גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"לא ניתן להגיע לאיזון מושלם בתמורה לדיירים בתמ"א 38"

אחת המשוכות הניצבות בפני יזמי תמ"א 38 היא אופן חלוקת התמורות לדיירים, הגורמת לא מעט פעמים לעיכוב משמעותי בפרויקט ■ "אין דרך להגיע לשיוויוניות מלאה בתמורות, שכן בכל פרויקט נקודת המוצא שונה וכפופה למגבלות תכנוניות קשיחות"

עמיקם ברגר ואיציק בן שוהם/ צילום: רונן אקרמן
עמיקם ברגר ואיציק בן שוהם/ צילום: רונן אקרמן

*** הכתבה בשיתוף העיר הלבנה

אחד הקשיים המרכזיים בהם נתקל היזם בניסיון לייצר קונצנזוס בקרב הדיירים למימוש פרויקט התחדשות עירונית הוא ביצירת האיזונים בתמורות לדיירים. מדובר במלאכה קשה במיוחד לאור נקודות המוצא השונות, תנאי השטח הקיימים והאמוציות בין הדיירים עצמם. מכאן שלפניו עומדת אחת המשוכות הבעייתיות עימן הוא מתמודד בדרך להיתר הבנייה הנכסף.

"עם כל הרצון הטוב, לא ניתן להגיע לאיזונים מושלמים בתמורה בפרויקטים של בנייה חדשה במסגרת תמ"א 38", כך טוען עמיקם ברגר, סמנכ"ל בחברת בנייני העיר הלבנה המתמחה בייזום פרויקטים של תמ"א 38 הריסה ובנייה בתל אביב, לצד פרויקטים של שימור בחבי העיר. לדבריו, "צריך לקחת כאקסיומה את הטענה כי לא ניתן להגיע לשיוויוניות מלאה בין תמורות הדיירים, שכן בכל פרויקט נקודת המוצא שונה וכפופה למגבלות תכנוניות קשיחות".

ברגר מביא כמה דוגמאות מרכזיות לסוגיית האיזונים: "בבניינים הישנים, נטולי המעלית, דירה בקומה הראשונה נחשבת למבוקשת יותר מדירה זהה בקומה גבוהה. אולם מעצם העובדה שבפרויקטים של תמ"א 38 מוסיפים מעלית לבניינים אלה, הרי שהסטטוס קוו מתהפך ובאופן טבעי שוויין של הדירות העליונות קופץ בשיעור חד יותר ועוקף את ערכן של אלו שבקומה הראשונה או קומת הקרקע". קיים גם חוסר איזון הפוך לדוגמה זו, "מאחר וברוב הפרויקטים של התחדשות עירונית משולבים גם פתרונות חנייה, הרי שחלק מהדיירים הגרים בקומה קרקע עלולים לסבול מצמצום השימוש בחצר ואף להיפגע מעודף הפעילות של החניון מתחת לדירתם", מספר ברגר.

דוגמה נוספת מתייחסת לדירות הפרטר (הנמצאות בחצי הקומה) הנפוצות בבניינים רבים ברחבי תל אביב. "בבניינים כאלו, אם למשל דירות החזית נמצאות בקומה ראשונה, דירות הפרטר ימצאו מעט גבוה מעליהן קרי בקומה 1.5, ומכאן שישנה בעיית איזון, שכן לא ניתן 'להקפיץ' את כל הדיירים באופן שוויוני בין הקומות כנהוג בפרויקטי תמ"א 38 הריסה ובנייה".

ישנן דוגמאות רבות נוספות לחוסר איזון תכנוני בתמורות הדיירים ובחלק לא מבוטל של מקרים פונים הדיירים לשמאי, על מנת שינסה למצוא דרך לייצר בכל זאת את האיזון. לדעתו של ברגר, עצם הפנייה לשמאי, תתברר לרוב כטעות. "מעצם הגדרת תפקידו מחוייב השמאי לייצר איזונים מושלמים, אך אלו למעשה אינם קיימים ובפועל הוא יגרום לרוב לעיכוב לא מבוטל בפרויקט ולהעמקת הדיס-הרמוניה בין הדיירים לבין היזם ובינם לבין עצמם". כדוגמה מוחשית לכך מספר ברגר על בניין בצפון תל אביב שדייריו פנו לשמאי על מנת שזה ייצור שיוויון בתמורות, אך כאמור, לא ניתן להשיג זאת עקב האילוצים בשטח, וההתכתשות בין הדיירים כבר נמשכת למעלה מעשור מבלי לייצר כל תוצאה מעשית נראית לעין.

- מה עמדתך בנוגע למתן פיצוי שלא במ"ר לדיירים אשר זוכים לתמורות פחותות משאר השכנים?

"זה אפשרי, אך גם כאן ישנה בעייתיות. כך למשל, אם מדובר בפיצוי כספי, חלק נכבד ממנו יילך בכל מקרה לרשות המיסים ולכן רוב הדיירים מעדיפים להימנע מכך. ניתן לחילופין לפצות את הדייר בשיפור הסטנדרט והמפרטים, אך חובה להבין כי במידה והרווחיות בפרויקט היא גבולית, הרי ששיפור המפרט לאותו דייר/דיירים יבוא על חשבונם של שכניו שיאלצו לעבור 'שנמוך', ולא תמיד קיימת היענות לכך".

- כיצד המפקח על הבתים המשותפים מתייחס למתנגדים לפרויקטים מחמת חוסר איזון בתמורות?

"המפקח בודק האם ישנו חוסר איזון קיצוני, כזה המוכיח כי ההתנגדות איננה לצורך סחטנות כי אם בשל סיבות אובייקטיביות מוצדקת. כך למשל, אם ישנו אגף מסוים בבניין ובו דירות זהות וכל הדיירים בו, למעט אחד, חתמו על הסכמה, הרי שהמפקח יתייחס בספקנות להתנגדות אותו שכן סרבן. מצד שני, במידה ומדובר בבעל דירה ייחודית בבניין, למשל דירת גג, אשר התנגדותו נובעת מכך שאיבד את ייחודיותו וקיבל דירה רגילה דומה לזו של שאר הדיירים, הרי שאז יכול מאוד להיות כי המפקח יבין שהאיזון הופר לחלוטין והתנגדותו מוצדקת".

- לסיכום, כיצד אתה מציע לדיירים לפעול במקרים של חוסר איזון בתמורות?

"אדגיש, כי האיזון חשוב ויש לשאוף להתקרב אליו ככל האפשר, יחד עם זאת יש להבין כי איזון אופטימלי אינו קיים. כמו כן, יש לקצוב פרק זמן בו הצדדים ינסו להגיע לפתרון ובמידה ולא ניתן להגיע לאיזון, יש לבחון האם מדובר בעניין משמעותי. במידה התשובה שלילית הרי שעל הדייר להפנים זאת ולהסתפק בתמורות שהוצעו. זאת מאחר שבכל מקרה, מצבו יוטב מנקודת המוצא בה הוא מצוי כעת, וכך העובדה שהדשא של השכן מעט ירוק יותר לא תגרום לביטול הפרויקט".

*** חברת בנייני העיר הלבנה מתמחה בפרויקטי תמ"א 38 בתל אביב.

לאתר החברה

עוד כתבות

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

הרש גולדברג פולין

מחאה ספונטנית בירושלים אחרי פרסום הסרטון של הרש החטוף

המוחים יצאו לרחובות בקריאה להחזרת החטופים • מקור ביטחוני: צה"ל מוכן מיד להתחיל במבצע ברפיח • ביידן חתם על סיוע לאוקראינה וישראל בשווי עשרות מיליארדים • שר הביטחון גלנט: מחצית ממפקדי חיזבאללה בדרום לבנון חוסלו, החצי השני מתחבא • פגיעה ישירה בשני בתים באביבים, קרוואן אחד נשרף - אין נפגעים בגוף ● עדכונים שוטפים

ג'רום פאוול, יו''ר הפרדל ריזרב / צילום: ap, Andrew Harnik

כאב הראש של הפד רק גובר ובשווקים מיואשים

העלייה המחודשת של האינפלציה לא תאפשר לפד להוריד את הריבית ● היום יתפרסמו נתוני מדד ה-PCE החודשיים, אך אין מקום לתקווה רבה ● המטרה של הבנק המרכזי היא דואלית: לשמור על תעסוקה מקסימלית תוך הגעה ליציבות מחירים

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

מתחם אינטל בחיפה / צילום: Shutterstock

"רבעון שהוא התחתית" ו-"שנת הסטארט-אפ": באינטל רוצים ש-2024 כבר תסתיים

בשיחת המשקיעים כינה מנכ"ל החברה, פט גלסינגר, את הרבעון הראשון כ"רבעון שהוא התחתית עבורנו" ● אינטל לא יכולה לערוב לכך שהרבעון הבא ייראה טוב יותר - ההכנסות אף עלולות להיות נמוכות יותר מאלה של הרבעון הנוכחי ● גם בתחום הייצור נראה שהדרך של אינטל עוד ארוכה

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב, אסר על מכירתם במשך 100 שנים ● כעת האוסף מותר למכירה, והוא שווה סכום עתק

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות