גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

דיסקונט: צמיחה של כ-70% ברווח הנקי ברבעון הראשון

הרווח הנקי הסתכם בכ-303 מיליון שקל ■ הרווח משקף תשואה להון נטו של 8.6%, לעומת 5.5% ברבעון המקביל ב-2016 ■ יחס היעילות של הבנק השתפר ל-68.8%, לעומת 77.4% ברבעון המקביל אשתקד

לילך אשר טופילסקי / צילום: תמר מצפי
לילך אשר טופילסקי / צילום: תמר מצפי

רווחים מפעילות שוק ההון והמשך צמיחה גבוהה של תיק האשראי סידרו לבנק דיסקונט  פתיחה חיובית לתוצאות שנת 2017. הבנק, בניהולה של לילך אשר-טופילסקי, פרסם היום את תוצאותיו לרבעון הראשון, שמהם עולה כי הבנק הרוויח 303 מיליון שקל, גידול של 70% בהשוואה לרבעון המקביל. הרווח משקף תשואה על ההון של 8.6%, לעומת 5.5% ברבעון המקביל.

הגידול ברווח נעשה על אף עלייה לא מבוטלת בהפרשות להפסדי אשראי, שעמדו על 145 מיליון שקל, לעומת 46 מיליון שקל בלבד ברבעון המקביל. ההפרשות מהוות 0.4% מתיק האשראי של הבנק.

כאמור, מה שסייע לבנק להגיע לתוצאות הם רווחים מפעילות שוק ההון, הכוללים בין היתר רווחים ממימוש אג"ח בהיקף של 95 מיליון שקל, וכן רווחים שהניבה השקעה בקרן פורטיסימו, בגובה של 59 מיליון שקל.

אלא שגם בנטרול אותם רווחים, מציג הבנק תוצאות טובות של המשך מגמת צמיחה של תיק אשראי, ריסון הוצאות שכר ואפילו עלייה בהכנסות מעמלות - תחום שבו מרבית הבנקים סובלים משחיקה בשנים האחרונות. ההכנסות מעמלות צמחו ברבעון ב-6.7% ל-666 מיליון שקל. בסעיף זה נרשמה עלייה של קרוב ל-8% בעמלות כרטיסי אשראי, וזינוק של 14% בעמלות ני"ע, שנבע מהגידול בפעילות המשקיעים בשוק ההון, לאחר קיפאון שנרשם אשתקד.

לאחר שבשנה שעברה צמח תיק האשראי של דיסקונט ביותר מ-10%, גם ברבעון הנוכחי נמשך גידול. תיק האשראי של הבנק עמד על 143.5 מיליארד שקל, גידול של 11% לעומת הרבעון המקביל, ושל קרוב ל-2% מתחילת השנה. הגידול בתיק האשראי מתבטא גם בגידול בהכנסות המימון של הבנק, שצמחו ביותר מ-11% ברבעון הראשון ל-1.17 מיליארד שקל.

עיקר הצמיחה באשראי נרשמה במגזר משקי-הבית והעסקים הקטנים. האשראי למשקי-בית (כולל משכנתאות) גדל ב-3% בתוך רבעון אחד בלבד, ובמגזר העסקים הקטנים נרשם אף גידול חד יותר של 5% תוך רבעון אחד, לכמעט 36 מיליארד שקל.

היחיד שלא חזר לחלק דיבידנד

אלא שלצד הגידול באשראי, כאמור, גם סעיף ההפרשות להפסדי אשראי הרים את ראשו. הגידול בהפרשות נובע הן מגידול בתיק (לפי כללי החשבונאות עבור אשראי חדש יש לבצע מיד הפרשה ככרית ביטחון), וגם בשל עלייה באשראי שבפיגור (מחיקות חשבונאיות) הנובע מקשיי גביה הקיימים כיום בשוק. בדיסקונט מעריכים שרמת ההפרשות הנוכחית של 0.4% מהתיק תישמר, ולא מתכוונים להירתע ממנה, אלא להמשיך ולצמוח בצורה חדה באשראי.

הרצון להמשיך ולצמוח באשראי מביא לכך שהבנק הוא היחיד שעדיין לא חזר לחלק דיבידנד. דיסקונט אמנם קיבל אישור חלוקה מבנק ישראל, אך הוא מתמהמה עם ההחלטה בנושא, ומעדיף להתמקד בהמשך צמיחת האשראי, ורק במהלך המשך השנה צפוי להחליט כמה יחלק מרווחיו כדיבידנד.

בכל אופן, נראה כי את המשקיעים זה מטריד פחות. מניית דיסקונט זינקה ביותר מ-40% בשנה האחרונה, והיא נסחרת כיום לפי מכפיל הון של 0.7, לעומת 0.3-0.5 בעבר. בלידר שוקי הון ואקסלנס ברוקראז' אף הודיעו היום על העלאת מחיר היעד למניה.

באשר לסעיף ההוצאות, הבנק הצליח לרשום ריסון, והוצאות השכר נותרו בדומה לרבעון המקביל ועמדו על 859 מיליון שקל. מצד אחד השפיעה לטובה על הוצאות השכר הירידה במספר העובדים, כתוצאה מתוכנית הפרישה מרצון שביצע הבנק אשתקד. מנגד, הסכם השכר החדש שנחתם עם העובדים, שכלל תוספות שכר, קיזז את החיסכון בהוצאות, והביא לכך ששורת סך ההוצאות נותרה ללא שינוי.

יחס היעילות של הבנק היה ברבעון הראשון טוב למדי לעומת נתוני העבר של הבנק, ועמד על 68.8%, לעומת 77% ברבעון המקביל. בנטרול הכנסות חד-פעמיות, הרי שהיחס התפעולי של הבנק עומד על כ-70%.

כאמור, לתוצאות הבנק ברבעון סייעו גם רווחים ממימוש השקעות. מדוחות הבנק עולה, כי רווחים נאים צפויים גם בהמשך השנה. הבנק פרסם כי באפריל נרשם מימוש בקרן נוספת, שתניב לבנק 12 מיליון שקל. כמו כן, באחרונה נודע כי פימי מוכרת את החזקותיה בחברת אורמת. דיסקונט הוא אחד המשקיעים המרכזיים בפימי, והוא ייהנה בעקבות זאת מרווח של 50 מיליון שקל לפני מס. 

תוצאות הרבעון של דיסקונט

עוד כתבות

ספי זינגר, יו''ר רשות ניירות ערך / צילום: שלומי יוסף

יו"ר רשות ני"ע בביקורת על הבנקים: מקשים על חברות הפינטק להיכנס לשוק

לדברי יו"ר רשות ניירות ערך בכנס של בנק ישראל, "המערכת של שירותי תשלום יושבת על כמה רגולטורים וגם על מערכת מורכבת בין חברות התשלומים למערכת הבנקאית שמספקת להם שירותים" ● עוד הוסיף זינגר כי "נעשים הרבה מאמצים, אבל צריך להגיד ביושר, זה לא עובד נכון לעכשיו והמצב לא טוב"

סם אלטמן / צילום: ap, Kevin Wolf

לסם אלטמן חסרים מעל 200 מיליארד דולר. מאיפה הוא יביא אותם?

דוח חדש של בנק HSBC מציף סימני שאלה סביב המודל הכלכלי של OpenAI ● איך החברה מתכוונת לכסות על חובות הענק שטיפחה, ואיך היא משפיעה על השוק כולו?

ניו יורק / צילום: Shutterstock

לראשונה בעולם: ניו יורק מחייבת קמעונאים לדווח מתי AI קובעת מחירים

חוק חדש בניו יורק מחייב קמעונאים לדווח כאשר מחירי מוצרים נקבעים ע"י AI על בסיס מידע שנאסף על הלקוחות ● המהלך מעורר זעם בקרב ארגוני הצרכנים, שרוצים ללכת רחוק יותר ודורשים איסור מוחלט על תמחור פרסונלי

אילן רביב, מנכ''ל מיטב / צילום: רמי זרנגר

אחרי הזינוק בבורסה: מיטב מכרה 5% מהמניות בחצי מיליארד שקל

לאחר שמניית מיטב זינקה בתוך שנה וחצי ב-650% והפכה לאחת מ-40 החברות הגדולות בבורסה עם שווי שוק של 9.5 מיליארד שקל, החברה מגייסת 500 מיליון שקל ממשקיעים בארץ ובחו"ל ● את הגיוס הוביל בנק ההשקעות ג'פריס

מאיה ורטהיימר בקמפיין יד2 / צילום: יחצ

עסקת ענק: קרן אייפקס רוכשת את אתר יד2 בכמיליארד דולר

קרן אייפקס רוכשת את אתר יד2 מידי קרן KKR בכ-950 מיליון דולר, לאחר שניצחה במכרז וגברה על קרנות ההשקעה הפרטיות בלקסטון ו-CVC

נגיד הבנק המרכזי ביפן, קאזו אואדה / צילום: Reuters, Kyodo

ביפן נערכים להעלאת ריבית בניגוד למגמה העולמית, ובשווקים מודאגים

בזמן שבעולם החלו להוריד ריבית, בבנק המרכזי של יפן נערכים להעלות אותה ברבע אחוז, לרמה של 0.75% ● "נדון בהתפתחויות הכלכליות", אמר הנגיד קאזו אואדה, וטלטל את הבורסה בטוקיו ● המהלך מעלה תהיות, ברקע התוכנית שחשפה לאחרונה הממשלה כדי לתמרץ את הכלכלה

שלט אזהרת מצלמה לנהגים בנתיבי איילון / צילום: שלומי יוסף

מירי רגב מקדמת קנס של 10 אלף שקל על שימוש בטלפון בנהיגה. מה הסיכוי שזה יתממש?

בזמן שבעולם נהוג קנס של 100-300 דולר, שרת התחבורה בוחרת בקנס גבוה של 10 אלף שקל, "במקום להציג תוכנית רב שנתית", כפי שאומרים בעמותת אור ירוק ● רשת פאפא ג'ונס פותחת עוד ארבעה סניפים ומשיקה תת־רשת חדשה, והמיזוג החדש של משרד עמית פולק מטלון ● אירועים ומינויים

לשכת גיוס תל השומר / צילום: מיטב ודובר צה''ל

באוצר משרטטים את המחיר הכלכלי הכבד של הצעת חוק הגיוס

באגף התקציבים במשרד האוצר פרסמו ניתוח כלכלי מקיף להצעת החוק שהציג יו"ר ועדת חוץ וביטחון, בועז ביסמוט, והציפו שורת כשלים מהותיים ● ממנגנון "גיל הפטור" שמרחיק את הצעירים החרדים משוק העבודה, דרך החורים בסנקציות ועד להשבת ההטבות שנלקחו ● וגם: איך שינוי אחד יכול להזניק את הכלכלה

מאגר הגז לוויתן / צילום: אלבטרוס

התקדמות משמעותית במגעים על עסקת היצוא בין משרד האנרגיה לחברות הגז

לגלובס נודע על התקדמות משמעותית במגעים לגבי עסקת הגז הענקית עם מצרים בהיקף של 35 מיליארד דולר ● לפי המתווה, חברות הגז יתחייבו לספק גז למשק המקומי במחיר נמוך יותר, שיוצמדו למה שנקבע במתווה

רינת אשכנזי כלכלנית ראשית הפניקס בית השקעות / צילום: טומי הרפז

הכלכלנית שמסתכלת על השוק הישראלי ב־2026 ורואה "פיל בחדר"

רינת אשכנזי, הכלכלנית הראשית של הפניקס בית השקעות, ממליצה לקראת השנה החדשה להגדיל החזקות מעבר לים, ולחפש שני נתונים מרכזיים בכל השקעה חדשה: מאזן חזק ורווחיות גבוהה ● וגם: מהו ה"פיל שבחדר" שמאיים על התשואות בישראל בעתיד?

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ / צילום: ap, Evan Vucci

טראמפ במסר לישראל: חשוב מאוד שלא יתרחש דבר שיפריע להתפתחותה של סוריה

טראמפ ונתניהו שוחחו; לשכת רה"מ: "נשיא ארה"ב הזמין את נתניהו לפגישה בבית הלבן בזמן הקרוב" ● צה"ל חיסל מחבל נוח'בה של הג'יהאד האיסלאמי ● התושבים בעוטף עזה על ההחלטה של צה"ל לבטל את ההגנה היישובית: "מישהו חייב להתעורר" ● בוועדת החוץ והביטחון נערך היום דיון על חוק הפטור מגיוס ● משבר כוח-האדם בצה"ל: חוסר של מאות קצינים, עומס כבד על מערך המילואים ● עדכונים שוטפים

מסיושי סאן, מנכ''ל סופטבנק / צילום: ap, Ahn Young-joon

"בכיתי": מייסד סופטבנק מסביר למה החליט למכור מניות אנבידיה

מייסד הקונצרן היפני הגדול, מסיושי סאן, סיפר כי סופטבנק מכרה את החזקותיה באנבידיה כדי לממן השקעות חדשות בתחום הבינה המלאכותית, כולל OpenAI ● בנוסף, הוא דחה את החששות בשווקים על "בועת בינה מלאכותית", ואמר כי אלו שטוענים זאת "אינם חכמים מספיק"

הקרנות הכספיות גייסו הכי הרבה כסף גם השנה / אילוסטרציה: Shutterstock

זינוק של 100% בשלוש שנים: תעשיית קרנות הנאמנות בשיא כל הזמנים

ב-11 החודשים הראשונים של השנה גייסו הקרנות המסורתיות, המנוהלות על ידי בתי השקעות סכום של 23 מיליארד שקל ● זוהי הפעם הראשונה מאז 2021 שהן יעקפו את הקרנות המחקות וקרנות הסל, שגייסו באותה תקופת זמן כ-18.6 מיליארד שקל

ראש המל''ל לשעבר, צחי הנגבי / צילום: חיים צח / לשכת העיתונות הממשלתית

מבקר המדינה: למרות האיומים, המל"ל לא השלים את בחינת המיגון במתקנים חיוניים

מדוח מבקר המדינה עולה כי המל"ל טרם השלים את בחינת הצורך במיגון מתקנים חיוניים ותשתיות אסטרטגיות - אף שבמהלך מלחמת "חרבות ברזל" ניכר עד כמה אלה הפכו ליעדי תקיפה מרכזיים ● עוד ב-2020 פרסם המבקר דוח ביקורת בנושא ההיערכות להגנה על מתקנים חיוניים מפני טילים, אך אף ליקוי לא תוקן

אפליקציית יד2 / צילום: Shutterstock, shutterstock

העסקה הגדולה בתולדות אתרי האינטרנט בארץ: האם יד2 שווה מיליארדים?

קרן אייפקס העולמית רוכשת את אתר היד שנייה תמורת 3.1 מיליארד שקל - פי ארבעה מהשווי שבו נמכר לפני עשור ● בשוק מביעים ספק לגבי היכולת של הקרן להשביח את האתר באופן דרמטי כמו רוכשיו הקודמים ● וגם: איך הכל התחיל ומתי הייתה הפריצה הגדולה?

שדה התעופה רמון / צילום: Shutterstock

דוח המבקר: מערכות התחבורה לא מוכנות כראוי לשעת חירום

כשלים במענה רפואי, היעדר מסגרות עבודה סדורות ותיאום לקוי: דוח מבקר המדינה שפורסם היום מצביע על פערים מרכזיים במוכנות מערכות התחבורה המרכזיות בישראל להתמודדות עם תרחישי חירום ● מה יקרה בשדה התעופה רמון במקרה של אירוע רב־נפגעים, ולמה ירדה כשירות המאבטחים בקו האדום?

סנטה קלאוס מבקר ברצפת המסחר של הבורסה בניו יורק / צילום: ap, Richard Drew

ראלי סנטה יגיע השנה? אנליסטים מאמינים שזה תלוי בנתון אחד

בשבוע החולף, שבו חל חג ההודיה, מדדי המניות האמריקאיים המובילים הציגו התאוששות שבין 3%־5%, אבל אולי היה זה רק "הנגאובר" ● לאחר פתיחה שלילית לדצמבר אנליסטים מנסים להעריך אם בשנה ששום דבר בה לא התנהג כרגיל, "ראלי סנטה קלאוס" ייחגג כהלכתו

פערים במחירי הדירות / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

אותו בניין בתל אביב, שתי דירות שונות. למה יש פער משמעותי במחיר?

רובעים 3 ו־4, שעברו גל של התחדשות עירונית ומזוהים עם "תל אביב של פעם", נחשבים למבוקשים במיוחד בשוק הנדל"ן ● אך בעוד שמחירי דירות מסוימות נשארים גבוהים, דירות בקומות נמוכות ועורפיות רושמות ירידות משמעותיות ויוצרות פערים גדולים בין דירות סמוכות

בנייה בתל אביב / צילום: Shutterstock

בדקנו דוחות של 9 חברות: בכמה נמכרה דירה ממוצעת בשדה דב?

ירידה של 24% במספר הדירות שנמכרו ושל 9% במחיר הממוצע: דוחות תשע חברות נדל"ן בולטות חושפים מה באמת קורה בשוק הדיור בישראל ● וגם: מדוע סיום המלחמה לא הביא לזינוק במכירות, ומי מכרה מאות דירות במחיר ממוצע של 6.6 מיליון שקל?

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

המסחר בבורסה ננעל בעליות שערים; ת"א 35 בשיא חדש, דוראל זינקה בכ-8%

מדד ת"א 35 קפץ ב-1.9%, מדד ת"א 125 הוסיף לערכו כ-1.7% ● מניית דוראל הוסיפה 8% לערכה ● מדד הפחד המקומי עלה ב-2% והשלים עלייה של 9% בחודש החולף ● מניות הנדל"ן בלטו היום לרעה ● מחזור המסחר הסתכם בכ-3.7 מיליארד שקל ● וגם: התחרות ב-AI הולכת וגוברת - ואלפאבית וברודקום עשויות להתגלות כמובילות של השוק