גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

טראמפ מאזין לגנרלים - ולומד

מדיניות חוץ הייתה מקלטם של מספר נשיאים אמריקאים - וגם של הנשיא הזה

ולדימיר פוטין ודונלד טראמפ / צילומים: רויטרס
ולדימיר פוטין ודונלד טראמפ / צילומים: רויטרס

הניסיון מלמד אותנו שמדיניות חוץ היא מקלטם של נשיאים אמריקאים, כאשר מבוקשם אינו ניתן להם בענייני פנים, או כשנשיאותם עולה על שרטון. זה מה שעשו ג'ורג' בוש האב והבן, ביל קלינטון וברק אובמה.

יש לנשיא הרבה יותר כלים בענייני חוץ. הוא אינו זקוק לתמיכת הקונגרס, אלא כדי להכריז מלחמה. ב-67 השנים האחרונות התמעט אפילו הצורך הזה, ונשיאים אמריקאים יצאו למלחמות מבלי שהן הוכרזו.

לא פעם, קשה מאוד לעמוד בפיתוי להמיר משא ומתן מתסכל ומייגע עם מאות חברי קונגרס סרבנים בתמורות התקשורתיות המיידיות של דיפלומטיה בינלאומית.

ריצ'רד ניקסון התעופף למזרח התיכון באמצע יוני 1994 ונשא נאום דרמטי בארוחת ערב בכנסת בירושלים, כאשר עמד על-פי קברו הפוליטי. לא יצאו אפילו חודשיים מביקורו המרשים, והוא התפטר תחת ענן ווטרגייט. ענייני חוץ היו מקלטו האחרון.

מה שעושים 59 טילים

הרבה יותר מדי מוקדם לייחס את בקשת המקלט הזו לדונלד טראמפ. למפלגתו יש רוב מוצק בקונגרס, והוא נמצא רק בתחילת כהונתו. אבל חודשי נשיאותו הראשונים היו רצופים תקלות ומעידות, מהן חמורות. סגל הבית הלבן שרוי במלחמות פנימיות, שפרטיהן המפולפלים חוזרים ודולפים לתקשורת.

בקצרה, על פניה יש לו סיבה לחתור החוצה, כדי להתאוורר, כדי להתאושש, וכדי לצבור נקודות.

אלק בולדווין, החקיין הלא-מושלם של טראמפ בתוכנית הסאטירה השבועית של רשת אן.בי.סי, "סאטרדיי נייט לייב", הכריז במוצאי שבת, "העיתונות חדלה לכתוב על רוסיה, זה מה שעושים 59 טילי טומאהוק". זה כמובן הפירוש הציני הבלתי נמנע: הנשיא לוחץ על ההדק כדי לשרת את צרכיו הפוליטיים.

את הרושם הזה מחזקת המהירות שבה התרחש הכוונון. בתוך שבוע אחד ממשל טראמפ התקרב לשנות מצב צבירה. לא זו בלבד שהוא תקף שדה תעופה בצפון סוריה, אלא שהוא נטל עמדת מנהיגות פתאומית במערכה המערבית נגד רוסיה. בו בזמן הוא שיגר כוח משימה ימי אל קרבת חופיה של צפון קוריאה והכריז שרודנה הצעיר "מחפש צרות".

"קיסרות הרשע" חוזרת?

מזכיר המדינה נמוך הפרופיל, רקס טילרסון, הגביר פתאום את קולו כמעט עד צעקה. הוא נסע אל פגישת שבע המעצמות התעשייתיות של המערב באיטליה, כדי להציע עיצומים כלכליים חדשים נגד רוסיה.

הבית הלבן כעס במידה כזאת על ההכחשות הרוסיות עד שהסיר את ההגבלות הביטחוניות על פרסום של ממצאי ביון, המאשרים כי משטר אסד הוא שהשתמש בגז הסארין במחוז אידליב. הוא הוסיף והחמיר: לא זו בלבד שרוסיה אשמה בעצם השימוש, אלא שהיא גם אשמה בניסיון לחפות על השימוש.

