גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הכתובת על הקיר הדיגיטלי

אנשי תקשורת, מודלים חדשים משנים את הענף - חבל שנהיה מופתעים

מודעה דיגיטלית בטיימס סקוור / צילום: רויטרס
מודעה דיגיטלית בטיימס סקוור / צילום: רויטרס

אנחנו נפגשות רגע לפני פאנל על עולם העבודה המשתנה. היא כתבת מוכרת באחת מרשתות הטלוויזיה, וסביבנו מתנהל דיון על רשות השידור, בעד ונגד הסגירה, יש או אין ערך לערוץ ציבורי, אבל השיחה שלנו עוסקת בעניין אחר, בעבודה, ואני תוהה בקול עד כמה רחוק היום שבו עובדים נוספים בערוצים אחרים ימצאו את עצמם באותו מצב. הכתובת על הקיר נראית כמעט מכל כיוון. במישור המקומי, קחו למשל את הפיצול של "רשת" ו"קשת" וההשלכות שלו על חברת החדשות. אמנם בהתחלה הן אמורות לחלוק בה אבל בהמשך, אם וכאשר אחת תקנה והשנייה תקים, יהיו כאן אולי יותר ערוצי חדשות אבל פחות תקציבים לכל אחד.

במישור רחב יותר של הענף, השבוע עברה Netflix לראשונה את ערוצי הכבלים במספר המנויים בארה"ב, ויותר מכך, לראשונה רואים ירידה רבעונית במספר המנויים לערוצי הטלוויזיה בתשלום. במילים אחרות, אנשים מתנתקים מערוצי הטלוויזיה המסורתיים ועוברים לרשת. אי-אפשר להניח שהתופעות האלה לא ישפיעו על אנשים, על מקצועות ועל קריירות. גם כאן זו לא שאלה של "אם" אלא של "מתי" ואיך בדיוק זה יראה.

שינויים בעולם התקשורת אינם דבר חדש. כמו מכונות הדפוס, הטלגרף, הטלוויזיה ושאר ערוצי התקשורת, גם האינטרנט לא שינה רק את האופן שבו אנחנו מתקשרים מידע וחדשות אלא גם את המהות של מידע וחדשות וכתוצאה מכך גם את תפקידם של העוסקים בתחומים אלה. זה שנים רבות שעולם התקשורת הוא מנוע חשוב בחברה, בכלכלה, בפוליטיקה. חופש הביטוי, אחד מבסיסי הדמוקרטיה, כרוך בעולם הזה, וכבר במאה ה-18 הגדירו בבריטניה את התקשורת כרשות הרביעית, נוספת על שלוש הרשויות של השלטון - רשות שתפקידה להפיץ מידע ודעות וליצור שיח נגד עריצות שלטונית.

הרי דמוקרטיה נשענת על אזרחים מעודכנים ולתקשורת תפקיד היסטורי לוודא שפעילות הממשל ידועה לציבור, שעמדות הציבור ידועות לממשל וכן לנהל ולחשוף את כולם לדיונים, לעמדות, לרעיונות שונים. בעידן הטכנולוגי, דווקא העניין האחרון הוא החשוב ביותר: ברשת אנחנו אמנם יכולים לקבל מידע ולהשמיע את קולנו, אבל גם למדנו שהיא מקילה עלינו לשקוע בסביבה של אנשים עם דעות דומות לשלנו ולסנן החוצה את אלה שדעותיהם שונות.

מאחר שאי-אפשר להניח שנחפש באופן יזום את הדעות האלה, תפקידה של התקשורת בערוציה השונים להציף אותן, לעורר דיון, להציג נקודות מבט מגוונות. ואם תטענו שערוצי התקשורת אינם אובייקטיביים, יש מקום בכל זאת לבדוק מה בינם לבין בלוגים למשל או פורומים ברשת שמנוהלים על ידי אדם או קבוצה שהתארגנו לשם קידום אג'נדה מסוימת. אובייקטיביות היא עניין יחסי.

כבר היום אנחנו רואים שמודלים חדשים משנים את ענף התקשורת, והם מיתרגמים גם לשינויים בהיקף כוח העבודה ובאופני ההעסקה, ולשינויים ביכולות הנדרשות בתפקידים ובמקצועות קיימים, ועל אחת כמה וכמה במקצועות חדשים. לכן חשוב להבין לאן נושבת הרוח, ממה צריך להיפרד והיכן יש הזדמנויות למנף ניסיון ולרכוש יכולות חדשות.

על פי מחקר המקצועות של World Economic Forum, דווקא בעולם התקשורת הדרישה ליכולות היא יציבה יחסית. רק כרבע ממה שמוגדר יכולות בתעשייה עובר שינוי. אבל זה לא כל הסיפור, כי השינוי אינו רק בשינוי היכולות במקצועות התקשורת, אלא גם באופן שבו עובדים, כיצד מוגדרת התוצאה, איך היא נמדדת והיכן היא משודרת.

צמיחה של אתרי חדשות דיגיטליים

בזמן שבמערכות העיתונים נעלמות משרות, יש צמיחה בעולם ה-Native Digital News, אתרי חדשות דיגיטליים, שנולדו ככאלה, להבדיל מאתרי חדשות שהקימו מערכות מסורתיות. על פי מכון המחקר Pew Research Center, בעשור אחד אבדו יותר מ-16,000 משרות בעיתונות ועוד 38,000 משרות במגזינים ורק חלק קטן מאלה נקלטו באתרים החדשים.

קחו לדוגמה את Huffington Post שנוסד ב-2005 והגדיר את עצמו אתר חדשות ודעות. ב-2012 הוא דורג מספר אחת בתחום החדשות הפוליטיות על פי תנועת הקוראים. האתר כולו הוא אגרגציה של חומרים ממגוון ערוצים ענק וכל הפעילות הזאת נעשית באמצעות 200 עובדים, רובם בתפקידי עריכה. התוכן נכתב על ידי אנשים שאינם מקבלים מהאתר שכר. מדוע? כי הוא מהווה עבורם ערוץ הפצה משמעותי, והפצה דיגיטלית היום יוצרת מותג עבודה לכל דבר, ומותג מביא שכר.

בשנים האחרונות גם ניתן לראות שעיתונאים ידועים מכלי תקשורת מסורתיים עוברים לפעילות דיגיטלית חדשה. עיתונאים מ"ניו יורק טיימס" ומ"טיימס" שעברו ל"יאהו" או ל-Mashable - אתר מדיה דיגיטלית שנוסד ב-2005 בסקוטלנד, נבחר כעבור ארבע שנים על ידי "טיימס" לאחד הבלוגים הטובים ביותר ויש לו היום מיליוני עוקבים בערוצים החברתיים השונים.

גם אפשר לראות שינוי באופן צריכת התוכן, כולל התוכן החדשותי, שוודאי משפיע על תפקידים ומקצועות. לדוגמה, הפצת תוכן בווידיאו בערוצי הדיגיטל גדלה באופן משמעותי, כולל וידיאו בזמן אמת (Livestreaming) וערוצים ב-YouTube.

מהמחקר עולה שערוצים רבים, שעד לפני כמה שנים לא העסיקו כותבים בשכר, כן מעסיקים היום בשכר. מאפיין נוסף שלהם הוא שהם ממלאים פערי דיווח של הערוצים המסורתיים, למשל בעולמות של עיתונות חוקרת או סיפורים מהעולם בתחומים שונים, כגון טכנולוגיה או ספורט. הערוצים הללו דורשים יכולת לספר סיפור באופן דיגיטלי, וזו יכולת שונה מזו שנדרשת לעיתונות כתובה או לטלוויזיה.

קחו לדוגמה את Vice Media, שנוסד בכלל כמגזין בקנדה. הוא היום אחד מערוצי המדיה החדשים הגדולים והמשפיעים ביותר, אבל אם תבקרו באתר ובתכנים תבינו די מהר שאופן הסיפור שונה מזה שהורגלנו בו בערוצים המסורתיים. לא תמצאו שם טורים של 800 מילה, ודרישות התפקיד כוללות הבנה של עיתונות ויזואלית ויכולת להעביר מסרים ברשתות החברתיות.

גם השוער בחניון הוא מתחרה

טרנד דומה קיים גם בצריכת התוכן שאנחנו שומעים, עם צמיחת הפודקאסטים, קובצי שמע של תוכן המופצים גם הם באופן דיגיטלי. על פי מכון המחקר אדיסון, בשנת 2017, ארבעה מתוך כל עשרה אמריקאים שמעו פודקאסט אחד כזה, ורבע מהם שמעו פודקאסט אחד לפחות בחודש. יותר מ-60% מהאמריקאים שומעים רדיו דרך האינטרנט, לא בהכרח בערוצים המסורתיים.

נחזור אל עולם הטלוויזיה: בשנת 2013 פתח Youtube סטודיו ענק, בהאנגר מטוסים בלוס אנג'לס, עם במות בגדלים שונים, אולפנים, ציוד צילום והקלטה ואפילו אולמות לאימונים, הקרנה ואמפי ליצירת הפקות חוץ. הכול בחינם, בתנאי שיש לכם ערוץ Youtube עם יותר מעשרת אלפים עוקבים (או 1,000 אם אתם מלכ"ר). וזכויות היוצרים? 100% שלכם. עם יותר ממיליארד שעות צפייה ביום, הערוץ צפוי בקרוב לעבור את הטלוויזיה המסורתית כפלטפורמת הצפייה הפופולרית ביותר.

בספרו Thank You for Being Late, מספר תומס פרידמן, כותב טורים מוכר ומוערך ב"ניו יורק טיימס", על היום שבו גילה שהשוער בחניון הוא סוג של מתחרה, לאחר שהאחרון ביקש ממנו שיקרא את הבלוג שלו וייתן לו משוב. הבלוגים, שהתחילו במה שנקרה Web Log, יצרו דמוקרטיזציה של הכתיבה העיתונאית בכך שאפשרו לכל אדם לכתוב על כל דבר, לקשר למאמרים ולספק מידע, ניתוח ודעה. זה בתורו סדק את ההגדרות של מקצועות התוכן והפרשנות במדיה. עידן הרשתות החברתיות המשיך את התהליך כשפתח עבור אנשי התוכן החדשים ערוצי הפצה והסיר את מחסומי הכניסה בדמות העורכים.

אתרים שמגבשים עבורנו מידע, כולל מידע חדשותי, כבר לא חייבים להיות מושתתים על עיתונאים ועל צוותים קבועים. כל אלה שינו לגמרי את הפרדיגמות שעל פיהן פעלה התעשייה. ולא, עוד לא הגענו לשום סוף של תהליך כאן. הדיון שנוצר השנה על Fake News והגילויים על האלגוריתמים שעורכים את מה שאנחנו רואים מבטיחים שהאינטרנט ימשיך לשנות את האופן שבו אנחנו צורכים, מתקשרים, כותבים ומשתפים מידע ודעות, ובתוך כך משנים את ההגדרה של תקשורת ושל המקצועות הפועלים בה. הכתובת הזאת כבר מזמן על הקיר הדיגיטלי, וחבל שנהיה מופתעים.

■ הכותבת היא דירקטור משאבי אנוש באינטל העולמית ובעלת הבלוג "על עבודה וקריירה באמצע החיים",www.niritcohen.com

שיעורי היציבות

עוד כתבות

הפגנה מחוץ לאוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Cristina Matuozzi

"אני זועם, זה לא ייאמן מה שקורה באוניברסיטת קולומביה"

כשהמחאות האנטי־ישראליות בקמפוסים בארה"ב רחוקות מלדעוך, חוקרים יהודים וישראלים מאוניברסיטאות העלית מאחדים כוחות כדי להגיב באופן יצירתי בכל הזירות - האקדמית, המשפטית והכלכלית ● "זו חזית כמו כל חזית במלחמה", הם אומרים בשיחות איתם

אורי ציחור, ראש תחום בלוקצ'יין במחלקת הייטק, טכנולוגיה והון סיכון במשרד עורכי הדין פישר (FBC) / צילום: יונתן בלום

עורך הדין שהכניס את התחום הלוהט לפירמות ענק בישראל

אורי ציחור, ראש תחום בלוקצ'יין במחלקת הייטק והון סיכון במשרד פישר, מלווה חברות קריפטו בעסקאות והנפקות ומסייע להן להכניס מטבעות דיגיטליים לבנקים ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס  

כוחות צה''ל ברצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

הותר לפרסום: רס"ל במיל' סאלם אלכרישאת נפל בצפון הרצועה

אלכרישאת, גשש בן 42 מאבו רובייעה, נפל בקרב בעזה ● דובר צה"ל לעזתים שבבית לאהייא: "עזבו את האזור מיד" ● צה"ל תקף בדרום לבנון; רקטות שוגרו למרחב מרגליות שבאצבע הגליל ● שני בכירי חיזבאללה חוסלו בדרום לבנון בתגובה על הפלת הכטב"ם הישראלי אתמול ● לפחות שתי מטרות יורטו בשמי נהריה ● כל העדכונים

טסלה מודל S ''פלייד'' / צילום: יח''צ

טסלה פספסה את התחזיות ורשמה את הירידה החדה ביותר בהכנסות מאז 2012

למרות שפספסה את התחזיות המוקדמות בשורת הרווח וההכנסות, מניית טסלה מזנקת במסחר המאוחר ● האנליסטים בוול סטריט חזו כי החברה תציג ירידה בהכנסות ברבעון הנוכחי לאחר שורה של חדשות רעות

בועז לוי, מנכ''ל התעשייה האווירית לישראל / צילום: יוסף יהושע

בתעשייה האווירית רוצים לחתוך את הדיבידנד למדינה. הבעיה: הבונוס לעובדים ייתקע

אחרי שיא בהכנסות וזינוק ברווח הנקי, לגלובס נודע שבתעשייה האווירית יבקשו מרשות החברות לנצל את הכסף למחקר ופיתוח ● עד שלא יסוכם הדיבידנד למדינה, גם המענקים לעובדים בהקפאה

נתב''ג. השהייה נוספת של הקווים לתל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברות התעופה שמאריכות את ביטולי הטיסות לישראל

רוב חברות התעופה חזרו לפעול בישראל לאחר שהפסיקו את הטיסות בעקבות המתקפה מאיראן, אך עדיין יש כאלה שמהססות ● שתי חברות תעופה האריכו היום את תוקף השהיית הטיסות לישראל

צילומים: יריב כ''ץ (ידיעות אחרונות), יח''צ, shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המילון העכשווי של ענף השיווק, הפרסום והמדיה

גלובס מציג את המושגים, האנשים, הרשתות והחברות שמסעירים בעת הנוכחית את אנשי השיווק, הפרסום והמדיה ● מהאחים אמיר והשרים ניר ברקת ושלמה קרעי, דרך האיום הסיני משיין - ועד רשתות המזון שעשו עלייה והבינה המלאכותית שכולם מתאמצים לייצר איתה מציאות חדשה

הרש גולדברג פולין

מחאה ספונטנית בירושלים אחרי פרסום הסרטון של הרש החטוף

המוחים יצאו לרחובות בקריאה להחזרת החטופים • מקור ביטחוני: צה"ל מוכן מיד להתחיל במבצע ברפיח • ביידן חתם על סיוע לאוקראינה וישראל בשווי עשרות מיליארדים • שר הביטחון גלנט: מחצית ממפקדי חיזבאללה בדרום לבנון חוסלו, החצי השני מתחבא • פגיעה ישירה בשני בתים באביבים, קרוואן אחד נשרף - אין נפגעים בגוף ● עדכונים שוטפים

אמיר כהנוביץ' / צילום: יח''צ

הכלכלן הבכיר שעשה את המעבר המפתיע של השנה מדבר

אמיר כהנוביץ' הפתיע את שוק ההון בספטמבר כשעזב את חברת הביטוח הגדולה ביותר בישראל, הפניקס, ועבר לסוכנות הענק פרופיט ● בראיון לגלובס הוא מסביר את שינוי הקריירה הדרמטי שעשה, מציע את הפרשנות הייחודית שלו להתנהלות בשוק ההון, ומערער על התחזית של בנק ישראל לגבי הצמיחה של הכלכלה

עמית גל, הממונה על רשות שוק ההון, אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה, אפי סנדרוב, המנהל המיוחד שמינתה רשות שוק ההון / איורים: גיל ג'יבלי

המנהל הממונה מצא: בסלייס לא החזירו ללקוחות 2 מיליון שקל

מבדיקת המנהל המיוחד שמונה לסלייס, עולה שחברת ניהול הקופות לא השיבה למבוטחים את כספם כפי שחויבה ע"י רשות שוק ההון, בגין ניהול לא תקין ● עוד התגלה שהסכומים שצריכים להיות מוחזרים גבוהים יותר ● אסף גולדברג, שעמד בראשות החברה: "לא נגרמה פגיעה בעמיתים"

השופט בדימוס איתן אורנשטיין, לשעבר נשיא בית המשפט המחוזי תל אביב / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין

אורנשטיין דחה בקשה להתפטר מבוררות המיליונים גרטנר-גרטלר

דן גרטלר ביקש לפסול את השופט בדימוס איתן אורנשטיין מתיק הבוררות בנימוק כי הבורר סבור שהוא זה שעומד מאחורי חשיפת השיחות עם יו"ר לשכת עורכי הדין לשעבר אפי נוה - מהן עולה חדש ליחסי תן וקח בין השניים • אורנשטיין, שכבר כתב את פסק הבוררות, דחה את הבקשה

ראש אמ''ן אהרון חליווה

מבריק ויהיר, כריזמטי ונהנתן: הכירו את אהרון חליוה, האלוף השנוי במחלוקת שפרש היום

מבריק, כריזמטי, האיש הכי מקושר במטכ"ל, רוקסטאר, ומנגד נהנתן, יהיר ויש שיאמרו בוטה • ראש אמ"ן, שהודיע היום על פרישה מצה"ל, מיהר לקחת אחריות על הכישלון, אבל מאז, עלו עוד ועוד סימני שאלה סביב התנהלותו ● נראה שגם הוא - שיודע להתנהל מול התקשורת "אפילו יותר מדובר צה"ל" - לא צפה את עוצמות המתקפה ולא מפסיק למשוך אליו אש

הבורסה בוול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות השבבים קפצו

הנאסד"ק קפץ ב-1.5% ● אירופה ננעלה במגמה חיובית ● נעילה מעורבת באסיה, מדד ההנג סנג זינק בכ-1.9% ● מחירי הנפט עלו ● הביטקוין עומד על כ-66.27 אלף דולר למטבע ● מחיר הזהב נחלש בכ-1% ● מדד מנהלי הרכש במגזר הייצור בארה"ב ירד והוביל לירידה בתשואות האג"ח הממשלתיות

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

״אוניברסיטת קולומביה נכנסה ללחץ, הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי סגור״

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו-פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום, ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון-גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר, שוטרים מסביב, כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"

אוהלי המחאה הפרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Caitlin Ochs

הקמפוסים בארה"ב רותחים, ובישראל חוששים מגל חרמות

ההפגנות האנטישמיות והאנטי ציוניות ברחבי הקמפוסים בארה"ב, ובראשן בקולומביה, הגיעו לשיא עם סגירת שערי האוניברסיטה שבלב מנהטן וכבר עכשיו הן זולגות מעבר למדשאות והופכות לגל חרמות לא מוצהר על חוקרים ישראלים ● "הממשלה צריכה להתעורר לפני שייווצר פה נזק בלתי הפיך", אומרת פרופ' מלאת שמיר, סגנית נשיא אוניברסיטת תל אביב לבינלאומיות

ד''ר נטע מימון, מנכ''לית Neuro-Fi, חוקרת מוזיקה ומוח / צילום: יונתן בלום

החוקרת שיכולה להשפיע על המוח שלנו, בלי שנשים בכלל לב

ד"ר נטע מימון משלבת בין מוזיקה לחקר המוח כדי לסייע לחולי אלצהיימר ופרקינסון ● היא גם הקימה חברה שרוצה להפוך את מה שאנחנו שומעים באוזניות לגירוי מוחי שיעזור לנו להירגע ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס 

אפל. החברה המבטיחה של 2024? / צילום: Shutterstock

"תהיה הפתעת השנה": זו המניה המומלצת ביותר של בנק אוף אמריקה

המכירות נופלות, היא לא נמצאת בשוק הבינה המלאכותית, ומתחילת השנה מנייתה איבדה 10.7% ● למרות הכול, בבנק אוף אמריקה מאמינים שענקית הטכנולוגיה אפל צפויה להתאושש בחצי השני של השנה

ישראל אלמסי, יו''ר ומנכ''ל ארגון ידידים / צילום: יונתן בלום

עם 800 מתנדבים בדרכים, הוא דרוך לעזור לכם במקרה של פנצ'ר

כשישראל אלמסי קיבל לידיו את עמותת ידידים, שמספקת עזרה וחילוץ בכביש, במוקד ישב אדם אחד ● כיום היא ערוכה לטפל ב-800 פניות במקביל, ובמלחמה גם הפכה לכוח מסייע ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס  

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה בכ-3%, טסלה זינקה ב-12%

הנאסד"ק עלה ב-0.2% ● אירופה ננעל בירידות קלות ● מדד הנג סנג עלה ב-2% ● בנק פיקטה: "שוק המניות בארה"ב תלוי ברווחי החברות הגדולות" ● יו"ר UBS: "הבנק אינו גדול מכדי ליפול" ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא מתרסקת ב-10% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, היכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים