של חברה ציבורית המתפקדת היטב.

ב-BCRE הסבירו את הדרישה ב"היעדר אמון" באותו דירקטור עקב התנהגות לא ראויה שלו, אבל דירקטוריון בראק אן.וי ומנהליה הבהירו כי הם דוחים מכל וכל את האמירה, והדגישו את תרומתו של רוברט ישראל להצלחת החברה ולהתנהלותה התקינה.

גם בקרב הגופים המוסדיים בישראל נשמעה ביקורת על מהלך ההדחה. בבית ההשקעות פסגות שלחו בתגובה מכתב חריף ל-BCRE, שבו טענו כי מדובר ב"מהלך חריג ובעייתי". בפסגות, שמחזיק ב-5% ממניות בראק אן.וי ובאג"ח שלה בהיקף של 48 מיליון שקל (ע"נ), ביקשו להבין מהו הרקע לאותו היעדר אמון והאם קשור מהלך ההדחה למצבה של BCRE.

את התשובה לשאלות אלה אמורה BCRE לספק בקרוב לכלל המשקיעים, אם תחליט שלא לרדת מהעץ ולהמשיך עם הליך ההדחה. אבל עד שתשובה זו תתקבל, מעלה המכתב של פסגות תהייה: האם מאחורי הליך ההדחה עומד גם אינטרס פיננסי של בעלי השליטה, ולא רק עניין התנהלותי של הדירקטור המדובר?

מקורבים לפרשה רמזו היום כי ב-BCRE ובקרב בעלי השליטה בה קיימת זה זמן תחושה של איבוד שליטה על הנעשה בבראק אן.וי. לתחושתם, מנהליה המשותפים של בראק אן.וי, גל טננבאום ואופיר רחמים, יחד עם הדירקטורים הוותיקים אולריך טאפה ורוברט ישראל, צברו לעצמם כוח רב מדי בחברה והפכו למובילי הדעה בה.

עם המצב הזה וינטרוב ופלד אינם רוצים להשלים, ומשום כך הם מבקשים לשנות את הרכב הדירקטוריון - ובכך להחזיר לעצמם את ההשפעה על החברה ועל המנכ"לים העומדים בראשה. אם תצליח התוכנית, יכלול דירקטוריון בראק אן.וי שמונה חברים, כששניים מתוכם הם דח"צים, שניים נוספים דירקטורים בלתי תלויים, והשאר דירקטורים רגילים, שמונו על ידי בעלת השליטה.

3. האם אכן קיימות סיבות נוספות למהלך של בעלי השליטה בבראק אן.וי, כלכליות-פיננסיות במהותן, כפי שרומזת פסגות? לשאלה זו אין לפי שעה תשובה ברורה, אם כי על עובדה אחת אי אפשר להתווכח: בעידודה של BCRE או שלא בעידודה, נמנעה בראק אן.וי בשנים האחרונות מחלוקה מהותית של דיבידנדים לבעלי מניותיה.

למעשה, בין 2010 ל-2015 לא חילקה בראק אן.וי דיבידנדים כלל, ואילו במארס אשתקד היא חילקה סכום צנוע בלבד של 6 מיליון אירו (מתוכו קיבלה BCRE כ-2.4 מיליון אירו). כך, שאת סך רווחיה מתחילת 2010 ועד סוף ספטמבר 2016, שהסתכמו בכ-240 מיליון אירו, השקיעה בראק אן.וי בעיקר ברכישת נכסים נוספים לצורך הרחבת פעילותה.

בראק אן.וי מהווה את זרוע הפעילות של BCRE במגזר הנדל"ן של גרמניה, כשתחומי ההתמחות שלה הם רכישה והשכרה של דירות ושל נכסים מסחריים, וכן ייזום פרויקטים למגורים. הצלחתה של החברה תחת המנכ"לים טננבאום ורחמים הובילה את מנייתה לרשום תשואה מצטברת של יותר מ-200% מאז ההנפקה בשלהי 2010, כשמדדי הבורסה המובילים מציגים תשואה אנמית של אחוזים בודדים באותה תקופה.

