גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

סמנכ"ל "מבנה": "אני מאמין בחוויית לקוח פשוטה, בגובה העיניים"

קבוצת מבנה לא רואה את עצמה כמתחרה של עזריאלי או מליסרון, אלא מעדיפה להציע חוויה בגובה העיניים, שהשופינג יהיה משני בה ■ אורי אבל, מנהל תחום מתחמי הקניות בקבוצה, "בקניונים בפריפריה יש את הבייסיק, ולמקום כמו אופקים זה בסדר"

"אני לא יכול לייצר חוויית קניון כמו עזריאלי, אם הם ירצו חוויית קניון כמו עזריאלי, הם ילכו 200 מטר", אומר אורי אבל, סמנכ"ל שיווק ומנהל תחום מתחמי קניות במבנה, לגבי מרכז הקניות של הקבוצה במגדלי תל-אביב.

לדבריו, "אני לא בתחרות של קבוצות הקניונים. ההתמחות של קניוני עופר היא לרכוש קניונים ולהשביח אותם. עזריאלי היא קבוצה יזמית - הם טובים בלזהות מיקומים שיש בהם טראפיק, ושם הם מתמקמים. אני מאמין ביצירת חוויית לקוח חדשה במתחמי הקניות שלנו. חוויה פשוטה, קלה, שפונה ללקוח בגובה העיניים, לא כזו שדורסת אותו למבצעי סוף עונה או אונסת אותו לקנות 2 במחיר 1.

"זה בדיוק מה שהלקוח רוצה להתחמק ממנו, הוא לא רוצה שימכרו לו דברים שהוא לא צריך. אני לא רוצה להגיד שאני רמי לוי של המתחמים, אבל אני לא רוצה שהלקוח ירגיש שאני מאלץ אותו לקנות, בגלל זה כל האסטרטגיה מתמקדת בפשוט. היתרון של מבנה הוא שאני לא מהמר רק על האופנה, לא שם את כל הביצים בסל אחד".

בעידן שבו יש עלייה ברכישות באונליין מחפשים מתחמי הקניות הקטנים אסטרטגיה למשוך לקוחות ומצמצמים את הנפח של האופנה. כך העוגנים המרכזיים בהם הופכים להיות מתחמי בילוי, מטרמפולינות ומשחקיות ועד חדרי בריחה ומתחמי לייזר, כדי למשוך קבוצות ומשפחות גם בימים ובשעות שבהן שטחי המסחר הרגילים אינם מייצרים את הטראפיק המבוקש.

מתחמי המסחר מבנה, לשעבר וואן, הם בבעלות החברה הכלכלית ירושלים. בתפקידו הקודם שימש אבל כמשנה למנכ"ל קבוצת עזריאלי, ולפני כן כמנכ"ל קניון רמת-אביב. הקבוצה נוסדה בשנת 2013 כאיחוד החברות כלכלית ירושלים, מבני תעשייה ודרבן. במסגרת המהלך נעשה צמצום משמעותי בהנהלת החברה, וכל הפעילות מנוהלת תחת דוד זבידה, המכהן מתחילת 2016 כמנכ"ל משותף של החברות.

מבנה מחזיקה כיום 1.8 מיליון מ"ר שטחי נדל"ן, מהם 300 אלף מ"ר שטחי מסחר קניות ב-18 מתחמי קניות. המתחמים מהווים 35% מתזרים ההכנסות החודשי של החברה, רובם ממוקמים בפריפריה ומתחרים במרכזים של ביג ובפאוור סנטרים. העומס על הסוחרים (שכר דירה ביחס לפדיון) עומד בממוצע על 8%-11%.

לדברי אבל, מבנה לא מחויבת היום לחנויות הגדולות ("מבנה לא כבולה היום לגבי רוטר ולהודיס") ושומרת על דמי ניהול של 18-32 שקל למ"ר במתחמים הפתוחים. היא מחזיקה קניון אחד סגור בנצרת, שם דמי הניהול גבוהים יותר - 53 שקל למ"ר בממוצע. 

"לא הכול זה גינדי תל-אביב"

"בעבר ביג הייתה סוג של רובין הוד, הם בנו נוסחה; בתקופה הראשונה של החוזה שילמו 12% מהמחזור, ובתום 3 שנים הממוצע של שכר הדירה יהפוך להיות הבסיס", אומר אבל. "כשהם התחילו, הם לא היו חברה ציבורית ויכלו לעשות את זה נטו בשביל השווי של המתחם. היום קשה להם להיות כאלה. כשבוחרים בכיוון של אופנה, ומקצים שטחים גדולים לחנויות אופנה כמו H&M ופוראבר 21, בסופו של דבר צריך לגבות את זה מהסוחרים הקטנים יותר. לאט-לאט יהיה להם קשה יותר להחזיק חנויות כמו הוניגמן. במבנה אני כן רוצה לשמר את שכבת הביניים הזאת, כי היא חשובה, ויש לה שוק".

לדברי אבל, התמהיל המסורתי המקובל במתחמי קניות היה 12%-14% לבילוי ופנאי, אך בתקופה האחרונה הם נמצאים במhרוץ להרחיב אותו משמעותית. לדבריו, אין תמהיל אחד שמתאים לכל הארץ, ויש צורך לבדל כל מתחם באופן שיתאים לקהל שלו.

"לנו יש מרכזים שאין בהם זארה, פוקס, H&M או פוראבר 21, אז מה יש לנו בקניונים בפריפריה? הכול. פוקס, קסטרו - יש את הבייסיק, ולמקום כמו אופקים זה בסדר. לא הכול זה גינדי תל-אביב. בסופו של דבר הקניון מותאם ללקוח המקומי. מה שמתאים למי שגר באופקים, לא מתאים למי שגר במגדלי תל-אביב".

המתחמים המסחריים של קבוצת מבנה עברו שינוי משמעותי ב-2016, ושטחי הבילוי בהם גדלו ב-10% בשנה האחרונה, בשאיפה להגיע לכ-25% עד סוף 2017. גם מבחינת הפדיונות השאיפה היא להגדיל את החלק שתופס הבילוי. אם לפני כמה שנים היוו שטחי הבילוי במתחמים פחות מ-10% מהמחזור השנתי של מתחמי המסחר, בשנה האחרונה הם כבר מהווים 20% מהפדיונות ותרמו לעלייה של סך פדיונות המתחמים. בהתאם, פדיונות האופנה שבעבר היוו 70% מהמחזור, עומדים כיום על 55%-65% בגלל ריבוי התחרות, פעילות הסחר האלקטרוני והמצב הכלכלי.

ביטוי למגמה הזו ניתן לראות במתחם החדש שייפתח החודש בחולון. שטחי הבילוי בו יהוו כבר בהתחלה כ-20% מהפעילות ויכללו מתחם טרמפולינות וג'ימבורי ענקי של כ-1,800 מ"ר.

אונליין ככלי לשימור לקוחות

כששואלים את אבל על האונליין, הוא מעט מסויג. "כל הענף שוצף וגועש סביב נושא הרכישות אונליין". הוא לא מעודד פלטפורמות כמו קניון וירטואלי כפי שהשיקו עזריאלי וצפויים להשיק בקיץ מרכזי ביג, אך מתנגד גם לעמדה שהציגו בקניוני מליסרון, שיצאו נגד הצבת תאי בוקס איט בקניונים ונגד אתר מסחר אונליין. "עבור עזריאלי לקנות את Buy2 לא נותן שום ערך מוסף. אם זה היה מחובר או יחובר לקניונים, לחויית הקנייה, אולי כן - אבל זה לא. אני לא הייתי עושה צעד שפוגע בחנויות".

השאיפה של אבל היא לשמר את הקונים בצורות אחרות דרך האונליין. בימים אלה הם עובדים על אתר שיותאם גם לדיגיטל, ובו ללקוח תהיה אפשרות לקבל מבצעים וקופונים ללא צורך בהרשמה מוקדמת. המבצעים שמבנה מציעה היום ללקוחות שלה זהים למבצעים שמליסרון ועזריאלי משווקות. "אין שוני ביניהן, שכן רשתות לא נוהגות לעשות מבצע על חנות אחת בלבד".

כשאבל נשאל על איסוף מידע ממוקד יותר וביג דאטה, הוא עונה שכרגע אין לדעתו צורך בזה. "אנחנו פשוט בוחרים לא להיות אגרסיביים ולא לדחוף ללקוח מבצעים שאינו רוצה בהם, והוא זה שיבחר מה ומתי וכמה יקבל את המבצעים".

השאיפה האידיאלית בעיניו היא פלטפורמה עתידית, אפליקציה למשל, שתאפשר ללקוחות למלא רשימת קניות, וכשהם ייסעו ליד הקניון, יקפוץ להם מבצע למוצרים שהם צריכים - החל בנייר טואלט וכלה במתנה לחג. 

עוד כתבות

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

ג'רום פאוול, יו''ר הפרדל ריזרב / צילום: ap, Andrew Harnik

כאב הראש של הפד רק גובר ובשווקים מיואשים

העלייה המחודשת של האינפלציה לא תאפשר לפד להוריד את הריבית ● היום יתפרסמו נתוני מדד ה-PCE החודשיים, אך אין מקום לתקווה רבה ● המטרה של הבנק המרכזי היא דואלית: לשמור על תעסוקה מקסימלית תוך הגעה ליציבות מחירים

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

מתחם אינטל בחיפה / צילום: Shutterstock

"רבעון שהוא תחתית עבורנו": למה אינטל אכזבה כל כך את המשקיעים

בשיחת המשקיעים כינה מנכ"ל החברה, פט גלסינגר, את הרבעון הראשון כ"רבעון שהוא התחתית עבורנו" ● אינטל לא יכולה לערוב לכך שהרבעון הבא ייראה טוב יותר - ההכנסות אף עלולות להיות נמוכות יותר מאלה של הרבעון הנוכחי ● גם בתחום הייצור נראה שהדרך של אינטל עוד ארוכה

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

ההצעה החדשה: 20 חטופים תמורת חזרה לצפון

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; אך התחזית מאכזבת

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● החברה מפספסת את צפי האנליסטים לרבעון השני של השנה והמניה יורדת ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

הבורסה בפריז, צרפת / צילום: Shutterstock

עליות בבורסות אירופה; סנאפצ'אט מזנקת במסחר המוקדם

אינטל נופלת במסחר המוקדם לאחר שהחמיצה את הציפיות למכירות ברבעון הראשון של 2024 ● מדד ניקיי הוסיף 0.8%, מדד שנחאי התחזק ב-1.2%, מדד שנזן עלה ב-2.2% וקוספי הוסיף 1% ● בהמשך היום יתפרסם בארה"ב מדד מחירי ההוצאה הפרטית (PCE), מדד האינפלציה המועדף על ידי הפד

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מטא צללה ב-10%, אנבידיה עלתה ב-4%

נאסד"ק ירד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM ירדה ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן זינקה לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

נתב''ג. השהייה נוספת של הקווים לתל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברות התעופה שמאריכות את ביטולי הטיסות לישראל

רוב חברות התעופה חזרו לפעול בישראל לאחר שהפסיקו את הטיסות בעקבות המתקפה מאיראן, אך עדיין יש כאלה שמהססות ● שתי חברות תעופה האריכו היום את תוקף השהיית הטיסות לארץ

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון