גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

עמוד הבית  שוק ההון והשקעות

שטראוס רוכשת מניות TPG בשטראוס קפה לפי שווי מיליארד אירו

סיכמה על רכישת מניות שטראוס קפה שמחזיקה קרן TPG קפיטל (25.1%) תמורת 257 מיליון אירו ■ תקלת ייצור בחברת החומוס סברה פגעה בתוצאות שטראוס ברבעון הרביעי

גדי לסין / צילום: איל יצהר
גדי לסין / צילום: איל יצהר

קבוצת המזון והמשקאות שטראוס עדכנה הבוקר (ג') על עסקת ענק, בהיקף של 257 מיליון אירו (כ-1 מיליארד שקל), שבה רכשה את החזקות שותפתה האמריקאית, קרן TPG קפיטל, בחברה-הבתת שטראוס קפה (25.1%). העסקה משקפת שווי של כ-1 מיליארד אירו לשטראוס קפה, וזאת כעשורר לאחר ש-TPGG נכנסה להשקעה בה.

בשטראוס ציינו היום כי "העסקה יוצרת ערך, תתרום לרווחיות ותאפשר יתר גמישות אסטרטגית, אופרטיבית וניהולית". שטראוס קפה מהווה את פעילותה העיקרית של קבוצת שטראוס, ואחראית עלל קרוב ל-50% מהכנסותיה.

172 מיליון אירו מסכום הרכישה כבר שולמו במועד החתימה על ההסכם, באמצעות מקורותיה העצמאיים של שטראוס והלוואה קצרת-מועד שלקחה, בסך של 434 מיליון שקל, בריבית שנתית של 1.5%-2%, שתוחלף בהמשך בחוב לזמן ארוך.

את יתרת הסכום, כ-85 מיליון אירו, תשלם שטראוס עד אמצע חודש אוגוסט. נוסף על כך תפדה שטראוס קפה אופציות שהוקצו למנהלים בשטראוס קפה בסך של כ-17 מיליון אירו, שייפדו או יומרו לאופציות של שטראוס גרופ - אופציות בשווי של כ-2 מיליון אירו.

כקרן פרייבט אקוויטי, ביקשה TPG לממש את החזקתה מספר שנים לאחר כניסתה לשותפות, ופנתה לשטראוס כבר במהלך 2013 בדרישה לרכוש את חלקה, או להוציא את חברת הקפה להנפקה. על רקע רצונה זה, התעורר סכסוך משפטי בין הצדדים, ו-TPG טענה בין היתר כי שטראוס פעלה לסכל מהלך של הנפקה, אולם בית משפט בהולנד (שם ממוקם מטה שטראוס קפה), שדן בנושא, דחה את טענות הקרן.

עם זאת, בחודש מארס 2015 עדכנה שטראוס כי חברת הקפה הגישה טיוטת תשקיף חסויה לרשות ניירות ערך האמריקאית, לקראת הנפקה אפשרית של מניותיה בארה"ב, אולם מאז לא נרשמה התקדמות בעניין.

"עסקה במחיר טוב"

דורין פלס, מנהלת מחלקת המחקר של בית ההשקעות אי.בי.אי, מעריכה כי TPG מסכמת את השותפות שלה בחברת הקפה ברווח של כ-70 מיליון דולר, זאת על בסיס השקעה של כ-290 מיליון דולר שהיא ביצעה בכניסתה לשותפות, וכ-65 מיליון דולר חלקה בדיבידנדים שחילקה שטראוס קפה מאז ועד כה.

עוד הוסיפה פלס, כי הרכישה משקפת "שווי נמוך יחסית לזה שהערכנו (סביב 1.3 מיליארד דולר לכלל הפעילות) ועכשיו נשאלת השאלה האם שטראוס עשתה עסקה במחיר מציאה, או שפעילות הקפה באמת שווה פחות. אנו סבורים שמדובר בעסקה במחיר טוב, שתעניק לשטראוס שליטה בלעדית בפעילות הקפה על כל המשתמע מכך". לפי פלס, העסקה נעשתה במכפיל EBITDA "נמוך גם ביחס לסביבה הנוכחית, וגם בהשוואה לעסקאות דומות שנעשו בענף בשנים האחרונות".

צמיחה בברזיל, חולשה בסרביה

שטראוס קפה נחשבת לאחת מעשר חברות הקפה הגדולות בעולם מבחינת היקף מכירותיה, עם נתח שוק של 2.4% בקפה קמעונאי, 14 אתרי ייצור בעולם וכ-7,500 עובדים (כ-780 בישראל). בסיכום 2016 צמחה פעילותה ב-7% ל-3.7 מיליארד שקל. לצד זאת, שטראוס קפה הציגה אשתקד עלייה של 10% ברווחיה הגולמיים, שהתקרבו ל-1.2 מיליארד שקל, ובשורה התפעולית נרשמה קפיצה של 34% ל-359 מיליון שקל. בשטראוס מייחסים את השיפור בפעילות לעלייה כמותית במכירות וכן להעלאות מחיר שנעשו בחלק ממדינות הפעילות בעקבות עלייה בעלות הקפה הירוק ושחיקת מטבעות ביחס לדולר האמריקאי.

הצמיחה המרשימה ביותר בהכנסות השנתיות של שטראוס נרשמה בברזיל, שוק הפעילות המרכזי שלה, האחראי על קרוב ל-50% מהפעילות השנתית, עם הכנסות שהגיעו ב-2016 ל-1.7 מיליארד שקל אחרי קפיצה שנתית של 16% בפעילות - צמיחה המיוחסת בעיקרה למכירות הקפה הקלוי והטחון.

בצד השלילי בלטה בשנה החולפת הפעילות בסרביה, שם המכירות נשחקו ביותר מ-13% ל-136 מיליון שקל, בשל "מגמה צרכנית להעדפת מותגי קפה זולים יותר, ושחיקות מחירים עקב החרפת הסביבה התחרותית", ומכירות שטראוס קפה ישראל עלו ב-4% ל-673 מיליון שקל.

שטראוס קפה

תחום פעילות: ייצור ושיווק מגוון מוצרי קפה

אזורי פעילות מרכזיים: ברזיל, ישראל, מזרח ומרכז אירופה

מנכ"ל: תומר הרפז

תוצאות 2016, במיליוני שקלים:

הכנסות: 3,673

רווח גולמי: 1,182

רווח תפעולי: 359

תקלת ייצור בחברת החומוס סברה פגעה בתוצאות שטראוס ברבעון הרביעי

לצד עסקת הענק עליה דיווחה שטראוס, לרכישת מניות המיעוט בשטראוס קפה מידי חברת TPG, היא פרסמה הבוקר את דוחותיה הכספיים לשנת 2016, שהסתיימה עם עלייה של כ-4% בהכנסות ל-7.95 מיליארד שקל, לצד צמיחה של יותר מ-14% ברווח הנקי ל-335 מיליון שקל, תוך שיפור הרווח הגולמי והתפעולי.

עם זאת, המגמה ברבעון הרביעי הייתה שונה: למרות עלייה של כ-7% במכירות ל-2 מיליארד שקל, שיעורי הרווחיות נחלשו על רקע עלייה בעלות המכירות והוצאות המכירה והשיווק. הרווח התפעולי הרבעוני של שטראוס ירד ביותר מ-14% ל-15 מיליון שקל, ובשורה התחתונה - למרות צמצום בהוצאות המימון והמסים - רווחיה נשחקו בשיעור חד של 22% ל-58 מיליון שקל.

ברבעון הרביעי סבלה שטראוס מתקלת ייצור בחברה-הבת סברה, הפועלת בארה"ב, שבה מחזיקה שטראוס 50% לצד שותפה, תאגיד הענק פפסיקו. סברה, הפועלת בתחום המטבלים והממרחים המצוננים, בעיקר חומוס, היא אחד ממנועי הצמיחה הבולטים של שטראוס בשנים האחרונות. בחודש נובמבר האחרון הודיעה סברה על איסוף (Recall) וולונטרי בצפון אמריקה של כמה מוצרי חומוס "בשל חשש לליסטריה שאובחנה באתר הייצור של החברה בווירג'יניה - אך לא במוצריה הסופיים", והיא "נקטה בסדרת צעדים במפעל כדי לטפל באירוע, ופועלת בתיאום עם הרשויות המתאימות בארה"ב". בסופו של דבר לא נמצא אף מוצר שהכיל ליסטריה.

בעקבות ה"ריקול", נשחקו הכנסותיה של סברה ברבעון הרביעי ב-32% ל-233 מיליון שקל, והיא הציגה הפסד תפעולי של 26 מיליון שקל, לעומת רווח תפעולי של 57 מיליון שקל ברבעון המקביל ב-2015. המגמה השלילית ניכרת גם בתוצאותיה השנתיות של סברה, שסיכמה את 2016 עם ירידה של קרוב ל-7% במכירות ל-1.3 מיליארד שקל, לצד צניחה של 37% ברווחיה התפעוליים שעמדו על 118 מיליון שקל.

סברה, הפועלת גם בקנדה ובאמצעות חברת "אובלה" במקסיקו, אוסטרליה ומערב אירופה, היא חברת המטבלים והממרחים המצוננים הגדולה ביותר בארה"ב, עם נתח שוק כספי שעמד ב-2016 על יותר מ-26% בכל הקטגוריה, ושל כ-60% בחומוס.

שיפור ברווחיות בפעילות המקומית

שטראוס, יצרנית ומשווקת מזון ומשקאות המעסיקה כ-14,830 עובדים, היא חברת המזון השנייה בגודלה בישראל עם נתח שוק של 11.5% משוק המזון והמשקאות המקומי. בנוסף יש לה פעילות משמעותית בכ-20 מדינות ברחבי העולם, במרכזה פעילות הקפה (המהווה קרוב ל-50% מהכנסות שטראוס), והיא נמנית בין עשר החברות הבולטות בעולם מבחינת נתחי שוק בקטגוריה זו.

פעילותה של שטראוס, שבשליטת משפחת שטראוס, מחולקת לכמה מגזרים מרכזיים, שמלבד סברה כוללים את שטראוס ישראל, קפה (ישראל ובינלאומי), פעילות בתחום המים (תמי 4) וייצור ומכירת מוצרי שוקולד (מקס ברנר).

בשוק המקומי, הכנסותיה השנתיות של שטראוס עלו ביותר מ-3% והתקרבו ל-3 מיליארד שקל, וברבעון הרביעי שמרו על יציבות ברמה של 689 מיליון שקל. בשורה התפעולית מציגה הפעילות בישראל צמיחה של כ-11%-12% בסיכום שנתי ורבעוני, לרמות של 314 מיליון ו-66 מיליון שקל בהתאמה, תוך שיפור בשיעורי הרווח מהמכירות. את השיפור ברווחיות מייחסים בחברה בין היתר ל"המשך צעדי התייעלות בתהליכי הייצור והאריזה במספר מפעלים", וכן לירידה במחירי חלק מחומרי הגלם. עוד מדווחת שטראוס על הפרשה לחובות מסופקים במקס ברנר, שהשפיעה לשלילה על רווחי המגזר.

גדי לסין, מנכ"ל שטראוס, מסר כי "2016 היא שנה חזקה לקבוצה ולעסקיה, שהציגו שיפור חיובי בכל המדדים וכן תזרים מזומנים חזק. שטראוס ישראל צומחת בעקביות מעל לצמיחת השוק בישראל, ושטראוס קפה מסיימת שנה חזקה. בסברה עברנו השנה אירוע 'ריקול' אשר מנוהל באופן אחראי, על-מנת להבטיח חזרה הדרגתית לביצועים טובים".

בבית ההשקעות אי.בי.אי ציינו בעניינה של סברה כי "מדובר על נזק משמעותי, אך אנו מעריכים שהפגיעה תתמתן ככל שיעבור הזמן, ונצפה לראות התאוששות מסוימת כבר ב-2017". כן הם מזכירים כי ברבעון הרביעי של 2015 נהנתה שטראוס מהחזר ביטוחי של 5 מיליון שקל בגין אירוע "ריקול" אחר שהיה בסברה.

באקסלנס ברוקראז' סבורים כי התוצאות הרבעוניות של שטראוס חלשות בהשפעת סברה, ומעריכים כי ב-2017 "יהיה שיפור קל בתוצאות החברה בזכות שיפור בישראל ובקפה, וסימן השאלה העיקרי יהיה קצבי הצמיחה בסברה".

עוד כתבות

מנהיג צפון קוריאה קים ג'ונג–און / צילום: Shutterstock

מכונת המזומנים של קים: כך הפכה קוריאה הצפונית לאיום הגדול ביותר של בורסות הקריפטו

שוד הענק בבורסת הקריפטו הגדולה בעולם מופנה שוב לעברה של יחידת הסייבר לזרוס קוריאה הצפונית • מומחים ומשפטנים מבהירים כי מול שיטות הטשטוש המתוחכמות וההתעלמות של המשטר הצפון־קוריאני מהחוק הבינלאומי - כמעט בלתי אפשרי להחזיר את הכסף

מנכ''ל אמזון, אנדי ג'סי / צילום: Reuters

דוחות אמזון מאכזבים את המשקיעים; המניה נופלת במסחר המאוחר

אמזון פספה את התחזיות הן ברווח והן בהכנסות ● החברה עקפה את התחזיות בהכנסות משירותי הענן, אך ההכנסות מפרסום מתחת לצפי ● יורדת בכ-7% במסחר המאוחר

יו''ר הכנסת, ח''כ אמיר אוחנה ויו''ר מפלגת ישר, גדי איזנקוט / צילום:  נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

לא רק סמל: זאת הסיבה שבגוש איזנקוט דורשים להחליף את יו"ר הכנסת

עוד בטרם תוקם הממשלה, אחת הקריאות שמושמעות כלפי הגוש שמוביל גדי איזנקוט היא החלפת יו"ר הכנסת אמיר אוחנה ● מה דרוש כדי לבצע מהלך שכזה, כמה פעמים בתולדות המדינה היו יושבי ראש שלא השתייכו למפלגת השלטון ומה חשיבות התפקיד במשחק הפוליטי? ● המשרוקית של גלובס

תותחי שדה רוסיים שנלקחו כשלל ממצרים במלחמת סיני / צילום: לע''מ

המלכודת המוניטרית שהוציאה את הבריטים מסואץ: 70 שנה למלחמת סיני

70 שנה למבצע קדש, ומערכה אחת שלו כמעט נשכחה מהזיכרון הישראלי - הכלכלית ● בריטניה רצתה להשאיר כוחות באזור התעלה אבל נזקקה לדולרים כדי להגן על שער הליש"ט, ובוושינגטון סגרו את הברז ● איך ישראל הענייה הייתה מוגנת יותר מפני אותו מנוף לחץ?

וול סטריט אדומה / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות חדות; מניית אינטל ביום הכי גרוע מאז 1974

טלטלת השבבים וה-AI בוול סטריט גררה את שווקי העולם לירידות ● הדולר מזנק בחדות מול השקל, ונסחר כעת מעל 3.14 שקלים - שיא של חצי שנה • בגזרת הסחורות: מחירי הנפט והגז באירופה עולים, הביטקוין צולל מתחת ל-78 אלף דולר

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; אלפאבית מחקה היום כחצי טריליון דולר משוויה

נאסד"ק ירד ב-1.4% ● רוטציה של המשקיעים ממניות הטכנולוגיה למגזרים אחרים בשוק ● מיקרוסופט תנפיק אג"ח בהיקף של 25 מיליארד דולר ● דרמה באירופה: לאגארד תפרוש מוקדם מה-ECB ● עסקת ענק לדורדאש ואינסטקארט ● ענקית התרופות אלי לילי הכתה את התחזיות בזכות זינוק במכירות התרופה להרזיה

''נביאים קטנים''. עדיין יש מקום לקסם / צילום: באדיבות אפל טי וי

לא להיבהל מהמיסטיקה: "נביאים קטנים" היא סדרה יפהפייה ומלאת אהבה לבני אדם

במרכז הקומדיה הבריטית החדשה עומד גבר שאהובתו נעלמה לפני שבע שנים, ומנסה למצוא תשובות בעזרת יצורים זעירים ומסתוריים ● מקנזי קרוק משלב הומור בריטי מאופק, פנטזיה ודמויות אקסצנטריות בסדרה פיוטית ומלאת חמלה, שעוסקת באובדן, בבדידות ובחיפוש אחר משמעות

