גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

שטראוס רוכשת מניות TPG בשטראוס קפה לפי שווי מיליארד אירו

סיכמה על רכישת מניות שטראוס קפה שמחזיקה קרן TPG קפיטל (25.1%) תמורת 257 מיליון אירו ■ תקלת ייצור בחברת החומוס סברה פגעה בתוצאות שטראוס ברבעון הרביעי

גדי לסין / צילום: איל יצהר
גדי לסין / צילום: איל יצהר

קבוצת המזון והמשקאות שטראוס עדכנה הבוקר (ג') על עסקת ענק, בהיקף של 257 מיליון אירו (כ-1 מיליארד שקל), שבה רכשה את החזקות שותפתה האמריקאית, קרן TPG קפיטל, בחברה-הבתת שטראוס קפה (25.1%). העסקה משקפת שווי של כ-1 מיליארד אירו לשטראוס קפה, וזאת כעשורר לאחר ש-TPGG נכנסה להשקעה בה.

בשטראוס ציינו היום כי "העסקה יוצרת ערך, תתרום לרווחיות ותאפשר יתר גמישות אסטרטגית, אופרטיבית וניהולית". שטראוס קפה מהווה את פעילותה העיקרית של קבוצת שטראוס, ואחראית עלל קרוב ל-50% מהכנסותיה.

172 מיליון אירו מסכום הרכישה כבר שולמו במועד החתימה על ההסכם, באמצעות מקורותיה העצמאיים של שטראוס והלוואה קצרת-מועד שלקחה, בסך של 434 מיליון שקל, בריבית שנתית של 1.5%-2%, שתוחלף בהמשך בחוב לזמן ארוך.

את יתרת הסכום, כ-85 מיליון אירו, תשלם שטראוס עד אמצע חודש אוגוסט. נוסף על כך תפדה שטראוס קפה אופציות שהוקצו למנהלים בשטראוס קפה בסך של כ-17 מיליון אירו, שייפדו או יומרו לאופציות של שטראוס גרופ - אופציות בשווי של כ-2 מיליון אירו.

כקרן פרייבט אקוויטי, ביקשה TPG לממש את החזקתה מספר שנים לאחר כניסתה לשותפות, ופנתה לשטראוס כבר במהלך 2013 בדרישה לרכוש את חלקה, או להוציא את חברת הקפה להנפקה. על רקע רצונה זה, התעורר סכסוך משפטי בין הצדדים, ו-TPG טענה בין היתר כי שטראוס פעלה לסכל מהלך של הנפקה, אולם בית משפט בהולנד (שם ממוקם מטה שטראוס קפה), שדן בנושא, דחה את טענות הקרן.

עם זאת, בחודש מארס 2015 עדכנה שטראוס כי חברת הקפה הגישה טיוטת תשקיף חסויה לרשות ניירות ערך האמריקאית, לקראת הנפקה אפשרית של מניותיה בארה"ב, אולם מאז לא נרשמה התקדמות בעניין.

"עסקה במחיר טוב"

דורין פלס, מנהלת מחלקת המחקר של בית ההשקעות אי.בי.אי, מעריכה כי TPG מסכמת את השותפות שלה בחברת הקפה ברווח של כ-70 מיליון דולר, זאת על בסיס השקעה של כ-290 מיליון דולר שהיא ביצעה בכניסתה לשותפות, וכ-65 מיליון דולר חלקה בדיבידנדים שחילקה שטראוס קפה מאז ועד כה.

עוד הוסיפה פלס, כי הרכישה משקפת "שווי נמוך יחסית לזה שהערכנו (סביב 1.3 מיליארד דולר לכלל הפעילות) ועכשיו נשאלת השאלה האם שטראוס עשתה עסקה במחיר מציאה, או שפעילות הקפה באמת שווה פחות. אנו סבורים שמדובר בעסקה במחיר טוב, שתעניק לשטראוס שליטה בלעדית בפעילות הקפה על כל המשתמע מכך". לפי פלס, העסקה נעשתה במכפיל EBITDA "נמוך גם ביחס לסביבה הנוכחית, וגם בהשוואה לעסקאות דומות שנעשו בענף בשנים האחרונות".

צמיחה בברזיל, חולשה בסרביה

שטראוס קפה נחשבת לאחת מעשר חברות הקפה הגדולות בעולם מבחינת היקף מכירותיה, עם נתח שוק של 2.4% בקפה קמעונאי, 14 אתרי ייצור בעולם וכ-7,500 עובדים (כ-780 בישראל). בסיכום 2016 צמחה פעילותה ב-7% ל-3.7 מיליארד שקל. לצד זאת, שטראוס קפה הציגה אשתקד עלייה של 10% ברווחיה הגולמיים, שהתקרבו ל-1.2 מיליארד שקל, ובשורה התפעולית נרשמה קפיצה של 34% ל-359 מיליון שקל. בשטראוס מייחסים את השיפור בפעילות לעלייה כמותית במכירות וכן להעלאות מחיר שנעשו בחלק ממדינות הפעילות בעקבות עלייה בעלות הקפה הירוק ושחיקת מטבעות ביחס לדולר האמריקאי.

הצמיחה המרשימה ביותר בהכנסות השנתיות של שטראוס נרשמה בברזיל, שוק הפעילות המרכזי שלה, האחראי על קרוב ל-50% מהפעילות השנתית, עם הכנסות שהגיעו ב-2016 ל-1.7 מיליארד שקל אחרי קפיצה שנתית של 16% בפעילות - צמיחה המיוחסת בעיקרה למכירות הקפה הקלוי והטחון.

בצד השלילי בלטה בשנה החולפת הפעילות בסרביה, שם המכירות נשחקו ביותר מ-13% ל-136 מיליון שקל, בשל "מגמה צרכנית להעדפת מותגי קפה זולים יותר, ושחיקות מחירים עקב החרפת הסביבה התחרותית", ומכירות שטראוס קפה ישראל עלו ב-4% ל-673 מיליון שקל.

שטראוס קפה

תחום פעילות: ייצור ושיווק מגוון מוצרי קפה

אזורי פעילות מרכזיים: ברזיל, ישראל, מזרח ומרכז אירופה

מנכ"ל: תומר הרפז

תוצאות 2016, במיליוני שקלים:

הכנסות: 3,673

רווח גולמי: 1,182

רווח תפעולי: 359

תקלת ייצור בחברת החומוס סברה פגעה בתוצאות שטראוס ברבעון הרביעי

לצד עסקת הענק עליה דיווחה שטראוס, לרכישת מניות המיעוט בשטראוס קפה מידי חברת TPG, היא פרסמה הבוקר את דוחותיה הכספיים לשנת 2016, שהסתיימה עם עלייה של כ-4% בהכנסות ל-7.95 מיליארד שקל, לצד צמיחה של יותר מ-14% ברווח הנקי ל-335 מיליון שקל, תוך שיפור הרווח הגולמי והתפעולי.

עם זאת, המגמה ברבעון הרביעי הייתה שונה: למרות עלייה של כ-7% במכירות ל-2 מיליארד שקל, שיעורי הרווחיות נחלשו על רקע עלייה בעלות המכירות והוצאות המכירה והשיווק. הרווח התפעולי הרבעוני של שטראוס ירד ביותר מ-14% ל-15 מיליון שקל, ובשורה התחתונה - למרות צמצום בהוצאות המימון והמסים - רווחיה נשחקו בשיעור חד של 22% ל-58 מיליון שקל.

ברבעון הרביעי סבלה שטראוס מתקלת ייצור בחברה-הבת סברה, הפועלת בארה"ב, שבה מחזיקה שטראוס 50% לצד שותפה, תאגיד הענק פפסיקו. סברה, הפועלת בתחום המטבלים והממרחים המצוננים, בעיקר חומוס, היא אחד ממנועי הצמיחה הבולטים של שטראוס בשנים האחרונות. בחודש נובמבר האחרון הודיעה סברה על איסוף (Recall) וולונטרי בצפון אמריקה של כמה מוצרי חומוס "בשל חשש לליסטריה שאובחנה באתר הייצור של החברה בווירג'יניה - אך לא במוצריה הסופיים", והיא "נקטה בסדרת צעדים במפעל כדי לטפל באירוע, ופועלת בתיאום עם הרשויות המתאימות בארה"ב". בסופו של דבר לא נמצא אף מוצר שהכיל ליסטריה.

בעקבות ה"ריקול", נשחקו הכנסותיה של סברה ברבעון הרביעי ב-32% ל-233 מיליון שקל, והיא הציגה הפסד תפעולי של 26 מיליון שקל, לעומת רווח תפעולי של 57 מיליון שקל ברבעון המקביל ב-2015. המגמה השלילית ניכרת גם בתוצאותיה השנתיות של סברה, שסיכמה את 2016 עם ירידה של קרוב ל-7% במכירות ל-1.3 מיליארד שקל, לצד צניחה של 37% ברווחיה התפעוליים שעמדו על 118 מיליון שקל.

סברה, הפועלת גם בקנדה ובאמצעות חברת "אובלה" במקסיקו, אוסטרליה ומערב אירופה, היא חברת המטבלים והממרחים המצוננים הגדולה ביותר בארה"ב, עם נתח שוק כספי שעמד ב-2016 על יותר מ-26% בכל הקטגוריה, ושל כ-60% בחומוס.

שיפור ברווחיות בפעילות המקומית

שטראוס, יצרנית ומשווקת מזון ומשקאות המעסיקה כ-14,830 עובדים, היא חברת המזון השנייה בגודלה בישראל עם נתח שוק של 11.5% משוק המזון והמשקאות המקומי. בנוסף יש לה פעילות משמעותית בכ-20 מדינות ברחבי העולם, במרכזה פעילות הקפה (המהווה קרוב ל-50% מהכנסות שטראוס), והיא נמנית בין עשר החברות הבולטות בעולם מבחינת נתחי שוק בקטגוריה זו.

פעילותה של שטראוס, שבשליטת משפחת שטראוס, מחולקת לכמה מגזרים מרכזיים, שמלבד סברה כוללים את שטראוס ישראל, קפה (ישראל ובינלאומי), פעילות בתחום המים (תמי 4) וייצור ומכירת מוצרי שוקולד (מקס ברנר).

בשוק המקומי, הכנסותיה השנתיות של שטראוס עלו ביותר מ-3% והתקרבו ל-3 מיליארד שקל, וברבעון הרביעי שמרו על יציבות ברמה של 689 מיליון שקל. בשורה התפעולית מציגה הפעילות בישראל צמיחה של כ-11%-12% בסיכום שנתי ורבעוני, לרמות של 314 מיליון ו-66 מיליון שקל בהתאמה, תוך שיפור בשיעורי הרווח מהמכירות. את השיפור ברווחיות מייחסים בחברה בין היתר ל"המשך צעדי התייעלות בתהליכי הייצור והאריזה במספר מפעלים", וכן לירידה במחירי חלק מחומרי הגלם. עוד מדווחת שטראוס על הפרשה לחובות מסופקים במקס ברנר, שהשפיעה לשלילה על רווחי המגזר.

גדי לסין, מנכ"ל שטראוס, מסר כי "2016 היא שנה חזקה לקבוצה ולעסקיה, שהציגו שיפור חיובי בכל המדדים וכן תזרים מזומנים חזק. שטראוס ישראל צומחת בעקביות מעל לצמיחת השוק בישראל, ושטראוס קפה מסיימת שנה חזקה. בסברה עברנו השנה אירוע 'ריקול' אשר מנוהל באופן אחראי, על-מנת להבטיח חזרה הדרגתית לביצועים טובים".

בבית ההשקעות אי.בי.אי ציינו בעניינה של סברה כי "מדובר על נזק משמעותי, אך אנו מעריכים שהפגיעה תתמתן ככל שיעבור הזמן, ונצפה לראות התאוששות מסוימת כבר ב-2017". כן הם מזכירים כי ברבעון הרביעי של 2015 נהנתה שטראוס מהחזר ביטוחי של 5 מיליון שקל בגין אירוע "ריקול" אחר שהיה בסברה.

באקסלנס ברוקראז' סבורים כי התוצאות הרבעוניות של שטראוס חלשות בהשפעת סברה, ומעריכים כי ב-2017 "יהיה שיפור קל בתוצאות החברה בזכות שיפור בישראל ובקפה, וסימן השאלה העיקרי יהיה קצבי הצמיחה בסברה".

עוד כתבות

תל אביב / צילום: Shutterstock

בזכות המבצעים: תל אביב מובילה במכירת הדירות החדשות

היצע הדירות בת"א ירד אל מתחת ל-10,000 דירות חדשות לא מכורות - כך עולה מסקירת העסקאות הנדל"ן של הלמ"ס ● חיפה מוסיפה להוביל את שוק הדירות יד שנייה

ביטולי עסקאות לרכישת דירות / איור: גיל ג'יבלי

נתוני הכלכלן הראשי מגלים: כמה עסקאות רכישת דירות מקבלן מתבטלות?

כמעט 2,000 עסקאות על דירות חדשות בוטלו בשנים האחרונות, מהן כ-1,500 שבוצעו ב-2022 וב-2023 ● אזור הדרום הינו הבולט ביותר מבחינת ביטולי העסקאות, עם 6.5% מכלל העסקאות שבוצעו ב-2023 ובוטלו בסופו של דבר

שדה סולארי / צילום: Shutterstock, Thongsuk7824

"כל התחום חיכה לזה": הכללים החדשים לפרויקטים סולאריים בשדות חקלאיים

אחרי שנים של אי־ודאות ועיכובים רגולטוריים, התוכנית החדשה של מנהל התכנון ומשרד האנרגיה צפויה להאיץ הקמת שדות סולאריים על קרקע חקלאית, לקצר הליכים תכנוניים ולפתוח את התחום גם למחוזות תל אביב והמרכז

מנכ''ל בנק לאומי, חנן פרידמן / צילום: אורן דאי

לראשונה בישראל: בנק לאומי גייס אג"ח ייחודי ממשקיעים זרים

הבנק השלים היום גיוס אגרות חוב מגובות משכנתאות ממשקיעים אירופאים בהיקף של כ-2.8 מיליארד שקל ● הגיוס בוצע על רקע המשך מגמת הצמיחה של הבנק ולצורך גיוון מקורות המימון שלו, ומצטרף למגמת גיוסי אג"ח בחו"ל של הבנקים

רונן ויוני אסיא - חברת eToro איטורו / צילום: איל יצהר

איטורו מפטרת 7% מהעובדים: "נוקטים צעדים מתוך עמדת חוזק"

החברה מפטרת כ-100 עובדים, "חשוב לנו לוודא שהמבנה הארגוני תואם את צרכי העסק ותומך באסטרטגיית הצמיחה ארוכת-הטווח שלנו ● לאחר שהמניה עלתה לשיא של כ-76 דולר, היא שינתה כיוון וכיום נסחרת במחיר שנמוך ב-38.5% ממחיר ההנפקה

נשיא ארה''ב, דונלד טראמפ / צילום: ap, Jacquelyn Martin

לקראת תקיפה? ארה"ב מפנה כוחות מבסיסים נוספים באזור

באיראן מאיימים ב"נקמה", בכיר בטהראן קורא ל"משפט מהיר" למוחים ● בסעודיה מזהירים מתוצאה הפוכה: "התקיפה עלולה לשרת את המשטר" ● מקורות דיפלומטיים לרויטרס: הכוחות האמריקאים התבקשו לעזוב עד היום בערב את הבסיס בקטאר ● ממשל טראמפ צפוי להודיע היום על מעבר לשלב השני בהסכם לסיום המלחמה בעזה ● עדכונים שוטפים 

משרדי משרד הבריאות בירושלים / צילום: איל יצהר

בשורה להורים ולדולות: משרד הבריאות מקפיא את הכוונה להוציא טיפולים מהשב"ן

לאחר הביקורת הציבורית, משרד הבריאות חתם על מסמך מעודכן לקופות החולים וחזר בו מההחלטה להוציא מביטוח השב"ן את האפשרות לקבל החזרים על טיפולים משלימים בתחומי התפתחות הילד, הריון ולידה ● במשרד יערכו בדיקה מקיפה ולאחריה יוחלט אם לגנוז את השינוי לחלוטין

מזומן וזהב שנתפסו בפשיטת הענק / צילום: דוברות רשות המסים

מיליונים במזומן, תכשיטים ורכבי יוקרה נתפסו בפשיטת ענק על נותני שירותים פיננסיים

במבצע ראשון מסוגו פשטו רשות המסים, רשות שוק ההון, רשות איסור הלבנת הון והמשטרה על עשרות נותני שירותים פיננסיים ברחבי הארץ, שפעלו ללא רישיון

נשיא דרום קוריאה לשעבר, יון סוק יאול / צילום: ap, Fernando Vergara

עונש מוות לנשיא לשעבר? דרמה בדרום קוריאה

התובע המיוחד דורש עונש מוות לנשיא לשעבר יון סוק יאול שניסה להוביל הפיכה צבאית ב-2024 ● אם הבקשה תתקבל, תהיה זו הפעם הראשונה בכמעט 30 שנה שדרום קוריאה מבצעת הוצאה להורג

הפגנות בטהרן נגד המשטר / צילום: ap

מתי ארה"ב תתקוף באיראן? זה מה שחושבים באתר ההימורים הגדול

על רקע המהומות באיראן, באתר פולימרקט, המבטא חוכמת המונים ולעתים מידע פנים, נרשמים הימורים בהיקף של עשרות מיליוני דולרים לגבי מועד לתקיפה אמריקאית וישראלית, להדחת חמינאי ולקריסת המשטר ● אז מה צופים המהמרים?

אנבידיה ומכון ויצמן / צילום: שלומי יוסף, שאטרסטוק

מכון ויצמן ואנבידיה פיתחו מודל שמנבא סוכרת 12 שנה מראש

מאמר שפורסם בכתב העת המדעי המוביל Nature מראה כיצד ניתן לנבא מי מהמוגדרים כיום "טרום סוכרתיים" בסיכון לפתח סוכרת ומי לא בסיכון, וכך למקד את ההתערבות המונעת במי שזקוק לה ● פרופ' ערן סגל, שעל בסיס מחקריו קמה DayTwo ובמעבדתו בוצע המחקר הנוכחי, מקווה להראות בהמשך כיצד ניתן לקשר בין המידע על הסוכר לתוצאות נוספות כמו דפוסי שינה עתידיים

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

ירידות בוול סטריט בהובלת מניות הטכנולוגיה, מניית סטרטג'י מזנקת ב-7%

נאסד"ק יורד ב-1% ● הרשויות בסין הנחו את סוכני המכס לאסור על הכנסת שבבי ה-AI מסוג H200 של אנבידיה למדינה ● המכירות הקמעוניות בארה"ב צמחו ב-0.6%, מעל לתחזיות ● מחירי הזהב והכסף ממשיכים לנפץ שיאים ● מחירי הנפט קופצים במעל 1% בעקבות הטלטלה המתפתחת באיראן

איראן מוכיחה: זה המחיר הכבד של אובססיית השנאה לישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל • והפעם: ארה"ב עשויה להתקשות להשתמש בכוח צבאי נגד איראן, הפובליציסט שטוען כי האנטישמיות של המשטר האיראני עלתה לו ביוקר, והתנאים הקשים ברצועת עזה • כותרות העיתונים בעולם

יניב ויצמן, מייסד teenk / צילום: כפיר בנישו

למה הצעירים של היום כבר לא נכנסים ליוטיוב?

בני הנוער מעדיפים לבלות בחוץ, מתעניינים בהשקעות, משלמים בכרטיס אשראי פרטי אך מצמצמים הוצאות בשל יוקר המחיה ● סקר חדש של סוכנות הפרסום לצעירים teenk מגלה למנהלי השיווק איך מגיעים ב-2026 לארנק ולרגש של הדור הצעיר

מספר המשכורות הדרושות לדירה יורד / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

שינוי מגמה: ירידה במספר המשכורות הנדרשות לרכישת דירה

מדד המשכורות לרכישת דירה נסוג השנה לרמה של כ-160, לאחר שבשנת 2024 נרשם שיא של 174 משכורות ● במשרד השיכון רואים בכך "סימן ראשוני לשינוי מגמה", אך המומחים מזהירים מפני הסתמכות על "מדד טיפש" שמתעלם מהריבית הגבוהה ומשחיקת כוח הקנייה ● זאת ועוד: הנתונים חושפים כי כוח הקנייה של משקי הבית נשען כיום על עלייה חדה במספר המפרנסים

אריק קילמן, מנכ''ל קבוצת TSG / צילום: יח''צ

אחרי זינוק של 300% בשנה: החברה הביטחונית שמגייסת 192 מיליון שקל

בחסות הגאות בסקטור הביטחוני, חברת התוכנה טיאסג'י משלימה גיוס הון פרטי שני תוך חודשיים ● תשואות חלומיות גם בשתי הנפקות נוספות של חברות טכנולוגיה ביטחוניות בת"א

פאנליים סולריים על שטחים חקלאיים / צילום: תמר מצפי

קריטריון יוצא דופן: כך יקבע באילו קיבוצים ניתן להקים שדה סולארי

בדיון בערר על הקמת שדות סולאריים בקיבוצי עוטף עזה, הוצג קריטריון חריג לצמצום היישובים הזכאים: האם הייתה חדירת מחבלים בפועל ב־7 באוקטובר או "רק" לחימה על הגדר ● מסמך צה"לי שסיווג את היישובים לפי עצימות הלחימה הונח בפני הוועדה, שטרם הכריעה

וורן באפט / צילום: ap, Nati Harnik

"השד יצא מהבקבוק": האזהרה החדשה של וורן באפט

באפט תמיד הזהיר שמתקפה גרעינית או ביולוגית היא הסיכון הגדול ביותר ● עתה הוא מוצא הקבלה בתחום ה-AI וטען בראיון ל-CNBC שחוסר ההבנה של מובילי התחום בנוגע לכיוון אליו הטכנולוגיה מתקדמת הוא מסוכן ● להמחשה בחר את דבריו איינשטיין בנוגע לאטום: "זה משנה הכל בעולם, פרט לאופן שבו אנשים חושבים"

סניף של בנק איינדה בטהרן / צילום: Reuters, Morteza Nikoubazl

כך קריסת בנק החלה את תהליך ההתרסקות של המשטר באיראן

הלוואות מרובות למקורבי המשטר הפילו את בנק איינדה, והאיצו משבר פיננסי ארוך טווח ● הכישלון, מעריכים מומחים, הפך גם לסמלוגם לגורם שהאיץ את ההתפוררות הכלכלית של הרפובליקה האסלאמית - שבסופו של דבר הביאה למחאות ענק ברחבי איראן

מדד הנדל''ן בבורסה מצטמק / צילום: Shutterstock

שווי המניות הביטחוניות השאיר אבק לחברות הנדל"ן במדד הדגל של ת"א

הזינוק במניות הפיננסים הותיר את ענקיות הנדל"ן מאחור, והן מהוות כיום רק 8% ממדד הדגל התל אביבי - מחצית ממשקלן לפני ארבע שנים ● מניות הבנקים והביטוח כבר מהוות 38% ממדד ת"א-35, ושתי מניות ביטחוניות תפסו 10% ● האם זה הופך את השוק המקומי לדפנסיבי פחות?