גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

לנין, טראמפ וטיבי

לקרוא אותם כפשוטם, או לקרוא בין השורות?

האם אפשר להתלונן על פוליטיקאים, האומרים מבעוד מועד מה בדעתם לעשות אם ינצחו בבחירות? או, לצורך זה, אלה האומרים שלא יהיו בחירות, מפני שמי צריך אותן? או שיהיו בחירות, אבל הן יהיו האחרונות בהחלט?

היו אחדים כאלה בהיסטוריה המודרנית. בימים האלה אנחנו נזכרים באחד המצליחים שבהם, לנין, האיש שרקם את המזימה הגדולה ביותר של כל הזמנים: השתלטות סיעה קטנה ואלימה של מהפכנים מרקסיסטים על האימפריה הרוסית. החודש לפני 100 שנה הוא עדיין ישב בציריך, וכוסס את ציפורניו. אבל עד מהרה הוא יהיה ברוסיה, ויכשיר את הקרקע לניצחונו.

3 חודשים לאחר שפרצה מלחמת העולם הראשונה, ב-1914, לנין כתב: "הסיסמה 'שלום' אינה נכונה עכשיו. זו סיסמה של שרלטנים ושל מתחסדים. סיסמת הפרולטרים צריכה להיות 'מלחמת אזרחים'".

אכן, לציניות מקפיאת הדם של לנין היה קשה להשתוות. אבל לא הוא ואנשיו הפילו את הצאר, ב-15 במארס 1917. פועלי עיר הבירה פטרוגרד (פטרבורג) ברחובות וחברי הדומה במליאת הפרלמנט הם שהפילו. נאמני לנין היו מעטים ונבוכים. החברים קאמנב וסטאלין חזרו לרוסיה לפני לנין, והסיקו מיד שהבטחה לצאת ל"מלחמת אזרחים" לא תהלך קסמים על ההמונים. שנתיים וחצי של מלחמת דמים (נגד גרמניה, אוסטריה וטורקיה) הספיקו להם. הבה נבטיח להם "משא ומתן לשלום".

על כתפיה של הסיסמא המתוקנת רכבו הבולשביקים של לנין אל השלטון. הם דווקא עמדו בדיבורם, מיהרו אל שולחן המשא ומתן, נתנו לגרמניה כל מה שרצתה, ומיהרו לחזור הביתה כדי להתחיל, אלא מה, את מלחמת האזרחים. גם לנין עמד בדיבורו, והנחיל לקח חשוב למדי לדיירי המאה ה-20: כאשר בולשביקים מדברים, מוטב להאזין, מפני שהם מתכוונים (כמעט) לכל מלה.

לא, לא ממש. כדי להבין את משנותיהם הייתה נחוצה אסכולה של פרשנים, שהתנהלה באזור הדמדומים שבין הבנה לניחוש. השאלה היא אם צריך לקרוא אותם כפשוטם התחילה להשאל 100 שנה לפני שדונלד טראמפ הצריך שאלות דומות. "קראו אותו ברצינות, אבל לא באופן מילולי", הציעו כמה מעוזריו. לשון אחר, לשון ההגזמות שלו נועדה להשיג אפקט, לא להציב יעד מדיני.

היא זורמת, היא בעד העתיד

ההקדמה הארוכה הזו נועדה לד"ר אחמד טיבי. הוא העניק ראיון ל"הארץ" בתחילת החודש, שבו הציג את מועמדותו לכהונת ראש הממשלה של ישראל לשעבר, לכשתוכרז מדינה אחת בין הים לירדן, ויוענקו זכויות שוות לכל תושביה.

ד"ר טיבי היטיב את לבו בתופינים שהגישה לו מראיינתו (הוא שאל אותה מבעוד מועד מה יהיה כיוון הכתבה, בעד או נגד מדינה אחת. "אני כמו טראמפ", היא ענתה. "אני זורמת, אני בעד העתיד"). היואיל טיבי בטובו להרכיב את ממשלתו הראשונה? בוודאי, מדוע לא. הנשיא, מצדו, יכול להיות יהודי, נגיד רובי ריבלין. יהיה לו "שר ההגירה", זאת אומרת, כונס הנכסים של המדינה הציונית, ולכהונה הזו הוא מועיד את ד"ר אילן פפה.

על רשימת השרים לא נחזור כאן. הקורא משלם-המנוי יוכל למצוא אותה באתר הרשת של "הארץ". התעניינתי לעומת זאת בכהונות המיניסטריאליות שראש ממשלת ישראל-לשעבר עדיין לא מסר למשמרת. הוא לא נקב בשמותיהם של שר הפנים, השר לביטחון פנים, שר החוץ והשר לענייני ירושלים. אבל ארבעתם יהיו פלסטינים.

ללמדכם, שד"ר טיבי, כאשר היה קטן, למד משהו בגן הקומוניסטי הסגור. כמעט כל תוכנית השתלטות הדרגתית של מפלגות קומוניסטיות כללה ממשלות קואליציה עם לא-קומוניסטים, שלא היה צריכות לקום על בסיס שוויוני כל זמן שהשליטה במשרד הפנים ובמשטרה נמסרה ליד הקומוניסטים.

אגב, לא רק אצל הקומוניסטים. הקבינט הראשון של אדולף היטלר כלל רק שני נאצים במשרות מלאות. אחד היה שר הפנים והשני היה שר המשפטים. האיש מס' 2 במדרג הנאצי, הרמן גרינג, קיבל את כהונת שר הפנים בממשלת פרוסיה, המדינה החשובה ביותר בגרמניה של הזמן ההוא. מכוח המינוי הוא הופקד על המשטרה המקומית בברלין.

פרודיה של חודש אדר

ובכן, ד"ר טיבי כמובן רק קרץ. הוא לא התכוון ברצינות. הוא היה מעדיף שתי מדינות, הוא אומר. אבל אם יהפוך אלוהים את לבם של הציונים, כפי שהפך פעם את לבו של בלעם, וכפי שהפך לפני 25 שנה את לבם של האפריקנרים בדרום אפריקה, או אז ד"ר טיבי ישמח לפקוד נוסחת השתלטות לנינית-סטאלינית על מדינת ישראל-לשעבר.

את הראיון החגיגי אפשר כמובן לחשוב לפרודיה של חודש אדר, שבו מרבים בשמחה. השועל הפוליטי הוותיק הזה יודע איך להקניט את שומעיו היהודים, איך ללעוג להם ואיך למרוט את עצביהם. אבל אין כל סיבה שהראיון הזה יישאר פרודיה.

נואם כיכרות מבריק יכול להפוך את הראיון לכלי נשק פוליטי רב עוצמה. בבחירות הבאות, הראיון הזה צריך להשתכפל במיליון עותקים, לנוח בתיבות הדואר של רוב בתי האב והאם, להיות מחולק ברחובות ובעצרות. הנואם המבריק צריך לנופף בו לעיני ההמונים, להציג אותו כתוכנית מוסמכת של האויב להרוס מבפנים, עם משרד הפנים והמשרד לביטחון פנים ודוקטור-פפה-גם. הבחירות הבאות יוכלו להיות משאל עם על תוכנית טיבי לפתרון סופי של השאלה הציונית.

עם קצת רצון טוב, וקצת קריצה, וקצת פרודיה, ד"ר טיבי אפילו יכול לעזור לשתי-המדינות, אם מערכת הבחירות של הרשימה המשותפת תתנהל תחת הסיסמא "אחמד טיבי לראשות הממשלה". צירוף המלים הזה אולי יעזור לשיפור כושר הריכוז של חלק מן הבוחרים, לפני שהם יחליטו שהגיע הזמן לזרום עם העתיד.

עוד כתבות

השקל מול הדולר והאירו | עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת AdobeFirefly)

הדולר יגיע ל-3.8 שקלים? איך תשפיע כניסה לרפיח על שער השקל

יוסי פריימן, מנכ"ל פריקו ניהול סיכונים: "האירועים הביטחוניים החזירו את הדולר במהירות לרמה גבוהה; אולם על רקע היצעי המט"ח של יצואנים לתשלומי שכר ומסים, הרי שפוטנציאל הפיחות בטווח המיידי נותר מוגבל" ● גם יונתן כץ, כלכלן ראשי בלידר שוקי הון, מסכים כי השקל לא יגיב בעוצמה רבה מדי

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: דיויד קארב, Shutterstock

המניה קרסה בוול סטריט, וחברת האוטוטק מגייסת חוב בת"א

ארבה רובוטיקס של קובי מרנקו תנסה להנפיק אג"ח ב־120 מיליון שקל ולהירשם בבורסה בת"א, לאחר קריסת המניה בנאסד"ק ● כספי הגיוס יועברו לחברה בכפוף לחוזה עם יצרן רכב מוביל

ווישור / צילום: רמי זרנגר

בנו של מייסד איילון יוצא נגד העסקה של בעלי העניין עם ווישור

נגה רחמני תוהה על העסקה בה תרכוש איילון את עסקי הביטוח של בעלת השליטה ווישור ● בין היתר טוען להיעדר דיווח למשקיעים ועל עצם היותה של ווישור חברה דיגיטלית ● איילון דוחה את הטענות: "נבחנו כל ההיבטים הרלוונטיים לעסקה"

מכוניות חדשות ממתינות לייצוא בנמל טיינג'ין בסין / צילום: Shutterstock

כל רכב חמישי שנמכר בארץ הוא מסין: הסיבות והחששות מאחורי הנתון החריג

למרות הרוחות הצוננות שנושבות מבייג'ין, נתוני מסירות הרכב מתחילת השנה מגלים ששוק הרכב הישראלי הופך להיות "סיני" במובהק ● עד כמה המגמה תלויה ביציבות הביקוש לרכב חשמלי בישראל והאם התדרדרות נוספת ביחסי ישראל–סין "תקרר" את הביקוש וההיצע

ליאור וקס, מנכ''ל אינפיניטי ניהול תיקי השקעות / צילום: יח''צ

"יעמדו בתור לקנות את הטילים שלנו": מנהל ההשקעות שמסמן את התחום המבטיח

ליאור וקס מאינפיניטי מעריך שהתנודתיות בשווקים תימשך, וכדי להתמודד איתה יש לשים דגש בתיק על "פיזור גיאוגרפי וסקטוריאלי, עם אקטיביות" ● הוא נלהב ממהפכת ה-AI, מעריך שמניית אנבידיה עדיין מעניינת וטוען כי "המחירים בת"א אטרקטיביים, אבל הסיפור בעייתי"

משה מזרחי, מנכ''ל אינמוד וממייסדיה, עם מכשיר החברה / צילום: איל יצהר

"לפעמים אני תוהה אם היה נכון להנפיק": מדוע וול סטריט מענישה את כוכבת האסתטיקה מישראל

אינמוד מיקנעם ידעה לספק במשך שנים צמיחה מהירה בהכנסות ורווחיות פנומנלית, אך לאחרונה חתכה את התחזיות נוכח הריבית הגבוהה בארה"ב ועיכובים בייצור, ומחיר המניה נחתך בחצי ● המייסד משה מזרחי, שלאחרונה הוזז מתפקיד היו"ר, אומר כי "מי שאומר שהמלחמה לא משפיעה על עסקיו בחו"ל, משקר בעיקר לעצמו. הרופאים מקבלים מיילים 'החרימו את החברות הישראליות'"

בנין בנק הפועלים יהודה הלוי 63 ת''א / צילום: איל יצהר

מתוך הבנק או מבחוץ? המועמדים שעשויים להחליף את דב קוטלר בפועלים

מנכ"ל בנק הפועלים הודיע במפתיע על עזיבה לאחר חמש שנים, ובכך נפתח המרוץ לאחת המשרות הבכירות והנחשקות במשק הישראלי ● בין השמות שמוזכרים בתוך הבנק נמנים המשנים למנכ"ל, דלית רביב, ידין ענתבי ורם גב ● בשוק מעריכים כי קיימת אפשרות למינוי חיצוני, כשגולן שרמן, שיצא לחל"ת מהבנק לפני כשנתיים, הוזכר כמועמד אפשרי

דב קוטלר, מנכ''ל בנק הפועלים / צילום: תמר מצפי

אחרי חמש שנים: מנכ"ל בנק הפועלים דב קוטלר פורש

דב קוטלר, מנכ"ל בנק הפועלים, הודיע על החלטתו לסיים את תפקידו ● דירקטוריון הבנק החליט למנות ועדת דירקטוריון לאיתור מנכ"ל, בראשה יעמוד יו"ר הדירקטוריון ראובן קרופיק

יאיר כץ, יו''ר ועד עובדי התעשייה האווירית / צילום: איל יצהר

מה יעלה בגורל הבונוס של עובדי תע"א? דיל חדש עשוי לשחרר את הפלונטר

בתעשייה האווירית מבקשים לנתק את החיבור בין הדיבידנד שמשלמת החברה למדינה ובין חלוקת בונוס לעובדיה ● רשות החברות מעוניינת לנצל את המחלוקת כדי לרקום עסקה שתביא לפתרון כמה סכסוכים, ובראשם האשמות הממונה על השכר על חריגות שכר בתע"א

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

נכנע ללחץ תושבי פתח תקווה? סמוטריץ' דורש לדון מחדש בתוכנית המטרו שכבר אושרה

שר האוצר מבקש ממזכיר הממשלה לאפשר לו להגיש בקשה לדיון נוסף בתוכנית לקו M2 של המטרו, בטענה שלא נשלחה לשרים כנדרש ● גורם המעורה בפרויקט: "מביך ששר האוצר מתנהג כמו אחרון המתנגדים, מטעמים צרים"

אתר בנייה. קצב מכירות הנדל''ן עלה / צילום: אייל פישר

קצב מכירות הדירות עלה, ובאוצר קוראים לעצור את מתווה הסיוע

תוכנית הסיוע לענף שאושרה בפברואר כללה מתווה שיעזור לקבלנים בשלב המכירה המוקדמת ● אולם לגלובס נודע כי קידום המתווה נעצר ונבחן מחדש, בין היתר בשל נתוני המכירות האחרונים

הבורסה בטוקיו, יפן / צילום: Shutterstock, Ned Snowman

הבורסות באירופה עולות; פלנטיר צוללת ב-15% במסחר המוקדם בוול סטריט


מדד פוטסי עולה ב-1% ● לאחר 10 ימים של עליות, הנג סנג ירד ב-0.5% ● אפל תחל לייצר שבבי AI ● יוליוס בר: "מצפים שהפד יתחיל להוריד את הריבית בישיבתו בספטמבר" • עונת הדוחות בארה"ב: הרווח הממוצע למניה זינק ל-5% ● הבנק המרכזי של אוסטרליה הותיר את הריבית ללא שינוי, 4.35%

מקבוק אייר של אפל / צילום: יח''צ אפל

לעבור למחשב של אפל: כל הסיבות בעד ונגד

מי שהתרגל למערכת ההפעלה ווינדוס יתקשה להתרגל ל-MacOS, וגם ייאלץ להיפרד מחלק מהתוכנות המוכרות ● היתרון הבולט: היכולת של מכשירי החברה "לדבר" ביניהם ולקצר תהליכים

קניות בכרטיסי אשראי / צילום: Shutterstock

לפני פסח נרשם זינוק ברכישות בכרטיסי אשראי, אבל בחג עצמו הארנק נשאר בכיס

גלובס מציג מדד הבוחן את היקף הקניות בכרטיסי אשראי בישראל ● מנתוני הפניקס גמא עולה כי ענף החשמל והאלקטרוניקה רשם את העלייה הגבוהה של השבוע בהיקף ההכנסות

החזית הבאה נגד ישראל? בארה"ב מחכים לדוח הדרמטי של ביידן

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: מחר צפוי להתפרסם דוח של ממשל ארה"ב שיקבע אם ישראל הפרה את החוק הבינלאומי בעזה, הלחץ עולה לקראת האירוויזיון והדילמה של האוניברסיטאות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם 

נגמ''שים של צה''ל בצפון הארץ / צילום: ap, Gil Eliyahu

עסקה בגודל פי 2 משווייה: החברה הביטחונית שמזנקת

לפני פחות משנתיים סבלה החברה הביטחונית אימקו מתחלופת מנהלים וקשיים תזרימיים, אבל מתחילת המלחמה התמונה התהפכה ומנייתה נהנית מתנופה בבורסה ● כעת היא קיבלה הזמנה של 377 מיליון שקל ממשרד הביטחון - פי שניים מהשווי של החברה כולה ● מניית אימקו זינקה ביותר מ-200% בשנה האחרונה

פעילות כוחות צה''ל בשטח רצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

260 מיליון דולר: כל הפרטים על עסקת הנשק שארה״ב מעכבת לישראל

ממשל ביידן מעכב את אספקת התחמושת לתקיפה ישירה משום שהוא לוחץ על בעלת בריתו ישראל לא להיכנס לרפיח

מתחם תע''ש השלום / צילום: דמיטרי ספקטור

בכמה מכרה המדינה את הקרקע הכי לוהטת בכניסה לתל אביב

החברות אקרו נדל"ן וקטה ירכשו את הקרקע במתחם תע"ש השלום תמורת 644 מיליון שקל ועוד 67 מיליון שקל הוצאות פיתוח, פער של כמעט פי חמישה ממחיר המינימום אך נמוך משמעותית ממחיר השומה ● 5 הדונם ששווקו במכרז מיועדים למגורים בבנייה רוויה עם חזית מסחרית

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

נשק, כסף ורכבים: הסודות האמיתיים של רפיח נמצאים מתחת לעיר

ישראל החלה בפינוי אוכלוסייה אזרחית מהשכנות המזרחיות ברפיח לקראת כניסת צה"ל לאזור ● מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

דורון כהן / צילום: איל יצהר

משרד המשפטים בוחן ניגוד עניינים במועמדות דורון כהן ליו"ר רשות שוק ההון

דורון כהן, מנכ"ל האוצר לשעבר, מועמד לתפקיד יו"ר רשות שוק ההון לצד מ"מ יו"ר הרשות הנוכחי, עמית גל; והמשנה למנכ"ל חברת הביטוח ווישור, זיו כהן ● משרד המשפטים בוחן האם קיים חשש לניגוד עניינים במינויו של דורון כהן, שאחותו מכהנת כדירקטורית בלתי תלויה בחברת הביטוח מגדל