גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"טכנולוגיית הבנייה בארץ מבוססת על המצאות מלפני 100 שנה"

האדריכל אלי עטיה תכנן עבור דונלד טראמפ מגדל בן 137 קומות בניו-יורק ■ שווי הפיתוח של עטיה הוערך ע"י גוגל ב-120 מיליארד דולר לשנה בארה"ב

על פני כפולת עמודים בעיתון "ניו-יורק פוסט", באמצע שנת 1985, הוצגו צילומים של 13 מגדלים, אותם תכננו 13 אדריכלים מובילים בארצות-הברית עבור 13 יזמים. תריסר יזמים היו ידועים היטב כמובילים בתחום הבנייה בארצות-הברית, ולצידם צמד האחים הצעירים ג'וזף וראלף ברנסטיין, שלא היו מוכרים בעולם הנדל"ן הניו-יורקי. זה היה במסגרת מכרז של עיריית ניו-יורק, בראשה עמד אז אד קוץ', למכירת הקרקע האטרקטיבית ביותר במנהטן באותה תקופה לפרויקט ענק. הזוכה במכרז אמור היה לספק את ההצעה הכספית הטובה ביותר, כאשר במסגרת המכרז ניתן גם משקל לתכנון האדריכלי.

מדובר בכיכר קולומבוס מספר 10, בפינה הדרומית-מערבית של סנטרל פארק. זה היה מגרש של 18 דונם, עם תוכנית לשימושים מעורבים - מסחר, משרדים, מלונאות ומגורים - בהיקף בנייה כולל של כ-300 אלף מ"ר.

ה"ניו-יורק פוסט" ערך משאל בין קוראיו וביקש מהם לבחור במגדל המועדף עליהם מבחינה אדריכלית. הפרויקט הזוכה במשאל הקוראים היה מגדל בן 137 קומות, בגובה של כמעט 500 מטר, הגבוה ביותר מהדגמים שהוצעו - וזכה ל-37% מהקולות.

היזמים של הפרויקט היו שני אנשי נדל"ן, שהיו באותה תקופה כוכבים עולים בעולם הפרויקטים הגדולים במנהטן: דונלד טראמפ ופיטר קליקו. האדריכל שלהם, שתוכניתו זכתה במשאל הקוראים על האדריכלות, היה אלי עטיה. אדריכל עטיה היה בעל משרד אדריכלים משגשג בניו-יורק, ונחשב למומחה בבניינים גבוהים. ראש העיר קוץ' כינה את המגדל שלו "פלאש גורדון" על שם סדרת החלל.

ההצעה הכספית הגבוהה ביותר שהוגשה לעיריית ניו-יורק, בהפרש ניכר מההצעות הכספיות האחרות, היתה של צמד האחים ברנסטיין שאיש לא הכיר: כ-550 מיליון דולר. טראמפ וקליקו הציעו כ-370 מיליון דולר.

בשלב זה נבדקו היכולות הכספיות של המתמודדים במכרז, ואז נחשף חשד לפיו צמד האחים היו למעשה אנשי קש של פרדיננד מרקוס, הנשיא המושחת של הפיליפינים. בעקבות החשד החליטה עיריית ניו-יורק שהשערורייה עלולה להתפתח לממדים בעייתיים, ופנתה לטראמפ וקליקו בהצעה פשוטה: מכיוון שההצעה האדריכלית שלכם היא המועדפת על הציבור, אנא תואילו להשוות את המחיר מ-370 מיליון דולר לסכום הזוכה של 550 מיליון דולר, והפרויקט שלכם.

טראמפ, הדומיננטי יותר מקליקו, לא רצה לשמוע והודיע: המגרש לא שווה יותר מ-370 מיליון דולר, אינני מוכן להעלות את ההצעה הכספית. המכרז התפוצץ.

10 שנים מאוחר יותר נמכר המגרש ללא מכרז לחברת נדל"ן גדולה, "רילייטד קומפני", שהקימה בכיכר 2 מגדלים בני 55 קומות כל אחד, על בסיס רחב בן 22 קומות. זהו בנין "טיים וורנר" בכיכר קולומבוס היום, סמוך מאוד למגדל טראמפ המפורסם, הממוקם ברחוב 57 פינת השדרה החמישית.

 

הגדלת הצפיפות בערים

אדריכל עטיה, שתכנן את מגדלי מרכז השלום בתל-אביב (מרכז עזריאלי), זוכר את דונלד טראמפ: "התרשמתי שהוא יזם יעיל שמבין בנייה ונדל"ן. היתה לו גם תעוזה ואפילו חוצפה לעשות מה שאחרים לא העזו. למשל, הוא היה הראשון ששיפץ באופן יסודי את מלון קומודור על רחוב 42 והפך אותו למלון מודרני, היאט, וזה היה הפיתוח הראשון על רחוב 42 ודרומה בעשרות שנים, בהן איש לא העז לבנות ברחוב שנחשב מסוכן ונגוע בפשע וסמים. במובן זה הוא היה הראשון שבנה ברחוב 42. מיד לאחר כך פיטר קליקו המשיך את המגמה, כשבנה את המגדל שתכננתי בפארק אבניו 101 על רחוב 40, ומיד לאחר מכן אחר כך תכננתי עבור אדמונד ספרא את מטה בנק ריפבליק ברחוב 40 על השדרה החמישית (הבניין נמכר בהמשך לחברת נכסים ובניין). למעשה, טראמפ פרץ את הדרך לפרויקטים במרכז מנהטן".

- עיריית תל-אביב מתכננת מגדל בן 100 קומות. הגעת לישראל בהקשר לזה?

"לא. הגעתי לישראל להשלמת הפיתוח של טכנולוגיות תכנון ובנייה שפיתחתי בעשרים השנים האחרונות. שמחתי לשמוע שהעירייה חושבת על 100 קומות, לאור הצורך הישראלי והגלובלי של הגדלת הצפיפות בערים הגדולות והמובילות בעולם. הבניינים הגדולים שנבנים עכשיו בתל-אביב, כמו בניינים בכל העולם, מבוססים על טכנולוגיה שהומצאה לפני יותר מ-100 שנה, ומפגרת אחרי כל התעשיות האחרות שאימצו אוטומציה. אני מציע לגורמים ממשלתיים ועסקיים בישראל לאמץ את הטכנולוגיות שפיתחתי ושבפעם הראשונה בהיסטוריה מאפשרות אוטומציה של תהליך הבנייה, ועל-ידי כך להפוך את ישראל למרכז מצוינות ותעסוקה של תעשיית הבנייה בעולם, תעשייה שהיא גדולה יותר מכל התעשיות האחרות ביחד וצפויה לגידול אקספוננציאלי".

- תסביר.

"הטכנולוגיה העיקרית היא EA (Engineered Architecture) שמאפשרת בניית כמעט כל מבנה אפשרי באיכות גבוהה יותר, בעלות נמוכה יותר עד 50%, ובזמן בנייה קצר יותר עד 50%, עם אורך חיים גבוה יותר ובאיכות סביבתית גבוהה בהרבה ממה שאפשרי היום. הטכנולוגיות האחרות הן לסוגי בניינים מסוימים. למשל מגדלים סופר-גבוהים מצד אחד, ומצד שני בניינים שבהם קומה אחת עד 40 קומות, ביניהם כאלה שנותנים פתרונות לשיקום אזורים שנפגעו מאסונות טבע או מלחמה".

- נניח שתפעיל את הטכנולוגיה שלך על בניין 100 הקומות בתל-אביב. מה הרווחנו?

"כשמדובר בבניין בן 100 קומות, הוא יוקם מחלקים שמיוצרים באופן תעשייתי, כאשר הפעילות באתר תוגבל לביצוע יסודות, יציקות בטון ולהרכבת החלקים, עם כל האיכויות שמניתי. בבניינים שייבנו בטכנולוגיה של EA, התוכנה תקבל את נתוני הקרקע, זכויות ומגבלות הבנייה, תמהיל השימושים והחזון האדריכלי - ותוך שבוע היזם יקבל תוכניות עבודה לביצוע, והוא ידע בדיוק כמה יעלה לו הבניין ומתי בדיוק תסתיים בנייתו".

- לפני שנתיים וחצי פורסם על כך שגוגל בדקה את טכנולוגיית EA ובסופו של דבר נפרדו דרכיכם והגעתם לעימות משפטי. איך עומדים הדברים עכשיו?

