גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

דוח המפרק של מסעדת "רפאל" חושף: כך נפל השף רפי כהן

מחקירות המפרק הזמני עולה תמונה עגומה, לפיה חברת ש.מ.ר.פ של רפי כהן חבה כ-500 אלף שקל לעובדים, כ-1.5 מיליון שקל לספקים, כ-600 אלף שקל למלונות דן, כ-1.5 מיליון ש'ל לרשות המסים - "ועוד היד נטויה"

איך נפל השף המפורסם רפי כהן מפסגת העולם הקולינארי, בעלות על שתי מסעדות יוקרה, פרסום ספרים והשקת ליין של סלטים ששווק ברשתות - לקריסה נפשית וכלכלית, חובות-עתק וחקירה ברשות המסים? בדוח שהוגש לאחרונה לבית המשפט, במסגרת תיק הפירוק של חברת ש.מ.ר.פ מסעדות ואירוח, המפעילה את מסעדת "רפאל" היוקרתית שהייתה בבעלותו של רפי כהן, משרטט המפרק הזמני את מסלול הנפילה של השף - מסלול שכלל עירוב בין נכסים של החברות בבעלותו לנכסיו האישיים, משיכות יתר של מיליונים מהחברות לטובת צרכיו האישיים, התמוטטות נפשית, האשמת הקרובים לו בגניבה ממנו והיעלמות מסתורית ופתאומית מהמסעדה ומבית מגוריו.

"לא המזון וטיב איכותו הם אלה אשר הובילו למפלתו הכלכלית של כהן ושתי החברות בבעלותו, כי אם התנהלותו האישית בכל הנוגע לכספים ואופן תפקודו כבעלים של החברות - וזו הסיבה בגינה 'נפלה' האימפריה המכונה מסעדת 'רפאל'", כותב המפרק הזמני, עו"ד ליאור כספי, בדוח.

"ש.מ.ר.פ מסעדות ואירוח", המפעילה את מסעדת "רפאל" ואת בר "חמארה" שבתוך המסעדה, נקלעה להליכי פירוק בחודש שעבר, לאחר שחלק מעובדי החברה ביקשו מבית המשפט להורות על פירוקה. החברה נמצאת בבעלותו המלאה של כהן, ובמקביל יש בבעלותו חברה נוספת בשם "רפי כ. השקעות" בע"מ.

שתי החברות הגיעו לחדלות פירעון ואינן עומדות בהתחייבויותיהן הכספיות בכלל, ובין היתר בתשלום חובות לספקים, רשויות המס, דמי שכירות ושכר לעובדים.

לטענת העובדים, החל מפברואר השנה חדל כהן לשלם לעובדים את שכרם, את פיצויי הפיטורים וזכויות סוציאליות נוספות, ובכלל זה לא הפריש להם כספים לפוליסות הפנסיה שלהם. בתוך כך, טענו העובדים, התעלם השף כהן - ועדיין מתעלם - מפניות העובדים או באי-כוחם.

ככל הידוע, כהן ברח מחוץ לגבולות ישראל, כאשר מפרסומים שונים עולה כי הוא שוהה בצרפת.

במקביל לבקשת העובדים, הוגשה בקשה למינויו של עו"ד ליאור כספי כמפרק זמני לחברה. נשיא בית המשפט המחוזי בתל-אביב, השופט איתן אורנשטיין, קבע דיון בבקשה במעמד הצדדים, אליו הוזמן גם השף רפי כהן, אך כהן לא התייצב לדיון. בנסיבות, הוציא בית המשפט צו פירוק זמני לחברה וכן מינה את עו"ד כספי כמפרק זמני. 

מהדוח הראשוני שהגיש עו"ד כספי לבית המשפט עולה, כאמור, כי לחברת ש.ר.מ.פ של כהן יש חובות-עתק של מעל 4 מיליון שקל, וכן עולה כי החברה הנוספת בבעלות כהן, חברת רפי כ. השקעות, חבה סכומי-עתק לרשויות המס וכן לנושים רבים נוספים, בנוסף לחוב משכנתא על סך 3.5 מיליון שקל שנטלה מבנק לאומי למשכנתאות בגין רכישת נכס ברחוב אחווה 11 בתל-אביב.

