גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

עם הנוחות, יגיע גם האמון ברובוטים

הסנסורים הטכנולוגיים יודעים מה אנו עושים בכל רגע נתון. כיצד נוכל לסמוך עליהם?

רובוטים / איור: shutterstock
רובוטים / איור: shutterstock

אתם מכירים אותם, את הסנסורים שעוקבים אחרינו גם במקום העבודה. אלה שמדליקים את האור כשאנחנו נכנסים לחדר או מכבים את המיזוג כשאנחנו יוצאים ממנו. בעולם החדש, הסנסורים האלה יכולים לעשות הרבה יותר, בין היתר לדעת היכן אנחנו נמצאים בדיוק בכל רגע נתון, מה אנחנו עושים ועם מי. נוכחות הטכנולוגיה עוד תלך ותגבר ותלבש צורות חדשות, כשיסתובבו בינינו ישויות שאינן בעלי חיים אלא חפצים שנתנו להם בינה ויכולת תנועה.

הכלים הטכנולוגיים האלה שם כדי לעשות עבורנו את העבודה או להקל את חיינו (לדוגמה, מכוונים אותנו למקום חניה או לחדר ישיבות פנויים) אבל גם מעוררים בנו לפעמים תחושה לא נוחה. כדי שהם יוכלו באמת לעזור לנו, אנחנו צריכים להתרגל אליהם ולסמוך עליהם. האם זה אפשרי?

לרוב אנחנו סומכים על מכשירים כשיש לנו יכולת לחזות כיצד הם יפעלו במצבים שונים, גם אם אנחנו לא יודעים מדוע הם פועלים כך. לדוגמה, אנחנו סומכים על המחשב שלנו כי אנחנו יודעים איך הוא פועל ואיך הוא נראה כשהוא משתבש. אם המחשב שלנו יעשה פתאום דבר מה לא צפוי, נפסיק לסמוך עליו.

לגבי אנשים, לעומת זאת, הדבר שמאפשר לנו לסמוך עליהם הוא הבנת האמונות, הערכים והאופי שלהם. אנחנו לא יודעים בדיוק מה הם יעשו, אבל אנחנו יודעים מדוע הם עושים את מה שהם עושים. כדי לסמוך על חפצים בעולם של בינה מלאכותית, אנחנו צריכים או לדעת לצפות אותם או להבין את הבסיס שעל פיו הם פועלים.

התרגלנו שהטכנולוגיה עובדת בהתאם לציפיות שלנו, כי עד היום היא פשוט עשתה מה שאמרנו לה, מה שתכנתנו אותה לעשות. אבל הטכנולוגיה האוטונומית שונה - היא מקבלת החלטות ולכן יכולה לפעול בניגוד למה שהורגלנו בו, לקבל החלטות שונות מאלה שהיינו מצפים להן. מחקר שנעשה באיחוד האירופי ובדק את היחס של אנשים לרובוטים מצא שבתחומים מסוימים אנחנו לא סומכים עליהם ואף חושבים שיש לאסור את כניסתם.

כך, לדוגמה, 60% טענו שאסור שרובוטים יטפלו בילדים, בזקנים ובנכים; 30% טענו שאסור שייכנסו לתחומי החינוך והבריאות. לעומת זאת, יש תחומים שבהם אנחנו דווקא מרגישים איתם בנוח, כמו חקר החלל, בתחומי צבא וביטחון ובייצור.

ניקח לדוגמה את הדילמות העולות כיום בתחום הרכב האוטונומי. סביר להניח שכלי הרכב הללו כבר היום בטוחים יותר מאשר כלי רכב הנהוגים על ידינו, אבל הם לא יהיו מושלמים, כלומר יהיו מצבים שבהם רובוט יצטרך לקבל החלטות ששמות חיי אדם על הכף.

החוקים הנהוגים כיום מגדירים את הסטנדרטים האתיים של בני אדם. למשל, איך יודעים מי אשם בתאונה? כיום החוק מביא בחשבון גורמים שונים, ועל מערכת אכיפת החוק לשפוט אם מעשי הנהג האנושי היו סבירים בנסיבות מסוימות. המצב הנוכחי מניח שכל אחד מאיתנו יכול לדעת מה היה עושה אדם סביר באותן נסיבות ולהניח אותן הנחות לגבי מצבים מוכרים כמו ילדים שרצים לכביש, השלכות של שתיית אלכוהול על נהיגה, השלכות תנאי מזג האוויר ותנאי הכביש וכדומה.

