גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

יותר מ-1,400 גופים מפוקחים: כשמבקר המדינה קופץ לביקור

דעת אורח: היקפה של ביקורת המדינה בישראל הוא מן הנרחבים בעולם - אך מה בדיוק היא בודקת? ■ החוקים, הנהלים והניואנסים החשובים לגופים המבוקרים ע"י משרדו של יוסף שפירא

מבקר המדינה יוסף שפירא/ צילום: תמר מצפי
מבקר המדינה יוסף שפירא/ צילום: תמר מצפי

לא פעם בכירים ברשויות ובחברות ממשלתיות מוצאים את עצמם תחת ביקורי-פתע של מוסד מבקר המדינה. בשנים האחרונות פורסמו עשרות דוחות של המבקר כנגד גופים מבוקרים כמו קק"ל, רשות החשמל, נת"ע, מכון התקנים, עמידר ומשרדי הממשלה, ובהם הואשמו בכירים בכך שהתרשלו בתפקידם, ובמקרים מסוימים אף פוטרו בעקבות המלצות המבקר, ו/או נמנע מהם קידום.

במסגרת הבדיקות המבקר מבקש לקבל מסמכים, ועל סמך אלה הוא מגבש טיוטת דוח. לעתים המבקר אף עורך חיפוש במשרדי החברות, מבקש להיכנס באופן חופשי למחשבי החברה ומזמן את המנהלים למשרדו. כאשר מתקבלת פנייה מטעם המבקר, חשוב מאוד להבין את המשמעות ואת אופן ההתנהלות הנכון בעניין.

מבקר המדינה עורך ביקורת חיצונית על מגוון פעולותיהם של משרדי הממשלה, השלטון המקומי וגופים ציבוריים שונים, כדי להבטיח שפעולותיהם נעשות בהתאם לחוק, למינהל התקין ולטוהר המידות ועל-פי עקרונות של יעילות וחיסכון. כמו כן מוסמך המבקר לבחון כל עניין אחר שיראה בו צורך.

חוק היסוד מעניק למבקר סמכות נרחבת לקבל מידע מהגופים המבוקרים: "גוף העומד לביקורתו של מבקר המדינה ימציא למבקר ללא דיחוי, לפי דרישתו, ידיעות, מסמכים, הסברים וכל חומר אחר שלדעת המבקר דרושים לו לצורכי הביקורת".

היקפה של ביקורת המדינה בישראל הוא מן הנרחבים ביותר בעולם. ביקורת המדינה חלה על כל משרדי הממשלה, על מוסדות המדינה, על כל זרועות מערכת הביטחון (משרד הביטחון, צה"ל, התעשיות הצבאיות ואף היחידות החשאיות ביותר) ועל כל הרשויות המקומיות. עם הגופים העומדים לביקורת נמנים כל החברות הממשלתיות (כ-100 חברות) והתאגידים שהוקמו על-פי דין (תאגידים סטטוטוריים). לרבים מהם יש תפקיד חשוב בכלכלת המדינה, כגון ניצול משאבי טבע ותשתיות והספקת שירותים חיוניים לציבור.

כמו כן, גוף שהממשלה, רשות מקומית, חברה ממשלתית או תאגיד סטטוטורי משתתפים בהנהלתם או גוף הנתמך בידי הממשלה גם הם גופים מבוקרים, אך הביקורת אינה מופעלת עליהם, אלא אם כן החליטה על כך הוועדה לענייני ביקורת המדינה של הכנסת או מבקר המדינה. עם אלה נמנים מוסדות ציבור גדולים, כגון האוניברסיטאות וקואופרטיבים לתחבורה ציבורית, וכן גופים אחרים. גוף מבוקר הוא גם כל גוף שהועמד לביקורת על-פי חוק, על-פי החלטת הכנסת או על-פי הסכם בינו לבין הממשלה. בסך-הכול נתונים לביקורתו של מבקר המדינה יותר מ-1,400 גופים.

מדובר בביקורת מינהלית שכל בסיסה היא בחינת התנהלות הגופים המבוקרים על-פי כללי מינהל תקין. בתחומים שבהם כללי התנהגות אינם מוסדרים בחוקים, בנהלים כתובים ובפסיקה, קובע מבקר המדינה את הנורמה הראויה, כדי למנוע החלטות ומעשים לא נאותים. לא אחת מקבלות נורמות אלה לאחר מכן מעמד מחייב, בנהלים או בחוקים. יש שבעקבות ממצאי ביקורת ממליץ המבקר לשקול שינויים בחקיקה.

ביקורת המדינה נבדלת במעמדה, במטרותיה ובשיטותיה מצורות אחרות של ביקורת ציבורית. ההיבטים שמבקר המדינה בוחן במסגרת הביקורת:

חוקיות וסדירות: בדיקת חוקיותה של פעולה שעשה עובד ציבור או מי שהפעיל סמכות או הוציא כספי ציבור, נועדה לברר אם היה מסמכותו החוקית לבצע את הפעולה על-פי הדין (חוקי יסוד, חקיקה ראשית, חקיקת משנה) ועל-פי פסיקת בתי המשפט.

חיסכון, יעילות ומועילות (אפקטיביות): בביקורת החיסכון נבדקות בעיקר התשומות שהושקעו בפעולה הנבדקת; בביקורת היעילות נבדק היחס בין התשומות לתפוקות; ואילו בביקורת האפקטיביות נבדקות התפוקות שהושגו, דהיינו האם יעדה של הפעולה אמנם הושג. 

טוהר המידות: בדיקת עמידתם של עובדי ציבור בנורמות ובכללי התנהגות מחייבים מתוקף תפקידם כנאמני הציבור. למשל: האם נעשו פעולות מתוך ניגוד עניינים, שיקולים זרים, משוא-פנים או ניצול מעמד ושררה.

שמירה על זכויות הפרט: בדיקת עמידתם של הגופים המבוקרים בנורמות החוקתיות והחוקיות בדבר הגנה והגשמה של זכויות אדם, המתחייבות מחוקי היסוד, מההסדרים החוקיים ומפסיקת בתי המשפט.

כאשר מבקר המדינה נתקל במהלך הבדיקה בפעולות העלולות לשיטתו להיחשב כעבירה על החוק, עליו לדווח על כך ליועץ המשפטי לממשלה ולהמליץ בפתיחת חקירה בנושא.

על המבוקר או מי מטעמו לשתף פעולה באופן מלא ולמסור לידי מבקר המדינה את המסמכים שביקש. יחד עם זאת, החוק אינו מקנה סמכות מפורשת או משתמעת למבקר המדינה להיכנס באופן חופשי ובלתי מוגבל למאגרי המחשוב של המבוקר או מי מטעמו.

משילוב האמור וכן מהיבטים הקשורים לשמירה על פרטיות העובדים הרלוונטיים עולה כי על המבקר לדרוש מסמכים שהוא רוצה לקבל. המבקר אינו רשאי לדרוש להיכנס לכל מאגרי המידע של גוף ולחפש מה היה רוצה לקבל, בבחינת "מסע דיג". עליו למקד את דרישתו למסמכים, להסברים וכו'.

כיום לדוחות מבקר המדינה יש מעמד חשוב בהתנהלות המדינה, וקיימת חשיבות עליונה לאופן הצגת הדברים בדוח. כמו כן, בעידן האינטרנט, בו המידע נגיש לכל, ובלחיצה אחת בגוגל המידע מופיע במלואו, יש לנקוט משנה זהירות בכל הקשור לתוכן הדוח. על כן, מבוקרים המבינים את העידן החדש בו אנו מצויים, מציבים סוללת עורכי דין שיגיבו בשמם לדוח ויהיו בקיאים בכל הניואנסים, על כל המשתמע מכך.

יש לזכור כי סמכותו של המבקר, כעולה אף משמו של המוסד - היא לבקר בלבד. דהיינו, לבחון ולבדוק האם תהליך קבלת ההחלטות של החברה ו/או מי מטעמה היה על-פי כללי מינהל תקין, התקבל על-ידי האורגנים המוסמכים, ללא משוא-פנים וכיוצ"ב.

המבקר אינו רשאי להחליף את שיקול-הדעת של החברה ו/או מי מטעמה שעה שהוכח תקינותו של התהליך. כמו כן, יש לנקוט משנה זהירות מביקורת בדיעבד, ויש לבחון את התהליך/ההחלטה של החברה נכון למועד קבלתה, ולא ב"חוכמה שלאחר מעשה".

לעתים היד קלה בשימוש במילים כגון "טוהר מידות"/"בזבוז כספי ציבור". יש לוודא כי אכן העובדות עולות בקנה אחד עם ביטויים מסוג זה, אשר מציבים את המבוקר בפני סכנה להאשמות פליליות, על כל המשתמע מכך. לכן יש להיערך באופן יסודי וסדור בהגשת תגובה.

משרד מבקר המדינה קשוב למבוקר, שעה שהוא מגיש טענותיו באופן ממוסמך, שכן מטרת הדוח היא לבקר תחת המצע העובדתי המלא והנכון, ולא חלילה לחטוא בביקורת על סמך נתונים חלקיים בלבד, ובפרט כאשר לדוח מבקר המדינה משמעות מכרעת בעידן הנוכחי.

בעבר גורמים מבוקרים היו מקבלים את הדוח, מניחים בצד ולא עושים מאומה. מנכ"לים של חברות ממשלתיות אשר קיבלו את הדוחות היו רק שמחים מהעובדה שהדוח מתייחס לתקופה שקדמה להם, ולכן לא טרחו אפילו לעיין באלפי העמודים שהתקבלו.

כיום לא כך הדבר. תיקון לחוק מבקר המדינה בשנת 2000 הטיל חובה על המבוקר להראות מה עשה כדי לתקן הליקויים. אם הרשות המבוקרת בוחרת שלא לתקן את הליקויים, עליה למסור דין וחשבון המסביר זאת.

כמו כן, החוק מחייב כל גוף מינהלי להקים צוות מעקב, שתפקידו לעקוב אחר ממצאי הביקורת ולדווח ולנמק מה נעשה עם הדוח. על אף שלכאורה דוחות המבקר אינם מחייבים את הרשות המבוקרת, היא אינה רשאית להתעלם מהם. מבחינת עילות הפסלות של המשפט המינהלי, התעלמות כזאת מהווה פעולה בלתי סבירה באופן קיצוני.

האמור גרם לשינוי מהותי בהתנהלותם של גופים ביחס לדוחות מבקר המדינה. אם בעבר הדוחות העלו אבק - כיום על המנכ"לים ונושאי המשרה לוודא את הטמעתם בארגון, על-מנת למנוע ביקורת בדוח הבא.

ככל שלא יעשו זאת - רק בכך הם מזמינים את הביקורת הבאה...

■ הכותבת היא שותפה במשרד עו"ד גדעון פישר ושות'. 

עוד כתבות

אילת / צילום: Shutterstock, StockStudio Aerials

אפילו הטילים כבר לא מרתיעים את משקיעי הנדל"ן בעיר הזו

דווקא בזמן מלחמה, המשבר בשוק הנדל"ן והריבית הגבוהה, אילת פורחת נדל"נית ● "המשקיעים חזרו לעיר והם סוגרים עסקאות עם קבלנים"

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד

פרופ' אוריאל אבולוף / צילום: יוסי זמיר

די לפוליטיקה של פחדים: המומחה שמסביר איך ניתן להתמודד עם השסעים בחברה הישראלית

פרופ' אוריאל אבולוף, מומחה לפוליטיקה של הפחד, משוכנע שהחברה הישראלית מונעת מחשש תמידי לגורלה - מה שתורם לשסע הפנימי בה גם היום ● "ברגע שמתעורר הפחד, אנו מתקשים לחשוב ולהושיט יד לאנשים אחרים מחוץ למעגל" ● בראיון לגלובס הוא מסביר איך ניתן לשנות זאת ומה המפתח להשבת האמון בינינו

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

כוחות צה''ל ברצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

חמאס פרסם אות חיים משני חטופים: קית' סיגל ועמרי מירן

חמאס פרסם אות חיים משני חטופים: קית' סיגל ועמרי מירן ● אזעקות בצפון: מטרה חשודה הופלה מעל מנרה ו-2 טילי נ"ט שוגרו לעבר הקיבוץ ● היועץ לביטחון לאומי של ארה"ב: "יש מומנטום חדש בשיחות המו"מ" ● צה"ל תקף מטרות חיזבאללה בדרום לבנון ● מחבלים שנערכו לבצע ירי לעבר כוחותינו במרכז הרצועה חוסלו מהאוויר; מטוסי קרב תקפו אתר שממנו שוגרו רקטות לעבר אשדוד במהלך המלחמה ● עדכונים שוטפים

השר לביטחון לאומי, איתמר בן גביר / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

השר בן גביר נפגע בתאונת דרכים: מצבו קל-בינוני

בן גביר הגיע לזירת הפיגוע ברמלה, התראיין וכשעזב את המקום - היה מעורב בתאונת דרכים • רכבו של השר התהפך והוא פונה לטיפול רפואי • לפי עד ראייה: רכב השר חצה באור אדום • ארבעה בני אדם נוספים נפצעו בתאונה, מצבם קל-בינוני

נועם זילברשטיין, מנכ''ל HP Indigo / צילום: רמי זרנגר

מהמפעל של טנק מרכבה לניהול אלפי עובדים ברחבי העולם

כשהציעו לנועם זילברשטיין להצטרף לחברת הדפוס הדיגיטלי HP אינדיגו הוא לא ממש התלהב ● אך ביקור אחד במפעלי החברה שינה את הכל: "ידעתי שיש פה הזדמנות אדירה למהפכה שעוד לא קרתה"

בנק אוף אמריקה / צילום: Shutterstock, Tero Vesalainen

השקל יטוס, הריבית תרד ומה יקרה לאינפלציה? התחזית האופטימית של בנק אוף אמריקה לישראל

בנק ההשקעות הוציא בחג תחזית אופטימית לכלכלה הישראלית: הצמיחה ב-2024 תעמוד על 2.4%, לעומת צפי של 2% מצד בנק ישראל ותחזית לצמיחה כמעט אפסית של S&P ● במידה וחוסר הוודאות יתפוגג, מעריכים בבנק כי השקל יכול להתחזק ולהגיע לשער של 3.5 שקלים לדולר

אילוסטרציה: Shutterstock

גבולות אחריות המתווך לספק מידע ללקוחו

האם מתווך יכול להסתפק בנתונים שנמסרו לו על ידי המוכרים, או שעליו לקיים בדיקות עצמאיות לגבי מצב הנכס?