מנגד, מצוין בדוח, לרפי כהן יש זכויות בנכס ברחוב חרמון 1 בשכונת נווה צדק בתל-אביב, אשר בו התגורר עד לאחרונה. המפרק הזמני מציין בדוח כי במועד הביקורת שערך הנכס היה נטוש, ושכניו של רפי כהן סירבו לשתף עמו פעולה והסכימו למסור לו רק כי כהן לא נראה במקום מזה כחודש. 

המפרק הזמני מציין בדוח כי המידע אודות נכסיו האישיים של כהן חשוב ומהותי, כיוון שכהן, כבעל מניות ובעל שליטה בשתי החברות, חייב להן אישית כ-2 מיליון שקל בגין משיכות יתר. "כהן זומן לחקירה תחת אזהרה בגין העלמות מס, כך שסכום זה עלול להתמיר", כתב המפרק.

כהן, כאמור, נעלם. הסובבים אותו אומרים כי "בלעה אותו האדמה". הוא נטש את ביתו (ואת המדינה) וכן את המסעדה שבבעלותו.

"רפאל" - שנחשבה כאחת המסעדות המצליחות והיוקרתיות בארץ, אליה נהרו כל המי ומי של ישראל, ואשר היה צורך להזמין אליה מקום שבועות מראש ברוב המקרים - ננטשה כבר בשבוע הראשון של אפריל, כשעל דלת המסעדה נתלה שלט המציין כי המסעדה סגורה לרגל שיפוצים.

המפרק מציין בדוח כי במסעדה נותר ציוד יקר-ערך, מלאי של בקבוקי יין ושמפניה וכן מטבח מושקע וחדש המשתרע על פני כ-400 מ"ר. המטבח שופץ לאחרונה בהשקעה בהיקף של כ-2 מיליון שקל, ולמעשה מדובר באחד המטבחים היקרים, החדשניים והמשוכללים שיש במדינה. "המסעדה נראית כאילו ננטשה, מחשביה עובדים, כמו גם החשמל", כותב המפרק בדוח.

מהעדויות שגבה המפרק הזמני מצטייר מסלול הקריסה של השף המפורסם. "מתבררת תמונה ברורה, לפיה מדובר בגאון בתחום הקולינארי, מטובי השפים בארץ, אשר החל את דרכו עוד בהיותו נער. כהן התלמד בצרפת אצל טובי השפים, ומשם סלל את דרכו לצמרת המסעדנות בארץ", מתאר המפרק הזמני את מסעו של השף כהן אל הפסגה, ומוסיף: "ב-2001 פתח את מסעדת 'רפאל', אשר נחשבה לאחת ממסעדות היוקרה במדינה וכללה גם את הבר 'חמארה'. בשנת 2009 חבר לחברת אסם, ובשיתוף-פעולה פיתח קו סלטים ביחד עם סלטי צבר (ככל הידוע למפרק הזמני, כהן הרוויח בגין שיתוף-פעולה זה אלפי שקלים, והמפרק החל לחקור אודותם). ב-2013 כהן פתח מסעדה נוספת העונה לשם 'חמש', אשר הייתה ממוקמת במלון 'מנדלי' בתל-אביב, אלא שההתקשרות בין מר כהן למלון הופסקה לאחר סכסוך כספי".

כהן אף הוציא לאור 3 ספרים, "אופים בבית" (2004, יחד עם ישראל אהרוני), "סלטים" (2013) ו"ממולאים" (2016).

ואז החלה הקריסה. "מהעדויות שנאספו עולה כי כהן עבר התמוטטות נפשית, בגינה אושפז ב-2014. מאז ההתמוטטות הוא ניתק קשר עם בני משפחתו ומנהלים במסעדה, בטענה כי גנבו ממנה כספים בעת שאושפז". 

העדויות שנמסרו למפרק כללו את תיאור הצלחתה המסחררת של המסעדה בבעלות רפי כהן עד להיעלמותו המסתורית. בין היתר תיארו קב"ט מלון דן וחשב המלון, בו שכנה המסעדה, כי המלון ראה לנכון לקחת את המסעדה כ"בת-טיפוחיו", ומשכך איפשר לכהן לעשות במקום "ככל העולה על רוחו".

כהן, נמסר למפרק הזמני, שלט במסעדה ביד רמה עד אשר נעלם. עוד ציינו כי מזו תקופה של כחודש המסעדה סגורה, אין נכנס ואין יוצא, מלבד נושים המגיעים מעת לעת למסעדה ומשאירים מעטפות עם חומר משפטי.

עובדי מלון דן לא הופתעו מהמצב אליו נקלע השף המפורסם, לאחר שלטענתם לא אחת הם היו עדים לתקריות בהם היה מעורב עם עובדים, ספקים ואנשים נוספים.

בעדות נוספת שנתן אסף יוחאי, מלצר במסעדה, נטען כי כהן בנה את אחד התפריטים היקרים בארץ במסעדה. לדבריו, תפריט המסעדה כלל ארוחות במחירים גבוהים ביחס למחירי המסעדות בארץ, ודובר למעשה על מנות הנקראות בשפה הקולינארית "גורמה". כהן, אמר יוחאי, ניצל את המוניטין שבנה, ולכן התפריט כלל מנות במחירים גבוהים.

עוד הוסיף יוחאי כי כהן לא נכח במסעדה זמן רב, ואת הפיקוד על המסעדה לקחה חנה פררנד-כהן, קרובת משפחתו, כאשר למעשה כהן ניהל את המסעדה ב"שלט רחוק". עם זאת, לא אחת הגיע איש מטעמו שאסף כסף מזומן מהקופה והסביר כי התבקש לעשות כך על-ידי כהן.

"למעשה, נוצר מצב אבסורד בו העובדים נאלצו לממן מכיסם כספים לצורך רכישת מצרכים, בכדי שהמסעדה תוכל להמשיך לתפקד, כיוון שצ'קים של ספקים חזרו, עד שבשלב מסוים הספקים הפסיקו לספק סחורה, והמסעדה נותרה ללא חומרי גלם ולו בסיסיים", מציין המפרק בדוח.

"המצב הסלים באפריל, כאשר עובר יציאתו של כהן מגבולות הארץ, הודיע להם כי המסעדה תפסיק את פעילותה זמנית ותשוב לפעילות לאחר חג הפסח, אך בהמשך לכך חדל כהן מלענות לטלפונים, וכל שטרח הוא היה להשיב להודעות טקסט, כאשר אלה נענו על-ידו בטונים צורמים, קללות והאשמות-שווא. כך מצאו עצמם העובדים ללא שכר וללא זכויות סוציאליות, ובסופו של יום המסעדה הפסיקה כליל את פעילותה", כותב המפרק בדוח.

לסיכום הדוח, המפרק מציין כי אין ספק שכהן השתמש בחברות שהקים לצרכיו האישיים - ובין היתר מימן את ביתו באמצעות כספים של חברת רפי כ. השקעות - ולמעשה לא עשה אבחנה בין "ש.ר.מ.פ" שבפירוק או "רפי כ. השקעות" או כהן עצמו.

בנוסף, ציין המפרק, בחצי השנה האחרונה לא דיווח כהן על הכנסות החברות למע"מ, למס הכנסה ולביטוח לאומי. בנסיבות אלה מבקש המפרק להרחיב את הליך הפירוק גם לחברת רפי כ. השקעות וכן לתת צו כינוס נכסים נגד רפי כהן באופן אישי.

עוד כתבות

שוקי ניר, דניאל בראל, עומר כילף, ראסל אלוואנגר / צילום: שלומי יוסף, איל יצהר, ענבל מרמרי, באדיבות סולאראדג'

הישראלית שקפצה בכ-40% בשבוע בוול סטריט, וזו שקיבלה אזהרה מנאסד"ק

סולאראדג' זינקה ב-39% בשבוע האחרון, בעוד שהמשקיעים בוחנים את השלכות "החוק הגדול והיפה" של הנשיא טראמפ על תחום האנרגיה המתחדשת ● טאואר קיבלה רוח גבית, לאחר שפורסם כי תיקח חלק בפרויקט שבבים גדול בהודו ● ובתחום האוטוטק: REE ואינוויז דיווחו על הודעות מנוגדות שקיבלו באשר לעמידה בתנאי הסף של נאסד"ק

בנייני משרדים בתל אביב. מסתמנת בעת האחרונה מגמה חדשה בשוק / צילום: Shutterstock

חברות ההייטק הגדולות נוטשות את השכירות ובוחרות בבעלות

מאנבידיה עד קופת חולים מאוחדת: חברות גדולות במשק עוברות בעת האחרונה ממודל של השכרת שטחי משרדים לרכישתם ● מה עומד מאחורי המגמה?

ייבוא רכבים / צילום: Shutterstock

כשהיצע הרכבים והמותגים בשיא, מי צריך את הרפורמה ל"הגברת התחרות"

בוועדת הכלכלה דורשים "לפתוח את שוק יבוא הרכב לתחרות", אבל ניתוח המסירות במחצית הראשונה של 2025 מגלה תמונה של שוק היפר־תחרותי, ביקוש ריכוזי ומלחמת מחירים שכבר שוחקת את הרווחיות ● אז למה כולם רוצים, ורצים, לקבל זיכיונות יבוא בחסות הרגולטור?

בניין בשכונת סיגליות בבאר שבע / צילום: יובל ניסני

עליית שווי של 60%: בכמה נמכרה דירת 4 חדרים בבאר שבע?

ביום האחרון של מבצע "עם כלביא" נרכשה דירת 4 חדרים, בשכונת הסיגליות בבאר שבע ● מדובר בדירת "מחיר למשתכן" שהזוכים מכרו עתה ● לדברי השמאי, "השוני במחירים בשכונה נעוץ בעיקר ברמת ההשקעה של הרוכשים המקוריים, שיכולה להעלות או להוריד את המחיר ב־50־80 אלף שקל"

נתב''ג / צילום: Shutterstock

ההצעה והסערה: האם מי שנתקעו בחו"ל בזמן המלחמה יקבלו פיצוי של עד 450 דולר ליום?

ועדת הכלכלה היתה אמורה לדון במתווה לפיצוי הישראלים שנתקעו בחו"ל במבצע "עם כלביא" ● על הפרק: מתווה שמציע החזרי הוצאות לינה ומחיה שיכול להגיע אף ל-450 דולר לנוסע ● אז למה ההצעה לא עלתה לדיון ומי יפצה את הנוסעים?

עומסים בנתב''ג. המסלולים והתנועה האווירית סביב השדה לא הותאמו לגידול בישראל / צילום: ap, Ohad Zwigenberg

המקום בנתב"ג עומד להיגמר. מאיפה נטוס?

עד 2040 צפוי נמל התעופה בן גוריון להגיע לקיבולת המקסימלית שלו, כ–40 מיליון נוסעים בשנה ● אלא שבמשך עשרות שנים מקבלי ההחלטות מתלבטים על המיקום האולטימטיבי של שדה בינלאומי נוסף, ובינתיים הכרעה סופית לא נראית באופק ● אילו אפשרויות כבר בשלב התכנון, מה מסכל אותן וכמה נשלם על הסחבת?

הזדמנות לבנות מחדש / צילום: איל יצהר

מי אחראי על המקלטים ועוד כמה דברים שכדאי לנו לדעת מראש על התמגנות

מתי מקלטים ציבוריים נפתחים ● מה קורה אם מתנהלים בהם פעילויות בעת שגרה ● האם מותר לזרוק חפצים ממקלט בבית משותף ● והאם חייבים להכניס כל אחד ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד  

מימין: מנהיג סוריה אחמד א־שרע, יורש העצר הסעודי מוחמד בן סלמאן ונשיא ארה''ב דונלד טראמפ, בפגישה בריאד / צילום: ap

טורקיה מתחממת על הקווים: ההשלכות הכלכליות של הסכם בין סוריה וישראל

בזמן שנתניהו נוחת בוושינגטון, נרקם מאחורי הקלעים מהלך שעשוי לשנות את האזור: נורמליזציה היסטורית בין ישראל לסוריה, בתיווך טראמפ ● המהלך מבוסס על צורכי תשתיות האנרגיה הדחופים של דמשק, אבל תלוי גם בארדואן ● וגם לבנון ופירוז חיזבאללה על הפרק

ישי דוידי, מראשי קרן פימי / צילום: יונתן בלום

מעצמה ביטחונית: המניות שהציפו לפימי רווחים של כ־3 מיליארד שקל

בפחות משנה מימשה קרן ההשקעות מניות בחמש חברות תעשייה ביטחוניות שבשליטתה תמורת מיליארד שקל וברווחים עצומים ● איתות למשקיעים? הקרן נותרה עם החזקה משמעותית בחברות

בניין בנק ישראל / צילום: Shutterstock, Alon Adika

ראשי המגזר הקמעונאי קוראים לנגיד להפחית ריבית: "המשק על סף קריסה"

שורה של בכירים במגזר הקמעונאי, בראשם בעלי פוקס הראל ויזל, יחד עם נשיא לשכת רו"ח חן שרייבר, שיגרו לאמיר ירון מכתב בו קראו לו להפחית את הריבית מחר, באופן מיידי ומשמעותי ● "עסקים קורסים בזה אחר זה. הצמיחה נעצרת, האמון נשחק והנזקים הולכים ומעמיקים", כתבו ראשי המשק

הבורסה בשנזן, סין / צילום: Shutterstock

מניית טסלה יורדת ב-7% בטרום מסחר לאחר שאילון מאסק הודיע על השקת מפלגה פוליטית

מגמה מעורבת באירופה בעקבות החדשות בנוגע למכסים של טראמפ ● ירידות בחוזים העתידיים בוול סטריט ● טראמפ: מאסק ירד מהפסים ● שר האוצר סקוט בסנט אמר אתמול כי המכסים ייכנסו לתוקף ב־1 באוגוסט עבור מדינות שלא יגיעו להסכם ● "השאננות זוחלת פנימה": כלכלנים מזהירים שהימורים ספקולטיביים דוחפים את הראלי בוול סטריט • וגם, אנליסטים מובילים בעולם ממליצים שלוש מניות

נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון / צילום: עודד קרני

הלחצים על הנגיד ובית ההשקעות שמעריך: "הריבית עשויה היום"

בנק ישראל צפוי לפרסם את החלטת הריבית היום (ב'), שצפויה על פי רוב הכלכלנים להישאר על רמה של 4.5% ● עם זאת, בלידר שוקי הון מעריכים שהסיכוי שנראה כבר הפחתה היום עומדת על 65%

ג'זוף עאון, נשיא לבנון / צילום: ap, Hassan Ammar

נשיא לבנון מסר את התשובה על המתווה האמריקני לפירוק חיזבאללה מנשקו

דיווח: נשיא לבנון מסר את התשובה על המתווה האמריקני לפירוק חיזבאללה מנשקו ● "מבצע דגל שחור": 20 מטוסי קרב השתתפו במבצע בתימן הלילה, ותקפו באמצעות יותר מ-50 חימושים ● שעות לאחר התקיפה: 2 טילים שוגרו מתימן לשטח ישראל - תוצאות היירוט בבדיקה ● טראמפ בשיחה עם כתבים: ניתן להגיע לעסקה בעזה עוד השבוע ● 50 חטופים - 640 ימים בשביעדכונים שוטפים

השותפים בקרן רד דוט קפיטל (מימין למעלה: אטד פלד, יניב שטרן, ברק סלומון, מימין למטה: דניאל ארדון ברץ, יורם אורון) / צילום: עומר הכהן

אחרי מכירת פאראגון: זו הקרן שמגייסת 320 מיליון דולר

קרן ההון סיכון הישראלית רד דוט, אותה הקימו הקימו יורם אורון ויניב שטרן ומאחוריה מספר אקזיטים בולטים, מגייסת קרן שלישית להשקעות בחברות בוגרות ● על פי הערכת גלובס, הקרן הראשונה של רד דוט שהיקפה כ-150 מיליון דולר, החזירה למשקיעים המוגבלים בקרן פי 5 על ההשקעה

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

בורסת ת"א ננעלה בעליות קלות; ישרוטל קפצה בכ-12%, סלקום ירדה ב-3%

מדד ת"א 35 עלה ב-0.3% ● השקל התחזק בחדות מול הדולר ● בוול סטריט נתוני התעסוקה מגבירים את החשש שהורדות הריבית מתרחקות ● מנגד, בארץ, הכלכלנים מעריכים שההקלה המוניטרית מתקרבת, אולי כבר ביום שני ● וגם: המניה שזינקה ב-1000% בשנה ועדיין צופים לה אפסייד

תל אביב / צילום: Shutterstock

פס"ד דרמטי מציע גישה חדשה לחישוב היטל השבחה בפינוי־בינוי, שתעלה הרבה כסף ליזמים

פסק דינו של השופט גלעד הס מציג נוסחה לחישוב היטל השבחה בפרויקטים של פינוי־בינוי, שמעלה את שווי המצב החדש של הנכס ● המשמעות היא תוספת עלות מהותית ליזם, שעלולה לפגוע בהיתכנות הכלכלית של פרויקטים מהסוג הזה

הניו יורק טיימס: זה "מחיר הניצחון" שישראל משלמת על המלחמה באזור

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: חמאס נתון ללחץ מתושבי הרצועה "שדורשים הקלה מהמשבר",  המדינה המפתיעה עם יותר מאלף פעילי חיזבאללה, וכך המלחמה באיראן "החלישה את מעמדה של ישראל בעולם" ● כותרות העיתונים בעולם

ח''כ אושר שקלים / צילום: נועם מושקוביץ/דוברות הכנסת

השרים ידונו בהצעה למנות בכירים ללא אישור ועדת גרוניס

לפי הצעת החוק של ח"כ אושר שקלים מהליכוד, שעלתה לדיון בוועדת השרים לחקיקה - מינויים בכירים, ובהם ראש השב"כ, יתבצעו על ידי הממשלה, ללא צורך באישורה של הוועדה המייעצת ● באחרונה ביקש רה"מ נתניהו מבג"ץ לקבוע כי הוועדה תתחיל לקדם את מועמדותו של דוד זיני לראשות השב"כ

שר המשפטים ויו''ר ועדת השרים לענייני חקיקה, יריב לוין / צילום: נועם מושקוביץ'/דוברות הכנסת

השרים אישרו את הצעת החוק להחלשת היועמ״שים במשרדי הממשלה

הצעת החוק, שעלתה לוועדת השרים לחקיקה בראשות שר המשפטים יריב לוין, מבטלת את הכפיפות של היועמ"שים במשרדים ליועצת המשפטית לממשלה, וקובעת כי הם יידרשו לפרסם תזכירי חוק לפי דרישה ישירה של השר במשרד ● ועדת השרים לחקיקה אישרה כי הקואליציה תתמוך בקידום הצעת החוק, בניגוד לעמדת היועמ"שית

רונן עקביה, מנכ''ל בית וגג / צילום: יח''צ נימקו

ביקושי יתר בגיוס האג"ח הראשון של חברת בית וגג

חברת ההתחדשות העירונית שבה מחזיק יעקב שחר מגייסת כ-105 מיליון שקל, לאחר זינוק של 42% במניה בשנה האחרונה ● החברה צופה רווח גולמי עתידי של מעל 1.6 מיליארד שקל בפרוקיטים שהיא מקדמת