גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

עם הנוחות, יגיע גם האמון ברובוטים

הסנסורים הטכנולוגיים יודעים מה אנו עושים בכל רגע נתון. כיצד נוכל לסמוך עליהם?

רובוטים / איור: shutterstock
רובוטים / איור: shutterstock

אתם מכירים אותם, את הסנסורים שעוקבים אחרינו גם במקום העבודה. אלה שמדליקים את האור כשאנחנו נכנסים לחדר או מכבים את המיזוג כשאנחנו יוצאים ממנו. בעולם החדש, הסנסורים האלה יכולים לעשות הרבה יותר, בין היתר לדעת היכן אנחנו נמצאים בדיוק בכל רגע נתון, מה אנחנו עושים ועם מי. נוכחות הטכנולוגיה עוד תלך ותגבר ותלבש צורות חדשות, כשיסתובבו בינינו ישויות שאינן בעלי חיים אלא חפצים שנתנו להם בינה ויכולת תנועה.

הכלים הטכנולוגיים האלה שם כדי לעשות עבורנו את העבודה או להקל את חיינו (לדוגמה, מכוונים אותנו למקום חניה או לחדר ישיבות פנויים) אבל גם מעוררים בנו לפעמים תחושה לא נוחה. כדי שהם יוכלו באמת לעזור לנו, אנחנו צריכים להתרגל אליהם ולסמוך עליהם. האם זה אפשרי?

לרוב אנחנו סומכים על מכשירים כשיש לנו יכולת לחזות כיצד הם יפעלו במצבים שונים, גם אם אנחנו לא יודעים מדוע הם פועלים כך. לדוגמה, אנחנו סומכים על המחשב שלנו כי אנחנו יודעים איך הוא פועל ואיך הוא נראה כשהוא משתבש. אם המחשב שלנו יעשה פתאום דבר מה לא צפוי, נפסיק לסמוך עליו.

לגבי אנשים, לעומת זאת, הדבר שמאפשר לנו לסמוך עליהם הוא הבנת האמונות, הערכים והאופי שלהם. אנחנו לא יודעים בדיוק מה הם יעשו, אבל אנחנו יודעים מדוע הם עושים את מה שהם עושים. כדי לסמוך על חפצים בעולם של בינה מלאכותית, אנחנו צריכים או לדעת לצפות אותם או להבין את הבסיס שעל פיו הם פועלים.

התרגלנו שהטכנולוגיה עובדת בהתאם לציפיות שלנו, כי עד היום היא פשוט עשתה מה שאמרנו לה, מה שתכנתנו אותה לעשות. אבל הטכנולוגיה האוטונומית שונה - היא מקבלת החלטות ולכן יכולה לפעול בניגוד למה שהורגלנו בו, לקבל החלטות שונות מאלה שהיינו מצפים להן. מחקר שנעשה באיחוד האירופי ובדק את היחס של אנשים לרובוטים מצא שבתחומים מסוימים אנחנו לא סומכים עליהם ואף חושבים שיש לאסור את כניסתם.

כך, לדוגמה, 60% טענו שאסור שרובוטים יטפלו בילדים, בזקנים ובנכים; 30% טענו שאסור שייכנסו לתחומי החינוך והבריאות. לעומת זאת, יש תחומים שבהם אנחנו דווקא מרגישים איתם בנוח, כמו חקר החלל, בתחומי צבא וביטחון ובייצור.

ניקח לדוגמה את הדילמות העולות כיום בתחום הרכב האוטונומי. סביר להניח שכלי הרכב הללו כבר היום בטוחים יותר מאשר כלי רכב הנהוגים על ידינו, אבל הם לא יהיו מושלמים, כלומר יהיו מצבים שבהם רובוט יצטרך לקבל החלטות ששמות חיי אדם על הכף.

החוקים הנהוגים כיום מגדירים את הסטנדרטים האתיים של בני אדם. למשל, איך יודעים מי אשם בתאונה? כיום החוק מביא בחשבון גורמים שונים, ועל מערכת אכיפת החוק לשפוט אם מעשי הנהג האנושי היו סבירים בנסיבות מסוימות. המצב הנוכחי מניח שכל אחד מאיתנו יכול לדעת מה היה עושה אדם סביר באותן נסיבות ולהניח אותן הנחות לגבי מצבים מוכרים כמו ילדים שרצים לכביש, השלכות של שתיית אלכוהול על נהיגה, השלכות תנאי מזג האוויר ותנאי הכביש וכדומה.

