גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

עודפי גביית המסים - הזדמנות לתקן עיוותי מיסוי מבניים במשק

ככל שיוחלט על הפחתה בתחום המס, רצוי הפעם לנצל את ההזדמנות כדי לבצע שני שינויי מס מבניים שיתרמו לצמצומם של מספר עיוותים מבניים במשק ■ דעה

דוחות כספיים/צילום:  Shutterstock/ א.ס.א.פ קרייטיב
דוחות כספיים/צילום: Shutterstock/ א.ס.א.פ קרייטיב

גביית המסים השנה, על-פי הדיווחים, עולה עד כה על התחזיות, וככל הנראה היקפי המס ימשיכו להיות גבוהים מהצפוי. זאת, בין היתר, עקב רכישותיהן של חברות היי-טק על-ידי חברות ומשקיעים זרים שבעטיין משולמים מסים על רווחי ההון שרשמו היזמים המקומיים והעובדים. על רקע זה התפתח דיון על השימוש הראוי בעודפי הגבייה, שככל הנראה יתמידו לאורך זמן.

חלק מקובעי המדיניות מצדדים בהרחבה של ההוצאה הציבורית או בהגדלתם של תשלומי הגמלאות לנזקקים, לנכים ולקשישים. אחרים הביעו את דעתם כי יש לנצל את העודפים להפחתת הגירעון בתקציב המדינה והחוב הלאומי. דעה אחרת היא כי רצוי להפחית בשוליים את שיעור המע"מ וכן את שיעורי מס ההכנסה ומס החברות.

אלה הם הפתרונות המסורתיים שהוצעו גם בשנים האחרונות כשנגבו עודפי מס בלתי צפויים. וכנגד, אותן הצעות, בכיוון ההפוך, הוצעו כאשר הגבייה לא עמדה ביעדים. אז הוצע להפחית בהוצאה הציבורית או בתשלומי הגמלאות, להגדיל את הגירעון ולהגדיל את שיעורי המס והמע"מ.

ככל שיוחלט על הפחתה בתחום המס, רצוי הפעם לנצל את ההזדמנות כדי לבצע שני שינויי מס מבניים שיתרמו לצמצומם של מספר עיוותים מבניים במשק: הראשון - במקום להפחית את מס החברות, יש להחיל את ההוראות הרלוונטיות לעניין הפחת המואץ, המוכר לצורך מס, על כלל הסקטור העסקי ובכך להרחיב את פעילות ההשקעה במשק. השני - במקום להפחית את המס על השכר, יש להפחית את המס על ההכנסות הפיננסיות - ריבית, דיבידנדים ורווחי הון.

בעניין השינוי הראשון: לצורך חישוב חבות המס השנתית, חברה המשקיעה בציוד ובמבנים רשאית להפחית על פני זמן את העלות של רכוש קבוע זה. אולם, ההפחתה נעשית על פני תקופה ארוכה שיכולה להגיע ל-20 שנים ואף יותר. במקרים רבים החברה יכולה להיסגר עוד בטרם הספיקה להפחית את העלות של הרכוש הקבוע. אין כמעט מחלוקת בין הכלכלנים כי הדבר פועל להפחתת ההשקעה בציוד קבוע ולמיתון שיעורי הצמיחה במשק.

עובדות אלה היו ברורות לפחות 50 שנה גם למקבלי ההחלטות בארץ, ולכן הוחלט, בדומה למדינות רבות אחרות, להנהיג "פחת מואץ", שמשמעותו היא שניתן להפחית את עלות הציוד והמבנים בצורה מואצת. למשל, במקום על פני 12 שנה ב-6 שנים או אפילו ב-4 שנים בלבד.

אלא מה? קובעי המדיניות החליטו לפני עשרות שנים שאת התיקון הנדרש הזה יש לעשות רק בענפים מוטי יצוא - בתעשייה ובתיירות, ולא בענפי משק אחרים. המדיניות הזו נמשכת עד עצם היום הזה, וכתוצאה ממנה לענפים מוטי יצוא ניתן תמריץ להשקיע ברכוש קבוע, ואילו בענפי המסחר והשירותים יש תמריץ שלא להשקיע ברכוש קבוע.

ומהי התוצאה של מדיניות זו? ענפי המסחר, השירותים והבנייה, שעיקר תוצרתם נקנה על-ידי תושבי ישראל, מפגרים ברמת הפריון ובצמיחה, המחירים הם גבוהים יחסית ובכך הם מעלים את יוקר המחיה, והשכר של העובדים בענפים אלה הוא נמוך יחסית. אם יונהג פחת מואץ גם בענפים אלה, מגמות אלה עשויות להתהפך: היקף ההשקעות יגדל, הפריון יעלה, יוקר המחיה יירד, ואף צפויה עלייה בשכר לאורך זמן.

גם לא ברור אם אובדן המס יהיה משמעותי. בשנים הראשונות ישולם מס נמוך יותר, שכן הוצאות הפחת המוכרות תעלינה, אולם בהמשך המגמה עשויה להתהפך.

למי שמוטרד מהתחזקות השקל, הנהגת פחת מואץ בענפי השירותים והמסחר עשויה אף לסייע בתחום שער החליפין, שכן חלק גדול מהציוד הוא מיובא, והדבר עשוי להגביר, באופן יחסי, את הביקוש למטבע זר. אלא שלהבדיל מרכישות המט"ח של בנק ישראל, הדולרים שיירכשו ישמשו להגדלתו של הפריון בענפים המסורתיים.

ובנושא הפחתת שיעורי המס על הנכסים הפיננסיים: בשנים האחרונות שיעור המס הסטטוטורי המוטל על השקעות פיננסיות (לא של בעלי עניין, שם השיעור הוא גבוה יותר) הוא אחיד, לרוב 25%. שיעור מס זה מוטל על דיבידנדים, על רווחי הון ריאליים, על הריבית הריאלית המשולמת על איגרות חוב, על פיקדונות וכן על רווחים במונחים דולריים - אף שמזה 15 שנה ההצמדה לדולר אינה מעניקה שום הגנה ריאלית במונחים שקליים, נהפוך הוא.

שיעורי מס אלה גבוהים יחסית בהשוואה לשיעורי המס האפקטיביים הנהוגים בארצות אחרות. אמנם בתקנות המס של מדינות רבות, שיעורי המס הנקובים לעתים אף גבוהים מאלה שבארץ, אולם מערכת הפטורים, התקרות, הניכויים, אפשרויות הקיזוז וההטבות האחרות מביאה לכך שהמס האפקטיבי בחו"ל נמוך בהרבה. דבר זה כשלעצמו הוא סיבה להפחתה של שיעורי מס אלה.

תמריץ להשקעה בדיור

מעבר לכך, ההשקעה בנכסים הפיננסים מופלית לרעה ביחס להשקעה בדיור. מי שקונה דירה להשקעה יכול לזכות בשכר דירה של מעל 50 אלף שקל לשנה, מבלי לשלם ולו שקל אחד מס. מעבר לסכום זה, שיעור המס על ההכנסות משכר דירה יעמוד על 10% בלבד. לעומת זאת, אותו משקיע שיבחר לקנות סל של מניות ישלם 25% מס, לרוב החל מהשקל הראשון שיקבל כדיבידנד.

אפליה זו דוחפת את ציבור המשקיעים לחסוך באמצעות דירות ולא בהשקעות פיננסיות. לפיכך, הפחתה בשיעור המס על ההשקעות הפיננסיות עשויה לתרום גם בחזית של מחירי הדיור. גם פה, ככל שיוסטו השקעות לניירות ערך בחו"ל, הדבר יתרום להחלשת השקל.

ההשקעות הפיננסיות מופלות לרעה גם ביחס להכנסות מפנסיה. מי שמקבל פנסיה, מעבר להטבות המפליגות האחרות בהסדרי הפנסיה, זוכה למעשה לפטור ממס כל עוד הפנסיה השנתית שלו נמוכה מ-100 אלף שקל לשנה. לעומת זאת, גמלאי שאינו זכאי לפנסיה או שהפנסיה שלו צנועה יחסית, למשל מי שתפקד כעצמאי רוב חייו והצליח לבנות תיק פיננסי, ישלם מס של 25% לערך על כלל הכנסותיו מריבית ומדיבידנדים, גם אם אלה לא תעלינה על 100 אלף שקל לשנה.

אין הצדקה כלכלית לאפליה זו. רצוי לתקן את האפליה, וזאת על-ידי השוואתם, ככל שניתן, של כללי המס לפנסיה, לשכר דירה ולהכנסות הפיננסיות.

לשם כך ניתן לקבוע סף הכנסות שלא מיגיעה אישית, למשל 50 אלף שקל לשנה, שמתחתיו לא משלמים מס, ולא משנה אם מקור ההכנסה הוא פנסיה, שכר דירה או דיבידנד. מעליו צריכה להיות מדרגת ביניים, למשל כזו שבה משלמים מס של 10%, וגם כאן לא משנה מהו המקור ההכנסה; ואילו המדרגה הגבוהה ביותר צריכה לעמוד לא על 25% אלא על 20% בלבד.

יהיו שיטענו כי הצעה כזו תחייב דיווח שנתי למס של אוכלוסיות רבות שלא דיווחו עד כה. רצוי להקים צוות עבודה כדי להביא לכך שרשויות המס תוכלנה להתגבר על הקשיים שיתעוררו, שכן מבחינה כלכלית לא נכון להמשיך במצב הקיים.

עוד כתבות

וורן באפט נואם באסיפה השנתית של ברקשייר האת'ווי

היורש, ההשקעה המסתורית, והדרך ל־50% תשואה בשנה: התובנות מהכנס הגדול של האורקל מאומהה

וורן באפט, המשקיע הפרטי הגדול והמפורסם בעולם עמד בסוף השבוע בפעם ה־51 על הבמה באומהה והשיב לשאלות משקיעיו במשך חמש שעות ● מדוע הקטין את ההחזקות שלו באפל, מה הוא חושב על מהפכת ה־AI, למה הוא מגדיל את קופת המזומנים שלו במקום להשקיע אותה, ומה היה עושה לו חזר לגיל 20

בארה"ב בטוחים: זה עומד להיות המבצע המסוכן ביותר אליו תצא ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: הסכנות בכניסת צה"ל לרפיח, איך איראן יכולה להרוויח מההפגנות בקמפוסים בארה"ב ומה באמת חשוב לאמריקאיים בשנת הבחירות ● כותרות העיתונים בעולם 

מטוס קרב מדגם סוחוי 35 ממריא מבסיס חיל האוויר הרוסי חמיימים בסוריה / צילום: ap, Alexander Zemlianichenko

רוסיה מוכרת לאיראן 24 מטוסים, ומציבה לישראל אתגר חדש

אספקת מטוסי סוחוי ומערכות הגנה אווירית S־400 מרוסיה לאיראן מציבה את המזרח התיכון בפני אתגר חדש ● מומחים: "חיל האוויר האיראני בנוי על אמל"ח מיושן, הסוחוי מייצג דור אחר של מטוסים"

אתר בנייה. קצב מכירות הנדל''ן עלה / צילום: אייל פישר

קצב מכירות הדירות עלה, ובאוצר קוראים לעצור את מתווה הסיוע

תוכנית הסיוע לענף שאושרה בפברואר כללה מתווה שיעזור לקבלנים בשלב המכירה המוקדמת ● אולם לגלובס נודע כי קידום המתווה נעצר ונבחן מחדש, בין היתר בשל נתוני המכירות האחרונים

מקבוק אייר של אפל / צילום: יח''צ אפל

לעבור למחשב של אפל: כל הסיבות בעד ונגד

מי שהתרגל למערכת ההפעלה ווינדוס יתקשה להתרגל ל-MacOS, וגם ייאלץ להיפרד מחלק מהתוכנות המוכרות ● היתרון הבולט: היכולת של מכשירי החברה "לדבר" ביניהם ולקצר תהליכים

בניין שרוסס במגני דוד, בפריז (דצמבר 2023) / צילום: Reuters, LUCIEN LIBERT

דוח חדש: "העולם עד לגל הגרוע של תקריות אנטישמיות מאז מלחמת העולם"

ב־2023 נרשם זינוק של עשרות אחוזים במספר התקריות האנטישמיות מכל הסוגים, כך מגלה דוח של אוניברסיטת תל אביב והליגה נגד ההשמצה ● לפי הדוח, יותר ויותר אמריקאים מסכימים עם סטריאוטיפים אנטישמיים, והרשתות החברתיות "הפכו לקרקע פוריה לשנאה ורדיקליזציה"

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות השבבים קפצו

הנאסד"ק עלה בכ-1.2% ● בורסות אירופה ננעלו בעליות ● אייל הררי יחליף את ארז ענתבי כמנכ"ל אלוט ● אלון מאסק ממליץ לוורן באפט איזו מניה לקנות ● IBI בית השקעות: הירידה באינפלציה תאפשר ל-ECB להפחית את הריבית ביוני ● וורן באפט מכר מניות אפל ונראה שהוא פוזל להודו, "יש שם המון הזדמנויות" • בבנק אוף אמריקה דווקא ממליצים על אפל באפסייד של 33% • באופנהיימר ממליצים על מניות הבנקים הגדולים בארה"ב, "נסחרות בתמחור חסר עמוק"

נגמ''שים של צה''ל בצפון הארץ / צילום: ap, Gil Eliyahu

עסקה בגודל פי 2 משווייה: החברה הביטחונית שמזנקת

לפני פחות משנתיים סבלה החברה הביטחונית אימקו מתחלופת מנהלים וקשיים תזרימיים, אבל מתחילת המלחמה התמונה התהפכה ומנייתה נהנית מתנופה בבורסה ● כעת היא קיבלה הזמנה של 377 מיליון שקל ממשרד הביטחון - פי שניים מהשווי של החברה כולה ● מניית אימקו זינקה ביותר מ-200% בשנה האחרונה

ינקי קוינט, מנהל רמ''י ומ''מ מנהל רשות החברות הממשלתיות / צילום: שלומי יוסף

בעיכוב של עשרות שנים, המדינה תפריט קרנות השתלמות של מאה אלף עובדים

ועדת השרים להפרטה תדון בשבועות הקרובים במכירת החזקות המדינה בשבע קרנות השתלמות, מלבד אלו של המורים והשופטים ● לפי ההצעה, המניות יעברו לידי ההסתדרות, כשהיקף הנכסים הוא כ־8.4 מיליארד שקל ● המטרה: הפחתת הנטל על המדינה ● מה צפוי לחוסכים? ● גלובס עושה סדר

מתחם תע''ש השלום / צילום: דמיטרי ספקטור

בכמה מכרה המדינה את הקרקע הכי לוהטת בכניסה לתל אביב

החברות אקרו נדל"ן וקטה ירכשו את הקרקע במתחם תע"ש השלום תמורת 644 מיליון שקל ועוד 67 מיליון שקל הוצאות פיתוח, פער של כמעט פי חמישה ממחיר המינימום אך נמוך משמעותית ממחיר השומה ● 5 הדונם ששווקו במכרז מיועדים למגורים בבנייה רוויה עם חזית מסחרית

קיבוץ בארי ההרוס / צילום: תמונה פרטית

לספר לדור הצעיר את סיפור השואה אחרי ה-7 באוקטובר - זו לא רק זכות, אלא חובה

השנאה כלפי מדינת ישראל מרימה ראש בכל כמה דורות ● לצד האסונות טבועה בנו, כחלק בלתי נפרד מה-DNA שלנו, היכולת המופלאה והחוסן לקום מהאסון הכי גדול ולהצליח לעשות ממנו נס ● גם הפעם, הדור הצעיר הוא שיכתבו את פרק התקומה

רפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

אחרי הודעת חמאס: החלה "פעולה ממוקדת" במזרח רפיח

על רקע הודעת חמאס שהוא מקבל את ההצעה המצרית להפסקת אש, הקבינט הצביע הערב להמשיך בפעולה ברפיח ● עוד נמסר כי "ישראל תשלח משלחת למתווכות כדי למצות את ההיתכנות להגעה להסכם"

ההפגנות בקמפוסים בארה"ב העירו את תעשיית הפייקים

המחאות בקמפוסים הפכו לוויראליות. אבל לא כל מה שפרסמו עליהן נכון ● המשרוקית של גלובס

גלעד אלטשולר ומנכלי בתי ההשקעות מיטב, הראל, מור, כלל ומנורה מבטחים / עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: איל יצהר, רמי זרנגר, סיון פרג', יעל צור, ענבל מרמרי, טל שחר

אלטשולר שחם מביע אי אמון בשוק המניות הישראלי. מה האסטרטגיה של המתחרים?

בעקבות חשיפת גלובס על המהלך שמוביל בית ההשקעות הגדול בישראל, בדקנו מה עושים בגופים המתחרים ● אלה, מתברר, עדיין מזהים הזדמנויות ותמחור נוח בשוק המקומי, למרות הקונצנזוס בקרב בתי ההשקעות שרוב התיק מופנה לחו"ל ● איפה שיעור החשיפה הגבוה למניות ישראליות ואילו גופים עשויים לשנות אסטרטגיה?

שרון רן שגב ונעמי רינת / צילום: יח''צ

לזכור ולא לשכוח: יוזמות אזרחיות להנצחת זכר השואה

גלובס מרכז שורה של יוזמות אזרחיות בולטות להנצחת זכר השואה בישראל ובעולם, במרחב הפיזי והדיגיטלי ● ישראל מתגייסת 

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

חנות שמרה חניה ללקוחות בעזרת קלנועית, נקנסה וערערה לעליון. מה קבע ביהמ"ש?

זוג הורים הגיעו לביהמ"ש לאחר שלא הצליחו להסכים אם לחסן את בנם בחיסוני שגרה המומלצים ע"י משרד הבריאות ● חנות בחיפה הציבה קלנועיות בחניות ציבוריות הסמוכות אליה, כך שיישמרו ללקוחותיה, לאחר שנקנסה 7 פעמים ביקשה להישפט ● ביהמ"ש המחוזי בבאר שבע תיעד בווידאו דיונים ועורר ביקורת ● 3 פסקי דין בשבוע  

ליאור וקס, מנכ''ל אינפיניטי ניהול תיקי השקעות / צילום: יח''צ

"הבורסה בת"א אטרקטיבית": מנהל ההשקעות שבעד קמעונאות וביטחון

ליאור וקס מאינפיניטי מעריך שהתנודתיות בשווקים תימשך, וכדי להתמודד איתה יש לשים דגש בתיק על "פיזור גיאוגרפי וסקטוריאלי, עם אקטיביות" ● הוא נלהב ממהפכת ה-AI, מעריך שמניית אנבידיה עדיין מעניינת וטוען כי "המחירים בת"א אטרקטיביים, אבל הסיפור בעייתי"

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

נכנע ללחץ תושבי פתח תקווה? סמוטריץ' דורש לדון מחדש בתוכנית המטרו שכבר אושרה

שר האוצר מבקש ממזכיר הממשלה לאפשר לו להגיש בקשה לדיון נוסף בתוכנית לקו M2 של המטרו, בטענה שלא נשלחה לשרים כנדרש ● גורם המעורה בפרויקט: "מביך ששר האוצר מתנהג כמו אחרון המתנגדים, מטעמים צרים"

שרוול אשפה לפינוי שיפוצים / צילום: תמר מצפי

הקבלן איחר במסירת דירה בפרויקט תמ"א. זה פיצוי הענק שיקבלו הרוכשים

ביהמ"ש קבע כי סעיף 5א לחוק המכר, הנוגע לאיחור במסירת דירה, חל גם על פרויקטי תמ"א 38, אף שבעבר נקבע בפסיקה כי בפרויקטים כאלה מדובר בהתקשרות למתן שירותי בנייה, שעליה חל חוק חוזה קבלנות

וורן באפט / צילום: ap, Nati Harnik (עיבוד תמונה)

החוכמה של וורן באפט היא יותר מאשר רק בחירת מניות נהדרות

המבנה החדשני של ברקשייר האת'ווי יוצא דופן — ומועיל לבעלי המניות