גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

בכיר בטבע: "ארבעת החודשים הקרובים - הכי מעניינים בחברה"

מנהל החטיבה האינובטיבית בטבע: "אנחנו מתנהגים כסטארט-אפ במימון שלנו ומחפשים שותפים שייקחו על עצמם חלק מהמימון של המוצרים האינובטיביים"

ארבעת החודשים הקרובים יהיו הכי מעניינים בהיסטוריה של טבע   כחברה אינובטיבית - יותר מכל 100 ומעלה שנות ההיסטוריה שלה" - כך אמר בשבוע שעבר ד"ר מייקל היידן, מנהל החטיבה האינובטיבית בטבע, במפגש הוועדה המדעית המייעצת שערכה סנארה, החממה המשותפת לטבע ולחברת המכשור הרפואי פיליפס. המפגש נערך במשרדי סנארה ברעננה.

היידן התכוון בדבריו לסדרה של תוצאות ניסויים ואישורים הצפויה בחודשים הקרובים (ראה טבלה). "אנחנו לא צופים שהכל יילך חלק", הוסיף, "אבל מצפים להתקדמויות שימצבו אותנו במטפלים בתחום המוח, שהחולים בו במידה רבה נותרו מאחור, ללא פתרון. רובנו שנמצאים כאן נחיה עד גיל 85, אבל לא כולנו נדע שזה קרה".

היידן ציין כי התרבות הישראלית גורמת לטבע לחשוב כמו סטארט-אפ, במיוחד בתחום האינובטיבי: "טבע היא כמו סטארט-אפ ענקי. בעבר הייתי אומר אפילו שהיא כמו סטארט-אפ ענקי עם משאבים אדירים. כיום אני מסתפק ב'סטארט-אפ ענקי'. אנחנו אפילו מתנהגים קצת כמו סטארט-אפ בניהול המימון שלנו, ומחפשים שותפים שייקחו על עצמם חלק מהמימון או חלק מהפיתוח. יש לנו 140 שותפויות, כולל מיזם NNE, שבו אנחנו משתפים פעולה עם האקדמיה הישראלית בתחום המוח, כי משם הגיעו התרופות המובילות שלנו.

"דוגמה אחרת היא השותפויות שלנו בהעברת תרופות מעבר למחסום הדם-מוח. לטבע אין מומחיות ייחודית בתחום הזה, ואנחנו פתוחים לשיתופי פעולה. כחברה גנרית בבסיס, אין לנו שום אשליות שרק אצלנו קיימת החדשנות הטובה ביותר. אין לנו הטיית 'not Invented Here'. לעומת זאת, כחברה גנרית אנחנו אולי קצת חוששים מסיכון, בעוד חברות אינובטיביות מבינות את הצורך בסיכון. בשנים האחרונות טבע מתפתחת ומסוגלת לקבל יותר סיכון".

בפאנל השתתף גם יאן קימפן, הסמנכ"ל המדעי של חברת פיליפס, שעוברת בשנים האחרונות רה-ארגון משמעותי, אשר ימקד אותה בראש ובראשונה בתחום הבריאות, עם דגש על עיבוד מידע וניטור ורפואה ביתית. "אנו חברה ותיקה, ושינוי כה משמעותי של המיקוד הארגוני הוא מפחיד, אבל אנחנו חייבים לעשות את זה", אמר קימפן.

"חולים כותבים ל-FDA"

קובי ריכטר, מייסדה של חברת הסטנטים מדינול, שהשתתף בפאנל מתוקף תפקידו בוועדה המייעצת של חממת סנארה, סיפר על שני סטארט-אפים מתוך כחמישה שהקים סביב מדינול - האחד מפתח שיטה חדשה להחלפת מסתם הלב האאורטלי באמצעות קטטר, והשני מייצר חיישן להשתלה לניטור, שחש, לדבריו, "כל פרמטר פיזיולוגי שאפשר לחשוב עליו בתוך הגוף". ריכטר התגאה כי "בשני המקרים היזמים צמחו בחברות שהוקמו על ידי יוצאי מדינול".

לדבריו, הגישה הנכונה לחברה ישראלית היא להגיע לשלב הפיתוח, ואפילו לחדש מבחינת אופן הייצור ("אצלנו במדינול שיטת הייצור חשובה יותר מהפטנט על המוצר"), אבל הישראלים פחות מתאימים לשיווק. "לישראלים קשה בשיווק. אנחנו לא מסוגלים להפנים שהלקוח לפעמים צודק, שלא לדבר על תמיד צודק", אמר.