איך נראית המערכת הזאת כשהנהג הוא בעצם רובוט? מהי התנהגות סבירה של רובוט בכביש? ההנחה היא שהרובוט הסביר צריך לעמוד בציפיות לפחות כמו נהג בן תמותה, ורצוי שיותר מכך. כדי שזה יקרה, נכנסות כאן לא רק טכנולוגיות מורכבות, אלא גם שיקולים אתיים. בקליפורניה נדרשת כל מכונית אוטונומית שעושה תאונה למסור לרשויות הרישוי את פרטי הסנסורים ב-30 השניות שקדמו לתאונה. זה אומר שלמהנדסים יש כל המידע לבחון את פרטי התאונה וללמוד את האלטרנטיבות להחלטות שהתקבלו.

הבעיה הגדולה ביותר בהחלטות האלה היא במישור האתי - איך מחלקים את הסיכון שבנהיגה בין הנהג, הנהגים האחרים, הולכי הרגל, רוכבי האופניים ואפילו הנכסים שבשטח. בני אדם יודעים באופן אינטואיטיבי מתי עליהם לפעול בניגוד לחוק כדי להציל חיי אדם, לדוגמה. אם ילד קופץ אל הכביש מולכם, ייתכן שתחליטו לחצות קו הפרדה רצוף כדי להימנע מפגיעה בו. ברכב אוטונומי, ההחלטה הזאת אינה תלויה באינטואיציה אלא בהסתברויות.

הדיון הזה רלוונטי לעולם העבודה משום השימוש המתרחב בסנסורים גם במשרדים. סנסורים מספקים תמונה על האופן שבו אנחנו עושים שימוש במרחב, מתי נדרשים סוגים מסוימים של חללי עבודה ואילו מרחבים תורמים לחיבור בין העובדים וליעילות.

דמיינו שאתם מגיעים לחניה והנייד שלכם, המחובר לאפליקציה של הבניין, מצביע על מקום חניה פנוי. אחר כך הוא אומר לכם היכן יש מקום פנוי לעבודה אישית, מאחר שהוא מכיר את היומן שלכם ויודע שעכשיו אין לכם פגישה. לקראת פגישה, הוא אומר לכם היכן יש חדר ישיבות פנוי, ואחר הצהריים, לקראת פגישת וידאו עם עמיתים בחו"ל, הוא סוגר לכם חדרי וידאו במקומות המתאימים בעולם. בארוחת הצהריים, הוא מדווח לכם מה בתפריט ומה מצב התורים ובאיזו שעה כדאי לרדת לאכול. הוא מזכיר לכם לקום מהשולחן ולזוז, גם למען בריאות הגוף וגם כדי לפגוש אנשים במסדרון.

פרטיות היא הרגל

ב-Bank Of America לקחו את החזון הזה צעד קדימה. בניסיון להבין מה גורם למרכז תמיכה אחד להיות יעיל יותר מאחרים, הבנק צייד את העובדים בתגים עם סנסורים שקולטים את טון הדיבור ואת האופן שבו העובדים נעים ומשוחחים לאורך היום.

הנתונים הראו שהעובדים הטובים ביותר חברים בצוותים שמשוחחים הרבה, וזה הוביל את הבנק להגדיר בין השאר זמני הפסקה לצוותים שלמים יחד - צעד שהגביר את היעילות במרכזי השירות ב-10%. אמנם התגים לא הקליטו את השיחות, רק את טון הדיבור, והמידע הועבר ללא פרטים אישיים, ולמרות זאת, ניסויים כאלה מעוררים מחלוקת גדולה הנוגעת לחדירה לפרטיות.

פרטיות? איזו פרטיות? הרי הנייד שלכם כבר היום יודע היכן אתם נמצאים ולאן אתם הולכים; הרשת יודעת היכן ביקרתם ומה מעניין אתכם; ואם תכנסו ל-Google Location Timeline תגלו שכל תנועה שלכם, לפחות כל תנועה שלוותה בנייד, נרשמה ותועדה ועושים בה שימוש. ולמרות זאת, אנחנו עדיין פותחים וייז בכל בוקר ורושמים ביומן האלקטרוני את הפגישות ונהנים מהעובדה שהדפדפן זוכר אותנו.

פרטיות, אם כן, היא עניין של הרגל וגם של אמון. כדי שנרגיש בטוחים במקום העבודה, אנחנו רוצים לדעת מה בדיוק אוספים עלינו, מה עושים עם זה ואיך זה קשור אלינו, ליכולת למדוד אותנו, לנהל אותנו באופן אישי. אבל כמו בתחומים רבים אחרים, אנחנו מתרגלים לנוחות שהטכנולוגיה מספקת לנו דווקא בכך שהיא מכירה אותנו, זוכרת אותנו, לומדת אותנו. ועם הזמן אנחנו מפסיקים לזכור איך זה היה לפני שהיא הייתה קיימת.

אין אמון

■ הכותבת היא דירקטור משאבי אנוש באינטל העולמית ובעלת הבלוג "על עבודה וקריירה באמצע החיים", www.niritcohen.com

עוד כתבות

תיקון והתנצלות

יהודה מורגנשטרן, מנכ''ל משרד הבינוי והשיכון / צילום: יוסי זמיר

כשמנכ"ל משרד השיכון והבינוי מציע לרכוש דירות שנפגעו מהטילים האיראניים - למה הוא מתכוון

יהודה מורגנשטרן, מנכ"ל משרד הבינוי והשיכון, בישר בכנס חיפה של מרכז הנדל"ן, כי נשקלת האפשרות שהמדינה תרכוש דירות שנהרסו במלחמה ● לגלובס נודע כי מטרת המהלך היא לספק מענה נקודתי לדיירים שדירתם נהרסה, ולא ירצו להצטרף להליך התחדשות עירונית בבניין שלהם ● יש לציין כי מהלך כזה טרם נעשה על ידי המדינה עד היום

היזם בני לנדא / צילום: איל יצהר

עובדים בחברת הדפוס של לנדא מתנגדים למהלך עיכוב ההליכים

25 מהעובדים בחברת הדפוס של בני לנדא הגישו בקשת התנגדות לעיכוב ההליכים, שלטענתם ימנע מהם קבלת פיצויים מהביטוח הלאומי ● כמו כן, מתנגדים העובדים למינוי מנהלים לתהליך העיכוב - עורכי הדין של נושי החברה, וכן מתנגדים למעמד המשקיעים כנושים מובטחים

ארז קמיניץ, לשעבר המשנה ליועמ''ש / צילום: אייל טואג

עו"ד ארז קמיניץ: "המדינה חייבת לעשות מסלול ירוק להיתרים"

על רקע הפגיעות בעורף, קמיניץ מציע מודל של שולחן עגול, בלי רפורמות חדשות, שנוטות להתעכב ואינן מתאימות למצב חירום ● "שיתוף פעולה בין מינהל התכנון, רשות המסים, רמ"י, משרד הפנים, משרד המשפטים וגופים נוספים הוא הכרחי. אין טעם להניע תהליכים ללא גיבוי ממשלתי רחב", אמר קמיניץ

נתב''ג / צילום: Shutterstock

מפת הטיסות מישראל השתנתה: היעדים שייכנסו במקום מדינות מערב אירופה

משברים דיפלומטיים וביטולים של חברות תעופה זרות צמצמו את מפת היעדים עבור הישראלים ● דרום אפריקה וטורקיה נסגרו, וכדי להגיע למערב אירופה בזמן הקרוב צריך לעבור דרך החברות הישראליות ● באילו קווים המצוקה הכי גדולה, ואילו יעדים דווקא התווספו?

הבכיר הבינלאומי שאיראן הגדירה כ"סוכן מוסד"

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: באיראן טוענים שראש ארגון סבא"א הוא סוכן מוסד, באיראן גם מאשימים זוג צרפתי בריגול בשביל המוסד וכך פגעה המלחמה באיחוד האמירויות • כותרות העיתונים בעולם

נתון בשבוע / איור: גיל ג'יבלי

השקל חותך את התשואות של הישראלים בשווקים חו"ל. האם כדאי להתמגן מפניו?

התחזקות השקל מול הדולר פוגעת משמעותית בתשואה של משקיעים המחזיקים בנכסים ומניות מעבר לים ● ובכל זאת, אריאל כהן מבנק לאומי ממליץ לא לשכוח שלתנודתיות של המט"ח יש גם יתרונות

אלוף במיל' יואב (פולי) מרדכי. פרש מצה''ל ב-2018 / צילום: דובר צה''ל

קטאר-גייט: האלוף במיל' יואב (פולי) מרדכי נחקר באזהרה

מרדכי - שפרש מצה"ל ב-2018, אחרי ששימש, בין היתר, כמתאם פעולות הממשלה בשטחים - הוא בעליה של חברה החשודה כי העבירה מאות אלפי שקלים ליונתן אוריך, יועצו הקרוב של רה"מ נתניהו, במהלך 2024 ● זאת, לכאורה, לטובת קמפיין לטובת קטאר ● מטעמו של מרדכי נמסר: "פולי מרדכי שרת ומשרת את מדינת ישראל מזה עשרות שנים, ולא דבק רבב בפעילותו"

מוצרי שסטוביץ על מדפי סופרמרקט / צילום: טלי בוגדנובסקי

פרשת תיאום המחירים במזון: כתב אישום נגד סמנכ"ל מכירות בשסטוביץ

במסגרת פרשת המזון: רשות התחרות הגישה כתב אישום נגד משה גוזלי, סמנכ"ל מכירות בשסטוביץ בגין השמדת ראיות ושיבוש מהלכי משפט ● בחודש פברואר האחרון הגישה רשות התחרות כתב אישום ראשון בפרשה נגד רשתות הקמעונאות ויקטורי, יוחננוף, סופר ברקת ומנהליהן

המפקח על הבנקים דני חחיאשוילי. צילומים: שלומי יוסף, איל יצהר, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

מניות הבנקים קפצו, האם בנק ישראל יאשר להגדיל את הדיבידנד?

בשוק ההון מעריכים כי הפיקוח על הבנקים עשוי לאשר את בקשת הבנקים להגדיל את שיעור חלוקת הדיבידנד לעד 50% מהרווח הנקי

רמפייג / צילום: אלביט מערכות

הידידה הקרובה של ישראל רוצה לקנות מאיתנו טילים חדשים

כהפקת לקחים מהמלחמה עם פקיסטן, ההודים מפנימים כי הם צריכים טילי אוויר־קרקע מדוייקים לטווחים רחוקים ● אייר לורה, שפיתחו במפעל מל"מ של התע"א ייעודי לפגיעה באתרי טילים, בסיסים צבאיים ומערכות הגנה אווירית, מבלי לסכן את הטייסים והמטוסים

מיקרוסופט / צילום: Shutterstock

דיווח: מיקרוסופט מפטרת כ-9,000 עובדים, בסבב הרביעי מתחילת השנה

לפי CNBC, ענקית הטכנולוגיה הודיעה כי תקצץ פחות -4% מכוח העבודה הגלובאלי שלה, המונה כ-228 אלף עובדים, כאשר רק במאי האחרון, פוטרו כ-6,000 עובדים ● לפי שעה, עוד לא ברור איך המהלך ישפיע על עובדי החברה בישראל

קיבוץ ניר עם, 2021 / צילום: אייל פישר

עם טכנולוגיה גרמנית: מפעל מחזור סוללות הרכב הגדול בישראל ייפתח בקיבוץ ניר עם

בהשקעה של 50 מיליון שקל: חברת BRI, יחד עם קבוצת סמלת, קבוצת דן תחבורה, קבוצת מאיר, קרן מוביליטק קפיטל ומשפחת נוסבאום החלו להקים בקיבוץ ניר עם מפעל למחזור סוללות של רכבים ואוטובוסים חשמליים ● המפעל נבנה בטכנולוגיה גרמנית, ועובדים מגרמניה הוזמנו כדי להשתתף בבניה

המיזוגים החדשים מצטרפים למגמת ההתאוששות הניכרת בחודשים האחרונים / אילוסטרציה: Shutterstock

משרד עוה"ד נשיץ ברנדס אמיר מתמזג עם משרד שלמה כהן המייצג קיבוצים

נשיץ ברנדס אמיר, המדורג בעשיריית המשרדים הגדולים בישראל, ימזג גם את משרדה של עו"ד ענבל דהן-שרון המתמחה בדיפנס-טק ובפיקוח על היצוא, וימנה בסה"כ 312 עורכי דין

הבורסה בפריז, צרפת / צילום: Shutterstock

מגמה מעורבת באירופה; מגמה דומה בחוזים העתידיים בארה"ב

הדאקס עולה ב-0.4% ● הניקיי ירד ב-0.2% ● לומברד אודייר: ממליצים על חשיפה עודפת לאג"ח בדירוג גבוה בארה"ב ● "צלב מוזהב" ב־S&P 500: האם זה סימן לתשואה גבוהה יותר בעתיד? ● היום יתקיים מסחר מקוצר בוול סטריט - עד השעה 20:00 שעון ישראל ● וגם: המשקיעים מחכים לדוח התעסוקה בארה"ב שישפוך אור על כיוון הריבית

הזדמנות לבנות מחדש / צילום: ap, Bernat Armangue

"אין כוח בעולם שיעצור עכשיו פרויקט תמ"א": בוועדות התכנון משנים גישה במתן היתרי בנייה

ההרס הרב שגרמו הטילים מאיראן העלה את הצורך בפתרונות מיגון מיידיים ● משיחות עם גורמים ובעלי תפקידים ברשויות ניכר כי לנגד עיניהם עומד הצורך בהפחתת הבירוקרטיה בוועדות, לצד פתרונות כמו היתרים מהירים להריסה, או מכירת דירות שנפגעו למדינה ● כמו כן, מורגשת ירידה בסרבנות לפרויקטים מצד דיירים ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד 

פי דידי. זוכה מסעיפי האישום החמורים נגדו, אבל הורשע בשני סעיפים של שידול לזנות / צילום: ap, Willy Sanjuan/Invision

משפט פי דידי: הראפר הורשע בשידול לזנות, אבל זוכה משאר האישומים נגדו

חבר המושבעים במשפט פי דידי המואשם בשורה של עבירות מין וסחר בבני אדם הגיע להחלטה בבית המשפט הפדרלי בניו יורק ● הראפר זוכה מסעיפי האישום החמורים נגדו, אבל הורשע בשני סעיפים של שידול לזנות - שעשויים להוביל ל-10 שנות מאסר כל אחד

וול סטריט / צילום: Shutterstock

בעקבות הסכם הסחר עם וייטנאם, נאסד"ק ו-S&P 500 ננעלו בשיאים

נעילה מעורבת באירופה ● קמעונאיות הביגוד זינקו בעקבות הסכם מכס בין ארה"ב לוויאטנם ● מיקרוסופט עומדת לפטר כ-9,000 עובדים ● נפילה של 13% במסירות של טסלה, רבעון שלילי שני ברציפות ● פסגות: הפד לא יוריד את הריבית לפני 2026, למרות הלחצים של הנשיא טראמפ ● וגם: הבנק האמריקאי שמסביר עד מתי הראלי בוול סטריט יימשך ● המגזר הפרטי בארה"ב התכווץ לראשונה ממרץ 2023

בורסת תל אביב שוברת שיאים / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

מגמה חיובית בבורסת ת"א בהובלת מניות השבבים

מדד ת"א 35 עולה ב-0.7% ● השקל לא עוצר: הדולר עומד על 3.36 שקלים ● לומברד אודייר: ממליצים על חשיפה עודפת לאג"ח בדירוג גבוה בארה"ב ● "צלב מוזהב" ב־S&P 500: האם זה סימן לתשואה גבוהה יותר בעתיד? ● היום יתקיים מסחר מקוצר בוול סטריט - עד השעה 20:00 שעון ישראל ● וגם: המשקיעים מחכים לדוח התעסוקה בארה"ב שישפוך אור על כיוון הריבית

דירה שנפגעה מטיל איראני ברמת גן / צילום: ap, Oded Balilty

"אין כבר איפה לשכור דירה ברמת גן": החורים במתווה הפיצויים לנפגעי הטילים חושפים סכסוכים ובעיות

המלחמה שמטה את הקרקע תחת רגליהם של בעלי דירות ושוכרים רבים, ובשטח מצטברים מקרים שמתווה הסיוע לא נותן להם מענה ● חוזים מתבטלים ומשכירים נאלצים לשלם משכנתא על נכסים שלא ראויים למגורים ● מפונים מתקשים למצוא דיור חלופי באזורים שנהרסו, עקב הביקוש הגבוה ● האם אנחנו בדרך לגל תביעות? ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד