גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מחאה מנותקת

למה השופטים מדברים על "קיום בכבוד"?

שופטים בטקס השבעה / צילום אילוסטרציה: שלומי יוסף
שופטים בטקס השבעה / צילום אילוסטרציה: שלומי יוסף

1. הציבור הישראלי צריך להיות מודאג מהמצוקה שבה נמצאת מערכת המשפט. מצוקה שבאה לביטוי באופנים שונים - עומס העבודה על השופטים הוא עדיין גדול מאוד, גדול מדי, ופוגע באיכות עבודתם; כמות הסכסוכים המשפטיים שנדונים בבתי המשפט היא עצומה; ובנוסף, חלק מהפוליטיקאים ממשיכים לתקוף את השופטים ולנסות לכרסם בסמכות בתי המשפט, ואחת התוצאות היא שאמון הציבור במערכת המשפט נמצא בירידה ועוד.

נכון, שופטים אינם מושלמים. יש טובים יותר, יש טובים פחות, יש גם מעט שופטים גרועים, שמוטב היה שיסיימו את דרכם במערכת. אבל בתי המשפט, על כל מגרעותיהם, הם היום, אולי יותר מתמיד, החומה הבצורה האחרונה שמונעת מהחברה הישראלית להתדרדר אל התהום.

בעולם של אובדן אידיאולוגיות וירידת ערכים, במדינה שבה הכסף הוא כמעט חזות הכול, שעדיין שולט בה המטריאליזם, האלימות גוברת, וזכויות העובדים, המיעוט והפרט נרמסות כמעט כשגרה, במדינה שבה ערבים, יוצאי אתיופיה, נשים ומיעוטים נוספים מודרים ומופלים לרעה, אנו זקוקים יותר מאי-פעם למערכת משפט חזקה ולשופטים עצמאיים וטובים. ולכן, יש להגן על השופטים, לדאוג לתנאי עבודתם ולשאוף לחזק את מעמדם.

כל זה לא אומר עדיין שמאבק השופטים על שיפור תנאי הפנסיה שלהם, שבמסגרתו איימה לשכת עורכי הדין להשבית את מערכת המשפט, הוא צודק במלואו. השופטים דורשים כי המדינה תיישם את המלצות "ועדת משה ניסים" מדצמבר 2014 לשיפור תנאי הפנסיה שלהם.

כדי להבין את הסיטואציה יש לחזור לשנת 1999. שופטים שמונו עד שנה זו, קיבלו מהמדינה פנסיה תקציבית, פנסיה מיטיבה ובטוחה שאותה משלם ציבור משלמי המסים, ואינה תלוי בעמיתים האחרים בקרן הפנסיה, כמו בפנסיה צוברת. שופטים ותיקים אלה פרשו ויפרשו לגמלאות בגיל 70, גיל הפרישה לשופטים, וזוכים לקבל פנסיה שמגיעה לעתים, תלוי בשופט ובמעמדו, ל-60, 70 ואף 80 אלף שקל בחודש.

שיאן הפנסיה בשירות המדינה ב-2014 היה למשל שופט בית משפט העליון לשעבר, שהשתכר 88,607 שקל לחודש (!) - סכום הגבוה ב-54.4% משיאן הפנסיה בקרב השרים וחברי הכנסת באותה שנה, שקיבל "רק" 57,400 שקל.

לעומת השופטים הוותיקים, שופטים שמונו אחרי שנת 1999 מקבלים פנסיה צוברת, וכך (בדומה לחלקים אחרים במגזר הציבורי) נוצר מצב של שכבת עובדים (שופטים) ותיקה ומיוחסת; והשופטים החדשים החלו למחות על כך. בניסיון למצוא פתרון, מונתה ועדה בראשות השר לשעבר, משה ניסים.

בסוף 2014 הגישה הוועדה את מסקנותיה, שכללו 3 המלצות מרכזיות לשיפור הפנסיה של השופטים: האחת, הגדלת שיעור החיסכון של השופטים למקסימום האפשרי - 22.8%. השנייה, מתן מענקים חד-פעמיים נדיבים על-חשבון המדינה לחסכונות הפנסיה של השופטים, בהיקף של 9-12 משכורות. זאת, כדי להגדיל את הפנסיה שלהם, כאילו הם חסכו במשך 5 שנות עבודה נוספות.