חניה על מדרכה. נושא שנוי במחלוקת / צילום: הלית ינאי

מה הוביל לקפיצה במספרי תו החניה לנכים?

מאז שרוככו התנאים לקבלת תו נכה, נרשמה עלייה של 55% במספר התווים שהונפקו ● השינוי בחוק שאפשר לנכים לקבל חניה צמודה לבית הקפיץ גם את מספר החניות, ובתל אביב הוא הוכפל ● יו"ר עמותת נגישות ישראל, יובל וגנר: "התכלית של מתן תווי נכה פשוט לא מקוימת"

השבוע בשווקים / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הענקית שקפצה וזו שהתרסקה - ועוד כתבות על מצב השווקים

מטא איכזבה את המשקיעים ● נטפליקס צנחה אחרי תוצאות חיוביות, טסלה פרסמה דוח מאכזב אבל המניה שלה קפצה. למה? ● קבוצת רד בינת מסיימת עידן ועוד כתבות על המצב בשווקים

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

עושים סדר לפסח? כך תדעו מה צריך לשמור ומה לזרוק, לפי תורתה של מארי קונדו

מה משמעות המילה פרעה ומהן "ערי מסכנות" המוזכרות בהגדה, אילו מדינות יזכו לחבילות סיוע נוסף לישראל ובאילו דגלים מופיע סמל היין־יאנג? ● הטריוויה השבועית

מוריס צ'אנג / צילום: Associated Press, Aaron Favila

הוא חגג 55. ואז הקים את יצרנית השבבים הגדולה בעולם

מוריס צ'אנג צבר עשורים של ניסיון לפני שהקים עסק שהפך חיוני לכלכלה הגלובלית ● מה יכולים ללמוד ממנו יזמים אחרים בגיל העמידה?

אברהם אסף / צילום: תמר מצפי

אברהם אסף, מייסד ובעל השליטה בקבוצת אמנת, נפטר בגיל 83

אסף הפך לבעל השליטה באמנת לאחר שרק לפני ארבעה ימים רכש את ההחזקות של שותפו לייסוד החברה, שמואל בר אור, (22.17%) תמורת כ-21.7 מיליון שקל ● מי שצפוי להמשיך אותו הוא בנו, סגן יו"ר החברה, ערן אסף

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

כטב''ם מדגם שאהד 136 מוצג בטהרן. מרבית הכטב''מים ששוגרו לעבר ישראל מאיראן היו מדגם זה / צילום: Reuters, Morteza Nikoubazl

גם אחרי היירוט המוצלח: 30 אלף דולר ויש לכם כטב״ם מתוצרת איראן

הפעולה ההגנתית המוצלחת של ישראל המחישה עד כמה הכטב"מים מתוצרת איראן אינם קטלניים מול מערכות מערביות באיכות גבוהה ● אולם, מי שבוחר באמצעים מתוצרת איראן אינו רוכש אותם בשל איכותם, אלא מחירם ● ומי המדינה הקטנה שמקבלת מקורות פרנסה לאזרחיה העניים באמצעות מתקן ייצור מל"טים איראני?

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

וול סטריט / צילום: Shutterstock

שבוע המסחר הטוב מנובמבר: נאסד"ק קפץ ב-2%

מניית גוגל זינקה בכ-10%● אינטל איבדה כ-9% ● מדד ניקיי הוסיף 0.8%, מדד שנחאי התחזק ב-1.2%, מדד שנזן עלה ב-2.2% וקוספי הוסיף 1% ● נעילות ירוקות גם בבורסות אירופה ● ה-PCE - מדד האינפלציה המרכזי של הפד - עלה ב-2.8% בחודש מרץ, גבוה מהצפוי

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

טקס הסיום הראשון של סטודנטים בסניף אוניברסיטת NYU בשנחאי, 2017 / צילום: Reuters, Ke yi

הכל למכירה: כך זורם הכסף הסיני לאוניברסיטאות אמריקאיות

אוניברסיטאות אמריקאיות חותמות על חוזים ברחבי העולם כדי למכור את מומחיות המחקר וההכשרה שלהן, וכמה מההסכמים הרווחיים ביותר שלהן היו עם חברות שבסיסן בסין ● חוזים הוערכו ב-2.32 מיליארד דולר בין 2012 ל-2024, על רקע חששות בקונגרס כי הקשרים האקדמיים עלולים להוות סיכון ביטחוני לאומי