ההצלחה של בראק אן.וי גם הובילה את BCRE למכור בספטמבר האחרון כ-7% ממניות החברה הבת למשקיעים בבורסה תמורת 162 מיליון שקל. הצלחה זו גם אפשרה לבראק אן.וי לגייס באחרונה עוד כ-200 מיליון שקל לקופתה באמצעות הנפקה של מניות ואופציות לציבור, שבה לא השתתפה בעלת השליטה.

4. המכירה וההנפקה של בראק אן.וי הפחיתה את החזקותיה של BCRE ל-26.84% ממניות החברה בלבד, אבל את שליטתה מבססת האחרונה באמצעות החזקות ישירות של וינטרוב ופלד, וכן באמצעות החזקותיו של מקורבם, דני טוקטלי. יחד מחזיקה קבוצת השליטה בנתח של כ-44% ממניות בראק אן.וי, שמאפשר לה לזכות ברוב באסיפות שבהן נדרש רוב רגיל.

ואולם, הנתח המצומצם שמחזיקה כיום BCRE בחברה הפועלת עבורה בגרמניה, עומד בעוכריה בכל הקשור להצגת דוחותיה הכספיים. BCRE, הנסחרת בבורסת לונדון לפי שווי של 166 מיליון אירו, כבר איבדה 38% מערכה מאז שהתחילה להיסחר במאי 2014.

הסיבה לכך היא בעיקר הפסד של 28 מיליון אירו, שהציגה BCRE ב-2015. במחצית הראשונה של 2016 נמשכה המגמה השלילית עם הפסד של עוד 25 מיליון אירו, ועקב כך הציגה החברה הון עצמי של 205 מיליון אירו, המשקף שחיקה של 23% בהון בתוך שנה וחצי בלבד.

להפסדיה של BCRE בתקופה האחרונה אחראית הפעילות ברוסיה, שספגה הפסדים של 154 מיליון אירו בתקופה זו, וזאת עקב המשבר הכללי הקשה במדינה וקריסת המטבע שלה. בדוחות למחצית 2016 אף דיווחה BCRE כי שתי חברות בנות שלה ברוסיה אינן עומדות בהתניות פיננסיות לבנקים בקשר עם שתי הלוואות בהיקף כולל של כ-100 מיליון אירו.

5. יחד עם גרמניה וארה"ב, רוסיה היא אחד משלושת מוקדי הפעילות המרכזיים של BCRE, שבה היא מתמקדת בתחום הנדל"ן המסחרי המניב. בדוחות לסיכום 2015 הגדיר מנכ"ל החברה פודרויסקי את אותה שנה כמאתגרת לחברה, בשל המשבר ברוסיה וחוסר הוודאות בעולם. עם זאת, הוא ציין כי השלמת הקמתו של קניון ליוברצי במוסקבה הפחיתה באופן מהותי את חשיפת החברה לנדל"ן שם. הוא הדגיש כי החברה תמשיך לפעול לייצוב העסקים ברוסיה, אבל תשמור על המיקוד בהרחבה ובפיתוח של הפעילות בגרמניה ובארה"ב.

בשנה האחרונה התחילה הכלכלה הרוסית להתאושש בזכות עלייה מחודשת במחירי הנפט בעולם, והתאוששות זו סייעה למטבע הרוסי לזנק ב-10% מול הדולר האמריקאי מאז סוף יוני אשתקד. גם מניית BCRE רשמה בשל כך התאוששות מאז השפל של מאי 2016, אבל רק לאחר פרסום הדוחות המלאים ל-2016 ניתן יהיה לקבל תמונת מצב עדכנית על הפעילות ברוסיה ועל תוצאותיה של BCRE בשנה כולה.

מ-BCRE נמסר היום: "לאורך כל השנים, מקפידה הקבוצה על ממשל תאגידי ברמה הגבוהה ביותר בשורותיה. בהתאם, מינויי המנהלים והדירקטורים היו והינם על רקע מקצועי, תוך הקפדה על עקרון אי התלות בין ההנהלה, הדירקטוריון ובעלי המניות בצורה יוצאת דופן. במקרה הנדון, מונה בעבר דירקטור שהתנהלותו האישית חרגה מהמקובל, ולצד זאת, עתידה בקרוב להסתיים כהונת יו"ר הדירקטוריון. בהתאם, הבקשה לסיים את כהונת הדירקטור, לצד הבקשה למנות שלושה דירקטורים מקצועיים חדשים, היא בבחינת המשך ההקפדה על נורמות הממשל התאגידי הראויות, וכל מסקנה אחרת המנסה לייחס מניעים אחרים לבקשה, הינה ספקולציה חסרת בסיס ומגמתית".

מניית בראק

עוד כתבות

רות אפריאט, מנהלת החטיבה העסקית ברמ''י / צילום: אורטל צבר

התחזית של הבכירה ברמ"י לקרקע הלוהטת של תל אביב

רות אפריאט, מנהלת החטיבה העסקית ברמ"י, מצהירה שייצאו לשיווק קרקעות נוספות בשדה דב עוד השנה ● את המשך פינוי בסיסי צה"ל ומפעלים של מערכת הביטחון מאזורי הביקוש היא רואה כאתגר מרכזי ואומרת: "צריך להבין שיש מערכת אזרחית שחייבת להתפתח ולא יכול להיות שהמארג הביטחוני יקבל את הבכורה"

שרון רן שגב ונעמי רינת / צילום: יח''צ

לזכור ולא לשכוח: יוזמות אזרחיות להנצחת זכר השואה

גלובס מרכז שורה של יוזמות אזרחיות בולטות להנצחת זכר השואה בישראל ובעולם, במרחב הפיזי והדיגיטלי ● ישראל מתגייסת 

הפגנה פרו־פלסטינית בבראון. לחץ הסטודנטים הניב פרי / צילום: Reuters, Anibal Martel

האם אוניברסיטאות אמריקאיות מפתחות נכונות לשאת ולתת על החרמת ישראל?

לפי שעה רק קומץ של אוניברסיטאות ומכללות הציעו למפגינים האנטי־ישראלים להתפנות תמורת חשיפת אחזקותיהן ומשא ומתן על משיכת השקעות ● אבל ביניהן נמצאות לפחות שתי ענקיות, עם תיקים של 20 מיליארד דולר ● עצם נכונותן הפרגמטית לשקול זאת צריכה לעורר חשש

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

למי הקדישה אלופת אירופה החדשה בג'ודו את זכייתה בזהב?

איך נקראת מערכת ההגנה האווירית החדשה שפיתחה אלביט ושתימכר ללקוחות בינלאומיים, במה עוסק הפלאונטולוג, ובאיזו שנה הותקן הרמזור הראשון באילת? ● הטריוויה השבועית

וורן באפט מגיע לאסיפה השנתית של ברקשייר הת'אוויי בנברסקה, ארה''ב / צילום: Reuters, Scott Morgan

באפט הציג את יורשו והפתיע כשאמר: "מקווה להגיע בשנה הבאה"

וורן באפט בן ה-93 ערך את האסיפה השנתית הראשונה של ברקשייר האת'וויי מאז ששותפו ארוך־השנים, צ'ארלי מאנגר, נפטר בנובמבר האחרון ● באפט הביע אמביוולנטיות לגבי בינה מלאכותית וכינה אותה "שד גרעיני בבקבוק", התייחס לצמצום האחזקה שלו באפל, וכן לאדם שצפוי לרשת את מקומו כמנכ"ל ברקשייר

טרונג מיי לאן, אשת העסקים שעומדת במרכז פרשת ההונאה / צילום: phapluat tv

היא הורשעה על שהפכה בנק לכספומט האישי שלה - ונידונה למוות

המקרה של הטייקונית טרונג מיי לאן הפך לאחד המתוקשרים ביותר בקמפיין של וייטנאם נגד שחיתות, שזכה לכינוי "כבשן בוער"

דורון ארזי, אסף וונד, אודי מוקדי / צילומים: ליאורה כץ, איל יצהר, דיויד שפר

שתי חברות ישראליות פרסמו דוחות בוול סטריט, ונפלו בסוף השבוע

במדור השבועי של גלובס בדקנו מה קרה למניות הישראליות הבולטות בוול סטריט במהלך הסופ"ש ● היפו צללה בכ-17% בעקבות מימושים ● סייברארק צללה למרות שהציגה דוח חזק עם תחזית חיובית ● ומניות רדקום וסרגון עלו בעקבות דיווחים על חוזים חדשים

וורן באפט / צילום: Associated Press, Nati Harnik

וורן באפט מציג רווחי שיא והר מזומנים. למה הוא מוכר מניות אפל?