איך נראית המערכת הזאת כשהנהג הוא בעצם רובוט? מהי התנהגות סבירה של רובוט בכביש? ההנחה היא שהרובוט הסביר צריך לעמוד בציפיות לפחות כמו נהג בן תמותה, ורצוי שיותר מכך. כדי שזה יקרה, נכנסות כאן לא רק טכנולוגיות מורכבות, אלא גם שיקולים אתיים. בקליפורניה נדרשת כל מכונית אוטונומית שעושה תאונה למסור לרשויות הרישוי את פרטי הסנסורים ב-30 השניות שקדמו לתאונה. זה אומר שלמהנדסים יש כל המידע לבחון את פרטי התאונה וללמוד את האלטרנטיבות להחלטות שהתקבלו.

הבעיה הגדולה ביותר בהחלטות האלה היא במישור האתי - איך מחלקים את הסיכון שבנהיגה בין הנהג, הנהגים האחרים, הולכי הרגל, רוכבי האופניים ואפילו הנכסים שבשטח. בני אדם יודעים באופן אינטואיטיבי מתי עליהם לפעול בניגוד לחוק כדי להציל חיי אדם, לדוגמה. אם ילד קופץ אל הכביש מולכם, ייתכן שתחליטו לחצות קו הפרדה רצוף כדי להימנע מפגיעה בו. ברכב אוטונומי, ההחלטה הזאת אינה תלויה באינטואיציה אלא בהסתברויות.

הדיון הזה רלוונטי לעולם העבודה משום השימוש המתרחב בסנסורים גם במשרדים. סנסורים מספקים תמונה על האופן שבו אנחנו עושים שימוש במרחב, מתי נדרשים סוגים מסוימים של חללי עבודה ואילו מרחבים תורמים לחיבור בין העובדים וליעילות.

דמיינו שאתם מגיעים לחניה והנייד שלכם, המחובר לאפליקציה של הבניין, מצביע על מקום חניה פנוי. אחר כך הוא אומר לכם היכן יש מקום פנוי לעבודה אישית, מאחר שהוא מכיר את היומן שלכם ויודע שעכשיו אין לכם פגישה. לקראת פגישה, הוא אומר לכם היכן יש חדר ישיבות פנוי, ואחר הצהריים, לקראת פגישת וידאו עם עמיתים בחו"ל, הוא סוגר לכם חדרי וידאו במקומות המתאימים בעולם. בארוחת הצהריים, הוא מדווח לכם מה בתפריט ומה מצב התורים ובאיזו שעה כדאי לרדת לאכול. הוא מזכיר לכם לקום מהשולחן ולזוז, גם למען בריאות הגוף וגם כדי לפגוש אנשים במסדרון.

פרטיות היא הרגל

ב-Bank Of America לקחו את החזון הזה צעד קדימה. בניסיון להבין מה גורם למרכז תמיכה אחד להיות יעיל יותר מאחרים, הבנק צייד את העובדים בתגים עם סנסורים שקולטים את טון הדיבור ואת האופן שבו העובדים נעים ומשוחחים לאורך היום.

הנתונים הראו שהעובדים הטובים ביותר חברים בצוותים שמשוחחים הרבה, וזה הוביל את הבנק להגדיר בין השאר זמני הפסקה לצוותים שלמים יחד - צעד שהגביר את היעילות במרכזי השירות ב-10%. אמנם התגים לא הקליטו את השיחות, רק את טון הדיבור, והמידע הועבר ללא פרטים אישיים, ולמרות זאת, ניסויים כאלה מעוררים מחלוקת גדולה הנוגעת לחדירה לפרטיות.

פרטיות? איזו פרטיות? הרי הנייד שלכם כבר היום יודע היכן אתם נמצאים ולאן אתם הולכים; הרשת יודעת היכן ביקרתם ומה מעניין אתכם; ואם תכנסו ל-Google Location Timeline תגלו שכל תנועה שלכם, לפחות כל תנועה שלוותה בנייד, נרשמה ותועדה ועושים בה שימוש. ולמרות זאת, אנחנו עדיין פותחים וייז בכל בוקר ורושמים ביומן האלקטרוני את הפגישות ונהנים מהעובדה שהדפדפן זוכר אותנו.

