גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הכתובת על הקיר הדיגיטלי

אנשי תקשורת, מודלים חדשים משנים את הענף - חבל שנהיה מופתעים

מודעה דיגיטלית בטיימס סקוור / צילום: רויטרס
מודעה דיגיטלית בטיימס סקוור / צילום: רויטרס

אנחנו נפגשות רגע לפני פאנל על עולם העבודה המשתנה. היא כתבת מוכרת באחת מרשתות הטלוויזיה, וסביבנו מתנהל דיון על רשות השידור, בעד ונגד הסגירה, יש או אין ערך לערוץ ציבורי, אבל השיחה שלנו עוסקת בעניין אחר, בעבודה, ואני תוהה בקול עד כמה רחוק היום שבו עובדים נוספים בערוצים אחרים ימצאו את עצמם באותו מצב. הכתובת על הקיר נראית כמעט מכל כיוון. במישור המקומי, קחו למשל את הפיצול של "רשת" ו"קשת" וההשלכות שלו על חברת החדשות. אמנם בהתחלה הן אמורות לחלוק בה אבל בהמשך, אם וכאשר אחת תקנה והשנייה תקים, יהיו כאן אולי יותר ערוצי חדשות אבל פחות תקציבים לכל אחד.

במישור רחב יותר של הענף, השבוע עברה Netflix לראשונה את ערוצי הכבלים במספר המנויים בארה"ב, ויותר מכך, לראשונה רואים ירידה רבעונית במספר המנויים לערוצי הטלוויזיה בתשלום. במילים אחרות, אנשים מתנתקים מערוצי הטלוויזיה המסורתיים ועוברים לרשת. אי-אפשר להניח שהתופעות האלה לא ישפיעו על אנשים, על מקצועות ועל קריירות. גם כאן זו לא שאלה של "אם" אלא של "מתי" ואיך בדיוק זה יראה.

שינויים בעולם התקשורת אינם דבר חדש. כמו מכונות הדפוס, הטלגרף, הטלוויזיה ושאר ערוצי התקשורת, גם האינטרנט לא שינה רק את האופן שבו אנחנו מתקשרים מידע וחדשות אלא גם את המהות של מידע וחדשות וכתוצאה מכך גם את תפקידם של העוסקים בתחומים אלה. זה שנים רבות שעולם התקשורת הוא מנוע חשוב בחברה, בכלכלה, בפוליטיקה. חופש הביטוי, אחד מבסיסי הדמוקרטיה, כרוך בעולם הזה, וכבר במאה ה-18 הגדירו בבריטניה את התקשורת כרשות הרביעית, נוספת על שלוש הרשויות של השלטון - רשות שתפקידה להפיץ מידע ודעות וליצור שיח נגד עריצות שלטונית.

הרי דמוקרטיה נשענת על אזרחים מעודכנים ולתקשורת תפקיד היסטורי לוודא שפעילות הממשל ידועה לציבור, שעמדות הציבור ידועות לממשל וכן לנהל ולחשוף את כולם לדיונים, לעמדות, לרעיונות שונים. בעידן הטכנולוגי, דווקא העניין האחרון הוא החשוב ביותר: ברשת אנחנו אמנם יכולים לקבל מידע ולהשמיע את קולנו, אבל גם למדנו שהיא מקילה עלינו לשקוע בסביבה של אנשים עם דעות דומות לשלנו ולסנן החוצה את אלה שדעותיהם שונות.

מאחר שאי-אפשר להניח שנחפש באופן יזום את הדעות האלה, תפקידה של התקשורת בערוציה השונים להציף אותן, לעורר דיון, להציג נקודות מבט מגוונות. ואם תטענו שערוצי התקשורת אינם אובייקטיביים, יש מקום בכל זאת לבדוק מה בינם לבין בלוגים למשל או פורומים ברשת שמנוהלים על ידי אדם או קבוצה שהתארגנו לשם קידום אג'נדה מסוימת. אובייקטיביות היא עניין יחסי.

כבר היום אנחנו רואים שמודלים חדשים משנים את ענף התקשורת, והם מיתרגמים גם לשינויים בהיקף כוח העבודה ובאופני ההעסקה, ולשינויים ביכולות הנדרשות בתפקידים ובמקצועות קיימים, ועל אחת כמה וכמה במקצועות חדשים. לכן חשוב להבין לאן נושבת הרוח, ממה צריך להיפרד והיכן יש הזדמנויות למנף ניסיון ולרכוש יכולות חדשות.

על פי מחקר המקצועות של World Economic Forum, דווקא בעולם התקשורת הדרישה ליכולות היא יציבה יחסית. רק כרבע ממה שמוגדר יכולות בתעשייה עובר שינוי. אבל זה לא כל הסיפור, כי השינוי אינו רק בשינוי היכולות במקצועות התקשורת, אלא גם באופן שבו עובדים, כיצד מוגדרת התוצאה, איך היא נמדדת והיכן היא משודרת.

צמיחה של אתרי חדשות דיגיטליים

בזמן שבמערכות העיתונים נעלמות משרות, יש צמיחה בעולם ה-Native Digital News, אתרי חדשות דיגיטליים, שנולדו ככאלה, להבדיל מאתרי חדשות שהקימו מערכות מסורתיות. על פי מכון המחקר Pew Research Center, בעשור אחד אבדו יותר מ-16,000 משרות בעיתונות ועוד 38,000 משרות במגזינים ורק חלק קטן מאלה נקלטו באתרים החדשים.

קחו לדוגמה את Huffington Post שנוסד ב-2005 והגדיר את עצמו אתר חדשות ודעות. ב-2012 הוא דורג מספר אחת בתחום החדשות הפוליטיות על פי תנועת הקוראים. האתר כולו הוא אגרגציה של חומרים ממגוון ערוצים ענק וכל הפעילות הזאת נעשית באמצעות 200 עובדים, רובם בתפקידי עריכה. התוכן נכתב על ידי אנשים שאינם מקבלים מהאתר שכר. מדוע? כי הוא מהווה עבורם ערוץ הפצה משמעותי, והפצה דיגיטלית היום יוצרת מותג עבודה לכל דבר, ומותג מביא שכר.

בשנים האחרונות גם ניתן לראות שעיתונאים ידועים מכלי תקשורת מסורתיים עוברים לפעילות דיגיטלית חדשה. עיתונאים מ"ניו יורק טיימס" ומ"טיימס" שעברו ל"יאהו" או ל-Mashable - אתר מדיה דיגיטלית שנוסד ב-2005 בסקוטלנד, נבחר כעבור ארבע שנים על ידי "טיימס" לאחד הבלוגים הטובים ביותר ויש לו היום מיליוני עוקבים בערוצים החברתיים השונים.

גם אפשר לראות שינוי באופן צריכת התוכן, כולל התוכן החדשותי, שוודאי משפיע על תפקידים ומקצועות. לדוגמה, הפצת תוכן בווידיאו בערוצי הדיגיטל גדלה באופן משמעותי, כולל וידיאו בזמן אמת (Livestreaming) וערוצים ב-YouTube.

מהמחקר עולה שערוצים רבים, שעד לפני כמה שנים לא העסיקו כותבים בשכר, כן מעסיקים היום בשכר. מאפיין נוסף שלהם הוא שהם ממלאים פערי דיווח של הערוצים המסורתיים, למשל בעולמות של עיתונות חוקרת או סיפורים מהעולם בתחומים שונים, כגון טכנולוגיה או ספורט. הערוצים הללו דורשים יכולת לספר סיפור באופן דיגיטלי, וזו יכולת שונה מזו שנדרשת לעיתונות כתובה או לטלוויזיה.

קחו לדוגמה את Vice Media, שנוסד בכלל כמגזין בקנדה. הוא היום אחד מערוצי המדיה החדשים הגדולים והמשפיעים ביותר, אבל אם תבקרו באתר ובתכנים תבינו די מהר שאופן הסיפור שונה מזה שהורגלנו בו בערוצים המסורתיים. לא תמצאו שם טורים של 800 מילה, ודרישות התפקיד כוללות הבנה של עיתונות ויזואלית ויכולת להעביר מסרים ברשתות החברתיות.

גם השוער בחניון הוא מתחרה

טרנד דומה קיים גם בצריכת התוכן שאנחנו שומעים, עם צמיחת הפודקאסטים, קובצי שמע של תוכן המופצים גם הם באופן דיגיטלי. על פי מכון המחקר אדיסון, בשנת 2017, ארבעה מתוך כל עשרה אמריקאים שמעו פודקאסט אחד כזה, ורבע מהם שמעו פודקאסט אחד לפחות בחודש. יותר מ-60% מהאמריקאים שומעים רדיו דרך האינטרנט, לא בהכרח בערוצים המסורתיים.

נחזור אל עולם הטלוויזיה: בשנת 2013 פתח Youtube סטודיו ענק, בהאנגר מטוסים בלוס אנג'לס, עם במות בגדלים שונים, אולפנים, ציוד צילום והקלטה ואפילו אולמות לאימונים, הקרנה ואמפי ליצירת הפקות חוץ. הכול בחינם, בתנאי שיש לכם ערוץ Youtube עם יותר מעשרת אלפים עוקבים (או 1,000 אם אתם מלכ"ר). וזכויות היוצרים? 100% שלכם. עם יותר ממיליארד שעות צפייה ביום, הערוץ צפוי בקרוב לעבור את הטלוויזיה המסורתית כפלטפורמת הצפייה הפופולרית ביותר.

בספרו Thank You for Being Late, מספר תומס פרידמן, כותב טורים מוכר ומוערך ב"ניו יורק טיימס", על היום שבו גילה שהשוער בחניון הוא סוג של מתחרה, לאחר שהאחרון ביקש ממנו שיקרא את הבלוג שלו וייתן לו משוב. הבלוגים, שהתחילו במה שנקרה Web Log, יצרו דמוקרטיזציה של הכתיבה העיתונאית בכך שאפשרו לכל אדם לכתוב על כל דבר, לקשר למאמרים ולספק מידע, ניתוח ודעה. זה בתורו סדק את ההגדרות של מקצועות התוכן והפרשנות במדיה. עידן הרשתות החברתיות המשיך את התהליך כשפתח עבור אנשי התוכן החדשים ערוצי הפצה והסיר את מחסומי הכניסה בדמות העורכים.

אתרים שמגבשים עבורנו מידע, כולל מידע חדשותי, כבר לא חייבים להיות מושתתים על עיתונאים ועל צוותים קבועים. כל אלה שינו לגמרי את הפרדיגמות שעל פיהן פעלה התעשייה. ולא, עוד לא הגענו לשום סוף של תהליך כאן. הדיון שנוצר השנה על Fake News והגילויים על האלגוריתמים שעורכים את מה שאנחנו רואים מבטיחים שהאינטרנט ימשיך לשנות את האופן שבו אנחנו צורכים, מתקשרים, כותבים ומשתפים מידע ודעות, ובתוך כך משנים את ההגדרה של תקשורת ושל המקצועות הפועלים בה. הכתובת הזאת כבר מזמן על הקיר הדיגיטלי, וחבל שנהיה מופתעים.

■ הכותבת היא דירקטור משאבי אנוש באינטל העולמית ובעלת הבלוג "על עבודה וקריירה באמצע החיים",www.niritcohen.com

שיעורי היציבות

עוד כתבות

סמל יניב מיכלוביץ ז''ל / צילום: דובר צה''ל

הותר לפרסום: סמל יניב מיכלוביץ, בן 19 מרחובות, לוחם שריון בחטיבה 7 נפל בקרב בצפון רצועת עזה

שורת תקריות ברצועה: 2 לוחמים נפצעו קשה באירועים שונים ● ב-AP מדווחים כי ארגון הטרור "לא השיב בחיוב", אך טרם מסר תגובה רשמית ● הפנטגון: התקיפות על מתקני הגרעין האיראניים החזירו לאחור את תוכנית הגרעין בין שנה לשנתיים ● הרמטכ"ל זמיר: החמאס ארגון מת, עכשיו צריך לשחרר חטופים ● פעילות חריגה בדרום סוריה: צה"ל עצר חוליית מחבלים איראנית ● 50 חטופים - 635 ימים בשבי • עדכונים שוטפים 

דן בודנר, מנכ''ל ורינט / צילום: איל יצהר

לא הסיבוב הראשון בארץ: הקרן שעשויה להפוך לגלגל ההצלה של מניית ורינט

חברת הטכנולוגיה הוותיקה שנסחרת בשווי של 1.1 מיליארד דולר עשויה לעבור לידי קרן ההשקעות תומא בראבו, לה היסטוריה מוצלחת עם חברות בישראל ● ורינט המספקת פתרונות למוקדי שירות, איבדה שליש מהשווי שלה רק השנה

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה בבורסה: מדד ת"א 35 לראשונה מעל 3,000 נקודות; מדד הבנקים זינק במעל 2%

מדד ת"א 35 עולה ב-1.9%, חצה לראשונה את רף ה-3,000 נקודות ● השקל נסחר ביציבות, הפניקס: השקל החזק יפוגג את הלחץ על האינפלציה ● שוק האג"ח המקומי מתמחר: הסתברות של קרוב ל–100% לשתי הורדות ריבית עד סוף השנה ● פסגות: הפד לא יוריד את הריבית לפני 2026, למרות הלחצים של הנשיא טראמפ ● וגם: הבנק האמריקאי שמסביר עד מתי הראלי בוול סטריט יימשך

ח''כ משה גפני, יו''ר ועדת הכספים / צילום: נועם מושקוביץ/דוברות הכנסת

עשרות אלפים נותרו מחוץ למתווה החל"ת - המאבק מגיע לכנסת

עובדי החנויות והקניונים ששבו לעבוד בעת הקלת הנחיות פיקוד העורף נאלצים כעת לראות כיצד מתווה החל"ת שגובש מדלג עליהם ● באיגוד לשכות המסחר יוצאים בחריפות נגד המתווה, ויוצאים בקמפיין שאמור למשוך את תשומת-ליבם של חברי ועדת הכספים, במטרה למנוע את אישור הנוסח הנוכחי

תיקון והתנצלות

כריסטין לגארד, נשיאת ה־ECB / צילום: Associated Press, Michael Probst

התחזיות התבדו: האירו זינק מול הדולר, אך לאירופה יש כמה סיבות לדאוג

לפני חצי שנה ההערכות ניבאו דעיכה - אבל מאז האירו זינק ב־14% מול הדולר ושבר שיא של 4 שנים ● לצד שביעות הרצון בבנק המרכזי האירופי, גוברים הקולות המזהירים מפני פגיעה ביצוא וביציבות הכלכלית ● האם האירו בדרך להפוך למטבע רזרבה או שמדובר בשיא חולף?

לידיעת המתווכים / איור: Shutterstock

לידיעת המתווכים: חובת הדיווח החדשה שבדרך

הצעת חוק חדשה שהפיץ משרד המשפטים תחייב מתווכי מקרקעין לזהות את הלקוחות, לדווח ולנהל רישומים בכל העברת כספים ● לחוק יהיו כמה השלכות משמעותיות, בהן הפחתת היכולת לבצע עסקאות פיקטיביות או להסוות את זהות הנהנים האמיתיים בעסקאות נדל"ן

מטוסי קרב איראניים באספהאן / צילום: Reuters, WANA NEWS AGENCY

רגע אחרי הפסקת האש, איראן יוצאת לעסקת ענק. על הפרק: מטוסי קרב חדשים

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● מיד לאחר כינון הפסקת האש, שר ההגנה האיראני המריא לסין עם מטרה אחת: לרכוש מטוסי קרב מדגם J-10C ● מדובר בחלופה זולה יותר למטוסי סוחוי 35 שלא סופקו לאיראן למרות הבטחות מצד רוסיה, ובקפיצת מדרגה טכנולוגית עבור הצי המיושן של הרפובליקה האסלאמית

וול סטריט / צילום: Shutterstock

שיאים חדשים בוול סטריט בעקבות דוח התעסוקה שהפתיע לטובה

נאסד"ק עולה ב-0.5% ● הנשיא טראמפ אמר שג'רום פאוול "צריך להתפטר מיד" בפוסט שפרסם אתמול בלילה ברשת Truth Social ● תשואות האג"ח עולות והדולר מתחזק ● הסיכויים להורדת ריבית בקרוב ירדו דרמתית ● דרמה כלכלית בבריטניה: שרת האוצר, רייצ'ל ריבס, פרצה בבכי בפרלמנט ● היום יתקיים מסחר מקוצר בוול סטריט - עד השעה 20:00 שעון ישראל ● מגמה חיובית באירופה

נשיא טורקיה ארדואן עם עמיתו הסורי, אחמד אל–שרע / צילום: ap, Francisco Seco

טראמפ שם על השולחן: נשק לטורקיה בתמורה להסכם בין ישראל לסוריה

האמריקאים שואפים לצרף את סוריה להסכמי אברהם בעסקת חבילה: האיסור על מכירת F-35 לטורקיה יבוטל - בתמורה לנרמול יחסים עם ישראל ● החשש: היתרון האווירי של ישראל ייפגע

האלוף (מיל') תמיר הימן / צילום: המכון למחקרי ביטחון לאומי, אוניברסיטת ת''א

בשיתוף ארה"ב וסעודיה: הפרויקט השאפתני של ראש אמ"ן לשעבר

האלוף (במיל') תמיר היימן מקדם קרן מחקר למחשוב קוונטי ל"נטרול השאיפות הסיניות" בתחום ● התקציב לפעילות בגובה 200 מיליון דולר יאפשר לחברות ישראליות, שנחשבות מובילות בתחום, לקחת חלק בפרויקטים חדשניים ● היוזמה לקרן היא על רקע היעדרות ישראל מהסכמי הבינה המלאכותית שנחתמו בין ארה"ב לאמירויות ולסעודיה

נתב''ג / צילום: Shutterstock

חברות הלואו קוסט יחזרו? טרמינל 1 ייפתח באוגוסט

טרמינל 1 צפוי להיפתח מחדש בתחילת החודש הבא - מה שמעלה את הסיכוי שחברות הלואו קוסט יקדימו את חזרתן לארץ ● חזרתן של החברות עשויה לתרום משמעותית להגדלת היצע המושבים ולהורדת מחירי הטיסות, שהתייקרו מאוד מאז תחילת המלחמה

אלוף במיל' יואב (פולי) מרדכי. פרש מצה''ל ב-2018 / צילום: דובר צה''ל

קטארגייט: האלוף במיל' יואב (פולי) מרדכי נחקר באזהרה

מרדכי - שפרש מצה"ל ב-2018 אחרי ששימש בין היתר כמתאם פעולות הממשלה בשטחים - הוא בעלי חברה החשודה כי העבירה מאות אלפי שקלים ליונתן אוריך, יועצו הקרוב של רה"מ נתניהו, במהלך 2024 - זאת לכאורה לטובת קמפיין לטובת קטאר ● מטעמו של מרדכי נמסר: "פולי מרדכי שירת ומשרת את מדינת ישראל מזה עשרות שנים, ולא דבק רבב בפעילותו"

וול סטריט / צילום: Shutterstock

בעקבות הסכם הסחר עם וייטנאם, נאסד"ק ו-S&P 500 ננעלו בשיאים

נעילה מעורבת באירופה ● קמעונאיות הביגוד זינקו בעקבות הסכם מכס בין ארה"ב לוויאטנם ● מיקרוסופט עומדת לפטר כ-9,000 עובדים ● נפילה של 13% במסירות של טסלה, רבעון שלילי שני ברציפות ● פסגות: הפד לא יוריד את הריבית לפני 2026, למרות הלחצים של הנשיא טראמפ ● וגם: הבנק האמריקאי שמסביר עד מתי הראלי בוול סטריט יימשך ● המגזר הפרטי בארה"ב התכווץ לראשונה ממרץ 2023

הדמיית מגדל הספירלה של קבוצת עזריאלי בתל אביב / צילום: KPF

עסקת ענק: משרד עורכי הדין שעובר למגדל הספירלה של עזריאלי

משרד עורכי הדין נשיץ, ברנדס, אמיר, ישכור 11,000 מ"ר במגדל הספירלה של עזריאלי ● על פי הערכות בשוק, המחיר לרמת מעטפת עומד על כ-130 שקל למ"ר, כך שהמשרד ישלם כ-17 מיליון שקל בשנה ● וגם: הריבית עוד לא ירדה - אבל היזמים מתנפלים על המכרזים: יותר מ־130 הצעות לארבעה מגרשים בת"א וביבנה ● חדשות השבוע בנדל"ן

מטוס של אייר אינדיה / צילום: Shutterstock

זו חברת התעופה שלא תשוב לפעול בישראל בחודשי הקיץ

אייר אינדיה, חברת התעופה היחידה שמפעילה טיסות ישירות להודו, האריכה את השהיית הטיסות לישראל ● החברה מוותרת על הקיץ בישראל - אלה היעדים דרכם תוכלו לטוס להודו

מוצרי שסטוביץ על מדפי סופרמרקט / צילום: טלי בוגדנובסקי

פרשת תיאום המחירים במזון: כתב אישום נגד סמנכ"ל מכירות בשסטוביץ

רשות התחרות הגישה כתב אישום נגד משה גוזלי, סמנכ"ל מכירות בשסטוביץ, בגין השמדת ראיות ושיבוש מהלכי משפט ● בחודש פברואר האחרון הגישה רשות התחרות כתב אישום ראשון בפרשה נגד רשתות הקמעונאות ויקטורי, יוחננוף, סופר ברקת ומנהליהן ● עורך דינו של גוזלי: "טוב היה לו כתב האישום הזה לא היה בא לעולם"

היזם בני לנדא / צילום: איל יצהר

עובדים בחברת הדפוס של בני לנדא מתנגדים למהלך עיכוב ההליכים

25 מהעובדים בחברת הדפוס של בני לנדא הגישו בקשת התנגדות לעיכוב ההליכים, שלטענתם ימנע מהם קבלת פיצויים מהביטוח הלאומי ● כמו כן, העובדים מתנגדים למינוי מנהלים לתהליך העיכוב - עורכי הדין של נושי החברה, וכן מתנגדים למעמד המשקיעים כנושים מובטחים

נתב''ג / צילום: Shutterstock

מפת הטיסות מישראל השתנתה: היעדים שייכנסו במקום מדינות מערב אירופה

משברים דיפלומטיים וביטולים של חברות תעופה זרות צמצמו את מפת היעדים עבור הישראלים ● דרום אפריקה וטורקיה נסגרו, וכדי להגיע למערב אירופה בזמן הקרוב צריך לעבור דרך החברות הישראליות ● באילו קווים המצוקה הכי גדולה, ואילו יעדים דווקא התווספו?

ג'אקו 7 / צילום: יח''צ

מהפך: זה הרכב הנמכר ביותר בישראל מתחילת השנה

הדגם הנמכר ביותר ביותר במחצית החולפת היה הקרוס־אובר ג'אקו 7 עם מנועי בנזין ופלאג־אין, כאשר הדגמים הנמכרים ביותר אחריו היו שייכים למותגים יונדאי וטויוטה ● X7, הקרוס־אובר פרימיום החדש של זיקר, נחת בישראל ● ובמדיה האיראנית מדווחים כי ישראל תקפה מפעל רכב באיראן, במהלך מבצע "עם כלביא" ● השבוע בענף הרכב