גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

עם הנוחות, יגיע גם האמון ברובוטים

הסנסורים הטכנולוגיים יודעים מה אנו עושים בכל רגע נתון. כיצד נוכל לסמוך עליהם?

רובוטים / איור: shutterstock
רובוטים / איור: shutterstock

אתם מכירים אותם, את הסנסורים שעוקבים אחרינו גם במקום העבודה. אלה שמדליקים את האור כשאנחנו נכנסים לחדר או מכבים את המיזוג כשאנחנו יוצאים ממנו. בעולם החדש, הסנסורים האלה יכולים לעשות הרבה יותר, בין היתר לדעת היכן אנחנו נמצאים בדיוק בכל רגע נתון, מה אנחנו עושים ועם מי. נוכחות הטכנולוגיה עוד תלך ותגבר ותלבש צורות חדשות, כשיסתובבו בינינו ישויות שאינן בעלי חיים אלא חפצים שנתנו להם בינה ויכולת תנועה.

הכלים הטכנולוגיים האלה שם כדי לעשות עבורנו את העבודה או להקל את חיינו (לדוגמה, מכוונים אותנו למקום חניה או לחדר ישיבות פנויים) אבל גם מעוררים בנו לפעמים תחושה לא נוחה. כדי שהם יוכלו באמת לעזור לנו, אנחנו צריכים להתרגל אליהם ולסמוך עליהם. האם זה אפשרי?

לרוב אנחנו סומכים על מכשירים כשיש לנו יכולת לחזות כיצד הם יפעלו במצבים שונים, גם אם אנחנו לא יודעים מדוע הם פועלים כך. לדוגמה, אנחנו סומכים על המחשב שלנו כי אנחנו יודעים איך הוא פועל ואיך הוא נראה כשהוא משתבש. אם המחשב שלנו יעשה פתאום דבר מה לא צפוי, נפסיק לסמוך עליו.

לגבי אנשים, לעומת זאת, הדבר שמאפשר לנו לסמוך עליהם הוא הבנת האמונות, הערכים והאופי שלהם. אנחנו לא יודעים בדיוק מה הם יעשו, אבל אנחנו יודעים מדוע הם עושים את מה שהם עושים. כדי לסמוך על חפצים בעולם של בינה מלאכותית, אנחנו צריכים או לדעת לצפות אותם או להבין את הבסיס שעל פיו הם פועלים.

התרגלנו שהטכנולוגיה עובדת בהתאם לציפיות שלנו, כי עד היום היא פשוט עשתה מה שאמרנו לה, מה שתכנתנו אותה לעשות. אבל הטכנולוגיה האוטונומית שונה - היא מקבלת החלטות ולכן יכולה לפעול בניגוד למה שהורגלנו בו, לקבל החלטות שונות מאלה שהיינו מצפים להן. מחקר שנעשה באיחוד האירופי ובדק את היחס של אנשים לרובוטים מצא שבתחומים מסוימים אנחנו לא סומכים עליהם ואף חושבים שיש לאסור את כניסתם.

כך, לדוגמה, 60% טענו שאסור שרובוטים יטפלו בילדים, בזקנים ובנכים; 30% טענו שאסור שייכנסו לתחומי החינוך והבריאות. לעומת זאת, יש תחומים שבהם אנחנו דווקא מרגישים איתם בנוח, כמו חקר החלל, בתחומי צבא וביטחון ובייצור.

ניקח לדוגמה את הדילמות העולות כיום בתחום הרכב האוטונומי. סביר להניח שכלי הרכב הללו כבר היום בטוחים יותר מאשר כלי רכב הנהוגים על ידינו, אבל הם לא יהיו מושלמים, כלומר יהיו מצבים שבהם רובוט יצטרך לקבל החלטות ששמות חיי אדם על הכף.

החוקים הנהוגים כיום מגדירים את הסטנדרטים האתיים של בני אדם. למשל, איך יודעים מי אשם בתאונה? כיום החוק מביא בחשבון גורמים שונים, ועל מערכת אכיפת החוק לשפוט אם מעשי הנהג האנושי היו סבירים בנסיבות מסוימות. המצב הנוכחי מניח שכל אחד מאיתנו יכול לדעת מה היה עושה אדם סביר באותן נסיבות ולהניח אותן הנחות לגבי מצבים מוכרים כמו ילדים שרצים לכביש, השלכות של שתיית אלכוהול על נהיגה, השלכות תנאי מזג האוויר ותנאי הכביש וכדומה.

איך נראית המערכת הזאת כשהנהג הוא בעצם רובוט? מהי התנהגות סבירה של רובוט בכביש? ההנחה היא שהרובוט הסביר צריך לעמוד בציפיות לפחות כמו נהג בן תמותה, ורצוי שיותר מכך. כדי שזה יקרה, נכנסות כאן לא רק טכנולוגיות מורכבות, אלא גם שיקולים אתיים. בקליפורניה נדרשת כל מכונית אוטונומית שעושה תאונה למסור לרשויות הרישוי את פרטי הסנסורים ב-30 השניות שקדמו לתאונה. זה אומר שלמהנדסים יש כל המידע לבחון את פרטי התאונה וללמוד את האלטרנטיבות להחלטות שהתקבלו.

הבעיה הגדולה ביותר בהחלטות האלה היא במישור האתי - איך מחלקים את הסיכון שבנהיגה בין הנהג, הנהגים האחרים, הולכי הרגל, רוכבי האופניים ואפילו הנכסים שבשטח. בני אדם יודעים באופן אינטואיטיבי מתי עליהם לפעול בניגוד לחוק כדי להציל חיי אדם, לדוגמה. אם ילד קופץ אל הכביש מולכם, ייתכן שתחליטו לחצות קו הפרדה רצוף כדי להימנע מפגיעה בו. ברכב אוטונומי, ההחלטה הזאת אינה תלויה באינטואיציה אלא בהסתברויות.

הדיון הזה רלוונטי לעולם העבודה משום השימוש המתרחב בסנסורים גם במשרדים. סנסורים מספקים תמונה על האופן שבו אנחנו עושים שימוש במרחב, מתי נדרשים סוגים מסוימים של חללי עבודה ואילו מרחבים תורמים לחיבור בין העובדים וליעילות.

דמיינו שאתם מגיעים לחניה והנייד שלכם, המחובר לאפליקציה של הבניין, מצביע על מקום חניה פנוי. אחר כך הוא אומר לכם היכן יש מקום פנוי לעבודה אישית, מאחר שהוא מכיר את היומן שלכם ויודע שעכשיו אין לכם פגישה. לקראת פגישה, הוא אומר לכם היכן יש חדר ישיבות פנוי, ואחר הצהריים, לקראת פגישת וידאו עם עמיתים בחו"ל, הוא סוגר לכם חדרי וידאו במקומות המתאימים בעולם. בארוחת הצהריים, הוא מדווח לכם מה בתפריט ומה מצב התורים ובאיזו שעה כדאי לרדת לאכול. הוא מזכיר לכם לקום מהשולחן ולזוז, גם למען בריאות הגוף וגם כדי לפגוש אנשים במסדרון.

פרטיות היא הרגל

ב-Bank Of America לקחו את החזון הזה צעד קדימה. בניסיון להבין מה גורם למרכז תמיכה אחד להיות יעיל יותר מאחרים, הבנק צייד את העובדים בתגים עם סנסורים שקולטים את טון הדיבור ואת האופן שבו העובדים נעים ומשוחחים לאורך היום.

הנתונים הראו שהעובדים הטובים ביותר חברים בצוותים שמשוחחים הרבה, וזה הוביל את הבנק להגדיר בין השאר זמני הפסקה לצוותים שלמים יחד - צעד שהגביר את היעילות במרכזי השירות ב-10%. אמנם התגים לא הקליטו את השיחות, רק את טון הדיבור, והמידע הועבר ללא פרטים אישיים, ולמרות זאת, ניסויים כאלה מעוררים מחלוקת גדולה הנוגעת לחדירה לפרטיות.

