גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

שטראוס רוכשת מניות TPG בשטראוס קפה לפי שווי מיליארד אירו

סיכמה על רכישת מניות שטראוס קפה שמחזיקה קרן TPG קפיטל (25.1%) תמורת 257 מיליון אירו ■ תקלת ייצור בחברת החומוס סברה פגעה בתוצאות שטראוס ברבעון הרביעי

גדי לסין / צילום: איל יצהר
גדי לסין / צילום: איל יצהר

קבוצת המזון והמשקאות שטראוס עדכנה הבוקר (ג') על עסקת ענק, בהיקף של 257 מיליון אירו (כ-1 מיליארד שקל), שבה רכשה את החזקות שותפתה האמריקאית, קרן TPG קפיטל, בחברה-הבתת שטראוס קפה (25.1%). העסקה משקפת שווי של כ-1 מיליארד אירו לשטראוס קפה, וזאת כעשורר לאחר ש-TPGG נכנסה להשקעה בה.

בשטראוס ציינו היום כי "העסקה יוצרת ערך, תתרום לרווחיות ותאפשר יתר גמישות אסטרטגית, אופרטיבית וניהולית". שטראוס קפה מהווה את פעילותה העיקרית של קבוצת שטראוס, ואחראית עלל קרוב ל-50% מהכנסותיה.

172 מיליון אירו מסכום הרכישה כבר שולמו במועד החתימה על ההסכם, באמצעות מקורותיה העצמאיים של שטראוס והלוואה קצרת-מועד שלקחה, בסך של 434 מיליון שקל, בריבית שנתית של 1.5%-2%, שתוחלף בהמשך בחוב לזמן ארוך.

את יתרת הסכום, כ-85 מיליון אירו, תשלם שטראוס עד אמצע חודש אוגוסט. נוסף על כך תפדה שטראוס קפה אופציות שהוקצו למנהלים בשטראוס קפה בסך של כ-17 מיליון אירו, שייפדו או יומרו לאופציות של שטראוס גרופ - אופציות בשווי של כ-2 מיליון אירו.

כקרן פרייבט אקוויטי, ביקשה TPG לממש את החזקתה מספר שנים לאחר כניסתה לשותפות, ופנתה לשטראוס כבר במהלך 2013 בדרישה לרכוש את חלקה, או להוציא את חברת הקפה להנפקה. על רקע רצונה זה, התעורר סכסוך משפטי בין הצדדים, ו-TPG טענה בין היתר כי שטראוס פעלה לסכל מהלך של הנפקה, אולם בית משפט בהולנד (שם ממוקם מטה שטראוס קפה), שדן בנושא, דחה את טענות הקרן.

עם זאת, בחודש מארס 2015 עדכנה שטראוס כי חברת הקפה הגישה טיוטת תשקיף חסויה לרשות ניירות ערך האמריקאית, לקראת הנפקה אפשרית של מניותיה בארה"ב, אולם מאז לא נרשמה התקדמות בעניין.

"עסקה במחיר טוב"

דורין פלס, מנהלת מחלקת המחקר של בית ההשקעות אי.בי.אי, מעריכה כי TPG מסכמת את השותפות שלה בחברת הקפה ברווח של כ-70 מיליון דולר, זאת על בסיס השקעה של כ-290 מיליון דולר שהיא ביצעה בכניסתה לשותפות, וכ-65 מיליון דולר חלקה בדיבידנדים שחילקה שטראוס קפה מאז ועד כה.

עוד הוסיפה פלס, כי הרכישה משקפת "שווי נמוך יחסית לזה שהערכנו (סביב 1.3 מיליארד דולר לכלל הפעילות) ועכשיו נשאלת השאלה האם שטראוס עשתה עסקה במחיר מציאה, או שפעילות הקפה באמת שווה פחות. אנו סבורים שמדובר בעסקה במחיר טוב, שתעניק לשטראוס שליטה בלעדית בפעילות הקפה על כל המשתמע מכך". לפי פלס, העסקה נעשתה במכפיל EBITDA "נמוך גם ביחס לסביבה הנוכחית, וגם בהשוואה לעסקאות דומות שנעשו בענף בשנים האחרונות".

