גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

אלביט ותע"א חולקות אותו יועץ אסטרטגי: משה תאומים

אלביט מערכות והתעשייה האווירית מתחרות על עסקאות ענק ועל שווקים בעולם ■ בארץ הן חולקות אותו משרד לייעוץ אסטרטגי, שבראשו עומד הפרסומאי משה תאומים ■ ניגוד עניינים? בחברות עצמן לא מתרגשים

מושיק תאומים / צילום: איל יצהר
מושיק תאומים / צילום: איל יצהר

התעשייה האווירית ואלביט מערכות נחשבות למתחרות מרות בשוק הביטחוני בארץ ובעולם. שתי החברות הביטחוניות, שעוסקות כמעט באותו עולם תוכן, מתחרות ראש בראש על מכרזים רבים בהיקפים כספיים נרחבים, בתחום המטוסים הבלתי מאוישים ובמערכות נשק אחרות.

אלא שבאופן מוזר, שתי המתחרות הוותיקות שכרו את שירותיו של אותה קבוצה לייעוץ תקשורתי ואסטרטגי שבראשות הפרסומאי משה תאומים, גיתם BBDO. ניגוד עניינים והתנגשות בין אינטרסים של חברות מסחריות? גם לאלביט מערכות וגם לתעשייה האווירית זה לא ממש מפריע.

התעשייה האווירית היא חברה ממשלתית, ואילו יריבתה אלביט מערכות היא חברה ציבורית שבבעלות איש העסקים מיקי פדרמן. לפני כ-3 שנים התקשרה התעשייה האווירית עם החברה-הבת של קבוצת גיתם BBDO, גיתם IM, שמוגדרת כבעלת מומחיות ומיומנויות בניהול הזירה הציבורית-תקשורתית של הלקוח, ניהול משברים ויעוץ אסטרטגי. במהלך השנה האחרונה גם אלביט מערכות התקשרה עם קבוצת גיתם, והיא מקבלת ממנה שירותים של יחסי ציבור וקשרי עיתונות באמצעות החברה-הבת גיתם פורטר נובלי.

הקשר שבין קבוצת גיתם ובין התעשייה האווירית החל בימים שבהם רפי מאור כיהן בתפקיד יו"ר החברה. כהונתו בתפקיד התאפיינה במאבק מר עם מנהל רשות החברות הממשלתיות, אורי יוגב, שבהמשך גם תבע את הדחתו. זה היה דו-קרב מתוקשר, שבסופו מאור סיים את תפקידו בתע"א, ובתשעת החודשים שעברו מאז, לחברה אין יושב-ראש.

במסגרת אותו מאבק, מאור שכר את שירותי הייעוץ של משה תאומים, ובהמשך היחסים בין שתי החברות התרחבו כך שגיתם החלה לספק לתעשייה האווירית שירותים על בסיס ריטיינר שהוערך בכמה עשרות אלפי שקלים בחודש. בנוסף, תאומים מעורב בפרויקט שהחברה מובילה למען שיפור תדמית החברה וקידום תלמידות לתפקידי הנדסה. פרויקט זה מלווה בשורת כתבות אוהדות בעיתונות.

התעשייה האווירית הגיבה בעבר על התקשרות זו בנימוק שגיתם מעניקה לה שירותי ייעוץ אסטרטגי לקראת הכנת החברה להנפקה - וגם בנושאים עסקיים שונים.

גורמים בשוק התקשורת, המעורים גם בפעילות החברות הביטחוניות, מביעים תמיהה אודות הקשר של קבוצת גיתם ושל משה תאומים עם שתי היריבות - אלביט מערכות והתעשייה האווירית.

"יועץ תדמית כמו תאומים צריך להכיר את כל הבעיות שבהן נתונות החברות שהוא מייעץ להן, כדי להפוך בסופו של דבר חיסרון ליתרון וחמוץ למתוק", אומר ל"גלובס" גורם המעורה בפרטים. "כיצד ייתכן מצב שיועץ שיושב בישיבה באלביט ושומע על היערכות החברה לקראת תוכנית מל"טים גדולים, שהמשמעות שלה יכולה להיות מאות מיליוני דולרים - ייתן לאחר מכן לתעשייה האווירית שירותים שאולי יכולים להיות התשובה שלה לתוכנית של אלביט?".

קרבות אגרסיביים

הדוגמאות למתח הרב שנובע מהתחרות המסחרית העזה בין אלביט מערכות לבין התעשייה האווירית הן רבות: לפני כ-3 שנים דווח על הסתבכותו של סגן שר ההגנה בפולין, עד לכדי הדחתו מהתפקיד, בעקבות תחרות אגרסיבית של אלביט מערכות והתעשייה האווירית על מכירת מל"טים לצבא הפולני. בשנה האחרונה אלביט מערכות והתעשייה האווירית התחרו ראש בראש על המכרז לבניית "אייר פורס 1 הישראלי", מטוסם של ראש הממשלה ונשיא המדינה.

קרב מתוקשר נוסף, קשה במיוחד, היה מסביב לתוכנית של משרד הביטחון לרכוש תותחים מתנייעים לצה"ל בכ-1.5 מיליארד דולר: התעשייה האווירית דרשה ממשרד הביטחון שיפרסם מכרז שבמסגרתו היא תתמודד על מכירת התותח החדש, אלא שמשרד הביטחון, בהחלטה שנויה במחלוקת, קבע כי אלביט מערכות תקבל את התוכנית בלי מכרז ותהיה ספק יחיד. כשברקע תחקיר "גלובס" שהעלה שאלות בנוגע לאופן קבלת ההחלטות במערכת הביטחון בסוגיה זו, סיכמו שר הביטחון אביגדור ליברמן והרמטכ"ל גדי איזנקוט על הקמת ועדה מיוחדת בראשות סגן הרמטכ"ל, האלוף אביב כוכבי, שתפקידה לבחון את הצורך של צה"ל בתותחים העתידיים ובמספרם.

יצוין כי לאלביט מערכות ולתעשייה האווירית יש מחלקות פנימיות לדוברות והסברה, ועובדיהן נמנים עם מצבת העובדים של החברות. שתי הדוברות של שתי החברות נחשבות בכירות, בדרג של סמנכ"ל. דוברת התעשייה האווירית היא אליענה פישלר, והדוברת של אלביט מערכות היא דליה רוזן.

גורמים בשתי החברות הביטחוניות טענו בפני "גלובס" כי העיסוק התקשורתי בסוגיה הוא רכילותי, וכי מבנה ההתקשרות ביניהן עם קבוצת גיתם לא יוצר מצב של ניגוד עניינים. לדברי אותם גורמים, כל אחת מהחברות התקשרה עם חברה-בת נפרדת המשתייכת לקבוצת גיתם, כאשר לכל חברה יש הנהלה וצוותי עבודה נפרדים, ו"חומה סינית" מפרידה ביניהן.

"כל ניסיון פרימיטיבי לעשות מזה כותרת - מבטא צרות-עין", אומר אחד הגורמים. "תאומים חדל לייעץ כבר לפני חודשים לדירקטוריון התעשייה האווירית, וכיום גיתם IM עובדת מולה על תוכן שיווקי. האינטרסים של פורטר נובלי ושל IM שונים בתכלית, ושתיהן פועלות בנפרד. ואחרי הכול, כשמזקקים מהסיפור הזה את כל הרפש, אי-אפשר להתעלם מהעובדה ששתי חברות גדולות ומשמעותיות רוצות את תאומים בגלל שהוא טוב ומסכימות להתקשרויות האלה".

אלא שגורמים אחרים ששוחחו עמנו, דחו בתוקף את ההסבר על ההפרדה המוחלטת בין שתי החברות הקשורות לקבוצת גיתם: "זה פשוט לא נכון. החברות יושבות תחת אותה קורת-גג, שתיהן נמצאות מתחת לאותה בעלות, ובתור בעלים תאומים יושב בדירקטוריונים של שתיהן. מה גם שבמצב של משבר, 'הראש' הוא של תאומים - הוא שמתווה את המדיניות ואת האסטרטגיה, ואפשר להניח שלעתים תכופות הצוותים שלו מתיישרים על-פיו".

התעשייה האווירית לא השיבה לשאלות "גלובס" שנוגעות להיקף הכספי של ההתקשרות שלה עם קבוצת גיתם, זאת אף שמדובר בחברה ממשלתית וכספיה הם כספי ציבור. החברה מסרה בתגובה כי "התעשייה האווירית שכרה את שירותי גיתם IM למתן ייעוץ אסטרטגי-תקשורתי בנושאים הקשורים לניהול הזירה הציבורית - כמקובל בחברות רבות. ההתקשרות נעשתה בשקיפות מלאה ובהתאם לכל כללי הרכש המחייבים בתעשייה האווירית".

אלביט מערכות לא מסרה תגובה.

מקבוצת גיתם נמסר: "גיתם היא קבוצה שמונה מעל 10 חברות שעוסקות בעולמות התקשורת, הפרסום והשיווק. פורטר נובלי ו-IM הן חברות נפרדות שמנוהלות על-ידי מנכ"לים וצוותים שונים לחלוטין וללא כל חפיפה ביניהן".

עוד כתבות

חדשות הביומד / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: עמית שאבי (ידיעות אחרונות), Shutterstock

סטארט-אפ ניישן סנטרל: ההייטק הישראלי מתאושש, אבל הביומד לא

הביומד הישראלי לא מתאושש בקצב של ההייטק, אקזיט לבלקין ויז'ן, גיוס לסטארט-אפ של נפתלי בנט ותקווה לסוגי סרטן שאינם מגיבים לטיפולים המקובלים ● השבוע בביומד

פרויקט TechMod / הדמיה: 3division

בהשקעה של יותר ממיליארד שקל: הפרויקט שצפוי לשנות את מודיעין

פרויקט TechMod בשטח של יותר מ־100 אלף מ"ר יוקם בפארק הטכנולוגי במודיעין, על קרקע בשווי של כ-62 מיליון שקל ● השותפים בפרויקט מאמינים כי הוא יתן מענה לאחד החוסרים הגדולים בעיר - מקומות תעסוקה ● כיום יותר מ־75% מתושבי העיר עובדים מחוץ לה

ראש ממשלת בלגיה, אלכסנדר דה-קרו / צילום: ap, Jean-Francois Badias

ראש ממשלת בלגיה: "לא יכולים להמשיך בעסקים כרגיל עם ישראל"

ראש ממשלת בלגיה אלכסנדר דה-קרו שינה את עמדתו ושוקל כעת הטלת סנקציות הכוללות איסור יבוא מוצרים מהתנחלויות, בשל הפעילות הישראלית בעזה ● הסביר כי שינוי העמדה שלו נובע מכך שיש "יותר מדי קורבנות כתוצאה מהפעולות הצבאיות הישראליות" ● ההערכות הן כי יוזמה כזו תיכשל ברמה האירופית

אתר בנייה. קצב מכירות הנדל''ן עלה / צילום: אייל פישר

קצב מכירות הדירות עלה, ובאוצר קוראים לעצור את מתווה הסיוע

תוכנית הסיוע לענף שאושרה בפברואר כללה מתווה שיעזור לקבלנים בשלב המכירה המוקדמת ● אולם לגלובס נודע כי קידום המתווה נעצר ונבחן מחדש, בין היתר בשל נתוני המכירות האחרונים

אילוסטרציה: shutterstock

ההתייקרות כבר פה, אספקת חומרי הגלם בסכנה: החרם הטורקי מכה בענף הבנייה

שלוש חברות הודיעו על העלאת מחירי מוצרים המשמשים לבנייה, בעקבות חסימת היצוא מטורקיה ● הפתרון המיידי: מסלולי "מעקף" שצפויים להוסיף עלויות ולעכב את הגעת הסחורות ● הקבלנים אובדי עצות: "חברות ביצוע יקרסו, עבודות תשתית יתייקרו, והציבור ישלם מחיר"

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

העליות בת"א התמתנו בנעילה מהחשש כי עסקת החטופים לא תצא לפועל

מדד ת"א 35 עולה ב-0.4% ● השקל הפגין איתנות השבוע, אך בסיכום אפריל נחלש מול הדולר ● אפל הציגה את תוצאותיה הכספיות והמניה זינקה ● במזרחי מעריכים כי למרות דוח התעסוקה הפושר של חודש אפריל בארה"ב לא אמור להשליך מהותית על תזמון הורדת הריבית ● באופנהיימר מזהים הזדמנויות במגזרי הפיננסים והתעשייה בשוק המניות האמריקאי

ינקי קוינט, מנהל רמ''י ומ''מ מנהל רשות החברות הממשלתיות / צילום: שלומי יוסף

בעיכוב של עשרות שנים, המדינה תפריט קרנות השתלמות של מאה אלף עובדים

ועדת השרים להפרטה תדון בשבועות הקרובים במכירת החזקות המדינה בשבע קרנות השתלמות, מלבד אלו של המורים והשופטים ● לפי ההצעה, המניות יעברו לידי ההסתדרות, כשהיקף הנכסים הוא כ־8.4 מיליארד שקל ● המטרה: הפחתת הנטל על המדינה ● מה צפוי לחוסכים? ● גלובס עושה סדר

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות השבבים קפצו

הנאסד"ק עלה בכ-1.2% ● בורסות אירופה ננעלו בעליות ● אייל הררי יחליף את ארז ענתבי כמנכ"ל אלוט ● אלון מאסק ממליץ לוורן באפט איזו מניה לקנות ● IBI בית השקעות: הירידה באינפלציה תאפשר ל-ECB להפחית את הריבית ביוני ● וורן באפט מכר מניות אפל ונראה שהוא פוזל להודו, "יש שם המון הזדמנויות" • בבנק אוף אמריקה דווקא ממליצים על אפל באפסייד של 33% • באופנהיימר ממליצים על מניות הבנקים הגדולים בארה"ב, "נסחרות בתמחור חסר עמוק"

אניית הקרב Hessen, בשובה מהים האדום לגרמניה / צילום: Reuters, Sven Eckelkamp

הגרמנים נסוגו, החות'ים השתכללו: כוח המשימה האירופי בים האדום מקרטע

דברי האדמירל היווני שעומד בראש כוח המשימה האירופי, שדלפו לתקשורת הזרה, חשפו כי הכטב"מים שמשגרים החות'ים מתגברים על ההגנות האוויריות, ושעם שלוש ספינות בלבד, הוא לא יכול למלא את המשימה ● בינתיים, מספר הספינות העוברות במצרי באב אל–מנדב צנח

נמל גמליק בטורקיה / צילום: Shutterstock

כך אנשי מסחר בטורקיה ובישראל פועלים לעקוף את החרם

החלטת ארדואן לאסור סחר עם ישראל הדהימה את גורמי המסחר בשני הצדדים, שפועלים עתה למציאת חלופות ● בעוד שאנשי עסקים באנקרה מקווים שמדובר בגל שיחלוף, בממשל מנסים להשיג באמצעות המהלך השפעה על עזה ● 3 הערות

בנייה בדרום. חומרי הגלם לבנייה מתייקרים / צילום: Shutterstock

השלכות החרם הטורקי כבר כאן: אלה המוצרים שמתייקרים

כנען סנטר הודיעה על עלייה של כ־20% במחירי צמר זכוכית, קבוצת נוימן מעלה ב־9% את מחיר מוצרי הברזל, וחברת רב בריח מעלה מחירי מוצרים ב־8% • "בקרוב נראה הודעות נוספות כאלו"

בבסיס סודי שמתרחב במהירות: כך נערכת איראן למתקפה הבאה נגד ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: מה גורם לצבאות של מדינות הערביות להיות לא יעילים, הבסיס הסודי של איראן וסיפורה של ניצלות שואה שהייתה בקיבוץ מפלסים ב-7 באוקטובר ● כותרות העיתונים בעולם 

מקבוק אייר של אפל / צילום: יח''צ אפל

לעבור למחשב של אפל: כל הסיבות בעד ונגד

מי שהתרגל למערכת ההפעלה ווינדוס יתקשה להתרגל ל-MacOS, וגם ייאלץ להיפרד מחלק מהתוכנות המוכרות ● היתרון הבולט: היכולת של מכשירי החברה "לדבר" ביניהם ולקצר תהליכים

רפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

אחרי הודעת חמאס: החלה "פעולה ממוקדת" במזרח רפיח

על רקע הודעת חמאס שהוא מקבל את ההצעה המצרית להפסקת אש, הקבינט הצביע הערב להמשיך בפעולה ברפיח ● עוד נמסר כי "ישראל תשלח משלחת למתווכות כדי למצות את ההיתכנות להגעה להסכם"

סיכונים גיאופוליטיים מוגברים משפיעים גם על מערכת הבנקאות הישראלית / אילוסטרציה: Shutterstock

כצעד משלים להורדת הדירוג של ישראל: S&P הורידה דירוג לבנקים לאומי והפועלים

בחברת הדירוג העולמית ציינו כי למרות שהם עוד מקווים שהסלמה מול איראן, חיזבאללה וחמאס תימנע, "הסיכונים הגיאופוליטיים הגבוהים ממילא איתם מתמודדת ישראל גדלו עוד יותר" • הדירוג של לאומי והפועלים ירדו ל-A-/A-2 • הדירוגים של מזרחי טפחות ודיסקונט נותרו זהים • לכולם תחזית שלילית אך בחברה ציינו כי הרווחיות הגבוהה עשויה לרכך את השפעת הסביבה השלילית

קיבוץ בארי ההרוס / צילום: תמונה פרטית

לספר לדור הצעיר את סיפור השואה אחרי ה-7 באוקטובר - זו לא רק זכות, אלא חובה

השנאה כלפי מדינת ישראל מרימה ראש בכל כמה דורות ● לצד האסונות טבועה בנו, כחלק בלתי נפרד מה-DNA שלנו, היכולת המופלאה והחוסן לקום מהאסון הכי גדול ולהצליח לעשות ממנו נס ● גם הפעם, הדור הצעיר הוא שיכתבו את פרק התקומה

וורן באפט מגיע לאסיפה השנתית של ברקשייר הת'אוויי בנברסקה, ארה''ב / צילום: Reuters, Scott Morgan

באפט הציג את יורשו והפתיע כשאמר: "מקווה להגיע בשנה הבאה"

וורן באפט בן ה-93 ערך את האסיפה השנתית הראשונה של ברקשייר האת'וויי מאז ששותפו ארוך־השנים, צ'ארלי מאנגר, נפטר בנובמבר האחרון ● באפט הביע אמביוולנטיות לגבי בינה מלאכותית וכינה אותה "שד גרעיני בבקבוק", התייחס לצמצום האחזקה שלו באפל, וכן לאדם שצפוי לרשת את מקומו כמנכ"ל ברקשייר

דורון כהן / צילום: איל יצהר

משרד המשפטים בוחן ניגוד עניינים במועמדות דורון כהן ליו"ר רשות שוק ההון

דורון כהן, מנכ"ל האוצר לשעבר, מועמד לתפקיד יו"ר רשות שוק ההון לצד מ"מ יו"ר הרשות הנוכחי, עמית גל; והמשנה למנכ"ל חברת הביטוח ווישור, זיו כהן ● משרד המשפטים בוחן האם קיים חשש לניגוד עניינים במינויו של דורון כהן, שאחותו מכהנת כדירקטורית בלתי תלויה בחברת הביטוח מגדל

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

חנות שמרה חניה ללקוחות בעזרת קלנועית, נקנסה וערערה לעליון. מה קבע ביהמ"ש?

זוג הורים הגיעו לביהמ"ש לאחר שלא הצליחו להסכים אם לחסן את בנם בחיסוני שגרה המומלצים ע"י משרד הבריאות ● חנות בחיפה הציבה קלנועיות בחניות ציבוריות הסמוכות אליה, כך שיישמרו ללקוחותיה, לאחר שנקנסה 7 פעמים ביקשה להישפט ● ביהמ"ש המחוזי בבאר שבע תיעד בווידאו דיונים ועורר ביקורת ● 3 פסקי דין בשבוע  

בארה"ב בטוחים: זה עומד להיות המבצע המסוכן ביותר אליו תצא ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: הסכנות בכניסת צה"ל לרפיח, איך איראן יכולה להרוויח מההפגנות בקמפוסים בארה"ב ומה באמת חשוב לאמריקאיים בשנת הבחירות ● כותרות העיתונים בעולם