גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

קב' דלק רכשה את השליטה בחברת האנרגיה הקנדית איתקה

קבוצת דלק תחזיק בשלב זה בכ-76% ממניות איתקה, תמורת כ-350 מיליון דולר ■ לאור הפיכתה של קבוצת דלק לבעלת השליטה, היא צפויה לרשום רווח של כ-150 מיליון שקל ברבעון השני השנה

אסי ברטפלד / צילום: תמר מצפי
אסי ברטפלד / צילום: תמר מצפי

קבוצת דלק, שבשליטת יצחק תשובה, השלימה צעד חשוב בהפיכתה לקבוצת אנרגיה בינלאומית, לאחר שהשלימה את ההשתלטות על חברת הקידוחים וההפקה הקנדית איתקה. ביום שישי דיווחה דלק, בניהולו של אסי ברטפלד, כי הצעת הרכש שהגישה לרכישת מניותיה של חברת האנרגיה הקנדית הסתיימה בהצלחה, "עם היענות של כ-70% מסך בעלי המניות של איתקה (לא כולל החזקות קבוצת דלק)". לאור זאת, דלק תהפוך לבעלת השליטה באיתקה, ותחזיק ב-76% לפחות ממניות החברה.

דלק , שהחזיקה כ-19.7% ממניות החברה הקנדית, הנסחרת בבורסות בטורונטו ובלונדון, קודם להצעת הרכש, תוציא עתה מקופתה לפחות כ-350 מיליון דולר - תשלום ש"ימומן ממקורותיה העצמאיים של קבוצת דלק, וזאת בין השאר לאור יתרות המזומנים שבקופתה, ומסגרות האשראי הלא מנוצלות של הקבוצה".

היקף העסקה עשוי לגדול, וזאת מאחר שלמחזיקי מניות איתקה שלא נענו להצעה של דלק יש הזדמנות נוספת להיענות להצעה, וזאת עד 3 במאי. בדלק פירטו גם, כי "לאור הפיכתה לבעלת השליטה באיתקה, דלק צפויה לרשום רווח של כ-150 מיליון שקלים ברבעון השני של שנת 2017".

איתקה היא מתפעלת ומפיקה (Operator) - כלומר, קבלנית קידוחים בפועל, המבצעת ומפתחת את העבודות בים, ממש כמו נובל אנרג'י, השותפה עם קבוצת דלק בתגליות הגז תמר ולוויתן. מדובר בחברת אנרגיה בינלאומית הפועלת באזור הים הצפוני, "והנה בעלת ניסיון רב בתחום האופרציה (תפעול)", אומרים בדלק, ומוסיפים כי "איתקה היא בעלת יכולות וניסיון מוכחים בקידוחים במים עמוקים, בפיתוח מאגרים ובהפקת נפט וגז". עוד אומרים בדלק, כי איתקה "שותפה בכ-25 פרויקטים להפקה של גז ונפט, כאשר ב-12 מתוכם היא גם משמשת כמפעילת המאגרים (Operator), ובכלל זה במאגר סטלה (Greater Stella Area), שההפקה ממנו החלה כבר בחודש פברואר האחרון".

מנכ"ל דלק, אסי ברטפלד, מסר כי "הצלחת הצעת הרכש היא צעד משמעותי מאוד בהשגת האסטרטגיה שהציבה קבוצת דלק עם הפיכתה לחברת אנרגיה בינלאומית. אנו מאמינים בפוטנציאל הרב שקיים באיתקה, וביכולת להרחיב את פעילותה בשווקים שבהם היא פועלת".

דלק רכשה כחמישית ממניות איתקה בשלהי 2015, בעסקה ששיקפה לחברה הקנדית שווי של 330 מיליון דולר - נמוך בעשרות אחוזים ממה שהיא תשלם עבור המניות במסגרת הצעת הרכש שנענתה. שווי דלק כיום עומד על כ-9.6 מיליארד שקל.

עסקאות נוספות על הפרק

עתה דלק פנויה לביצוע עסקאות נוספות, ובסביבת הקבוצה מציינים כי הם מחפשים אחר הזדמנויות נוספות לרכישה של פעילות אפסטרים בצפון אמריקה ובאירופה. לדלק יתרות מזומנים רבות הפנויות לעסקאות מעין אלה: קודם להיענות להצעת הרכש היו לדלק מזומנים בהיקף של כ-2.6 מיליארד שקל, וקו אשראי בהיקף של מעל למיליארד שקל. נוסף על כך דלק מקדמת כיום מספר עסקאות מכירה, שצפויות להניב לה מזומנים ניכרים בשלב כלשהו.

מדובר בראש ובראשונה במכירת החזקות דלק במאגר תמר, כפועל יוצא למתווה הגז, וכדי שדלק תוכל להחזיק במאגר לוויתן. לצד זאת דלק מקדמת זה זמן את מכירת החזקותיה בקבוצת הביטוח והפיננסים הפניקס (שמחזיקה בבית ההשקעות אקסלנס), וזאת הן בשל חוק הריכוזיות והן בשל שינוי אסטרטגי שמובילה הקבוצה בעסקיה, לטובת התמקדות בעסקי האנרגיה.

עסקה למכירת הפניקס ליאנגו הסינית כבר נחתמה, אך השלמת עסקה זו רחוקה מלהיות ברורה מאליה. לצד עסקאות אלה, שיבוצעו במוקדם או במאוחר, הביעה דלק כוונה למכור את החזקותיה (50%) בחברת ההתפלה IDE - עסקה שכרגע לא עומדת על סדר היום, ככל הידוע.

דלק מתמקדת בשנים האחרונות בתחום האנרגיה. הנכס המרכזי של הקבוצה הוא החזקותיה בשותפויות דלק קידוחים ואבנר (ובאמצעותן במאגרי ענק של גז טבעי לחופי ישראל). נוסף על כך, דלק זכתה עם גדעון תדמור, שניהל במשך שנים את פעילות החיפושים שלה, במכרז לרכישת זכויות ברשיונות אקספלורציה בבלוק 7 במזרח ניופאונדלנד בקנדה, שם היא מחזיקה ב-70%. לקבוצה גם החזקה של כ-13% בחברת האנרגיה הבריטית פארו פטרוליום, המחזיקה ומפעילה נכסי גז ונפט בנורבגיה ובבריטניה.

בד בבד, הובילה הקבוצה בשנים האחרונות שורה ארוכה של מימושי החזקות שאינן בליבת הפעילות, כגון רשת תחנות השירות רודשף בבריטניה, חברת התחנות דלק אירופה, חברת הנוסטרו ברק קפיטל, חברת הזיקוק דלק US וחברת הביטוח האמריקאית ריפבליק - וזאת בתמורה למיליארדי שקלים שזרמו לקופתה.

עוד כתבות

רעיה שטראוס / צילום: תומס סולינסקי

200 מיליון שקל לרעיה שטראוס: המרוויחים המפתיעים בעסקת הנדל"ן של השנה

ישראל קנדה תהפוך לאחת מיזמיות הנדל"ן הגדולות בישראל, עם רכישת קבוצת אקרו תמורת 3.1 מיליארד שקל ומיזוג פעילותה היזמית, בעסקה שתשולם ברובה במניות ● התמורה ליו"ר אקרו צחי ארבוב תעמוד על כמעט 800 מיליון שקל, ולרעיה שטראוס על יותר מ־200 מיליון

אייזיק דבח, מנכ''ל דלתא ובעל השליטה / צילום: רמי שלוש

אייזיק דבח: "הדבר היחיד שמכעיס אותי זה שהבורסה כאן מזנקת, ומניית דלתא לא"

יום לאחר צניחה של 16% במניית החברה־הבת, בעלי דלתא גליל מתקשה להבין את תגובת השוק: "אנשים קנו קצת פחות פיג'מות, אבל זו חברה נהדרת" ● למרות עלייה במכירות, הרווח הנקי של דלתא נשחק, בשל הפרשה לרפורמת המכסים של טראמפ: "מעבירים הרבה ייצור למצרים"

טראמפ נואם במועצת השלום / צילום: ap, Mark Schiefelbein

טראמפ מרחיב את הדד-ליין לאיראן: "15 ימים זה המקסימום"

טראמפ בהצגת מועצת השלום:"חייבים להגיע עם איראן להסכם בעל משמעות" ● ישראל מאיימת על חיזבאללה: אם תצטרפו למערכה מול איראן, תחטפו מכה אנושה ● יועצו של יו"ר הפרלמנט האיראני: "מוכנים לעימות היסטורי" ● דיווח בלבנון: תושבים עוזבים את אזור ביירות מחשש להתערבות חיזבאללה במערכה ● עדכונים שוטפים

פתיחת שולחן של ניני הא'צי / צילום: אפיק גבאי

המסעדה הכשרה שנותנת תמורה מעולה בפחות ממאה שקלים

ניני האצ'י לא ממוקמת באזור עסקים, וכדי להביא סועדים לצהריים הגיעו שם לפיצוח: פתיחת שולחן נדיבה, ססגונית ומוצלחת ב–39 שקל

פרופ' צביקה אקשטיין, דיקן ביה''ס טיומקין לכלכלה ומנהל באוניברסיטת רייכמן, יועץ למרכז לצמיחה פיננסית / צילום: באדיבות בנק הפועלים

המומחה שמסביר: מה תעשה מלחמה עם איראן לדולר?