צמיחה בברזיל, חולשה בסרביה

שטראוס קפה נחשבת לאחת מעשר חברות הקפה הגדולות בעולם מבחינת היקף מכירותיה, עם נתח שוק של 2.4% בקפה קמעונאי, 14 אתרי ייצור בעולם וכ-7,500 עובדים (כ-780 בישראל). בסיכום 2016 צמחה פעילותה ב-7% ל-3.7 מיליארד שקל. לצד זאת, שטראוס קפה הציגה אשתקד עלייה של 10% ברווחיה הגולמיים, שהתקרבו ל-1.2 מיליארד שקל, ובשורה התפעולית נרשמה קפיצה של 34% ל-359 מיליון שקל. בשטראוס מייחסים את השיפור בפעילות לעלייה כמותית במכירות וכן להעלאות מחיר שנעשו בחלק ממדינות הפעילות בעקבות עלייה בעלות הקפה הירוק ושחיקת מטבעות ביחס לדולר האמריקאי.

הצמיחה המרשימה ביותר בהכנסות השנתיות של שטראוס נרשמה בברזיל, שוק הפעילות המרכזי שלה, האחראי על קרוב ל-50% מהפעילות השנתית, עם הכנסות שהגיעו ב-2016 ל-1.7 מיליארד שקל אחרי קפיצה שנתית של 16% בפעילות - צמיחה המיוחסת בעיקרה למכירות הקפה הקלוי והטחון.

בצד השלילי בלטה בשנה החולפת הפעילות בסרביה, שם המכירות נשחקו ביותר מ-13% ל-136 מיליון שקל, בשל "מגמה צרכנית להעדפת מותגי קפה זולים יותר, ושחיקות מחירים עקב החרפת הסביבה התחרותית", ומכירות שטראוס קפה ישראל עלו ב-4% ל-673 מיליון שקל.

שטראוס קפה

תחום פעילות: ייצור ושיווק מגוון מוצרי קפה

אזורי פעילות מרכזיים: ברזיל, ישראל, מזרח ומרכז אירופה

מנכ"ל: תומר הרפז

תוצאות 2016, במיליוני שקלים:

הכנסות: 3,673

רווח גולמי: 1,182

רווח תפעולי: 359

תקלת ייצור בחברת החומוס סברה פגעה בתוצאות שטראוס ברבעון הרביעי

לצד עסקת הענק עליה דיווחה שטראוס, לרכישת מניות המיעוט בשטראוס קפה מידי חברת TPG, היא פרסמה הבוקר את דוחותיה הכספיים לשנת 2016, שהסתיימה עם עלייה של כ-4% בהכנסות ל-7.95 מיליארד שקל, לצד צמיחה של יותר מ-14% ברווח הנקי ל-335 מיליון שקל, תוך שיפור הרווח הגולמי והתפעולי.

עם זאת, המגמה ברבעון הרביעי הייתה שונה: למרות עלייה של כ-7% במכירות ל-2 מיליארד שקל, שיעורי הרווחיות נחלשו על רקע עלייה בעלות המכירות והוצאות המכירה והשיווק. הרווח התפעולי הרבעוני של שטראוס ירד ביותר מ-14% ל-15 מיליון שקל, ובשורה התחתונה - למרות צמצום בהוצאות המימון והמסים - רווחיה נשחקו בשיעור חד של 22% ל-58 מיליון שקל.

ברבעון הרביעי סבלה שטראוס מתקלת ייצור בחברה-הבת סברה, הפועלת בארה"ב, שבה מחזיקה שטראוס 50% לצד שותפה, תאגיד הענק פפסיקו. סברה, הפועלת בתחום המטבלים והממרחים המצוננים, בעיקר חומוס, היא אחד ממנועי הצמיחה הבולטים של שטראוס בשנים האחרונות. בחודש נובמבר האחרון הודיעה סברה על איסוף (Recall) וולונטרי בצפון אמריקה של כמה מוצרי חומוס "בשל חשש לליסטריה שאובחנה באתר הייצור של החברה בווירג'יניה - אך לא במוצריה הסופיים", והיא "נקטה בסדרת צעדים במפעל כדי לטפל באירוע, ופועלת בתיאום עם הרשויות המתאימות בארה"ב". בסופו של דבר לא נמצא אף מוצר שהכיל ליסטריה.

בעקבות ה"ריקול", נשחקו הכנסותיה של סברה ברבעון הרביעי ב-32% ל-233 מיליון שקל, והיא הציגה הפסד תפעולי של 26 מיליון שקל, לעומת רווח תפעולי של 57 מיליון שקל ברבעון המקביל ב-2015. המגמה השלילית ניכרת גם בתוצאותיה השנתיות של סברה, שסיכמה את 2016 עם ירידה של קרוב ל-7% במכירות ל-1.3 מיליארד שקל, לצד צניחה של 37% ברווחיה התפעוליים שעמדו על 118 מיליון שקל.

סברה, הפועלת גם בקנדה ובאמצעות חברת "אובלה" במקסיקו, אוסטרליה ומערב אירופה, היא חברת המטבלים והממרחים המצוננים הגדולה ביותר בארה"ב, עם נתח שוק כספי שעמד ב-2016 על יותר מ-26% בכל הקטגוריה, ושל כ-60% בחומוס.

שיפור ברווחיות בפעילות המקומית

שטראוס, יצרנית ומשווקת מזון ומשקאות המעסיקה כ-14,830 עובדים, היא חברת המזון השנייה בגודלה בישראל עם נתח שוק של 11.5% משוק המזון והמשקאות המקומי. בנוסף יש לה פעילות משמעותית בכ-20 מדינות ברחבי העולם, במרכזה פעילות הקפה (המהווה קרוב ל-50% מהכנסות שטראוס), והיא נמנית בין עשר החברות הבולטות בעולם מבחינת נתחי שוק בקטגוריה זו.

פעילותה של שטראוס, שבשליטת משפחת שטראוס, מחולקת לכמה מגזרים מרכזיים, שמלבד סברה כוללים את שטראוס ישראל, קפה (ישראל ובינלאומי), פעילות בתחום המים (תמי 4) וייצור ומכירת מוצרי שוקולד (מקס ברנר).

בשוק המקומי, הכנסותיה השנתיות של שטראוס עלו ביותר מ-3% והתקרבו ל-3 מיליארד שקל, וברבעון הרביעי שמרו על יציבות ברמה של 689 מיליון שקל. בשורה התפעולית מציגה הפעילות בישראל צמיחה של כ-11%-12% בסיכום שנתי ורבעוני, לרמות של 314 מיליון ו-66 מיליון שקל בהתאמה, תוך שיפור בשיעורי הרווח מהמכירות. את השיפור ברווחיות מייחסים בחברה בין היתר ל"המשך צעדי התייעלות בתהליכי הייצור והאריזה במספר מפעלים", וכן לירידה במחירי חלק מחומרי הגלם. עוד מדווחת שטראוס על הפרשה לחובות מסופקים במקס ברנר, שהשפיעה לשלילה על רווחי המגזר.

גדי לסין, מנכ"ל שטראוס, מסר כי "2016 היא שנה חזקה לקבוצה ולעסקיה, שהציגו שיפור חיובי בכל המדדים וכן תזרים מזומנים חזק. שטראוס ישראל צומחת בעקביות מעל לצמיחת השוק בישראל, ושטראוס קפה מסיימת שנה חזקה. בסברה עברנו השנה אירוע 'ריקול' אשר מנוהל באופן אחראי, על-מנת להבטיח חזרה הדרגתית לביצועים טובים".

בבית ההשקעות אי.בי.אי ציינו בעניינה של סברה כי "מדובר על נזק משמעותי, אך אנו מעריכים שהפגיעה תתמתן ככל שיעבור הזמן, ונצפה לראות התאוששות מסוימת כבר ב-2017". כן הם מזכירים כי ברבעון הרביעי של 2015 נהנתה שטראוס מהחזר ביטוחי של 5 מיליון שקל בגין אירוע "ריקול" אחר שהיה בסברה.

באקסלנס ברוקראז' סבורים כי התוצאות הרבעוניות של שטראוס חלשות בהשפעת סברה, ומעריכים כי ב-2017 "יהיה שיפור קל בתוצאות החברה בזכות שיפור בישראל ובקפה, וסימן השאלה העיקרי יהיה קצבי הצמיחה בסברה".

עוד כתבות

וורן באפט / צילום: ap, Nati Harnik

הפוך מבאפט: ברקשייר תשקיע 10 מיליארד דולר בגיוס של אלפבית

אלפבית, החברה־האם של גוגל, יוצאת לגיוס של 80 מיליארד דולר כדי לתמוך בתשתיות ה-AI שלה ● ברקשייר האת׳ווי תשקיע 10 מיליארד דולר ● איך זה מסתדר עם אסטרטגיית ההשקעה של הבוס לשעבר וורן באפט?

בורסת דרום קוריאה, סיאול / צילום: Shutterstock, Ki young

שתי המניות שהקפיצו את הבורסה הטובה בעולם

הבורסה של דרום קוריאה הייתה בעלת הביצועים הכי חזקים בחודש מאי עם זינוק של כמעט 30% ● מאחורי העלייה נמצאות מניות את סמסונג ו-SK HYNIX ● האנליסטים חלוקים: האם מדובר בהזדמנות קנייה זולה או במלכודת ריכוזיות מסוכנת? ● וגם: באיזה מקום סיימה בורסת ת"א את מאי, ואיך המשקיע הישראלי חשוף לסיאול?

כרטיס אשראי של מועדון ''בהצדעה'' / צילום: יחצ

"צריך לסגור לגמרי": למה מילואימניקים יוצאים נגד "בהצדעה"

עשרות מיליוני שקלים מתקציב המדינה זורמים למועדון הצרכנות "בהצדעה" של חיילים משוחררים ומילואימניקים, אך הלקוחות מעלים טענות על אפליקציה קורסת, מחירים מזנקים ומלאי שאוזל מיד ● נתונים שהגיעו לידי גלובס חושפים צניחה במכירות ובנתח השוק

אנבידיה / צילום: שלומי יוסף

לשלם בדולרים: הבקשה החריגה של אנבידיה וגוגל מרשות המסים

בעקבות הצניחה בשער הדולר: ענקיות הטכנולוגיה אנבידיה וגוגל פנו לרשות המסים בבקשה לשלם את המסים השוטפים בארץ בדולרים במקום בשקלים, זאת במטרה לייצר יציבות וודאות תפעולית ● ההכרעה צפויה להתגלגל בסופו של דבר להחלטת החשכ"לית

מכוניות בנמל בסין בדרך לאירופה / צילום: יח''צ

באירופה יוצאים למאבק במכוניות הסיניות. האם דווקא הישראלים ייהנו מגל הנחות?

רגולציה חדשה באיחוד האירופי נועדה להתמודד עם ההשתלטות הסינית על שוק הרכב, בעזרת הטבות המיועדות למכוניות חשמליות קומפקטיות שמיוצרות ביבשת ● למגמה, שכוללת מספר צעדים, עשויה להיות השפעה גם על שוק הרכב הישראלי

אנתרופיק / צילום: Shutterstock

אחרי הזינוק בשווי: אנתרופיק הגישה תשקיף חסוי לקראת הנפקה

חברת הבינה המלאכותית הודיעה כי הגישה תשקיף חסוי ל-SEC לקראת הנפקה אפשרית ● לאחרונה השלימה סיבוב גיוס לפי שווי של 965 מיליארד דולר ● בשוק מעריכים כי גם OpenAI צפויה להתקדם למסלול דומה, וברקע מרחפת גם SpaceX של אילון מאסק

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

המסחר בוול סטריט ננעל בעליות קלות; הנפט זינק, מניית דל קפצה

וול סטריט ננעלה בעליות קלות ● מחירי הנפט זינקו לנוכח עצירת המו"מ של איראן עם ארה"ב ● מורגן סטנלי וגולדמן זאקס העלו את המלצתותיהם למניית דל, ויותר מהכפילו את מחיר היעד שלה ● מניית אנבידיה טיפסה במעל 6% ● בורסת פרנקפורט נסגרה בירידת שערים קלה ● בורסת סיאול זינקה במעל 3% לשיא חדש של כל הזמנים ● הזהב והביטקוין נחלשים

שי אהרונוביץ', מנהל רשות המסים / צילום: יוסי זמיר

הכישלון של רשות המסים: גבייה נמוכה במבצע שנועד להביא מיליארדים

נתונים שהגיעו לידי גלובס חושפים כי במסגרת הנוהל החדש לגילוי מרצון נגבה מס בהיקף של עשרות מיליוני שקלים בלבד - בעוד שהמדינה נערכה לגבייה של בין 2-3 מיליארד שקל ● מומחים: ביטול מסלול הפנייה האנונימי שינה את מאזן הכוחות והחליש את התמריץ לגילוי

מימין: עו''ד גלעד וינקלר, עו''ד דן גבע, עו''ד גיל וייט, עו''ד לוי אמיתי, עו''ד ד''ר דוד תדמור / צילום: רמי זרנגר, איל יצהר, דדי אליאס, עידן גרוס

מה תעשה הבינה למקצוע עריכת הדין? פרקליטי העל מדברים

גלובס שוחח עם חמישה בכירים מהפירמות החזקות בישראל על השאלה איך ייראה ענף עריכת הדין בשנים הבאות ● הם רואים את מהפכת ה־AI במקצועם ואת השפעת מגמת המיזוגים, וגם: האם ימליצו לילדיהם לעסוק בעריכת דין?

כותרות העיתונים בעולם

"עורק חלופי ובטוח": המדינה המפתיעה שרוצה להחליף את הורמוז

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל • והפעם: איך מסקרים בעולם את השתלטות צה"ל על מבצר הבופור, סוריה רוצה להפוך לחלופה למצר הורמוז, והאנטישמיות בנורבגיה דוחקת יהודים מחוץ למרחב הציבורי • כותרות העיתונים בעולם 

אילוסטרציה: Shutterstock

"פגם משמעותי של חוסר תום-לב": פסק הדין שכל מתווך חייב להכיר

פסק דין חדש של בית משפט השלום בתל אביב עושה סדר בשוק תיווך הנדל"ן וקובע כי מתווך שלא עובד לפי הכללים יאבד את התמורה המלאה

ד''ר זאב פרבמן, מנכ''ל לייטריקס / צילום: אייל מרילוס

לייטריקס מפטרת 75 עובדים ומתפצלת לשתי חברות נפרדות

כפי שנחשף בגלובס, חברת הטכנולוגיה הירושלמית הודיעה היום על פיטורי 75 עובדים, מתוכם 55 בישראל ו-15 בעולם ● בתוך כך, לייטריקס הודיעה גם על כוונתה להתפצל לשתי חברות נפרדות, כאשר פעילות הליבה של Facetune תופרד מפעילות הבינה המלאכותית LTX ● לכל אחת מהחברות תהיה הנהלה עצמאית ותוכנית גיוס משקיעים נפרדת

קלפי / צילום: איל יצהר

המפקח על הכסף הפוליטי: כך מבקר המדינה יוכל להשפיע על הבחירות

השבוע ייבחר מבקר מדינה חדש, בתקופה מורכבת מאוד לביצוע התפקיד ● מערכת הבחירות מטילה על המבקר תפקידים מיוחדים ורגישים במיוחד. מהם? ● המשרוקית של גלובס מציגה: המוניטור מבאר מושגים

נשיא צרפת, עמנואל מקרון / צילום: Associated Press, christophe Simon

המגבלות החריגות שצרפת מטילה על ישראל בתערוכה בינלאומית

ממשלת צרפת הודיעה כי גם השנה לא תאפשר לישראל להשתתף באופן רשמי בתערוכת ביטחון בינלאומית שתתקיים החודש בפריז ● ההחלטה כוללת איסור על הקמת ביתן לאומי והגבלות על הצגת מערכות נשק התקפיות של התעשיות הביטחוניות הישראליות ● במשרד הביטחון תקפו: "החלטה מבישה המדיפה ניחוח כבד של שיקולים פוליטיים"

ד''ר זאב פרבמן - מנכ''ל לייטריקס / צילום: איל יצהר

לייטריקס מפטרת ביד אחת ומגייסת ביד שנייה

מאחורי המהלך הדרמטי של החברה הירושלמית מסתתרת מגמה רחבה יותר בענף: חברות הטכנולוגיה כבר לא רק מפטרות עובדים, אלא משנות את התמהיל האנושי שלהן בהתאם לעידן הבינה המלאכותית ● כך, לצד הקיצוץ, לייטריקס פותחת 25 משרות חדשות בתחום ה־AI

משרדי הייטק

כשבהייטק מצטמצמים, מי ימלא עוד 700 אלף מטר של משרדים חדשים?

הפיטורים בענף ההייטק צפויים לרוקן קומות שלמות של משרדים, במקביל להיצע שצפוי לשבור שיא ב־2030 ● בעוד שבתל אביב נרשמים ביקושים קשיחים ורשימות המתנה, בערים הסמוכות המגדלים החדשים מתקשים להתמלא ● גם פער המחירים בין ת"א לשאר המדינה מתרחב ● שאלת השעה

לימור בלדב, יהונתן כהן, ספי זינגר ואורי קרן / צילום: יוסי כהן, יח''צ, אתר החברה

שומרי הסף נרדמו, והבעלים רוקנו את קופת החברה

בעלי חברת מחנות הקיץ האמריקאית סימד רוקנו את קופת המזומנים של החברה, והותירו את מחזיקי האג"ח בת"א בחוסר ודאות לגבי 620 מיליון שקל שגייסה מהם החברה לפני חצי שנה ● איפה היו החתם שזכה לעמלות ענק, המוסדיים שהשקיעו את כספי הציבור, דירקטורים, רשות ני"ע וחברת הדירוג שלא זיהו את הכשלים בזמן?

בניין להב 433 / צילום: גלובס

חשד: עובדי עירייה בכירים בצפון סייעו לעבריינים להשתלט על מכרזים ולגרוף מיליונים

במסגרת חקירה המתנהלת ביאל"כ להב 433 בשיתוף עם רשות המסים נעצרו הבוקר 14 חשודים, ביניהם סגן ראש עירייה בצפון ומחוללי פשיעה, בחשד לשחיתות, שוחד ועוד ● בין היתר נתפסו רכבי יוקרה, יאכטה ונדל"ן

היועצת המשפטית לממשלה גלי בהרב מיארה / צילום: לשכת עורכי הדין

היועמ"שית: "לא ירחק היום שבו פסק דין ייתפס בעיני הציבור כבלתי מחייב"

בכנס לשכת עורכי הדין באילת, התייחסה גלי בהרב-מיארה לחקיקה בכנסת: "נפתח מרוץ לחיסול המוסדות הדמוקרטיים" ● נשיא העליון יצחק עמית התייחס לטענה שהוא לא נבחר כחוק: "פייק נוסף, שנפוץ בימינו כלחמניות אחרי הפסח" ● שר המשפטים יריב לוין: "מי שנבחר כחוק לא צריך להסביר כל-כך הרבה שכך היה"

המחאות בירושלים, היום / צילום: Reuters

ההפגנות - והכאוס התחבורתי: מפגינים חרדים התיישבו על המסילות, תנועת הרכבות במרכז הופסקה

גבר בן 25 ניסה לחסום אופנוע בכביש, ונפגע קשה, אדם נוסף נפגע בינוני ● המפכ"ל דני לוי: אני רואה בחומרה רבה את הפגיעה בשוטרים ובמתקני משטרה ● חסימות ענק בכביש 4: מפגינים פרצו את המחסומים במחלף גנות ● רכבת שהייתה בדרכה לירושלים שבה לתל אביב בעקבות חסימת המסילות ● התפרעויות בפתח ביתו של ראש אגף התנועה בירושלים ובשלושה מוקדים נוספים בעיר