"במהלך השנה בה הובלתי את צוות הפיתוח במחלקה הסודית גוגל X, נערכה בדיקה של מומחים בכל התחומים, ובסיומה נמסר לסרגיי ברין וללארי פייג', שהערך של טכנולוגיית EA לגוגל, במונחים של שיווק בארצות-הברית המהווה 20%-25% משוק הבנייה העולמי, מגיע לשווי של 120 מיליארד דולר לשנה. אבל דרכינו נפרדו וכרגע עומדת בקשה שלי בבית המשפט בקליפורניה, להוציא צו לפיו גוגל לא יוכלו להשתמש בטכנולוגיה שלי".

- נראה כאילו ויתרת על השותף האולטימטיבי לחזון שלך.

"התגלו בין גוגל לביני חילוקי דעות לגבי המשך הפיתוח והקידום של הטכנולוגיות. אני באתי להציע למדינת ישראל את הטכנולוגיות שפיתחתי, שיכולות להיות המרכיב החשוב בקפיצת מדרגה בתעשייה הישראלית, גם בידע וגם בייצור".

- באיזה מצב מצוי פיתוח הטכנולוגיות שלך?

"הטכנולוגיות קיימות ומושלמות, וכרגע, יחד קבוצת מפתחים ישראלים מהשורה הראשונה, אנחנו בתהליך של תרגום הטכנולוגיה לתוכנה. במקביל, אני במגעים עם גורמים עסקיים למימון השלמת הפיתוח. שמחתי לפגוש בישראל יזמים עם ראש פתוח, שאינם נגועים בשמרנות הכל כך אופיינית לתעשיית הבנייה".

עוד כתבות

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה חיובית בבורסה; היום עודכנו המדדים, אלה שיצאו ואלה שנכנסו למדד ת"א 35

מדד ת"א 35 עלה ב-0.5% ● השקל נחלש מול המטבעות הזרים ● הנפקות האג"ח הקונצרניות באפריל גדלו בישראל בכ-300% ● במיטב מעריכים כי בנק ישראל יוריד את הריבית בהחלטה הקרובה ● הפד הותיר את הריבית על כנה אך פאוול הדגיש שלא תהיה העלאת ריבית בקרוב ● עונת הדוחות בוול סטריט ממשיכה לתפוס תאוצה והערב אפל תפרסם את תוצאותיה הכספיות בסיום המסחר

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מתחזקות העליות בוול סטריט; נאסד"ק קופץ ביותר מ-2%

מדד ההנג סנג ננעל בזינוק של 1.5% ● בורסות אירופה ננעלו בעליות ● מניית אפל עולה ביותר מ-6% לאחר דוחות חיוביים ורכישה עצמית של מניות בסך 110 מיליארד דולר ●  לא התקיים מסחר בבורסות בסין וביפן

מתחם המחאה הפרו-פלסטיני ב-UCLA / צילום: לביא לוי

סטודנטים מאוניברסיטת UCLA: "קראו לי יהודי מלוכלך וירקו עלי. לא אשאר בארה"ב"

בעקבות העימותים האלימים בין סטודנטים יהודים למוחים הפרו-פלסטינים באוניברסיטת UCLA, הסטודנטים מחשבים את דרכם מחדש ● המאהל בינתיים פונה אך הם חוששים: המוחים ינסו לחזור

''מנטה ריי'' / צילום: נורת'גרופ

לא רק באוויר: כלי השיט הבלתי מאויש החדש של צבא ארה"ב

הסוכנות האמריקאית לפיתוחים טכנולוגיים צבאיים והענקית הביטחונית נורת'רופ גרומן הודיעו כי סיימו בדיקות בהיקף מלא של "מנטה ריי" - פרויקט דגל ימי של כלי שיט תת־מימי בלתי מאויש (UUV) גדול במיוחד ● כלי השיט החדש נושא חיישנים ומערכות תקשורת מתקדמות המאפשרות לו לבצע משימות כמו מעקב, זיהוי ונטרול מוקשים, מחקר בעומק האוקיאנוסים ומיפוי הקרקעית

