גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

עמוד הבית  שוק ההון והשקעות

שטראוס רוכשת מניות TPG בשטראוס קפה לפי שווי מיליארד אירו

סיכמה על רכישת מניות שטראוס קפה שמחזיקה קרן TPG קפיטל (25.1%) תמורת 257 מיליון אירו ■ תקלת ייצור בחברת החומוס סברה פגעה בתוצאות שטראוס ברבעון הרביעי

גדי לסין / צילום: איל יצהר
גדי לסין / צילום: איל יצהר

קבוצת המזון והמשקאות שטראוס עדכנה הבוקר (ג') על עסקת ענק, בהיקף של 257 מיליון אירו (כ-1 מיליארד שקל), שבה רכשה את החזקות שותפתה האמריקאית, קרן TPG קפיטל, בחברה-הבתת שטראוס קפה (25.1%). העסקה משקפת שווי של כ-1 מיליארד אירו לשטראוס קפה, וזאת כעשורר לאחר ש-TPGG נכנסה להשקעה בה.

בשטראוס ציינו היום כי "העסקה יוצרת ערך, תתרום לרווחיות ותאפשר יתר גמישות אסטרטגית, אופרטיבית וניהולית". שטראוס קפה מהווה את פעילותה העיקרית של קבוצת שטראוס, ואחראית עלל קרוב ל-50% מהכנסותיה.

172 מיליון אירו מסכום הרכישה כבר שולמו במועד החתימה על ההסכם, באמצעות מקורותיה העצמאיים של שטראוס והלוואה קצרת-מועד שלקחה, בסך של 434 מיליון שקל, בריבית שנתית של 1.5%-2%, שתוחלף בהמשך בחוב לזמן ארוך.

את יתרת הסכום, כ-85 מיליון אירו, תשלם שטראוס עד אמצע חודש אוגוסט. נוסף על כך תפדה שטראוס קפה אופציות שהוקצו למנהלים בשטראוס קפה בסך של כ-17 מיליון אירו, שייפדו או יומרו לאופציות של שטראוס גרופ - אופציות בשווי של כ-2 מיליון אירו.

כקרן פרייבט אקוויטי, ביקשה TPG לממש את החזקתה מספר שנים לאחר כניסתה לשותפות, ופנתה לשטראוס כבר במהלך 2013 בדרישה לרכוש את חלקה, או להוציא את חברת הקפה להנפקה. על רקע רצונה זה, התעורר סכסוך משפטי בין הצדדים, ו-TPG טענה בין היתר כי שטראוס פעלה לסכל מהלך של הנפקה, אולם בית משפט בהולנד (שם ממוקם מטה שטראוס קפה), שדן בנושא, דחה את טענות הקרן.

עם זאת, בחודש מארס 2015 עדכנה שטראוס כי חברת הקפה הגישה טיוטת תשקיף חסויה לרשות ניירות ערך האמריקאית, לקראת הנפקה אפשרית של מניותיה בארה"ב, אולם מאז לא נרשמה התקדמות בעניין.

"עסקה במחיר טוב"

דורין פלס, מנהלת מחלקת המחקר של בית ההשקעות אי.בי.אי, מעריכה כי TPG מסכמת את השותפות שלה בחברת הקפה ברווח של כ-70 מיליון דולר, זאת על בסיס השקעה של כ-290 מיליון דולר שהיא ביצעה בכניסתה לשותפות, וכ-65 מיליון דולר חלקה בדיבידנדים שחילקה שטראוס קפה מאז ועד כה.

עוד הוסיפה פלס, כי הרכישה משקפת "שווי נמוך יחסית לזה שהערכנו (סביב 1.3 מיליארד דולר לכלל הפעילות) ועכשיו נשאלת השאלה האם שטראוס עשתה עסקה במחיר מציאה, או שפעילות הקפה באמת שווה פחות. אנו סבורים שמדובר בעסקה במחיר טוב, שתעניק לשטראוס שליטה בלעדית בפעילות הקפה על כל המשתמע מכך". לפי פלס, העסקה נעשתה במכפיל EBITDA "נמוך גם ביחס לסביבה הנוכחית, וגם בהשוואה לעסקאות דומות שנעשו בענף בשנים האחרונות".

