גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

משרד החקלאות: להפריט 50% ממכון וולקני לסין או רוסיה

חוקרים במכון: "השר אריאל נתן במתנה רחפן לרוסים, כעת הוא מבקש לתת במתנה את כל המכון לסינים" ■ שר החקלאות: "שקר מוחלט"

מכון וולקני / צילום: משה ליכטמן
מכון וולקני / צילום: משה ליכטמן

התפתחות חדשה בפרשת מכון וולקני למחקר ופיתוח בתחום החקלאות: בעוד במשרד החקלאות נערכים לדיון שייערך בשבועות הקרובים בבג"ץ בעתירת חוקרי מכון וולקני נגד פעולות הצוות שמונה על-ידי ראש הממשלה בנימין נתניהו לבחון את העברת המכון לצפון הארץ, מקדם מנכ"ל המשרד, שלמה בן אליהו, בדיקה של יוזמה להפרטה של המחקר החקלאי על-ידי מכירת זכויות הקניין הרוחני ותוצרי המחקר של המכון לחברה ממשלתית זרה.

בן אליהו הציג לגורמים במשרד החקלאות את היוזמה, שתופנה בשלב ראשון למנכ"ל משרד ראש הממשלה אלי גרונר ולחשב הכללי באוצר רוני חזקיהו. לדבריו, בביקורו בסין לפני חודשיים ראה שיש ביקוש גדול לתוצרי המחקר הבסיסי והיישומי של מכון וולקני הנהנים ממיתוג בינלאומי, אבל ביקוש זה איננו מתבטא בתמורות שהמכון מקבל.

לפי הצעת בן אליהו, הממשלה תמכור 50% מזכויותיה בתוצרי מכון וולקני לחברה ממשלתית זרה, למשל בסין. אפשרויות נוספות שעלו הם מכירה לגורמים ממשלתיים בהודו או ברוסיה. בן אליהו מציע מתווה של מכרז בינ"ל למכירת זכויות הקניין הרוחני הקיימות עדיין במכון וולקני, וכן את הזכויות העתידיות ב-10 השנים הבאות.

בן אליהו מתייחס ביוזמתו להערכה, שהתמורות מהפרטה כזו יגיעו לכ-100 מיליון שקל בכל אחת מ-10 השנים הבאות, בכפוף לתוצאות המכרז. על-פי ההצעה, חלק מהתמורות ישמש לשדרוג המכון וקליטת חוקרים חדשים, וחלק יועבר לאוצר.

ההצעה ההתחלתית היא לקיים דיון של "סיעור מוחות" ברעיון מכירת הקניין הרוחני, בהשתתפות מנכ"ל משרד ראש הממשלה גרונר, החשב הכללי חזקיהו, נציגי אגף התקציבים באוצר, יו"ר הרשות לחדשנות, נציג היועץ המשפטי לממשלה ומנהל מחלקת המחקר החקלאי במשרד החקלאות.

"תמורה זעומה ביחס לפוטנציאל"

בתגובה ליוזמת אריאל ובן אליהו אומרים חוקרי מכון וולקני: "הרעיון של שר החקלאות למכור בנזיד עדשים את השליטה במכון וולקני, על תוצרי המחקר שלו, לחברות סיניות - כדי לממן באופן חלקי את תוכניתו הפסולה להעתקת מכון וולקני לצפון - ממחישה ומדגימה פעם נוספת את האובססיה בה לוקה השר אריאל. מדובר בהפרטת נכס צאן ברזל של מדינת ישראל בתמורה זעומה ביחס לפוטנציאל שלו, המאפיינת בעיקר חשיבה לטווח קצר.

"במקום ליישם את תוכניתו ארוכת הטווח של ראש המועצה הלאומית לכלכלה לשעבר, פרופ' יוג'ין קנדל, אשר כבר הוכיחה את עצמה בהגדלה משמעותית (פי 4) של תמלוגי המדינה מפיתוחי המכון, בוחר השר לקדם תוכנית קצרת רואי אשר מטרתה אחת: לייצר מקורות מימון, אם לא מלאים לפחות חלקיים, להעתקת המכון צפונה. העתקה, שלפי כל המומחים שנדרשו להביע את עמדתם בנושא זה, עלולה להביא לחורבן של המחקר החקלאי במדינת ישראל - מחקר שהשר נוהג להתפאר בו וכעת הוא מעוניין למכור אותו.

"מדובר בעוד פרק עגום בכהונתו של אורי אריאל כשר החקלאות: לאחר שהעניק במתנה לראש ממשלה רוסיה רחפן לצורכי מחקר, כעת מבקש השר להעניק במתנה לסינים את כל פירות המחקר של מכון וולקני. מדובר בהצעה עקומה ופגומה כמעט בכל היבט אפשרי. היא לא תיתן ערך מוסף לתעשיית החקלאות בישראל ובעיקר היא טועה טעות מרה באשר לשווי התמורה של פיתוחי מכון וולקני".

ד"ר נירית ברנשטיין, יו"ר הוועד, אומרת: "תרומתו הגדולה של מכון וולקני לכלכלת ישראל מתבטאת בסיוע מחקרי לחקלאות ישראל המייצאת במיליארדי שקלים כל שנה. לפי מחקר שנעשה ביחידת הקידום של מכון וולקני, היקף המכירות השנתי של מוצרים שפותחו במכון או בשיתופו, בנוסף לגידולים שמתבססים על פיתוחיו, הוא 8 מיליארד שקלים בשנה.

"מלבד זאת, יש לנהל משא ומתן על כל זכות וזכות הנובעת מתוצרי המחקר החקלאי המפותחים במכון וולקני, כדי להשיא ערך עבור המדינה ועבור המחקר החקלאי במדינת ישראל, ולא להתיימר לקבוע מחיר זעום לכל פיתוחי המכון העתידיים.

"הבלבול בחשיבה של השר זועק לשמיים. מצד אחד הוא רוצה להעביר את המכון צפונה בידיעה ברורה שזה יגרום לחורבן המחקר החקלאי בישראל, ומאידך הוא רוצה למכור לסינים את פירות המחקר העתידיים שלא יגיעו כי זה כבר לא יהיה אותו וולקני שזוכה כיום למיתוג בינלאומי".

אריאל: ההצעה נועדה להיטיב

מלשכת שר החקלאות נמסר בתגובה: "מדובר בשקר מוחלט. ידוע לשר שוועד העובדים והחוקרים מתכנן ומממן קמפיין אישי בוטה נגדו, אבל איומים ושקרים לא יסיטו את השר מכוונתו לחזק את הצפון תוך שמירה על המחקר והמצוינות החקלאית. אם וכאשר יוחלט על העברת מכון וולקני הרי שבערכם הכספי של קרקעות המכון (כ-3,000 דונם במרכז הארץ), אפשר לממן בקלות את בנייתם של מספר מכוני מחקר בצפון. מדובר בהצעה שנועדה להיטיב עם מכון וולקני ולשדרג את התשתיות ומעבדות המחקר".

כאמור, ראש הממשלה נתניהו מינה ועדה מייעצת לשאלת העברת המכון לצפון, כאשר לתפקיד יו"ר הוועדה נבחרה שירי ברנד, ממלאת מקום ראש מנהל תכנון במשרד הפנים. חבר נוסף בוועדה הוא עדיאל שמרון, מנהל רשות מקרקעי ישראל (רמ"י). חברים נוספים בוועדה יהיו מנכ"ל משרד החקלאות שלמה בן אליהו, שמקדם יחד עם אריאל את העתקת המכון, ראש המועצה הלאומית לכלכלה, פרופסור אבי שמחון, ואודי אדירי מאגף התקציבים במשרד האוצר. משקיף במועצה הוא יו"ר המכון פרופ' אלי פיינרמן (ללא זכות הצבעה).

ב"גלובס" נחשף כי המועצה הלאומית למחקר ופיתוח במשרד המדע ערכה בדיקה בעניין זה, שתוצאותיה הוסתרו אך נחשפו ב"גלובס" באמצע פברואר. חברי צוות הבדיקה היו חברי המולמו"פ חיים רוסו ואמנון חזקיה, בכירי הוועדה הלאומית לקשרי אקדמיה-תעשייה. המסקנה של הצוות היא, ש"תהליך העתקה של מכון וולקני לצפון טומן בתוכו סכנה להמשך קיום מחקר חקלאי מתקדם במדינת ישראל בשנים הקרובות ולכן יש להימנע ממנו".

הצוות מצטרף למסקנות של חוקרים אחרים, כמו פרופ' יוג'ין קנדל ופרופ' אהרון צ'חנובר, שטענו בחודשים האחרונים שסביבת העבודה (Ecosystem) של מכון וולקני חיונית לעבודתו, חוסכת עלויות ומחזקת את איכות המחקר.

דוח יוג'ין קנדל שעסק במינוף המחקר החקלאי במדינת ישראל ונערך בשנים 2011-2013, המליץ כי בניסיון למנף מסחרית את פיתוחי וולקני, "יש לוודא כי הפעילות במרכזים אלה משמרת את נכסי הקניין הרוחני המפותח בישראל ואינה מעבירה ידע יקר ערך ללא תמורה לגורמים בעל אינטרס בחו"ל. לאור זאת, המליצה הוועדה כי במסגרת תהליכי אישור פרויקטים מעין זה תתבצע בדיקה של הטכנולוגיה והידע המועבר על-ידי המדען הראשי במשרד החקלאות".

ועדת קנדל התייחסה גם לעניין מסחור הידע של מכון וולקני וכתבה, כי "הוועדה סוברת כי יש להסדיר פלטפורמה אשר תאפשר למנהל המחקר החקלאי שותפות מוגבלת בהון חברות ואפשרות להניע מיזמים משותפים. במסגרת זו, ממליצה הוועדה להקצות סכום כסף שנתי להרחבת יכולת הפיתוח העסקי של מכון וולקני ויחידת קידום (הפועלת בתוכו)".

הכוונה של קנדל הייתה, שמכון וולקני ייכנס "למרחב של גמישות במסחור הידע" ובכך יפתח למכון מגוון אפשרויות חדשות, אשר יאפשרו להפיח רוח חיים במגוון מיזמים וליצור שותפויות אסטרטגיות ארוכות טווח עם גופים המעוניינים בקשר מעין זה. בדוח ועדת קנדל לא הועלתה הצעה שבמסגרתה יימכרו הפיתוחים העתידיים של מכון וולקני לגורם זר, אלא רק על בסיס פרויקטים ופיתוחים ספציפיים.

עוד המליץ קנדל בדוח שלו, כי יש "לפעול לשיפור היכולת וההתנהלות של היחידה (יחידת הקידום הפועלת לענייני מסחור הידע במכון וולקני) תוך חיזוקה מבחינת היקף ואיכות כוח האדם המועסק בה", וכן המליצה הוועדה "לחזק את העצמאות הניהולית והכספית שלה".

עוד כתבות

נתיב השייט באוקיינוס הארקטי / צילום: Shutterstock

בהובלת רוסיה וסין: נתיב השיט הימי שעשוי לשנות את חוקי המשחק

התקפות החות'ים בים האדום, במקביל לבצורת במרכז אמריקה, מובילות את העולם לחפש נתיבי סחר ימי חלופיים ● בשנים האחרונות, הסחר באזור הארקטי זינק בחדות נוכח הפשרת הקרחונים ומעורר התעניינות רבה מצד מעצמות העולם, ארה"ב, רוסיה וסין ● האם מפת נתיבי השיט בעולם לקראת שינוי, וכיצד תושפע ישראל?

רונן דר (מימין) ועמרי גלר, מייסדי Run:AI / צילום: Run:AI

עכשיו זה רשמי: אנבידיה קונה את החברה הישראלית הזו בסכום עתק

אנבידיה הודיעה על רכישת חברת הסטארט-אפ ראן איי.איי (Run:AI), בסכום המוערך בכ-680 מיליון דולר, ואף עשוי להגיע ליותר מכך ● החברה פיתחה מערכת הפעלה למעבדים גרפיים, המשפרת את יעילות פעילותם

מתנדבי משלחת של Jewish National Fund USA / צילום: ארגון ג'ואיש נשיונל פאנד ארה''ב

כך הגיעו לישראל משלחות של 3,000 מתנדבים בזמן המלחמה - לא כולם יהודים

ארגון ג'ואיש נשיונל פאנד ארה"ב הוביל 11 משלחות שהתנדבו ביישובים כמו שדרות, ארז, גבולות ואורים ● טלי צור־אבנר, ראש המטה בישראל: "הביקוש גבוה, יש רשימות המתנה" ● ישראל מתגייסת

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

״אוניברסיטת קולומביה נכנסה ללחץ, הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי סגור״

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו-פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום, ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון-גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר, שוטרים מסביב, כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"

פעילות יחידת מגלן במערב חאן יונס / צילום: דובר צה''ל

בכיר חמאס ל-AP: חמאס תניח את נשקה אם תקום מדינה פלסטינית

חבר הזרוע המדינית של חמאס ח'ליל אל-חיה קרא להקים מדינה פלסטינית בגבולות 67 • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • אחרי פרסום הסרטון: מחאה בירושלים להחזרת החטופים • עדכונים בולטים

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב, אסר על מכירתם במשך 100 שנים ● כעת האוסף מותר למכירה, והוא שווה סכום עתק

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

ימי הזוהר מאחוריה? הקרן של משקיע העל דועכת

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

אורי ציחור, ראש תחום בלוקצ'יין במחלקת הייטק, טכנולוגיה והון סיכון במשרד עורכי הדין פישר (FBC) / צילום: יונתן בלום

עורך הדין שהכניס את התחום הלוהט לפירמות ענק בישראל

אורי ציחור, ראש תחום בלוקצ'יין במחלקת הייטק והון סיכון במשרד פישר, מלווה חברות קריפטו בעסקאות והנפקות ומסייע להן להכניס מטבעות דיגיטליים לבנקים ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס  

הבורסה בטוקיו, יפן / צילום: Shutterstock

מגמה מעורבת באסיה; הניקיי צולל ב-2%

ההנג סנג עולה ב-0.2% ● החוזים העתידיים בארה"ב יורדים ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל

נשיא ארה''ב, ג'ו ביידן / צילום: ap, Mark Schiefelbein

סיוע הענק האמריקאי אושר רשמית: איזה נשק תקנה ישראל במיליארדים?

אחרי בית הנבחרים, גם הסנאט האמריקאי אישר את הסיוע לישראל. חבילת הסיוע עומדת על כ-26 מיליארד דולר, מתוכם 14 מיליארד דולר לרכש ביטחוני ● מה יהיה ניתן לרכוש איתו, מה האינטרס האמריקאי הרחב, ועד כמה תהנה ממנו התעשייה הישראלית? ● גלובס עושה סדר

5 דברים לדעת לפני פתיחת המסחר / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

חמישה דברים שכדאי לדעת לקראת פתיחת המסחר בבורסה

יום המסחר בתל אביב צפוי להיפתח במגמה מעורבת ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט ● גלובס עושה סדר לקראת פתיחת המסחר בבורסה

אמיר כהנוביץ' / צילום: יח''צ

הכלכלן הבכיר שעשה את המעבר המפתיע של השנה מדבר

אמיר כהנוביץ' הפתיע את שוק ההון בספטמבר כשעזב את חברת הביטוח הגדולה ביותר בישראל, הפניקס, ועבר לסוכנות הענק פרופיט ● בראיון לגלובס הוא מסביר את שינוי הקריירה הדרמטי שעשה, מציע את הפרשנות הייחודית שלו להתנהלות בשוק ההון, ומערער על התחזית של בנק ישראל לגבי הצמיחה של הכלכלה

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

עליות קלות בנעילת הבורסה; נובה טיפסה ב-4%, נייס ב-3%

ההתפתחות הבטחונית בצפון העיבה על הבורסה ● השקל נסחר בתנודתיות מול הדולר ● אלארום זינקה ב-20% ● מאסיבית, יצרנית מדפסות התלת מימד צנחה ב-13% ● דלק חתמה על העסקה לכניסתה של ענקית האנרגיה ENI לאיתקה ● בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

מסילת 431. 6 ק''מ של גשרים / צילום: ענת דניאלי לב

30 ק"מ ב-4 מיליארד שקל: זה יהיה אחד הפרויקטים התקדימיים בישראל

מסילת הרכבת 431, שאמורה לחבר את ערי השפלה ומישור החוף הדרומי עם מודיעין וירושלים, הולכת ונבנית בימים אלה מעל המכוניות הנוסעות בכביש ● האתגרים הטכנולוגיים והמחסור בפועלים מחייבים פתרונות יצירתיים

אפל. החברה המבטיחה של 2024? / צילום: Shutterstock

"תהיה הפתעת השנה": זו המניה המומלצת ביותר של בנק אוף אמריקה

המכירות נופלות, היא לא נמצאת בשוק הבינה המלאכותית, ומתחילת השנה מנייתה איבדה 10.7% ● למרות הכול, בבנק אוף אמריקה מאמינים שענקית הטכנולוגיה אפל צפויה להתאושש בחצי השני של השנה

בועז לוי, מנכ''ל התעשייה האווירית לישראל / צילום: יוסף יהושע

בתעשייה האווירית רוצים לחתוך את הדיבידנד למדינה. הבעיה: הבונוס לעובדים ייתקע

אחרי שיא בהכנסות וזינוק ברווח הנקי, לגלובס נודע שבתעשייה האווירית יבקשו מרשות החברות לנצל את הכסף למחקר ופיתוח ● עד שלא יסוכם הדיבידנד למדינה, גם המענקים לעובדים בהקפאה

עמית גל, הממונה על רשות שוק ההון, אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה, אפי סנדרוב, המנהל המיוחד שמינתה רשות שוק ההון / איורים: גיל ג'יבלי

המנהל הממונה מצא: בסלייס לא החזירו ללקוחות 2 מיליון שקל

מבדיקת המנהל המיוחד שמונה לסלייס, עולה שחברת ניהול הקופות לא השיבה למבוטחים את כספם כפי שחויבה ע"י רשות שוק ההון, בגין ניהול לא תקין ● עוד התגלה שהסכומים שצריכים להיות מוחזרים גבוהים יותר ● אסף גולדברג, שעמד בראשות החברה: "לא נגרמה פגיעה בעמיתים"