גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

סקר: רוב הארגונים מעדיפים לטפל במעילות בלי לערב משטרה

סקר של פאהן-קנה: 65% מהארגונים שנפלו אשתקד קורבן למעילה טיפלו במועלים בהליך אזרחי, רבע מהם סגרו הכול בתוך החברה - ורק 13% הגישו תלונה למשטרה

שי מדינה / צילום: וידאו
שי מדינה / צילום: וידאו

מכבסים את הכביסה המלוכלכת בבית: 65% מהארגונים שנפלו אשתקד קורבן למעילה בחרו לטפל במבצעי מעילה בהליך אזרחי; כמעט רבע מהארגונים "סגרו" את הכול בהליכים פנימיים בתוך החברה; ורק 13% הגישו תלונה למשטרה על האירוע הפוגעני - כך עולה מניתוח השוואתי של יותר מ-200 אירועי מעילות שחקרה מחלקת הביקורת החקירתית בפירמת פאהן-קנה ניהול בקרה Grant Thornton Israel.

עם זאת, במהלך הבדיקה זוהתה מגמת עלייה משמעותית בשיעור המקרים שבהם חברות בוחרות לפנות להליכים משפטיים אזרחיים נגד מבצעי המעילה על-מנת להשיב סכומי כסף לחברה.

התשובה לשאלה - מה עושה חברה ציבורית כשהיא מגלה על מעילה בהיקף של מיליוני שקלים שביצע לכאורה עובד - אמורה להיות די אוטומטית: מגישה תלונה למשטרה ו/או לרשות ניירות ערך; ומובן שהיא גם אמורה לדווח למשקיעים. אולם נתוני הבדיקה השנתית שערכה פירמת פאהן-קנה מעלים כי לא כל החברות סבורות שהתשובה לכך כל-כך מובנת מאליה.

במסגרת הבדיקה נבחן אופן הטיפול במקרי המעילות שהתגלו בשנים 2013-2016. מנתוני הבדיקה עולה כי 65% מהנהלות הארגונים בחרו בשנת 2016 לטפל במבצע המעילה בהליך אזרחי. זאת, לעומת 56% בשנת 2015, 47% ב-2014 ו-26% בלבד בשנת 2013.

עוד עלה מהבדיקה כי 22% מהנהלות הארגונים שבהם התרחשו מעילות ב-2016 בחרו לנקוט הליכים משמעתיים או פנימיים נגד מבצע המעילה (נתון דומה ל-2015), ורק ב-13% מהמקרים פנו ההנהלות להליך פלילי (לעומת 22% אשתקד).

בלי תלונה למשטרה

אחד המקרים אשתקד, שבהם חברה החליטה שאת הכביסה המלוכלכת שלה אין לכבס בחוץ, היה מקרה שנחשף ב"גלובס". במקרה זה התגלה כי הנהלת חברת סלקום, שגילתה על מעילה לכאורה שביצע עובד בחברה-הבת נטוויז'ן, ושגרמה לנזק של מיליוני שקלים לחברה, סגרה את הפרשה בשקט, בלי להגיש תלונה למשטרה. זאת, באישור היועצת המשפטית של החברה - וחרף קולות מתנגדים מתוך ועדת הביקורת של הדירקטוריון. 

כפי שנחשף ב"גלובס", המעילה בוצעה לכאורה על-ידי עובד החברה-הבת נטוויז'ן, שפעל מול מספר לקוחות, ובהם משווק בולט של כרטיסי החיוג הבינלאומיים של החברה ברשות הפלסטינית. מדובר במשווק שמולו עושה החברה עסקים בעשרות מיליוני שקלים בשנה.

מביקורת פנימית של החברה עלה החשד כי העובד והמשווק רקחו מזימה, שלפיה במקום לשלם לחברה את הכספים שהגיעו, המשווק ישלם לעובד חלק מהסכום ישירות לכיסו - ואילו העובד ידאג ליצור מצג חשבונאי שקרי לכאורה, שלפיו החשבונות של המשווק שולמו. זאת, תוך ייחוס תשלומים אחרים ששילמו לקוחות אחרים של החברה - לחשבונו של המשווק.

למרות הגילויים המרעישים, הפרשה לא הובילה לתלונה במשטרה (מסלקום נמסר אז בתגובה לפרסום כי "החברה ראתה בחומרה את המקרה והשקיעה משאבים רבים בבדיקתו ובטיפול בו, לרבות באמצעות מומחים חיצוניים. החלטות החברה התקבלו כדין, בהתייעצות עם יועציה המשפטיים").

מדוע שחברה תימנע מהגשת תלונה במשטרה על חשדותיה? אחת הסיבות ההיסטוריות להחלטה הזאת היא "בושה". הכתם שעלול לדבוק בחברה גרם להנהלות רבות להימנע מחשיפת המקרה בפני המשטרה והציבור בכלל. רבות מהחברות רצו להימנע מהכותרות השליליות.

אולם לצד זאת, קיימות מגוון סיבות נוספות. הסקר שערכה פאהן-קנה ניהול בקרה מצביע גם על הסיבות המרכזיות שבעקבותיהן בוחרים ארגונים לא לפנות לרשויות החוק. בין הסיבות: התמקדות בהשבת הכספים שנגזלו. ממצאי הסקר מראים כי ברוב המקרים הארגון לא פנה לרשויות החוק, כי סבר שיוכל להשיב נתח גדול יותר מהנזק בדרכים אחרות; ובשליש מהמקרים הארגון לא פנה לרשויות החוק בשל החשש מפרסום שלילי לארגון.

שיקולים של עלות-תועלת

לדברי רו"ח שי מדינה, שותף בפירמת פאהן-קנה ניהול בקרה Grant Thornton Israel, "אנחנו מזהים עלייה משמעותית בשיעור המקרים שבהם חברות בוחרות לפנות להליכים אזרחיים לאחר חשיפת המעילה. כיום, הנהלות הארגונים לא מסתפקות בחקירת האירועים במסגרת הליך פנימי במטרה לשמור על דיסקרטיות, ומבינות שבאמצעות נקיטת הליכים משפטיים אזרחיים ניתן להשיב סכום כספי גבוה יותר מאשר בהליך פנימי או פלילי.

"במקרים רבים נמצא כי הנהלות ארגונים בחרו לפנות לגורמי האכיפה לצד פתיחת ההליך האזרחי. זאת מתוך מחשבה כי תוצאות ההליך הפלילי יסייעו לארגונים להגיע לתוצאות הרצויות מבחינתם במסגרת ההליך האזרחי".

- ובכל זאת, רק 13% פונים למשטרה?

רו"ח מדינה: "בעבר הלא כל-כך רחוק לא היו מוציאים את רוב החקירות הפנימיות האלה החוצה. היו סוגרים בבית, 'אין-האוס', שני-שלישים מהמקרים. גם ברגע שהנהלות התגברו על הבושה והבינו שיש משמעות ויש תועלת לפנות להליך אזרחי או פלילי, אז ההעדפה שלהן היא דווקא לנקוט הליכים אזרחיים, כי דרכם אפשר להשיב לפחות חלק מהנזק שנגרם. בחלק גדול מההליכים הפליליים מדובר בהליכים שהארגונים נקטו רק כדי לקדם את ההליך האזרחי".

לדברי רו"ח מדינה, הוא רואה כל העת במסגרת החקירות שהוא עורך את ההתלבטות של החברות האם לפנות למשטרה, כשעל הכף מונחת שאלת העלות מול התועלת. "לא מזמן היו לי שני מקרים, שבשניהם התרחשה מעילה של גורמים ניהוליים, והיה ברור לכולם שבסוף הדרך תוגש תביעה אזרחית. החקירה הייתה ממוקדת בהכנת חוות-דעת לבית המשפט, כי היה צריך להוכיח את הנזק", הוא מספר.

לדבריו, "בשני המקרים הייתה כבר מההתחלה התלבטות אם לפנות למשטרה או לא. ההחלטה מתקבלת על-ידי היועצים המשפטיים והלקוח, כשחלק גדול מההחלטה שלו מבוססת על טיב הראיות שהחקירה העלתה. בשני האירועים האלה מה שהכריע את הכף לפנות למשטרה, היה מצד אחד טיב הראיות ומצד שני ההבנה שאם עכשיו המשטרה תפתח בחקירה, זה יכול לסייע ולקדם את האינטרסים של התביעה האזרחית".

קפיצה ביחס לשנים עברו

רו"ח מדינה מוסיף עוד כי "נקיטה של הליך משפטי (לא בהכרח פלילי) יוצרת מעין מנגנון הרתעה לעובדי הארגון, למען יראו וייראו. הארגון מציג מדיניות של אפס סובלנות נגד מי שפעל נגדו ואינו חותר להצניע אירועים מסוג זה בהליך פנים-ארגוני.

"סיבה נוספת המובילה לכך שארגונים בוחרים לנקוט הליכים משפטיים, למרות החשש מפרסום שלילי, היא תולדה של הנחת העבודה שלפיה קיימת סבירות גבוהה לדליפת המידע בדבר אירועי הונאות ומעילות אל מחוץ לכותלי הארגון, באופן בלתי מבוקר, לא מדויק ולעתים אף מסולף.

"כאשר הנהלת חברה בוחרת לנקוט הליכים משפטיים פומביים החשופים לציבור, ביכולתה להציג את החברה כגוף השומר על טוהר המידות ולהבליט את מאמציה בכל הנוגע לצעדים שננקטו על-ידה לאיתור האירוע. בדרך זו עשויות חברות להחזיר לעצמן את אמון ציבור המשקיעים".

אולם בעוד שבישראל מעדיפים הארגונים לכבס את הכביסה המלוכלכת בבית או לפנות להליכים אזרחיים - בעולם עדיין מאמינים ברשויות אכיפת החוק. מנתוני סקר עולמי שערך ארגון ה-ACFE ובחן את אירועי המעילות בשנים 2015-2016 עולה כי ב-59% מהמקרים בחרו ארגונים לפנות לרשויות החוק, אל מול 23% מהארגונים שהסתפקו בהליך אזרחי. אולם בכל מקרה, בהשוואה לסקרים עולמיים שנעשו בשנים האחרונות, נמצא כי ההליך הפלילי נמצא במגמת ירידה, בעוד שההליך האזרחי יציב ונע סביב שיעור של 23%.

- מדוע בעולם מקובל יותר לפנות למשטרה מאשר בישראל?

רו"ח מדינה: "בארץ ממוקדים קודם כל בלהשיב את הכסף. ברוב המקרים אם ההליך הפלילי עוזר לקבל כסף, אני אפנה למשטרה. אם אני מרגיש שאני יכול למצות את השבת הכספים בהליך אזרחי, אז לא אפנה. בעולם, פנייה למשטרה היא סוג של ברירת מחדל. היה אירוע, אז פונים למשטרה, ולא עושים שיקולי עלות-תועלת.

"אנחנו קצת יותר ממוקדי תועלת כלכלית מאשר תועלת ציבורית. זה קצת אבסורדי, כי התועלת הציבורית משפיעה מאוד על התועלת הכלכלית. אם אתה מסייע להרתעה ולאכיפה, אתה למעשה מסייע למניעת האירוע הבא. הראייה בישראל צרה ביחס לעולם, אבל עדיין יש התקדמות דרמטית ביחס לשנים הקודמות, שבהן הבושה שלטה, והמדיניות השלטת הייתה לסגור את הדברים בבית". 

מעילות

עוד כתבות

העלות הכלכלית של מתקפות סייבר בישראל / אילוסטרציה: Shutterstock

העלות הכלכלית של מתקפות סייבר בישראל: 12 מיליארד שקל בשנה

הטיפול בנזקי מתקפת סייבר ועלויות ההפסד הכספי הישיר מהמתקפה בישראל עומדות על כ-12 מיליארד שקל בשנה - כך לפי דוח של מערך הסייבר הלאומי ● עוד נכתב בדוח כי צעדים בסיסיים להגנת סייבר בארגון יכולים להפחית משמעותית את ההסתברות למתקפות

כוחות צה''ל על הגבול עם רצועת עזה / צילום: ap, Tsafrir Abayov

צה״ל ושב״כ חיסלו את מפקד הכוח הימי של חמאס בעיר עזה

בכיר ישראלי לתקשורת הזרה: ממשלת ישראל מתוסכלת מעיכוב משלוחי הנשק • חיזבאללה דחה את המתווה של צרפת להסדרה בצפון • צה"ל תקף בלבנון: יותר מ-20 מטרות הותקפו מהאוויר ומהקרקע, כטב"ם התפוצץ באזור יערה • הותר לפרסום: מת מפצעיו פקד ייטב לב הלוי, פקד ולוחם בימ"מ, שנפצע באורח אנוש בפעילות מבצעית בטולכרם • עדכונים שוטפים

שי אהרונוביץ', מנהל רשות המסים / צילום: איל יצהר

מנהל רשות המסים תומך בהחזרת מס הרכוש על קרקעות פנויות

בכנס שקיים מכון אלרוב לחקר הנדל"ן אמר אהרונוביץ': "אני בעד החזרת מס רכוש בצורה חכמה", והוסיף כי "חלק מעליית מחירי הדיור בשנים האחרונות נבע גם מהעובדה שמי שמחזיק בקרקע שאפשר לבנות עליה, אין לו שום תשלום 'קנס' על קרקע כזו"

מה חדש בדוחות / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

ההפסד הנקי של אופקו גדל וקמהדע בטוחה שתשבור שיא ב-2024

מדור חדש של גלובס יביא את הסיפורים של עונת הדוחות בבורסת ת"א שאולי פספסתם ● אנלייט הציגה דוחות מעורבים, אך בחברה אופטימיים לגבי התוצאות בהמשך השנה ● ההפסד של אופקו הלת' גדל בהשוואה לתקופה המקבילה, והמניה צוללת ● קמהדע מגדילה את תחזית ההכנסות ל-2024 ● מדור חדש

מטוס של יונייטד איירליינס / צילום: Shutterstock

פעם נוספת: יונייטד איירליינס מבטלת את הטיסות עד יוני

חברת התעופה האמריקאית חזרה לפעילות בישראל במרץ האחרון והפעילה טיסה יומית לניו יורק ● בסמוך למתקפה האיראנית היא השהתה את הפעילות בארץ עד תחילת מאי, ולאחר מכן האריכה את תוקף ההשהיה למספר ימים נוספים ● כעת עולה מלוח הטיסות של יונייטד איירליינס כי היא מבטלת את הטיסות עד תחילת יוני

בכירי XTEND / צילום: כדיה לוי

הרחפנים הוכיחו את עצמם במלחמה: עכשיו החברה מגייסת 150 מיליון שקל

יצרנית רחפני התקיפה והמודיעין הישראלית אקסטנד מגייסת מיליונים בסבב גיוס שלישי (סבב B), זאת לאחר שהרחפנים שפיתחה הוכיחו את יכולתם במסגרת לוחמה בשטח עירוני סבוך בקרב יחידות צה"ל במלחמת "חרבות ברזל" ● בין המשקיעים החדשים - כלל-טק, קרן השקעות הטכנולוגיה של לן בלווטניק

מערכת ההגנה האווירית כיפת ברזל / צילום: ap, Ohad Zwigenberg

בגלל המלחמה בעזה: בדנמרק מתנגדים לרכש של מערכות הגנה מישראל

מפלגות בקואליציה הדנית התנגדו לרכישת מערכות הגנה אווירית ישראליות, מטעמים מוסריים ● לפי שרים בממשלה הנוסח שהוסכם לבסוף מעורפל ו"יקשה מאוד" על רכש צבאי מישראל

מל''ט מסוג הרמס 900 / צילום: אלביט מערכות

החברה הישראלית שתספק שמונה מלט"ים לצי הגרמני

במסגרת העסקה יסופקו שמונה מל"טים מדגם הרמס 900 של אלביט לצי הגרמני ● בחברה הגרמנית מעריכים כי הפרויקט המשותף יושק בסלון האווירי בברלין ביוני

קמפיין free TV שעלה בקשת12 בחודש האחרון / צילום: צילום מסך

שנה להשקה: האם מיזם הטלוויזיה של קשת ו־RGE הצליח לשנות את השוק?

בשנה החולפת הצליח מיזם free TV לגייס 50־60 אלף מנויים - הרבה פחות מהציפיות שתלו בו שתי השותפות, בעיקר לאור ההשקעה הגבוהה בפרסום ● גורמים בשוק טוענים שזה תקופה ארוכה קיימת מתיחות בין הצדדים, אך זה לא מפחית מהלחץ של המתחרות, שהורידו מחירים

יבוא כלי רכב לנמל אילת / צילום: Shutterstock

יבואנית טויוטה בישראל: צפויים חוסרים בדגמי הרכב הפופולריים

יוניון מוטורס מודיעה על "השפעה מיידית" בשיווק קורולה ו־CH-R, ומוסרת שתעביר את המלאי הקיים לחברות הליסינג כמתוכנן, אך "לא תוכל להיענות לכל הביקוש"

פועלים של חברת החשמל / צילום: יוסי וייס, חברת החשמל

100 שעות בלי חשמל: הדוח שחושף את הנזק מאי הקמת תחנות כוח חדשות

דוח שהגיע לידי גלובס מונה את ההשלכות של העיכובים הנוכחיים בהקמת תחנות כוח חדשות בישראל ● לפיו, ב־2028 יתגברו הפסקות החשמל שיגרמו לנזק כלכלי של מיליארדי שקלים

140 מיליארד שקל, מדד מניות אחד / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

האם טרנד ההשקעה שסוחף את הישראלים מסוכן, ולמה יש מי שחושב ש"זו קטסטרופה"

מסלולים עוקבי S&P 500 הולכים וצומחים בקצב מסחרר. בכל מוצרי החיסכון וההשקעה בישראל, לטווחים ארוכים בינוניים וקצרים, מוצעים מסלולים שעוקבים אחר מדד הדגל האמריקאי ● בינתיים המדד הניב בעיקר תשואות חיוביות, אבל המומחים מזהירים שיש גם סכנות בתופעה, הן לחוסכים והן למשק הישראלי

מה צפוי לשקל? / אילוסטרציה: Shutterstock

הדולר יגיע ל-3.5 שקלים? מה קורה בשוק המט"ח

לראשונה מאז תחילת אפריל, השקל מתחזק בחדות מול המטבעות הזרים ויורד מתחת לרף ה-3.7 שקלים לדולר ● מדובר בשינוי מגמה חד לעומת התקופה האחרונה בהמשך להתפתחויות הבטיחוניות ● מה עומד מאחורי שינוי המגמה?

ת''א 125 מול S&P 500 / צילומים: שלומי יוסף, Shutterstock

תל אביב 125 מול S&P 500: איזה מדד יציג תשואה עודפת השנה?

אחרי שנה בה בורסת תל אביב השתרכה הרחק מאחורי וול סטריט, מדד תל אביב 125 מתחיל לצמצם את הפער מול S&P 500 והתחזיות לתשואה עודפת במדד הישראלי הולכות ומצטברות ● דודי רזניק מבנק לאומי אופטימי לגבי השוק המקומי, אבל מזהיר: אם תהיה הסלמה במלחמה, התמונה תתהפך ● מדור חדש

שר האוצר סמוטריץ' וראש הממשלה נתניהו. הבור התקציבי מעמיק / צילום: Reuters, Ronen Zvulun

מע"מ מעל 18%, ועוד מסים: הבור בתקציב מעמיק ובאוצר בוחנים צעדים דרסטיים

מהלומה נוספת צפויה להכנסה הפנויה שלנו לאחר ה"תגלית" שצצה במסגרת ההכנות באוצר לקראת תקציב השנה הבאה ● בין צעדי ההתכנסות שנשקלים כעת, כדי למנוע משיעור הגירעון לקפוץ ל־7%: הקפאת מדרגות מס הכנסה והעלאת המע"מ בשיעור גבוה מהמתוכנן - כבר ב־2024

כפר סבא / צילום: Shutterstock

שתי שכונות ישנות סמוכות: המיקום שווה הרבה במחיר

שכונה אחת קרובה לרכבת והשנייה למרכז העיר, ובשתי השכונות מקודמים פרויקטים של התחדשות עירונית ● איפה יותר משתלם לרכוש דירות קטנות?

במצרים מעריכים: נתניהו יכול להכריז על ניצחון בימים הקרובים

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: הערכות המצריות להמשך המלחמה, איך ניצחון של טראמפ ישפיע על התמודדות מול איראן ומה הפך את איראן וישראל לאויבות ● כותרות העיתונים בעולם 

אבי מעוז, נעם / צילום: ויקיפדיה

האם קוצצו 90% מתקציב הרשות לזהות לאומית יהודית?

כמה מתקציב הרשות של אבי מעוז "הוקרב" לטובת המאמץ המלחמתי? כמעט הכל ● המשרוקית של גלובס

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: ap, Jeff Chiu

"היום הגדול ביותר לאייפד": אפל חושפת דגמי טאבלט חדשים וממשיכה להתעלם מה-AI

אפל השיקה את דגמי האייפד הראשונים מאז אוקטובר 2022 ● החברה הודיעה כי היא תכניס את המעבד החזק ביותר שלה עד כה, M4, לאייפדים החדשים ● ומה עם בינה מלאכותית? בינתיים זה לא בלקסיקון

אילוסטרציה: shutterstock

הריבית תישאר גבוהה, ומה יקרה למדדי המניות? התחזית של 100 יועצי השקעות

מהסקר שערכה הבורסה לניירות ערך בתל אביב עולה אופטימיות בקרב יועצי השקעות ישראלים ● רובם צופים עלייה של מעל 10% הן במדד תל אביב 125 והן במדד S&P 500, אבל מעריכים שהאינפלציה תעלה ● וגם: ממה מושפעות התחזיות הוורודות של היועצים המקומיים