גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

אליטליה פושטת רגל: מי יהיה על צרכנים שרכשו כרטיסי טיסה?

חברת התעופה האיטלקית נכנסה להליך של פשיטת רגל ■ סוכנויות הנסיעות מסבירות ללקוחות את המצב ומטילות את ההחלטה עליהם - ואולם במועצה לצרכנות סבורים אחרת

אליטליה, חברת תעופה, תעופה אזרחית, איטליה / צלם:shutterstock
אליטליה, חברת תעופה, תעופה אזרחית, איטליה / צלם:shutterstock

חברת התעופה אליטליה נכנסה להליך של פשיטת רגל, כשבמהלך 180 הימים הקרובים החברה תמשיך לפעול בחסות הלוואות גישור שהוזרמה לה מממשלת איטליה. בית המשפט המקומי מינה לאליטליה מנהל מיוחד שאמור להגיש תוכנית הבראה בתום התקופה (כך לדוגמה פעילות במתכונת חדשה, סגירת החברה ופתיחתה מחדש וכדומה).

כיצד משפיעה מצבה של החברה על הצרכן הישראלי המחזיק בכרטיסי טיסה של החברה או השוקל לרכוש כרטיסים של אליטליה למועד עתידי?

"הנחת העבודה של החברה היא שמדובר בעסק חי לכל דבר ועניין, ולו"ז הטיסות שהיא מפרסמת הוא מעבר לתקופה אותם 180 ימים", אומרת מנכ"לית התאחדות סוכני הנסיעות, חני סובול, שמדגישה כי ההתאחדות לא יוצאת בהמלצה כזו או אחרת באשר לרכישת כרטיסי טיסה של החברה. "אנחנו משקפים ללקוחות את תמונת המצב הכי עדכנית שיש ומשאירים את ההחלטה בידיהם בהתאם לסיכון שהם מוכנים לקחת", היא אומרת.

- האם יש סוכני נסיעות שיכולים להחליט שלא למכור את כרטיסי החברה?

"זכותן של הסוכנויות למכור את מה שהן רוצות, גם עבורן משוואת הסיכון והסיכוי תקפה".

המשוואה לשאלה האם כדאי לרכוש כעת כרטיסים של אליטליה נתונה למועד הטיסה, כאשר ככל שזו רחוקה - הסיכון גדל. לדברי רונן קרסו, סמנכ"ל איסתא, "אחרי שאיסתא ערכה בדיקות בקרב אתרים ובקרב סוכני נסיעות בעולם, הוחלט כי מכירת כרטיסי טיסה דרך אליטליה תתבצע במזומן בלבד ולטווח זמן של 180 ימים בלבד".

קרסו מספר כי בכל מקרה מחתימים באיסתא את הרוכשים, שכן האחריות במקרה של מאורעות חריגים שיובילו לביטול הכרטיסים מוטלת על כתפי הלקוחות. במילים פשוטות, הכוונה היא שאין ערבות לכספם.

- האם אתם ממליצים שלא לקחת סיכון ולרכוש כרטיסים דרך חברות אחרות?

"זה לא עניין של המלצה. אנחנו מספקים את כל המידע ומשאירים את השיקול בידי הלקוח. צריך לזכור שיש היום חלופות לכל היעדים שמפעילה אליטליה מישראל באמצעות טיסות ישירות או דרך יעדי ביניים", אומר קרסו.

מנגד, במועצה לצרכנות האחריות טוענים כי האחריות רובצת גם לפתחן של סוכנויות הנסיעות, וכי התניה כזו עשויה להתברר כבעייתית. "אם יהיה מצב של כשל תמורה, כלומר צרכן שרכש מסוכן טיסות באליטליה - הוא רשאי לתבוע את הסוכנות, כשמסמך כזה עשוי להתברר כתנאי מקפח".

מבחינת המועצה לצרכנות, "סוכנות הנסיעות איננה רק 'צינור' לביצוע הזמנה והעברת הכסף לספקים. הצרכן פונה לסוכנות נסיעות משום שיש לה קשרים עסקיים עם הספקים, ובידיה המידע והמומחיות להציע לו את הדיל הטוב ביותר, הן מבחינת המחיר והן מבחינת איכות השירות. אם ספק נקלע לקשיים, הרי שסוכנות הנסיעות היא שהתחייבה למתן השירות. בהתאם, אם הצרכן אינו מקבל את השירות, קמה לו עילה לתביעה בגין כשל תמורה.