חילופי דברים כאלה לא נשמעו בין וושינגטון למוסקבה מאז רגעי השיא של המלחמה הקרה. השוואה אחת העולה על הדעת היא עם נסיבות הפלתו של מטוס נוסעים דרום קוריאני, אשר סטה אל תחום האוויר של ברית-המועצות בספטמבר 1983. זו הייתה השנה הקשה ביותר בשלב האחרון של המלחמה הקרה. חודשים אחדים קודם, הנשיא רונלד רייגן כינה את ברית-המועצות "קיסרות הרשע" (evil empire).

שיעורי האיבה והחשד בין ארה"ב לרוסיה עמדו בסימן עלייה מאז 2012. בחירת טראמפ עוררה את הציפיות - את החששות ואת התקוות - שארה"ב תחתור אל עיסקה מקיפה עם רוסיה.

הבה נסחר בארצות

בשבוע שעבר שמע דונלד טראמפ עצה ממלך ירדן עבדאללה: ותר-נא לרוסיה בחצי האי קרים - ודרוש ממנה ויתורים בסוריה. כה בטוח היה המלך בהגיון הצעתו השערורייתית עד שהוא חזר עליה בראיון מקיף שהתפרסם ביום א' השבוע ב"וושינגטון פוסט". הבה נסחר בארצות ובאוכלוסיות, הציע הוד מלכותו, בסגנון שהיה מקובל בהחלט על טראמפ עד השבוע שעבר. סוף סוף, טראמפ הוא שחזר והזכיר את ניסיונו הענף במשא ומתן בעולם העסקים. מה הוא משא ומתן אם לא עמידה על המקח.

אבל מה שהיה תקף במחצית הראשונה של השבוע שעבר חדל להיות תקף במחצית השנייה. ביום ביקורו של עבדאללה אצל הנשיא נודעו פרטי ההתקפה על העיר ח'אן שייח'ון.

הם רוצים לדבר איתה

הימים הבאים עמדו בסימן שינויים בעלי פונטציאל מפליג בדיפלומטיה האמריקאית. הנשיא שפקפק בצורך בנאט"ו הקל ראש באחדות המעשה והמטרה של המערב, והאיר פנים לפוטין, ניסה השבוע ללכד את המערב נגד רוסיה. הסימנים מעידים שהוא מטה עכשיו אוזן לשר ההגנה שלו וליועץ לביטחון לאומי, שניהם גנרלים בכירים (הראשון בדימוס, השני בשירות פעיל), שניהם נצים הן בענייני המזרח התיכון והן ביחס כלפי רוסיה ותומכים מושבעים בנאט"ו.

אבל ללמדכם מה הפסידה ארה"ב בעיני בעלות בריתה, קבוצת ה-7-G, בפגישתה באיטליה, לא נענתה לקריאה להעניש את רוסיה על התנהגותה בסוריה. האירופאים - איטליה וגרמניה, ובמידה מסוימת אפילו צרפת - חושבים שאין טעם לדחוק את רוסיה אל הפינה. צריך לדבר איתה, לא להעניש אותה.

התמורה שחלה לכאורה בטראמפ לא מצאה לפי שעה הדים באירופה. זה עניין חשוב, מעניין ואולי גם מדאיג. כנראה אין זה מקרה ששלושה מארבעת הטוענים העיקריים לנשיאות צרפת הם פרו-רוסים; ובשמאל הגרמני מתחזקים הקולות לטובת התקרבות אל רוסיה חמישה חודשים לפני הבחירות הכלליות. לפחות במידת מה, ולדימיר פוטין השיג את מבוקשו: פילוג השורות בנאט"ו. אבל עוד חזון למועד.

מה אומר לכם הקול הבא

בינואר 1980, הנשיא ג'ימי קרטר, אשר יצא מגדרו לנסות ולשפר את היחסים עם ברית-המועצות, נאלץ לעשות שינוי של 180 מעלות. הסובייטים עתה זה פלשו לאפגניסטן, כדי להפוך אותה לגרורה סובייטית מלאה ולהשליט עליה את עושי דברם. זו הייתה מהלומה כבדה במיוחד, גם בגלל פתאומיותה, גם מפני שאפגניסטן היא שכנתה של איראן, שיחסיה עם ארה"ב התמוטטו חודשיים קודם.

קרטר גילה באיחור את פרצופה האמיתי של ברית-המועצות, והציע להעניש אותה בחומרה, בעיצומים כלכליים ובבידוד מדיני. הוא גם הורה לסי.איי.אי לסייע למורדים באפגניסטן, שמחלציהם ייצאו יום אחד הטליבאן ובמידה מסוימת גם אל-קאעידה. מרוץ חימוש אמריקאי-סובייטי התחיל, והמלחמה הקרה נכנסה אל מה שהתברר אחר-כך כשלב המכריע שלה.

התוצאות היו עצומות ממדים לכל הנוגעים בדבר. קרטר עצמו שילם את מחיר חולשתו, והובס בבחירות לנשיאות 11 חודשים אחר-כך. ברית-המועצות הסתבכה ללא תקנה באפגניסטן. הסתבכותה, ומרוץ החימוש היקר, מילאו תפקיד חשוב במשבר המערכתי שמוטט אותה 11 שנה אחר-כך.

ההיסטוריה אינה חוזרת, והשוואות הן במקרה הטוב בעלות תוקף מוגבל. רוסיה גם אינה חזקה ורבת השפעה כפי שהייתה ברית-המועצות. אבל יש לה בהחלט היכולת להחמיר משברים ולהחריף מתחים - ונראה שיש לה גם הצורך התקופתי לעשות כן. אין זה מן הנמנע שאנחנו נכנסים אל תחום של אי-ודאויות שלא נראו דוגמתן מאז שנות ה-70 וה-80 של המאה שעברה, במזרח התיכון, באירופה ובמזרח אסיה.

■ רשימות קודמות ב-yoavkarny.com. ציוצים (באנגלית) ב-twitter.com/YoavKarny

עוד כתבות

אפרת שפר / צילום: שלמה שהם

כמה יקבל כל מפונה שיירשם לתוכנית התעסוקה החדשה בחיפה?

יוזמה של החברה הכלכלית חיפה, שותפות חיפה־בוסטון והעירייה מציעה רצף תעסוקתי למפונים שנותרו במלונות ● ד"ר אפרת שפר, מובילת התוכנית: "המטרה היא להעלות אותם על מסלול השיקום"

אילוסטרציה: shutterstock

התשואה באפריל נחתכה, אז למה מנהלי ההשקעות בטוחים שבקרוב שוק המניות ישוב לעלות?

החודש הגרוע בוול סטריט מזה שנה וחצי היכה באפיקי הגמל והפנסיה: באפריל נמחקה כשליש מהתשואה שהושגה ברבעון הראשון של השנה ● כלכלנים מסבירים כי החשש מהתפרצות מחודשת של האינפלציה מעיב על ביצועי שוק המניות, אבל מעריכים כי "לא תהיה מפולת"

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Shakh Aivazov, Jacquelyn Martin)

ביידן צולל לשפל חדש, והמוני גיאורגים יוצאים לרחובות להתנגד ל׳חוק הרוסי׳

ג'ו ביידן מוסיף לשקוע ● הריבית בארה"ב לא תרד, והמשכנתאות יעלו ● גיאורגיה לוחמת נגד מהפכה משפטית ● פדרו סאנצ'ס עושה בית ספר לראשי ממשלות, ופקיסטן אומרת למשתמטי מס: אין כרטיס SIM בלי מסים

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: ap, Markus Schreiber

דרמה בנמלים: ארדואן אוסר על יצוא סחורות לאשדוד וחיפה

בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף - כך נודע לראשונה לגלובס מפי גורמים המעורים בפרטים ● מדובר בחוליה האחרונה של שרשרת אירועים שוותיקי הסוחרים עם טורקיה לא זוכרים כמותם, וקשה לדעת מתי וכיצד יסתיימו

מפגינים באוניברסיטת קליפורניה, השבוע / צילום: Reuters, Aude Guerrucci

ניצולי ה־7 באוקטובר תובעים את מובילי המחאות בקמפוסים בארה"ב: "זרוע של חמאס"

אזרחים ששרדו את הטבח ביישובי הדרום, הגישו השבוע לבית המשפט המחוזי בווירג'יניה תביעה נגד ארגוני המחאות בארה"ב, בטענה לקשר ביניהם לחמאס ● בין היתר, צוין כי ראשיהם היו חברים בארגוני טרור ואף הכינו מסמכי תעמולה נגד ישראל, בטרם התרחש הטבח

תיירים באקרופוליס, יוון. יחס החוב־תוצר במדינה הגיע ב־2023 לרמה הנמוכה ביותר מאז 2010 / צילום: Reuters, Beata Zawrzel