פרטיות, אם כן, היא עניין של הרגל וגם של אמון. כדי שנרגיש בטוחים במקום העבודה, אנחנו רוצים לדעת מה בדיוק אוספים עלינו, מה עושים עם זה ואיך זה קשור אלינו, ליכולת למדוד אותנו, לנהל אותנו באופן אישי. אבל כמו בתחומים רבים אחרים, אנחנו מתרגלים לנוחות שהטכנולוגיה מספקת לנו דווקא בכך שהיא מכירה אותנו, זוכרת אותנו, לומדת אותנו. ועם הזמן אנחנו מפסיקים לזכור איך זה היה לפני שהיא הייתה קיימת.

אין אמון

■ הכותבת היא דירקטור משאבי אנוש באינטל העולמית ובעלת הבלוג "על עבודה וקריירה באמצע החיים", www.niritcohen.com

עוד כתבות

יוני אסיא, מנכ''ל איטורו / צילום: יח''צ eToro

הנפקה מוצלחת לאיטורו בנאסד"ק; זכתה לביקושים גבוהים, ומחיר המניה עלה

איטורו הודיעה על הנפקה לפי שווי של 4.4 מיליארד דולר ● היקף הגיוס והצעת המכר הסתכמו במצטבר לכ-620 מיליון דולר, לאחר שהחברה הגדילה את מספר המניות שהוצעו ● מדובר בהנפקה הישראלית הגדולה ביותר מאז מובילאיי ב-2022, ואחת ההנפקות הגדולות ביותר בוול סטריט בכלל בתקופה האחרונה

וול סטריט / צילום: Shutterstock

נעילה מעורבת בוול סטריט; S&P 500 חזר לטריטוריה חיובית בשנת 2025

נאסד"ק עלה ב-1.6% ● אנבידיה חזרה ל"מועדון ה-3 טריליון דולר" לאחר שלושה חודשים ● האינפלציה בארה"ב הפתיעה לחיוב: יורדת לקצב שנתי של 2.3% באפריל ● קוינבייס נכנסת למדד S&P 500, זינקה ב-24% ● מניית הרץ, הפוזיציה החדשה של ביל אקמן, ירדה בחדות ● פלנטיר זינקה בכ-8% והשלימה עלייה של כ-70% מתחילת השנה

הבורסה בפריז, צרפת / צילום: Shutterstock

מגמה מעורבת באירופה; עליות קלות בחוזים בארה"ב

הדאקס יורד ב-0.3% ● הניקיי ירד ב-0.1% ● האינפלציה בארה"ב פחות גבוהה מהתחזיות, אבל עדיין עיקשת ● ● הזהב ממשיך לאבד גובה ● S&P 500 חזר לטריטוריה חיובית בשנת 2025 ● וגם: הבנק שאופטימי לגבי כלכלת ארה"ב ושוק המניות האמריקאי

הרכבת הקלה בירושלים / צילום: Shutterstock

החשב הכללי מתריע במכתב חריף: המשטרה פוגעת בפרויקט לאומי

העימות בין משרד האוצר למשטרת ישראל ממשיך, על רק העבודות לפיתוח הרכבת הקלה בירושלים ● לאחר שמשטרת ירושלים עצרה היום את מהנדס הפרויקט, כתב רוטנברג לשר לביטחון פנים: "אין באפשרותנו לעמוד מנגד למול הצעדים אותם נוקט מפקד המחוז, שמייצרים פגיעה אישית בעובדים שכל חטאם הוא קידום פרויקט לאומי"

ארקדי וולוז׳

בהשקעה של חצי מיליארד שקל: החברה שתקים את מחשב העל הלאומי

נביוס, חברת מחשוב הענן של בכירי יאנדקס לשעבר, בהם המייסד ארקדי וולוז', נבחרה על ידי רשות החדשנות להקים את מחשב העל הישראלי בתקציב כולל של חצי מיליארד שקל

מנכ''ל קרן מנור אוורגרין, אבי אורטל / צילום: אורן דאי

שנה וחצי לאחר הקמתה: הקרן של יוצאי לאומי פרטנרס בדרך להצפת ערך ראשונה

קרן מנור אוורגרין, בהובלת אבי אורטל, נכנסה אשתקד לחברה הביטחונית אר פי אופטיקל, וכעת היא מביאה אותה להנפקה בת"א לפי שווי של מעל חצי מיליארד שקל - פי 3 מזה שבו השקיעה בה ● כמה גייסה הקרן הייחודית עד כה ואיזה עוד חברות ניתן למצוא בפורטפוליו שלה

מטוס של איזי ג'ט / צילום: Shutterstock

חברת הלואו קוסט הודיעה רשמית: לא חוזרת לישראל גם ביוני

איזי ג'ט הודיעה על הארכת ביטולי הטיסות לישראל עד סוף יוני ● עוד לפני ההודעה הרשמית, נוסעים החלו מדווחים על כך שהחלו לקבל הודעות על ביטולים ● חברת הלואו קוסט הפסיקה את פעילותה בארץ באפריל 2024

מפעל של ריינמטאל,  יצרנית הנשק הגדולה בגרמניה / צילום: Reuters, KAI PFAFFENBACH

מפעלי פולקסווגן ייצרו טנקים: בגרמניה משנים כיוון ומתמקדים בתחום הנשק

תעשיית הרכב שהובילה את הכלכלה הגרמנית הולכת ודועכת, ומפנה כעת את הבכורה לחברות הנשק שנהנות ממבול הזמנות מרחבי היבשת ● מפעלי רכב של פולקסווגן, שרווחיה צנחו ב־41% ברבעון הראשון, כבר בדרך להפוך למפעלי ייצור נשק, וגם כוח האדם צפוי להירתם לכך

טראמפ נפגש עם אמיר קטאר, תמים בן חמד א-ת'אני / צילום: Reuters, Brian Snyder

התחנה הבאה בביקור: טראמפ נפגש עם אמיר קטאר

הביקור של נשיא ארה"ב במזרח התיכון נכנס ליומו השני ● טראמפ נפגש הבוקר עם נשיא סוריה אחמד אל-שרע, יום לאחר שהכריז על הסרת הסנקציות האמריקאיות מעל סוריה ● אמש הספיק טראמפ לחתום על הסכם בשווי 142 מיליארד דולר הכולל אספקת ציוד צבאי מתקדם ושירותים ממעל לעשר חברות ביטחוניות אמריקאיות ● מה עוד צפוי בימים הקרובים?

בית החולים אל-אהלי שבעיר עזה / צילום: ap, Jehad Alshrafi

תקיפה חריגה בח'אן יונס: ניסיון חיסול של מוחמד סינוואר

בשל ירי מתימן: אזעקות בירושלים, בשפלה ובאזור המרכז ● טיל נוסף שוגר הערב מתימן, אך הוא נכשל בשיגורו ● וויטקוף בשיחה עם משפחות חטופים: "הנשיא לא יקבל פחות מחזרתם של כולם הביתה" ● משרד החוץ האמריקאי: "ביקור טראמפ בסעודיה הוא ביקור היסטורי בכל התחומים" ● צה"ל הודיע כי תקף מחבלי חמאס ששהו בבית החולים "נאצר" במרחב ח'אן יונס ● 58 חטופים - 585 ימים בשבי ● עדכונים שוטפים

ענת כהן דייג, מנכ''לית קומפיוג'ן / צילום: רמי זרנגר

המנכ"לית הישראלית הוותיקה של חברת פיתוח התרופות פורשת

ד"ר ענת כהן דייג פורשת מניהולה של קומפיוג'ן לאחר 15 שנה בתפקיד ● תהפוך ליו"רית פעילה בחברה, אשר נסחרת בשווי של כ־400 מיליון שקל

טראמפ מגיע לפגוש את יורש העצר הסעודי, מוחמד בן סלמאן בריאד, היום / צילום: ap, Alex Brandon

נשיא ואיש עסקים: מדינות ערב מקבלות את טראמפ עם מטוס חדש וסכומי עתק

נשיא ארה"ב הגיע למזרח התיכון במטרה לרשום הישגים כלכליים עבור מדינתו ● ערב הסעודית כבר התחייבה להשקיע 600 מיליארד דולר בכלכלה האמריקאית וקטאר הבטיחה להעניק מטוס נשיאותי לטראמפ ● וגם: האם סוריה בדרך להקים מגדל על שמו בשטחה?

רשות המסים / צילום: איל יצהר

רשות המסים נגד תופעת ה"דרייברים": פשטה על "תחנות מוניות" פיראטיות

מדובר במנגנון משומן הפועל במחשכים, ללא אישורים של משרד התחבורה וללא כל דיווח לרשויות המס ● האפשרות הזמינה של מערך היסעים באמצעות רכבים פרטיים לאורך כל שעות היום וללא כל רגולציה יצרה תעשייה שלמה של כסף שחור המתגלגל מתחת לעין הרשויות

דירות חדשות / צילום: Shutterstock

רגע לפני אישור "דירה בהנחה" במתכונת החדשה והמצומצמת: הרוחות מתלהטות בין ראשי הרשויות לאוצר

ראשי מרכז השלטון המקומי ומרכז השלטון האזורי מכנים את הצעת האוצר עבור אנשי המילואים "אחיזת עיניים", ודורשים שהתוכנית תתאפשר בכלל היישובים • שר האוצר: "התוכנית הפלתה לרעה את תושבי הפריפריה"

ח''כ חנוך מילביצקי, הליכוד / צילום: מתוך אתר הכנסת

האם יש לחברי הכנסת חסינות מזימון לחקירה במשטרה?

האם זימוני הפוליטיקאים לחקירות משטרה פוגעים בחסינותם? כאן היא לא תקפה ● המשרוקית של גלובס

יורם נווה מנכ''ל כלל, רונן אגסי מנכ''ל מגדל, אייל בן סימון מנכ''ל הפניקס / צילום: נטלי פורטי, צילומים: כדיה לוי, ניקולה וסטהפל, ענבל מרמרי

הפניקס, כלל ביטוח ומגדל רוצות להתחרות בבנקים על פיקדונות לציבור

הרפורמה ששואפת לפתוח את שוק הפיקדונות לתחרות מחוץ לבנקים תעלה השבוע לשימוע במשרד האוצר ● חברות הביטוח כבר נענות לאתגר ומתחילות להתחמם על הקווים, אך הדרך לשם עוד ארוכה ויקרה ● בינתיים, גורמים בענף מזהירים: בלי הקלות - אף אחד לא ייכנס

פרופ' גבי סרוסי, השר ישראל כ''ץ וגלעד ארדן / איור: גיל ג'יבלי

התעשייה האווירית כבר חצי שנה ללא יו"ר, והמועמד של כ"ץ מקבל הזדמנות אחרונה

דירקטוריון תע"א יתכנס לדון מחדש במועמדות גבי סרוסי, שקידם שר הביטחון ונפסלה על ידי הוועדה למינוי בכירים בשל "ניסיון ניהולי מצומצם" ● ברשות החברות דורשים הכרעה ומסמנים את השבוע הבא כמועד הקריטי ● מועמדותו של גלעד ארדן עשויה לחזור לשולחן

מגשר רכבי ליסינג בתל אביב / צילום: עינת לברון

המאבק הסמוי בין יבואניות הרכב הגדולות לחברות הליסינג

על רקע משבר מעמיק בשוק הרכב הישראלי, הכולל גידול חד בתחרות וירידה בהיקף המכירות, היבואנים פועלים להרחיב את פעילות הליסינג שבבעלותם ● במקביל, בשבועות האחרונים בוטלו ללא הסבר שתי תוכניות הנפקה של חברות ליסינג, שאחת מהן חודשה בסוף השבוע האחרון

איילת שקד, עמוס דאבוש / צילום: עמית שאבי - ידיעות אחרונות, יח''צ

איילת שקד ועמוס דאבוש מבקשים לשדרג את תנאי שכרם בקרדן נדל"ן. מוסדיים מתנגדים

בשל חשש מפגיעה ברווחי קרדן נדל"ן בשנים הקרובות – היא מבקשת לשנות את תנאי הזכאות לבונוס למנכ"ל דאבוש ובמקרה של היו"רית שקד לבטלו לחלוטין ● עלות השכר השנתית של דאבוש צפויה לקפוץ פי 3 ל-6.6 מיליון שקל ● התנגדות מוסדיים כבר הובילה לדחיית האסיפה

דונלד טראמפ ומוחמד בן סלמאן / צילום: ap, Alex Brandon

טראמפ איש ערב: הנשיא חוצה קווים אדומים בדיפלומטיה של דולרים ושל ג׳סטות. לאן הוא יגיע ואיזה מחיר תשלם ישראל?

השתפכויות האהבה למוחמד בן סלמאן מזכירות לישראל שהיא אינה יכולה להתחרות על אהבתו של הנשיא בהשקעות של ״טריליון דולר״ או ב״ארמון המעופף״ ● כדי להינצל מקוצר הרוח הבסיסי של טראמפ היא חייבת לשכנע אותו שהיא עדיין נכס אסטרטגי ● אבל איך?