"במקרה הנוכחי, מצבה הכלכלי של אליטליה אינו מצב חדש, ועל סוכנות הנסיעות לקחת מצב זה בחשבון כאשר היא מייעצת ללקוחותיה ומשווקת טיסות וחבילות. על סוכנויות הנסיעות לעקוב אחר מצבה של אליטליה, ואם מסתמן שהיא לא תוכל לקיים את הטיסות שלה באופן סדיר, עליה לדאוג לצרכנים שרכשו כרטיס טיסה מאליטליה, לנסות למצוא להם פתרון חלופי ולהקטין את הנזק ככל שניתן". 

בכל מקרה, במועצה לצרכנות ממליצים לצרכנים לנקוט את כל אמצעי הזהירות ולקחת את מצב החברה בחשבון אם הם מתכננים טיסה בעתיד. עוד מדגישים במועצה כי מסוכני הנסיעות מצופה לנקוט את כל אמצעי הזהירות על-מנת למנוע מצב שבו צרכן לא יוכל לקבל את המגיע לו.

עוד יודגש כי במקרים של קניית כרטיסים דרך אליטליה אונליין, למשל ישירות מול אליטליה ישראל, במקרה של כשל תמורה אפשר לתבוע את החברה, אולם בהליך של פשיטת רגל לתביעה כזו אין סיכוי גדול, ובמקרה של קנייה מאתרים בינלאומיים לא ניתן לתבוע לפי הדין הישראלי, כך שמדובר בפרוצדורה סבוכה יותר.

- האם ניתן לבטל כרטיסים שכבר נרכשו?

"את הנוסעים לא מעניינת העובדה שלחברה יש עוד 180 ימים בהם היא אמורה לפעול", אומרת עידית פדן, מנכ"לית אופקים. "הנוסעים שרכשו כרטיסים פונים אלינו מודאגים שהם לא יוכלו לממש את הכרטיס".

ופדן מחדדת: "נוסעים שרכשו כרטיסים שאינם ניתנים לביטול, כלומר כרטיסים במחירים מוזלים עם תנאי ביטול קשיחים, לא יכולים לבטל את הקנייה ולקבל את כספם חזרה. עם זאת, יש לזכור כי אליטליה עצמה הכריזה כי עד סוף יוני הטיסות יתקיימו כסדרן, וכי גם לאחר מכן הם יכבדו כרטיסים למועדים מאוחרים יותר (למשל דרך חברות אחרות או זיכוי), כאשר אנחנו זוכרים שיש ערבות של המסלקה המרכזית של סוכני הנסיעות בעולם (BSP).

"ההמלצות שלי למי שמחזיק בכרטיס שאפשר לבטל הן שאם מדובר בטיסה שמיועדת לחודש הקרוב, שלא ימהר לבטל את הכרטיס, ומי שעדיין לא רוצה לקחת סיכון, יכול לבטל ולרכוש דרך חברה אחרת. זה עניין כלכלי, משום שיכול להיות שהוא ישלם יותר על אותו כרטיס".

פדן מדגישה כי "בשלב זה אנחנו מוכרים כרטיסים של החברה, אולם לא נקדם את המכירה - נהפוך הוא. התובנה מגיעה מכיוון הצרכנים, שרק בודדים להערכתי ימשיכו לקנות בימים אלה כרטיסים של אליטליה. גם בגלגול הקודם, כשהחברה עמדה בפני הליך של פשיטת רגל, נהגנו באופן דומה".

באתר אליטליה ישראל מכירת הכרטיסים ממשיכה, כולל הצעות לכרטיסים שמתחילים ב-270 דולר. "מדובר במעין הליך של "ביצה ותרנגולת", אומרת פדן. "אם צרכנים לא יקנו כרטיסים של החברה, היא עשויה שלא להחזיק מעמד גם בחצי השנה הזו. מצד שני, אני יכולה להבין את הצרכנים".

בלשכת מארגני התיירות הנכנסת לישראל מדגישים כי כל עוד מערכת ה-BSP מאפשרת לסוכנים לעבוד עם אליטליה, הם רשאים לכרטס, לבקש החזרים וכו'. בהודעה שפרסם היום (ד') מנכ"ל הלשכה, יוסי פתאל, הוא מדגיש כי "במדינות שונות בעולם הודיעו כבר ארגוני הסוכנים לחבריהם לשלם לחברה באמצעות כרטיסי האשראי של הלקוחות, ובכך להימנע מעימות עם לקוחות שיבקשו לבטל תשלומים בכרטיסי אשראי, דבר שלעניינו עלול לגרום לסוכן בחו"ל לבטל את הגעת הקבוצה לארץ. האמור נותן בידיכם רקע לקבלת החלטות, על-פי שיקול-דעתכם הבלעדי, בניהול התחייבות לנותני השירותים בארץ עבור קבוצות העתידות להגיע עם חברת אליטליה, כמו גם ההתנהלות מול העמיתים בחו"ל. האפשרות של המשך פעילות החברה אינו בלתי סביר, אולם לא ניתן להתעלם ממצבה הפיננסי המורכב".

עוד כתבות

אייפון 17 פרו מקס / צילום: יחצ

כך תאריכו את חיי הסוללה באייפון שלכם

עדכוני גרסה באייפונים מובילים לעתים לכך שהסוללה דווקא מתרוקנת מהר יותר, ובעוד באפל מבהירים שמדובר במצב זמני - יש כמה שיטות להתגבר על כך ● מבהירות המסך דרך שימוש ב–wifi ועד הטענה של פחות מ–80%

נשימה / צילום: Shutterstock

מחקרים מגלים: איזה איבר עשוי להחליף את הריאות

למה אנחנו מקבלים "דום נשימה" בכתיבת אימייל, איך בדיקה פשוטה מנבאת מי יתעורר מתרדמת והאם אף אלקטרוני יוכל לאבחן מחלות רק מלהריח את הבל הפה שלנו? חוקרי נשימה וריח מגלים עד כמה מורכבת הפעולה הכי אגבית שאנחנו עושים ● וגם: לא תאמינו איזה איבר עשוי להחליף את הריאות כמקור לחמצן

יקי דוניץ / צילום: ויקיפדיה

"פגיעה במפעל חיים ובמוניטין": יקי דוניץ תובע 100 מיליון שקל מקרן JTLV

חודש וחצי אחרי שחיסלה את החזקתה ביזמית הנדל"ן דוניץ, קרן ההשקעות נתבעת בידי היו"ר לשעבר, שטוען כי עמדה לו זכות סירוב ראשונה, וכי המכירה הסבה לו נזק כבד ● JTLV :"הקרן תדרוש לפצותה בגין הנזקים שייגרמו לה כתוצאה מתביעת סרק זו"

אניית מטען של צים / צילום: Craig Cooper

בוועדת הכלכלה חוששים: האם ‘צים החדשה’ תעמוד בצורכי החירום?

בדיון בנושא בוועדת הכלכלה של הכנסת, עלו חששות רבים בנושא, ויו"ר ועד עובדי צים אורן כספי האשים: "נותנים לסעודים ולקטארים טבעת חנק על צוואר המדינה" ● ח"כ דוד ביטן, יו"ר הוועדה, מבקש לקיים דיון חסוי בנושא ● ישי דוידי, מייסד ומנכ"ל קרן פימי: "לא יהיה מצב שצים החדשה לא תעמוד בדרישות של מדינת ישראל"

כנס שמים את הצפון במרכז בסיור כלכלי / צילום: שלומי יוסף

תושב הצפון שמגלה: מדוע לכפר גלעדי חזרו כל התושבים בעוד שלקריית שמונה חזרו רק מחצית

במסגרת הסיור הכלכלי לבאי כנס שמים את הצפון במרכז של גלובס הוצגו מתחם סטארט־אפים חדש, מרכז קולינרי בהשקעה של 100 מיליון שקל והתרחבות אקדמית - בניסיון  לעצור את בריחת החברות והתושבים מהאזור

המשרוקית. עו''ד עמית חדד / צילום: איל יצהר

איך ייתכן שעמית חדד מייצג כל־כך הרבה מסביבת נתניהו?

לא פעם הטיפול המשפטי בפרשות שסובבות את רה"מ בנימין נתניהו מתנקז לידיו של אותו עורך דין ● הכללים אוסרים כל מצב של ניגוד עניינים, אבל האם יש בכלל מי שמפקח? ● כך התגלגל המקרה של עו"ד עמית חדד - עד שהביא להתפטרות של בכירה בלשכת עורכי הדין ● המשרוקית של גלובס

צפנת דרורי, ד''ר חדוה בר, איילת שקד, מירי קמחי וטל אייל-בוגר / צילום: ניב קנטור

איילת שקד: "הממשלה יצרה קרע בחברה הישראלית"

איילת שקד, חדוה בר ונדין בודו-טרכטנברג לקחו חלק בכנס "נשים, משפט ועסקים" שערכו פירמת עורכי הדין פישר וארגון היועצים המשפטיים בחברות ● עמוס תמם יחליף את אסף גרניט כפרזנטור של אלבר. כמה יעלה הקמפיין החדש? ● והמהלך החדש של נמל חיפה ● אירועים ומינויים 

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ והמנהיג העליון של איראן עלי חמינאי / צילום: ap, Alex Brandon, khamenei.ir

"לחסל את חמינאי עכשיו": המסרים מבית המלוכה הסעודי

ההזדמנות האחרונה לאיראן: "כדי שזה יקרה - רוצים מהם טיוטה בתוך 48 שעות" ● מחאות מצומצמות יותר, אך העולם נושא עיניים: גל ההפגנות החדש באיראן ● הסנאטור גרהאם: בסביבת טראמפ מייעצים לו שלא לתקוף באיראן ● שגריר ארה"ב בישראל נשאל אם לישראל זכות על שטחי מדינות ערב: "הם יכולים לקחת את הכול" ● דיווח: משמרות המהפכה מקדמים כוחות לגבול עיראק ● עדכונים שוטפים

טראמפ חטף מכה, איך יושפעו השווקים? / צילומים: Shutterstock, AP, עיצוב: טלי בוגדנובסקי

טראמפ חטף מכה, איך יושפעו השווקים?

בית המשפט העליון בארה"ב קבע כי הנשיא טראמפ חרג מסמכותו, ועל כן מרבית המכסים הבינלאומיים שהטיל פסולים ● כעת, לא ברור מה יעלה בגורל 175 מיליארד דולר שכבר נגבו מיבואנים ● מה היו הטיעונים המרכזיים של השופטים, כיצד הגיב טראמפ ומה עלול להדאיג את השווקים?

אייפון / צילום: Shutterstock

פשרה בפרשת האטת האייפונים: אפל צפויה לפצות לקוחות ב-10 מיליון שקל

בתביעה הייצוגית נטען כי אפל התקינה במכשירי האייפון, באמצעות עדכוני תוכנה, תוכנות שהאטו ושיבשו את פעולת המכשירים - וזאת באופן יזום ומתוכנן, ללא ידיעת המשתמשים וללא הסכמתם ● עוד נטען כי אפל ישראל וחברת איי דיגיטל היו מודעות לכך, ולכן הן נושאות באחריות ● הסדר הפשרה כפוף לאישור בית המשפט

נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון / צילום: יוסי כהן

מהפך: ההסתברות להורדת ריבית צנחה באחת. זו הסיבה

הערכות בשוק התהפכו לקראת החלטת הריבית מחר ● בתחילת השבוע שעבר ההסתברות להפחתה עמדה על 80%, אך רוחות המלחמה באיראן טרפו את הקלפים

סאמר חאג' יחיא

"כשאחד המתחרים הוא המנכ"ל, זה אתגר": המתווך במכירת צים חושף את הקלף המנצח בעסקה

סאמר חאג' יחיא, שייעץ להפג־לויד בעסקה לרכישת חברת הספנות, משחזר את תחילת המהלך: "טילים נפלו כאן - אבל הם היו נחושים", הגורם שהכריע: "קרן פימי הייתה שובר שוויון" והמשבר ברגע האחרון: "יו"ר צים הודיע שלא ימליץ על העסקה" ● וגם על המנכ"ל אלי גליקמן: "הלוואי וימשיך - טאלנט כדאי לשמר", חששות העובדים: "יובטח ביטחון תעסוקתי", עמלת התיווך שייקבל והסיכויים להשלמת העסקה

אילוסטרציה: איל יצהר

כתב תביעה נגד ויז'ן אנד ביונד: "פעלו תחת דפוס פעולה שיטתי של הטעיה מתמשכת והסתרת מידע מהותי"

החברה המשקיעה בנדל"ן בארה"ב, נתבעה על ידי 126 משקיעים על סכום של כ-29 מיליון שקל ● בכתב התביעה עולה טענה "לדפוס פעולה שיטתי של הטעיה מתמשכת, רשלנות והסתרת מידע מהותי" ● עוה"ד המייצג את החברה מסר כי:"טרם התקבל כתב התביעה וכאשר הוא יתקבל נוכל להתייחס, ככל שנדרש"

מערכת הלייזר ''אור איתן'' / צילום: דובר צה''ל

המדינה שהציגה מערכת לייזר חדשה, חלשה בהרבה מזו של ישראל

אלביט מתמודדת על חוזה אסטרטגי של צבא ארה"ב לבניית מערכות ארטילריה מתקדמות, בהיקף שיכול להגיע למיליארדי דולרים ● במקביל, סין מנסה לחזק את השפעתה במפרץ עם מערכות לייזר ● ובריטניה משקיעה ברחפנים כבדים, בעוד וושינגטון מאיצה את פיתוח שוברות הקרח האמריקאיות בהתאם למדיניות טראמפ ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

פרטיות באינטרנט / אילוסטרציה: Shutterstock

ייצוגית נגד מימון ישיר בגין הפרת פרטיות: "הכול מהכול חשוף לטיקטוק"

לפי הבקשה לתביעה הייצוגית, קוד פיקסל שחברת מימון ישיר הטמיעה באתר שלה אוסף מידע של גולשים ומעבירו לטיקטוק - וזאת ללא ידיעתם וללא הסכמתם להעברת המידע ● ההערכה היא שזו הסנונית הראשונה בגל התביעות שצפוי לאחר כניסתו לתוקף של תיקון 13 לחוק הגנת הפרטיות

נתנאל גבעתי / צילום: סימן טוב סרוסי

המגורים אצל ההורים, השיפוץ שהסתבך וההשקעה ב-13 דירות

נתנאל גבעתי רק בן 37 ומאחוריו כבר שורה ארוכה של עסקאות, בהן 13 בארצות הברית ● בראיון לגלובס הוא מספר על טעויות שעשה בדרך ואיך קנה שלוש דירות באינדיאנה בלי לבקר שם

רונן בר / צילום: אוהד צויגנברג

משפחת ראש השב"כ לשעבר הבטיחה הנפקה של 2 מיליארד שקל

הנפקת פרודלים, חברת תמציות הטעם והריח לתעשיית המזון והמשקאות שבשליטת משפחתו של ראש השב"כ לשעבר רונן בר, בדרך להשלמה ● המהלך שזכה לביקוש גבוה יכלול גיוס של 390 מיליון שקל תמורת 15% מהחברה

חוות שרתים של אמזון / צילום: Reuters, Noah Berger for AWS

יזמי נדל"ן ואנרגיה רוצים נתח מהתעשייה הזו: האם יהיה מקום לכולם?

הבהלה לבינה המלאכותית הפכה את חוות השרתים לטרנד הלוהט ● עם זאת, המרוץ לבניית עשרות מתקנים חדשים מתנגש עם רשת חשמל מוגבלת ותחזיות צריכה שזינקו פי שניים ● כך, ניצבת ישראל בצומת, בין הפיכה למעצמת מחשוב לבין הסיכון שמבני הענק יפכו לפילים לבנים: "יהיה חשמל לכולם, הוא פשוט יהיה הרבה יותר יקר"

מנכ''ל דקארט דין לייטרסדורף וסמנכ''ל המוצר משה שלו / צילום:  עמית אלקיים

מ-8200 להנהלת חד הקרן: התפקיד החדש של יוסי שריאל

יוסי שריאל צורף לחברת דקארט על ידי מייסדיה, דין לייטרסדורף ומשה שלו, שהיו גם פקודיו ביחידת 8200 ● הוא שוחרר משירות מילואים על ידי הרמטכ"ל אייל זמיר כמי שנושא באחריות פיקודית לאירועי ה-7 באוקטובר מעצם תפקידו כמפקד 8200

מוצרי חלב / צילום: איל יצהר

המשק עמוק בקרב על החלב, אבל המוצר הזה ממילא בירידה

שינוי בטעם, עלייה ברמת החיים ומחסור כרוני שוחקים את מעמדו של קרטון החלב המסורתי ● מנגד, הגבינות המיובאות מציגות ביקושי שיא, אף שהן יקרות במאות אחוזים מהעולם - מה שיוצר לחץ להגדלת המכסות הפטורות ממכס במטרה לבלום את התייקרותן