גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

כבוב, מאחוריך: האם יש צורך בהקמת ביהמ"ש הכלכלי בצפון?

ראשי מערכת המשפט החליטו להעתיק את ההצלחה של ביהמ"ש הכלכלי בת"א גם לחזית הצפונית ■ האם המחלקה הכלכלית בצפון תצליח להוות יריבה ראויה למחלקה הפופולרית של בירת העסקים, והאם בכלל יש בה צורך?

חאלד כבוב / צילום: תמר מצפי
חאלד כבוב / צילום: תמר מצפי

לפני כ-6 שנים, בדצמבר 2010, הושק בישראל "בית המשפט הכלכלי" הראשון מסוגו. בית המשפט הוקם בתל-אביב, "בירת העסקים" של ישראל. המילים "היסטוריה" ו"קפיצת מדרגה" ליוו את הקמת הערכאה הייחודית, שנועדה לייעל ולשכלל את האכיפה הכלכלית במדינה, לאפשר התמקצעות וניהול יעיל של הליכים לפי הדין הכלכלי, ולהגביר את הוודאות בתחום. ההשראה להקמת "בית משפט כלכלי" הייתה "בית המשפט לחברות ולניירות ערך" הפועל שנים רבות במדינת דלאוור בארה"ב. מוסד שיפוטי ידוע שהפך את דלאוור למרכז לעלייה לרגל של חברות מכל העולם ולמדינה המובילה בעולם בתחום החברות.

בניגוד לאמריקה, בישראל לא הוקם "בית משפט" שעומד בפני עצמו, אלא רק "מחלקה כלכלית" בבית המשפט המחוזי, שאליה הוקצו 3 שופטים מקצועיים, שדנים ב-6 השנים האחרונות בתיקים המורכבים והגדולים במדינה. עם זאת, הציפיות ליעילות ולוודאות, שליוו את הקמת הערכאה הזאת, הגשימו את עצמן. המחלקה הכלכלית היא היום אחת המחלקות המקצועיות והיעילות שידעה מערכת המשפט.

על הרקע הזה, הודיעה שרת המשפטים, איילת שקד, על הקמתה של מחלקה כלכלית דומה גם בבית המשפט המחוזי בחיפה. למחלקה זו מייעדות שרת המשפטים ונשיאת בית המשפט העליון, שני שופטים (ולא שלושה, כפי שמונו בתל-אביב), היות שהצורך בשופטים כלכליים בחיפה, הוא פחות מהצורך בתל-אביב.

את המהלך להקמת מחלקה כלכלית בחיפה הניעו, בין היתר, המשפטנים הצפוניים, בהם שופטים ועורכי דין, וכן גורמים מהנהלת בתי המשפט, שהבהירו לשרת המשפטים כי הקמת מחלקה כזו, שתשרת את תושבי הצפון, היא חשובה לאזור. בין השופטים שדחפו להקמת המחלקה היה נשיא בית המשפט המחוזי בחיפה, השופט יוסף אלרון, שנבחר באחרונה לכהן כשופט עליון.

לטענת התומכים במהלך, במשך השנים הגיעו הרבה תיקים כלכליים-עסקיים, מחלוקות בין תאגידים ועוד, לבתי המשפט המחוזיים בנצרת ובחיפה, וכדאי לנקז את כל התיקים הללו - לרבות תיקים "צפוניים" שהגיעו למחלקה הכלכלית בתל-אביב - לבית משפט מקצועי בצפון.

כאן עולה השאלה - האמנם יש צורך כזה, הקמת מחלקה ייחודית שתדון בתיקים כלכליים בצפון?

לפי חוק, בבית המשפט הכלכלי נדונים כתבי אישום בגין עבירות על חוקי ניירות ערך, וכן יגיעו אליו לדיון מרבית התיקים האזרחיים בתחום דיני חברות ודיני ניירות ערך, לרבות תביעות נגזרות וייצוגיות. בית המשפט דן גם בעתירות מינהליות נגד החלטות רשות ניירות ערך, הבורסה ורשם החברות, וכן בערעורים על ועדת משמעת לפי חוק הייעוץ.

עם זאת, הוגדר כי בית המשפט הכלכלי לא ידון בהליכי פשרה, שמטרתם הבראת חברות, בהליכים הקשורים לחברות לתועלת הציבור, בעניינים כלכליים בתחום דיני משפחה, בעניינים בעילה של הרמת מסך, בענייני מס, וגם לא בערעורים על החלטת רשם בעניין קנס כספי.

מהדוח השנתי של הנהלת בתי המשפט לשנת 2015 עולה כי באותה שנה נפתחו בבתי המשפט השונים 216 תיקים בעניינים כלכליים, שהם 0.6% מהתיקים, ונסגרו 202 תיקים (0.7%).

מספר התיקים התלויים ועומדים אז, היה 276. נתון זה אינו כולל תיקים פליליים-כלכליים. מרבית התיקים הללו הגיעו למחלקה הכלכלית בתל-אביב; רבים מהם עסקו בניירות ערך, תחום אשר על-פי משפטנים שונים כמעט אינו נדון בבתי המשפט בצפון הארץ, ומתנקז רובו ככולו אל המחלקה הכלכלית התל-אביבית. זאת, משום שתל-אביב היא זירת הכלכלה והמסחר של ישראל, כך שמרבית העניינים הכלכליים מתנקזים, ובצדק, למחלקה הכלכלית ב"עיר העסקים".

חבל לרוץ מהגליל לתל-אביב

לדברי עו"ד רועי סלוקי, שותף מייסד בברם-סלוקי ושות' המתמחים בדיני ניירות ערך, "ההחלטה להקים מחלקה כלכלית בחיפה הוא נכונה מבחינה ערכית, כי היא משדרת אמירה מצד המדינה, שלפיה הפעילות הכלכלית אינה מתרכזת באופן בלעדי במרכז הארץ. מבחינה זו, נכון לשקול הקמת מחלקה דומה בעתיד גם בבאר-שבע".

"אולם", מוסיף סלוקי, "ככל שזה נוגע לצורך האמיתי במחלקה כזו, כלל לא בטוח שיש כזה, לאור העובדה שפעילות ניירות הערך מתרכזת דה-פקטו בתל-אביב רבתי, והמחלקה הכלכלית הקיימת יעילה ומספקת את צורכי הציבור באופן מיטבי".

לדבריו, "כדי שההחלטה אכן תהווה 'בשורה', יש לנצל את ההזדמנות ולתקן עיוות במצב הקיים, שבו תחומים כלכליים מובהקים - בראשם תחומי המסים והפירוקים - אינם מהווים חלק מהסמכות הייחודית של בית המשפט הכלכלי (העוסק בעיקר בענייני ניירות ערך) אף שהם חלק אינהרנטי מהפעילות הכלכלית, המחייבת התמחות ספציפית וקבלת החלטות מהירות. הוספת תחומי משפט כלכליים אלה, תהפוך את הקמת המחלקה הכלכלית החדשה בת משקל מהותי יותר".

אך בשלב זה, הנושאים האלה (מסים, פירוקים) עדיין "אאוט", ודיני תאגידים, מחלוקות בין חברות ודיני ניירות ערך "אין". אולם לדברי עורכי דין "צפוניים", גם בנסיבות הללו יש הצדקה רבה להקמת מחלקה כלכלית בחיפה. כך, לדברי שופט המיסוי החיפאי בדימוס, פרופ' דן ביין, ראש משרד עורכי דין בחיפה המתמחה בתחומים הכלכליים.

לדברי ביין, ערכאה כזו נחוצה מאוד. "כעיקרון, צריכה להיות מחלקה כזו בכל בית משפט מחוזי בארץ. עוד בתקופה שהקימו את בתי המשפט לעניינים מנהליים, ורצו להקים מחלקה אחת, רק בירושלים, הייתי בין ראשי הנאבקים על כך שיקימו מחלקה כזו בכל בית משפט, ושלא יהיה איזה בית משפט שהוא כאילו מיוחס לעומת האחרים".

לגופו של הצורך בבית משפט כלכלי בחיפה, פרופ' ביין אומר כי "ברגע שמקימים מחלקה כזאת, לא יהיה מצב שלא תהיה לה עבודה. ראשית, המחלקה בתל-אביב מאוד-מאוד עמוסה, ואם תהיה אפשרות להעביר תיקים לחיפה, אז יעבירו. המרחק לא כזה גדול. הארץ כל-כך קטנה שזה לא ממש משנה אם זה בתל-אביב, אם באים מהפריפריה של תל-אביב, או שנוסעים לחיפה".

מעבר לכך, מוסיף ביין, הקמת המחלקה בחיפה תביא לפריחה חברתית וכלכלית, בדומה למודל בארצות-הברית, שם בחרו להקים את בית המשפט הכלכלי דווקא בדלאוור. "יש בזה תרומה לפיתוח הכלכלה של חיפה. יש פה איזון הדדי - כשיש פעילות כלכלית, אז גם יש עבודה לבית משפט; כשיש בית משפט, בטוח שהוא לא יישאר מובטל, והוא ייתן פרנסה לרואי חשבון, לכלכלנים ולעורכי הדין באזור חיפה. זה חלק מהמגמה לפתח את הפריפריה".

גם עו"ד רני גורלי, מנהל שלוחת משרד עורכי הדין יהודה רוה בכרמיאל, סבור כי קיים צורך אמיתי בבית משפט כלכלי בחיפה. "זהו תחום מיוחד, מובחן ומורכב שטעון התמחות מיוחדת, ולא ראוי שעורכי דין ומתדיינים ירוצו מהגליל לבית משפט בתל-אביב, כאילו משם ניתנה תורה".

לדברי גורלי, "בבית המשפט בחיפה יש כיום שופטים מצוינים, אבל בניגוד לתל-אביב, עד כה לא הייתה קיימת הבחנה חדה וקבועה בין השופטים המטפלים בנושאים כלכליים גרידא, לבין אלה המטפלים בנושאים אחרים. הקמת בית משפט כלכלי תביא להתמקצעות רבה יותר בתחום זה, וגם לקביעה של שופטים ייעודים לנושא".

לדברים מצטרפת גם עו"ד אביה בן-ארי, המנהלת את שלוחת משרד עורכי הדין מ. פירון בחיפה, ומתמחה בין היתר בליטיגציה מסחרית ובבנקאות. "יש הצדקה להקמת בית משפט כלכלי בחיפה. משרדנו, לדוגמה, מעורב בהליכי ליטיגציה מורכבים מאוד בתחום החברות וניירות הערך, גם באזור הצפון; לא פעם אנו מנסים למצוא עילה לפתיחת התיק בבית המשפט לעניינים כלכליים במחוז אחר, וחבל שכך. יש שופטים מעולים בחיפה, ואם נדע בוודאות שזה מגיע לשופט שמתמחה בתחום - לא נצטרך לחשוב פעמיים".

כוח המשיכה

שרת המשפטים איילת שקד מתכוונת לזרז את הליכי הקמת המחלקה בחיפה, וככל הנראה מדובר בחודשים. האם המהלך יוכיח את עצמו? לדברי עו"ד איתמר ענבי, שותף בכיר במשרד עורכי הדין ש. פרידמן, שהוא הגדול בחיפה והצפון, אין סיבה שזה לא יהיה סיפור הצלחה. "כפי שהוכיחה הקמת המחלקה הכלכלית בתל-אביב, הצלחתה של המחלקה בחיפה תלויה בעיקר בשני גורמים: מינוי שופטים בעלי רמה מקצועית גבוהה שיתמחו בתחום; וזמינותם לטפל בתיקים המובאים בפניהם בלוח-זמנים קצר יחסית.

"השאלה - האם הקמת בית המשפט הכלכלי בחיפה תגדיל את כמות התיקים ה'כלכליים' שיוגשו לבית משפט זה, רלוונטית רק לגבי אותם תיקים שבהם יוזם התביעה רשאי לבחור לאיזה בית משפט להגיש את התביעה (לא לאותם תיקים שבהם כללי הסמכות המקומית או הסכמה מוקדמת בין הצדדים מחייבים להגיש הליך לבית משפט במחוז מסוים)".

לדברי ענבי, "'כוח המשיכה' של בית משפט תלוי באותם גורמים שהפכו את המחלקה הכלכלית בתל-אביב למאוד מוצלחת: איכות השופטים ויעילות הדיון. אם יתקיימו תנאים אלה בחיפה, הם ימריצו גם עורכי דין מחוץ לחיפה להגיש הליכים למחלקה הכלכלית שם".

עו"ד ענבי מוסיף כי "הבחירה להגיש הליך לבית משפט שיצאו לו מוניטין בתחום מסוים, איננה תופעה חריגה. היא מצויה גם בתחומי משפט אחרים (תביעות נזיקין, תובענות ייצוגיות), ואין סיבה שעורכי דין המטפלים בנושאים כלכליים ינהגו אחרת. במיוחד כאשר מדובר בבחירה בין בתי משפט המצויים במרחק שעה-שעה-וחצי נסיעה זה מזה".

אולם, לדבריו, משוכה גבוהה יותר שתעמוד בפני המחלקה הכלכלית החדשה, תהיה בתחום ניירות הערך. "רוב המעורבים בתחום זה פועלים באזור המרכז, והבחירה הטבעית שלהם תמשיך להיות להתדיין שם. אבל נוכחנו לדעת בדומה לתחומים אחרים, שיש דינמיות לדברים. כך שאם המחלקה הכלכלית בחיפה תוכיח רמה גבוהה - אפשר שגם בזה יחול שינוי. ההחלטה היכן להגיש הליך, היא במקרים רבים החלטת התובע; והצדדים האחרים - גם אם מושבם בתל-אביב - צריכים להתדיין במקום שבו בחר התובע".

מי יהיו שופטי המחלקה בחיפה?

"קרב חמש" - רון סוקול, רון שפירא, רבקה למלשטריך-לטר; אורית וינשטיין וד"ר מנחם רניאל

יוזמי הקמת "המחלקה הכלכלית" בבית המשפט המחוזי בחיפה, מקווים שהיא תחקה את המודל המוצלח של המחלקה התל-אביבית, שנתפסת כמחלקה מקצועית ויעילה. מחלקה זו מממשת את התקוות שתלו בה במידה רבה מאוד, בזכות אישיותם וכישוריהם של שלושת השופטים שמרכיבים אותה - חאלד כבוב, רות רונן ודניה קרת-מאיר (קרת-מאיר תפרוש בקרוב מכס השיפוט, ולנעליה במחלקה ייכנס השופט מגן אלטוביה).

במשך השנים זוכים שופטי המחלקה הכלכלית לתשבחות מקרב הקהילה המשפטית-הכלכלית, אשר רואה בהם שופטים מקצועיים, יסודיים, יעילים ומהירים. היעילות מתחדדת עוד יותר נוכח העובדה כי אל שולחנם מגיעים תיקים מהמורכבים ומהגדולים ביותר במשק, לרבות כאלה הכוללים אלפי עמודי פרוטוקולים, עדויות וארגזי ראיות רבים.

במשרד המשפטים מבהירים כי אין עדיין מועמדים מובילים במרוץ לאיוש שני הכיסאות במחלקה הכלכלית במחוזי חיפה. אולם הבחינה של השופטים המכהנים בצפון כבר החלה. ל"גלובס" נודע כי "המאגר" שממנו ייבחרו המועמדים כולל בעיקר את שופטי בית המשפט המחוזי בחיפה. על הרקע הזה נפתחה "בורסת השמות".

לדברי משפטנים חיפאים וצפוניים, יש מספר שופטים שדנים כבר עתה בעניינים כלכליים, והם המתאימים ביותר לאייש את המחלקה החדשה. בין השמות שעלו כמועמדים ראויים נמצאים השופט רון סוקול, העוסק רבות במיסוי; סגן-הנשיא רון שפירא, שדחה לפני מספר שנים תביעת פיצויים שהגישו 39 דייגים נגד מפעלים שזיהמו את נחל הקישון ונגד המדינה; השופטת רבקה למלשטריך-לטר; השופטת אורית וינשטיין; והשופט ד"ר מנחם רניאל.

לדברי פרופ' דן ביין, "כל השופטים שעוסקים במיסוי, שזו סוגיה כלכלית, ו/או כאלה שדנים בסכסוכים עסקיים אזרחיים, מתאימים לתפקיד". ביין מציין כי "למעשה, כל השופטים האזרחיים בחיפה עוסקים גם בנושאים כלכליים, וניתן להכשיר אותם לתחומי הכלכלה הרלוונטיים. גם השופטים בתל-אביב לא נולדו 'שופטים כלכליים'. הם עסקו בנושאים אזרחיים-מסחריים, ובחלקם גם פליליים, צווארון לבן ודברים מהסוג הזה; ובמשך הזמן הם קיבלו את ההתמחות הספציפית לנושאים של ניירות ערך, הגבלים עסקיים, ועניינים מהסוג הזה. זה לא בשמיים".

עוד כתבות

נשיא ארה''ב, ג'ו ביידן / צילום: Associated Press, Jacquelyn Martin

ארה"ב ועוד 17 מדינות בקריאה משותפת: "לשחרר חטופים מיד"

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה בכ-3%, טסלה זינקה ב-12%

הנאסד"ק עלה ב-0.2% ● אירופה ננעל בירידות קלות ● מדד הנג סנג עלה ב-2% ● בנק פיקטה: "שוק המניות בארה"ב תלוי ברווחי החברות הגדולות" ● יו"ר UBS: "הבנק אינו גדול מכדי ליפול" ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

עליות קלות בנעילת הבורסה; נובה טיפסה ב-4%, נייס ב-3%

ההתפתחות הבטחונית בצפון העיבה על הבורסה ● השקל נסחר בתנודתיות מול הדולר ● אלארום זינקה ב-20% ● מאסיבית, יצרנית מדפסות התלת מימד צנחה ב-13% ● דלק חתמה על העסקה לכניסתה של ענקית האנרגיה ENI לאיתקה ● בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

בועז לוי, מנכ''ל התעשייה האווירית לישראל / צילום: יוסף יהושע

בתעשייה האווירית רוצים לחתוך את הדיבידנד למדינה. הבעיה: הבונוס לעובדים ייתקע

אחרי שיא בהכנסות וזינוק ברווח הנקי, לגלובס נודע שבתעשייה האווירית יבקשו מרשות החברות לנצל את הכסף למחקר ופיתוח ● עד שלא יסוכם הדיבידנד למדינה, גם המענקים לעובדים בהקפאה

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו מגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

אוהלי המחאה הפרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Caitlin Ochs

הקמפוסים בארה"ב רותחים, ובישראל חוששים מגל חרמות

ההפגנות האנטישמיות והאנטי־ציוניות ברחבי הקמפוסים בארה"ב, ובראשן בקולומביה, הגיעו לשיא עם סגירת שערי האוניברסיטה שבלב מנהטן, וכבר עכשיו הן זולגות מעבר למדשאות והופכות לגל חרמות לא מוצהר על חוקרים ישראלים ● "הממשלה צריכה להתעורר לפני שייווצר פה נזק בלתי הפיך", אומרת פרופ' מלאת שמיר, סגנית נשיא אוניברסיטת ת"א לבינלאומיות

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; אך התחזית מאכזבת

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● החברה מפספסת את צפי האנליסטים לרבעון השני של השנה והמניה יורדת ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

עו''ד דוד ליבאי / צילום: תמר מצפי

הלך לעולמו שר המשפטים לשעבר דוד ליבאי

ליבאי כיהן כשר המשפטים בכנסת ה-13 בממשלת רבין מטעם מפלגת העבודה ● בתפקידו כשר המשפטים דאג, בין השאר, לחקיקת רפורמה בדיני המעצרים והחיפושים ולחקיקתו של חוק הסנגוריה הציבורית ● היה שותף לחקיקת חוק יסוד: כבוד האדם וחירותו וחוק יסוד: חופש העיסוק

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

השקל נחלש בחדות מול המטבעות הזרים. אלו הסיבות

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

רונן דר (מימין) ועמרי גלר, מייסדי Run:AI / צילום: Run:AI

עכשיו זה רשמי: אנבידיה קונה את החברה הישראלית הזו בסכום עתק

אנבידיה הודיעה על רכישת חברת הסטארט-אפ ראן איי.איי (Run:AI), בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר, מתוכם 100 מיליון דולר יוקצו לשימור יזמים ועובדים ● החברה פיתחה מערכת הפעלה למעבדים גרפיים, המשפרת את יעילות פעילותם

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב, אסר על מכירתם במשך 100 שנים ● כעת האוסף מותר למכירה, והוא שווה סכום עתק

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

אמיר כהנוביץ' / צילום: יח''צ

הכלכלן הבכיר שעשה את המעבר המפתיע של השנה מדבר

אמיר כהנוביץ' הפתיע את שוק ההון בספטמבר כשעזב את חברת הביטוח הגדולה ביותר בישראל, הפניקס, ועבר לסוכנות הענק פרופיט ● בראיון לגלובס הוא מסביר את שינוי הקריירה הדרמטי שעשה, מציע את הפרשנות הייחודית שלו להתנהלות בשוק ההון, ומערער על התחזית של בנק ישראל לגבי הצמיחה של הכלכלה

יהודה זיסאפל ז''ל וזהר זיסאפל ז''ל / צילום: כדיה לוי, איל יצהר

"לא היו להם יאכטות ומטוסי פאר": לאן פניה של אימפריית ההייטק שהקימו האחים זיסאפל

האחים יהודה וזהר זיסאפל היו מאבות ההייטק המקומי ● הם הלכו לעולמם בתוך פחות משנה והשאירו מאחור את קבוצת רד בינת, הכוללת עשרות חברות ● גלובס שוחח עם מקורבים, בכירים בתעשייה וקולגות, וצלל להיסטוריה ולעתיד של אחת מאימפריות ההייטק הראשונות בישראל: "הם עבדו עד הימים האחרונים, אך לא מינו דור המשך מקצועי שיכול לקחת את זה הלאה"

פליטים עזתים ברפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

וול סטריט ג'ורנל: כך תיראה הפעולה הישראלית ברפיח

בוול סטריט ג'ורנל מדווחים כי ישראל נערכת לפעולה ברפיח ומפנה אזרחים לקראת מבצע צבאי ● עפ"י ההערכות, מבצע הפינוי צפוי להימשך כשבועיים עד שלושה שבועות ויתבצע בתיאום עם ארה"ב, והלחימה תיארך כשישה שבועות