רכב היברידי / צילום: Shutterstock

"המס הירוק" מתקרב לסוף הדרך? באוצר בוחנים החלפת מנגנון ההטבה על זיהום מופחת

משרד האוצר שוקל לבטל את הטבת המס הירוק, בטענה שהיא מיצתה את מטרתה ועלותה למדינה גבוהה, במיוחד לנוכח העלייה ברכישת רכבי פלאג־אין והייבריד ● מרצדס השיקה בישראל את ה־C קלאס המחודשת ● יבואניות הרכב הישראליות מרחיבות את פעילותן באירופה באמצעות מותגים סיניים, ובוחנות כניסה לשווקים ולתחומים חדשים • השבוע בענף הרכב 

מימין: תמר בר־אילן ויותם שגב, מייסדי סייארה / צילום: מנש כהן

דיווח: סייארה הישראלית יוצאת לגיוס לפי שווי שאפתני במיוחד

סייארה הישראלית בדרך לגיוס הון לפי שווי של 20 מיליארד דולר - כך דווח הלילה באתר דה אינפורמיישן ● החברה שנחשבת לאחד מחדי הקרן המבטיחים בישראל גייסה רק לפני כארבעה חודשים 600 מיליון דולר לפי שווי של 12 מיליארד דולר, שהורחב לאחר מכן ב-400 מיליון דולר נוספים.

מנכ''ל אנבידיה ג'נסן הואנג / צילום: ap, Kwiyeon Ha

חשד לריגול: אשת עסקים המקורבת למנכ"ל אנבידיה העבירה מידע לסין

לפי תחקיר הניו יורק טיימס, סוכנויות המודיעין האמריקאיות גילו כי בכירה בחברת מרכזי נתונים מסינגפור, שקיימה קשרים קרובים עם מנכ"ל אנבידיה, העבירה מידע למודיעין הסיני ● הנשיא טראמפ עודכן בממצאים לפני כשנה, אך בחר שלא לפעול ● באנבידיה מכחישים כי הועבר מידע רגיש וטוענים שמדובר בקשרים עסקיים שגרתיים

הוצאות הביטחון זינקו, וכן הפיצויים על נזקים. בניין שנפגע מטיל מאיראן, ת''א / צילום: ap, Ohad Zwigenberg

הגירעון מעמיק, המסים על הפרק: החשבון הכלכלי שמחכה לממשלה הבאה

תוצאות הבחירות השאירו את המערכת הפוליטית בלתי מוכרעת, אך הכלכלה הישראלית לא יכולה להמתין ● הזינוק בדרישות הצבאיות, הקופה המדוללת של מס רכוש ורפורמות המיסוי הנדרשות יעמדו במרכז סדר היום ● המומחים כבר מזהירים: "המשימה הראשונה תהיה ריסון תקציב הביטחון, כי ההוצאה כרגע בלתי נשלטת"

דניאל בראל, מייסד ומנכ''ל REE / צילום: שלומי יוסף

עם חובות של 51 מיליון שקל - חברת האוטוטק שניצלה מפירוק

אחרי שהגיעה לוול סטריט בשווי של 3.1 מיליארד דולר, חברת האוטוטק REE נאלצה להימחק מהנאסד"ק ולצמצם את כוח האדם בישראל מ־270 עובדים ל־31 בלבד ● כעת, הסדר החוב שאושר בבית המשפט אמור לאפשר לה להמשיך לפעול, והוא כולל המרת חובות למניות ע"י המשקיעים והמנכ"ל והזרמת הון חדשה של 4 מיליון דולר

אהרון פרנקל / צילום: עידן חסון

בהשקעה של 120 מיליון שקל: אהרון פרנקל הגיע ל-20% מאלוני חץ

איש העסקים רכש נתח של כ-2% ממניות חברת הנדל"ן המניב, המנוהלת בידי נתן חץ, אליה נכנס לראשונה לפני כשנתיים ● ברקע, מתחילת השנה ירדה מניית אלוני חץ בכ-26% והיא נסחרת כיום לפי שווי שוק של כ-6.4 מיליארד שקל

גם זה קרה פה / צילום: מולי גולדברג

פאלו אלטו נתנה למנהלים של בורסת תל אביב יופי של בנצ'מארק

בפד מרווחים את החלטות הריבית ● אמבפה מעצבן את הסינים ומשלם מחיר ● ופאלו אלטו שוברת שיאים בתל אביב ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

ירידות חדות בסיום שבוע המסחר: הבורסה איבדה 3.5% מאז הבחירות

המסחר בבורסה המקומית ננעל בירידות שערים בהובלת מניות טכנולוגיה ● ת"א 35 צלל בכ-2.06% ● המניות הדואליות נובה, טאואר וקמטק בולטות לשלילה ● מנגד, אל על, דוראל ואלוני חץ עולות בניגוד למגמה ● הדולר מתחזק מול השקל ● מניית אלפא טאו מדיקל תיכנס למדדי ת"א 90 ● טקטונה מדווחת כי נכסי נוסטרו בשווי 1.5 מיליון דולר הוקפאו בבורסת בייננס בעקבות מתקפת סייבר ● מניית נופר אנרג'י נופלת למרות התקשרות למימון ענק בטקסס

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / צילומים: Shutterstock

התשקיף מגלה: ברזאני תחלק דיבידנד ענק, שכר הבעלים יזנק

חברת התשתיות תנסה לגייס בהנפקתה כמיליארד שקל ותחלק כשליש מהתמורה לבעלי המניות ● צופה קפיצה של 42% ברווח השנתי ל-113 מיליון שקל ● שכרם של הבעלים והמנכ"לים המשותפים, האחים יוסי ברזאני ודיין בר, כמעט יוכפל לאחר ההנפקה ל-4.1 מיליון שקל כ"א

מטוס של פליי דובאי / צילום: Shutterstock

בעקבות הניסיון לרסק את טיסת פליי דובאי: חובת דיווח 48 שעות מראש על הצוות במטוס

בעקבות המחדל שנחשף בניסיון הפיגוע בטיסת פליי דובאי, בישראל מחמירים את נהלי הדיווח ● חברות התעופה יחויבו להעביר את פרטי אנשי הצוות 48 שעות לפני ההמראה לישראל, כדי לאפשר לגופי הביטחון זמן לאיתור איומים חריגים

איתי דנקנר, מנכ''ל חברת החדשות של רשת 13 / צילום: באדיבות חדשות 13

קשת לביהמ״ש: לחייב את איתי דנקנר בצינון בטרם מינויו למנכ״ל חדשות 13

דנקנר מתכנן להיכנס לתפקידו כמנכ"ל חדשות 13 כבר בשבוע הקרוב, זאת בטרם סיום ארבעה חודשים של צינון כפי שמוזכר בהסכם העסקתו בקשת, הקובע תקופת צינון של ארבעה חודשים ממועד סיום העבודה ● קשת דורשת לאכוף את ההסכם ולאסור עליו ועל רשת 13 להתחיל בהתקשרות עד ל-4 במרץ 2027.

אבטחת סייבר | אילוסטרציה: Shutterstock

6.3 מיליארד דולר ב־20 דקות: חמש פריצות הקריפטו הגדולות בהיסטוריה

המתקפה על בורסת הקריפטו בינאנס עשויה להיות הגדולה בתולדות הענף, ומיליארדי דולרים כבר הוקפאו ● החל מארנקים שאמורים היו להיות מנותקים מהאינטרנט ועד פורצים שהחזירו את הכסף: חמש פרשות שחושפות את החוליות החלשות בעולם הקריפטו

תחנת דלק / צילום: Shutterstock

סמוטריץ' חתם על צו סבסוד הדלק

לאחר שמחיר הדלק אמור היה לעלות ב-5 בנובמבר ל-8.35 שקלים, שר האוצר בצלאל סמוטריץ' חתם על צו לסבסוד הבלו על הדלק ● החל מה-5 בנובמבר יעמוד המחיר לליטר בנזין על 7.85 שקל