בעוד ששתי ההמלצות הראשונות הן סבירות, ההמלצה השלישית של "ועדת ניסים", שגם אותה דורשים השופטים ליישם, היא בעייתית ומוגזמת. לפי ההמלצה, לשופטים תוענק "פנסיית גישור" בשווי עשרות אלפי שקלים לחודש, כדי לאפשר לשופטים "שחוקים" - או בלשון פחות מכובסת: שופטים שהמערכת לא מרוצה מתפקודם - לצאת לפנסיה מוקדמת בלי להיפגע.

לפי ההערכות, המשמעות של פנסיית גישור היא תוספת של בין 15-40 אלף שקל בחודש לפנסיה של השופט הפורש בפרישה מוקדמת. פנסיית הגישור "מניחה" כאילו השופט שמקבל אותה התמנה לתפקידו בגיל 40, ולפני כן לא חסך כלל לפנסיה, כאשר במציאות לכל השופטים יש חסכונות לפנסיה, לעתים משמעותיות, מהתקופה שבה עבדו כעורכי דין.

לשופטים מותר למחות על תנאי הפנסיה שלהם, וראוי להיענות לחלק מדרישותיהם, אבל מתן פנסיית גישור לשופטים, משמעותו אפליה מוגזמת לטובה שלהם על פני הציבור בכלל - ועל פני עובדי המגזר הציבורי האחרים בפרט.

כאשר דנים בתנאי הפנסיה של השופטים, כדאי להזכיר גם נתונים נוספים: למשל, שמצבם של השופטים בשוק העבודה הוא טוב יותר משל עובדים אחרים, בשל העובדה שגיל הפרישה שלהם הוא 70. זאת אומרת שגם כך הם עובדים יותר שנים, ולכן הצבירה שלהם לפנסיה גדולה יותר משל עובדים, שנאלצים לפרוש בגיל 67 וצוברים פחות שנות חיסכון.

בנוסף, בעוד שרוב העובדים במשק נאלצים להשלים עם העובדה שהזדקנו וכבר לא יוכלו למצוא עבודה - לשופטים שרוצים בכך, ושבריאותם תקינה, יש במרבית המקרים ביקוש רב בשוק העבודה, גם לאחר יציאתם לגמלאות. וכך, רבים מהשופטים הבוגרים עוסקים בבוררות ובגישור, אחרי יציאתם לפנסיה. אחרים משמשים כיועצים משפטיים ו/או כמרצים באוניברסיטאות בארץ ובחו"ל. וכך יוצא שהכנסתם בשנים שלאחר הפרישה רק גדלה, ללא קשר לפנסיה.

השורה התחתונה של הדברים עד כה - שיפור תנאי הפנסיה של שופטים הוא דבר חשוב שצריך להיעשות, בין היתר, כדי למשוך לשיפוט עורכי דין מוכשרים מהשוק הפרטי. אבל הפתרון לבעיה צריך להיות פתרון ביניים של שיפור הפנסיות, תוך גניזת הרעיון של פנסיית גישור.

ולבסוף - משיפוט קשה להתעשר; הרבה יותר קל לעשות כסף כעורך דין במגזר הפרטי, אבל אנחנו רוצים שהשופטים שלנו יגיעו למקצוע בעיקר מתוך תחושת שליחות ציבורית ורצון לתרום לחברה ולשפר את פניה - והרבה פחות בגלל הדיבידנדים החומריים שהמקצוע יכול להעניק.

2. בהודעה ששלחה שלשום (ד') "נציגות השופטים" - גוף המונה כ-40 שופטים, בראשות נשיאת בית הדין הארצי לעבודה, ורדה וירט-לבנה - נאמר בין היתר כי "נציגות השופטים קוראת לאמץ את מסקנות ועדת ניסים ולהסדיר את תנאי הפרישה של אוכלוסייה מצומצמת זו, ולאפשר לשופטים בדימוס המשך קיום בכבוד".

אחד הביטויים ששופטים אוהבים להשתמש בו בפסקי דינם הוא ש"בית המשפט יושב בתוך עמו". אולם השימוש של נציגות השופטים בביטוי "קיום בכבוד" בהקשר לתנאי הפנסיה שלהם, מצביע על נתק בינם לבין עמם.

בישראל חיים מאות אלפי קשישים שמתקשים לגמור את החודש, ורבים חיים רק מקצבאות זקנה של הביטוח הלאומי. קשישים אלה - שלא כמו שופטים שפורשים לגמלאות (גם בקצבה נמוכה מזו שהייתה נהוגה בעבר) - מתקשים להתקיים בכבוד.

למרבה האירוניה, בית המשפט העליון נדרש בעבר לקבוע מהו "קיום בכבוד", שאותו חייבת המדינה לספק לאזרחיה. השופט אדמונד לוי ז"ל סבר כי הזכות החוקתית לקיום בכבוד אינה מסתכמת בסיפוק תנאי מחיה מינימליים הכרחיים על-ידי המדינה ורשויותיה; וכי בגדר זכות זו כלולה גם הזכות לתנאי מחיה נאותים ולתפקוד חברתי סביר בחברה שבה הוא חי. אולם לוי נותר בדעת מיעוט.

הנשיא בדימוס אהרן ברק, שכתב את פסק הדין המוביל של דעת הרוב, סבר כי לכל אדם בישראל יש זכות חוקתית לדרוש שהמדינה ורשויותיה יגנו על כבודו. אולם לפי ברק, זכות זו, ככל שהיא נוגעת לתנאי מחייתו של אדם, מתמצה בהבטחת אמצעים חומריים מינימליים המונעים מחסור ומצוקה קיומית, ותו לא.

השופטים לוי וברק היו אמנם חלוקים בעמדותיהם, אבל איש מהם לא היה חושב ש"פנסיה צוברת" של עשרות אלפי שקלים בחודש אינה מספיקה ל"קיום בכבוד". למען ההגינות נציין כי מאוחר יותר שלשום תיקנה דוברת נציגות השופטים את הודעתה, ואת הביטוי הלא מוצלח "קיום בכבוד" היא החליפה בביטוי "פרישה מכובדת".

3. חוק לשכת עורכי הדין קובע כי "במילוי תפקידיו יפעל עורך הדין לטובת שולחו (לקוחו) בנאמנות ובמסירות, ויעזור לבית המשפט לעשות משפט". בהחלטתה שלשום, לאיים בהשבתת מערכת בתי המשפט כאות הזדהות עם מאבק השופטים על תנאי הפנסיה שלהם, התבלבלו ללשכת עורכי הדין היוצרות, והיא העמידה בטעות את צורכי השופטים לפני האינטרסים של ציבור המתדיינים, שעורכי הדין מייצגים.

אמנם יפה עושה הלשכה שהיא תומכת במאבק השופטים, אבל השבתת הדיונים אינה הדרך הנכונה. בשל חובת הנאמנות המוגברת ללקוח, הופעותיו של עורך הדין בבית המשפט, או ההחלטה שלא להופיע לדיון, צריכה להיות קודם כל של הלקוח. מה עוד שמהרגע הראשון היה נראה שאיומי הלשכה להשבית את מערכת המשפט, במחאה על תנאי הפנסיה של השופטים, הם איומי-סרק.

הסיבה המרכזית לכך היא שהשופטים עצמם מתנגדים להשבתה שתביא לפגיעה קשה בציבור המתדיינים. וכך, באיחור מסוים ביחס לפרסומים, וטוב מאוחר מאשר לעולם לא, הבהירה שלשום  בערב מערכת בתי המשפט, באופן רשמי, כי היא "מאמינה ביישוב המחלוקת בדרכי שלום, תוך שיתוף-פעולה של כל הנוגעים בדבר, ומתנגדת להשבתת דיונים שיש עימם פגיעה בציבור המתדיינים".

4. בזמן שהשופטים מוחים על תנאי הפנסיה שלהם, ממשיכים העוזרים המשפטיים לשופטים למחות על תנאי העסקתם. בבתי המשפט מועסקים 650 עוזרים משפטיים לשופטים, המסייעים לשופטים בניסוח החלטות ופסקי דין, בניהול התיקים ובחוות-דעת מקצועיות.

עיקר המחאה של העוזרים המשפטיים, כ-90% מהם נשים, היא על כך שתקופת ההעסקה שלהם מוגבלת ל-4 עד 6 שנים - הגבלה שקיבלה לאחרונה גושפנקה חוקית בפסק דין של בית הדין הארצי לעבודה.

מצער לראות שהשופטים - שמגנים מדי יום על חופש הביטוי והמחאה, וגם מנהלים היום בעצמם מאבק על תנאי העסקתם - נמנעים מתמיכה גלויה בעוזרים המשפטיים שלהם במאבקם. זאת, כנראה בשל החשש להתעמת עם המערכת שבה הם פועלים.

■ כותב שורות אלה שימש בעבר כעוזר משפטי של נשיא בית הדין לעבודה בחיפה. 

עוד כתבות

הפרויקט במתחם כנרית. האכלוס רחוק / הדמיה: מתוך אתר החברה

הסיפור הלא ייאמן על 40 דירות יוקרה במגדל בתל אביב שעומדות ריקות

40 דירות חדשות ונוצצות ממתינות לאכלוס באחד המגדלים היוקרתיים של תל אביב, אבל צפויות להישאר ריקות עוד תקופה ארוכה ● ההתעקשות על דיור בר השגה במתחם תקעה את המדינה עם עשרות דירות שמי בכלל יכול להרשות לעצמו

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

מאהל המחאה הפרו פלסטיני באוניברסיטת קולומביה (עיבוד: טלי בוגדנובסקי) / צילום: ap, Ted Shaffrey

המוחים הפרו-פלסטיניים עוטים מסכות קורונה כדי להיות חופשיים לבעוט

הלוק החדש של המפגינים מאפשר להם לחרוג מהשורות ● צה"ל נדרש לענות על שאלות קשות ● והאמריקאים מודאגים מהכוח של טיקטוק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

וול סטריט / צילום: Shutterstock

אחרי הדוחות: מניות גוגל ומיקרוסופט "מקפיצות" את הנאסד"ק ואת S&P 500

מדד ניקיי הוסיף 0.8%, מדד שנחאי התחזק ב-1.2%, מדד שנזן עלה ב-2.2% וקוספי הוסיף 1% ● עליות גם בבורסות אירופה ● ה-PCE - מדד האינפלציה המרכזי של הפד - עלה ב-2.8% בחודש מרץ, גבוה מהצפוי

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

משרדי גוגל / צילום: Shutterstock

בדרך לשווי של שני טריליון דולר: זו המנצחת הגדולה של עונת הדוחות

גוגל הפתיעה לטובה בדוחות, מה שהוביל לזינוק חד בשווי המניה - החברה צפויה להגיע לשווי שוק של שני טריליון דולר, ולעקוף את אנבידיה ● בנוסף, החברה הכריזה לראשונה על חלוקת דיבידנד רבעוני ● "השוק פחד נורא מזה שגוגל תצטרך להגדיל את ההשקעה שלה ללא צמצום ממשי בהוצאות", אומר גורם בשוק

נתב''ג. השהייה נוספת של הקווים לתל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברות התעופה שמאריכות את ביטולי הטיסות לישראל

רוב חברות התעופה חזרו לפעול בישראל לאחר שהפסיקו את הטיסות בעקבות המתקפה מאיראן, אך עדיין יש כאלה שמהססות ● שתי חברות תעופה האריכו היום את תוקף השהיית הטיסות לארץ

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

ישראל לשם וקרן כהן חזון / צילום: רמי זרנגר

הוא עורך דין צמרת, היא תעשיינית מצליחה, עכשיו השותפות ביניהם נחשפת

20 שנה שישראל (רלי) לשם וקרן כהן חזון הולכים יחד, וחברת תורפז תעשיות שהקימו, שמפתחת ומייצרת תמציות טעם וריח, כבר שווה 1.7 מיליארד שקל וחולשת על 17 חברות ● הוא בעל אחד ממשרדי עורכי הדין הגדולים בארץ אבל מרגיש לידה "כמו בכיתה א'" ● היא תעשיינית בנשמה אבל זוקפת לו הרבה מההצלחה ● זה ראיון זוגי ראשון

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון

ביקור שר החוץ האמריקאי, אנתוני בלינקן, בישראל / צילום: אמיל סלמן-הארץ

דיווח: ארה"ב לא תטיל סנקציות על גדוד נצח יהודה

לפי ה-ABC, על היחידות ש"הפרו זכויות אדם" לא יוטלו סנקציות כמו אי העברת נשק אמריקני ● בשל ההפגנות הפרו-פלסטיניות: אוניברסיטת דרום קליפורניה הודיעה על ביטול טקס הפתיחה ● דיווח בבלומברג: פסגה מדינית בנושא עתידה של רצועת עזה יתקיים ביום שני הקרוב בסעודיה ● כל העדכונים