פרופ' צבי אקשטיין, ראש מכון אהרון והמשנה לנגיד לשעבר, מנתח את הדילמות של בנק ישראל מול השקל החזק ● מדוע הריבית עשויה לרדת בשבוע הבא בפעם השלישית ברציפות, ומהו תרחיש הקיצון שיוביל להתערבות ישירה במסחר בדולר?

בית בקיבוץ. לא נחתם הסכם ממון / צילום: איל יצהר

הבעל סירב להיות חבר קיבוץ ודרש מחצית מהדירה. מה קבע בית הדין?

לצורך רכישת הבית נלקחה משכנתא שנרשמה על שם שני בני הזוג, והבעל השתתף בתשלומי המשכנתא למשך תקופה מוגבלת של כשנה ● הבחירה שלא להצטרף לקיבוץ עלתה ביוקר, והבעל נותר בלי זכויות בבית

נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון / צילום: יוסי כהן

עד לפני יומיים ההסתברות להורדת ריבית בישראל הייתה 80%. המצב השתנה

הערכות בשוק התהפכו לקראת החלטת הריבית בשני הקרוב ● עד לפני יומיים ההסתברות להפחתה עמדה על 80%, אך רוחות המלחמה באיראן טרפו את הקלפים

וולט מרקט, תל אביב / צילום: Shutterstock

מכה לוולט: רשות התחרות לא העניקה פטור, תצטרך למכור את וולט מרקט

הממונה על התחרות, עו"ד מיכל כהן, הודיעה היום כי לא תחדש את הפטור מהסדר כובל לוולט מרקט, המופעלת ע"י חברת המשלוחים ● המשמעות היא שחברת וולט תיאלץ למכור את זרוע הקמעונאות שלה ● וולט בתגובה: "צעד רגולטורי קיצוני שמעניש פתיחת תחרות במקום לעודד אותה"

זיו קורן (מימין) וניב חורש, מבעלי ראובני פרידן / צילום: אייל נבו

קבוצת ראובני פרידן ממזגת לתוכה את סוכנות Great Digital

ב-15 השנים האחרונות פעלה גרייט דיגיטל כסוכנות עצמאית, וכעת היא תמוזג לזרוע הדיגיטל של ראובני פרידן - ארלו ● היקף התקציבים של גרייט דיגיטל עומד על כ-20 מיליון שקל, ובין לקוחותיה נמנים WeWork, יוניליוור וקבוצת ניאופארם

ארדואן בביקור במצרים החודש, לצד א־סיסי / צילום: Reuters, Anadolu

טורקיה ומצרים משלבות כוחות נגד ההכרה בסומלילנד

החשש המצרי מהשלכות סכר הרנסנס והשאיפה האתיופית למוצא לים הובילו למפנה ביחסי קהיר ואנקרה ● מצרים וטורקיה מהדקות את שיתוף הפעולה הצבאי בסומליה, באמצעות הצבת אלפי חיילים, נגמ"שים ומטוסי קרב, במטרה לבלום את התחזקות אדיס אבבה ואת ההכרה בסומלילנד

רחובות טהרן / צילום: ap, Vahid Salemi

"משהו גדול בדרך": האתר שמנסה לחזות מתי תהיה תקיפה באיראן

StrikeRadar, פלטפורמה ניסיונית מבוססת בינה מלאכותית שפיתח מנהל מוצר ישראלי, הציגה היום תנודתיות חדה במדד הסיכון לתקיפה אמריקאית באיראן, שהגיע עד ל-49%

נשימה / צילום: Shutterstock

​קחו אוויר: מה הנשימה שלנו מגלה עלינו?

למה אנחנו מקבלים "דום נשימה" בכתיבת אימייל, איך בדיקה פשוטה מנבאת מי יתעורר מתרדמת והאם אף אלקטרוני יוכל לאבחן מחלות רק מלהריח את הבל הפה שלנו? חוקרי נשימה וריח מגלים עד כמה מורכבת הפעולה הכי אגבית שאנחנו עושים ● וגם: לא תאמינו איזה איבר עשוי להחליף את הריאות כמקור לחמצן

סקוט ראסל, מנכ''ל נייס / צילום: SAP

מנכ"ל נייס: "ה-AI לא יחליף אותנו. אנחנו נרוויח מזה"

סקוט ראסל, שמסכם שנה בתפקיד, נשמע אופטימי אחרי שהחברה בניהולו עקפה את התחזיות ברבעון הרביעי של שנת 2025 ● חברת התוכנה שהייתה עד לא מזמן מהגדולות בבורסה, צופה צמיחה של 14%-15% בתחום הענן ● החברה יוצאת בתוכנית רכישה עצמית של מניות בהיקף של 600 מיליון דולר

מימין: דניאל שרייבר ושי וינינגר, מייסדי ומנהלי למונייד / צילום: אתר החברה

למונייד הציגה דוחות חזקים, אך המניה ירדה בוול סטריט

חברת הביטוח הדיגיטלי מציגה תחזית טובה לשנה הקרובה בשורת ההכנסות, מאשררת את התחזית לפיה תציג EBITDA מתואם חיובי ברבעון האחרון של השנה, וצופה צמיחה של 60% בהכנסות בשנה הקרובה ● אחד המייסדים: "רבעון תשיעי רצוף של האצה בצמיחה"

אסף טוכמאיר וברק רוזן, מבעלי ישראל קנדה / צילום: אלדד רפאלי

מיזוג ענק בשוק הנדל"ן: ישראל קנדה מתמזגת עם אקרו לחברה בשווי 10 מיליארד שקל

יזמית הנדל"ן ישראל קנדה רוכשת את פעילות אקרו לפי שווי של 3.1 מיליארד שקל ● במסגרת המהלך, תמוזג פעילותה של אקרו שנמצאת כיום בשליטת איש העסקים צחי ארבוב לתוך ישראל קנדה

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

ת"א ננעלה בירידות; מדד הקלינטק נפל ב-3%, הדולר התחזק מול השקל

מדד ת"א 90 ירד בכ-1.3%, ת"א 35 איבד מערכו כ-0.5% ● נייס זינקה לאחר שעקפה את התחזיות ● בהראל סבורים כי בנק ישראל לא יוריד את הריבית בהחלטה הקרובה ● וולס פארגו: הישועה לשוק הקריפטו תגיע ממקום מאוד לא צפוי ● הדולר ממשיך להתחזק אל מול השקל וערכו עומד סביב 3.14 שקלים

גם בארה"ב מתכוננים למתקפה אפשרית וטוענים - זה מה שטראמפ לא מבין לגבי איראן

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל • והפעם: איראן מוכנה להקריב הרבה בשביל שהשלטון ישרוד וזו בעיה לארה"ב, חמאס מתחזק בעזה, והתוכנית הביטחונית של טראמפ לעזה נחשפת • כותרות העיתונים בעולם

הרטלי רוג'רס, יו''ר המילטון ליין / צילום: זיו קורן

יו״ר ענקית ההשקעות מסביר: כך תגנו על התיק שלכם

הרטלי רוג'רס, יו"ר משותף ובעל מניות בחברת ההשקעות האמריקאית המילטון ליין, הספיק לבקר בישראל כמה פעמים מאז 7 באוקטובר, והוא מאמין גדול בשוק המקומי: "ישראל מדהימה. למרות קוטנה היא מסוגלת להתחרות ברמה הגלובלית" ● ומה ההמלצות שלו למשקיעים?

אהרונוביץ', אנגלמן, כץ / צילום: יוסי זמיר, ניב קנטור, עמית שאבי-ידיעות אחרונות

רשות המסים פוזלת לרווחים מפולימרקט, אבל שוכחת דבר בסיסי בפלטפורמה

הרשות רוצה נתח מרווחי השחקנים בפולימרקט, אבל איך היא תאתר אותם ● הבירוקרטיה מכה באזרחים חולים ● ומה לא נלמר מפגיעת הטיל בבזן ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

איבד כמעט 10% בתוך שנה: מה ארה"ב רוצה מהדולר, ועד מתי זה עשוי להימשך

בעוד שהשוק רואה בצלילת הדולר התרסקות, דונלד טראמפ רואה בה הזדמנות ● למה הממשל האמריקאי מהמר על מטבע חלש, איך המלחמה באוקראינה דחפה את העולם לזהב, ולמה הליכה על החבל הדק שבין יצוא לאינפלציה היא הפיצ'ר החדש של הכלכלה העולמית