הפתעה כלכלית באירופה: מדינות ה"פריפריה" מובילות את הצמיחה ביבשת

כלכלות דרום אירופה רשמו צמיחה מהירה ב־2023, בעוד שגרמניה וצרפת התכווצו, ובכך הפכו את המגמה ביבשת ● איטליה, ספרד, פורטוגל ויוון מצליחות לצמצם את החובות שצברו במשבר 2008 ובקורונה, אך מומחים טוענים כי כדי לשמר את השגשוג דרושים שינויים מבניים

בית הנבחרים בוושינגטון / צילום: ap, Jacquelyn Martin

בית הנבחרים האמריקאי העביר את חוק האנטישמיות. מה הוא יכלול?

החוק עבר ברוב מוחץ, ואם יעבור גם בסנאט וייחתם ע"י הנשיא, חלק מן האמירות הנשמעות היום בקמפוסים בארה"ב נגד ישראל, יהפכו לעבירה פלילית ● גורמים אמריקאים רואים בקבלת החוק תגובה למהומות המתרחשות בימים אלה בקמפוסים ברחבי ארה"ב

במה העשירים משקיעים / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

לא מתלהבות ממניות: כך המשפחות העשירות מנהלות את הכסף שלהן

מחקר של ג'יי פי מורגן בחן את דפוסי ההשקעה של משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● המשפחה העשירה הממוצעת משקיעה בעיקר בנכסים לא סחירים, משלמת 6 מיליון דולר בשנה על ייעוץ השקעות, ומצפה לתשואה של כ־11% בשנה

מאנגר ובאפט באסיפת משקיעים קודמת של ברקשייר האת'וויי / צילום: ap, Nati Harnik

"מעבר לעידן חדש": האסיפה השנתית של ברקשייר כבר לא תהיה אותו הדבר

משקיעים נערכים לתחושת "כיסא ריק" בכינוס השנתי של ענקית ההשקעות ברקשייר האת'וויי בשבת ● זאת לאחר שבנובמבר שעבר הלך לעולמו צ'רלי מאנגר, יד ימינו הוותיק של המנכ"ל והמשקיע האגדי וורן באפט ● המשתתפים יחפשו רמזים לעתיד הניהולי של ברקשייר

הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם ד''ר רוני הירש / צילום: פרטי

היא חקרה את אחד הכלכלנים המפורסמים בעולם ובטוחה - אנחנו עושים לו עוול

שיחה עם ד"ר רוני הירש, מומחית לתיאוריה פוליטית והיסטוריה של מחשבה כלכלית ● על הגותו של אדם סמית, שוק חופשי ושחיתות פוליטית ● האזינו 

מפגינים פרו פלסטינים משתלטים על בניין המילטון באונ' קולומביה / צילום: Associated Press

דוח חדש חושף: הכסף שמניע את האלימות בקמפוסים בארה"ב

מעט מאוד ידוע לגבי ההון שנשפך על המחאות האנטישמיות המבעבעות בקמפוסים בארה"ב, אבל ברור שהן לא ספונטניות - זהו מאבק ממומן ומתוכנן היטב ● דוח חדש של מכון NGO Monitor, ששיתפו דמויות כמו ביל אקמן ואילון מאסק, חושף את הארגונים מאחורי ההפגנות הקיצוניות וחלק ממקורות המימון שלהן, ובראשם שניים: ג'ורג' סורוס והאחים רוקפלר

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: Associated Press, Noah Berger,

מכירות האייפונים צנחו, אז למה המשקיעים מרוצים?

הבייבאק הוא הבעת אמון של אפל בעצמה ● למרות ההכנסות הנמוכות, החברה עקפה את צפי האנליסטים, ולמשקיעים יש לא מעט סיבות להיות מרוצים ● ומה צפוי בבינה המלאכותית ● 5 הערות על דוחות אפל

בתי הזיקוק במפרץ חיפה / צילום: שלומי יוסף

המדינה לביהמ"ש: פעילות צ'יינה הרבור לא נפסלה באופן גורף בישראל

חברת התשתיות הסינית צ'יינה הרבור עתרה נגד פסילתה מהמכרז להקמת נמל התזקיקים בחיפה עקב סיבות ביטחוניות ● אתמול הצהירה המדינה בביהמ"ש כי פעילות החברה הסינית לא נפסלה באופן גורף בישראל, וכי הפסילה היא רק לגבי המכרז הקונקרטי - והעתירה נדחתה בהסכמה

מכוניות חדשות בנמל אילת / צילום: איל יצהר

משלוח הרכב שיצא מטורקיה בדקה ה-90, ומה החלופות שבוחנים היבואנים

יבואני הרכב הישראלים נערכים לסגר הייצוא מטורקיה ● משלוח ענק של טויוטה הספיק לצאת לישראל "ברגע האחרון" אולם בענף צופים עיכובים באספקת דגמי מפתח

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: Reuters, AHMAD AL-RUBAYE

לאחר חשיפת גלובס: בלומברג מדווחת כי טורקיה עוצרת לחלוטין את קשרי המסחר עם ישראל

בבלומברג דיווחו כי עדיין לא מדובר באישור רשמי, אלא בדיווח של גורמים טורקיים ● מוקדם יותר היום נחשף בגלובס כי בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף ● בנוסף, חברת התעופה הטורקית MNG מפסיקה לייבא מטענים לישראל

הפגנות פרו-פלסטיניות באוניברסיטת סטנפורד / צילום: Reuters, Carlos Barria

היום שהכה בתדהמה והמשמעות של להיות יהודי: חמישה לקחים מסטנפורד

עו"ד יותם ברגר מסיים בקרוב את שנתו השנייה באוניברסיטת סטנפורד, אבל במקום לקדם את הדוקטורט שלו, הוא מבלה חלק ניכר מזמנו בפעילויות "הסברה" בגלל ההפגנות האנטי־ישראליות ● מה הוא למד על חבריו באוניברסיטה, ולמה הפתרון למשבר יכול להגיע מהנהלות של האוניברסיטאות?

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה חיובית בבורסה; היום עודכנו המדדים, אלה שיצאו ואלה שנכנסו למדד ת"א 35

מדד ת"א 35 עלה ב-0.5% ● השקל נחלש מול המטבעות הזרים ● הנפקות האג"ח הקונצרניות באפריל גדלו בישראל בכ-300% ● במיטב מעריכים כי בנק ישראל יוריד את הריבית בהחלטה הקרובה ● הפד הותיר את הריבית על כנה אך פאוול הדגיש שלא תהיה העלאת ריבית בקרוב ● עונת הדוחות בוול סטריט ממשיכה לתפוס תאוצה והערב אפל תפרסם את תוצאותיה הכספיות בסיום המסחר

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: ap, Jeff Chiu

אפל היכתה את התחזיות ברבעון, והכריזה על "בייבאק" ענק

יצרנית האייפונים הרוויחה 1.53 דולר למניה, לעומת הצפי שעמד על 1.5 דולר ● הכנסותיה היו 90.8 מיליארד דולר לעומת צפי של 90 מיליארד דולר ● תבצע רכישה עצמית של מניות בשווי של 110 מיליארד דולר, הכי הרבה אי פעם ● שווי החברה נוסק במסחר המאוחר בכ-180 מיליארד דולר

''מנטה ריי'' / צילום: נורת'גרופ

לא רק באוויר: כלי השיט הבלתי מאויש החדש של צבא ארה"ב

הסוכנות האמריקאית לפיתוחים טכנולוגיים צבאיים והענקית הביטחונית נורת'רופ גרומן הודיעו כי סיימו בדיקות בהיקף מלא של "מנטה ריי" - פרויקט דגל ימי של כלי שיט תת־מימי בלתי מאויש (UUV) גדול במיוחד ● כלי השיט החדש נושא חיישנים ומערכות תקשורת מתקדמות המאפשרות לו לבצע משימות כמו מעקב, זיהוי ונטרול מוקשים, מחקר בעומק האוקיאנוסים ומיפוי הקרקעית

בורסת וול סטריט / צילום: Shutterstock

למכור את המניות בחודש מאי ולצאת מוול סטריט? זה מה שההיסטוריה מלמדת

האם נכנסו לחצי השנה הגרועה של השנה, וזה הזמן לצאת משוק ההון עד אוקטובר? לא בטוח ● אנליסטים בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה הוותיקה "Sell in May and go away" ● ולמה הנפילה של אפריל לא מפחידה אותם?