ריכטר התייחס לדברי היידן ואמר: "כל הבעיות אצלכם בתחום המוח נבעו מכך שאנו, עם מוצרי הלב שלנו, הארכנו את החיים באופן מלאכותי. אצל רוב החיות תוחלת החיים היא פי 3.5 מגיל הבשלות המינית. עבורנו, בני האדם, זה היה מביא אותנו לגיל 50 בערך. כל השאר זה בונוס".

אסף ברנע, מנכ"ל חממת סנארה, שהנחה את הפאנל, שאל את המשתתפים על השפעות הממשל החדש בארה"ב על תעשיית התרופות. קימפן מפיליפס השיב: "אני לא מאמין שאפשר בשלב זה לקחת את ביטוח הבריאות, שכבר ניתן לאזרחים. אינני מביע בכך דעה פוליטית, אנחנו חברה מסחרית, ואין לנו דעה כזו. ואולם, לכולם, לכל קצוות המפה הפוליטית, ברור שמערכת הבריאות הנוכחית אינה בת קיימא, ומשהו צריך להשתנות".

לדברי ריכטר, "למשוואת עלות-תועלת יש שני צדדים. כלכלת בריאות מתמקדת מדי בתחום העלויות, ולא מבינה שאנשים מוכנים לשלם עבור בריאות בערך כל מה שיש להם". היידן הוסיף: "אנחנו כן מודדים ערכי תועלת בריאותית - למשל, בפיתוח התרופות למיגרנה. בעבר לא היו לנו, אבל כיום יש לנו מדדי איכות חיים בכל ניסוי. לפעמים אין שינוי במדד רפואי, אבל יש שיפור משמעותי באיכות חיים של המטופל ושל משפחתו, וחשוב למדוד את זה. אנחנו כיום מביאים את החולים לתהליך בשלב הרבה יותר מוקדם, כדי שיעידו מה הם מצפים מהתרופה. לא רק אנחנו מכניסים את החולים לתהליך מוקדם יותר. החולים כותבים מכתבים ל-FDA, והם מקשיבים לזה".

ברנע שאל מהי "טכנולוגיית החלום" של משתתפי הפאנל בתחום הרפואה הדיגיטלית. קימפן השיב: "מדידה תמידית של ערכי הבריאות של המטופל, ורישומה ברשומה אחת אינטגרטיבית, בלי שמישהו יצטרך להקדיש לכך מחשבה". לדברי היידן, "טכנולוגיית חלום" היא "מכשיר למדידה של השפעה אישית רצויה של תרופות בניסויים קליניים ובזמן אמת. מה רמת התרופה שבאמת הגיעה לדם? לאן הגיעה? כמה מהר התפרקה? זה היה יכול להקל עלינו מאוד את החיים בפיתוח תרופות". ואילו ריכטר השיב: "תרופות מבוססות גנום, ומערכות הגנה מפני התקפות סייבר על מכשירים רפואיים".

9 חברות נבחרו לחממה

אסף ברנע, מנכ"ל חממת סנארה ונצ'רס, המשותפת לטבע ופיליפס, סיפר על פעילות החממה. "אנחנו עוסקים בתחומים הדמיה, הולכת תרופות, מכשור רפואי זעיר פולשני, שמירה על רצף טיפול בין בית החולים לקהילה, אבחון וניטור, ובכל מה שקשור בבריאות דיגיטלית. בשנה האחרונה בחנו 750 פרויקטים פוטנציאליים, בעיקר מישראל, אבל לא רק - ובחרנו תשעה מהם להיות חברות בחממה. אנחנו משקיעים בהם לעתים קרובות מעבר למה שיש להשקיע בחברת חממה, על פי כללי המדען הראשי (כ-600 אלף דולר), עד מיליון דולר ויותר.

"9 החברות שבחרנו הן MeWay - משאף אינהלציה, שמוריד את הזמן הדרוש לשאיפה לשם טיפול אפקטיבי מ-10-12 דקות לכ-2 דקות; Myhomedoc, העוסקת ברפואה מרחוק דרך הטלפון הסלולרי; BReathme - אפליקציה ל-COPD ואסתמה; Spircare, המחליפה את התא בבית החולים המשמש לבדיקות תפוקת ריאות, במכשיר הניתן לשימוש גם בחדר הרופא או בבית; Purecare - מים עם אוזון לטיפול בעיות חניכיים בבית; Lensfree - המורידה את הקרינה של מכשירי CT ב-50% (יכולת משמעותית לחברת פיליפס, שחלק נכבד מפעילותה הוא חטיבת ה-CT שלה); Lifegraph - ניטור לצורך מניעת מיגרנות (המשתלב היטב בתרופה נגד מיגרנה, שטבע מקווה להשיק בקרוב) ו-Lidus - מכשיר לתפירה משופרת של כלי דם קטנים".

טבע

עוד כתבות

אברהם אסף / צילום: תמר מצפי

אברהם אסף, מייסד ובעל השליטה בקבוצת אמנת, נפטר בגיל 83

אסף הפך לבעל השליטה באמנת לאחר שרק לפני ארבעה ימים רכש את ההחזקות של שותפו לייסוד החברה, שמואל בר אור, (22.17%) תמורת כ-21.7 מיליון שקל ● מי שצפוי להמשיך אותו הוא בנו, סגן יו"ר החברה, ערן אסף

צילום: רויטרס, IMAGO/Bernd Feil/M.i.S.

אתם לא מספיקים כלום? מחקרים חדשים מגלים - כנראה שזו הסיבה

בשנים האחרונות הפך המושג "עוני זמן" לפופולרי בקרב חוקרים המנסים להבין את יחסינו המורכבים עם פנאי והשפעתם על האושר והבריאות שלנו ● לאט לאט הם מגלים מה אנחנו עושים לא נכון בתכנון הזמן שלנו ואיזה פרדוקס כלכלנים מפספסים כשהם בונים תוכניות רווחה ● מדד חדש שצפוי להיכנס ללשכת הסטטיסטיקה בארה"ב מרגש אותם במיוחד

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

ארנונה / צילום: Shutterstock, Andrey_Popov

המועצה השתחררה מהסכמה על הנחה בארנונה על אף שהנסיבות לא השתנו

העליון קבע כי המועצה האזורית עמק הירדן תוכל להשתחרר מהסכם על חיוב ארנונה מופחת, על אף שלא השתנו הנסיבות ● האם יש בכך לכדי שינוי עמדת העליון בנושא?

ג'רום פאוול, יו''ר הפרדל ריזרב / צילום: ap, Andrew Harnik

כאב הראש של הפד רק גובר ובשווקים מיואשים

העלייה המחודשת של האינפלציה לא תאפשר לפד להוריד את הריבית ● היום יתפרסמו נתוני מדד ה-PCE החודשיים, אך אין מקום לתקווה רבה ● המטרה של הבנק המרכזי היא דואלית: לשמור על תעסוקה מקסימלית תוך הגעה ליציבות מחירים

פרופ' אוריאל אבולוף / צילום: יוסי זמיר

די לפוליטיקה של פחדים: המומחה שמסביר איך ניתן להתמודד עם השסעים בחברה הישראלית

פרופ' אוריאל אבולוף, מומחה לפוליטיקה של הפחד, משוכנע שהחברה הישראלית מונעת מחשש תמידי לגורלה - מה שתורם לשסע הפנימי בה גם היום ● "ברגע שמתעורר הפחד, אנו מתקשים לחשוב ולהושיט יד לאנשים אחרים מחוץ למעגל" ● בראיון לגלובס הוא מסביר איך ניתן לשנות זאת ומה המפתח להשבת האמון בינינו

מוריס צ'אנג / צילום: Associated Press, Aaron Favila

הוא חגג 55. ואז הקים את יצרנית השבבים הגדולה בעולם

מוריס צ'אנג צבר עשורים של ניסיון לפני שהקים עסק שהפך חיוני לכלכלה הגלובלית ● מה יכולים ללמוד ממנו יזמים אחרים בגיל העמידה?

שכונת גליל ים, הרצליה / צילום: המרכז למיפוי ישראל

הנוף לים בנתניה, המיקום המנצח בתל אביב: השכונות שעברו מהפכה

צילומי אוויר מראים את השינוי הגדול שהתרחש ב־20 השנים האחרונות באזורים מרכזיים ברחבי הארץ: את השדות החליפו בנייני מגורים, כבישים ופארקים ● איך אפשר היה לתכנן את השכונות החדשות טוב יותר ● צילומי אוויר: המרכז למיפוי ישראל ● פרויקט מיוחד

ג'נסן הואנג, מנכ''ל אנבידיה / צילום: Shutterstock

החברה הלוהטת בעולם יצאה למסע רכישות בישראל. ויש גם חדשות רעות

ענקית השבבים אנבידיה משלימה בימים אלה רכישה של שתיים מהחברות המובילות בפיתוח מוצרי בינה מלאכותית בישראל ● בה בעת, מחקר חדש של סטנדפורד מסמן מגמה מדאיגה: קצב ההגירה השלילית של מוחות בתחום ה־AI מישראל שני רק להודו ● אז למה המומחים אופטימיים?

הירחון העברי ''השחר'', שבו כתב בן יהודה, 1879. הרושם ממאמרו היה עצום / צילום: ויקיפדיה

העברית של ימינו מבטאת כישלון אחד מובהק של אליעזר בן יהודה

בדיוק לפני 145 שנה אליעזר בן יהודה הקדים את כל בני זמנו בהבנת הקשר בין הארץ לבין הלשון ● אבל את לשון ימינו הוא כנראה לא היה מבין

השר לביטחון לאומי, איתמר בן גביר / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

השר בן גביר נפגע בתאונת דרכים: מצבו קל-בינוני

בן גביר הגיע לזירת הפיגוע ברמלה, התראיין וכשעזב את המקום - היה מעורב בתאונת דרכים • רכבו של השר התהפך והוא פונה לטיפול רפואי • לפי עד ראייה: רכב השר חצה באור אדום • ארבעה בני אדם נוספים נפצעו בתאונה, מצבם קל-בינוני

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון

אילת / צילום: Shutterstock, StockStudio Aerials

אפילו הטילים כבר לא מרתיעים את משקיעי הנדל"ן בעיר הזו

דווקא בזמן מלחמה, המשבר בשוק הנדל"ן והריבית הגבוהה, אילת פורחת נדל"נית ● "המשקיעים חזרו לעיר והם סוגרים עסקאות עם קבלנים"

הבורסה בטוקיו, יפן / צילום: Shutterstock, Ned Snowman

עליות באסיה; הין ירד לשפל חדש

הניקיי עולה ב-0.9% ● הין בשפל של 34 שנים, חצה את רף ה-160 ין לדולר ● שטף הדוחות בוול סטריט ימשך גם השבוע, אמזוןן תדווח בשלישי, אפל בחמישי ● לפי הוול סטריט ג'ורנל, יועצי דונלד טראמפ מנסחים הצעות חוק להגבלת עצמאות הבנק המרכזי ● ברביעי החלטת הריבית של הפדרל ריזרב, בשישי דוח התעסוקה החודשי

גבול לבנון / צילום: Shutterstock

צה"ל: חיסלנו מחבל בכיר בלבנון, שקידם פעולות טרור רבות נגד ישראל

דיווח: במצרים נערכים ב"תוכנית חירום" לפלישה ישראלית לרפיח • פיגוע דקירה ברמלה: צעירה נפצעה קשה • צה"ל תקף מבנים צבאיים ששהו בהם מחבלים של חיזבאללה בדרום לבנון • דיווח בבלומברג: פסגה מדינית בנושא עתידה של רצועת עזה יתקיים ביום שני הקרוב בסעודיה •   ● כל העדכונים

נועם זילברשטיין, מנכ''ל HP Indigo / צילום: רמי זרנגר

מהמפעל של טנק מרכבה לניהול אלפי עובדים ברחבי העולם

כשהציעו לנועם זילברשטיין להצטרף לחברת הדפוס הדיגיטלי HP אינדיגו הוא לא ממש התלהב ● אך ביקור אחד במפעלי החברה שינה את הכל: "ידעתי שיש פה הזדמנות אדירה למהפכה שעוד לא קרתה"

טקס הסיום הראשון של סטודנטים בסניף אוניברסיטת NYU בשנחאי, 2017 / צילום: Reuters, Ke yi

הכל למכירה: כך זורם הכסף הסיני לאוניברסיטאות אמריקאיות

אוניברסיטאות אמריקאיות חותמות על חוזים ברחבי העולם כדי למכור את מומחיות המחקר וההכשרה שלהן, וכמה מההסכמים הרווחיים ביותר שלהן היו עם חברות שבסיסן בסין ● חוזים הוערכו ב-2.32 מיליארד דולר בין 2012 ל-2024, על רקע חששות בקונגרס כי הקשרים האקדמיים עלולים להוות סיכון ביטחוני לאומי

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

בנק אוף אמריקה / צילום: Shutterstock, Tero Vesalainen

השקל יטוס, הריבית תרד ומה יקרה לאינפלציה? התחזית האופטימית של בנק אוף אמריקה לישראל

בנק ההשקעות הוציא בחג תחזית אופטימית לכלכלה הישראלית: הצמיחה ב-2024 תעמוד על 2.4%, לעומת צפי של 2% מצד בנק ישראל ותחזית לצמיחה כמעט אפסית של S&P ● במידה וחוסר הוודאות יתפוגג, מעריכים בבנק כי השקל יכול להתחזק ולהגיע לשער של 3.5 שקלים לדולר