גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"רמי לוי ייצר לעצמו אימפריית נדל"ן ע"י השכרת מבנים לרשת"

זאת בעשרות מיליוני שקל בשנה וללא אישור הדירקטוריון - כך טוענים בעלי מניות מיעוט ברשת "רמי לוי שיווק השקמה" בבקשה לאשר תביעה נגזרת נגד רמי לוי ורעייתו

רמי לוי / צילום: איל יצהר
רמי לוי / צילום: איל יצהר

"סיפורו של רמי לוי הוא סיפור יפה של הצלחה והתמדה. סיפור אודות אדם, אשר בכישוריו הקים מאין חברה לתפארת, שלימים הפכה להיות חברה ציבורית משמעותית במשק הישראלי. הדברים נאמרים בכנות לזכותו ולשבחו של רמי לוי, ללא נימה של ציניות. עם זאת, התיק דנן מגולל התנהלות בלתי ראויה, לשון המעטה, של חברה ציבורית ושל בעלי השליטה בה, התנהלות שבמרכזה כריתת עסקאות מתמשכות בין בעל השליטה לבין החברה, ניגוד עניינים חריף, ניצול (ולמצער, חשש לניצול) הזדמנויות עסקיות של החברה הציבורית על-ידי חברה פרטית של בעלי השליטה - וכתוצאה מכל אלה פגיעה בטובתה של החברה הציבורית בהקשרים שונים: כלכליים, מבניים וניהוליים".

כך נפתחת בקשה לאישור הגשת תביעה נגזרת בהיקף 175 מיליון שקל, שהגישו היום (ב') איתי וענת צור, בעלי מניות מיעוט בחברת "רמי לוי שיווק השקמה", לבית המשפט הכלכלי בתל-אביב נגד בעלי השליטה, רמי לוי ורעייתו עדינה לוי, ונגד הדירקטורים בחברה. זאת, בטענה כי גרמו נזקים לרשת במסגרת סדרת עסקאות שכירות שנערכו בין החברה לבין בעלי השליטה ונושאי המשרה בחברה - בהם מנכ"ל החברה, רמי לוי, ורעייתו עדינה, גזברית החברה - ושלא אושר כחוק על-ידי דירקטוריון החברה.

עסקאות ללא אישור משולש

לוי היה עד לאחרונה המודל האידאלי של סיפור ההצלחה הקלאסי שכולם אוהבים לשמוע. איש עסקים שבנה את עסקיו בשתי ידיים, הצליח בזכות עבודה קשה והפך למיליארדר ישראלי, תוך שהוא שומר על תדמית של איש מן השורה.

לוי התחיל במכולת קטנה ברחוב השקמה בירושלים ב-1976, המשיך לסניפי ענק של חברת "רמי לוי שיווק השקמה", ובהמשך הפך לבעל השליטה על אימפריה העוסקת בתחומי המזון, הביגוד, הנדל"ן והסלולר. 

רמי לוי חוגג עשור בבורסה של תל-אביב עם 600% תשואה

בשנים האחרונות נסדקה במשהו התדמית הנקייה - תדמית "אביר הצרכנים" שבא לחולל מהפכת מחירים בשוק - ממנה נהנה לוי, כאשר החלו להתפרסם ידיעות על חקירות פליליות שנפתחו נגדו וכן תביעות וטענות של עובדים ברשת על התנהלותו.

התביעה הנוכחית - שהוגשה באמצעות עורכי הדין אמיר שאשא וליאור צמח ממשרד צמח-שאשא - עוסקת בסדרה של עסקאות שכירות מתמשכות של הנכסים מהם פועלת החברה.

לפי התביעה, בעלי השליטה ונושאי המשרה ב"רמי לוי שיווק השקמה" משכירים לחברה 19 מבין 44 הסניפים המופעלים על-ידה (כמעט מחצית), וזאת בנוסף למחסנים, משרדים וחנויות.

לפי התביעה, כתוצאה מעסקאות אלה נטלו לכיסם רמי לוי ורעייתו והחברות הפרטיות שבבעלותם או בשליטתם סכום המגיע לכדי 39 מיליון שקל בשנת 2016 בלבד - סכום המהווה כ-41% ביחס לרווח הנקי של "רמי לוי שיווק השקמה" בשנה זו.

"סך-הכול, עד כה, זכו לקבל בעלי השליטה מכוח העסקאות האמורות תשלומים בסך של כ-175 מיליון שקל (בין השנים 2010-2016), והם צפויים לתשלומי דמי שכירות נוספים בסכום של 645 מיליון שקל (בתקופת הסכמי השכירות כולל האופציות), וזאת מבלי לכלול סכומים שונים שאינם מפורטים בדוחות החברות, כגון דמי הניהול המשולמים בגין הנכסים האמורים", נכתב בתביעה.

סכומי-עתק אלה מונחים בתביעה בהשוואה לשכרו השנתי של לוי כמנכ"ל החברה, העומד על כ-3 מיליון שקל בשנה כולל בונוס; ושכרה של רעייתו כגזברית החברה בסך של כ-1.25 מיליון שקל. לפי התביעה, דווקא הסכמי השכר הובאו לאישור האסיפה הכללית - בעוד הסכמי השכירות לא אושרו כחוק.

"כתוצאה משורה של עסקאות שבוצעו בניגוד לדין ולא זכו לאישורים הנדרשים בהתאם להוראות הדין, נטלו בעלי השליטה, לעצמם ו/או לחברות בבעלותם ו/או בשליטתם, בשנת 2016 בלבד, סכומים המגיעים לפחות כדי פי 9 מהשכר שאושר להם", נכתב בתביעה ונשאל: "כיצד סבורים המשיבים (לוי, רעייתו ושאר נושאי המשרה המוזכרים בתביעה - א' ל"ו) שניתן להצדיק כריתת העסקאות האמורות עם בעל השליטה (נוכח מהותן, היקפן הכספי האדיר, הן באופן אבסולוטי והן באופן יחסי, ומשמעותן לחברה ולפעילותה) ללא קבלת אישור משולש, כפי שדורש למשל אישור שכרו של לוי, כבר מ'השקל הראשון'".

מהלך עסקי עקבי

עוד נטען בתביעה כי בשנה הקרובה צפויה החברה לשכור מבעלי השליטה גם מרכז לוגיסטי עצום (בהיקף מדווח של 25 אלף מ"ר) ולפחות סניף אחד נוסף בעטרות.

"עניין לנו במהלך עסקי עקבי, במסגרתו בעלי השליטה, בסיוע המשיבים כולם (בין בשתיקה ובין במעשה), רומסים את הוראות הדין ועקרונות יסוד בדיני החברות ודיני ניירות ערך", נכתב בתביעה. "בעלי השליטה מבצעים עסקאות עם החברה - ללא קבלת אישור משולש (אישור ברוב מיוחד של דיקרטוריון החברה, האסיפה כללית וועדת הביקורת), תוך הפרת הוראות הדין, הקובעות בין היתר כי עסקאות כאמור בטלות; המדובר בעסקאות חריגות, בעיקר מהטעם שהן מהותיות ביותר לחברה.

"בנוסף, וחרף הניסיון להסוות ולמנוע בדיקה של הסכמים אלה, נראה כי המדובר בעסקאות שלא נעשו בתנאי שוק (בהן נגבה סכום עודף המוערך באופן שמרני בסך של כ-62 מיליון שקל), וחלקן בוודאי אינן יכולות להיחשב ככאלה שבוצעו במהלך עסקים רגיל".

עוד נטען בבקשה הנגזרת כי אין מדובר בעסקאות שהינן לטובת החברה - תנאי מקדמי, בלעדיו אין, לאישורן של עסקאות.

לפי הבקשה, בעסקאות שבוצעו, רמי לוי ורעייתו עשו שימוש במידע המגיע אליהם בין היתר במסגרת תפקידם, והם מנצלים הזדמנויות עסקיות של החברה, בעודם משרתים כנושאי משרה בה. "אין המדובר במקרה חד-פעמי, כי אם במהלך מתמשך ועקבי בו מנצלים בעלי השליטה את תפקידם בחברה ואת המידע המגיע מתוקף תפקידם, על-מנת לייצר לעצמם במקביל אימפריית נדל"ן, ששוויה - רק חלקם של נכסי הרשת - מוערך בלמעלה מחצי מיליארד שקל", נטען.

עוד נטען כי לוי מצוי בניגוד עניינים תמידי ומתמשך, בין תפקידו כמנכ"ל החברה, דירקטור ובעל השליטה בה - ובין עסקו וכובעו כיזם ובעלים של אימפריית נדל"ן מניב המשכיר נדל"ן לחברה. "בעלי השליטה, מעבר להכנסות העצומות הצומחות להם, קנו לעצמם עמדת מיקוח נדירה מול החברה והפכו לספק מהותי שלה לאורך זמן בלתי מוגבל", טוענים בעלי מניות המיעוט.

עוד כתבות

נתן שירות למוכרים וגם לקונים. האם המתווך זכאי לדמי תיווך?

בית המשפט קבע: פסיכולוגית תחויב ב־40 אלף שקל פיצוי לאחר שסיפקה הערכה שלילית על תובע מבלי לפגוש אותו ● השכנים טענו לירידת ערך בשל חריגות בנייה - אך ביהמ"ש קבע כי דווקא הם השתלטו על רכוש משותף, וחייב אותם בפיצוי ● מתווך שניהל ייצוג כפול לקונה ולמוכר ללא גילוי נשלל מזכאותו לדמי תיווך וחויב בהוצאות משפט ● 3 פסקי דין בשבוע

הילה ויסברג בשיחה עם ד''ר תומר פדלון / צילום: INSS

המומחה שמבהיר: הדולר היה חוף מבטחים, זה המטבע שיחליף אותו

שיחה עם ד"ר תומר פדלון, מומחה לכלכלה פוליטית מאוניברסיטת תל אביב ● על אובדן האמון בניהול המעצמה שמרעיד את המטבע, השפעת הבית הלבן על השוק והסיבות שהביאו להתחזקות השקל הרבה מעבר למגמה בעולם

עורכי הדין חגית בן משה ואייל נחשון / צילום: נועה שרביט, נמרוד גליקמן

עורכי הדין חגית בן משה ואייל נחשון ימונו לשותפים מנהלים במשרד ברנע

שני השותפים צפויים להחליף בסוף השנה את עו"ד מיקי ברנע, שהקים את המשרד ב-2003, ואשר יישאר בפירמה וימונה לתפקיד היו"ר או ראש המשרד ● המהלך מצטרף למגמה של חילופי דורות בהנהלות של משרדי עורכי דין מובילים בישראל

ירקות אורגניים של חברת אגרסקו / צילום: יח''צ

15 שנה אחרי קריסת אגרסקו: נדחתה תביעת הענק נגד רואי החשבון

ביהמ"ש דחה את התביעה בגובה 150 מיליון שקל שהגישו המפרקים של החברה ליצוא חקלאי שקרסה ב-2011 נגד פירמת EY ● השופט אלטוביה: "מקור ההפסדים בהתנהלותה העסקית של אגרסקו, לא באופן הרישום החשבונאי של פריט זה או אחר" ● עורך הדין המייצג את מפרקי אגרקסקו: "כשנקבע במפורש כי הדוחות הכספיים לא היו תקינים במשך שנים, הקשר הסיבתי נראה מובן מאליו"

מבצע ההעברה. 263 פילים הוסעו במשאיות כ–400 ק''מ / צילום: ap, Thoko Chikondi

עשרות הרוגים וציד בלתי חוקי: מבצע להצלת פילים באפריקה הסתיים באסון

פרויקט שימור טבע על הגבול בין זמביה למלאווי השתבש קשות ● ניסיון להקל את צפיפות הפילים הביא לרמיסתם של עשרות אנשים למוות, להריסה של גידולים בשווי 4.5 מיליון דולר ולהתעוררותו של ציד בלתי חוקי ● כך ניצת אחד הסכסוכים הקטלניים בין בני אנוש לחיות בר באפריקה זה עשורים

עופר זרף, מבעלי חברת יסודות איתנים / צילום: אולפני חובב

יזם הנדל"ן שמספר בגילוי לב: "לקוחות באים ובאים, ולא סוגרים"

עופר זרף, יו"ר דירקטוריון חברת יסודות איתנים הבונה פרויקטים רבים בצפון, מספר על המציאות הנוכחית בגבול עם לבנון: "חזרנו לבנות מיד עם הפסקת האש, אבל יש קשיים לא קטנים והכול לוקח יותר זמן" ● הוא דורש מהמדינה להתערב ומצהיר: "אין לי שום כוונה לשלם פיצוי לדיירים על איחורים"

חיה קינד / צילום: שירן קמר

מנכ"לית החברה שרכשה 40 דירות בבניין שנפגע מטיל: "הזדמנות שלא תחזור"

מנכ"לית קרן הריט אבו פמילי, חיה קינד, רואה במגמת הורדת הריבית סימן חיובי לסקטור השכירות לטווח ארוך, שנפגע קשות בשנים האחרונות, וקוראת למדינה לעשות יותר: "לא נעשו פעולות גדולות מספיק" ● בראיון לגלובס היא מספרת כי היא מזהה שהדור הצעיר כבר לא רואה בבעלות על דירה צעד מחייב

פרויקט ''תלפיות החדשה'' בירושלים / צילום: יח''צ

תושב חוץ רכש 7 דירות בירושלים. כמה הוא שילם?

הדירות נקנו בפרויקט "תלפיות החדשה" וכולן בנות 4 חדרים ● המחיר הממוצע של דירה בעסקה הגיע ל־3.86 מיליון והמחיר למ"ר הגיע לכ־38.5 אלף שקל ● הפרויקט מוקם על סמך תוכנית מ־2014, שכוללת פארק פנימי גדול, שדרה מסחרית ושטחים משותפים

יגאל דמרי / צילום: אייל פישר

דמרי קונה מקבוצת ריאליטי שטח בעסקת ענק: המספרים ומי השותף

מדובר בקרקע בתל אביב שבה זכתה ריאליטי רק לפני כשלושה חודשים במכרז רמ"י וכעת מוכרת אותה ב-450 מיליון שקל - כ־100 מיליון שקל יותר • על הקרקע נמצאות עדיין כ־100 משפחות המתנגדות לפינוי המתוכנן

נשימה / צילום: Shutterstock

מחקרים מגלים: איזה איבר עשוי להחליף את הריאות

למה אנחנו מקבלים "דום נשימה" בכתיבת אימייל, איך בדיקה פשוטה מנבאת מי יתעורר מתרדמת והאם אף אלקטרוני יוכל לאבחן מחלות רק מלהריח את הבל הפה שלנו? חוקרי נשימה וריח מגלים עד כמה מורכבת הפעולה הכי אגבית שאנחנו עושים ● וגם: לא תאמינו איזה איבר עשוי להחליף את הריאות כמקור לחמצן

מה שהתקיים רק בראש העובד נעשה ממוסד / אילוסטרציה: Shutterstock

אנשים חוששים שה-AI תגזול את עבודתם, אבל היא כבר גוזלת את מה שיש להם בראש

השאלה אינה האם AI תחליף את העובדים - השאלה היא מי ישלוט בידע שהחברות אוספות מהם ● בעולם של בינה מלאכותית ארגונית, גם כשעובד עוזב את העבודה, הוא משאיר את הידע ואת הניסיון שלו מאחור - לבוט או למי שיחליף אותו, אם יהיה צורך במחליף בכלל

מנכ''ל דקארט דין לייטרסדורף וסמנכ''ל המוצר משה שלו / צילום:  עמית אלקיים

מ-8200 להנהלת חד הקרן: התפקיד החדש של יוסי שריאל

יוסי שריאל צורף לחברת דקארט על ידי מייסדיה, דין לייטרסדורף ומשה שלו, שהיו גם פקודיו ביחידת 8200 ● הוא שוחרר משירות מילואים על ידי הרמטכ"ל אייל זמיר כמי שנושא באחריות פיקודית לאירועי ה-7 באוקטובר מעצם תפקידו כמפקד 8200

עסקאות השבוע / עיצוב: טלי בוגדנובסקי

בכמה נמכרה דירת 5 חדרים באחת השכונות המבוקשות בגבעתיים?

דירת 5 חדרים בשטח של 133 מ"ר עם מרפסת בשטח של כ־12 מ"ר, חניה ומחסן בגבעתיים נמכרה תמורת 4.9 מיליון שקל ● "שכונת בורוכוב בגבעתיים נחשבת לאחת השכונות המבוקשות והיוקרתיות ביותר בעיר" ● ועוד עסקאות נדל"ן מהשבוע האחרון

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ והמנהיג העליון של איראן עלי חמינאי / צילום: ap, Alex Brandon, khamenei.ir

"לחסל את חמינאי עכשיו": המסרים מבית המלוכה הסעודי

ההזדמנות האחרונה לאיראן: "כדי שזה יקרה - רוצים מהם טיוטה בתוך 48 שעות" ● מחאות מצומצמות יותר, אך העולם נושא עיניים: גל ההפגנות החדש באיראן ● הסנאטור גרהאם: בסביבת טראמפ מייעצים לו שלא לתקוף באיראן ● שגריר ארה"ב בישראל נשאל אם לישראל זכות על שטחי מדינות ערב: "הם יכולים לקחת את הכול" ● דיווח: משמרות המהפכה מקדמים כוחות לגבול עיראק ● עדכונים שוטפים

מוצרי חלב / צילום: איל יצהר

המשק עמוק בקרב על החלב, אבל המוצר הזה ממילא בירידה

שינוי בטעם, עלייה ברמת החיים ומחסור כרוני שוחקים את מעמדו של קרטון החלב המסורתי ● מנגד, הגבינות המיובאות מציגות ביקושי שיא, אף שהן יקרות במאות אחוזים מהעולם - מה שיוצר לחץ להגדלת המכסות הפטורות ממכס במטרה לבלום את התייקרותן

טראמפ חטף מכה, איך יושפעו השווקים? / צילומים: Shutterstock, AP, עיצוב: טלי בוגדנובסקי

טראמפ חטף מכה, איך יושפעו השווקים?

בית המשפט העליון בארה"ב קבע כי הנשיא טראמפ חרג מסמכותו, ועל כן מרבית המכסים הבינלאומיים שהטיל פסולים ● כעת, לא ברור מה יעלה בגורל 175 מיליארד דולר שכבר נגבו מיבואנים ● מה היו הטיעונים המרכזיים של השופטים, כיצד הגיב טראמפ ומה עלול להדאיג את השווקים?

נתנאל גבעתי / צילום: סימן טוב סרוסי

המגורים אצל ההורים, השיפוץ שהסתבך וההשקעה ב-13 דירות

נתנאל גבעתי רק בן 37 ומאחוריו כבר שורה ארוכה של עסקאות, בהן 13 בארצות הברית ● בראיון לגלובס הוא מספר על טעויות שעשה בדרך ואיך קנה שלוש דירות באינדיאנה בלי לבקר שם

אייפון / צילום: Shutterstock

פשרה בפרשת האטת האייפונים: אפל צפויה לפצות לקוחות ב-10 מיליון שקל

בתביעה הייצוגית נטען כי אפל התקינה במכשירי האייפון, באמצעות עדכוני תוכנה, תוכנות שהאטו ושיבשו את פעולת המכשירים - וזאת באופן יזום ומתוכנן, ללא ידיעת המשתמשים וללא הסכמתם ● עוד נטען כי אפל ישראל וחברת איי דיגיטל היו מודעות לכך, ולכן הן נושאות באחריות ● הסדר הפשרה כפוף לאישור בית המשפט

סאמר חאג' יחיא

"כשאחד המתחרים הוא המנכ"ל, זה אתגר": המתווך במכירת צים חושף את הקלף המנצח בעסקה

סאמר חאג' יחיא, שייעץ להפג־לויד בעסקה לרכישת חברת הספנות, משחזר את תחילת המהלך: "טילים נפלו כאן - אבל הם היו נחושים", הגורם שהכריע: "קרן פימי הייתה שובר שוויון" והמשבר ברגע האחרון: "יו"ר צים הודיע שלא ימליץ על העסקה" ● וגם על המנכ"ל אלי גליקמן: "הלוואי וימשיך - טאלנט כדאי לשמר", חששות העובדים: "יובטח ביטחון תעסוקתי", עמלת התיווך שייקבל והסיכויים להשלמת העסקה

משרדי גוגל בארה''ב / צילום: ap, Jeff Chiu

מצבא איראן לחברת ענק: פרשת ריגול חמורה נחשפת

כתב אישום הוגש בסוף השבוע נגד שלושה איראנים שחיו בעמק הסיליקון, עבדו בחברות ענק והדליפו עפ"י החשד סודות לאיראן ● התובעים טוענים כי שלושת הנאשמים ניצלו את תפקידיהם בחברות טכנולוגיה מובילות המפתחות מעבדי מחשב ניידים כדי להשיג מאות קבצים סודיים, כולל חומרים הקשורים לאבטחת מעבדים ולקריפטוגרפיה