ברקשייר האת'ווי, בהובלת המשקיע האגדי וורן באפט, דיווחה על זינוק מרשים ברווח התפעולי ברבעון הראשון של השנה ● במקביל חברת האחזקות הודיעה על הקטנת פוזיציה בענקית הטכנולוגיה אפל בכ-13%

''אתה לוקח את הגלולה האדומה ואני מראה לך עד כמה עמוק מגיעה מחילת הארנב'' / צילום: Shutterstock

25 שנים לאחר שיצא לאקרנים, כולנו לכודים ב"מטריקס"

סרט המדע הבדיוני הקלאסי מ־1999 חזה עולם דומה לזה שאנו חיים בו היום, בו הטכנולוגיה מנתקת בני אדם זה מזה ● אולם הוא גם הזכיר לנו שהתנגדות היא אפשרית

אילוסטרציה: shutterstock

ההתייקרות כבר פה, אספקת חומרי הגלם בסכנה: החרם הטורקי מכה בענף הבנייה

שלוש חברות הודיעו על העלאת מחירי מוצרים המשמשים לבנייה, בעקבות חסימת היצוא מטורקיה ● הפתרון המיידי: מסלולי "מעקף" שצפויים להוסיף עלויות ולעכב את הגעת הסחורות ● הקבלנים אובדי עצות: "חברות ביצוע יקרסו, עבודות תשתית יתייקרו, והציבור ישלם מחיר"

האנטקינוס / צילום: Reuters, SOPA Images

המעבר לעידן האש מכה בבעלי החיים, ואלה שיידעו להתאים את עצמם יצליחו להתרומם

עידן האש הנוכחי רואה בשריפות האלימות שמתחוללות בשנים האחרונות תוצר של נזקי האדם ● התאמות בעלי חיים לעידן זה, שניכרו אצל יונק עכברי אוסטרלי, ציפור אפריקאית וסנאי אמריקאי, מעידות: הברירה הטבעית עדיין עושה את שלה

מכרה זהב של טלקו בטג'יקיסטן. טונות של שאריות עפר / צילום: Reuters, NAZARALI PIRNAZAROV

מתנגדי הביטקוין אמרו שכרייתו צורכת תועפות חשמל, אך הוא לא מתקרב לנזק העצום מכריית זהב

מחיר הזהב הולך ועולה, והפקתו תובעת מחיר לא קטן: שחרור חומרים רעילים ומסרטנים, הרס צמחייה ומקורות מים, וחייהם של מאות הרוגים ואלפי פצועים שעסקו בכרייתו ● כשמנגד ניצבת כריית הביטקוין, שנשענת יותר ויותר על אנרגיה נקייה, נשאלת השאלה: מדוע מוצדק לבזבז כל כך הרבה נכסים סביבתיים רק כדי לכרות מהאדמה מתכת צהובה שתיקבר במרתפי הבנקים המרכזיים

כל תאגידי הבידור קרקרו סביב הסדרה / צילום: Shutterstock

הומור חצוף ואותנטי: סדרת הילדים שכבשה דווקא את ההורים

למרות הצנזורה של דיסני והביקורות הקשות מנציגי ה–Woke, "בלואי" שוברת שיאי צפייה, מגלגלת מיליארדים ממרצ'נדייז וסוחפת אחריה בעיקר מבוגרים שנהנים מהניואנסים ● כך הפכה סדרה מצוירת על משפחת כלבים אוסטרלית לתופעה עולמית

נרות ותמונות לזכרו של אלכסיי נבלני, ליד הקונסוליה הרוסית בפרנקפורט / צילום: Associated Press, Michael Probst

