גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הבורסה בתל-אביב רשמה ב-2016 רווח של 2.1 מיליון שקל

העובדים ממשיכים ליהנות מתנאים מפנקים: עלות שכר חודשית ממוצעת של כ-45.8 אלף שקל לעובד ■ עלות שכר היו"ר נויבך הסתכמה ב-1.33 מיליון שקל, ושל המנכ"ל שפרש ביינארט - ב-1.58 מיליון שקל

הבורסה בת"א, בורסת ת"א / צילום: תמר מצפי
הבורסה בת"א, בורסת ת"א / צילום: תמר מצפי

לאחר שהתריעה במהלך השנה שעברה כי תסיים את 2016 עם הפסד ניכר, ולאחר שמיתנה את התחזית הזו, בין היתר בשל קיצוץ בהוצאות בגין שעות נוספות לעובדים שנקטו בעיצומים, הבורסה לני"ע בת"א פרסמה באתר שלה כי סיכמה את שנת 2016 עם רווח נמוך של 2.1 מיליון שקל. זאת, לעומת רווח שנתי של כ-20.2 מיליון שקל בשנה שקדמה ורווח של כ-9.5 מיליון שקל ב-2014.

הפער בין הרווח בפועל לתחזית להפסד של 9 מיליון שקל ב-2016, נבע מהקיטון בהוצאות השכר כתוצאה מירידה בבונוסים להנהלה, הקטנת תשלומים ליועצים ובעיקר אי תשלום שעות נוספות לעובדים החל מאמצע 2016, בשל סכסוך העבודה בבורסה. נציין כי התחזית הפסימית פורסמה אשתקד בימים של עימות חריף בין הנהלת הבורסה לעובדים, ובה ציירו ראשי הבורסה תמונה קשה לגבי מצבה.

"2017 תהיה טובה יותר"

הגם שהרווח ב-2016 עדיין לא מייצג בורסה בריאה ותוססת, בסביבת הבורסה אמרו היום ביחס לתוצאות כי "במקום שהיה אמור להציג הפסד ושבכל זאת סיים לבסוף את השנה ברווח, הרי שמדובר בחצי הכוס המלאה. יותר חשוב מכך, כשאנו מסתכלים קדימה נראה שתוצאות 2017 יהיו טובות יותר מאלה של 2016".

בסביבת הבורסה ורשות ני"ע מקווים ומאמינים שהבורסה עולה לאחרונה על דרך חדשה, אשר מבשרת אולי על שינוי בקו המגמה השלילית שאפיין את פעילותה בשנים האחרונות.

בשורה העליונה מציגה הבורסה ירידה של כ-8% בהכנסות ל-242.2 מיליון שקל, וזאת בעיקר בגלל צניחה של כ-18% בהכנסות מעמלות מסחר וסליקה, שקטנו לכ-116 מיליון שקל, כתוצאה "מקיטון במחזורי המסחר בכל סוגי הניירות וכן מקיטון במסחר בנגזרים, וכן מהשפעת השינוי במודל העמלות שנכנס לתוקפו החל מיולי 2015". הקיטון הניכר ביותר היה במניות והמירים (ירידה של 25% ביחס ל-2015), כשגם באג"ח הייתה ירידה ניכרת (14%).

פחות מסחר, פחות חברות

מחזורי המסחר בבורסה בת"א, במניות, המירים, אג"ח (ממשלתיות וקונצרניות), ומק"מים, קטנו ב-2016 בכ-12.1% מ-6.1 מיליארד שקל ליום ב-2015 לכ-5.4 מיליארד שקל ב-2016. כמו כן, בסוף 2016 נסחרו בבורסה מניותיהן של 451 חברות לעומת 461 החברות שנסחרו בה בסוף 2015, ו-32% פחות מאשר רמת השיא שנרשמה ב-1998 - 662 חברות ציבוריות דאז.

מול הירידה במחזורים ובהכנסות ממסחר, מדווחת הבורסה כי גם ב-2016 גדלו האגרות ששולמו על-ידה לרשות ני"ע: מ-7.4 מיליון שקל ב-2014 לכ-8.5 מיליון שקל ב-2015 ועד לרמה של 10.5 מיליון שקל ב-2016.

הוצאה מרכזית של הבורסה בת"א הינה על שכר העובדים, שזוכים לתנאים טובים במיוחד ושלאחרונה חתמו על הסכם העסקה חדש למשך 5 שנים. כך, בבורסה פירטו בדוחות כי הוצאות בגין הטבות לעובדים (שכר ונלוות) הסתכמו בשנת הדוח בסך של 124.7 מיליון שקל, לעומת 129.2 מיליון שקל ב-2015, והסבירו ש"הקיטון בסעיף זה נבע בעיקר מהפחתת הוצאות בגין מענקים לעובדים ולמנהלים, ביטול עודף הפרשה לבונוס מנהלים בגין שנת 2015, קיטון בסך עלויות השכר שהוונו לפרויקטים, וכן מצמצום בהיקף השעות הנוספות וקיזוז זחילת שכר שנתית של העובדים".

גם ב-2016 הבורסה המשיכה להיות אחד ממקומות העבודה הטובים במשק, לפחות מבחינת העובדים. מדוחות הבורסה עולה כי עלות השכר, כולל הטבות בגין תשלומי מענקים ופיטורין, לכלל העובדים בשנת 2016, עמדה על 128.5 מיליון שקל לעומת כ-137.6 מיליון שקל ב-2015. מדובר בתשלום כולל המשקף עלות שכר חודשית ממוצעת של כ-45.8 אלף שקל לעובד. מדובר בירידה ביחס לשנים עברו בין היתר, כאמור, מאחר ובשנה הקודמת לא חולקו בונוסים וכן לא שולמו לעובדים שעות נוספות בגין עיצומים בהם נקטו במהלך המחצית השנייה של השנה.

שינויים בהסכמי העבודה

אפרופו שכר העובדים: לפני חודשים אחדים שונה השכר של העובדים, כשמנגנון "הטייס האוטומטי" של העלאת שכר קבועה הוקטן, כמו גם היבטים אחרים בהסכמי העבודה, כך שנראה שהשכר הממוצע לעובד ישתנה, בטח כמגמה לעתיד. לצד זאת, העובדים יקבלו 6% ממניות הבורסה לכשזו תהפוך לחברה "רגילה" למטרות רווח.

הבורסה פירטה כי המנכ"ל הקודם, יוסי ביינארט, שפרש בשל מצבו הרפואי, אך גם לאחר עימות עם היו"ר אמנון נויבך, קיבל ב-2016 שכר בעלות כוללת של כ-1.58 מיליון שקל, ששליש ממנו בגין "תשלומים במסגרת פרישה".

עלות השכר של היו"ר נויבך, ששכרו והיקף משרתו הופחתו לפני חודשים אחדים, הסתכמה ב-2016 בכ-1.33 מיליון שקל. עוד שלושה מנהלים שהיו בבורסה אז קיבלו בשנה שעברה שכר בעלות של מעל למיליון שקל (ועד 1.1 מיליון שקל): חני שטרית-בך, גל לנדאו ורובי גולדברג. איש ממנהלי הבורסה לא זכה לבונוס בגין 2016.

וכן, מה לגבי האיתנות הפיננסית והנזילות של הבורסה, שנחלשו בשנים האחרונות?

לבורסה תזרים מזומנים מפעילות שוטפת חיובי כשהבורסה עומדת בדרישות ההון והנזילות, גם ללא קו האשראי הבנקאי שיצרה לעצמה בתחילת 2016 (ושכנגדו שעבדה את בניין המשרדים המפואר בו היא שוכנת), ושהיא עדיין שומרת עליו.

המנכ"ל הנוכחי, איתי בן זאב, נכנס לתפקידו בינואר השנה ולאחרונה הכריז על תוכנית האסטרטגית בשם "להיות הבחירה הראשונה", שנועדה להחזיר את החברות והמשקיעים לשוק המקומי. עד כה ב-2017 בוצעו כבר 5 הנפקות ראשוניות של מניות השנה, כשעוד כמה חברות נמצאות בעיצומו של תהליך לקראת IPO. זאת לעומת שלוש הנפקות ראשוניות בלבד ב-2016 ושתיים ב-2015. גם מחזורי המסחר היומיים גדלו מתחילת השנה, חלק מזה הודות לרפורמת המדדים.

המספרים של הבורסה

עוד כתבות

בית קיץ בשבדיה. המחיר הממוצע במדינה עומד על 840 אלף שקל / צילום: Shutterstock

המטבע התרסק ומחירי הדיור ירדו: בגרמניה מעודדים לקנות בתי קיץ בשבדיה

חופשה בבית נופש נפוצה בצפון אירופה ● תמורת בקתה ללא חימום ומים זורמים, ליד אגם בצפון שבדיה, תשלמו רק 195 אלף קרונות שבדיות, כלומר כ־62 אלף שקל ● הבעלות פתוחה בפני זרים, ולא רק לתושבי האיחוד האירופי

צילומים: יריב כ''ץ (ידיעות אחרונות), יח''צ, shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המילון העכשווי של ענף השיווק, הפרסום והמדיה

גלובס מציג את המושגים, האנשים, הרשתות והחברות שמסעירים בעת הנוכחית את אנשי השיווק, הפרסום והמדיה ● מהאחים אמיר והשרים ניר ברקת ושלמה קרעי, דרך האיום הסיני משיין - ועד רשתות המזון שעשו עלייה והבינה המלאכותית שכולם מתאמצים לייצר איתה מציאות חדשה

אוהלי המחאה הפרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Caitlin Ochs

הקמפוסים בארה"ב רותחים, ובישראל חוששים מגל חרמות

ההפגנות האנטישמיות והאנטי ציוניות ברחבי הקמפוסים בארה"ב, ובראשן בקולומביה, הגיעו לשיא עם סגירת שערי האוניברסיטה שבלב מנהטן וכבר עכשיו הן זולגות מעבר למדשאות והופכות לגל חרמות לא מוצהר על חוקרים ישראלים ● "הממשלה צריכה להתעורר לפני שייווצר פה נזק בלתי הפיך", אומרת פרופ' מלאת שמיר, סגנית נשיא אוניברסיטת תל אביב לבינלאומיות

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

עליות קלות בנעילת הבורסה; נובה טיפסה ב-4%, נייס ב-3%

ההתפתחות הבטחונית בצפון העיבה על הבורסה ● השקל נסחר בתנודתיות מול הדולר ● אלארום זינקה ב-20% ● מאסיבית, יצרנית מדפסות התלת מימד צנחה ב-13% ● דלק חתמה על העסקה לכניסתה של ענקית האנרגיה ENI לאיתקה ● בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

כוחות צה''ל ברצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

הותר לפרסום: רס"ל במיל' סאלם אלכרישאת נפל בצפון הרצועה

אלכרישאת, גשש בן 42 מאבו רובייעה, נפל בקרב בעזה ● דובר צה"ל לעזתים שבבית לאהייא: "עזבו את האזור מיד" ● צה"ל תקף בדרום לבנון; רקטות שוגרו למרחב מרגליות שבאצבע הגליל ● שני בכירי חיזבאללה חוסלו בדרום לבנון בתגובה על הפלת הכטב"ם הישראלי אתמול ● לפחות שתי מטרות יורטו בשמי נהריה ● כל העדכונים

הבניין ברחוב גורדון 22 בתל אביב / צילום: דנה אטיאס

2.5 מיליון שקל לדירת 2 חדרים בבניין לשימור מחמיר בת"א

דירה במבנה היסטורי ברחוב גורדון בתל אביב, שתכנן האדריכל שלמה גיפשטיין, נמכרה לאחרונה ● לדירה יש זכויות בנייה נוספות בשטח של כ־40 מ"ר, אולם המחיר לא משקף אותן ● המתווכת בעסקה: "עסקאות במחירים של 2.3 מיליון שקל עד 3.1 מיליון שקל קיבלו 'בוסט' בשלושת החודשים האחרונים"

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

מגמה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה יורדת בכ-3%, טסלה מזנקת ב-12%

הנאסד"ק עולה ב-0.2% ● אירופה ננעל בירידות קלות ● מדד הנג סנג עלה ב-2% ● בנק פיקטה: "שוק המניות בארה"ב תלוי ברווחי החברות הגדולות" ● יו"ר UBS: "הבנק אינו גדול מכדי ליפול" ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

הפגנה מחוץ לאוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Cristina Matuozzi

"אני זועם, זה לא ייאמן מה שקורה באוניברסיטת קולומביה"

כשהמחאות האנטי־ישראליות בקמפוסים בארה"ב רחוקות מלדעוך, חוקרים יהודים וישראלים מאוניברסיטאות העלית מאחדים כוחות כדי להגיב באופן יצירתי בכל הזירות - האקדמית, המשפטית והכלכלית ● "זו חזית כמו כל חזית במלחמה", הם אומרים בשיחות איתם

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

מסילת 431. 6 ק''מ של גשרים / צילום: ענת דניאלי לב

30 ק"מ ב-4 מיליארד שקל: זה יהיה אחד הפרויקטים התקדימיים בישראל

מסילת הרכבת 431, שאמורה לחבר את ערי השפלה ומישור החוף הדרומי עם מודיעין וירושלים, הולכת ונבנית בימים אלה מעל המכוניות הנוסעות בכביש ● האתגרים הטכנולוגיים והמחסור בפועלים מחייבים פתרונות יצירתיים

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

״אוניברסיטת קולומביה נכנסה ללחץ, הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי סגור״

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו-פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום, ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון-גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר, שוטרים מסביב, כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט

ד''ר נטע מימון, מנכ''לית Neuro-Fi, חוקרת מוזיקה ומוח / צילום: יונתן בלום

החוקרת שיכולה להשפיע על המוח שלנו, בלי שנשים בכלל לב

ד"ר נטע מימון משלבת בין מוזיקה לחקר המוח כדי לסייע לחולי אלצהיימר ופרקינסון ● היא גם הקימה חברה שרוצה להפוך את מה שאנחנו שומעים באוזניות לגירוי מוחי שיעזור לנו להירגע ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס 

מתנדבי משלחת של Jewish National Fund USA / צילום: ארגון ג'ואיש נשיונל פאנד ארה''ב

כך הגיעו לישראל משלחות של 3,000 מתנדבים בזמן המלחמה - לא כולם יהודים

ארגון ג'ואיש נשיונל פאנד ארה"ב הוביל 11 משלחות שהתנדבו ביישובים כמו שדרות, ארז, גבולות ואורים ● טלי צור־אבנר, ראש המטה בישראל: "הביקוש גבוה, יש רשימות המתנה" ● ישראל מתגייסת

לוטרה. דגי בריכות הנוי חוסלו כמעט לחלוטין / צילום: Shutterstock

קרבות על טריטוריה, פלישות וחיסולים: משפחות הפשע של סינגפור הן בכלל לוטרות

הסגרים שהונהגו בקורונה נתנו לבעלי חיים רבים הזדמנות להשתלט על שטחים אורבניים ● בתום המגפה הם נדחקו בחזרה לשיפולי הערים, אבל לא הלוטרות בסינגפור: אלה עושות שם שמות אפילו על חשבון קרוקודילים

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: Shutterstock

להפסיק לרוץ על הגלגל. מה יקרה לכם אם תרוויחו פחות

המעבר למשרה עם משכורת נמוכה יותר, כרוך בדרך-כלל בקיצוץ בהוצאות ● יחד עם זאת, הוא עשוי להגיע עם עלייה ניכרת בזמן הפנוי ובאיזון בין העבודה והחיים

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

ישראל אלמסי, יו''ר ומנכ''ל ארגון ידידים / צילום: יונתן בלום

עם 800 מתנדבים בדרכים, הוא דרוך לעזור לכם במקרה של פנצ'ר

כשישראל אלמסי קיבל לידיו את עמותת ידידים, שמספקת עזרה וחילוץ בכביש, במוקד ישב אדם אחד ● כיום היא ערוכה לטפל ב-800 פניות במקביל, ובמלחמה גם הפכה לכוח מסייע ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס  

שכונת אשכול ברובע שדה דב / הדמיה: משרד האדריכלים תכנון נוף

בשווי מעל 100 מיליון שקל: עיריית תל אביב מוכרת מגרש ענק בשדה דב

עיריית תל אביב מוכרת מגרש בן כ-4 דונמים בשכונת אשכול בצפון העיר, ששוויו הוערך בכ־115 מיליון שקל ב־2021 ● רמ"י ומשרד השיכון פרסמו מכרזים להקמת מעל 8,000 יח"ד ברחבי הארץ ● והוועדה הארצית לתכנון ולבנייה אישרה תוכנית ראשונה לפינוי-בינוי בעתלית ● חדשות הנדל"ן