צמיחה בברזיל, חולשה בסרביה

שטראוס קפה נחשבת לאחת מעשר חברות הקפה הגדולות בעולם מבחינת היקף מכירותיה, עם נתח שוק של 2.4% בקפה קמעונאי, 14 אתרי ייצור בעולם וכ-7,500 עובדים (כ-780 בישראל). בסיכום 2016 צמחה פעילותה ב-7% ל-3.7 מיליארד שקל. לצד זאת, שטראוס קפה הציגה אשתקד עלייה של 10% ברווחיה הגולמיים, שהתקרבו ל-1.2 מיליארד שקל, ובשורה התפעולית נרשמה קפיצה של 34% ל-359 מיליון שקל. בשטראוס מייחסים את השיפור בפעילות לעלייה כמותית במכירות וכן להעלאות מחיר שנעשו בחלק ממדינות הפעילות בעקבות עלייה בעלות הקפה הירוק ושחיקת מטבעות ביחס לדולר האמריקאי.

הצמיחה המרשימה ביותר בהכנסות השנתיות של שטראוס נרשמה בברזיל, שוק הפעילות המרכזי שלה, האחראי על קרוב ל-50% מהפעילות השנתית, עם הכנסות שהגיעו ב-2016 ל-1.7 מיליארד שקל אחרי קפיצה שנתית של 16% בפעילות - צמיחה המיוחסת בעיקרה למכירות הקפה הקלוי והטחון.

בצד השלילי בלטה בשנה החולפת הפעילות בסרביה, שם המכירות נשחקו ביותר מ-13% ל-136 מיליון שקל, בשל "מגמה צרכנית להעדפת מותגי קפה זולים יותר, ושחיקות מחירים עקב החרפת הסביבה התחרותית", ומכירות שטראוס קפה ישראל עלו ב-4% ל-673 מיליון שקל.

שטראוס קפה

תחום פעילות: ייצור ושיווק מגוון מוצרי קפה

אזורי פעילות מרכזיים: ברזיל, ישראל, מזרח ומרכז אירופה

מנכ"ל: תומר הרפז

תוצאות 2016, במיליוני שקלים:

הכנסות: 3,673

רווח גולמי: 1,182

רווח תפעולי: 359

תקלת ייצור בחברת החומוס סברה פגעה בתוצאות שטראוס ברבעון הרביעי

לצד עסקת הענק עליה דיווחה שטראוס, לרכישת מניות המיעוט בשטראוס קפה מידי חברת TPG, היא פרסמה הבוקר את דוחותיה הכספיים לשנת 2016, שהסתיימה עם עלייה של כ-4% בהכנסות ל-7.95 מיליארד שקל, לצד צמיחה של יותר מ-14% ברווח הנקי ל-335 מיליון שקל, תוך שיפור הרווח הגולמי והתפעולי.

עם זאת, המגמה ברבעון הרביעי הייתה שונה: למרות עלייה של כ-7% במכירות ל-2 מיליארד שקל, שיעורי הרווחיות נחלשו על רקע עלייה בעלות המכירות והוצאות המכירה והשיווק. הרווח התפעולי הרבעוני של שטראוס ירד ביותר מ-14% ל-15 מיליון שקל, ובשורה התחתונה - למרות צמצום בהוצאות המימון והמסים - רווחיה נשחקו בשיעור חד של 22% ל-58 מיליון שקל.