מותו של נבלני הותיר את האופוזיציה הרוסית מפולגת בגלות

המלחמה באוקראינה פיזרה את האופוזיציה של רוסיה ● כשהיא נמצאת בגלות, חבריה מחכים לרגע הנכון להחליש את הנשיא ולדימיר פוטין

וורן באפט נואם באסיפה השנתית של ברקשייר האת'ווי

היורש, ההשקעה המסתורית, והדרך ל־50% תשואה בשנה: התובנות מהכנס הגדול של האורקל מאומהה

וורן באפט, המשקיע הפרטי הגדול והמפורסם בעולם עמד בסוף השבוע בפעם ה־51 על הבמה באומהה והשיב לשאלות משקיעיו במשך חמש שעות ● מדוע הקטין את ההחזקות שלו באפל, מה הוא חושב על מהפכת ה־AI, למה הוא מגדיל את קופת המזומנים שלו במקום להשקיע אותה, ומה היה עושה לו חזר לגיל 20

כרים חאן, התובע הראשי של בית הדין הפלילי בהאג / צילום: Reuters, Latin America News Agency

התובע שנפגש עם משפחות בעוטף וכעת חוששים שיוציא צווים נגד ממשלת ישראל

מומחים מספרים לגלובס על התובע הראשי, כרים חאן, שבידיו הכוח להוציא צווי מעצר בינלאומיים לבכירים ישראלים ● הם מתארים משפטן מוערך שמבין את הזירה הפוליטית, וברגע שהוא מקבל החלטה - קשה להניא אותו ● עם זאת, הם בטוחים: אף אחד לא ייעצר כרגע

מחאת משפחות החטופים בקיסריה / צילום: מטה המשפחות

עינב צנגאוקר שבנה חטוף: נתניהו מטרפד עסקה תוך שהוא מתחבא תחת 'גורם מדיני בכיר'

המו"מ במצרים: ישראל לא תשלח משלחת לקהיר - עד להגעת תשובת חמאס הרשמית ● מקור בחמאס ל-N12: מתקרבים להסכם, ארה"ב הבטיחה את סיום המלחמה ● גם בסעודיה מדווחים - חמאס הגיב באופן חיובי להצעה המצרית, ארה"ב סיפקה ערבויות ● דיווח ערבי: ישראל לא מתנגדת לשחרורו של רב המחבלים מרואן ברגותי ● עדכונים בולטים

צילומים: מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט), Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב

חשיפה: יצוא הנפט לישראל דרך טורקיה נמשך למרות החרם. אלו הסיבות

אזרבייג'ן היא ספקית נפט משמעותית של ישראל, כשהזהב השחור מגיע דרך צינור באקו־טביליסי־ג'ייהאן (BTC) - שם, הנפט מועמס על מכליות בדרך לחיפה ● כך השפיעו יחסי אנקרה־באקו על ההחלטה לא לעצור את הנפט לישראל

בייראקטר TB2 / צילום: Associated Press, Efrem Lukatsky

החברה הביטחונית הזרה שהעניקה לעובדיה מענק בסך 18 משכורות

החברה הטורקית בייקאר, סמנכ"ל הטכנולוגיות שלה הוא חתנו של ארדואן, היא שיאנית היצוא בטורקיה והודיעה שתחלק לעובדים מענק נדיב במיוחד ● ואיפה החברות הביטחוניות הישראליות עומדות מולה ברמה הגלובלית?

סיכונים גיאופוליטיים מוגברים משפיעים גם על מערכת הבנקאות הישראלית / אילוסטרציה: Shutterstock

כצעד משלים להורדת הדירוג של ישראל: S&P הורידה דירוג לבנקים לאומי והפועלים

בחברת הדירוג העולמית ציינו כי למרות שהם עוד מקווים שהסלמה מול איראן, חיזבאללה וחמאס תימנע, "הסיכונים הגיאופוליטיים הגבוהים ממילא איתם מתמודדת ישראל גדלו עוד יותר" • הדירוג של לאומי והפועלים ירדו ל-A-/A-2 • הדירוגים של מזרחי טפחות ודיסקונט נותרו זהים • לכולם תחזית שלילית אך בחברה ציינו כי הרווחיות הגבוהה עשויה לרכך את השפעת הסביבה השלילית