אאודי Q4 / צילום: יח''צ

החל מ-320 אלף שקל: לגרסה הזו של אאודי מחכה תחרות קשה

הקרוס–אובר המשפחתי של אאודי סוגר פערים חיוניים בתחום הביצועים והטווח, ושומר על תמחור סביר ● אבל מצפה לו קרב קשה מול הגרסה הבכירה של טסלה Y ושלל הסיניות

שולה חן, 1969 / צילום: סוכנות צילומי עיתונות י.פ.פ.א / אוסף דן הדני, הספרייה הלאומי (מתוך ויקיפדיה)

על השיר "בוא הביתה" שהפך לפסקול המלחמה הנוכחית

לכל מלחמה בישראל יש את השיר שמסמל אותה ועליו קהל המאזינים נשען ● למלחמת העצמאות היה את "באב אל וואד", במלחמת יום כיפור "לו יהי", ובלבנון הראשונה, "הביתה"● במלחמה הנוכחית מככב השיר "בוא הביתה", אותו כתבה בכלל זמרת אמריקאית

מפגינים באוניברסיטת קליפורניה, השבוע / צילום: Reuters, Aude Guerrucci

ניצולי ה־7 באוקטובר תובעים את מובילי המחאות בקמפוסים בארה"ב: "זרוע של חמאס"

אזרחים ששרדו את הטבח ביישובי הדרום, הגישו השבוע לבית המשפט המחוזי בווירג'יניה תביעה נגד ארגוני המחאות בארה"ב, בטענה לקשר ביניהם לחמאס ● בין היתר, צוין כי ראשיהם היו חברים בארגוני טרור ואף הכינו מסמכי תעמולה נגד ישראל, בטרם התרחש הטבח

פיצה פפרוני של ''פיצה אולה'' / צילום: מרב סריג

אחת הפיצות הטובות בארץ מסתתרת בחצר משפחה בעספיא

בימי שישי, בשיטת "עד שנגמר הבצק", מנפיק טאבון העצים של משפחת עלו פיצות נאפוליטניות נהדרות ● גם הנקניקים מיוצרים במקום

עבודות על הקו הירוק של הרכבת הקלה / צילום: בר לביא

הזרים נרתעים, והמכרז להפעלת קווי הרכבת הקלה הבאים בסכנה

לאחר שנדחה מספר פעמים בגלל המלחמה, במשרדי הממשלה שוקלים לבטל את מכרז ההפעלה של הקווים הירוק והסגול, ולהעביר את המלאכה לזכייניות ההקמה ● הסיבה: חשש חברות בינלאומיות מאי־ודאות בישראל

עו''ד יוסי בנקל / צילום: תמר מצפי

"יכולנו לגבות הרבה יותר": עורך הדין שמנהל את פשיטת הרגל הגדולה במדינה בראיון

זה שבע שנים שעו"ד יוסי בנקל מנהל קרב משפטי על כספיו של אליעזר פישמן, לאחר שצבר חובות של כמעט 4 מיליארד שקל וזכה ל"תספורת" נדיבה ● בראיון ראשון לאחר מותו של פישמן מספר בנקל איך ימשיך לנהל את התיק, נמנע מלבקר את הבנקים ומספר על ה"תרגיל" שעשה פישמן כדי להשאיר הון בידי משפחתו

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: Associated Press, Noah Berger,

מכירות האייפונים צנחו, אז למה המשקיעים מרוצים?

הבייבאק הוא הבעת אמון של אפל בעצמה ● למרות ההכנסות הנמוכות, החברה עקפה את צפי האנליסטים, ולמשקיעים יש לא מעט סיבות להיות מרוצים ● ומה צפוי בבינה המלאכותית ● 5 הערות על דוחות אפל

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות המכוניות הסיניות זינקו, אקספנג ב-17%

נאסד"ק עלה ב-1.5%, הדאו ב-0.8% ● שיא במשיכות כספים מקרנות הביטקוין ● קוואלקום זינקה ב-10%, אנבידיה ב-3% ● גוגל שוב מפטרת עובדים ● ישראליות: רדקום זינקה ב-8%, היפו צללה ב-13% ● מחר דוח התעסוקה בארה"ב ● וגם, בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה "Sell in May and go away"

אחרי שהודיעה על הפסקת המסחר עם ישראל: אלה הדרישות של טורקיה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ביממה החולפת הופנו הכותרות בכלי התקשורת בטורקיה וברשתות החברתיות לנושא הפסקת קשרי הסחר עם ישראל ● הודעת משרד המסחר הטורקי, תגובת שר החוץ ישראל כ"ץ לאחר חשיפת גלובס בנושא ● וההשפעות על נתוני האינפלציה העדכניים ● כותרות העיתונים בעולם 

בורסת וול סטריט / צילום: Shutterstock

למכור את המניות בחודש מאי ולצאת מוול סטריט? זה מה שההיסטוריה מלמדת

האם נכנסו לחצי השנה הגרועה של השנה, וזה הזמן לצאת משוק ההון עד אוקטובר? לא בטוח ● אנליסטים בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה הוותיקה "Sell in May and go away" ● ולמה הנפילה של אפריל לא מפחידה אותם?

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Shakh Aivazov, Jacquelyn Martin)

ביידן צולל לשפל חדש, והמוני גיאורגים יוצאים לרחובות להתנגד ל׳חוק הרוסי׳

ג'ו ביידן מוסיף לשקוע ● הריבית בארה"ב לא תרד, והמשכנתאות יעלו ● גיאורגיה לוחמת נגד מהפכה משפטית ● פדרו סאנצ'ס עושה בית ספר לראשי ממשלות, ופקיסטן אומרת למשתמטי מס: אין כרטיס SIM בלי מסים

איתמר בן גביר משתתף בטקס יום הזיכרון בבאר שבע, שנה שעברה, לאחר שחלק מהמשפחות ביקשו שלא יגיע / צילום: Maya Alleruzzo (AP), עיבוד: טלי בוגדנובסקי

לשרים לא אכפת שנוכחותם לא רצויה בטקסי הזיכרון

אין לנו כלים להילחם גם על הכיס ● חברי הממשלה מתעקשים להגיע לאירועי הזיכרון ● וצה"ל חייב ללמוד לאמץ ביקורת חיצונית ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

מחיר למשתכן בירוחם / צילום: חב' שתית

לא כדאי להתחתן: מחיר למשתכן מעוות אפילו את הקן המשפחתי

לא מעט זוגות נרשמים כידועים בציבור כדי שיוכלו לגשת להגרלות מחיר למשתכן ● רווק או רווקה שבין הזכייה למועד החתימה על החוזים יחלטו להתחתן, יאבדו את הצ'ופר מהמדינה ● אולי זה לא מה שישבור זוגיות טובה, אך זהו עיוות מדהים שהמדינה יוצרת

מגרש מכוניות למכירה, נמל אשדוד / צילום: Shutterstock

צ'רי חדשה וחשמלית בדרך לישראל, והמסים מענף הרכב בשיא היסטורי

הסכום הממוצע של מס קנייה מרכב נוסעים חדש זינק ב-12.6% לעומת שנת 2022 ● מותג הפרימיום Exlantix של צ'רי בדרך לישראל, וכך גם הקרוסאובר של KGM הקוריאנית ● ועוד חדשות מענף הרכב

פול אוסטר. ''סופרים לא יוצאים לפנסיה'' / צילום: Reuters, VINCENT WEST

על פול אוסטר, שהיופי שבמקריות העסיק אותו כל חייו

השבוע הלך לעולמו בגיל 77 הסופר היהודי-אמריקאי פול אוסטר ● אוסטר כתב ספרים שהפכו לרבי מכר ועוסקים באופן תכוף בצירופי מקרים ● כתיבתו נטועה בילדות קשה ואירועים מטלטלים ששינו את חייו

הפגנות פרו-פלסטיניות באוניברסיטת סטנפורד / צילום: Reuters, Carlos Barria

היום שהכה בתדהמה והמשמעות של להיות יהודי: חמישה לקחים מסטנפורד

עו"ד יותם ברגר מסיים בקרוב את שנתו השנייה באוניברסיטת סטנפורד, אבל במקום לקדם את הדוקטורט שלו, הוא מבלה חלק ניכר מזמנו בפעילויות "הסברה" בגלל ההפגנות האנטי־ישראליות ● מה הוא למד על חבריו באוניברסיטה, ולמה הפתרון למשבר יכול להגיע מהנהלות של האוניברסיטאות?