פרטיות? איזו פרטיות? הרי הנייד שלכם כבר היום יודע היכן אתם נמצאים ולאן אתם הולכים; הרשת יודעת היכן ביקרתם ומה מעניין אתכם; ואם תכנסו ל-Google Location Timeline תגלו שכל תנועה שלכם, לפחות כל תנועה שלוותה בנייד, נרשמה ותועדה ועושים בה שימוש. ולמרות זאת, אנחנו עדיין פותחים וייז בכל בוקר ורושמים ביומן האלקטרוני את הפגישות ונהנים מהעובדה שהדפדפן זוכר אותנו.

פרטיות, אם כן, היא עניין של הרגל וגם של אמון. כדי שנרגיש בטוחים במקום העבודה, אנחנו רוצים לדעת מה בדיוק אוספים עלינו, מה עושים עם זה ואיך זה קשור אלינו, ליכולת למדוד אותנו, לנהל אותנו באופן אישי. אבל כמו בתחומים רבים אחרים, אנחנו מתרגלים לנוחות שהטכנולוגיה מספקת לנו דווקא בכך שהיא מכירה אותנו, זוכרת אותנו, לומדת אותנו. ועם הזמן אנחנו מפסיקים לזכור איך זה היה לפני שהיא הייתה קיימת.

אין אמון

■ הכותבת היא דירקטור משאבי אנוש באינטל העולמית ובעלת הבלוג "על עבודה וקריירה באמצע החיים", www.niritcohen.com

עוד כתבות

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מטא צללה ב-10%, אנבידיה עלתה ב-4%

נאסד"ק ירד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM ירדה ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן זינקה לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

הפרויקט במתחם כנרית. האכלוס רחוק / הדמיה: מתוך אתר החברה

הסיפור הלא ייאמן על 40 דירות יוקרה במגדל בתל אביב שעומדות ריקות

40 דירות חדשות ונוצצות ממתינות לאכלוס באחד המגדלים היוקרתיים של תל אביב, אבל צפויות להישאר ריקות עוד תקופה ארוכה ● ההתעקשות על דיור בר השגה במתחם תקעה את המדינה עם עשרות דירות שמי בכלל יכול להרשות לעצמו

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

הדולר בשיא של חמישה חודשים אל מול השקל. מהן הסיבות?

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

ההצעה החדשה: 20 חטופים תמורת חזרה לצפון

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט

ג'רום פאוול, יו''ר הפרדל ריזרב / צילום: ap, Andrew Harnik

כאב הראש של הפד רק גובר ובשווקים מיואשים

העלייה המחודשת של האינפלציה לא תאפשר לפד להוריד את הריבית ● היום יתפרסמו נתוני מדד ה-PCE החודשיים, אך אין מקום לתקווה רבה ● המטרה של הבנק המרכזי היא דואלית: לשמור על תעסוקה מקסימלית תוך הגעה ליציבות מחירים

הבורסה בפריז, צרפת / צילום: Shutterstock

עליות בבורסות אירופה; סנאפצ'אט מזנקת במסחר המוקדם

אינטל נופלת ב-7% במסחר המוקדם לאחר שהחמיצה את הציפיות למכירות ברבעון הראשון של 2024 ● מדד ניקיי הוסיף 0.8%, מדד שנחאי התחזק ב-1.2%, מדד שנזן עלה ב-2.2% וקוספי הוסיף 1% ● בהמשך היום יתפרסם בארה"ב מדד מחירי ההוצאה הפרטית (PCE), מדד האינפלציה המועדף על ידי הפד

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד

עו''ד דוד ליבאי / צילום: תמר מצפי

הלך לעולמו שר המשפטים לשעבר דוד ליבאי

ליבאי כיהן כשר המשפטים בכנסת ה-13 בממשלת רבין מטעם מפלגת העבודה ● בתפקידו כשר המשפטים דאג, בין השאר, לחקיקת רפורמה בדיני המעצרים והחיפושים ולחקיקתו של חוק הסנגוריה הציבורית ● היה שותף לחקיקת חוק יסוד: כבוד האדם וחירותו וחוק יסוד: חופש העיסוק

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם