גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

קומנדו מקלדת: הטוקבקיסטים הם עדיין כוח חזק ברשת

עם כל הכבוד לקלישאה "אני לא מתייחס/ת לטוקבקים", מתברר שהמגיבים האנונימיים עדיין משפיעים ■ רק שבמקום קללות והאשמות אנונימיות, התחום עבר אבולוציה

כבר שנים שרבים מהגולשים משוכנעים שמאחורי כל מילה שהם קוראים מסתתרים אינטרסים אפלים: בין שמדובר בטוקבקיסטים בתשלום, בפרופילים פיקטיביים בפייסבוק, בגולשים מטעם בפורומים, בחוות דעת אינטרסנטיות באתרי קניות אונליין ובאתרי השוואת מחירים - ואפילו בכל מיני יוזמות, בעיקר של "אזרחים מודאגים", או "אזרחים למען..." וכן הלאה, שמאחוריהן עומדות חברות מסחריות.

בכתבה שפרסמנו פה לפני כמה שנים אמרו רוב אנשי המקצוע בתחום כי הפעלת מגיבים בתשלום היא חרב פיפיות. אם המסרים שהם שותלים בידיעות חדשותיות או בקבוצות פייסבוק הם בוטים מדי, תכופים מדי, דומים מדי זה לזה או מגיעים מפרופילים שנראים מפוקפקים, הנזק שהם עשויים לגרום לאינטרס שהם באו לקדם עשוי לעלות על התועלת.

רובם גם הסכימו שרוב התגובות המניפולטיביות לא נוצרו על-ידי מגיבים בתשלום אלא על-ידי מגיבים מגויסים. הסיבה הראשונה לכך היא חיסכון בכסף - מנכ"ל יכול להורות לעובדיו לנסות ולהטות את השיח הציבורי כפי שהוא משתקף ברשת במקום לשלם לחברה חיצונית שתעשה עבורו את העבודה; הסיבה השנייה היא דיסקרטיות רבה יותר - כי אף אחד לא רוצה שיצוצו פתאום דוחות של חברות חיצוניות. כך או כך, אנשי המקצוע טוענים שהסתתרות מאחורי פרופילים פיקטיביים היא בעייתית והרבה פעמים גם שקופה מדי.

ובכל זאת, שיחות עם כמה אנשי מקצוע מצביעות על כך שלמרות ירידת קרנו של הטוקבק כגורם המשפיע על השיח הציבורי, הפעלת מניפולציות בתשלום על השיח ברשת היא עדיין פרקטיקה נפוצה למדי.

עדיף לא להסתתר במחשכים

ג', בעל חברה לניטור מותגים ברשת, אומר שהוא מנהל פעילות רשת סמויה בשלוש זירות עיקריות: קבוצות פייסבוק, פורומים ייעודיים לנושאים מסוימים (מכוניות, סלולר, בריאות וכו') וידיעות חדשותיות. בימי שגרה, הפרקטיקה שלו בנויה מניטור השיח המקוון באמצעות תוכנות סריקה של חברות ניטור כמו באזילה ומכ"ם; באמצעות ניתוח של אזכורי המותג שאחריו הוא עוקב, הוא מבין אם האזכור מעיד על שינוי בסנטימנט הציבורי נגדו, ולפי התוצאות נערכת חשיבה על תגובה הולמת.

בדרך כלל אין ללקוחות שלו סיבה להסתתר במחשכים. פנייה ישירה ופומבית שלהם אל לקוח לא מרוצה שמוציא קיטור ברשת, לא רק נותנת לאותו לקוח את התחושה שמישהו קשוב לו, אלא אף משדרת ללקוחות אחרים אכפתיות ולקיחת אחריות. במקרים אחרים, לעומת זאת, הוא אומר שנדרשת פעילות סמויה. מתי בדיוק? במקרים שבהם החברה מעוניינת להעביר לציבור מסרים שקשה לה לעמוד מאחוריהם בצורה רשמית, למשל בגלל מגבלות חוקיות, או במקרה שהיא מנסה להטות לטובתה את השיח הציבורי.

שימוש בפעילות סמויה, אומר ג', חייב להיות עדין ומידתי. לחיצה חזקה מדי על הדוושה ופמפום המסר בצורה בוטה מדי עשוי להביא לתגובת נגד שתזיק לחברה המבצעת את המניפולציה. כדוגמה להתנהלות לא נכונה, הוא מציג שלל תגובות שהתפרסמו השנה ברחבי הרשת בישראל סביב משבר יחסי ציבור חריף של חברה גדולה בתחום המזון. מהדוגמאות ש-ג' מציג - ושהוא מדגיש כי לא ניתן לדעת אם נוצרו על-ידי אחד ממתחריו או על-ידי מגיבים מגויסים מתוך החברה שעמדה במוקד אותה סערה - ניתן להבחין בשני מסרים עיקריים המנוסחים בצורה דומה מאוד. בשלב הראשון של המשבר, ניסו אותם מגיבים לקעקע את אמינותם של העיתונאים שדיווחו על אודות אותה שערורייה ולטעון שהם מונעים על-ידי "רדיפת סקופים". בשלב השני, זלזלו המגיבים בטענות לגבי קיומו של חשש בריאותי משימוש במוצרי אותה חברה. התגובות של גולשים אחרים (שאם נודה על האמת, קשה לפסול את האפשרות שהן עצמן נשתלו על-ידי גורם אינטרסנטי) היו מיידיות והאשימו את אותה חברה בהפעלת מגיבים מטעם או מגיבים בתשלום.

כדוגמה לטיפול סמוי נכון, מספר ג' על מקרה שבו גוף בתחום הבריאות חשש שמצב רפואי קשה שממנו סבל מטופל יהפוך לשיח שעיקרו טענות בדבר רשלנות רפואית. הטקטיקה שנבחרה בסופו של דבר כדי להסיט את האש מאותו גוף (שבאותו שלב, כלל לא היה ברור אם אכן אחראי לטרגדיה) הייתה לשתול בשובלי הטוקבקים שליוו את הידיעות בנושא, איחולי החלמה מהירים לחולה שנפגע. "קשה לנו מאוד למדוד את ההשפעה שלנו כשאנחנו פועלים בצורה כזאת", הוא אומר, "אבל במקרה ההוא אני יכול לומר לך שמהר מאוד, 99% מהמגיבים אימצו את הקו הזה ורוב הטוקבקים לידיעה עסקו באיחולי בריאות".

פרופילים פיקטיביים רדומים

ג' אומר שחבילה של ניטור השיח ברשת במצב משבר (שמוגדר כפרק זמן של 72 שעות) ושתילת תגובות סמויות על-פי הצורך, תעלה ללקוח עד 10,000 שקל. כדי להיות מוכן ליום פקודה, יש ל-ג' פרופילים פיקטיביים בפייסבוק, והוא אומר שהוא משתמש בהם במידת הצורך. כדי שאותם גולשים ייראו אמיתיים, הוא מתחזק את הדמויות המומצאות שלהם. הם חברים בקבוצות, יש להם תמונות עם הילדים (שהוא משיג ממאגרי מידע) ומדי פעם הם מעלים לפרופילים שלהם תכנים שכלל אינם קשורים לאינטרס זה או אחר.

קשה מאוד למדוד את השפעתה של פעילות כזו על השיח ועל קבלת ההחלטות של הגולשים, אולם הסיפור על "הסטודנטית שני" מספק הצצה לפרקטיקה: "היה לנו לקוח מתחום הרכב שרצה לפרסם מבצע על הנחה גדולה על דגם מסוים, וביקשתי ממנו לתת לי לפעול בצורה סמויה ולא להוציא החוצה את המידע לתקשורת כדי לבחון את האפקטיביות", מספר ג'. השיטה שהוא בחר בה הייתה כניסה לעורה הווירטואלי והפיקטיבי של צעירה, שלכאורה מעוניינת לרכוש מכונית חדשה, על-ידי פנייה לקהילה מקוונת בנושא רכב לגבי סוג הרכב שכדאי לה לרכוש, בלי להזכיר את שם הדגם שאותו הוא היה מעוניין לקדם. ג' עקב אחר התשובות וההצעות שהגולשים סיפקו לגולשת המומצאת, וכשמישהו הזכיר את הדגם שלמענו נועדה כל האופרציה, היא כתבה כבדרך אגב שהיא "בדיוק דיברה עם היבואן ושיש מבצע לפרק זמן מוגבל על אותו דגם".

"בסופו של דבר", אומר ג', "לא יכולתי לדעת אם הייתה לפעולה שלי השפעה על המכירות, כי היבואן לא התאפק ואחרי כמה ימים שחרר את המידע על המבצע לעיתונאי רכב, אבל זה העיקרון".

ישנן שיטות אחרות שעושות שימוש בגולשים ללא ידיעתם. כך, למשל, גוף ציבורי עתיר תקציב הקים בשנה האחרונה קבוצת פייסבוק שלכאורה לא קשורה אליו, ושכל מטרתה מניעת חקיקה עתידית שתתייחס אליו. כדי להפוך את אותה קבוצה לאפקטיבית, צורפו אליה אנשים שמפעילי הקמפיין הסמוי זיהו כבעלי השפעה. דוגמה אחרת היא יצירתה של קבוצת פייסבוק ציבורית-קהילתית לכאורה שמטרתה להיאבק בכוונת משרד הפנים לסגור עסקים בתל אביב בשבת. לעשרות אלפי הגולשים שהצטרפו לקבוצה לא היה מושג שהאזרחים המודאגים שעמדו לכאורה מאחורי היוזמה היו בעצם נציגיו של חברה גדולה שחששה מאוד מההשלכות הכלכליות של החלטה כזו על עסקיה.

לרתום את מי שרוצה להשפיע

יניר אלתר, שעומד בראש חברת קומברסיישן, המנטרת ומתערבת במידת הצורך בשיחה ברשת, אומר שבשנים האחרונות אמנם יש עלייה גדולה לחשיבות הדיון בקבוצות סגורות בפייסבוק, אולם עדיין מוקדם מדי להספיד את הטוקבק.

"עדיין יש כוח עצום לטוקבקים כי עדיין רוב הציבור צורך את החדשות שלו באתרי התוכן", הוא אומר. "אנחנו יודעים שאחרי שאנשים קוראים את הכותרת ורצים על שתיים-שלוש השורות הראשונות, הם גוללים אל הטוקבקים כדי לקצר לעצמם את התהליך ולהבין מי נגד מי ובעד מי הם. משום כך, אנחנו מושפעים מאיכות הטוקבקים ומהכמות שלהם, ובכלל, למוח שלנו יש הטיה לראות את אלו שאנחנו בעדם".

אלתר מודה שקומברסיישן מספקת שירותי תגובות בתשלום, אולם אומר כי בדרך כלל הוא מסתייג משימוש בפרופילים פיקטיביים: "עדיף לך להשתמש במגיבים שמתערבים לטובת הנושא כי הם כנראה גם מאמינים בו. המגמה כיום היא לרתום לטובת המטרה את מי שמעוניין להשפיע. זה פחות או יותר כמו לארגן הפגנה. אם יש לך תמיכה גדולה, אז כל מה שאתה צריך זה שמישהו יגיד את היום ואת השעה שבה היא תיערך. אם אתה לבד במערכה, אתה צריך לשלם לאנשים שיבואו לצעוק מול המצלמות ברגע שהן יידלקו. אם אתה רוצה לייצר מלא טוקבקים בנושא כמו 'בוא נביא שלום ונעשה ויתורים', זה יהיה לך יותר קשה מאשר לכתוב נגד מחירי הדיור הגבוהים.

"אם אתה לא מצליח לגייס אנשים אמיתיים, אז אתה יוצר פרופילים, אבל אנחנו הרבה יותר מתעסקים בהפעלה של פרופילים אמיתיים או לקוחות או מובילי דעה אמיתיים, אבל יש סיטואציות שבהן אין צורך להזדהות. קח למשל סיטואציה שבה מישהו כותב משהו כמו 'מאוד יקר לי לקנות סכיני גילוח, יש לזה פתרון?'. במקרה כזה, אתה יכול להגיב לו ולכתוב 'יש פתרון כזה וכזה', ואין משמעות לזהות של הכותב".

עוד כתבות

אלכס קארפ, מנכ''ל פלנטיר / צילום: ap, Thibault Camus

ענקית ה-AI הייתה אחת מהמניות האהודות בוול סטריט. ואז היא פרסמה דוחות

פלנטיר, אחת החברות הגדולות בתחומי ה־AI, נסקה בשנה האחרונה ביותר מ־175% והפכה לאחת המניות היקרות בוול סטריט ● עד שהגיעו הדוחות שהביאו לצניחה של 15% במניה

סמוסות ב''טאלי'' / צילום: קאלו באבא

"תוך כמה שעות לא נשאר כלום": השף ההודי שמביא את פושקר לתל אביב

מבנה נטוש שהפך למתחם טיפולים מואר ומרגיע, גלריה שמציגה רישומים בטכניקת תפירה מיוחדת וחוויה קולינרית אותנטית שעכשיו גם תושבי תל אביב יכולים ליהנות ממנה ● פינוי יישובי הצפון גדע את מפעל חייהם של רבים ● עבור חלקם הוא יצר הזדמנות

ג'ו ביידן ובנימין נתניהו / צילום: צילומים: AP, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

איך דחף נתניהו את ביידן אל קצה "הקו האדום" שלו

הפעולה הצבאית ברפיח דחפה את ביידן, ששאף להגיע להפסקת אש של 6 שבועות, לעצור משלוח נשק לישראל ● נשיא ארה"ב חטף ביקורת על ההחלטה מצד אנשי מפלגתו ומצד רפובליקנים ● ובמבט לאחור, נראה שביידן רמז על ההחלטה כבר לפני חודש

נשיא טורקיה, ארדואן / צילום: Shutterstock, Mr. Claret Red

ישראל מנעה מארדואן מרחב הכחשה, וטורקיה נסוגה מההקלות בסחר - בינתיים

משרד המסחר הטורקי שלח מכתבים למפעלים בענף הבניין המקומי ועדכן אותם על אישור זמני לחדש את האספקות לישראל - אך הפרסומים בתקשורת הישראלית וההודעה החריפה של שר החוץ ישראל כ"ץ בנושא שברו את הכלים 

שיגור מיירט חץ 3 / צילום: דוברות משרד הביטחון

הרכיבים המזויפים במטוסים, והטילים היקרים שגורמים מבוכה לארה״ב

לגלובס נודע כי החברה הביטחונית הממשלתית תומר מגייסת 60 עובדים חדשים, אלביט עם הזמנה ראשונה למערכות מרגמה, בריטניה שוקלת להיכנס לתוכנית מערך ההגנה האירופית, טורקיה מנסה לרכוש מטוסי קרב ממקורות רבים, ובכיר גרמני קורא להגדלה משמעותית של תקציב הביטחון ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

ינקי קוינט, מנהל רמ''י ומ''מ מנהל רשות החברות הממשלתיות / צילום: שלומי יוסף

רשות החברות דורשת להקפיא את הליך מינוי מנכ"ל נת"ע

דרישה מאחד מחברי ועדת האיתור לפרוש, גרמה למ"מ רשות החברות ינקי קוינט להקפיא את הליך בחית המנכ"ל "מחשש לתקינות ההליך" ● אך לגלובס נודע כי והבה לא השתתף בניקוד המועמדים ● ומי המועמדים המובילים לתפקיד?

ראש הממשלה בנימין נתניהו ושר האוצר בצלאל סמוטריץ׳ / צילום: חיים צח-לע''מ

הגירעון זינק ל-7% וחצה את היעד השנתי כבר בארבעת החודשים הראשונים

הגירעון התקציבי עלה באפריל, והגיע לרמה שנתית של 7%, מעל היעד של 2024 כולה ● החשב הכללי אמר כי הוא צופה "שמגמת הגידול בגירעון תמשיך בחודשים הקרובים"

לוחמי צה''ל ברצועת עזה, השבוע

הותר לפרסום: ארבעה לוחמים נפלו בקרבות ברצועת עזה, ארבעה נוספים נפצעו קשה

באותו אירוע שבו נפלו הלוחמים, נפצעו קשה קצין ולוחם. בדרום הרצועה נפצעו קשה שני לוחמים נוספים • בקבינט המלחמה והקבינט המורחב אישרו פה אחד: צה"ל יעמיק את הפעולה ברפיח • אזעקות הופעלו בבאר שבע ובגליל • זוהתה נפילה בבאר שבע, נזק נגרם לבית • עדכונים בולטים

נמל גמליק בטורקיה / צילום: Shutterstock

חדשות טובות לענף הבנייה: טורקיה אישרה לחדש אספקות לישראל

בזמן שבישראל משרד החוץ ומשרד הכלכלה פועלים בקדחתנות בימים האחרונים כדי להפסיק את התלות הישראלית ביבוא מטורקיה גם בטווח הארוך, משרד המסחר הטורקי שלח מכתבים למפעלים בענף הבניין המקומי ועדכן אותם על אישור זמני לחדש את האספקות לישראל

''גרניקה'' של פיקאסו, דוגמה לביקורת בדיעבד / צילום: ap, Manu Fernandez

החוקרים שמגלים: איזה תפקיד יש לתרבות במלחמה

ממוזיקה ואופנה ועד שירה ואמנות פלסטית, התרבות הישראלית בחצי השנה האחרונה מתכנסת בתוך עצמה ● חוקרים שדיברנו איתם מתעקשים שבניגוד לאימרה על מוזות בזמן מלחמה, הן לא שותקות, אבל גם לא ביקורתיות ● מה תפקיד האופנה בתיעוד, ומה אפשר ללמוד מסיפורם של משורר אנגלי והציור "גרניקה" על המשמעות שיצירות עשויות לקבל בעתיד?

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

וול סטריט ננעלה בעליות; פאגאיה זינקה ב-20%, פלייטיקה ב-14%

הדאו ג'ונס עלה ב-0.9% וחתם רצף של שבעה ימי עליות ● ישראליות: טאואר, קמטק, ופייבר עלו בעקבות הדוחות, סולראדג' נפלה ב-9% ● חברת משחקי הוידאו רובלוקס צללה ב-20% ● האנליסטית שמסמנת את החברה שתרוויח הכי הרבה מ-AI ● בבנק אוף אמריקה אופטימיים לגבי Arm, למרות התחזית הפושרת של החברה ● באופנהיימר ממליצים על גילת עם אפסייד של 43%, מתמודדת על שלושה חוזים גדולים

בניין חברת טבע / צילום: Shutterstock, Cineberg

האנליסטים מרוצים מטבע: "השוק עוד לא עיכל את שינוי ה-DNA בחברה"

טבע פרסמה אתמול דוחות ואשררה את התחזית השנתית, כשבמקביל דיווחה על תוצאות חיוביות בניסוי קליני בתרופה מקורית לטיפול בסכיזופרניה ● האנליסטים מעריכים כי התרופה תוכל להימכר במאות מיליוני דולרים ואף למעלה ממיליארד דולר

מטוס הריגול הבריטי ''Shadow R1'' / צילום: צילום מאתר חיל האוויר הבריטי

דיווח: מטוסי ריגול בריטיים אספו 1,000 שעות של צילום ברצועת עזה

לפי הפרסום באתר Declassified UK, במהלך גיחות האיסוף של חיל האוויר נאספו עד 1,000 שעות של צילומים מאז חודש דצמבר, ואלו נמשכות גם בימים האחרונים ● בין 132 החטופים שנמצאים בשבי חמאס מאז ה־7 יש שני אזרחים בריטים, והמשימות נובעות גם מהצורך לאתר אותם

עדן גולן בחצי גמר האירוויזיון, אמש / צילום: Associated Press, Martin Meissner

יותר מנועה קירל ונטע ברזילי: עדן גולן שוברת שיאי רייטינג עבור תאגיד השידור הציבורי

עדן גולן לא רק הצליחה לתת מופע מרשים - אלא גם לשבור שיאי רייטינג לתאגיד השידור הציבורי ● משדר חצי גמר אירוויזיון אמש רשם לתאגיד השידור הציבורי 25.9 נקודות רייטינג - יותר מהמשדרים של 2023 ו-2018, אז התחרו נטע ברזילי ונועה קירל ● האם התאגיד יצליח לשמר את הצופים החדשים?

שר האוצר, בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

רגע לפני שבת: עימות פומבי בין שרי האוצר והביטחון על התקציב ורכש מטוסי F-15

שר האוצר פנה למזכיר הממשלה בבקשה להביא לישיבת הממשלה הקרובה החלטה שתקים באופן מיידי את הוועדה הציבורית לבחינת צרכי בניין הכח ותקציב הביטחון שמתעכבת מזה חודשים ● "העיכוב בהקמת הוועדה מביא לעיכוב ברכש חשוב להתעצמות צה״ל" ● גלנט: קיימת תפיסה ישראלי שגוייה לפיה ניתן לספק יותר ביטחון בפחות כסף כנגד צרכים הולכים וגוברים

ארסנל נשק בלתי נגמר / צילום: Reuters, Iranian Army/WANA

ארסנל בלתי נגמר: איזה נשק יש עדיין לחיזבאללה?

מפצצות מרגמה, דרך קטיושות וכטב"מים ועד טילי סקאד וטילי שיוט ● האמצעים שהציג חיזבאללה עד כה הם כאין וכאפס לעומת אלה שהוא יכול להפעיל במקרה של מלחמה כוללת בצפון

עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP(Kin Cheung), Shutterstock

רדיקלים מוסלמיים מנצחים בבחירות מקומיות באנגליה ופוטין מתקרב אל פטר הגדול

מוסלמים מנצחים בבחירות מקומיות באנגליה עם דגלים פלסטיניים ועם כרזות לטובת עזה ● אדאני (מנמל חיפה) הופך לכדור משחק בבחירות בהודו ● פוטין, תקופת כהונה חמישית, משתווה לסטאלין ● חדשות משפטיות טובות לטראמפ ● אורנגאוטן חובש את הפצע

תע''ש רמת השרון / צילום: תמר מצפי

התוצאה המפתיעה והמטרידה של מחדל החימושים: תידחה בנייתן של 36 אלף דירות במרכז

הממשלה מקדמת בימים אלה החלטה לדחיית פינוי מפעל תע"ש רמת השרון, בשל "המאמץ המלחמתי", כך נודע לגלובס ● זוהי הודאה של מערכת הביטחון בכישלון לתכנן לטווח רחוק ובמחדל חימושים שפוגע כעת גם בשוק הדיור

וולבו EX30 TWIN MOTOR / צילום: יח''צ

החל מ-234 אלף שקל: הרכב שמצליח לעורר סערה

רכב הפנאי החשמלי הקומפקטי של וולבו מצליח לשלב ביצועים רציניים מאוד עם טווח נסיעה שימושי ושלדה אירופית ● יש כמה מוזרויות בתא הנוסעים, אך החבילה הכוללת מרשימה מאוד

משלוח יצוא בנמל אשדוד / צילום: תמר מצפי

"תהיו עם היד על הדופק": האזהרה לישראלים שמייצאים לדרום אפריקה

ברקע עצירת היבוא מטורקיה, חברת הביטוח "אשרא" פירסמה אזהרה ליצואנים לדרא"פ ● הבחירות במדינה בסוף החודש עלול לפגוע "בקשרי המסחר בין המדינות, באופן דומה למקרה של טורקיה"