גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מי פה מטורף?

הג'ובים של השרים, האסטרטגיה של יחימוביץ' והגאונות של נתניהו

בנימין נתניהו / צילום: רויטרס
בנימין נתניהו / צילום: רויטרס

1. איבדו את הבושה. ירום אריאב, מי שהיה מנכ"ל משרד האוצר תחת השרים הירשזון, בר-און ושטייניץ, הוא סיביל סרוונט אמיתי. הוא צמח בשירות המדינה וחזר אליו לאחר שמילא שורה של תפקידים בכירים בקבוצת כימיקלים לישראל בארץ ובעולם. עמדותיו תמיד היו חדות וברורות, אבל גם תמיד נטולות זהות פוליטית. הוא מעולם לא הרגיש צורך לשרת אינטרס של שר מסוים - רק את האינטרס הציבורי. לכן כששואלים את דעתו על המלצות הוועדה בראשות שרת המשפטים איילת שקד ושר התיירות יריב לוין, זו שקבעה כי השרים יורשו למנות משנים למנכ"ל ללא מכרז או ועדת איתור, הוא מתקשה להסתיר את הכעס.

"זו שערורייה גדולה, אובדן דרך רציני עם השפעות אסטרטגיות קשות על שירות המדינה", הוא אומר לי. "ברור שתמיד היה את הדבר הזה של מינוי 'אנשינו', זה אפיין מאוד את השנים הראשונות של הקמת המדינה ומעולם לא פסק. אבל לכולנו היה גם ברור הכיוון: שפועלים לשנות את זה ולהשתחרר מהמינויים הפוליטיים. גם כשמינו בעבר מנכ"לים שהיו מזוהים פוליטית, תמיד היו להם את הכישורים המהותיים שדרושים. בשנים האחרונות, לעומת זאת, הכל הולך. המחסום הוסר, איבדו את הבושה".

אריאב לא קונה את הנימוק בדבר "חיזוק המשילות". אם יש משהו שצריך לחזק, הוא אומר, זה את המקצועיות. "יש קונצנזוס היום בקרב מומחים בתחום שלפיו כדי לייצר משק מתקדם וצומח תוך שירות נאות לאזרח, צריך סקטור ציבורי מקצועי שמסתכל על השירות לציבור במלוא מובן המילה. ברגע שאתה יוצר כללי משחק כאלה שהמשמעות שלהם היא 'חלוקת שלל', אז כל השירות הציבורי נפגע. כי זה לא רק בזבוז כספי ציבור, כמו במקרה של המשנים למנכ"ל, זה אובדן אמון הציבור שפוגע יותר מכל דבר אחר".

הבעיה, אני אומר לו, שאתה מתכחש למציאות. הרי השרים ממילא יעשו הכל כדי לתמרן את ועדות האיתור כך שיתקבלו בסוף "האנשים שלהם", אז למה לא לתת להם את מה שהם רוצים ולחסוך את עוגמת הנפש של כל אותם אנשים טובים שהגישו מועמדות במסגרת הליך מיותר ומכור מראש. "מה שאתה אומר בעצם זה שאם כולם גונבים, בוא נהפוך את הגניבה לעסק חוקי. אני אומר הפוך: בואו נילחם בזה", הוא מסביר.

נציב שירות המדינה, משה דיין, השמיע "התנגדות תקיפה" יום לאחר פרסום ההמלצות, אבל התקיפות הזו הצליחה להצחיק לא מעט גורמים בכירים בירושלים. דיין נחשב לאחד הנציבים האפורים והפחות דומיננטיים שידע שירות המדינה, בלשון המעטה, מה שמסביר את הקלות שבה שקד ולוין "דילגו" מעל הגוף שאמור לעסוק בדיוק בנושאים האלה.

"אני לא רוצה לחלק ציונים לנציב זה או אחר, אבל ברור ששומרי הסף הם הראשונים שצריכים לצעוק - כולל הפקידות המקצועית במשרד האוצר", אומר על כך אריאב. "זה פיגוע אסטרטגי שעובר מתחת לרדאר של כולם".

2. לנצח גם כשמפסידים. "התאבדות", ככה כינו גורמים רבים במערכת הפוליטית את ההחלטה של חברת הכנסת שלי יחימוביץ' להתמודד בבחירות להסתדרות. אחרי שהפסידה את הנהגת העבודה לבוז'י הרצוג ואפילו את ראשות ועדת הכלכלה לאיתן כבל, מה היא צריכה להפסיד גם לאבי ניסנקורן, הם שאלו את עצמם - במיוחד כשמדובר ביו"ר מוצלח בסך הכל שלא דבק בו רבב. אבל יחימוביץ', פוליטיקאית משופשפת כבר למעלה מעשור, יודעת שבפוליטיקה כמו בפוליטיקה, גם להישאר על הגלגל זה סוג של ניצחון.

אחרי שהיא נדחקה ודשדשה בתוך המפלגה, ההתמודדות בהסתדרות עושה לה רק טוב: היא הביאה לה בינתיים תקשורת בשפע ואפשרה לה להניף מחדש את הדגל החברתי-כלכלי שבשבילו נכנסה לפוליטיקה מלכתחילה. מה יקרה אם תפסיד? על התרחיש הזה היא כבר עובדת מהיום הראשון של הקמפיין. היא דאגה שהפסד כזה ייצרב כניצחון של כוחות הרשע, של מנגנון עתיר משאבים, של דילים פוליטיים שגברו על אידיאולוגיה.

הנרטיב של הלוחמת האמיצה בארגון הגדול והמסואב נוטף מכל הודעה לעיתונות שלה. אפילו משפחת עיני גויסה למשימה תוך הצגתה כמשפחת פשע, השולטת בכל צעד של היו"ר הנוכח, משל היה בובה על חוט - "קוף", בלשון המאפיה. היא דאגה מבעוד מועד לדרוש גם את הוצאת הקלפיות ממקומות העבודה והעברתן למקומות ציבוריים כמו בבחירות לכנסת - עוד משהו שלא צפוי לקרות אבל מניח את התשתית לנאום: הייתי דוד מול גוליית - אבל הפעם גוליית ניצח.

וכך, כשהיא נישאת על גלי האהדה לאנדרדוג, הרבה בזכות החברים בתקשורת שמסתירים את העובדה שמדובר באחת הפוליטיקאיות האגרסיביות שידעה הכנסת, היא תוכל להמשיך אל היעד הבא. אולי שוב בתוך מפלגתה, אולי במסגרת פוליטית סוציאל-דמוקרטית חדשה. אם תראו שם גם את ח"כ אורלי לוי-אבקסיס, נסו לא ליפול מהכיסא.

יחימוביץ' - בניגוד לציניות שבה התבטא הפרטנר שלה, איתן כבל, ביחס לחוסר העניין שלו בהסתדרות - באמת רוצה בטובת הארגון הזה ומאמינה בלב שלם בחיוניות של קיומו וחיזוקו. לכן כשהיא זוכה לרוח גבית ולהתגייסות מביכה דווקא מצד שונאי ההסתדרות בתקשורת הישראלית, היא משתפת פעולה אבל מתגרדת כל הדרך מרוב פריחה אלרגית.

השיא הגיע כשאותם גורמים, שהם תמיד בעד עבודה מאורגנת כלפי חוץ (כל זמן שמדובר במפעל שימורים אי שם בחצור הגלילית), שאלו את יחימוביץ' איך היא תתמודד עם האיוולת לכאורה ששמה "דור ב" - אותה שכבה של עובדים במקומות עבודה גדולים שזוכים לתנאים נחותים ביחס לעובדים ותיקים יותר שעושים בדיוק את אותה עבודה.

הרי לכם הצביעות במלוא תפארתה: כבר לפני שני עשורים דרשה המדינה (בצדק) להפחית את רמות השכר של עובדי החברות הממשלתיות, שנסקו למספרים חסרי היגיון לעתים. המדינה דרשה גם להגמיש את ההסכמים, בעיקר בכל הקשור לקביעות הברזל שאפיינה אותם. אז במקום לשנות את ההסכמים לכלל העובדים ולהרע את תנאיהם, הוסכם שהתנאים החדשים והמופחתים יחולו על כל מי שייקלט מאז ואילך. להלן: דור ב'. זה בעייתי, זה מייצר תרבות ארגונית לא בריאה במיוחד, אבל החשיבה הייתה שיום אחד אחרון העובדים שנמנים עם "דור א" ייצא לפנסיה והעוול יגיע לסיומו, על כל רבדיו.

איפה הצביעות? בכך שאותה תקשורת שנלחמה בהשתוללות השכר ודרשה להפסיק את החגיגה, היא זו שחובטת עכשיו בהסתדרות על כך שהסכימה לבניית מספר מעמדות במקום עבודה אחד. ויחימוביץ'? נושאת את דגל המהפכה. לא אכפת לאותם עיתונאים מודאגים ורחבי לב שמאחוריה ניצבים גם אלון חסן, גילה אדרעי ופנחס עידן, שכל כך הושמצו על ידם עד לא מזמן. המטרה, אתם יודעים, מקדשת את האמצעים.

מי פה מטורף?

יש משהו מפתה בתזה שמייחסת לראש הממשלה בנימין נתניהו תכונות של מטורף, כזה שפועל מתוך גחמות לא רציונליות, שמקורן עמוק ביסוד הנפשי שלו או של בני ביתו. איש לא יודע מה הוא באמת רוצה, אומרים אפילו אלה שמקדישים לילות כימים כדי לסנגר עליו, במיוחד בסוגיית תאגיד השידור הציבורי.

יש רק בעיה אחת (גדולה) בתזה הזאת: יש מי שיודע מצוין מה הוא רוצה - קוראים לו בנימין נתניהו. ואם הדבר הזה כל כך קשה לפיצוח, הרי לא רק שהאיש לא מטורף - הוא בעיקר גאון. נתניהו, תרשו לנו לנחש, רוצה בדיוק את זה: שלא נדע מה הוא רוצה. ככה הוא יכול לעשות ככל העולה על רוחו, וכשייפול לנו האסימון - יהיה כבר מאוחר.

התאגיד הוא סיפור קלאסי: במשך חודשים ארוכים עוסקת התקשורת בעתידו של גוף שידור שלא באמת מעניין את הציבור, בזמן שנתניהו עסוק עד הצוואר בגיבוש חוק הרבה יותר מהותי ורדיקלי שנועד לשלוט פוליטית לא רק בשידור הציבורי, אלא גם בטלוויזיה המסחרית. גם כשהתוכנית הזו התפרסמה בפברואר האחרון, אנחנו העיתונאים החרדים לדמוקרטיה המשכנו להתעסק בחברים עומר וקובלנץ.

עומד ראש ממשלה ומכוון לנו לפרצוף תותח בקוטר 175 מ"מ, ואנחנו מקטרים על זה שבדרך הוא דורך לכמה אנשים על הבוהן. בין לבין, על חקירות המשטרה איש כבר לא מדבר. אז מי פה המטורף?

עוד כתבות

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

נועם זילברשטיין, מנכ''ל HP Indigo / צילום: רמי זרנגר

מהמפעל של טנק מרכבה לניהול אלפי עובדים ברחבי העולם

כשהציעו לנועם זילברשטיין להצטרף לחברת הדפוס הדיגיטלי HP אינדיגו הוא לא ממש התלהב ● אך ביקור אחד במפעלי החברה שינה את הכל: "ידעתי שיש פה הזדמנות אדירה למהפכה שעוד לא קרתה"

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

וול סטריט, ניו יורק / צילום: Shutterstock

נעילה ירוקה בוול סטריט; טסלה קפצה ביותר מ-15%

השקל התחזק במעל 1% מול הדולר, 3.76 שקלים ● טסלה סיימה את יום המסחר בזינוק של 15.3%, אפל הוסיפה 2.5%, גוגל צנחה ב-3.3% ובורסת הקריפטו קוינבייס איבדה 7.8% ● שטף הדוחות בוול סטריט ימשך השבוע, אמזון תדווח בשלישי, אפל בחמישי ● לפי הוול סטריט ג'ורנל, יועצי טראמפ מנסחים הצעות חוק להגבלת עצמאות הבנק המרכזי ● ברביעי החלטת הריבית של הפדרל ריזרב, בשישי דוח התעסוקה החודשי

ג'ו ביידן ובנימין נתניהו / צילום: צילומים: AP, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הבית הלבן: ביידן חזר על עמדתו הברורה בנוגע לרפיח

חייל צה"ל נפצע קל מירי שני טילי נ"ט אמש למנרה • תיעוד מתקיפות צה"ל ברצועת עזה ביממה האחרונה: מחבלים חמושים חוסלו, אתרי שיגור הושמדו • היערכות בישראל להוצאת צווי מעצר בין-לאומיים כבר השבוע נגד נתניהו, גלנט והלוי • עשרות מפגינים, בהם קרובי חטופים, חסמו אמש את איילון צפון והדליקו כתובת אש עם הכיתוב "חלאס" ● עדכונים בולטים 

הנוף הנשקף מהררית / צילום: ליבי לוי

נסעתם לגליל בחג? אתם חייבים לעצור ביישוב הזה לחוויה תאילנדית אמיתית

קפה שהוא גם גלריה, מופע מוזיקלי של ערפול חושים, מעדנייה משובחת ושופינג ברוח האנתרופוסופיה ● ביקור ביישוב הררית, שמרגיש כמו יקום מקביל

הפרויקט במתחם כנרית. האכלוס רחוק / הדמיה: מתוך אתר החברה

הסיפור הלא ייאמן על 40 דירות יוקרה במגדל בתל אביב שעומדות ריקות

40 דירות חדשות ונוצצות ממתינות לאכלוס באחד המגדלים היוקרתיים של תל אביב, אבל צפויות להישאר ריקות עוד תקופה ארוכה ● ההתעקשות על דיור בר השגה במתחם תקעה את המדינה עם עשרות דירות שמי בכלל יכול להרשות לעצמו

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל

הירחון העברי ''השחר'', שבו כתב בן יהודה, 1879. הרושם ממאמרו היה עצום / צילום: ויקיפדיה

העברית של ימינו מבטאת כישלון אחד מובהק של אליעזר בן יהודה

בדיוק לפני 145 שנה אליעזר בן יהודה הקדים את כל בני זמנו בהבנת הקשר בין הארץ לבין הלשון ● אבל את לשון ימינו הוא כנראה לא היה מבין

השקל מתחזק מול הדולר והאירו | עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת AdobeFirefly)

השקל מזנק ביותר מ-1.5% מול הדולר; אלו הסיבות

ההתקדמות במשא ומתן על הפסקת האש ושחרור חטופים, העליות בסוף השבוע האחרון בוול סטריט ואלה הצפויות היום, מעלות את הביקוש למטבע המקומי ● אבל התנודתיות בשערו צפוייה להמשך

טהראן, אמצע חודש  אפריל / צילום: ap, Vahid Salemi

דיווח: ישראל חיסלה בתוך איראן איש משמרות המהפכה

כתב איראן אינטרנשיונל דיווח כי ישראל חיסלה קצין במשמרות המהפכה שהיה מעורב בניסיון פיגוע נגד יהודים בגרמניה ● בסוף דצמבר דווח כי מספר חשודים נעצרו בחשד לניסיון פיגוע בברלין

הפקולטה לניהול. אלה העקרונות שיעזרו לכם להיות חסינים במשבר קיצוני / צילום: Shutterstock

לדבר לעצמכם, לעשות במקום לנוח ולהתמקד בכאן ועכשיו: אלה העקרונות שיעזרו לכם להיות חסינים במשבר קיצוני

בחצי השנה האחרונה אנו חווים ימים מורכבים וזקוקים יותר מתמיד לכלים שיסייעו לנו לפתח חוסן אישי, חברתי, קהילתי וארגוני ● כך תעשו את זה נכון

וושינגטון. מעמד משפטי מיוחד

רק שבעה מתוך 1,000 הבניינים הגבוהים בעולם נמצאים באירופה. זו הסיבה

רק שבעה מתוך 1,000 הבניינים הגבוהים בעולם נמצאים באירופה ● אתונה, פריז, רומא ואחרות מגבילות את גובה הבנייה כדי לשמור על הנוף ● איך זה עובד ומהם יוצאי הדופן?

ג'נסן הואנג, מנכ''ל אנבידיה / צילום: Shutterstock

החברה הלוהטת בעולם יצאה למסע רכישות בישראל. ויש גם חדשות רעות

ענקית השבבים אנבידיה משלימה בימים אלה רכישה של שתיים מהחברות המובילות בפיתוח מוצרי בינה מלאכותית בישראל ● בה בעת, מחקר חדש של סטנדפורד מסמן מגמה מדאיגה: קצב ההגירה השלילית של מוחות בתחום ה־AI מישראל שני רק להודו ● אז למה המומחים אופטימיים?

מוריס צ'אנג / צילום: Associated Press, Aaron Favila

הוא חגג 55. ואז הקים את יצרנית השבבים הגדולה בעולם

מוריס צ'אנג צבר עשורים של ניסיון לפני שהקים עסק שהפך חיוני לכלכלה הגלובלית ● מה יכולים ללמוד ממנו יזמים אחרים בגיל העמידה?

מטה אמזון. זונחת חוזים למשרדים או אינה מחדשת אותם / צילום: Shutterstock, Tada Images

ענקיות הטק מצמצמות שטחים, וזו מכה נוספת לנדל"ן המניב

הצמצום הזה מהווה ניגוד חריף לאחר שנים שבהן החברות רק הגדילו את השטחים

תוכנית דירה. האם ניתן לקיים הליך תכנוני ללא הסכמה קניינית? / צילום: Shutterstock

האם ניתן לקיים הליך תכנוני ללא הסכמה קניינית?

תושבים בתל אביב שביקשו להוסיף ממ"ד לדירתם נתקלו בהתנגדות של השכנים, שטענו כי הדבר יפגע בהמשך בהליך התחדשות עירונית ● מה קבעה ועדת הערר?

קתי ווד / צילום: Reuters, Hugo Amaral/SOPA Images

הבריחה הגדולה: משיכות של מיליארדים מהקרנות של משקיעת העל

עד כה השנה משכו המשקיעים 2.2 מיליארד דולר מקרנות הסל מקבוצת ARK של ווד, שהפכו לסנסציה לפני כ־3 שנים עת ניהלו 59 מיליארד דולר ● האם הזליגה תיבלם?

עמית גריידי, הממונה על חוק המכר במשרד השיכון / צילום: משרד הבינוי והשיכון

קניתם דירה מיזם ומכרתם לפני האכלוס? אולי תהיו אחראיים לאיחורים במסירה

נייר עמדה שפרסם הממונה על חוק המכר מחריף את התנאים עבור מי שרוכשים דירה מקבלן ומעוניינים למכור לפני האכלוס

ישראל לשם וקרן כהן חזון / צילום: רמי זרנגר

"לידה אני תלמיד בכיתה א": עורך הדין הבכיר והיזמת המצליחה חושפים את השותפות

20 שנה שישראל (רלי) לשם וקרן כהן חזון הולכים יחד, וחברת תורפז תעשיות שהקימו, שמפתחת ומייצרת תמציות טעם וריח, כבר שווה 1.7 מיליארד שקל וחולשת על 17 חברות ● הוא בעל אחד ממשרדי עורכי הדין הגדולים בארץ אבל מרגיש לידה "כמו בכיתה א'" ● היא תעשיינית בנשמה אבל זוקפת לו הרבה מההצלחה ● זה ראיון זוגי ראשון