ברבעון הרביעי סבלה שטראוס מתקלת ייצור בחברה-הבת סברה, הפועלת בארה"ב, שבה מחזיקה שטראוס 50% לצד שותפה, תאגיד הענק פפסיקו. סברה, הפועלת בתחום המטבלים והממרחים המצוננים, בעיקר חומוס, היא אחד ממנועי הצמיחה הבולטים של שטראוס בשנים האחרונות. בחודש נובמבר האחרון הודיעה סברה על איסוף (Recall) וולונטרי בצפון אמריקה של כמה מוצרי חומוס "בשל חשש לליסטריה שאובחנה באתר הייצור של החברה בווירג'יניה - אך לא במוצריה הסופיים", והיא "נקטה בסדרת צעדים במפעל כדי לטפל באירוע, ופועלת בתיאום עם הרשויות המתאימות בארה"ב". בסופו של דבר לא נמצא אף מוצר שהכיל ליסטריה.

בעקבות ה"ריקול", נשחקו הכנסותיה של סברה ברבעון הרביעי ב-32% ל-233 מיליון שקל, והיא הציגה הפסד תפעולי של 26 מיליון שקל, לעומת רווח תפעולי של 57 מיליון שקל ברבעון המקביל ב-2015. המגמה השלילית ניכרת גם בתוצאותיה השנתיות של סברה, שסיכמה את 2016 עם ירידה של קרוב ל-7% במכירות ל-1.3 מיליארד שקל, לצד צניחה של 37% ברווחיה התפעוליים שעמדו על 118 מיליון שקל.

סברה, הפועלת גם בקנדה ובאמצעות חברת "אובלה" במקסיקו, אוסטרליה ומערב אירופה, היא חברת המטבלים והממרחים המצוננים הגדולה ביותר בארה"ב, עם נתח שוק כספי שעמד ב-2016 על יותר מ-26% בכל הקטגוריה, ושל כ-60% בחומוס.

שיפור ברווחיות בפעילות המקומית

שטראוס, יצרנית ומשווקת מזון ומשקאות המעסיקה כ-14,830 עובדים, היא חברת המזון השנייה בגודלה בישראל עם נתח שוק של 11.5% משוק המזון והמשקאות המקומי. בנוסף יש לה פעילות משמעותית בכ-20 מדינות ברחבי העולם, במרכזה פעילות הקפה (המהווה קרוב ל-50% מהכנסות שטראוס), והיא נמנית בין עשר החברות הבולטות בעולם מבחינת נתחי שוק בקטגוריה זו.

פעילותה של שטראוס, שבשליטת משפחת שטראוס, מחולקת לכמה מגזרים מרכזיים, שמלבד סברה כוללים את שטראוס ישראל, קפה (ישראל ובינלאומי), פעילות בתחום המים (תמי 4) וייצור ומכירת מוצרי שוקולד (מקס ברנר).

בשוק המקומי, הכנסותיה השנתיות של שטראוס עלו ביותר מ-3% והתקרבו ל-3 מיליארד שקל, וברבעון הרביעי שמרו על יציבות ברמה של 689 מיליון שקל. בשורה התפעולית מציגה הפעילות בישראל צמיחה של כ-11%-12% בסיכום שנתי ורבעוני, לרמות של 314 מיליון ו-66 מיליון שקל בהתאמה, תוך שיפור בשיעורי הרווח מהמכירות. את השיפור ברווחיות מייחסים בחברה בין היתר ל"המשך צעדי התייעלות בתהליכי הייצור והאריזה במספר מפעלים", וכן לירידה במחירי חלק מחומרי הגלם. עוד מדווחת שטראוס על הפרשה לחובות מסופקים במקס ברנר, שהשפיעה לשלילה על רווחי המגזר.

גדי לסין, מנכ"ל שטראוס, מסר כי "2016 היא שנה חזקה לקבוצה ולעסקיה, שהציגו שיפור חיובי בכל המדדים וכן תזרים מזומנים חזק. שטראוס ישראל צומחת בעקביות מעל לצמיחת השוק בישראל, ושטראוס קפה מסיימת שנה חזקה. בסברה עברנו השנה אירוע 'ריקול' אשר מנוהל באופן אחראי, על-מנת להבטיח חזרה הדרגתית לביצועים טובים".

בבית ההשקעות אי.בי.אי ציינו בעניינה של סברה כי "מדובר על נזק משמעותי, אך אנו מעריכים שהפגיעה תתמתן ככל שיעבור הזמן, ונצפה לראות התאוששות מסוימת כבר ב-2017". כן הם מזכירים כי ברבעון הרביעי של 2015 נהנתה שטראוס מהחזר ביטוחי של 5 מיליון שקל בגין אירוע "ריקול" אחר שהיה בסברה.

באקסלנס ברוקראז' סבורים כי התוצאות הרבעוניות של שטראוס חלשות בהשפעת סברה, ומעריכים כי ב-2017 "יהיה שיפור קל בתוצאות החברה בזכות שיפור בישראל ובקפה, וסימן השאלה העיקרי יהיה קצבי הצמיחה בסברה".

עוד כתבות

נתב''ג, היום / צילום: Ken Whitman

מי עצר את נתב"ג, מה עומד מאחורי השיבושים ולמה דווקא ביום העמוס בשנה?

שביתה ושיבושי עבודה יצרו היום כאוס בנתב״ג, ביום שבו היו צפויים לעבור כ־105 אלף נוסעים ● רשות שדות התעופה טענה שהשיבושים נבעו מהנחיית ועד העובדים, על רקע מחסור בכוח אדם ● ועד העובדים וההסתדרות הכחישו שהורו על שביתה וטענו שהבעיה היא היערכות לקויה ומחסור מתמשך בעובדים ● מה הנזק שנגרם וממי אפשר לתבוע פיצוי? ● גלובס עושה סדר

רוכשי דירות / צילום: Shutterstock

הרוכשים שמשלמים עשרות אלפי שקלים רק כדי להיפטר מהדירה שקנו על הנייר

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו • מהנתונים שנחשפו עולה כי רבים מרוכשי הדירות שביטלו עסקאות נקלעו לקשיי מימון, ולעתים לא שילמו דבר עד למועד הביטול • אף שחוזי המכר כוללים לרוב פיצוי של 10% ממחיר הדירה, במקרים רבים המוכרים ויתרו על הסכום המלא והסתפקו בפיצוי חלקי

ביל אקמן ונרי אוקסמן / צילום: Reuters, Annabelle Gordon/Sipa USA

ביל אקמן מקים מרכז לחקר המוח בהשקעה של 400 מיליון דולר לפחות

ההחלטה להקים את "מרכז אקמן אוקסמן לחקר המוח" התקבלה בעקבות אירוע מוחי שעברה בתו של אקמן, וממנו עדיין לא התאוששה באופן מלא ● "עכשיו הוא הזמן הכי 'טוב' בהיסטוריה ללקות באירוע מוחי. הטכנולוגיות בצנרת מדהימות', כתב אקמן בחשבון ה-X שלו ● "מזל שמחירי הנדל"ן ירדו והאוניברסיטאות כבר לא אפקטיביות, וכך אנחנו יכולים להוציא התוכנית לפועל"

אילוסטרציה: Shutterstock

כמה כסף באמת מותר להפקיד מדי שנה לקרן השתלמות?

באיזה מניה השקיעה ברקשייר האת'ווי 17 מיליארד דולר ברבעון השני של השנה? ● וגם: זכיין זארה ישראל הפסיד לרשות המסים. כמה מס ישלם? • חושבים שאתם בקיאים בכל מה שקרה השבוע בכלכלה בארץ ובעולם? בואו לבחון את הידע שלכם • החידון הכלכלי של גלובס

קבוצת טאטא / צילום: Shutterstock

מאבק השליטה שמטלטל את אחד התאגידים הגדולים בעולם

אחרי כמעט עשור, יו"ר קבוצת טאטא הודיע כי יעזוב את תפקידו על רקע מאבקי כוח בצמרת ● המאבק על זהות מחליפו מגיע בזמן שהקבוצה מתמודדת עם קשיים באייר אינדיה ועם טלטלה בעסקי הטכנולוגיה ● החברות באימפריה העסקית ההודית שוות יחד כ־320 מיליארד דולר

נתב''ג, היום / צילום: Ken Whitman

הכאוס בנתב"ג: הטיסה אולי תמריא, אבל מה עם המזוודות?

עצירת הטיסות בנתב"ג בשיא עונת הקיץ אולי הסתיימה כעת, אך השיבושים רחוקים מסיום ● מי יספוג עיכוב קל יחסית, ולמה טיסות השכר והחברות המוזלות נמצאות בסיכון גבוה יותר לביטולים?

עומס בנתב''ג, השבוע / צילום: פולי טובמן

הכאוס בנתב"ג נמשך: עיכובים של שעות וביטולי טיסות לפני כניסת שבת

הפער שנוצר בעקבות שביתת עובדי נתב"ג אתמול ממשיך לשבש את לוח הטיסות, עם עיכובים של שעות בהמראות ובפריקת מזוודות ● ארקיע ואל על הודיעו כי יאפשרו לנוסעים שיבחרו שלא לטוס היום לקבל שובר לטיסה עתידית ● רשות שדות התעופה הודיעה כעת שנתב"ג חוזר לשגרה מלאה

איור: Shutterstock

בן הזוג לא חשף רכוש בבעלותו בהסכם הממון. מה קבע בית המשפט?

בני זוג חתמו על הסכם ממון שקבע הפרדה רכושית, והאישה ביקשה לבטלו לאחר שגילתה שהבעל הסתיר ממנה נכסים ● מה פסק בית המשפט, ומה כדאי לכלול בהסכם ממון או גירושים כדי להרתיע מפני הסתרת רכוש

מטוס של חברת קונדור / צילום: אור גפן

בדיוק הבשורה שחברות התעופה הזרות לא רצו לשמוע

מה המשבר בנתב"ג יעשה לחברות הזרות ● באסותא יש חשד לפרשה חדשה ● והשינוי בחברה שפדרר מושקע בה ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

נתב''ג, היום / צילום: Ken Whitman

שביתה בלתי חוקית? המחיר שעובדי נתב”ג עלולים לשלם

השביתה בנתב"ג והשיבושים שבאו בעקבותיה מעלים שורה של שאלות בנוגע לצעדים שנקטו העובדים ולגבולות זכות השביתה בשירות חיוני ● האם השביתה הייתה חוקית, מדוע איגוד העובדים מתנער ממנה, ומה היה קורה אילו האירוע היה מגיע לבית הדין לעבודה? ● גלובס עושה סדר

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ / צילום: ap, Alex Brandon

המצור הכלכלי על איראן עולה מדרגה: אילו מדינות נמצאות על הכוונת של טראמפ?

נשיא ארה"ב מאיים להחמיר את הסנקציות על טהרן, ומאיים על כל מדינה ותאגיד שמקיים יחסים כלכליים עם משטר האיתוללות • מסין והונג קונג, דרך איחוד האמירויות והודו, ועד נתיבי ההברחה באירופה ובאמריקה הלטינית: מפת המדינות והגופים שנמצאים במוקד הסערה הכלכלית

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה ירוקה בתל אביב - מדד הבנייה הוביל; הביטקוין מזנק

מחיר הביטקוין מגיע לכ-77 אלף דולר, עלייה שבועית של כמעט 20% ● מדד ת"א 35 ננעל בעלייה קלה של כ-0.3%, מדד ת"א 90 טיפס בכ-0.7% ● בזק העלתה תחזיות ● מניות ICL, דמרי ומנורה עלו ● שער הדולר עומד סביב 3 שקלים ● מחירי הנפט רושמים ירידות קלות

נאם פריק גאי - רליש של פרגית בחלב קוקוס וריבת צ'ילי / צילום: מתי נקש

בלי לרכך ובלי להתנצל: המסעדה התאילנדית שתבעט בכם

ב"גברת קוטייאו" מתי נקש מתעקש על הניואנסים של המטבח התאילנדי ומציע אוכל אותנטי ובועט: "אני אוהב לתת גם גרסה על סטרואידים"

יקב צובה / צילום: באדיבות יקב צובה

ארבעה יקבים להעביר בהם ערב צונן בשיא הקיץ - ועוד נשנושים

ברחנו מהלחות לאזור יהודה כדי ליהנות מיין טוב וכל מה שליד: משתה קרניבורי בחשכה, מופע קאברים מול השקיעה, גבינות ונקניקים ופוקאצ'ות מהטאבון ● תופרת יקבים באזור יהודה

תחנת גלי צה''ל ביפו / צילום: Shutterstock, Roman Yanushevsky

בג"ץ פסל את החלטת הממשלה לסגור את גלי צה"ל: "שיקול זר ופסול"

השופטים קבעו כי הממשלה הייתה מוסמכת להחליט על סגירת התחנה, אך ההחלטה התקבלה בשל חוסר שביעות רצון מתכני השידורים • כמו כן הם לא שללו את האפשרות לסגור את התחנה בעתיד, אם ההחלטה תתקבל משיקולים ענייניים

רה''מ בנימין נתניהו בפריימריז הליכוד / צילום: חיים גולדברג/פלאש90

מה קרה בפעם הקודמת שהליכוד ניסה להדיח את האחראי על שביתה בנתב"ג?

הליכוד הודיע אמש כי נתניהו הורה להדיח מחברותו במפלגה את יו"ר ועד העובדים של נתב"ג פנחס עידן ● חוקת המפלגה וההיסטוריה מלמדים - זה לא עומד להיות פשוט

פנחס עידן, יו''ר ועד עובדי רשות שדות התעופה / צילום: דוברות ההסתדרות

יו״ר ועד העובדים בנתב״ג בתגובה ראשונה: ״לא היתה שביתה״

פנחס עידן בתגובה ראשונה: "לא הייתה אתמול שביתה...מדובר במצוקה פיזית, בריאותית ואנושית של עובדים" ● הוא מזהיר את ראש הממשלה: "אם בעיית המחסור החמור בכוח אדם לא תיפתר בהקדם, תעמוד בפנינו מכשלה אמיתית לעבור את תקופת עומסי חגי תשרי"

פרויקט הסוללים / צילום: קבוצת מבנה

מגדל עם 109 דירות ריקות מסביר למה מחירי הדירות לא יורדים

כמעט חצי שנה מאז אישור האכלוס ל"מגדלי הסוללים" בתל אביב, והיזמיות מבנה ותדהר לא ממצמצות - ולא מורידות מחירים ● עם די מזומנים בקופה ויחס חוב של פחות מ–50% מהמאזן, החברות האלה יודעות שהבנקים לא ימהרו להתקשר, ואולי בינתיים השוק ישנה כיוון

פרופ' אריה בלדגרין, יו''ר יורוג'ן / צילום: אלי דסה

יורוג'ן מתרחבת לסוגי סרטן נוספים, והשותפה שלה לדרך היא חברה ישראלית

החברה, אשר נסחרת בנאסד"ק ומפתחת תרופות לסרטנים בדרכי השתן, הודיעה על הסכם שיתוף פעולה עם חברת אינטראג'ל הישראלית, שפיתחה ג'ל מתכלה ביולוגית לשחרור מושהה של תרופות

המנהיג העליון של איראן מוג'תבא חמינאי ונשיא ארה''ב דונלד טראמפ / צילום: AP

ההתכתבויות שחושפות: למרות המתיחות ביניהן - ארצות הברית ואיראן שיתפו פעולה

למרות האזהרות מישראל, טורקיה מבהירה: "נמשיך לסייע לסוריה לפתח יכולות צבאיות" ● צבא ארה"ב הקים נתיב שיט חשאי במצר הורמוז להעברת נפט, ומדי יום מועברות בנתיב כ-10 מיליון חביות נפט לשוק העולמי ● דיווחים בלבנון: חיל האוויר הישראלי תקף במרחב רכס עלי טאהר במהלך הלילה ● דיווח: החות'ים בתימן מתכוננים להסלמה עם סעודיה ושוקלים גם מבצע קרקעי ● עדכונים שוטפים